Zoete aardappel

 

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s/filmpjes zoeken over/van zoete aardappelen:

 • Synoniemen:     bataat, zoete bataat
 • Latijnse naam:     Ipomoea batatas
 • Engelse naam:     Sweet Potato, Yam
 • Duitse naam:     Süßkartoffel
 • Franse naam:     Patate Douce

 

Eerst even voor alle duidelijkheid; ik heb twee keer eerder zoete aardappelen geteeld, dit jaar (2019) wordt de derde keer. En dat betekent dat ik zeker nog niet alles weet van de teelt. Ik heb hieronder mijn ervaring en bevinding geschreven maar googel vooral ook nog verder (of bekijk youtube-filmpjes) naar ervaringen van andere mensen. Ik hoop in de loop van 2019 de tekst op deze pagina regelmatig aan te passen met de ervaringen van dit jaar.

Zoete aardappelen zijn al heel oud en bekend, maar ze worden elk jaar populairder in Nederland. Dat komt omdat ze een aantal gezonde eigenschappen heeft: ze bevat veel vitaminen en andere gezonde stoffen (zoals vitamine B, E, jodium, zink, etc.), maar wellicht het belangrijkste is dat ze, ondanks dat ze zetmeel bevat, ze maar een geringe stijging van de bloedsuikerspiegel geeft. En daardoor is ze zeer interessant voor onder andere mensen met Diabetes mellitus of mensen die af willen vallen.

Ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is in de afgelopen eeuwen naar Noord-Amerika, Canada maar ook Azië en Europa getransporteerd. En dus zie je steeds vaker recepten met zoete aardappelen, mede dankzij haar gezonde eigenschappen en omdat ze steeds makkelijker verkrijgbaar is.

Maar daarnaast is ze dus ook gewoon erg leuk en lekker! En omdat ze steeds vaker in recepten wordt gebruikt leek het mij ook eens leuk om haar te proberen te telen. Terwijl ik ook besef dat dat niet makkelijk zal zijn, simpelweg omdat ze normaal gesproken in een subtropisch klimaat groeit. En dus zal ze hier zoveel warmte nodig hebben als ik haar kan bieden maar zal ze ook een extra lang seizoen nodig hebben om überhaupt knollen = aardappelen te kunnen maken.

De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel, ze zijn dan ook in niets met elkaar te vergelijken als het gaat om teeltduur, standplaats, ziektegevoeligheid, etc..

 

TEELTWIJZEN

Bij de teelt van gewone aardappelen kun je kiezen uit vroege, middelvroege en late rassen. Dat geldt bij de teelt van de zoete aardappel niet; je zult voor een leuke oogst ernstig rekening moeten houden met het feit dat ze een subtropische plant is. En dat betekent dat je haar alle mogelijke warmte moet bieden, en dat de teelt heel lang duurt. Die 2 gegevens samen maken al duidelijk dat je vroeg moet beginnen en laat zult eindigen.

Ik heb de zoete aardappel dus op 2 manieren geteeld; één keer buiten in een grote plastic emmer (uiteraard met afwateringsgaten onderin). En één keer in de volle grond in de kas. De eerste teelt (dus buiten in pot) was hier veel succesvoller dan de tweede keer dat ik haar in de kas teelde (en dat had ik zelf zeker ook niet verwacht).

Een grote pot lijkt mij vooralsnog de beste plaats voor een zoete aardappel. De grond in een pot warmt sneller op dan de volle grond. En bij kouder weer of langdurige regen, etc. kun je een pot verzetten, onder een afdakje, tegen het huis aan, in de volle zon, etc..

 

RASSEN

Er bestaan (voor zover ik weet) geen rassen met extra eigenschappen. Er zijn wel zoete aardappelen met een oranjebruine schil en oranjeachtig vruchtvlees, en er zijn zoete aardappelen met een meer rozepaarse schil en crèmekleurig vruchtvlees. En zo komen er steeds meer rassen op de markt, in verschillende kleuren maar waarbij er ook verschillen zijn in opbrengst, vorm en grootte van de zoete aardappelen, etc.. Vooralsnog is het niet zo gemakkelijk om aan die verschillende rassen te komen en heb ik gewoon ‘rasloze’ zoete aardappelen in de toko gekocht, gestekt en geteeld.

Op de foto hieronder zie je stekken van zoete aardappelen. In de groene bak ligt in vermiculiet een oranjebruine zoete aardappel, in het hyacintenglaasje staat/hangt een paarse zoete aardappel.

 

PLANT / BEMESTING

Zoete aardappelen houden van een losse, humusrijke luchtige grond. Ze hebben genoeg vocht nodig om te kunnen groeien maar staan liever niet te lang in te natte grond. Daarnaast hebben ze vrij veel voeding nodig om goede planten en dus goede knollen te maken. De planten maken veel blad, lijken ook duidelijk op de klimmende familieleden uit de Ipomoea-familie.

Via het blad kunnen ze de voeding opnemen voor de groei van de knollen. En dus geef je ze een samengestelde (al dan n iet organische) meststof, waar wat stikstof in zit voor de groei van het blad, wat fosfor voor de energievoorziening en ruim voldoende kali voor een goede knolontwikkeling. Koemestkorrels bevatten bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen voor de teelt van zoete aardappelen, zelf geven we de groene Culterra, maar er zijn allerlei merken op de markt; let op voldoende stikstof en vooral kali in de meststof.

 

OPKWEEK

Zoals eerder genoemd heeft een zoete aardappel veel warmte en een lang teeltseizoen nodig in Nederland. En dankzij de verwarming in huis kunnen we al vroeg beginnen. Je kunt bij kamertemperatuur in februari al gaan beginnen met het laten spruiten van de zoete aardappelen. In die allereerste weken hebben ze nog geen licht nodig, alleen warmte.

Kies in de winkel een paar mooie zoete aardappelen uit, niet te groot maar zeker ook niet te klein (want je hebt in de eerste weken de voeding die zit opgeslagen in de knol nodig voor het spruiten en de eerste groei). Kijk vooral ook naar het glas of het bakje of potje war je de zoete aardappel op gaat zetten en bepaal aan de hand daarvan het juiste formaat zoete aardappel. En kies uiteraard een gezond zoete aardappel, zonder plekjes o beschadigingen waar ziekten later binnen kunnen dringen.

Zoete aardappel en Sereh in water om te laten wortelen.

 

De aardappelen laat je op een warme plaats in een glas water voorkiemen. Wat de boven- en onderkant van de knol is is soms lastig te bepalen, wellicht ook iets om al rekening mee te houden bij de koop/keuze. Vaak blijkt het puntje de onderkant te zijn en de bolle kant de bovenkant. Maar dus niet altijd. En gelukkig lopen de knollen toch wel uit, ook als je ze per ongeluk toch ondersteboven hebt gezet.

De eerste keer dat ik haar teelde plaatste ik de knollen in het glas zoals je veel op youtube ziet; met 4 tandenstokers een stukje in de aardappel geprikt om te zorgen dat alleen het onderste stukje in het water hangt. Maar helemaal goed is dat natuurlijk nooit, het zijn maar kleine wondjes maar het zijn nu eenmaal wondjes, ziekten kunnen er makkelijk in doordringen. Bij de tweede keer dat ik haar teelde kreeg ik de tip om er hyacintenvaasjes voor te gebruiken. En dat is heel handig want dan hangt de aardappel op het vernauwde stukje in het glas. Op de foto deze foto kun je zien hoe 2 aardappelen nog met prikkers in het glas hangen en 2 aardappelen zonder wonden/prikkers in hyacintenvaasjes hangen.

Zoete aardappel stekkn

 

Zorg voor een goed warme standplaats en ververs elke 2 dagen het water. Het laatste is belangrijk, omdat het lauwe water water een bron van schimmels en bacteriën wordt (die vervolgens in de aardappel kunnen komen). Soms zie je ook wat witte pluis onderaan de aardappel (op het gedeelte dat in het water hangt), het is geen goed teken maar ook niet direct funest. Maar een teken dat je nog wat vaker het water moet verversen. En spoel eventuele witte pluisjes er elke dag onder de kraan vanaf.

Na een week of 2 zul je de eerste kleine worteltjes gaan zien. Zeker nog geen reden om de aardappelen op te potten hoor, gewoon laten staan waar ze staan. Op de volgende foto (gemaakt ongeveer 4 tot 5 weken na het op een glas water zetten) zie je 2 zoete aardappelen die wel al zoveel wortel en uitlopers krijgen dat ze meer licht nodig hebben.

 

Je ziet dat ze op meerdere plaatsen (maar wel vooral bovenaan) stengels en blad gaan vormen. De glazen met water moeten nu het volle licht in, maar moeten ook nog steeds warm staan.

Twee weken later:

 

Nu mogen de aardappelen geplant gaan worden. En dat planten is nog wel een dingetje. Want je ziet op heel veel youtube-filmpjes dat niet de zoete aardappel wordt geplant maar dat er stekken worden genomen van de uitlopers van de knollen.

Ik heb dat stekken ook geprobeerd, want op 9 van de 10 websites en youtube-filmpjes wordt dat echt zeer aangeraden. Van 1 aardappel haalde ik 3 stekken en die heb ik opgepot (zoals je op de foto’s hieronder zult zien). Maar ik heb ook  2 knollen zelf geplant. Mijn ervaring dat de stekken weinig opbrengst gaven en de knollen een goede opbrengst gaven. Logisch nadenken lijkt mij deze verklaring wel kloppen: als je in Zuid-Amerika of Florida woont is het er zo warm en het seizoen duurt er zo lang, dan kun je van 1 zoete aardappel wel 3 tot 5 stekken nemen, die dan allemaal nog genoeg warmte en tijd krijgen om zelf een goede opbrengst te geven. Ik denk echt dat in Nederland het zo koud en kort duurt dat dat niet lukt. Op de foto’s hieronder zie je een aardappel met een stek.

 

Eigenlijk ging dit niet helemaal goed want ik was eigenlijk iets te laat begonnen, en ik had de aardappel ondersteboven in het water gezet, dat kun je zien aan het feit dat ze niet bovenaan stekken maakt maar onderaan, met een soort bochtje (vergelijk even met de foto hierboven). Slechte start dus, te laat en op z’n kop 🙂 .

Maar je ziet in ieder geval dat ze toch 2 stekken heeft gemaakt. En die stekken maken, terwijl de aardappel nog steeds in het water in het glas hangt, zelf al wortels.

 

Op deze foto kun je dat zien. Daar heb ik de stek voorzichtig losgesneden van de aardappel en voor de foto even neergelegd, maar direct daarna opgepot in een 9 centimeter potje waar ik potgrond met 1/5e deel brekerzand in heb gedaan.

 

De 2 stekken heb ik in potjes verder laten groeien, maar de aardappel zelf heb ik ook gewoon gehouden, eerst nog in water, later in een pot.

Op de foto hieronder (excuses voor de afgrijselijk roze kleur 🙂 ) zie je hoe ik uiteindelijk half mei de zoete aardappelen heb opgepot. De aardappel zelf staat daar nog steeds in een doorsneden waterflesje (dat gevuld is met water, er komt alweer een derde stek aan), maar een weekje later heb ik de aardappel zo ongeveer voor de helft voor 2/3e ingegraven.

En daarnaast in grote stek en 1 kleinere stek, allebei al goed geworteld.

 

De hele zomer heb ik uiteraard water gegeven, onkruid verwijderd en nog 2 keer een handje Culterra gegeven. Het werden flinke planten met veel stengels en blad dat over en langs de pot groeide.

En dan de oogst. Zo zag de pot met de aardappel en de 2 stekken er in oktober uit:

Zoete aardappel plant 18-10-14

 

Deze foto is gemaakt op 18 oktober, vlak voor de oogst. In de grote  plastic mand zie je dat het flinke planten zijn geworden, je kunt het niet zien maar aan de achterkant van de pot hangen de stengels en bladeren tot op de grond. Het blad wordt hier al slecht, en aangezien zoete aardappel dus niet winterhard is vond ik 18 oktober blijkbaar wel een goede dag om te oogsten, voor er koude nachten kwamen.

En hieronder zie je dan de oogst. Leuk! Maar ik moet er wel bij zeggen dat veel beter had kunnen zijn (en meer en dikkere knollen).

 

Dit is de oogst uit die ene pot, met dus 2 stekken en een half ingegraven uitgeputte zoete aardappel (door de genomen stekken). Ik vond het niet slecht gezien de omstandigheden (ondersteboven in water gezet, pas half maart gedaan, stekken genomen die de voeding in de aardappel hebben opgegeten en haar vast hebben verzwakt). In een pot in de buitenteelt gehouden maar eigenlijk te droog gestaan en te weinig zon door de appelboom waar ze half onder stond.

En dus ga ik ze niet meer stekken, ik ben tot de conclusie gekomen dat voor de teelt van zoete aardappels vanuit stekken de Nederlandse zomer te koel en te kort is. De grotere knollen op de foto komen uit de aardappel. Links bovenin zie je dan nog een lang dun worteltje dat uit een stek is gekomen, maar veel meer dan dat is het niet geworden.

In het tweede jaar is het helaas niet goed afgelopen met de teelt van de zoete aardappelen. In dat tweede jaar heb ik 2 zoete aardappelen eind februari in water gezet, dit keer niet ondersteboven, en goed geworteld, geen energieverlies want geen stekken van genomen. De aardappelen heb ik eerst in een pot met potgrond gehouden. En ik heb de planten uiteindelijk in de eerste week van mei in de kas uitgeplant. En daar groeiden, explosief mag ik wel zeggen. Uiteindelijk groeide ze door de hele kas heen, onder de tomaten, door de paprikaplanten, over de komkommer heen. De stengels werden wel zo´n 5 of 6 meter lang. Het zag er zo ongeveer uit:

 

En was de opbrengst dan ook zo groot? Nee. Eigenlijk heb ik er niks meer van teruggevonden, de moederknol was er nog, half verschrompeld, en een paar zoete aardappeltjes dichtbij de moederknol, zo groot als een wijsvinger, maar meer heb ik niet gevonden.

Dat was dus geen succes. En dat na alles wat ik er voor had gedaan: in februari al begonnen met de teelt, en dan in de zomer al dat blad en die stengels, en dan uiteindelijk in oktober 3 vingerdikke zoete aardappelen kunnen oogsten (die je voor € 1,50 per kilo in de winkel kunt kopen  🙂 ). Ik was er even klaar mee. En dat wil niet zeggen dat ik ze nooit meer ga telen, maar ik ga er dan eerst over nadenken  hoe het beter kan.

 

VERZORGING

Als ik haar weer ga telen, dan had ik bedacht om te gaan ‘aanaarden’. Dus ik ga dan niet meer in de kas telen, maar in een grote pot, geen plastic mand meer maar een serieuze specieskuip (waarin we uiteraard weer afwateringsgaten maken). En dan zou ik beginnen met een ongeveer 25 centimeter dikke laag potgrond (gemengd met 1/5e deel grof brekerzand en wellicht nog wat vermiculiet omdat dat vocht kan opnemen en weer af kan staan). Daar plant ik de aardappel met wortels en stekken dan in. En als de aardappel uitloopt ga ik proberen om elke keer een laagje potgrond erop te gooien, tot het blad net boven de grond uitkomt. Zoals het aanaarden bij gewone aardappelen. In de hoop dat door het opbouwen van de lagen grond, er meer aardappelen zullen worden gevormd. Voldoende vocht, warmte en voeding moeten dan voor de rest zorgen. Maar nooit meer in de kas dus, ik zoek er dan een plekje voor de kas voor (met warmte van het glas in de rug en beschut tegen al te veel wind en regen).

Zoals gezegd is dit geen pagina met alle informatie over de teelt van zoete aardappelen, maar ik hoop dat je door mijn ervaring, fouten en ideeën wellicht zelf kunt bedenken hoe je zoete aardappelen wilt gaan telen (als je nog niet ontmoedigd bent 🙂 ).

 

OOGST / BEWAREN

Omdat zoete aardappelen tropisch zijn en een lang seizoen nodig hebben oogst je ze pas zo laat mogelijk. Uiteraard voor de eerste echt koude nachten, maar kijk vooral naar het bericht en probeer de oogst zo lang mogelijk uit te stellen (tot hopelijk ergens in oktober).

Zoete aardappelen kun je wel een paar weken bewaren. Als je de planten in pot hebt kun je die pot leeg maken, de aardappelen rooien en de aardappelen die je niet nodig hebt op een koele donkere plaats bewaren. Zorg daarbij dat de aardappelen op elkaar liggen maar naast elkaar. Controleer uiteraard regelmatig en haal aardappelen met schimmel of rotte plekjes er tussenuit.

Als je in die weken geen tijd hebt om iets met de overgebleven zoete aardappelen te doen, of als het gaat vriezen en je de aardappelen zult moeten oogsten voor de winter begint, vries ze dan in. Je kunt ze dan niet meer gebruiken om te frituren of te bakken, maar de rauw ingevroren blokjes zijn nog prima geschikt voor bijvoorbeeld puree, soep of stoofschotels).

Zoals ik eerder schreef, googel vooral verder, want dit zijn mijn 2 ervaringen met de teelt van zoete aardappelen. Als ik weer eens een poging ga wagen zal ik die derde poging hier uiteraard beschrijven.

 

2019

Ik ga dus maar weer eens een poging wagen 🙂 . Het duurde dit keer lang voor de aardappelen uitliepen. Ik kreeg van verschillende mensen verschillende tips m.b.t. het stekken: iemand had goede ervaringen met het kweken van stekken door de zoete aardappel gewoon in een donkere kast bij kamertemperatuur in een bakje te leggen. Dat heb ik in januari gedaan, dit was het resultaat in april:

 

De aardappel ging schimmelen. En na ruim 2 maanden was er dus niet één uitloper. Misschien lag het aan de zoete aardappel of aan de temperatuur maar deze ‘methode’ ga ik niet meer gebruiken.

De volgende methode van stekken: door de aardappel in vochtig vermiculiet te leggen:

 

Ik had bij één aardappel de kap ook nog op de onderbak gedaan (met het idee dat het warmer zou zijn en dat vermiculiet minder snel zou uitdrogen). Het resultaat was dat de aardappel ging rotten. Ik vind dat het kweken van stekken in vochtig vermiculiet heel goed gaat maar zonder kap, en dus moet je dan wel regelmatig het vermiculiet vochtig maken.

Ik kreeg van iemand ook nog de tip om de zoete aardappel in stukken te snijden, voor een snellere stekvorming:

Dat ging heel goed, deze stekken wortelden als eerste. Het nadeel was wel dat het snijvlak van de zoete aardappel ging rotten,dat is nogal viezig. Uiteindelijk begaf de moeder-zoete-aardappel het op het moment dat ik de stekken op wilde potten. Zo zie je het rotte stuk zoete aardappel met de stek eraan wat beter:

 

Ik heb de stekken (het bleken er 2 te zijn) voorzichtig met een aardappelschilmesje van de moederknol afgesneden:

Na de foto heb ik de stekken elk afzonderlijk in een potje met potgrond (met wat vermiculiet en brekerzand erdoor) geplant.

De andere 2 methodes waar ik al ervaring mee had waren die met de tandenstokers in de aardappel en dan hangend in een glas water, en het hyacintenvaasje, en daar was ik ook dit jaar weer tevreden over. Nogmaals de foto die je ook al eerder op deze pagina zag:

 

Rechts zie je de opgepotte stekken. Onder zie je de oranje zoete aardappel in vermiculiet; ook die maken mooie stekken. En achteraan zie je een paarse zoete aardappel in een hyacintenvaasje, en ook die maken mooie stekken.

Wordt in de loop van 2019 vervolgd………..

April: ondertussen heb ik geleerd dat het laten wortelen van de uitlopers/stekken heel gemakkelijk gaat. Zo gemakkelijk dat je zeker niet hoeft te wachten tot de stekken wortelen terwijl ze nog aan de ‘moederaardappel’ vastzitten. Je kunt de uitlopers, als die groot genoeg zijn, gewoon afbreken of afsnijden en in een glaasje water laten wortelen.

Op 18 april heb ik deze uitloper van de moederaardappel afgesneden en in een glaasje water gezet. Voor alle duidelijkheid, bij kamertemperatuur, de foto heb ik voor meer licht/duidelijkheid even buiten gemaakt.

 

Op 24 april, 6 dagen later, is dit het resultaat:

 

Ze maakt heel snel en veel worteltjes, 2 dagen na deze foto heb ik deze stek opgepot in een 9-centimeter-potje met potgrond (met wat grof brekerzand erdoor om de grond wat luchtiger te maken).

Wordt weer vervolgd…….

 

38 gedachten over “Zoete aardappel”

 1. Hallo!

  Zelf ben ik voor het eerst ook begonnen met het kweken van zoete aardappelen. Op internet vond ik nooit degelijke uitleg omtrent het telen van de aardappelen tot vandaag. Dankzij uw preciese uitleg rond het telen weet ik nu al wat beter wat te doen, waarvoor dank!!

  1. Hallo Laura,
   Dankjewel!
   Ik ga deze week de stekken van de zoete aardappelen planten, en ik hoop in de komende maanden op deze pagina updates te geven hoe het verder gaat.
   groetjes en heel veel succes en plezier met je zoete aardappelkweek!
   Diana

 2. Wat ook goed lukt is stekken nemen van de planten die in volle grond zitten. De uitlopers hebben zowat overal op de stengels miniscule worteltjes. Neem topstekken van ongeveer 15 cm en laat verder bewortelen in een glas water en dan oppotten. Je moet ze dan wel een winter lang warm bewaren. Af en toe geel blad verwijderen. Bij mij is dit goed gelukt.

  1. Hallo Eddy,
   Ja, die tip kreeg ik ook van Jan, maar die staat denk ik nog als reactie onder een algemeen blog.
   Het is veel handiger dat die nu hier staat, dankjewel daarvoor!
   groetjes,
   Diana

  1. Hallo Etienne,
   Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd. Maar als je bedenkt hoe lang het duurt voor de aardappel bij kamertemperatuur uitloopt (dat duurt al weken en zelfs maanden), kun je bedenken dat als je de zoete aardappel in mei buiten (in de nog vrij koude grond) uitplant, ze pas in juli uit zou kunnen gaan lopen en dan is de tijd tekort om dan ook nog een goede opbrengst te geven. Je zou het kunnen proberen met een gekochte zoete aardappel die al gaat uitlopen maar zoals je dat bij gewone aardappelen nog wel eens ziet heb ik bij zoete aardappelen ook nog nooit een exemplaar in de winkel gezien die al uit gaat lopen.
   groetjes,
   Diana

   1. Hallo,
    Ik ga binnenkort je reactie verwijderen want alleen maar schrijven: “Neen, geen goed idee” is voor mij geen reactie. Ik ben het helemaal met je eens maar het meest waardevolle van een antwoord is de onderbouwing, alleen maar ‘nee’ zou in mijn geval tot rebellie leiden en dan zou ik het juist zelf wel gaan proberen 🙂 . Mocht je je reactie alsnog met argumenten of ervaringen willen aanvullen, dan hoor ik het graag!
    groetjes,
    Diana

 3. tip: neem stekken van +- 20 a 30 cm met zoveel mogelijk internodes (knooppunten) hier wortellen de stekken uit en komen ook de meeste wortel-verdikkingen aan. (dit zijn de zoete aardappelen)

  steek de stekken altijd iets schuin / zoiets als deze slash / in de grond. dit zorgt ervoor dat als er aan de internodes zoete aardappelen gaan groeien deze elkaar niet in de weg zitten als ze de diepte in wortelen en verdikken.

  een hoge stikstofg gift tijdens de knolvorming resulteert altijd in een lagere oogst. extra kali daarentegen verhoogt de opbrengst.

  er zit een heel groot verschil tussen rassen. wil je voor een ras met een hoge opbrengst zoek de iets lichtere mega grote aardappelen uit de supermarkt. dit is een ras met hoge opbrengst.

  veel succes met stekken en groeien!

  1. Hallo Joep,
   Dankjewel voor het delen van je ervaring en je aanvulling op deze pagina!!
   Ik had zelf inderdaad al bedacht dat veel stikstof voor veel blad zorgt en wat extra kali voor aardappelen (zoals dat bij gewone aardappelen ook het geval is, en wij geven alles waar een bol of knol wat extra kali, van bieten tot uien maar bijvoorbeeld zelfs ook Canna’s en Dahlia’s 🙂 ).
   Ik zeker eens proberen te stekken zoals je aangeeft, langere stekken en schuin insteken!
   Diana

 4. Dag Diana,
  Ik heb nu ook alle zoete aardappelen uitgeplant. Wel vreemd dat de in stukken gesneden aardappelen zijn beginnen rotten. Bij mij is dit voor het eerst heel goed gelukt. Ik heb wel de aardappel slechts een centimeter in het water gelegd. De volledige zoete aardappelen die ik in zijn geheel in de grond heb gestoken, hebben het mooiste loof, nu afwachten wat de beste oogst geeft. Volgend seizoen ga ik zeker de hint proberen met de stekken rechtstreeksvan de plant, dit lijkt me nog het makkelijkste.
  Groetjes Carine

  1. Hallo Carine,
   Ik had de doorgesneden zoete aardappelen in vochtig vermiculiet gelegd, wellicht was dat de reden voor het rotten. Uiteindelijk hebben de stukken het in ieder geval lang genoeg volgehouden om gezonde stekken te geven.
   Uiteindelijk ben ik vergeten om een hele zoete aardappel te planten, dat wilde ik wel doen maar ik was stekken aan het oppotten en knipte zonder erover na te denken ook de stekken van de hele zoete aardappel die ik zo wilde poten. En toen was het te laat 🙂 . Dus uiteindelijk heb ik nu alleen stekken van zoete aardappel, ik ben dus heel benieuwd hoe het bij jou gaat verlopen en wat het verschil is en wordt tussen de stekken en de hele aardappel!
   groetjes,
   Diana

   1. Hallo,
    Ik heb meermaals gelezen dat de zoete aardappelen rotten aan de snijvlakken .Ik weet dat je eventueel de snijvlakken in houtasse kunt deppen,zo voorkom je infecties.Ik heb dit ervaren door de gewone aardappelen zo te behandelen nadat ik zelf pootgoed heb gevierendeeld.

    Roland

    1. Hallo Roland,
     Dankjewel voor de tip!!
     En voor mij een extra handige want wij hebben een houtkachel, dus altijd houtas op voorraad 🙂
     Ik weet dat er kali in houtas zit. En dat het voor verdroging kan zorgen (dat heb ik eens ervaren toen ik houtas in een pot met peperplanten gooide die vervolgens dood gingen). Maar voor snijvlakken (van aardappelen, zoete aardappelen, gember, etc. is dat waarschijnlijk dan juist goed). Ik ga het een proberen met de gember die ik toevallig vandaag in wat kleinere stukken moet snijden omdat ze door de kronkelige vorm niet goed uit kan lopen.
     groetjes,
     Diana

 5. Hoi,
  Dank voor het delen van alle mooie ervaringen! Ik ben zelf pas recent grote fan geworden van de zoete aardappel, namelijk door de batat douce te hebben gebroefd in de Algarve. Zoeits lekkers heb ik zelden gegeten…nu heb ik een aantal knollen hiervan meegenomen en wil ik ze heel graag planten. Aangezien het tijd van het jaar vraag ik me echter af if het slim is de aardappels nu nog proberen te laten wortelen of of ik moet priberen ze tot januari te bewaren om ze dan te laten wortelen. Wat zouden jullie adviseren?
  Dank alvast voor het meedenken en groetjes,
  Jasmin

  1. Hallo Jasmin,
   Oei, dat is lastig. Als je nu al stekken zou nemen is de kans groot dat je in het voorjaar met heel grote planten zit. Maar heel lang bewaren is ook lastig. Ik denk dat ze zelf zou stekken maar de jonge planten komende winter dan wel koel zou zetten zodat ze in relatieve rust de winter door zouden komen. Ik moet wel zeggen dat zoete aardappelen die het in Portugal goed hebben gedaan niet perse ook in Nederland een goede opbrengst geven; het en ras is beter geschikt voor een koeler klimaat dan andere rassen. Aan de andere kant, welke rassen ik in de toko koop en waar die vandaan komen is ook niet altijd duidelijk 🙂
   Ik hoop dat iemand anders wellicht ook nog tips heeft voor het al dan niet stekken of bewaren van de knollen tot het voorjaar!
   Diana

 6. Heb in maart 2 bakjes zoete aardappelen gekocht bij de Aldi, deze boven/in glazen potten laten wortelen en op 15 mei gepoot op/in zwart worteldoek (waarin ik gaten had gemaakt uiteraard). Dit met de gedachte dat het zwarte worteldoek warmte aantrekt en vasthoudt. De planten zijn enorm groot geworden (heel veel loof wat alle kanten op gaat). Was afgelopen week benieuwd of er aardappelen aan zaten. Dat was het geval en hoe; reusachtige aardappelen van wel 25 tot 30 c lang en 6 cm breed. Geweldig! Maar het bleek dat de muizen de aardappelen ook erg lekker vinden. Er waren er enkele aangevreten. Maar zeer tevreden over de opbrengst. Volgend jaar weer en weer op zwart worteldoek!

  1. Hallo Wim,
   Dankjewel voor het delen van je ervaring! Ik denk te begrijpen dat je de planten in de volle grond had. Zwart worteldoek/gronddoek helpt hier inderdaad ook altijd goed om de grond op te warmen (en vochtig te houden), ik gebruik het vaak in repen tussen vroege voorjaarszaaisels. Jammer dat er ook wel waren aangevreten maar toch een succes, leuk om te horen!
   Ik heb de planten hier in een speciekuip en ben benieuwd of we een leuke opbrengst hebben. Ik had het plan om nog een week of 3 te wachten met oogsten, tot begin/half oktober, afhankelijk van het weer.
   Ze staan hier in een zwarte speciekuip, tegen de zuidkant van de kas (met daardoor wat extra warmte). Ik ga foto’s van de oogst maken en op deze pagina plaatsen (of die nu groot of miniem is 🙂 ).
   Veel plezier met de verdere oogst!
   Diana

 7. Bedankt voor alle mooie tips, met plezier lees ik je website Diana!
  Zelf kwam ik er vandaag achter dat de bladeren van de zoete aardappel ook te eten zijn, vergelijkbaar als een spinazieblad. (Bijvoorbeeld roerbakken). In de biologische winkel bij ons zijn de bladeren los te koop. Heeft iemand wellicht een recept als aanrader?

  Gevonden op de Engelse Wikipedia:

  The young leaves and vine tips of sweet potato leaves are widely consumed as a vegetable in West African countries (Guinea, Sierra Leone and Liberia, for example), as well as in northeastern Uganda, East Africa.[54] According to FAO leaflet No. 13 – 1990, sweet potato leaves and shoots are a good source of vitamins A, C, and B2 (riboflavin), and according to research done by A. Khachatryan, are an excellent source of lutein.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato

  1. Hallo Lise,
   Dankjewel voor je reactie en uitleg/link!
   Ik heb ooit ergens een keer gelezen of gehoord dat het blad inderdaad eetbaar zou zijn, maar het was me niet duidelijk of het ook lekker is.
   Ik heb het zelf in ieder geval nog nooit gegeten.

   Ik heb gelijk even gegoogeld en vond deze pagina: https://slicesofbluesky.com/unusual-greens-part-3/. Ik heb het zelf nog niet heel goed gelezen maar ik zag wel dat vooral in de reacties veel tips voor recepten staan, met onder andere roerbak en curry.

   groetjes,
   Diana

 8. Na twee jaar zoete aardappel uit de winkel stekken en redelijk tegenvallende resultaten, heb ik me dit jaar laten adviseren door een specialist en heb het ras Tainung 65 gekocht, een ras geschikt voor volle grond. Het resultaat is spectaculair! Vier kleine stekken waren begin juli al een enorm bos en ze blijven nog altijd hard doorgroeien. Ik ben in september al eens stiekem wat gegraven en kwam direct al enkele dikke knollen tegen.

  Het ras lijkt me bij zoete aardappel echt wel het verschil te maken tussen een matige en goede oogst. Meer info vind je bij Ecohoeve Den Oude Kastanje: http://www.denoudekastanje.be/producten/plantgoed/eetbare-knollen/273-zoete-aardappel-ipomoea-batatas-10

  1. Hallo Robbe,
   Dankjewel voor het delen van je ervaring!
   Ik heb al eerder de tip gekregen om op de website van Den Oude Kastanje te kijken, voor verschillende soorten knollen (ze hebben ook leuke aardpeer-rassen).
   Ze hebben ondertussen een groot assortiment zoete aardappelen zeg, ik ga dat voor volgend jaar zeker onthouden!
   groetjes,
   Diana

 9. Hallo Diana,

  Ik heb in 2016 en 2017 voor het eerst zoete aardappel geplant, dit waren plantjes uit een tuincentrum met goede resultaten. Dit jaar heb ik voor eerst geprobeerd om zelf plantjes te kweken met succes. Vervolgens heb ik twee methodes toegepast, knol met scheuten en scheuten geworteld in water. het beste resultaat heb ik bekomen met deze laatste want de knollen met scheuten zijn volledig mislukt. Ik heb ook ondervonden dat de teelt het best lukt op verhoogde bedden. ( Ik tuinier op zandgrond)
  Nog veel succes met uw mooie website.
  mvg,
  Jef

 10. Wauw Diana!! Wat geweldig om te lezen hoe je hier met de zoete aardappel aan het experimenteren bent. Heel leuk! Ik ben erg benieuwd hoe jullie oogst in de speciekuip is geworden. Groetjes, Rianne

 11. Misschien niet onbelangrijk, zelf geteelde zoete aardappel kan je het best nog een tijdje opslaan alvorens consumptie (google ‘curing sweet potatoes’). Ze worden hierdoor zoeter, door omzetting van zetmeel naar suiker. Na dit proces smaken ze niet alleen beter, maar zou je ze ook lang kunnen bewaren, zonder ze in te moeten vriezen.

  Het komt erop neer dat je ze een 10 dagen op een warme en vochtige plek laat rusten en laat helen (25 – 30 °C en 85% luchtvochtigheid). Ik doe ze in een plastic zak, prik er een paar gaten in en sluit de zakken; waarop ik ze op een zonnige vensterbank plaats. Daarna kan je ze inpakken in papier en op een geventileerde plek nog een 6-tal weken opslaan aan 12 – 15 °C. Hierop zouden ze pas optimaal zijn voor consumptie of verdere bewaring.

  Ik vermeld er even bij dat ik mijn eigen oogst nog op de vensterbank ligt en de rest zelf nog niet uitgeprobeerd heb. Echter de kweker van waar ik mijn stekken heb ‘cured’ ze ook.

  Bron info: https://www.tenthacrefarm.com/harvesting-curing-and-storing-sweet-potatoes/

  P.S.: zelf heb ik dit jaar de beauregard improved en z.010 geteelt in een speciekuip, de 2de (paarse) deed het beter in openluchtteelt, al zaten ze samen in dezelfde kuip.

  1. Hallo Yu,
   Dankjewel voor je aanvulling m.b.t. bewaren en rassen!
   Wij hebben ze hier al gegeten (gewoon mee naar huis genomen en in in een jute zak in de schuur bewaard) en vonden ze al heel lekker hoor. Maar wellicht worden ze inderdaad nog zoeter als je ze opslaat zoals jij uitlegt, ik ga dat zeker eens proberen. Maar dan doe ik dat volgend jaar zodat ik het verschil kan proeven. Ik hoorde van iemand dat pompoenen ook op ongeveer zo’n zelfde manier kan worden opgeslagen voor een langere bewaarbaarheid en zoetere smaak (eerst warm zodat de schil dikker kan worden en dan koeler tot uiteindelijk koel in de winter).
   groetjes en dankjewel ook voor voor de link!
   Diana

  2. Dag Yu,
   Bedankt voor de info. Ik had vorig jaar gelezen dat je zoete aardappelen best in krantenpapier bewaart. Dit had ik gedaan op een frisse plaats en toch waren er een deel verrot. Waarschijnlijk zal dit met het droog effect zijn. Ik ben hier begonnen met het rooien en zal ze eerst trachten te drogen alvorens in te pakken.
   Groetjes
   Carine

 12. Hoi Diana,
  Mijn man heeft een mooie verhoogde bak gemaakt op een zonnig plekje.
  Volgend seizoen ga ik daar eens zoete aardappelen uitproberen.
  De tip van het hyacinthen glaasje zette mijn brein aan het denken. Als je een plastic drinkflesje doorsnijd of knipt en je hangt de top omgekeerd in het onderste deel heb je ook zo’n vorm. Ik denk dat ik het zo ga proberen.

 13. Dag Diana,
  Ik heb alle zoete aardappelen gerooid. Ik had je beloofd mijn ervaring hiermee te geven.
  1. Volledige zoete aardappel in potgrond op warme temperatuur : dit gaf mij de mooiste plant, die ik begin mei hier (ZW Fr) in volle grond (kleigrond) heb uitgeplant. Qua oogst, overduidelijk grootste oogst.
  2. In stukken doorgesneden zoete aardappel in potgrond op warme temperatuur, dit gaf me redelijke planten, eveneens in mei in volle grond uitgeplant. Qua oogst, mooie grote knollen maar veel minder qua aantal.
  3. Stekken genomen van een doorgeschoten zoete aardappel, eveneens in volle grond uitgeplant begin mei. De oogst was overduidelijk het minst, vooral veel kleiner.

  Bij het rooien van de zoete aardappel, heb ik nu overal de stekken genomen. Die staan in water, wortel te schieten. Een zekere Jan had dit ergens in een blog beschreven. Ik ga ze deze winter binnenshuis in potten laten staan (ajaj waar moet ik dit zetten) en test deze methode voor 2020.

  Qua bewaren laat ik ze nu eerst een paar dagen naast te kachel drogen en nadien in een koele ruimte.
  Voilà, tot daar het verhaal van zoete aardappel.
  Groetjes
  Carine

  1. Hallo Carine,
   Dankjewel voor het delen van je ervaring!
   Ongetwijfeld heeft het warmere klimaat in Zuidwest Frankrijk (met bijbehorende langere teeltseizoen en warmere/drogere grond) ook invloed gehad.
   Maar ik ga in ieder geval zelf volgend jaar ook eens zoete aardappel in de volle grond (in een verhoogde bak) proberen te telen.
   Maar het stekken van de zoete aardappelen ga ik weer vanaf half januari bij kamertemperatuur in huis doen.
   groetjes,
   Diana

 14. Dag Diana,
  Ik denk vooral dat het nemen van stekken in januari ervoor zorgt dat er minder wortel gestel is en de plant minder opbrengst geeft. Ze zijn qua grootte allemaal eetbaar hoor, maar de eerste 2 methoden waren de zoete aardappelen 4 keer zo groot. Vandaar dat ik wel geloof in het verhaal van Jan om bij het oogsten de stekken reeds te nemen. Het wortel gestel zal aanzienlijk groter zijn tegen dat we dit zullen uitplanten in mei. Enfin, ik probeer het uit en ga volgend jaar enkel deze methode toepassen. Groot nadeel is natuurlijk de plaats. Alle gewortelde stekken moeten uitgeplant worden en ergens overwinteren….
  Wat ik ook denk dat nadelig is voor de groei van de zoete aardappel is onze zware kleigrond. Vorig jaar had ik dit in een andere groententuin geplant waar veel meer rivier stenen zitten en volgens mij zorgde dit voor extra warmte en is daardoor lichter van structuur.
  Vele tuingroeten
  Carine

  1. Hallo Carine,
   Ja, ik wil zeker, net als Jan aangaf, in het najaar al stekken gaan nemen die in het voorjaar al een flinke voorsprong hebben.
   Maar ik wil daarvoor dan volgend jaar voor het eerst wel één of twee rassen op naam kopen (die geschikt zijn voor koele Nederlandse zomers).
   De oranjerode naamloze zoete aardappelen deden het hier prima, de paarse gaven nauwelijks meer opbrengst dan enkele kleine knollen.
   groetjes en succes met het overwinteren van de stekken!
   Diana

  1. Hallo Stefan,
   Volgens mij leg ik op deze pagina juist uitgebreid uit hoe het werkt, dat ze geen vorst kan verdragen en wanneer je haar kunt poten en oogsten, of begrijp ik je vraag verkeerd?
   Je stekt haar dus in het vroege voorjaar, plant haar uit in de late lente (na IJsheiligen) en oogst de aardappelen in datzelfde jaar, voor het gaat vriezen (rond oktober, afhankelijk van het weer).
   Ik heb op de website van Pokon een blog over het oogsten geschreven: https://www.pokon.nl/blog/zoete-aardappelen-deel-2-de-oogst/
   groetjes,
   Diana

 15. Dag tuinliefhebbers,
  Ik heb gedaan wat Yu hiervoor geschreven heeft betreffende het bewaren van zoete aardappelen. En jeetje wat een verschil in smaak. De aardappelen zijn nu veeeeel zoeter dan voorheen. Bedankt Yu voor de goede tip.
  Diana, ik heb ook verschillende rassen besteld bij de ecohoeve de oude kastanje. Tegelijkertijd staat het hier ook vol met jonge scheuten die nu reeds aardig geworteld zijn. We proberen de verschillen uit. …
  Groetjes carine

  1. Hallo Carine,
   Dit is pas mijn eerste serieuze zoete aardappeljaar, ik vind de zoete aardappelen ook heerlijk maar weet even niet of het door het zelf telen, het bewaren, het ras, etc. komt.
   Het valt mij wel op dat door de zoete aardappelen eerst warm te leggen, ze in ieder geval al veel beter/langer bewaren. Ze liggen hier op een kamer waar het in oktober iets boven de 20 graden was en waar het nu altijd nog zo’n 15 graden is. De zoete aardappelen die we nog niet hebben gegeten zijn nog steeds goed en hard. Alleen al om die reden ben ik erg blij met de tip van Yu. Ik hoop volgend jaar eens te testen wat het verschil in smaak is, als ik een grotere opbrengst heb (hopelijk 🙂 ).
   groetjes,
   Diana

   1. Dag Diana,
    Wel ik heb daags na de oogst de eerste zoete aardappelen gegeten en diegenen die ik nu eet zijn veel zoeter.
    Tussen haakjes, de verschillende knollen van de kastanje ecohoeve leggen ze blijkbaar op aarde in een omgevingstemperatuur van ong 25 graden. Ik ga het deze keer ook zo proberen, en in de propagator leggen. Spannend…..
    Groetjes carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.