Kruisbloemen

Wat een verschil met 2 weken geleden. Het was deze week af en toe prachtig weer. Buiten was het warm. En de zon scheen. Dat zorgde ervoor dat het in de kas nog warmer was, met de deur dicht en de zon op de ruiten soms wel ruim 25 graden. De koolplanten die in de kas staan zaaide ik vorig jaar zomer/nazomer. Het is dus hun tweede jaar. En kool is tweejarig. Tijd + temperatuur + langer licht + meer zon = doorschieten, net zoals 2 + 2 = 4. Oftewel; er is geen ontkomen aan 🙂

En het is ook niet erg. We hebben afgelopen herfst en winter van de planten genoten, en er ook heerlijk van geoogst. En nu genieten we er ook nog even van, op een andere manier. Ik oogst nog wel blaadjes rucola, en trouwens ook peterselie en snijbiet want die laatste 2 schieten nog niet door (met nadruk op ‘nog’ want uiteindelijk zullen die in dit tweede jaar toch ook een bloeistengel gaan vormen).

Kool is een kruisbloemige. Ik geloof dat ik me op deze website al wel eens eerder afvroeg waarom die groep zo heet. Omdat de soorten onderling zo makkelijk kruisen? Of omdat elk bloempje 4 blaadjes heeft en er dus bijna een beetje als een kruisje uitziet? Ik denk dat laatste, maar het eerste is in ieder geval zeker ook het geval. Het doet een beetje vermoeden dat alle koolsoorten (plus aanverwante soorten want ook radijs behoort tot de koolfamilie/kruisbloemigen, net als waterkers, tuinkers, de al eerder genoemde rucola, mosterdblad, gele mosterd, landkers, etc.) een beetje saai met hetzelfde soort bloempje bloeit.

Maar juist in de kas kun je nu zien wat een diversiteit er is. Ja, de bloempjes hebben maar 4 tegenover elkaar staande bloemblaadjes. Maar ze zijn er in groot en klein, in geel maar ook wit (en bijvoorbeeld radijs kan in zachtlila tinten bloeien). Sommige zijn egaal van kleur, andere hebben een tekening of streepjes. En vooral de plaats en manier waar de bloemen zich bevinden blijkt behoorlijk verschillend; soms losse bloempjes, soms in een trosje, soms op meer of minder verschillende steeltjes.

In deze tijd, waarin ik het heel druk heb met de kleine verbouwing in huis, is een kort blog met wat minder tekst en wat extra foto’s heel handig :-). En hopelijk ook heel leuk, eindelijk een beetje kleur en bloemen na een zachte maar voor m’n gevoel vooral kletsnatte, donkergrijze, saaie en daardoor lange winter.

Het is dan ook bijna een feestje als ik nu de kas in stap; droog, warm, windstil en ik hoor er vooral het zoemen van wat hommels, bijen en andere vliegende insecten. Want die zijn ook blij met de bloemen!

Rucolabloemen, met bruingrijze streepjes/tekening
Dit is een foto van 2 jaar geleden, in maart in de buitenteelt, een wolk van palmkoolbloemen!
De bloemen van palmkool Dazzling Blue zijn lichter geel van kleur en staan ook iets anders in de plant
Spigariello in knop
Een vervolgens de grote witte bloemen van diezelfde Spigariello
Ik geef eerlijk toe dat ik niet precies meer weet welke kool dit was, volgens mij iets als komatsuna. Hoe dan ook, weer hetzelfde maar toch duidelijk anders

Ik vind de winterkas heel leuk voor de oogst in de koude en donkere maanden, maar misschien nog wel leuker voor alles wat er vanaf het begin van het nieuwe jaar in groeit en bloeit. Naast de genoemde koolsoorten staan er ook nog snijbietplanten, peterselie, en natuurlijk weeuwenteelt bloemkolen (die nu in het hart gaan ‘draaien’ en waar dus bloemkooltjes in worden gevormd). En wat Chinese kool waar ik in de nazomer te laat mee was maar die er nog zo goed bij staan dat ze nog even mogen blijven (ze schieten nog niet door, misschien ga ik wel gewoon het buitenblad oogsten, of ik laat ze toch nog even staan om te kijken wat er gebeurt). Ik was afgelopen nazomer/herfst te laat maar normaal gesproken groeien er ook nog venkelknollen, pluksla, veldsla, radijs, etc..

Wat een oase hè 🙂

Tot slot van dit blog wil ik nog een keer de Moestuinbeurs noemen, want je kunt deze beurs dit weekend in Baarn bezoeken: Moestuinbeurs

En daarnaast wil ik nog iets melden: ik ben gevraagd om dit jaar 4 artikelen voor het tijdschrift Tuinseizoen te schrijven. En daarnaast ook 4 artikelen voor het tijdschrift De Tuin op Tafel (van dezelfde uitgeverij). En die laatste kwam juist eergisteren uit, met daarin een artikel dat ik over de teelt van paprika’s en pepers schreef. Ik zag het blad gisteren; hoe trots kan een mens zijn als een foto dan ook nog wordt gekozen voor de omslag/het voorblad (apetrots kan ik je vertellen 🙂 ). Kijk zo ziet het eruit (even de foto van instagram gekopieerd):

En dan nog even het bewijs, dit is de originele foto die ik in 2022 maakte, met daarop o.a. peper Gigantia en Purple Fish, paprika Galatea en Etuida, etc.. Zoek de 7 verschillen: de schalen zijn omgedraaid (zo zie je net die half groene iets misvormde paprika niet, het potje erachter is weg, etc.. Begrijpelijk, het ziet er nu rustiger, overzichtelijker en kleurrijker uit. Maar het is echt mijn foto. Hoe bijzonder!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne

Ik ben er vandaag geweest, de moestuinbeurs. Leuke ideeën opgedaan, en mocht je toch nog iets nodig hebben… zaden, planten, bollen, bijzondere knollen en gereedschap zat te koop! Ik heb me ingehouden want ik wil eerst zaaien van wat ik nog heb, maar ik heb me wel laten verleiden iets mee te pakken van de zadenruiltafel. Zo leuk om met elkaar te delen! Net als Diana die al haar avonturen met ons deelt. Succes nog met de verbouwing

Eric

Leuk hoor

Wendeline

Echt geweldig leuk dit voor jou Diana!

Riekie

Je mag er zeker trots op zijn

Wil fransen

Dag Diana,
Wat een prachtige plant: spigriello, zij kan zo in de border tussen de vaste planten. Als ze winterhard is(??) Probeer ik zaad te vinden dan heb ik het volgend jaar ook bloeiende Spigriello. Groet, Wil.

Helen Slappendel

Wat een leuke bloemetjes in de rucola, misschien bij gebrek aan een kas in de kweekbak proberen? De kas zal een oase van rust zijn voor je, zeker met z’n intensieve verbouwing. Ik geniet van jouw heerlijke foto’s in ieder geval!

Helen Slappendel

Ondanks het natte weer zie ik toch al aardig wat uit de grond schieten, kwam ook al weer de nodige slakken tegen die dat verse spul wel lekker vinden. Met jou en veel anderen hoop ik ook op zon en droog weer🤞 succes met de verbouwing!

Elisabeth

Oh, je mag terecht fier zijn Diana !
Geniet van dit momentje : en van de lente die er stilaan en zeker komt 👍

Pauline

Geweldig Diana, wat een eer, en zo ben je bijna cover-girl!!👌🏻 Echt iets voor jou… ahum 😉
Hartstikke leuk weer een blog, even meegenieten in je groene zomerse kas, dank.
Heel veel sterkte met de verbouwing en je kas is fijn om af en toe even naar te vluchten…

Priscilla

Wat gaaf, daar mag je zeker trots op zijn. En prachtig al die bloemen. Ik zit mijn brassica’s bijna in bloei te kijken hier! Maar ze nemen de tijd, in Drenthe is alles sowieso altijd war later dan bij jou. Geniet van je kas en wat er groeit, en succes met de verbouwperikelen!

Maaike

Super leuk! Ik ben geabonneerd en heb em al eerder ontvangen. Daar mag je zeker trots op zijn 😀. De Tuinseizoen komt ook bij mij in de bus. Dan heb ik extra een gezellig leerzaam stukje van jou.
Wij zitten ook midden in een verbouwing dus ik leef met je mee 😵‍💫
Gelukkig kunnen we vluchten naar de tuin en ik heb ook een kleine kas waar het nu heerlijk vertoeven is. Met koffie en tuintijdschriften haha.

Esther Hanko

Gefeliciteerd dat je foto op de cover staat! Dat is inderdaad een hele eer maar je maakt dan ook prachtige foto’s. Je winterkas is altijd een welkome aanblik, zo heerlijk groen, en echt bizar weinig vraat zeg! Succes met de verbouwing, hopelijk valt het allemaal mee!

Leon van de Kerkhof

Hallo Diana, Ruud en alle anderen die zo graag bezig zijn met (moes)tuinieren,
In mijn kleine kas van 3 x 2 meter in het Limburgse Weert is het al gauw vol met zaailingen en jonge plantjes. Het ziet er meestal erg goed uit…… helaas vinden de slakken dat ook. Ondanks de jacht op slakken ‘s morgens en/of ‘s avonds, zijn er altijd van die slimmeriken die zich goed weten te verstoppen om vervolgens enkele weken teeltplezier in 1 nacht op te peuzelen. Er zijn bakken te koop met een extra brede rand, bestand tegen slakken, maar die zijn aardig aan de prijs. Ik probeerde vorig seizoen vierkante zaaibakjes en op de randen plakte ik Duct tape. Door die brede iets afhangende rand kunnen huisjesslakken niet de bocht krijgen en de plakkerige lijm vinden ze ook niet fijn. Die lijm blijft ondanks de hoge temperatuur in de kas tot het einde van het teeltseizoen plakkerig 🙂
Dit jaar doe ik weer precies hetzelfde. Die tip wou ik graag delen.
Oh ja, Diana….. een moestuin en een verbouwing gaan echt niet samen stelde mijn echtgenote. Ik deed mijn uiterste best om haar te geloven. Maar tussen het puinruimen en andere klusjes heb ik mijn hart gevolgd en uiteindelijk bracht ons dat samen veel plezier en lekkere groentjes.

Leon van de Kerkhof

Bijgaand een foto’s hoe je een anti-slakbak kunt maken. Over de lange zijden plak je natuurlijk ook een strook duct-tape die zo lang is dat rondom de bak een rand tape zit.
Groetjes Leon.

IMG_3105
Carinep

Dag Leon, ik sta altijd open voor nieuwe initiatieven, vooral qua slakken😏. Maar ik begrijp het niet goed. Je schrijft “ door die brede iets afhangende rand…….en plakkerende lijm vinden ze het ook niet fijn”. Dus als ik het goed versta, hang je de tape achterstevoren op de bakjes met de plakband naar buiten. Maar hoe hangt die tape dan vast aan jouw bakjes? Sorry voor de domme vraag 😜
groetjes
carine

Carinep

Achterstevoren=onderste boven😂

Carinep

Ok, capito 😜. Ik ga het proberen, want deze maand ga ik de kolen zaaien. Vreemd, ik heb de indruk dat we nog steeds in winter fase zitten, dikke trui aan, 17 graden, kersen smaken naar water, aardbeien zijn niet zoet en vallen af, meloenen, meloenkomkommers hebben het allemaal opgegeven in de koude kast (planten stonden gewoonweg onder water), spinazie verzopen, courgetten bladeren geel van het vocht etc etc. En nu moeten we reeds denken aan wintergroenten. Vreemd gevoel😉. En het belangrijkste, we verliezen de moed niet en beginnen opnieuw😜. Groetjes van het vochtige, koude west Frankrijk.
carine

Margriet.M

Hallo Diana,
Heerlijk om weer naar de tuin te kunnen en wat ziet je kas er leuk uit met al die bloemen van de kruisbloemigen.
Grandioos zeg om je artikel geplaatst te zien in een blad ( ik ga haal hem vanmiddag even, is zo’n leuk blad).
Daar kun je met recht Trots op zijn!
Je hebt ook altijd zulke mooie foto’s 👍
ik was net op de tuin en tot mijn verrassing steekt er her en der al een aardappel ze’n koppie boven de grond, had ik nooit verwacht, vorige week pas gepoot.
Ik heb hem maar weer goed onder het vliesdoek gestopt; maar het beginen is er, zo leuk.
Heel veel succes met jouw artikelen, ik geniet en leer er erg veel van.
Hopelijk wil de verbouwing vlotten zodat het snel klaar is.
Groetjes

Margriet.M

Dank je wel Diana, ik hoop dat het komende week mooier weer wordt zodat je ook je aardappels kunt poten.Trouwens wat een leuk stukje heb je geschreven in “Met de tuin op tafel”. Leuk zo met een foto van jou erbij en het is zo duidelijk 👍👍. Hele fijne Paasdagen gewenst samen en hopelijk hebben we iets warmer en zonniger weer.
Groetjes 👋🏻🐣

Eric

Ja leuk
Al die information
En success met je
Verbouwing

Eric

Ik ben bij dat binnen kort het tuin seisoen weer aanbreekt dan kunnen we ons voledig op de tuin storten als het dan niet al te veel regen krijgen Want er is momenteel niet zo heel veel te doen in de tuin maar wel wat bij voorbeeld de winter groente oogsten etz. Ik heb zelf 6 moestuin Bakken
Staan die ik elk jaar weer op nieuw vul met groente, kruiden en fruit en ik gooi er regelmatig voeding en mest bij. Bakken van 120cm bij 35 × 40cm. Ik heb momenteel ook al wat voorgezaaide
Plantjes binnen staan en die doen het erg goed. Paprika, peper, tomaten, sla, peulen etz.
Sorry voor de schrijf fouten ben er niet goed in.

Eric

&

Eric

Bedankt voor het antwoord

Oscar

Hi Diana,
Kruisbloemigen: de kelkbladen staan gekruist met de kroonbladeren. Zie foto.
Groetjes, Oscar

Screenshot_20240324-125014_Adobe-Acrobat
Wim

Even een reactie die niet over bovenstaand onderwerp gaat. In een vorig blog ging het over woelratten. Heb gelezen dat mollen ook wel jonge woelratjes lusten. Dus zuinig op de mol. Zal vast wat helpen.
Groetend? Wim

Pien W

Hallo Wim! Zuinig op de mol….reactie naar mijn hart!!! Groeten, Pien

Elisabeth

😀👍waar een Nederlander al niet zuinig kan op zijn !

Eric

Waar e3n Nederlander al niet zuinig Op kan zijn😀

Wilma

Hoi Diana, eerst wil ik je bedanken voor je altijd leuke en leerzame blog! Super!
Ik heb een vraagje over de paprika bishok.
Ik heb ooit zaad hiervan bij jou besteld. Op….dus ben ik op zoek naar nieuw zaad. Ik kan deze soort nergens op internet vinden. Ik vind het een superpaprikaatje, vlezig, dikwandig en zoet. Heb jij een tip waar ik de bishop kan vinden. Tuingroet, wilma

Pien W

Dag Wilma, op de “database paprika” van Diana staat deze paprika niet. Wel eentje met een naam die lijkt op jouw bishop. En op internet staan veel adressen waar je paprika zaden kunt bestellen met een naam die weer op de jouwe lijkt. Oftewel….nog even zelf verder zoeken? Groeten, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties