Rabarber

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken over rabarber:

  • Latijnse naam:   Rheum rhabarbarum
  • Engelse naam:   Rhubarb
  • Duitse naam:     Rhabarber
  • Franse naam:     Rhubarbe

Rabarber is een mooie en winterharde vaste plant (niet wintergroen). Ze komt oorspronkelijk uit Azië. Je eet van deze plant de stelen, die zijn zuur van smaak en worden vooral gebruikt in moes, jam, taarten, etc.. Er wordt dus vaak iets zoets van gemaakt…..hoewel ik haar zelf ook erg lekker vind in een (hartig-zoete) chutney met rozijnen, knoflook, uien, kerrie, etc.), en google ook eens op een geweldige Surinaamse chutney van rabarber (maar zo pittig dat ik het sambal noem, zelf nog nooit gemaakt maar wel geproefd, heerlijk!).

Soms gaat de plant in het voorjaar bloeien (afhankelijk van het ras en van het weer); uiteraard kost dat de plant energie, en je wilt die energie vooral in de ontwikkeling en groei van sappige stelen laten steken. Dus knippen we de bloemknoppen in het voorjaar in een vroeg stadium al af (zodra je de bloeistengel ziet).

Deze bloemknoppen zijn trouwens eetbaar, ik heb ze zelf nog nooit geproefd maar een tuinvriendin wel en die vond ze wat zacht en vlak van smaak (volgens boeken een beetje bloemkoolachtig), zij vond het met een kaassausje best lekker.

Wel misschien leuk om nog te vermelden is deze tip die ik eens van iemand anders kreeg; rauwe rabarberstengels schillen en bestrooien met wat kruidenzout of chilizout en als snack eten; dat was bijzonder en best lekker!

 

PLANT

Ik vind haar zelf erg mooi: de plant maakt extreem groot donkergroen blad (afhankelijk van het ras) dat mooi over elkaar heen valt. Ze staat graag op een zonnig plekje, maar toch doet ze het in onze tuin ook prima op een licht beschaduwde plaats bij de slootkant. Die slootkant zorgt goed voor haar; de wortels kunnen zo wat makkelijker water vinden, en aan de hoeveelheid blad en stengels kun je al zien dat rabarber veel vocht nodig heeft.

Die wortel van rabarber is heel groot en dik, het lijkt wel een stuk hout met een mooie, bijna oranjebruine kleur. Je kunt met een spade de wortel in afzonderlijke stukken steken, en zo kun je haar het gemakkelijkst vermeerderen (dat doe je uiteraard wanneer de plant in rust is, bij voorkeur in november/december bij niet vriezend weer).

 

TEELTWIJZEN

Rabarber is niet zaadvast; zaden geven meerdere verschillen in planten. Dat is niet erg, eigenlijk is het wel leuk. Want je kunt meerdere planten opkweken uit zaden en dan de lekkerste, de zoetste (of noem je dat minst zure 🙂 ?) planten bewaren. Het is handig om te onthouden dat groener altijd zuurder is, en roder altijd zoeter.

Zelf vermeerderen we al jaren voor vrienden en kennissen en zo af en toe eens voor onszelf (voor vernieuwing) een plant die heel groot wordt en dikke, lange stelen geeft die rood met groen zijn en een zeer goede opbrengst geven. Op deze foto zie je die grote plant:

 

Tussen het blad zie je dikke stelen. Daarnaast hadden we een paar jaar geleden ook een veel rodere rabarber. Deze plant bleef klein, gaf dus ook veel minder opbrengst, maar deze rabarber had dieprode stelen, zelfs ook van binnen. Romig, bijna zoet van smaak, en deze rabarber gebruikten we vooral voor verse gerechten, taart, etc.. Dit is een foto van de rabarber zoals we die toen hadden:

 

Je ziet dat ze in alles, zowel blad als stelen, kleiner en dunner is.

Dit zijn dus de eigenschappen (over het algemeen, er zijn altijd uitzonderingen):

  • rood = zoetst = kleinst in plant en blad = minste opbrengst maar van de beste kwaliteit
  • groen = grootst, sterkst (ook het uitlopen na de winter in onze ervaring), beste opbrengst maar wel zuurder

Wij hebben nu nog maar 1 rabarberplant, de rode hebben we achtergelaten op de tuin die we weg hebben gedaan. En de grote plant hebben we aangehouden. Voor de enorme opbrengst, omdat ze prima van smaak is, en omdat we haar al ruim 25 jaar hebben (beetje nostalgie 🙂 ).

Als je van iemand een stuk wortel kunt krijgen van een plant die zich bewezen heeft (en qua smaak en opbrengst naar je wens is): vooral aannemen (want dan heb je ook eerder grote planten en dus oogstbare stelen dan wanneer je zaait. Als je haar wel eens wilt zaaien: doe dit dan in het vroege voorjaar binnenshuis.

Als je een stuk wortel kunt krijgen, deel en plant haar dan in het najaar; de planten zijn winterhard en hebben in de nog warme grond van de nazomer/herfst goede kans om aan te slaan, en geven (afhankelijk van de grootte van het stuk wortel) wellicht in het voorjaar erop al een kleine oogst.

Bij het planten van een stuk wortel zorg je dat het groot genoeg is en liefst meerdere groeipunten heeft. Graaf een gat, vul het met potgrond en plant dan de wortel, tot de groeipunten net onder de grond zitten (niet te diep dus). Zo eens in de 10 jaar kun je zelf ook eens je hele plant uit de grond halen, de wortel in stukken verdelen en een buitenste stuk wortel weer planten om zo te vernieuwen

 

ZAAITABEL

Rabarber tabel

 

BODEM / BEMESTING

Rabarber groeit het liefst in grond die veel humus bevat en daardoor zowel vocht vasthoudt bij droogte als vochtdoorlatend is in natte perioden. Zoals gezegd, wij planten de wortel in potgrond, dat vinden we zelf goed werken. Het is ons ooit aangeraden voor fruitbomen door een fruitbomenkweker – en ook bij bramen, bessen, etc. werkt dat heel goed – compost bevat niet veel voeding, bemeste tuinaarde is te scherp en kan de wortels ‘verbranden’, potgrond gaat hier gewoon prima.

Daarnaast krijgt de rabarberplant elk jaar in december (wanneer ze weer onder de grond is verdwenen) een dak van stro over zich. Dat geeft wat bescherming in de winter, zeker als het stro ook nog wat gaat composteren. En daardoor verbetert het ook de grond nog wat: als je het stro in maart van de plant haalt zodat die weer fris uit kan lopen kun je dat half gecomposteerde stro voorzichtig wat onderwerken en zo krijg je een mooie, humusrijke grond rond de plant. Pas op: gebruik geen verse mest met stro want vooral de urine in die mest is heel schadelijk voor de wortel.

Op de foto hieronder zie je plant die rond maart heel voorzichtig weer uitloopt en boven de grond komt

 

Vervolgens krijgt de plant hier in het voorjaar, als ze gaat groeien, nog een ruime hoeveelheid samengestelde organische meststof: je ziet aan de grootte van de plant en het grote blad al dat ze een hongerige plant is die wel ‘wat lust’.

 

TEELTZORGEN

In het begin moet je de grond tussen de planten nog wel onkruidvrij houden, later is de plant zo groot geworden dat ze de grond heel goed bedekt.

Zoals al eerder gezegd, knip de bloemstelen uit de plant als ze wil gaan bloeien, bloei kost energie en je wilt liever veel rabarberstelen dan rabarberbloemen. Neemt niet weg dat een grote, bloeiende rabarberplant wel erg mooi is!

 

En als je dan nog even wacht…….

 

OOGST / BEWAREN

Snijd de stelen niet af, er blijven zo stukjes steel achter die gaan rotten: rabarber “trek” je, Pak de steel met blad en al goed vast en trek er aan, een beetje naar beneden buigend; je moet er best een beetje kracht voor zetten hoor, ze komt dan met een soort “hieltje” van de plant.

Zelf snijden we dan wel gelijk het blad van de rabarberstelen af, zodat je alleen de volle steel mee naar huis neemt. We leggen de grote afgesneden rabarberbladeren nog wel eens op een vochtige plaats op de grond; slakken hebben de neiging om er onder te kruipen en zo kun je die gemakkelijk in de ochtend vangen.

Wat minder bekend is het ‘forceren’ van rabarber: in het vroege voorjaar kun je een grote pot over de net uitlopende plant zetten. Gebruik daarvoor een pot met wat gaten aan de zijkant voor luchtigheid, of haal regelmatig de pot even een uurtje van de plant. Teveel afgesloten zorgt voor vocht onder de pot en daardoor schimmel of rot.

Op de foto hieronder zie je een soort DIY bleekpot. Een echte bleekpot is prachtig maar heel erg duur. In de achtertuin zou ik er niet over twijfelen en een echte bleekpot kopen en gebruiken want ze zijn ook nog eens heel decoratief. Maar onze volkstuin is half open, soms staat het hek een par uur open en dan vrees ik voor diefstal, ook omdat aan de overkant van de sloot die je op de foto ziet een algemeen fietspad loopt.

 

Lelijk maar doeltreffend. Van de onderste kleine speciekuip hebben we de bodem uitgezaagd. De 2e kleinere pot erop is nodig omdat alleen pot 1 nu eenmaal te klein (te laag) is. Een tegel bovenop helpt wegwaaien te voorkomen (want de 2e plastic pot is heel licht). Mocht je over terracotta potten beschikken, dan is dat eigenlijk beter (want kan een beetje ademen en vocht opnemen en weegt zwaarder). Maar dit gaat prima, als ik de bovenpot weghaal zie je hoe de pot eronder uitziet: ondersteboven over de plant, geplaatst toen er nog geen rabarber te zien was.

 

De plant onder de pot loopt sneller uit (doordat de warmte onder pot en in de grond wordt gevangen). Door het gebrek aan licht + de extra warmte lopen de rabarberstengels lang en slank uit (net als bij te vroeg gezaaide zaailingen in een te warme en donkere kamer, het is hetzelfde principe). En de kleur is prachtig rozerood en de stengels zijn heerlijk zacht en mals van structuur.

 

Nog een foto van de geforceerde rabarber onder een DIY bleekpot:

 

Op deze foto zie je nog beter dat de stengels sneller en lichter van kleur zijn uitgelopen. Als je goed kijkt zie je dat het blad ook kleiner en bijna geelgroen van kleur is.

Na de oogst van die eerste, vroege, geforceerde rabarberstelen kun je de pot weg halen en verloopt de rest van de teelt normaal. Oogst vanaf dat moment vooral de dikste stelen zodat de dunnere/kleinere stengels nog verder kunnen groeien.

En oogst sowieso niet altijd alle stelen tegelijk; de eerste 2 jaar na zaaien oogst je liever niets of weinig zodat een plant kan groeien. Van een stuk wortel dat je nieuw hebt geplant hangt dat natuurlijk af van de grootte van het stuk wortel dat je hebt gehad. Maar bedenk dat de plant blad en stelen nodig heeft voor de groei en het opslaan van reserves voor de winter. Daarom laten we zelf altijd zeker 4 of 5 volwassen stelen met bladeren intact, om weer voedingsstoffen op te kunnen nemen en afvalstoffen af te kunnen voeren. En net als bij asperges is het beter om niet meer na eind juni te oogsten. Zo kan de plant de maanden erna krachten opdoen voor de komende herfst en winter en de oogst volgend jaar.

Er is nog een reden om vanaf juli niet meer te oogsten: vanaf ongeveer die tijd wordt het gehalte oxaalzuur in rabarber hoger. Ik heb er niet genoeg verstand van om het precies uit te leggen maar het is redelijk bekend en bewezen dat oxaalzuur in het lichaam een verbinding aangaat met Calcium (uit bijvoorbeeld melkproducten). En dus wordt gesteld dat te laat geoogste rabarber of meer dan 2 keer per week rabarber eten zorgt voor onvoldoende opname van Calcium. En dat is dan niet goed voor de aanmaak van botweefsel. Je kunt dat volgens sommige mensen prima compenseren door wat meer Calcium tot je te nemen (via melkproducten), en ik kreeg van Tineke deze link, waarin de ‘ongezondheid’ van deze stof in de hoeveelheid zoals wij die binnen krijgen ter discussie wordt gesteld: Oxaalzuur

Mijn moeder voegde vroeger nog wel eens wat krijt toe aan de rabarber. En dat was vast om dezelfde reden. Zelf oogsten we vooral om de eerstgenoemde reden (het herstellen van de plant) in principe geen grote hoeveelheid rabarber meer na begin juli. Het kan zeker geen kwaad als je later in de zomer een leuk recept hebt, om gewoon nog wat stelen te oogsten en te eten hoor, maar denk er gewoon even bij na als je wat oogst, zeker als kinderen in de groei en oudere mensen met botontkalking mee eten. Rabarber is heel lekker en gezond, maar oogst ze vooral in het voorjaar en eet het met mate later in de rest van het jaar, zeker wanneer je kind of oudere bent of anderszins een probleem hebt met botten en bot-aanmaak.

De stelen zijn natuurlijk het lekkerst als ze vers zijn, al kun je ze wel een paar dagen in de koelkast bewaren (maar dat is onhandig door de grootte en eenmaal “geschild” en in stukjes gesneden kun je ze ook niet lang meer bewaren want dan drogen de stukjes uit). Kant en klaar gemaakte/gekookte rabarbermoes kun je gemakkelijk invriezen, de smaak blijft goed maar ze wordt wel iets “natter” (ook afhankelijk of je veel suiker gebruikt en/of andere ingrediënten).

Erg lekker is ook de rabarbermoes waaraan je een kwart deel aan aardbeien uit eigen tuin hebt toegevoegd. Zelf vind ik de rabarbermoes met sinaasappel en gember ook erg lekker, en er zijn nog wel meer leuke inmaakrecepten, zo hoef je niet na juni te oogsten maar heb je toch lekker veel rabarberoogst – in een potje dus.

Rabarber die onder een bleekpot vandaan komt: mooi rozerood van kleur, mals en zacht en fris en minder zuur

 


RECEPTEN MET RABARBER:

 

Rabarbertaart met pistache

 

INMAAKRECEPTEN MET RABARBER:

Rabarbermoes met aardbei

20 reacties op Rabarber

Jan Schoenmaker 14 mei 2019 om 11:24

Wij hebben 3 behoorlijke planten, 1 staat mooi rechtop en mooie dikke stelen. Maar die andere 2 zijn heel dunne stelen en staan niet maar liggen grotendeels. Weet iemand hier een oplossing voor. Ben benieuwd.

Ruud & Diana 16 mei 2019 om 08:17

Hallo Jan,
Zijn het alle drie dezelfde rassen, uit stek opgekweekt?
Want er zijn ook wel rassen met meer liggende stelen (en vaak dan ook dunnere stelen en kleiner blad, en ze zijn dan vaak ook ‘roder’). Zie daarvoor even het stukje bij ‘Teeltwijzen’ met de 2 foto’s.
Als het dezelfde planten/rassen waarvan er 2 ‘achter blijven’ kan het eventueel nog met omstandigheden te maken hebben (standplaats, zon/schaduw, vocht, voeding, etc.). Of anders zou je nog kunnen denken dan 2 planten van wat kleinere stekken komen.
Ik ken in ieder geval geen ziekte waarbij de planten dunnere en meer liggende stelen krijgen.
groetjes,
Diana

Gitta Koot 25 mei 2019 om 13:34

Niet bepaald een reactie, maar meer een vraag.
Mijn rabarberplant in pot krijgt rode bladeren, die na verloop van plm. 2 weken steeds bruiner worden te beginnen aan de buitenrand. Groeien is er ook niet bij. Is hij ziek, heeft hij gebrek ergens aan? Wie kan me a.u.b. helpen aan de oplossing van dit probleem?
Bij voorbaat mijn dank. Vr. groet Gitta

Ruud & Diana 25 mei 2019 om 20:35

Hallo Gitta,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen. Ik herken de symptomen zoals je die beschrijft niet als een ziekte of plaag. Dan zou het dus met de omstandigheden te maken kunnen hebben. Maar dan zou ik wel moeten weten hoe oud/groot je rabarberplant is, hoe lang ze al in pot staat, welk formaat pot, welke grond en wat je als voeding geeft (en wanneer).
Rabarberplanten zijn groot en heel gulzig, ze hebben dus een grote pot, veel voeding en ook veel vocht nodig.
groetjes,
Diana

Max 4 juli 2019 om 09:14

Beste, ik heb allemaal bruine grillige bruine vlekjes (wat langwerpige) op mijn rabarberstelen, in de omliggende tuintjes hebben ze er ook last van. De bladeren hebben er geen last van en zijn mooi groen.
Wat kan dit zijn, en hoe kan ik dit verhelpen ?

Ruud & Diana 4 juli 2019 om 09:25

Hallo Max,
Ik heb geen verstand van ziekten en plagen, ik ben geen bioloog en er bestaan duizenden bacteriën, schimmels, plaagdieren en andere problemen voor groenten, fruit en kruiden in de moestuin.
Maar als ik simpelweg googel op dat wat je ziet (en dan bij voorkeur in de Engelse taal) vind ik al snel dat waarvan ik denk dat je het zou kunnen bedoelen.
Ik googelde op ‘Brown spots on rhubarb stems’ en vond al snel foto’s van roest in rabarber, en dan kom je op dit soort pagina’s terecht: https://gardening.stackexchange.com/questions/2089/how-do-i-treat-rhubarb-rust
Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
Diana

Helga Vermeulen 13 juli 2019 om 00:34

Mijn complimenten voor dit uitvoerige verhaal over rhabarber en de schitterende foto’s! Heb het met veel plezier gelezen.
Helaas heb ik maar een kleine voortuin, maar ben er in geslaagd in een hoekje een rhabarberplant op te kweken , waarvan ik dit jaar voor het eerst kon oogsten, genoeg voor een Rhabarberkuchen…..
Met de nuttige tips van Diana zal ik mijn voordeel doen en dan zal het met de plant in het volgende jaar nog beter gaan.
Vriendelijke groet,
Helga

Tineke 14 juli 2019 om 11:46

Dank voor de uitleg. Ik heb nog twee vragen.
Ten eerste: onze drie planten zijn twee jaar oud en doen het prima, maar ik heb ze destijds te dicht bij elkaar geplaatst. Kan ik ze straffeloos opgraven en meer ruimte geven?
Ten tweede: ik las ergens dat het goed is om de (giftige) bladeren te verwijderen en op de composthoop te gooien. Is dat zo? De plant heeft de bladeren toch ook nodig? Het lijkt me raar om die er af te knippen.
Ik hoop dat je tijd hebt om even te reageren.
Vast bedankt!
Tineke

Ruud & Diana 14 juli 2019 om 16:19

Hallo Tineke,
Je kunt de planten zeker opgraven en verder uit elkaar planten. Doe dat dan wel voorzichtig zodat je de wortels niet beschadigt, en doe dat pas wanneer de planten in rust zijn, tussen november en februari.
En over je tweede vraag; verwijder vooral geen bladeren van de plant; via het blad worden voedingsstoffen opgenomen. Bovendien droogt een rabarberstengel uit wanneer het blad eraf is gehaald.
Rabarberblad verwijder je direct na de oogst van de stengel. En rabarberblad is heel nuttig, je kunt het al een mulchlaag gebruiken (houdt onkruid tegen en houdt vocht vast in de bodem). En je kunt het als lokmiddel voor slakken gebruiken (slakken kruipen er graag over en dan kun je slakken in de ochtend of avond makkelijk vangen). En tot slot kun je er een aftreksel van maken tegen bepaalde plaagdieren zoals luis en witte vlieg. Kijk daarvoor even op deze pagina; http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/
groetjes,
Diana

Sjaak van der Geest 21 juli 2019 om 12:17

Dag Diana, mooie verhalen over het veelzijdige leven (en leven na de dood) van de rabarber. Mijn schoonmoeder heeft me ooit verzekerd dat het witte voetje van de steel het zoetste is en dus niet weggesneden moet worden. Ik hou me al vele jaren aan dat advies, maar ik heb het nooit bevestigd gezien, noch op het internet noch van tuinvrienden. Weet jij (of iemand anders) hier meer over?

Ruud & Diana 23 juli 2019 om 08:35

Hallo Sjaak,
Ik probeer inderdaad ook altijd zo min mogelijk van het wit weg te snijden. Ik heb ook het idee dat de smaak (maar ook structuur) van dat gedeelte van de stengels minder zuur, zachter en malser is.
Ik hoorde, maar weet dat dus niet zeker, dat er in dat gedeelte ook minder oxaalzuur zit (dat zou dan ook gelijk het ‘minder zuur’ kunnen verklaren, en dat is dus ook het gezondste gedeelte als je na 21 juni nog rabarber wilt oogsten).
En tot slot vind ik dat het de kleur van het uiteindelijke gerecht ten goede komt, want bij onze rabarber gaat dat wit over in het felste rood van de hele stengel (met ook daar nog flink wat wit onder):
groetjes,
Diana
Rabarberoogst

Sjaak van der Geest 24 juli 2019 om 11:44

dank! we hebben alle drie de indruk dat het zo is, maar het verbaast me dat er geen wetenschappelijk bewijs te vinden is op het internet. Ik ga door met zoeken en meld me. als ik iets vind.

Marinthe 30 juli 2019 om 11:36

Mooi artikel over de rabarber. Zelf heb ik dit jaar een rabarberplant gekregen van de vorige bewoners van ons huis. Hij staat in een pot op het balkon. Er kwamen aardig wat stengels aan, die helaas tijdens onze vakantie zijn uitgedroogd. Ik heb ze er toen in juni allemaal afgehaald, omdat ze niet meer eetbaar waren. Is het een probleem dat ik ze allemaal tegelijk heb verwijderd?

Ik heb ook een vraag over water geven nu alle stengels verwijderd zijn. Er valt geen regen op het balkon. Hoe vaak geef je water na het oogsten van alle stengels?

Alvast bedankt!

Ruud & Diana 31 juli 2019 om 09:29

Hallo Marinthe,
Rabarber heeft, omdat ze een grote plant is, veel water nodig, ook in tijden dat je niet van haar oogst. Alleen in de winter kun je wat minder water geven.
En bedenk dat via het blad voedingsstoffen worden opgenomen, het is dus zeker niet verstandig om alle bovengrondse delen te verwijderen en alleen weg te knippen wat helemaal verdord en dood is.
En het blad is nu belangrijk om te groeien en om op krachten te komen na de oogst en sterk de winter in te gaan. Ik zou vanaf nu dus voldoende water geven, wellicht nog wat voeding (maar dan wel nu doen want na augustus geef je juist liever geen voeding meer) en hopen dat de planten weer aan de groei komen zodat ze nog kunnen groeien voor ze in de herfst op een natuurlijke manier bovengronds afsterven voor de winter.
groetjes,
Diana

jan 20 augustus 2019 om 23:50

ik heb een rabarber plant van mijn broer gekregen
het waren dus alleen maar de wortel
en nou kwamen er kleine rode stegeltjes aan maar niet helemaal rood
ik heb de plant in mei gekregen en was net of er geen leven meer in zat
nou heb ik hem in een bak gepoot en hebben veertien dagen geleden
rabarber gegeten ik geef hem steeds wat gedroogde koemest en mengmest
en geef hem veel water volgende jaar wil ik hem in een semment vat poten is deze dan groot genoeg

Ruud & Diana 21 augustus 2019 om 09:12

Hallo Jan,
Er zijn speciekuipen in verschillende maten maar de grootste maat (ik mee dat die 60 of 70 liter is) is zeker geschikt om rabarber in te telen.
Ik zou nu wel stoppen met het oogsten/eten van rabarber, omdat je een nog jonge plant hebt en je die ook nog wilt gaan verplanten is het goed als de rabarber nu nog mag groeien en sterk de winter in kan gaan.
groetjes,
Diana

Han 15 oktober 2019 om 12:54

Mooi verhaal!
Een vraag: we hebben in het voorjaar een rabarberplantje gekocht, niet van gegeten en het is nu een mooie plant met mooie bladeren geworden. Moeten we voor de winter nog iets doen? Daarnaast, hoe gaan we er na de winter mee om? Blijft het oxaalzuur erin bijvoorbeeld?

Ruud & Diana 16 oktober 2019 om 10:30

Hallo Han,
Leuk! Je hoeft in principe niets te doen, de plant sterft nu bovengronds langzaam af, je kunt de afgestorven delen weghalen, en als de plant nog heel jong en klein is zou je voor de winter wat stro of afgevallen bladeren over de plaats kunnen leggen waar de plant volgend jaar weer boven komt. Maar in principe is ze winterhard en zul je ergens rond maart/april (afhankelijk van onder andere de temperatuur) de nieuwe scheuten weer boven de grond zien komen. In die nieuwe scheuten zit zeker geen hoge concentratie oxaalzuur, dat begint zich pas weer op te bouwen na de langste dag in juni.
groetjes,
Diana

Jet 21 maart 2020 om 22:56

Hallo Diana,
Ik vroeg me af of rabarber wortels op de compost hoop mogen?
Groeten Jet.

Ruud & Diana 22 maart 2020 om 08:06

Hallo Jet,
Als je rabarber wilt delen of op wilt ruimen kun je alle bovengronds delen op de composthoop gooien. Dat kun je in principe ook met de wortels doen maar bedenk dat die wortels heel hard zijn en dat het dus heel lang duurt voor ze composteren. Het helpt als je ze in klein stukjes kunt hakselen. Om dezelfde reden gaan hier bijvoorbeeld wel de bladeren van koolsoorten op de composthoop maar de stronk gooien we weg (op de grote composthoop die af en toe door de gemeente wordt geleegd). Het kan dus wel maar het duurt lang.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!