Sojaboon

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken, of bijvoorbeeld zaden van sojabonen in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

 • Synoniem:   Edamame sojaboon
 • Latijnse naam:   Glycine max
 • Engelse naam:   Edamame soybeans, Edamame beans
 • Duitse naam:   Sojabohnen Edamame
 • Franse naam:   Soja Edamame

 

Sojabonen behoren tot de ‘nieuwerwetse groenten’, al begint ze in Nederland ondertussen aardig ingeburgerd te raken, zowel in de winkel als in het zelf telen ervan. En we eten natuurlijk al heel lang sojabonen, denk aan sojaolie, sojasaus, tofoe/tahoe/tempeh en sojamelk.

Zelf hebben we er jaren geleden voor het eerst mee kennis gemaakt in een ‘Japans’ restaurant. Daar worden deze boontjes gekookt en in de peul geserveerd (met wat zout bestrooid, en dan kun je de peultjes zelf doppen en de groene ‘erwtjes’ eten – de peulen zijn harig, hard, taai en draderig en daarom niet lekker/eetbaar. Daarna kwamen we ze tegen in de diepvries van de toko, in een maaltijdsalade van de supermarkt. En vervolgens kochten we eens wat zaden en teelden we ze zelf.

De smaak van sojabonen ligt een beetje tussen die van doperwt en verse kapucijner in, er zit iets zoetigs in, maar je proeft ook het romige zetmeel. En daarnaast heeft ze ook nog een bijna nootachtige smaak.

Sojaboon zijn geen bonen: sperzie- en snijbonen hebben de Latijnse naam Phaseolus vulgaris, de sojaboon heet Glycine max. Maar het zijn wel allebei warmteminnende peulvruchten. Waar bij de sperzie-/snijboon vooral de peul wordt gegeten, al dan niet met de zaden (boontjes) erin, zo eet je bij de sojaboon alleen die verse zaden.

Doordat ze net zoveel behoefte aan warmte heeft als sperziebonen zijn er wel flink wat overeenkomsten in de teelt. De tijd dat je ze in ons land kunt telen is bijvoorbeeld maar kort (zie Teeltwijzen), en ze houden van zon, een luchtige grond en niet teveel vocht.

Je eet de boontjes vers (of je vriest ze rauw in), je kookt ze kort en daarna kun je ze op allerlei manieren verder bereiden; roerbakken, stoven, afgekoeld in salades, etc.. De verse dopboontjes zijn altijd groen, gedroogd kunnen ze zwart, geel, oranje, bruin, groen en allerlei tinten daar tussenin van kleur zijn.

 

PLANT

De plant van de sojaboon lijkt in de verte wel wat op die van een stam(struik)sperzieboon; de planten worden zo’n 40 tot wel 75 centimeter hoog (afhankelijk van het ras), ze bloeien met minuscuul kleine wit met paarse bloempjes (heel anders dan de bloei van erwten of bonen). Ze houdt van veel zon en een warme temperatuur.

Om die reden kun je, als je zaden wilt kopen, het beste een ras kiezen waarbij duidelijk staat aangegeven dat ze ook geschikt is voor ons koele klimaat (want er zijn rassen die echt meer tijd en vooral warmte nodig hebben en in warme gebieden in Azië, Amerika en Zuid-Amerika worden geteeld).

 

TEELTWIJZEN

Zoals gezegd hebben sojabonen veel tijd en warmte nodig om een goede oogst te geven. Om die reden zaai je ze direct na het moment dat er geen nachtvorst meer wordt verwacht (en dat is rond IJsheiligen, 12 mei). Je kunt ze vanaf eind april of begin mei bij kamertemperatuur voorzaaien, of een weekje later in de koude kas, of vanaf half tot eind mei buiten (kijk dan goed naar het weerbericht en wacht nog even als de grond nog heel koud is).

Je kunt de boontjes per stuk in een zaaitray zaaien, of ter plaatse in een rij in de volle grond. Zelf vind ik het handig om de planten per 3 uit te planten (omdat dan de plant(en) wat voller wordt, de oogst per vierkante meter wat groter en de planten elkaar bij regen en wind wat steunen en minder snel omvallen).

De oogst valt (afhankelijk van het weer, het ras en de temperatuur) ergens tussen half juli en begin september, precies op tijd voor het weer kouder wordt.

 

RASSEN

Er bestaan veel rassen maar zoals al eerder gezegd is niet elk ras geschikt voor ons koele klimaat. Bij de aankoop van zaden is het belangrijk dat je daarop let, zeker als je zaden in het buitenland koopt/bestelt.

Er zijn rassen met kleine/korte peulen, waarbij er vaker 1 of 2 dan 3 boontjes in de peul zitten, en rassen waarbij er bijna altijd 3 boontjes in de peul zitten. Ook de grootte van de boontjes kunnen per ras wat verschillen. En tot slot bepaalt het aantal peultjes in een tros en per plant natuurlijk ook gedeeltelijk de hoeveelheid opbrengst.

Voorbeelden van rassen:

 • Fiskeby (deed het hier zelfs nog redelijk goed in een koele en erg natte zomer in de volle grond)
 • Fledderjohn (deed het juist heel goed in een warme en droge zomer)
 • Black Jet (met, in gedroogde toestand, bijna zwarte erwtjes)
 • Green Shell
 • Summer Shell
 • Envy
 • Tankuro
 • Shirofumi

 

BODEM / BEMESTING

Sojabonen houden niet van zure grond, op zure gronden is het aan te raden om te kalken. Ze houden van warme grond die het liefst niet te nat is. En dat betekent dat je op zandgrond bij direct ter plaatse zaaien iets vroeger kunt beginnen (half mei) omdat zandgrond vrij droog is en snel opwarmt in het voorjaar. Op zware gronden zoals onze vette klei zaai je, als je ter plaatse wilt zaaien, beter pas vanaf  eind mei (want natte klei warmte minder snel op). Aan de andere kant houdt klei de warmte aan het einde van de zomer wat langer vast en dus kun je dan vaak wel wat later maar juist lang oogsten. Je kunt bij ter plaatse zaaien de grond eerst luchtiger maken (met grelinette, spitvork, drietand, etc.). En dan een week of 2 voor het zaaien wat zwart plastic of gronddoek over de grond draperen, daardoor warmt de grond wat sneller op.

Zelf zaaien we echter liever voor, omdat we zuinig zijn op de relatief dure zaden van bijzondere rassen, maar ook omdat muizen en vogels de zaden erg lekker vinden. Zie verder hieronder bij ‘Zaaien/Opkweek’.

Sojabonen hebben niet veel bemesting nodig. Zelf geven we alleen wat koemestkorrels en wat kali, een paar weken voor de planten worden geplant. De koemestkorrels zijn voor algemene groei en ondersteuning, de kali is voor een goede bloei en vruchtzetting.

 

ZAAI- EN PLANTTABEL / PLANTAFSTAND

Zaaitabel sojaboon

 

ZAAIEN / OPKWEEK

Ik zaai zelf graag sojabonen voor. Om de al eerder genoemde redenen. En ook omdat ik dan meer controle heb over vocht en temperatuur. Te natte grond kan zorgen voor het rotten van de zetmeelhoudende zaden. En de zaden kiemen slecht bij lagere temperaturen (ze kiemen het best bij temperaturen rond de 25 graden). Om die reden zaai ik in mei in huis of in de kas voor.

 

Ik zaai soms in een grote plastic bak voor waar je bijvoorbeeld vlees, verse pasta of een roerbakpakket in koopt. Ik maak wat gaatjes in de bodem voor de afwatering. De bak vul ik tot aan de rand met een zanderig mengsel van 3/4 potgrond en 1/4 brekerzand (grof zand).

De eerste jaren dat ik sojabonen teelde zaaide ik net als stamsperziebonen, door 5 bonen bij elkaar te zaaien en vervolgens de dotjes met 5 zaailingen op 30 centimeter van elkaar uit te planten. De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat, zeker bij de grotere rassen, het toch prettiger werkt om 3 zaailingen bij elkaar te planten, en dan op een wat kleinere afstand. De opbrengst is hetzelfde maar de wortels hebben net iets meer ruimte om te groeien.

De boontjes leg ik dan, dus met 3 bij elkaar op de aarde en dan druk ik ze een centimeter of 2 tot 3 naar beneden. Maar ik zaai soms ook in een tray (als ik die beschikbaar heb in de drukke meimaand), en dan 1 boontje per vakje, in hetzelfde zanderige potgrondmengsel.

Het sojabonen-zaaisel krijgt vervolgens alleen matig water, dus wel vochtig maar zeker niet kletsnat. De zaden kiemen (afhankelijk van de temperatuur) binnen 1 tot 2 weken.

Een week of 2 na het kiemen zijn de zaailingen vaak al groot genoeg om uit te planten – de ‘dotjes’ sojabonenzaailingen steek ik met een klein schepje uit de bak. In het geval van een tray duw ik met de achterkant van een oude houten keukenlepel onderin de gaatjes van de tray en duw zo de plugjes met zaailingen naar boven en uit de vakjes.

Plant de zaailingen uit op een warme, liefst wat beschutte plaats. Hier houd ik een afstand van zo´n 40 centimeter tussen de rijen, en in de rij plant ik elk dotje van 3 zaailingen op zo´n 15 tot 20 centimeter afstand van elkaar (soms iets krapper of juist ruimer, afhankelijk van de grootte van het ras).

Je kunt sojaboontjes ook per stuk zaaien hoor, en later per 3 of juist per stuk uitplanten. Als je per stuk uit wilt planten hou dan een plantafstand aan van ongeveer 8 centimeter. Ik zaai en plant zelf dus liever telkens 3 boontjes bij elkaar op 15 tot centimeter. Als je het uitrekent zie je dat de opbrengst per vierkante meter net iets groter wordt. Maar daarnaast vind ik het ook fijn als er 3 planten dichtbij elkaar groeien zodat ze elkaar hier in de wind een beetje vasthouden en daardoor minder snel omvallen.

 

VERZORGING

Uiteraard zijn er de algemene teeltzorgen als wieden en water geven in droge periodes. Toen we nog in de volle grond teelden hoefde we eigenlijk nooit water te geven. Maar sinds we de sojabonen in verhoogde bakken telen is water geven wel nodig, zeker in een droge zomer.

Het is handig om bij hoge rassen (meer dan 50 centimeter) een stok ter ondersteuning te zetten. Hier aan de kust kan het soms zo hard waaien dat de planten om kunnen waaien (ook omdat de grond hier in de verhoogde bakken veel losser van structuur is). In de volle grond, en in het binnenland is het plaatsen van een stok waar de planten aan aangebonden kunnen worden, wellicht niet nodig.

Doordat ik telkens 3 planten bij elkaar plant op een afstand van 15 tot 20 centimeter van elkaar groeien de planten mooi dicht tegen elkaar aan, maar hebben wel genoeg ruimte om te groeien, en heb ik een ´veldje´ vol met planten:

 

OOGST / BEWAREN

Oogst de peulen als ze nog groen zijn, maar er wel al duidelijke verdikkingen in zitten waar je de boontjes kunt zien zitten. Oogst de peultje met 2 handen (of knip ze met een schaar af), ze zitten opvallend vast aan de plant.

Je kunt de geoogste peultjes met de boontjes erin dan nog wel een dag of 3 bewaren, maar ze zijn natuurlijk het lekkerst als ze dezelfde dag worden gegeten.

Je kunt de boontjes ook invriezen, rauw of 2 minuten geblancheerd, met peul of alleen de boontjes (zoals je ook bij doperwten doet). Als je naar een wat grotere toko gaat kun je daar sojabonen in de vriezer vinden; ze zijn dan in de peul ingevroren. De peulen gooi je bevroren in het kokende water en na 4 minuten koken kun je ze vervolgens uit het water halen, iets af laten koelen, doppen en daarna verwerken volgens het recept dat je hebt. Dit is ondertussen ook de manier waarop ik onze sojaboontjes invries en gebruik.

 

ZADEN OOGSTEN

Sojabonen zijn éénjarig en zelfbestuivend, kruisbestuiving is alleen mogelijk als er meerdere rassen te dicht bij elkaar staan (een plantafstand van zo’n 25 meter tussen 2 verschillende rassen wordt aangeraden  om kruisbestuiving te voorkomen). Sojabonen kruisen niet met snijbonen, sperziebonen, droogbonen, pronkbonen, en ook niet met tuinbonen, doperwten, etc..

Het is vrij gemakkelijk zelf zaad te winnen: laat een aantal peulen van een ras (dus goed gescheiden gehouden van eventuele andere rassen), dor, droog en bruin worden en oogst dan de peulen. Laat de peulen op een luchtige, warme droge plaats in huis nadrogen en haal dan de boontjes uit de peulen. Laat de boontjes nog een paar dagen drogen, en bewaar ze vervolgens droog, koel en donker tot het volgende jaar. De zaden zijn dan nog minimaal 3 jaar kiemkrachtig.

Over het invriezen van bonen voor de zaadteelt:

Even als uitleg: de bonenkever maakt heel kleine gaatjes in boontjes om daar hun eitjes in te leggen. Om te zorgen dat deze eitjes zich niet kunnen gaan ontwikkelen tot larven die van binnenuit je gedroogde boon volledig opvreten, vries je bonen voor de zaadteelt 2 tot 3 dagen in, gewoon in de vriezer.

Bij sojabonen heb ik dat nog niet gedurfd, het feit dat ze geen boon of erwt is, en dus wellicht helemaal geen bonenkever aantrekt. En omdat ze zeer vorstgevoelig is heb ik nog nooit zelfgeoogste sojabonenzaden 2 dagen ingevroren om vraat door de bonenkeverlarve te voorkomen. Maar ik heb al wel meerdere keren  zelf zaden geoogst en die bewaard en gezaaid, en daar was telkens niets mis mee, zonder invriezen dus. Ik begin er dus vanuit te gaan dat de zaden van sojabonen geoogst kunnen worden zonder invriezen. Als iemand iets anders heeft ervaren, dan hoor ik het uiteraard heel graag!

 

27 reacties op Sojaboon

Ronald 22 januari 2020 om 10:42

Hallo Diana,

Wij gaan dit jaar voor het eerst (Soja) bonen laten groeien op de tuin.
Ik ben erg nieuwsgierig waarom er drie zaden naast elkaar in de tray worden geplaatst en niet “los”?

We hebben 50 zaden gekocht dus de voorraad voor succes is enigszins beperk vandaar mijn vraag.

Mvg.

Ronald

Ruud & Diana 22 januari 2020 om 13:52

Hallo Ronald,
Dankjewel voor de tip, misschien stond het er niet heel duidelijk.
Ik heb de tekst zojuist aangepast en volgens mij moet het zo beter zijn (zie bij de stukjes ZAAIEN/OPKWEEK en VERZORGING).
Ik hoop dat het er zo wat duidelijker staat!
groetjes,
Diana

Ronald 22 januari 2020 om 16:49

Is nu duidelijk, bedankt! Dan zaai ik ze dit jaar per stuk uit met eventueel wat ondersteuning. Als de opbrengst tegen valt probeer ik het volgend jaar per 3.

Richard 17 februari 2020 om 18:44

Hoe is de opbrengst van sojabonen, met welke peulvrucht kan ik het vergelijken? Mij lijkt de opbrengst laag omdat het maar kleine peultjes zijn. Ik ga het ras Siverka dit jaar proberen. Ik weet van boeren dat ze de sojabonen regelmatig bespuiten om witte schimmel te voorkomen, daar zijn ze gevoelig voor. Ik durf ze daarom ook bijna niet te zaaien, omdat witte schimmel heel veel soorten waardplanten heeft.

Groet, Richard

Ruud & Diana 18 februari 2020 om 09:06

Hallo Richard,
De opbrengst is inderdaad niet heel groot, al is dat ook nog wel afhankelijk van ras, standplaats, etc.
Het ras Siverka ken ik niet. En eerlijk gezegd weet ik ook niet wat witte schimmel is, bedoel je daar echte meeldauw mee?
Het enige dat ik ooit bij sojaboontjes heb gezien is botrytis en dat had te maken met een koele natte zomer. Het is dan ook belangrijk dat de planten op een luchtige en warme plaats staan.
De opbrengst kun je enigszins vergelijken met doperwten (niet de opbrengst per plant maar de opbrengst per 1 x 1 meter als je doperwten zo zou uitplanten).
groetjes,
Diana

Richard 18 februari 2020 om 09:34

Hallo Diana,

Ik bedoel deze schimmel: sclerotinia, ook wel rattenkeutelziekte genoemd. Ik ga het gewoon proberen en leg wel een veldje aan in mei en dan zien we wel. Mijn plan is om de bonen te gebruiken voor tofu. Siverka is een nieuw Engels ras. Deze schijnt stevig te staan en maakt meer peulen aan.

Groet, Richard

Ruud & Diana 18 februari 2020 om 12:14

Hallo Richard,
Ik heb hier nooit Sclerotinia bij de sojabonen gezien, maar op tijd zaaien en planten, een warme en luchtige standplaats is belangrijk. Ik heb wel Sclerotinia in sperziebonen gehad die ik half augustus (te laat) nog in de kas zaaide, waarschijnlijk door de hoge luchtvochtigheid in de kas in combinatie met de koeler wordende nachttemperatuur). Voor zover ik weet maak je tofu of tahoe van gedroogde sojabonen. Ik zou er zelf geen zelf geoogste verse sojaboontjes gebruiken (te lekker om rauw of kort geblancheerd te gebruiken 🙂 – een beetje hetzelfde als dat ik nooit kapucijners aan de planten laat rijpen en drogen maar die altijd jong en groen eet). Maar het moet wel kunnen, mits de nazomer niet te nat is (want ik oogst soms wel rijpe zaden voor het jaar erop van sojabonen). Succes met de teelt en het tofu maken!
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 9 maart 2020 om 08:40

Hallo Saskia,
Ja, ik las het nu ook, op deze website: https://en.wikipedia.org/wiki/Lectin. Met een paar zal het wel meevallen maar toch iets om rekening mee te houden. Aan de andere kant, Lectine zit ook in granen, aardappelen, melkproducten, pinda’s, tomaten, pepers, alle peulvruchten, etc. en het wordt niet volledig afgebroken na koken, dus we krijgen er hoe dan ook altijd wel wat van binnen. Maar het zit ook in Ricinis, en dat is wel heel erg giftig (ricine blijkt een ‘soort’ lectine te zijn?), er blijken dan ook verschillende ‘soorten’ Lectine te bestaan (waar ik verder niet genoeg van weet). Dus hoe dan ook wel handig om te weten en er waar nodig rekening mee te houden. Voor wie er interesse in heeft, ik vond hier ook nog iets over Lectine in voedingsmiddelen: https://www.fitsociety.nl/onderzoek/volle-granen-bonen-en-pindas-grootste-gevaar-in-westers-dieet/
groetjes,
Diana

Judith 30 april 2020 om 19:27

Fijn alle informatie te lezen. We willen graag sojabonen Fledderjohn gaan zaaien maar we hebben moeite om deze online te vindne. Heb je een tip waar je goed sojabonen kan kopen ? groet Judith

Ruud & Diana 1 mei 2020 om 09:11

Hallo Judith,
Ik kocht het ras Fledderjohn eens bij rareseeds in Amerika. Maar kijk vooral even op de website van De Nieuwe Tuin, die verkoopt meerdere rassen voor het Nederlandse klimaat. Wij telen dit jaar het ras Envy dat we daar hebben gekocht, waren we vorig jaar tevreden over.
groetjes,
Diana

Dymph 16 mei 2020 om 18:04

Hoi Diana, Heb voor het eerst sojabonen gezaaid. Vind nogal tegenstrijdige info mbt combinatiemogelojlheden… Zou het OK zijn om sojabonen. Stoksnijbonen, courgette en komkommer in één en hetz. vak(je) te zetten? In dit vak heeft voorheen niets gestaan, maw is “vers” gemaakt . Alvast bedankt voor de goeie raad.
Groetjes, Dymph

Ruud & Diana 17 mei 2020 om 08:37

Hallo Dymph,
Kijk vooral even op deze wiki-pagina voor ‘companian planting’, daar vind je van bijna alle groenten de goede en slechte buren. Bij sojabonen vind je dat zonnebloemen, maïs en bonen (sperzie, snij) goede buren zijn: Companian planting list
groetjes, Diana

Simone 13 augustus 2020 om 18:28

Hoi Diana. Ik heb ook voor het eerst soja gezet dit jaar ras Envy op klei maar mulch al een paar jaar en spit niet. Jou adviezen opgevolgd en heb een top oogst. Moest wel even de planten optillen dacht eerst, he er zit niets aan. Bedankt voor jou uitgebreide beschrijving.

Rianne Egberink 17 augustus 2020 om 19:23

Hoi Diana,

Wat fijn om zoveel informatie te kunnen vinden, super!
Ik vraag me af of je de sojabonen kunt doorplukken of dat je de oogst in 1 x moet oogsten. Ik heb voor het eerst Green Shell staan.

Groetjes Rianne

Ruud & Diana 17 augustus 2020 om 20:44

Hallo Rianne,
Wellicht is dat ook mede afhankelijk van het ras en de omstandigheden (misschien groeien en bloeien ze in een heel lange en mooie zomer en herfst door, mijn ervaring is dat de peulen met sojabonen vooral in trosjes in het onderste gedeelte van de planten hangen (bijna in het hart van de plant). Ik heb dit jaar Green Envy en ik kan aan het einde van deze week gaan oogsten. Ik kan dan zeker nog niet alle peultjes tegelijkertijd oogsten, ik oogst de dikste (met volle sojaboontjes erin), en dan kan ik de week erop weer wat oogsten, ongeveer 3 weken lang (afhankelijk van het weer).
groetjes,
Diana

Mikki 27 augustus 2020 om 11:36

Hoi Diana, vries jij de peulen rauw of geblancheerd in? Ik ben een beetje laat met oogsten, de bonen zijn niet groen meer maar lichtrood..ik twijfel wat te doen..

Mikki 27 augustus 2020 om 14:00

En dan meteen een vervolgvraag, weet jij of je de al ingedroogde bonen nog kan weken en eten? Zoniet heb ik wel heel veel zaai goed voor volgend jaar.

Ruud & Diana 27 augustus 2020 om 16:09

Hallo Mikki,
Ik vries sojabonen rauw in, in de peul, zo kun je ze ook in de toko kopen dus dat leek me de beste methode. Als ik ze wil gebruiken kook ik water en gooi de rauwe peulen in het kokende water, een paar minuten koken en dan doppen en verder verwerken (wij eten ze vaak in een salade of peuzelen ze met wat zout op vanuit de peul).
Of ze als droogboon lekker zijn weet ik niet, heb ik nog nooit geprobeerd dus is moest ook even googelen (op ‘are dried soybeans edible’, en ik vond dit: Cooking whole dried soybeans – Just Hungry
groetjes,
Diana

Mikki 27 augustus 2020 om 17:29

Merci voor je snelle antwoord en voor het uitzoeken. Dan gaan ze bij mij ook zo rauw de vriezer in.

Richard 3 september 2020 om 23:11

Hallo Diana,

Hoe gaat het met jouw sojabonen? Bij mij worden ze al geel, maar de peulen zijn nog niet mooi opgezwollen. Ik heb het ras summer shell, dat andere ras is niet opgekomen. De rijping van de peulen is ook ongelijkmatig. Ik wil ze als edamame oogsten en dan als erwtje invriezen. Ik heb een tool gekocht om ze snel te doppen, ik hoop dat het werkt. Volgend jaar ga ik Midori Giant telen. ken je dat ras. Schijnt grote bonen te geven en rijpt vroeg.

Groet, Richard

Ruud & Diana 4 september 2020 om 08:30

Hallo Richard,
Ik heb de sojabonen hier ongeveer anderhalve week geleden geoogst. Ze waren hier ook niet zo mooi dik als in andere jaren, maar de planten werden geel en de boontjes groeiden niet meer. Ik had het ras Envy en de planten stonden in een verhoogde bak. Ik denk dat de boontjes door de droogte zo dun bleven, zeker in de dagen rond de hittegolf heb ik er af en toe wel een gieter bij gegooid maar dat was gewoon niet genoeg want het grondwater stond zo laag dat al het vocht binnen enkele uren ook weer gewoon was gezakt.
Het ras Midori Giant ken ik niet, ik zag dat De Nieuwe Tuin er zaden van verkoopt maar ik heb die zelf nog nooit geteeld.
Ik weet het dus niet zeker maar ik denk dat de bonen groter-dikker zouden kunnen worden als de planten wat vaker/meer vocht zouden krijgen.
groetjes,
Diana

Richard 10 september 2020 om 23:27

Hallo Diana,

De peulen van mijn sojabonen zijn ineens een stuk dikker geworden. Volgende week kan ik oogsten. Sommige planten zijn nog volledig groen en anderen zijn echt aan het verkleuren. Wij hebben ze ook al geproefd, ik vindt ze wat lafjes, niet echt een bonensmaak. Ze smaken meer naar een gekookte aardappel, maar lekker dus. Mijn zoete aardappelen gaan ook goed. Ik heb vandaag een beauregard geoogst, zaten 3 knollen aan van 200 gram per stuk. Ze kunnen nog een maand doorgroeien, ik hoop dat de knollen nog groter zullen worden.

Groet, Richard

Ruud & Diana 11 september 2020 om 09:26

Hallo Richard,
Misschien dat de regen van de afgelopen 2 weken ervoor heeft gezorgd dat de sojabonen alsnog dikker zijn geworden, ik heb ze hier 2 weken geleden geoogst en toen waren ze helaas nog niet heel dik (maar de planten al geel zodat ik bang was dat de boontjes anders zouden verdrogen).
Ik ga nog zeker een maand wachten met de oogst van zoete aardappelen. Maar ik ben wel ontzettend benieuwd, het kost heel veel van mijn zelfbeheersing :-).
groetjes,
Diana

Richard 11 september 2020 om 15:22

Hallo Diana,

Ik heb een bron in de tuin en heb de soja altijd besproeid. Maar regen is natuurlijk wel veel beter, daar kan een bron niet tegenaan. Ik heb tussendoor steeds zoete aardappels geoogst om de ontwikkeling van de knollen te volgen. De knolvorming komt laat op gang, pas in augustus. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat. Witte van ecohoeve is direct al zoet en beauregard niet, die moet rijpen. Ecohoeve heeft wel het nadeel dat het loof ongelooflijk lang wordt. Ik hou je op de hoogte.

Groet, Richard

Patricia 4 september 2020 om 10:53

Als je soyabonen oogst,hoelang moet je ze in de peul koken voor je de bonen er uit kunt halen,en kun je ze dan stoven?

Ruud & Diana 4 september 2020 om 16:52

Hallo Patricia,
Dat hangt een beetje af van hoe dik de peulen (en dus hoe groot de boontjes) zijn. Ik kook ze gemiddeld zo’n 8 tot 10 minuten en dan laat ik ze iets afkoelen, dop ze en dan verwerk ik de boontjes verder. Ik gebruik ze bijna altijd in een salade, maar als je ze wilt stoven kan dat natuurlijk ook (niet te lang, ze hoeven dan eigenlijk alleen nog maar verwarmd te worden in de saus of samen met de andere ingrediënten die je gebruikt).
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!