Zelfbeheersing en een tip

Allereerst even: ik heb ook een blog geschreven over de viering van De eerste verjaardag van de Zaaiagenda voor de moestuin (met prijsvraag!).

En ik schreef eerder deze week ook al een blog op de website van Pokon: Zaaien en oogsten in januari

En dan hier nog een blog over de voortgang van de zoete aardappelen. En er is nog iets: Ruud is heel streng dit jaar. Ik opperde dat ik morgen misschien wel even prei en uien zou kunnen zaaien. Maar hij zei dat eerst de kassen nodig moeten worden gesopt.

 

Uhhh….. ja, daar kan ik hem geen ongelijk in geven. Kas 3 is zo mogelijk nog erger:

 

En dat groeit er allemaal in 1 jaar aan.

Als je heel goed kijkt zie je in de kas nog vaag de houten rode stoel staan (voor een droge overwintering zodat ze hopelijk langer meegaat). Maar de ruiten zijn te vies om de groenten in deze kas te zien,

Ik hoop volgende week foto’s te laten zien van brandschone kassen (dat lukt helaas zonder warm water en chemische middelen nooit helemaal, maar met een borstel en overdadig koud water komen we een eind).

Misschien kan ik tussendoor alvast wat tuinbonen voorzaaien. Maar dat valt tegen want ik blijk die zaden nog niet in huis te hebben, die komen ‘pas’ over een week of 3, met onze grote bestelling via de tuinbouwvereniging, samen met de andere ‘gewone groentezaden’ zoals spitskool, bietjes, worteltjes, etc.

Zucht. “Ik kan wel al pepers, paprika’s en aubergines zaaien”, is mijn volgende zet. Ruud antwoordt dat het daarvoor veel te vroeg is, het is nog te donker in huis, zelfs in het lichtste en zonnigste raamkozijn dat we hebben.

Ha! Maar daar komt gelijk mijn lumineuze (en dat is een goed gekozen woord) idee. “Ik heb nog geen cadeautje voor mijn verjaardag in november gehad”, zeg ik. “Omdat je niks wist”, antwoordt Ruud. “Ja, maar nu weet ik wel wat, ik wil een lamp, een kweeklamp”, zeg ik.

Ruud pruttelt nog wat, iets over ‘hoe ga je dat bevestigen, we hebben er geen plek voor, weet je wat je dan qua licht nodig hebt’ en dat soort dingen. Maar ik ben al helemaal om, ik heb ondertussen een goede (denk ik) uitgezocht en besteld, ik hoop dat die begin volgende week wordt bezorgd. En natuurlijk gaan we die dan gelijk gebruiken, Ruud heeft al gekeken wat de beste plaats is en gemeten hoe hij de lamp het best op kan hangen.

En dan kan ik misschien zondag pepers, paprika’s en aubergines gaan zaaien. Of wacht ik toch nog een weekje? Ik had het plan om ze in de laatste week van januari te zaaien, maar het wordt al duidelijk dat mijn zelfbeheersing dat niet gaat redden.

Ruud heeft nog wel een goed punt: “Je hebt er nog geen plek voor in de propagator want daar staan ook je zoete aardappelen”.

En dat klopt! Ik schreef in mijn vorige blog al over de tip die ik kreeg: om zoete aardappelen in een bakje met grond in de elektrische propagator bij 25 graden te laten wortelen voor het nemen van stekken. Ik heb dat gelijk op 1 januari gedaan.

Normaal gesproken duurt dat wortelen in glaasjes met wat water bij kamertemperatuur behoorlijk lang, zeker wel enkele weken (en het groeien van de eerste stekken duurt vervolgens nog veel langer, daarom beginnen we er dus ook al zo vroeg mee). Je kunt er op de pagina van de zoete aardappel meer over lezen.

Maar dit zag ik al na 5 dagen bij de 2 zoete aardappelen in de propagator:

 

Het gaat snel!

Ik begin te twijfelen, had ik de zoete aardappelen rechtop moeten zetten in plaats van laten liggen? Maar er is geen weg terug, want de aardappelen liggen vast, de worteltjes zijn al door de grond gegroeid.

Het is nu 4 dagen later, 9 dagen nadat ik de zoete aardappelen in het bakje met vochtige grond in de propagator zette (op 27 graden), ik maakte deze foto op vrijdagochtend 10 januari:

 

Razendsnel! Ze maken duidelijk meer worteltjes aan de linkerkant dan aan de rechterkant (al groeien er ook veel wortels uit de platte onderkant van de aardappelen zoals ze nu liggen).

Ik moet er nog wel even wat bij zeggen: dit zijn zoete aardappelen van eigen oogst, misschien lopen die wat sneller uit dan gekochte zoete aardappelen, dat durf ik niet te zeggen (maar ik kan ook melden dat de zoete aardappelen die we nog van die oogst hebben allemaal hard en gaaf zijn, niet anders dan zoals ze in de winkel te koop zijn).

En er zijn nog geen beginsels van uitlopers/stengels/stekjes te zien (dat zou bijna ook wel belachelijk snel zijn). Ik beloof het hier te melden en te laten zien wanneer dat wel gebeurt.

Edit zondagochtend (11 dagen nadat ik de zoete aardappelen in het bakje met vochtige grond in de propagator zetten): er verschijnen heel voorzichtig paarse uitlopers aan de rechterkant van de zoete aardappel (aanstaande stekken).

Dus toch belachelijk snel!!

 

Als het in dit tempo doorgaat zou ik misschien wel voor eind januari de eerste stekken kunnen nemen. Uiteraard laat ik in volgende blogs de voortgang zien.

En als je geen propagator hebt? Dan heb je misschien wel zo’n goedkoop propagatortje van een paar euro van de Aldi? Of kun je er zelf één maken van een doorzichtige kunststof kap of desnoods plastic zak over een bakje met potgrond. En dan is het zoeken naar de ideale temperatuur van 25 tot 27 graden. Niet boven de verwarming want dat is veel te warm (en in de nacht is die normaal gesproken uit en dan is het te koud). Zoek naar een plekje waar de temperatuur altijd rond die 26 graden blijft. Misschien op een mediabox, of op een modem, een aquarium, etc. Misschien is het de moeite van het proberen waard!

Tot slot nog één foto: doordat het niet echt koud wordt (maar de dagen wel al iets langer licht zijn) wordt de Knautia macedonica in een verhoogde bak in de moestuin al wakker.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wijnie

Wauw Diana, wat gaat dat snel met je zoete aardappels! Ik heb inderdaad wel eens gehoord dat aardappels uit de winkel (in ieder geval de niet-biologische) behandeld worden tegen spruiten. Of dat op waarheid berust weet ik niet. Ik ga geen zoete aardappels telen, dus kan het ook niet uitproberen, maar misschien zijn er anderen die daar wel ervaring mee hebben.
Heel veel plezier met je nieuwe lamp! Met het lezen van je blogs neemt mijn zin om te gaan zaaien ook toe, maar ik ga me beheersen (hoop ik) 😉
Groetjes Wijnie

Anne Vyncke

Beste Diana en Ruud,

Heel erg bedankt weerom voor jouw blog. Ik kijk er steeds naar uit om van jou iets te lezen. Het is een leidraad, of een bevestiging ook soms, voor wat ik hier doe.
Kun je mij zeggen voor welke groeilamp je hebt gekozen? Ik was namelijk aan het wachten op een tip van Simone. Ik zou met al dat grijs weer er ook een willen kopen.
Met dank en een fijn week-end voor jullie,

Anne

Kristina

Hallo Diana, kan ik bij jou zaden van de Knautia macedonia bestellen of zijn het knollen?

Marthy

Ha, Diana, ik heb een paar vragen over het opkweken van zoete aardappelen. Ik wil gaan proberen om de zoete aardappelen te laten wortelen op een mediabox, die is lekker warm als ik er mijn hand opleg. Alleen staat die box niet in het licht, is dat noodzakelijk? Hoe vochtig moet de grond zijn en zal ik in die plastic zak die ik er omheen trek gaatjes prikken?

Riemer van der Wal

Hallo Diana, ik heb ook het plan om een lamp aan te schaffen, Echter het aanbod is groot, zou jij mij iets kunnen adviseren
Mvrgr Riemer

Anoniem

Ik heb een dierenverwarmingsmatje gekocht op marktplaats… die wil ik gaan gebruiken als verwarming in een kweekbakje. Dus eigen propagator gemaakt… hopelijk lukt het.

Tine

Dag Diana
Schoonmaken lukt bij mij heel goed met warm water en natriumbicarbonaat.
En is minder slecht dan andere middelen.
Groet

Esther

Oeh ja wat herkenbaar van die kriebels! Ik heb je goede voorbeeld maar gevolgd en keurig netjes mijn kasje schoongemaakt en wat opgeruimd in de tuin.
Ik heb wel een vraagje, heb jij (of iemand anders die hier meeleest) tips waar je knappe stevige, herbruikbare zaaitrays kan kopen? Ik zag er een paar bij tuincentra en die hadden veel te grote gaten (dus geen ruimtewinst), en als je online kijkt is het niet helemaal duidelijk hoe stevig ze zijn. Alvast bedankt!

Roel

Dit is precies waar ik naar opzoek ben. Die van dat geperste dunne plastic zijn na 2 jaar echt wel gaar. Zie dat Beekenkamp hele mooie aardbeientrays produceert en ook HerkuPlast maakt een mooi product dat QuickPot heet. Ben nu hard op zoek naar iemand die ze verkoopt aan particulieren.

Roel Knol

Hier wordt ook al een tijdje druk geëxperimenteerd met groeilampen. Onder andere hebben we pepertjes laten rijpen onder een groeilamp omdat het buiten niet meer lukte.
En nu worden er twee tomaten opgekweekt onder een groeilamp. Bij de eerste plant verschijnen al bloemknopjes.
De lampen die ik gebruik heb ik in China gekocht bij AliExpress. Je moet daar nog wel zelf een stekker aanzetten. Het is dit type: https://www.aliexpress.com/item/33000144181.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dJxY5uo
Je kunt hier kiezen uit 3 wattages. Wij gebruiken een aantal lampen van 100 Watt.

Roel Knol

Ook ik heb een eigen propagator gemaakt van een verwarmingsmatje en een zelfgebouwde thermostaat.
Dit matje heb ik gekocht is een Biogreen verwarmingsmatje: https://www.dehobbytuinder.nl/tuinartikelen/overige-tuinartikelen
De 15 Watt versie is hier in gebruik. Zonder thermostaat loopt de temperatuur op tot bijna 40 graden. Dat komt waarschijnlijk ook omdat het geheel ineen piepschuimen bak staat, zodat er weinig warmte verloren gaat.

Anne Vyncke

Dag Roel, Ruud en Diana,

Dank voor deze info!
Wat ik mis is: hoeveel P9 potjes kan je onder zo’n lamp zetten?
Bij geen enkele website, krijg ik daar info over.
Of begrijp ik iets niet?

Groetjes,

Anne

Roel Knol

Dag Anne en andere meelezers,

Hoeveel P9 potjes kunnen er onder een groeilamp. Dat wordt even rekenen met lux en lumen. Klinkt ingewikkeld, maar het valt mee. Beide eenheden zeggen iets over de hoeveelheid licht.
Het aantal lumen gedeeld door de oppervlakte waar dit licht op valt is het aantal lux.
In de tuinbouw wordt gemiddeld 8000 lux aangehouden. De lamp die ik gebruik (de 100 wat variant) heeft een lichtsterkte van 5000 lumen. Om te komen tot 8000 lux, moet dit licht op 5000/8000 m2 oftewel 6250 cm2 vallen. Een P9 potje is 9×9=81 cm2. Deel die twee op elkaar en je komt uit op zo’n 77 potjes.
Daarna moet je proefondervindelijk bepalen hoe hoog je de lamp moet hangen om maximaal die 77 potjes te beschijnen.

Esther

Hoi Diana,
Bedankt voor het antwoord, jammer dat er geen makkelijk adresje voor is zo te zien. Ik zoek nog even verder.

Roel

Ik heb een led groeilamp gekocht van lumeri. Een Deens bedrijf dat zonder tussenhandel werkt waardoor de prijzen laag zijn.
Eind januari ga ik m proberen.

Roel Knol

Hoi Esther,

Wat die zaaitrays betreft, je zou eens bij moestuinweetjes kunnen kijken: https://www.moestuinweetjes.com/product-categorie/materiaal/zaaitray-stektray/
Een Belgisch bedrijfje dat uiteraard ook in Nederland levert.
Ze hebben een paar verschillende kwaliteiten van trays. De duurdere zijn prima herbruikbaar.

Rob Benning

Hoi Esther en Roel,

Ik heb onlangs verschillende zaaitrays besteld bij dit bedrijfje.
Het zijn prima trays en zeker herbruikbaar

Carine p

Dag Roel en Rob,
Waarom wordt alles in verkleinwoord geschreven? Grt Carine

Roel Knol

Hoi Carine p,

‘Moestuinweetjes’ is gewoon de naam, daar kan ik weinig aan veranderen.
En dan ga je al gauw verder in dezelfde trant en wordt het dus bedrijfje.
Verder zie ik geen verkleinwoorden. Niet ‘alles’ is dus in verkleinwoord geschreven.

Esther

Hallo allen, heel erg bedankt voor het meedenken! Heel fijn. Het is inderdaad verbazend dat er zo weinig verschillende leveranciers en ook mogelijkheden zijn. Ik zie althans ook vaak hetzelfde product bij verschillende leveranciers. Als ik Diana’s googleterm gebruik zie ik ook dat die piepschuim dingen vroeger overal te koop waren maar nu niet meer.
Ik ga ze denk ik inderdaad maar bestellen bij moestuinweetjes.
Groetjes,
Esther

Roel Knol

Piepschuim kan niet gerecycled worden. Ik vermoed dat ze er daarom uitgaan.

Carine p

Dag Diana,
Even een vraagje over zoetzuur van kweeperen, jouw recept in de inmaak. Sorry dat ik dit hier vraag, maar ik kon op de pagina van het recept geen reactie invullen. Ben hier volop bezig mijn laatste kweeperen te gebruiken en ik vroeg me af hoelang je deze pot laat staan alvorens gebruik. Ziet er echt goed uit. Bedankt en groetjes
Carine

Niels en Laura

Hoi Diana,

Wij gebruiken al een paar jaar een drietal ledlampen om de planten op te kweken. Wij hebben soort gelijke lampen als hier in de link: https://m.lightinthebox.com/nl/p/ywxlight-1pc-45-w-4350-4500-lm-lm-120-led-kralen-volledig-spectrum-groeiende-lichtarmatuur-85-265-v-commercieel-gebruik_p6947773.html?prm=1-2.2.1.1&from_cid=1
Heb ze hier ook vandaan alleen diegene die ik heb hebben ze niet meer zo te zien.
Opkweken met lampen werkt echt super. Wij hebben wel met de paprikas dat ze onder de lamp echt zo snel groeien. Ik had ze vorig jaar eind januari opgekweekt en maart waren ze 15 tot 20cm hoog en kwamen de knoppen er al in. Overigens de aubergines hadden hier geen last van. We hebben toen in maart ook de lampen weggehaald en kregen begin juli zo ontzettend veel paprikas haha en ook mega paprikaplanten. Wel gaan we dit jaar pas opkweken half/eind februari dan kunnen we in 1 keer door naar de kas vond het allemaal te snel gaan. 1 tip voor met de gloeilampen die ik zelf gemaakt heb de eerste keer. Let heel goed op de hoogte van de lamp niet te dichtbij en ook niet te ver af. Ik bewoog de hoogte een beetje met de planten mee. De zaailingen vinden het vaak fijn om de lamp er dichter op te hebben dan de grotere planten. Met die lampen die wij hebben zou je ook een volledige binnenkweek kunnen doen is ook best grappig hebben we met een peperplant gedaan werkte echt super.
Veel plezier en succes met het kweken onder de lamp.
Groeten
Niels en Laura

Niels

Heeey
Dat zouden jullie kunnen doen. Maar let er wel goed op wat de lichtsterkte is van die lamp want als ze sterker zijn dan de zon overdags dan kan het zijn dat ze al heel snel gaan groeien. Maar dit is goed te regelen door de afstand te veranderen tussen de lamp en de planten. Wij hebben het ook gaande weg moeten leren en veel experimenteren is ook met zaailingen een aantal keer fout gegaan. Maar het is wel echt super leuk om mee bezig te zijn. Onze ervaring is dat het met aubergines echt super goed werkt vooral omdat die al zo een lang groei seizoen hebben. Wij houden de lampen er meestal op tot ze er buiten meer dan 11 uur licht is daarna gaan ze de vensterbank in op het zuidwesten.

Veel plezier en succes
Mochten jullie nog iets willen weten dan kun je altijd een mail sturen.

Janny Neef

Beste Diana, wat een mooie en nuttige zaaiagenda. We zijn er superblij mee. En nog bedankt voor je persoonlijk geschreven berichtje en de zaadjes.
Groetjes,
Janny en Dirk Neef

francky

dag Diana
waar heb je die lamp besteld en hoe veel kost die
mvg francky

Arnout

Dag Diana, momenteel ben ik wat op zoek naar info over kweeklamp (led-bar). Ik zie dat jij er vorig jaar voor het eerst van start mee ging. Moet zeggen dat ik hem zelf ook louter zou gebruiken om ‘s avonds de paprika’s en aubergines wat bij te lichten. Vroeg me af hoe het eerste testjaar op dat vlak verlopen was. Bied het veel voordelen tegenover het zaaien eind maart? Is het de investering waard? Alvast bedankt, en een fijn tuindersseizoen!

Arnout

Hallo Diana, dank voor het delen van de eerste ervaringen! Ik koop er eerstdaags ééntje aan en ga ook voor een test, maar kijk uit naar jou ervaringen en tips! Zoals steeds! Beste groet!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties