Sojaboon

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken, of bijvoorbeeld zaden van sojabonen in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

  • Synoniem:   Edamame sojaboon
  • Latijnse naam:   Glycine max
  • Engelse naam:   Edamame soybeans, Edamame beans
  • Duitse naam:   Sojabohnen Edamame
  • Franse naam:   Soja Edamame

 

Sojabonen behoren tot de ‘nieuwerwetse groenten’, al begint ze in Nederland ondertussen aardig ingeburgerd te raken, zowel in de winkel als in het zelf telen ervan. En we eten natuurlijk al heel lang sojabonen, denk aan sojaolie, sojasaus, tofoe/tahoe/tempeh en sojamelk.

Zelf hebben we er jaren geleden voor het eerst mee kennis gemaakt in een ‘Japans’ restaurant. Daar worden deze boontjes gekookt en in de peul geserveerd (met wat zout bestrooid, en dan kun je de peultjes zelf doppen en de groene ‘erwtjes’ eten – de peulen zijn harig, hard, taai en draderig en daarom niet lekker/eetbaar. Daarna kwamen we ze tegen in de diepvries van de toko, in een maaltijdsalade van de supermarkt. En vervolgens kochten we eens wat zaden en teelden we ze zelf.

De smaak van sojabonen ligt een beetje tussen die van doperwt en verse kapucijner in, er zit iets zoetigs in, maar je proeft ook het romige zetmeel. En daarnaast heeft ze ook nog een bijna nootachtige smaak.

Sojaboon zijn geen bonen: sperzie- en snijbonen hebben de Latijnse naam Phaseolus vulgaris, de sojaboon heet Glycine max. Maar het zijn wel allebei warmteminnende peulvruchten. Waar bij de sperzie-/snijboon vooral de peul wordt gegeten, al dan niet met de zaden (boontjes) erin, zo eet je bij de sojaboon alleen die verse zaden.

Doordat ze net zoveel behoefte aan warmte heeft als sperziebonen zijn er wel flink wat overeenkomsten in de teelt. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is bijvoorbeeld maar kort (zie Teeltwijzen), en ze houden van zon, een luchtige grond en niet teveel vocht.

Je eet de boontjes vers (of je vriest ze rauw in), je kookt ze kort en daarna kun je ze op allerlei manieren verder bereiden; roerbakken, stoven, afgekoeld in salades, etc.. De verse dopboontjes zijn altijd groen, gedroogd kunnen ze zwart, geel, oranje, bruin, groen en allerlei tinten daar tussenin van kleur zijn.

 

PLANT

De plant van de sojaboon lijkt in de verte wel wat op die van een stam(struik)sperzieboon; de planten worden zo’n 40 tot wel 75 centimeter hoog (afhankelijk van het ras), ze bloeien met minuscuul kleine wit met paarse bloempjes (heel anders dan de bloei van erwten of bonen). Ze houdt van veel zon en een warme temperatuur.

Om die reden kun je, als je zaden wilt kopen, het beste een ras kiezen waarbij duidelijk staat aangegeven dat ze ook geschikt is voor ons koele klimaat (want er zijn rassen die echt meer tijd en vooral warmte nodig hebben en in warme gebieden in Azië, Amerika en Zuid-Amerika worden geteeld).

 

TEELTWIJZEN

Zoals gezegd hebben sojabonen veel tijd en warmte nodig om een goede oogst te geven. Om die reden zaai je ze direct na het moment dat er geen nachtvorst meer wordt verwacht (en dat is rond IJsheiligen, 12 mei). Je kunt ze vanaf eind april of begin mei bij kamertemperatuur voorzaaien, of een weekje later in de koude kas, of vanaf half tot eind mei buiten (kijk dan goed naar het weerbericht en wacht nog even als de grond nog heel koud is).

Je kunt de boontjes per stuk in een zaaitray zaaien, of ter plaatse in een rij in de volle grond. Zelf vind ik het handig om de planten per 3 uit te planten (omdat dan de plant(en) wat voller wordt, de oogst per vierkante meter wat groter en de planten elkaar bij regen en wind wat steunen en minder snel omvallen).

De oogst valt (afhankelijk van het weer, het ras en de temperatuur) ergens tussen half juli en begin september, precies op tijd voor het weer kouder wordt.

 

RASSEN

Er bestaan veel rassen maar zoals al eerder gezegd is niet elk ras geschikt voor ons koele klimaat. Bij de aankoop van zaden is het belangrijk dat je daarop let, zeker als je zaden in het buitenland koopt/bestelt.

Er zijn rassen met kleine/korte peulen, waarbij er vaker 1 of 2 dan 3 boontjes in de peul zitten, en rassen waarbij er bijna altijd 3 boontjes in de peul zitten. Ook de grootte van de boontjes kunnen per ras wat verschillen. En tot slot bepaalt het aantal peultjes in een tros en per plant natuurlijk ook gedeeltelijk de hoeveelheid opbrengst.

Voorbeelden van rassen:

  • Fiskeby (deed het hier zelfs nog redelijk goed in een koele en erg natte zomer in de volle grond)
  • Fledderjohn (deed het juist heel goed in een warme en droge zomer)
  • Black Jet (met, in gedroogde toestand, bijna zwarte erwtjes)
  • Green Shell
  • Summer Shell
  • Envy
  • Tankuro
  • Shirofumi

 

BODEM / BEMESTING

Sojabonen houden niet van zure grond, op zure gronden is het aan te raden om te kalken. Ze houden van warme grond die het liefst niet te nat is. En dat betekent dat je op zandgrond bij direct ter plaatse zaaien iets vroeger kunt beginnen (half mei) omdat zandgrond vrij droog is en snel opwarmt in het voorjaar. Op zware gronden zoals onze vette klei zaai je, als je ter plaatse wilt zaaien, beter pas vanaf  eind mei (want natte klei warmte minder snel op). Aan de andere kant houdt klei de warmte aan het einde van de zomer wat langer vast en dus kun je dan vaak wel wat later maar juist lang oogsten. Je kunt bij ter plaatse zaaien de grond eerst luchtiger maken (met grelinette, spitvork, drietand, etc.). En dan een week of 2 voor het zaaien wat zwart plastic of gronddoek over de grond draperen, daardoor warmt de grond wat sneller op.

Zelf zaaien we echter liever voor, omdat we zuinig zijn op de relatief dure zaden van bijzondere rassen, maar ook omdat muizen en vogels de zaden erg lekker vinden. Zie verder hieronder bij ‘Zaaien/Opkweek’.

Sojabonen hebben niet veel bemesting nodig. Zelf geven we alleen wat koemestkorrels en wat kali, een paar weken voor de planten worden geplant. De koemestkorrels zijn voor algemene groei en ondersteuning, de kali is voor een goede bloei en vruchtzetting.

 

ZAAI- EN PLANTTABEL / PLANTAFSTAND

Zaaitabel sojaboon

 

ZAAIEN / OPKWEEK

Ik zaai zelf graag sojabonen voor. Om de al eerder genoemde redenen. En ook omdat ik dan meer controle heb over vocht en temperatuur. Te natte grond kan zorgen voor het rotten van de zetmeelhoudende zaden. En de zaden kiemen slecht bij lagere temperaturen (ze kiemen het best bij temperaturen rond de 25 graden). Om die reden zaai ik in mei in huis of in de kas voor.

 

Ik zaai soms in een grote plastic bak voor waar je bijvoorbeeld vlees, verse pasta of een roerbakpakket in koopt. Ik maak wat gaatjes in de bodem voor de afwatering. De bak vul ik tot aan de rand met een zanderig mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 brekerzand (grof zand).

De eerste jaren dat ik sojabonen teelde zaaide ik net als stamsperziebonen, door 5 bonen bij elkaar te zaaien en vervolgens de dotjes met 5 zaailingen op 30 centimeter van elkaar uit te planten. De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat, zeker bij de grotere rassen, het toch prettiger werkt om 3 zaailingen bij elkaar te planten, en dan op een wat kleinere afstand. De opbrengst is hetzelfde maar de wortels hebben net iets meer ruimte om te groeien.

De boontjes leg ik dan, dus met 3 bij elkaar op de aarde en dan druk ik ze een centimeter of 2 tot 3 naar beneden. Maar ik zaai soms ook in een tray (als ik die beschikbaar heb in de drukke meimaand), en dan 1 boontje per vakje, in hetzelfde zanderige potgrondmengsel.

Het sojabonen-zaaisel krijgt vervolgens alleen matig water, dus wel vochtig maar zeker niet kletsnat. De zaden kiemen (afhankelijk van de temperatuur) binnen 1 tot 2 weken.

Een week of 2 na het kiemen zijn de zaailingen vaak al groot genoeg om uit te planten – de ‘dotjes’ sojabonenzaailingen steek ik met een klein schepje uit de bak. In het geval van een tray duw ik met de achterkant van een oude houten keukenlepel onderin de gaatjes van de tray en duw zo de plugjes met zaailingen naar boven en uit de vakjes.

Plant de zaailingen uit op een warme, liefst wat beschutte plaats. Hier houd ik een afstand van zo´n 40 centimeter tussen de rijen, en in de rij plant ik elk dotje van 3 zaailingen op zo´n 15 tot 20 centimeter afstand van elkaar (soms iets krapper of juist ruimer, afhankelijk van de grootte van het ras).

Je kunt sojaboontjes ook per stuk zaaien hoor, en later per 3 of juist per stuk uitplanten. Als je per stuk uit wilt planten hou dan een plantafstand aan van ongeveer 8 centimeter. Ik zaai en plant zelf dus liever telkens 3 boontjes bij elkaar op 15 tot centimeter. Als je het uitrekent zie je dat de opbrengst per vierkante meter net iets groter wordt. Maar daarnaast vind ik het ook fijn als er 3 planten dichtbij elkaar groeien zodat ze elkaar hier in de wind een beetje vasthouden en daardoor minder snel omvallen.

 

VERZORGING

Uiteraard zijn er de algemene teeltzorgen als wieden en water geven in droge periodes. Toen we nog in de volle grond teelden hoefde we eigenlijk nooit water te geven. Maar sinds we de sojabonen in verhoogde bakken telen is water geven wel nodig, zeker in een droge zomer.

Het is handig om bij hoge rassen (meer dan 50 centimeter) een stok ter ondersteuning te zetten. Hier aan de kust kan het soms zo hard waaien dat de planten om kunnen waaien (ook omdat de grond hier in de verhoogde bakken veel losser van structuur is). In de volle grond, en in het binnenland is het plaatsen van een stok waar de planten aan aangebonden kunnen worden, wellicht niet nodig.

Doordat ik telkens 3 planten bij elkaar plant op een afstand van 15 tot 20 centimeter van elkaar groeien de planten mooi dicht tegen elkaar aan, maar hebben wel genoeg ruimte om te groeien, en heb ik een ´veldje´ vol met planten:

 

OOGST / BEWAREN

Oogst de peulen als ze nog groen zijn, maar er wel al duidelijke verdikkingen in zitten waar je de boontjes kunt zien zitten. Oogst de peultje met 2 handen (of knip ze met een schaar af), ze zitten opvallend vast aan de plant.

Je kunt de geoogste peultjes met de boontjes erin dan nog wel een dag of 3 bewaren, maar ze zijn natuurlijk het lekkerst als ze dezelfde dag worden gegeten.

Je kunt de boontjes ook invriezen, rauw of 2 minuten geblancheerd, met peul of alleen de boontjes (zoals je ook bij doperwten doet). Als je naar een wat grotere toko gaat kun je daar sojabonen in de vriezer vinden; ze zijn dan in de peul ingevroren. De peulen gooi je bevroren in het kokende water en na 4 minuten koken kun je ze vervolgens uit het water halen, iets af laten koelen, doppen en daarna verwerken volgens het recept dat je hebt. Dit is ondertussen ook de manier waarop ik onze sojaboontjes invries en gebruik.

 

ZADEN OOGSTEN

Sojabonen zijn éénjarig en zelfbestuivend, kruisbestuiving is alleen mogelijk als er meerdere rassen te dicht bij elkaar staan (een plantafstand van zo’n 25 meter tussen 2 verschillende rassen wordt aangeraden  om kruisbestuiving te voorkomen). Sojabonen kruisen niet met snijbonen, sperziebonen, droogbonen, pronkbonen, en ook niet met tuinbonen, doperwten, etc..

Het is vrij gemakkelijk zelf zaad te winnen: laat een aantal peulen van een ras (dus goed gescheiden gehouden van eventuele andere rassen), dor, droog en bruin worden en oogst dan de peulen. Laat de peulen op een luchtige, warme droge plaats in huis nadrogen en haal dan de boontjes uit de peulen. Laat de boontjes nog een paar dagen drogen, en bewaar ze vervolgens droog, koel en donker tot het volgende jaar. De zaden zijn dan nog minimaal 3 jaar kiemkrachtig.

Over het invriezen van bonen voor de zaadteelt:

Even als uitleg: de bonenkever maakt heel kleine gaatjes in boontjes om daar hun eitjes in te leggen. Om te zorgen dat deze eitjes zich niet kunnen gaan ontwikkelen tot larven die van binnenuit je gedroogde boon volledig opvreten, vries je bonen voor de zaadteelt 2 tot 3 dagen in, gewoon in de vriezer.

Bij sojabonen heb ik dat nog niet gedurfd, het feit dat ze geen boon of erwt is, en dus wellicht helemaal geen bonenkever aantrekt. En omdat ze zeer vorstgevoelig is heb ik nog nooit zelfgeoogste sojabonenzaden 2 dagen ingevroren om vraat door de bonenkeverlarve te voorkomen. Maar ik heb al wel meerdere keren  zelf zaden geoogst en die bewaard en gezaaid, en daar was telkens niets mis mee, zonder invriezen dus. Ik begin er dus vanuit te gaan dat de zaden van sojabonen geoogst kunnen worden zonder invriezen. Als iemand iets anders heeft ervaren, dan hoor ik het uiteraard heel graag!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronald

Hallo Diana,

Wij gaan dit jaar voor het eerst (Soja) bonen laten groeien op de tuin.
Ik ben erg nieuwsgierig waarom er drie zaden naast elkaar in de tray worden geplaatst en niet “los”?

We hebben 50 zaden gekocht dus de voorraad voor succes is enigszins beperk vandaar mijn vraag.

Mvg.

Ronald

Ronald

Is nu duidelijk, bedankt! Dan zaai ik ze dit jaar per stuk uit met eventueel wat ondersteuning. Als de opbrengst tegen valt probeer ik het volgend jaar per 3.

Richard

Hoe is de opbrengst van sojabonen, met welke peulvrucht kan ik het vergelijken? Mij lijkt de opbrengst laag omdat het maar kleine peultjes zijn. Ik ga het ras Siverka dit jaar proberen. Ik weet van boeren dat ze de sojabonen regelmatig bespuiten om witte schimmel te voorkomen, daar zijn ze gevoelig voor. Ik durf ze daarom ook bijna niet te zaaien, omdat witte schimmel heel veel soorten waardplanten heeft.

Groet, Richard

Richard

Hallo Diana,

Ik bedoel deze schimmel: sclerotinia, ook wel rattenkeutelziekte genoemd. Ik ga het gewoon proberen en leg wel een veldje aan in mei en dan zien we wel. Mijn plan is om de bonen te gebruiken voor tofu. Siverka is een nieuw Engels ras. Deze schijnt stevig te staan en maakt meer peulen aan.

Groet, Richard

Saskia B

Nu lees ik hier dat ze beetje giftig zijn, als je er teveel rauwe eet. Toch maar koken elke keer?
https://deliciousmagazine.nl/site/2018/08/27/dit-wisten-we-nog-niet-zijn-verse-sojabonen-ongezond/77325/

Judith

Fijn alle informatie te lezen. We willen graag sojabonen Fledderjohn gaan zaaien maar we hebben moeite om deze online te vindne. Heb je een tip waar je goed sojabonen kan kopen ? groet Judith

Dymph

Hoi Diana, Heb voor het eerst sojabonen gezaaid. Vind nogal tegenstrijdige info mbt combinatiemogelojlheden… Zou het OK zijn om sojabonen. Stoksnijbonen, courgette en komkommer in één en hetz. vak(je) te zetten? In dit vak heeft voorheen niets gestaan, maw is “vers” gemaakt . Alvast bedankt voor de goeie raad.
Groetjes, Dymph

Simone

Hoi Diana. Ik heb ook voor het eerst soja gezet dit jaar ras Envy op klei maar mulch al een paar jaar en spit niet. Jou adviezen opgevolgd en heb een top oogst. Moest wel even de planten optillen dacht eerst, he er zit niets aan. Bedankt voor jou uitgebreide beschrijving.

Rianne Egberink

Hoi Diana,

Wat fijn om zoveel informatie te kunnen vinden, super!
Ik vraag me af of je de sojabonen kunt doorplukken of dat je de oogst in 1 x moet oogsten. Ik heb voor het eerst Green Shell staan.

Groetjes Rianne

Mikki

Hoi Diana, vries jij de peulen rauw of geblancheerd in? Ik ben een beetje laat met oogsten, de bonen zijn niet groen meer maar lichtrood..ik twijfel wat te doen..

Mikki

En dan meteen een vervolgvraag, weet jij of je de al ingedroogde bonen nog kan weken en eten? Zoniet heb ik wel heel veel zaai goed voor volgend jaar.

Mikki

Merci voor je snelle antwoord en voor het uitzoeken. Dan gaan ze bij mij ook zo rauw de vriezer in.

Richard

Hallo Diana,

Hoe gaat het met jouw sojabonen? Bij mij worden ze al geel, maar de peulen zijn nog niet mooi opgezwollen. Ik heb het ras summer shell, dat andere ras is niet opgekomen. De rijping van de peulen is ook ongelijkmatig. Ik wil ze als edamame oogsten en dan als erwtje invriezen. Ik heb een tool gekocht om ze snel te doppen, ik hoop dat het werkt. Volgend jaar ga ik Midori Giant telen. ken je dat ras. Schijnt grote bonen te geven en rijpt vroeg.

Groet, Richard

Richard

Hallo Diana,

De peulen van mijn sojabonen zijn ineens een stuk dikker geworden. Volgende week kan ik oogsten. Sommige planten zijn nog volledig groen en anderen zijn echt aan het verkleuren. Wij hebben ze ook al geproefd, ik vindt ze wat lafjes, niet echt een bonensmaak. Ze smaken meer naar een gekookte aardappel, maar lekker dus. Mijn zoete aardappelen gaan ook goed. Ik heb vandaag een beauregard geoogst, zaten 3 knollen aan van 200 gram per stuk. Ze kunnen nog een maand doorgroeien, ik hoop dat de knollen nog groter zullen worden.

Groet, Richard

Richard

Hallo Diana,

Ik heb een bron in de tuin en heb de soja altijd besproeid. Maar regen is natuurlijk wel veel beter, daar kan een bron niet tegenaan. Ik heb tussendoor steeds zoete aardappels geoogst om de ontwikkeling van de knollen te volgen. De knolvorming komt laat op gang, pas in augustus. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat. Witte van ecohoeve is direct al zoet en beauregard niet, die moet rijpen. Ecohoeve heeft wel het nadeel dat het loof ongelooflijk lang wordt. Ik hou je op de hoogte.

Groet, Richard

Patricia

Als je soyabonen oogst,hoelang moet je ze in de peul koken voor je de bonen er uit kunt halen,en kun je ze dan stoven?

Peter Popma

Hallo Diana
wij telen al drie jaar sojabonen. Tot dit jaar met veel succes. Wij eten niet de peulen , maar de erwtjes. Werkelijk heerlijk. Ik kweek ze voor, en plant ze uit eind juni , op de plaats waar daarvoor tuinbonen hebben gestaan. Twee jaar lang uitstekend gegaan. Ik gebruik steeds het zaad van het vorige jaar. Dit jaar een uitstekende plant, ook mooie peulen. Maar de erwten wilden niet groeien en plotseling vond ik alle peulen op de grond . In een paar dagen tijd waren alle planten ‘in de rui gegaan’. De plannen hadden de peulen afgestoten. Wat kan daarvan de reden zijn geweest: droogte?; degeneratie van het zaad ?: te laat in het jaar?; ziekte?. Mocht U dit probleem herkennen, dan hoor ik daar graag iets over.
mvrgr
Peter Popma

Richard

Hallo Diana,

Ik heb nieuwe zaden besteld, Envy en Midori Giant. Van het ras dat ik dit jaar teelde kon ik geen rijpe zaden oogsten, ze rijpten niet volledig af en ratten waren er dol op. Ik moet er ook bij zeggen dat ik pas laatste week mei ging zaaien in de kas. Heb jij Envy wel volledig rijp gekregen dat je er zaden van kon oogsten? En zal dat ieder jaar mogelijk zijn? Soja zaden zijn nogal prijzig en ik ben van plan om heel wat te gaan zaaien.

Groet, richard

maya weirauch

Beste Diana en Ruud,
Ik wil in 2021 voor het eerste sojabonen kweken. Welke rassen zijn het hoogst en het vaakst met drie bonen en een dop? Ik ga ervan uit dat de hoogste planten ook de meeste bonen geven?
Heb je al eens kikkererwten geprobeerd? Ik zie geen artikel hierover op je – zeer gewaardeerde! – website.
Vriendelijke groet van maya.

Maya

Beste Diana, hartelijk dank voor je informatieve en zeer snelle antwoord. Fijne Kerst en een goeie roetsj in het nieuwe jaar!

Carl

Hallo Diana,

Zou je sojabonen ook kunnen kweken in de kas (en daar dus laten staan in de grond)? Bv. voor de tomaten?

Alvast bedankt!

Groeten,
Carl

Charlotte

Hoi, onze sojaboontjes zijn zo’n vingerkootje lang en kleine boontjes. Hoe groot moeten de peultjes zijn om geoogst te worden?

Margje

Hallo Diane, de sojabonenplanten groeien dit jaar erg goed hoge planten. Echter, de planten bloeien wel maar er zijn nog geen peulen gevormd. We hebben ze vlak na ijsheiligen gezaaid. Komt dit misschien door het koude voorjaar en minder zon deze zomer? De vorige 2 zomers waren de planten minder hoog maar hadden we veel peulen.

Henk

Dag allemaal. Ik zit net voor het eerst deze leuke ervaringen te lezen. Ik heb dit voorjaar begin juni voor het eerst soja gezaaid uit een pakje in de biologische winkel. Ik eet en maak zelf namelijk sinds december natto, een fermentatieproduct van soja dat heel gezond is. De planten in de tuin zijn prachtig gegroeid, nu eerste week september uitgebloeid, er zitten veel kleine peultjes in de bladoksels, maar nog geen dikkere zaden. Ik vraag me af of het niet te laat wordt. Ik ben heel benieuwd.

Cees Verwaaijen

Hallo Diana, altijd leuk om om jouw verhalen te lezen, ik lees echter nooit iets over gedroogde sojabonen, ik verbouw al jaren een soort die zwarte gedroogde sojabonen geeft, de soort weet ik echt niet, ik houd elk jaar wat gedroogde bonen achter om het volgend jaar te zaaien, een klein gedeelte kiem ik voor in een bakje in de kas, en het grootste gedeelte zaai ik na 1/2 mei ter plaatse, het voor-gekweekte gedeelte is iets eerder rijp en daar pluk ik de peultjes van omdat mijn dochter en haar kinderen daar dol op zijn, de rest laat ik aan de struik hangen tot deze geel wordt en verdort, daarna hang ik ze in de veldschuur verder te drogen en oogst ik na een tijdje de droge peulen en haal daar de zwarte bonen uit , die je vervolgens prima een jaar kunt bewaren, om ze te gebruiken week ik ongeveer een kopje vol bonen gedurende 24 uur, laat ze daarna goed uitlekken en maak ze droog, vervolgens in een platte ovenschaal ongeveer 40 a 50 minuten op 180-200 graden (Af en toe omscheppen), er moet een krokant korstje op komen en sommige barsten open, vervolgens in de oven af laten koelen. Ik gebruik ze als krokante bite met een heerlijke smaak door de muesli

Carine p

Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
Heb even een vraagje of iemand ervaring heeft met het invriezen van de gedroogde zaden van sojabonen?
Door het echte slakkenjaar, ben ik 80% kwijt van mijn soja plantjes. Nu heb ik het overige laten staan om niet opnieuw deze vrij dure zaden te moeten kopen. Vorig jaar verliep dit heel goed, maar dit jaar merk ik vrij veel de zwarte bonenkever in de peulen. Ik heb de neiging om deze ook in te vriezen zoals bv. bij boontjes of tuinbonen, maar twijfel wat.
Heeft iemand dit reeds gedaan?
Met dank voor een reactie.
Grt
Carine

Carine p

Dag Diana,

even terugkomen op de ingevrozen sojabonen edamamer. Ik heb ze ineens allemaal ingevrozen, brute pech moest het niet lukken. Ik heb ze 4 dagen geleden gezaaid en ze komen allemaal boven. Dus invriezen kan best hoor. Nu nog te hopen dat de slakken toch nog wat overhouden.
groetjes
carine

Carine p

Blijken de slakken niet te zijn, de vogels heb ik de boontjes uit de grond zien halen. Zonet netten gespannen. Na 3 keer moet het nu toch eens lukken hé. 🙂
groetjes
carine

Steffie

Hoi Diana, is het mogelijk om de sojaboontjes in de woonkamer in een kweekbak te kweken gedurende de winter? Dan staan ze droog en warm? Ik wil eigenlijk nu ermee beginnen. Of zeg je van ‘nee, zoiets kan echt niet’

Mvg Steffie

Richard

Hallo Diana,

Ik wou nog even laten weten hoe de soja teelt vorig jaar bij mij verliep. Chiba Green en Midori Giant had ik geteelt. Beide groeiden mooi en hadden mooie grote erwtjes in de peul. Chiba stond stevig en maakte dikkere stengels en was bestand tegen harde wind. Midori werd hoger en moest aangeaard en ondersteund worden. Beiden hadden evenveel zon. Midori hing helemaal vol met peulen en blad bleef ook zeer lang groen/vitaal. Chiba had een lagere opbrengst en blad werd wat eerder geel, terwijl de rijping gelijk was aan die van Midori. Eind augustus kon ik ze oogsten als edamame en eind september waren de peulen en plant volledig droog om geoogst te worden voor zaad. En het was toch geen warme zomer? Dik tevreden met deze beide rassen. Foto van Midori Giant: Groet, Richard

Midori 22 sept 2.JPG
Andy

Hoi Diana,

Ik wil soja telen om droge sojabonnen te oogsten, mijn perceel ligt in west van Groningen, klei grond, welk soort ras soja is geschikt? Waar mag ik de zaden opvragen? Kunt u advies geven?

Alvast bedankt.

Mvg,
Andy

Andy

Hoi Diana,

Hartelijk dank voor uw snelle reactie. De informatie is heel nuttig voor mij.👍 😊

Nogmaals bedankt.

Groetjes,
Andy

Meld je aan voor de nieuwsbrief