Zelfbeheersing en een tip

Allereerst even: ik heb ook een blog geschreven over de viering van De eerste verjaardag van de Zaaiagenda voor de moestuin (met prijsvraag!).

En ik schreef eerder deze week ook al een blog op de website van Pokon: Zaaien en oogsten in januari

En dan hier nog een blog over de voortgang van de zoete aardappelen. En er is nog iets: Ruud is heel streng dit jaar. Ik opperde dat ik morgen misschien wel even prei en uien zou kunnen zaaien. Maar hij zei dat eerst de kassen nodig moeten worden gesopt.

 

Uhhh….. ja, daar kan ik hem geen ongelijk in geven. Kas 3 is zo mogelijk nog erger:

 

En dat groeit er allemaal in 1 jaar aan.

Als je heel goed kijkt zie je in de kas nog vaag de houten rode stoel staan (voor een droge overwintering zodat ze hopelijk langer meegaat). Maar de ruiten zijn te vies om de groenten in deze kas te zien,

Ik hoop volgende week foto’s te laten zien van brandschone kassen (dat lukt helaas zonder warm water en chemische middelen nooit helemaal, maar met een borstel en overdadig koud water komen we een eind).

Misschien kan ik tussendoor alvast wat tuinbonen voorzaaien. Maar dat valt tegen want ik blijk die zaden nog niet in huis te hebben, die komen ‘pas’ over een week of 3, met onze grote bestelling via de tuinbouwvereniging, samen met de andere ‘gewone groentezaden’ zoals spitskool, bietjes, worteltjes, etc.

Zucht. “Ik kan wel al pepers, paprika’s en aubergines zaaien”, is mijn volgende zet. Ruud antwoordt dat het daarvoor veel te vroeg is, het is nog te donker in huis, zelfs in het lichtste en zonnigste raamkozijn dat we hebben.

Ha! Maar daar komt gelijk mijn lumineuze (en dat is een goed gekozen woord) idee. “Ik heb nog geen cadeautje voor mijn verjaardag in november gehad”, zeg ik. “Omdat je niks wist”, antwoordt Ruud. “Ja, maar nu weet ik wel wat, ik wil een lamp, een kweeklamp”, zeg ik.

Ruud pruttelt nog wat, iets over ‘hoe ga je dat bevestigen, we hebben er geen plek voor, weet je wat je dan qua licht nodig hebt’ en dat soort dingen. Maar ik ben al helemaal om, ik heb ondertussen een goede (denk ik) uitgezocht en besteld, ik hoop dat die begin volgende week wordt bezorgd. En natuurlijk gaan we die dan gelijk gebruiken, Ruud heeft al gekeken wat de beste plaats is en gemeten hoe hij de lamp het best op kan hangen.

En dan kan ik misschien zondag pepers, paprika’s en aubergines gaan zaaien. Of wacht ik toch nog een weekje? Ik had het plan om ze in de laatste week van januari te zaaien, maar het wordt al duidelijk dat mijn zelfbeheersing dat niet gaat redden.

Ruud heeft nog wel een goed punt: “Je hebt er nog geen plek voor in de propagator want daar staan ook je zoete aardappelen”.

En dat klopt! Ik schreef in mijn vorige blog al over de tip die ik kreeg: om zoete aardappelen in een bakje met grond in de elektrische propagator bij 25 graden te laten wortelen voor het nemen van stekken. Ik heb dat gelijk op 1 januari gedaan.

Normaal gesproken duurt dat wortelen in glaasjes met wat water bij kamertemperatuur behoorlijk lang, zeker wel enkele weken (en het groeien van de eerste stekken duurt vervolgens nog veel langer, daarom beginnen we er dus ook al zo vroeg mee). Je kunt er op de pagina van de zoete aardappel meer over lezen.

Maar dit zag ik al na 5 dagen bij de 2 zoete aardappelen in de propagator:

 

Het gaat snel!

Ik begin te twijfelen, had ik de zoete aardappelen rechtop moeten zetten in plaats van laten liggen? Maar er is geen weg terug, want de aardappelen liggen vast, de worteltjes zijn al door de grond gegroeid.

Het is nu 4 dagen later, 9 dagen nadat ik de zoete aardappelen in het bakje met vochtige grond in de propagator zette (op 27 graden), ik maakte deze foto op vrijdagochtend 10 januari:

 

Razendsnel! Ze maken duidelijk meer worteltjes aan de linkerkant dan aan de rechterkant (al groeien er ook veel wortels uit de platte onderkant van de aardappelen zoals ze nu liggen).

Ik moet er nog wel even wat bij zeggen: dit zijn zoete aardappelen van eigen oogst, misschien lopen die wat sneller uit dan gekochte zoete aardappelen, dat durf ik niet te zeggen (maar ik kan ook melden dat de zoete aardappelen die we nog van die oogst hebben allemaal hard en gaaf zijn, niet anders dan zoals ze in de winkel te koop zijn).

En er zijn nog geen beginsels van uitlopers/stengels/stekjes te zien (dat zou bijna ook wel belachelijk snel zijn). Ik beloof het hier te melden en te laten zien wanneer dat wel gebeurt.

Edit zondagochtend (11 dagen nadat ik de zoete aardappelen in het bakje met vochtige grond in de propagator zetten): er verschijnen heel voorzichtig paarse uitlopers aan de rechterkant van de zoete aardappel (aanstaande stekken).

Dus toch belachelijk snel!!

 

Als het in dit tempo doorgaat zou ik misschien wel voor eind januari de eerste stekken kunnen nemen. Uiteraard laat ik in volgende blogs de voortgang zien.

En als je geen propagator hebt? Dan heb je misschien wel zo’n goedkoop propagatortje van een paar euro van de Aldi? Of kun je er zelf één maken van een doorzichtige kunststof kap of desnoods plastic zak over een bakje met potgrond. En dan is het zoeken naar de ideale temperatuur van 25 tot 27 graden. Niet boven de verwarming want dat is veel te warm (en in de nacht is die normaal gesproken uit en dan is het te koud). Zoek naar een plekje waar de temperatuur altijd rond die 26 graden blijft. Misschien op een mediabox, of op een modem, een aquarium, etc. Misschien is het de moeite van het proberen waard!

Tot slot nog één foto: doordat het niet echt koud wordt (maar de dagen wel al iets langer licht zijn) wordt de Knautia macedonica in een verhoogde bak in de moestuin al wakker.

45 reacties op Zelfbeheersing en een tip

Wijnie 11 januari 2020 om 10:27

Wauw Diana, wat gaat dat snel met je zoete aardappels! Ik heb inderdaad wel eens gehoord dat aardappels uit de winkel (in ieder geval de niet-biologische) behandeld worden tegen spruiten. Of dat op waarheid berust weet ik niet. Ik ga geen zoete aardappels telen, dus kan het ook niet uitproberen, maar misschien zijn er anderen die daar wel ervaring mee hebben.
Heel veel plezier met je nieuwe lamp! Met het lezen van je blogs neemt mijn zin om te gaan zaaien ook toe, maar ik ga me beheersen (hoop ik) 😉
Groetjes Wijnie

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 09:38

Hallo Wijnie,
Ja, het zou kunnen dat zoete aardappelen uit de winkel met iets zijn behandeld.
Maar de kans dat dat een antispruitmiddel is lijkt mij klein, want zoete aardappelen lopen niet of amper uit (of heel moeilijk, daarom beginnen we zo vroeg en duurt het weken).
Maar misschien wel een antischimmelmiddel of zo, geen idee. Ik zag vrijdag toevallig bij de toko een geelschillige zoete aardappel (ze ziet eruit als een gewone aardappel maar dan met de lengte en vorm van een zoete aardappel). Ik heb er één gekocht die ik gisteren in de propagator heb gelegd, ik ben benieuwd of en wanneer die wortels gaat maken. Ik zag trouwens vanmorgen dat de eerste stekjes zich ontwikkelen, ik plaats er vandaag even een foto van op de website.
Ik heb besloten dat ik vandaag chinensepepers ga zaaien en volgend weekend de annuums en paprika’s en aubergines, een soort schizofrene zelfbeheersing 🙂
groetjes,
Diana

Anne Vyncke 11 januari 2020 om 10:30

Beste Diana en Ruud,

Heel erg bedankt weerom voor jouw blog. Ik kijk er steeds naar uit om van jou iets te lezen. Het is een leidraad, of een bevestiging ook soms, voor wat ik hier doe.
Kun je mij zeggen voor welke groeilamp je hebt gekozen? Ik was namelijk aan het wachten op een tip van Simone. Ik zou met al dat grijs weer er ook een willen kopen.
Met dank en een fijn week-end voor jullie,

Anne

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 09:45

Hallo Anne,
Ja, ik hoopte ook dat Simone even zou melden welke zij heeft, maar ze heeft waarschijnlijk niet meer teruggekeken bij de reacties. Misschien ziet ze je berichtje bij dit blog en laat ze nog even weten welke lamp zij heeft.
Het is hier helaas niet helemaal goed gegaan. Ik heb een Apollo Falcon 60 gekocht (de gewone niet de ‘Pro’), ze werd gisteren bezorgd. We hebben de lamp uitgepakt, zag er prima uit, maar na het aansluiten maakte ze kortsluiting, flikkerde één keer en deed toen helemaal niks meer. Ik heb contact met de webwinkel gezocht en kreeg gelijk via de mail een postnl code waarmee ik de lamp terug kon sturen. Dat hebben we gelijk gedaan en hopen dus dat we ergens in de komende week een nieuwe lamp ontvangen. Als die het hopelijk wel goed doet zal ik dat zeker in een volgend blog vermelden.
groetjes,
Diana

Kristina 11 januari 2020 om 11:32

Hallo Diana, kan ik bij jou zaden van de Knautia macedonia bestellen of zijn het knollen?

Ruud & Diana 11 januari 2020 om 12:19

Hallo Kristina,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen aan zaden van de Knautia macedonica, ze waren hier in december al uitverkocht en ik heb de zadenlijst toen ook al gesloten.
Maar ze is vrij algemeen verkrijgbaar hoor, bijvoorbeeld hier: https://www.tabernal-zaden.nl/knautia-macedonica.html
Bedenk wel dat ze graag een koudeperiode wil voor ze kiemt. Ik kan je adviseren om ze deze maand nog te zaaien, gewoon buiten in potjes met potgrond die een beetje beschut tegen overvloedige regen staan. Je kunt de zaaisels vervolgens een week of 4 tot 6 later naar binnen halen voor de kieming (of gewoon buiten laten staan zodat ze later in het voorjaar kiemen. Volgens mij is ze ook als plant vrij algemeen verkrijgbaar in tuincentra. Er is ook een vorm met zachter gekleurde bloemen (Melton Pastels) en een vorm met witbont blad (maar daar weet ik de naam even niet meer van).
groetjes,
Diana
groetjes,
Diana

Marthy 11 januari 2020 om 13:03

Ha, Diana, ik heb een paar vragen over het opkweken van zoete aardappelen. Ik wil gaan proberen om de zoete aardappelen te laten wortelen op een mediabox, die is lekker warm als ik er mijn hand opleg. Alleen staat die box niet in het licht, is dat noodzakelijk? Hoe vochtig moet de grond zijn en zal ik in die plastic zak die ik er omheen trek gaatjes prikken?

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 09:53

Hallo Marthy,
Voor het maken van wortels is geen licht nodig. Hier staat de propagator in een lichte kamer maar ze staat niet bij het raam. Maar zodra de uitlopers verschijnen waar de stekken van worden gehaald moet ze wel wat lichter worden gezet. Dat hoeft niet het volle licht van een raamkozijn te zijn maar wel op een lichtere plaats in huis. Maar dat is dan ook prima, als ze wortels heeft en stekken maakt heb je veel tijd gewonnen en kan ze stekken maken bij kamertemperatuur.
Ik heb de grond hier volledig doordrenkt en vervolgens een uur uit laten lekken. Goed nat maar niet kletsnat dus.
Als de plastic zak hoog genoeg is hoef je geen gaatjes te prikken (de schuifjes van de propagator staan hier ook dicht), maar als het plastic vrij dicht bij de zoete aardappelen komen zou ik het wel doen (om een te hoge luchtvochtigheid en daardoor schimmel te voorkomen). Maar dat is maar wat ik denk hoor, ik heb het zelf niet met een plastic zak geprobeerd. Ik zou het leuk vinden als je nog eens zou willen laten weten of het lukt en hoe het gaat met het laten uitlopen van je zoete aardappelen op een mediabox!
groetjes,
Diana

Riemer van der Wal 11 januari 2020 om 13:24

Hallo Diana, ik heb ook het plan om een lamp aan te schaffen, Echter het aanbod is groot, zou jij mij iets kunnen adviseren
Mvrgr Riemer

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 10:00

Hallo Riemer,
Ja, het aanbod is heel groot. Ik vrees dat ik je (nog) niet kan adviseren want dit is ook mijn eerste lamp, ik heb er verder nog geen ervaring mee. Maar misschien heeft iemand anders een tip of een bewezen goed merk.
Ik heb een Apollo Falcon 60 gekocht, helaas maakte die kortsluiting bij het aansluiten en hebben we die terug moeten sturen. Ik hoop dat we ergens deze week een nieuwe ontvangen en dat het gewoon pech was dat de eerste lamp direct kapot ging. Ik heb de lamp bij het ledwarenhuis gekocht, vooralsnog ben ik tevreden over de service. Ze hebben ook een goede informatieve pagina over het gebruik van ledlampen, waar je op kunt letten, welke lamp waar geschikt voor is, spectrum, etc.: https://www.hetledwarenhuis.nl/led-groeilampen/
groetjes,
Diana

Anoniem 11 januari 2020 om 16:06

Ik heb een dierenverwarmingsmatje gekocht op marktplaats… die wil ik gaan gebruiken als verwarming in een kweekbakje. Dus eigen propagator gemaakt… hopelijk lukt het.

Tine 11 januari 2020 om 16:23

Dag Diana
Schoonmaken lukt bij mij heel goed met warm water en natriumbicarbonaat.
En is minder slecht dan andere middelen.
Groet

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 10:01

Hallo Tine,
Dankjewel voor de tip, ik ga het proberen!
Diana

Esther 12 januari 2020 om 09:05

Oeh ja wat herkenbaar van die kriebels! Ik heb je goede voorbeeld maar gevolgd en keurig netjes mijn kasje schoongemaakt en wat opgeruimd in de tuin.
Ik heb wel een vraagje, heb jij (of iemand anders die hier meeleest) tips waar je knappe stevige, herbruikbare zaaitrays kan kopen? Ik zag er een paar bij tuincentra en die hadden veel te grote gaten (dus geen ruimtewinst), en als je online kijkt is het niet helemaal duidelijk hoe stevig ze zijn. Alvast bedankt!

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 10:05

Hallo Esther,
Ik kocht onze tray’s bij het Vlaams Zaadhuis maar die verkoopt ze helaas niet meer.
Ik heb er ook een paar van ‘Beekenkamp’ maar die verkoopt in principe alleen aan bedrijven.
Onze tray’s zijn ondertussen al meer dan 10 jaar oud en gaan hopelijk nog wel 10 jaar mee. Maar als iemand ooit overweegt om stevige zaaitray’s in verschillende maten te gaan verkopen weet ik zeker dat er veel animo voor is.
Ik hoop dat iemand een goede tip voor je heeft!
Diana

Roel 26 februari 2021 om 09:36

Dit is precies waar ik naar opzoek ben. Die van dat geperste dunne plastic zijn na 2 jaar echt wel gaar. Zie dat Beekenkamp hele mooie aardbeientrays produceert en ook HerkuPlast maakt een mooi product dat QuickPot heet. Ben nu hard op zoek naar iemand die ze verkoopt aan particulieren.

Roel Knol 12 januari 2020 om 12:26

Hier wordt ook al een tijdje druk geëxperimenteerd met groeilampen. Onder andere hebben we pepertjes laten rijpen onder een groeilamp omdat het buiten niet meer lukte.
En nu worden er twee tomaten opgekweekt onder een groeilamp. Bij de eerste plant verschijnen al bloemknopjes.
De lampen die ik gebruik heb ik in China gekocht bij AliExpress. Je moet daar nog wel zelf een stekker aanzetten. Het is dit type: https://www.aliexpress.com/item/33000144181.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dJxY5uo
Je kunt hier kiezen uit 3 wattages. Wij gebruiken een aantal lampen van 100 Watt.

Roel Knol 12 januari 2020 om 12:31

Ook ik heb een eigen propagator gemaakt van een verwarmingsmatje en een zelfgebouwde thermostaat.
Dit matje heb ik gekocht is een Biogreen verwarmingsmatje: https://www.dehobbytuinder.nl/tuinartikelen/overige-tuinartikelen
De 15 Watt versie is hier in gebruik. Zonder thermostaat loopt de temperatuur op tot bijna 40 graden. Dat komt waarschijnlijk ook omdat het geheel ineen piepschuimen bak staat, zodat er weinig warmte verloren gaat.

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 14:06

Hallo Roel,
Dankjewel voor het meedenken den de tips m.b.t. groeilamp en warmtemat!
groetjes,
Diana

Anne Vyncke 12 januari 2020 om 16:00

Dag Roel, Ruud en Diana,

Dank voor deze info!
Wat ik mis is: hoeveel P9 potjes kan je onder zo’n lamp zetten?
Bij geen enkele website, krijg ik daar info over.
Of begrijp ik iets niet?

Groetjes,

Anne

Ruud & Diana 12 januari 2020 om 16:19

Halo Anne,
Ik weet het natuurlijk ook nog niet zeker maar ik begrijp dat de lamp het meeste effect heeft als het direct boven de planten hangt.
De lamp die ik heb gekocht is een beetje als een tl-buis, 60 centimeter lang. Ik zou denk dat als je 3 rijen dik P9/potjes neerzet en zo lang als de lamp is = 3 x 9 = 27 potjes mooi onder de lamp staan. Ik ga erachter en ernaast ook nog potje ‘proppen’, die krijgen dus minder licht maar hopelijk wel nog voldoende. En de zaailingen blijven hier in het raamkozijn staan, ik had het plan om de lamp rond 16 uur aan te zetten, en rond 23 uur weer uit. Dus dan is er een combinatie van nacht (rust), daglicht en extra licht in de avonduren. Ik hoop dat dat genoeg is maar ik moet het natuurlijk ook zelf gewoon eerst gaan ervaren. Zodra het geïnstalleerd is en ik iets wijzer ben maak ik foto’s en schrijf ik er iets over in mijn blog.
groetjes,
Diana

Roel Knol 12 januari 2020 om 19:30

Dag Anne en andere meelezers,

Hoeveel P9 potjes kunnen er onder een groeilamp. Dat wordt even rekenen met lux en lumen. Klinkt ingewikkeld, maar het valt mee. Beide eenheden zeggen iets over de hoeveelheid licht.
Het aantal lumen gedeeld door de oppervlakte waar dit licht op valt is het aantal lux.
In de tuinbouw wordt gemiddeld 8000 lux aangehouden. De lamp die ik gebruik (de 100 wat variant) heeft een lichtsterkte van 5000 lumen. Om te komen tot 8000 lux, moet dit licht op 5000/8000 m2 oftewel 6250 cm2 vallen. Een P9 potje is 9×9=81 cm2. Deel die twee op elkaar en je komt uit op zo’n 77 potjes.
Daarna moet je proefondervindelijk bepalen hoe hoog je de lamp moet hangen om maximaal die 77 potjes te beschijnen.

Esther 12 januari 2020 om 20:39

Hoi Diana,
Bedankt voor het antwoord, jammer dat er geen makkelijk adresje voor is zo te zien. Ik zoek nog even verder.

Roel 12 januari 2020 om 21:07

Ik heb een led groeilamp gekocht van lumeri. Een Deens bedrijf dat zonder tussenhandel werkt waardoor de prijzen laag zijn.
Eind januari ga ik m proberen.

Ruud & Diana 14 januari 2020 om 09:33

Hallo Roel,
Dankjewel voor de tip/link!
Toch denk ik dat Esther iets bedoelt wat nog steviger is. Ik heb zelf deze:

zaaitray

Oude foto hoor, ik heb zeker nog geen peulen, erwten of Lathyrus gezaaid 🙂
Maar dit soort tray’s zijn van een heel hard kunststof, kunnen niet buigen, gaan heel veel jaren mee (ondertussen al ruim 10 jaar maar ik gok dat ze nog wel eens zo lang mee kunnen).
Ze zijn o.a. via Beekenkamp te koop: https://www.beekenkamp.nl/verpakkingen/en/product-categorie/trays-en/ maar helaas levert die niet aan particulieren.
Zo heel af en toe kom je ze op marktplaats tegen, dan vaak wel in grotere aantallen, tweedehands van een een kweker.
Een andere optie zijn tray’s van piepschuim, die zijn hier ook zeker al 15 jaar oud. Er breekt wel eens een stukje/hoekje vanaf maar als je er voorzichtig mee omgaat kunnen ze dus heel lang mee gaan.

piepschuim tray

Als je googelt op polystyreen zaaitray of polystyreen kweekplaat vind je in ieder geval wel wat (kleinere) varianten.
Blijft lastig, de echte goede, stevige tray’s zijn heel moeilijk verkrijgbaar, geen idee waarom.
groetjes,
Diana

Rob Benning 13 januari 2020 om 12:54

Hoi Esther en Roel,

Ik heb onlangs verschillende zaaitrays besteld bij dit bedrijfje.
Het zijn prima trays en zeker herbruikbaar

Carine p 13 januari 2020 om 15:13

Dag Roel en Rob,
Waarom wordt alles in verkleinwoord geschreven? Grt Carine

Roel Knol 13 januari 2020 om 18:39

Hoi Carine p,

‘Moestuinweetjes’ is gewoon de naam, daar kan ik weinig aan veranderen.
En dan ga je al gauw verder in dezelfde trant en wordt het dus bedrijfje.
Verder zie ik geen verkleinwoorden. Niet ‘alles’ is dus in verkleinwoord geschreven.

Esther 14 januari 2020 om 14:08

Hallo allen, heel erg bedankt voor het meedenken! Heel fijn. Het is inderdaad verbazend dat er zo weinig verschillende leveranciers en ook mogelijkheden zijn. Ik zie althans ook vaak hetzelfde product bij verschillende leveranciers. Als ik Diana’s googleterm gebruik zie ik ook dat die piepschuim dingen vroeger overal te koop waren maar nu niet meer.
Ik ga ze denk ik inderdaad maar bestellen bij moestuinweetjes.
Groetjes,
Esther

Roel Knol 14 januari 2020 om 14:45

Piepschuim kan niet gerecycled worden. Ik vermoed dat ze er daarom uitgaan.

Ruud & Diana 15 januari 2020 om 09:47

Hallo Roel,
Twintig geleden waren ze als tray ook niet koop, voor zover ik weet. Ik heb de piepschuim tray´s ook niet gekocht, ik ben eraan gekomen doordat we vroeger als tuinbouwvereniging prei voor het hele complex inkochten, daarbij zat elke prei in een vakje in de piepschuimen tray, en de tray´s werden na het verdelen van de preiplanten niet weggegooid maar aan geïnteresseerden gegeven. Ik heb ze nog heel lang in tuincentra gezien maar dat zijn nu allemaal kleinere verpakkingen (van 6 of 8 stuks) geworden.
Ik wist niet dat piepschuim niet gerecycled kon worden. Ik googelde even en vond dit bedrijf dat juist piepschuim en de andere soorten polystyreen recyclet: http://www.recycling.nl/recycling/piepschuim-recycling-eps-epp-epe-recyclen.html
Maar gelukkig wordt er wel steeds beter over verpakkingen nagedacht, de laatste keer dat ik preiplanten in een tuincentrum zag zaten ze gewoon in geperste blokjes grond (helaas dan nog wel op een plastic bakje).
groetjes,
Diana

Carine p 15 januari 2020 om 10:37

Dag Diana,
Even een vraagje over zoetzuur van kweeperen, jouw recept in de inmaak. Sorry dat ik dit hier vraag, maar ik kon op de pagina van het recept geen reactie invullen. Ben hier volop bezig mijn laatste kweeperen te gebruiken en ik vroeg me af hoelang je deze pot laat staan alvorens gebruik. Ziet er echt goed uit. Bedankt en groetjes
Carine

Ruud & Diana 16 januari 2020 om 09:19

Hallo Carine,
Wij hebben een week of 8 na het inmaken deze kweeperen geproefd en toen waren ze al lekker, en de kweeperen nog lekker stevig. Vooral lekker bij koud vlees!
Ik heb de laatste pot, moet ik een klein beetje gokken, na iets mee dan een jaar opengemaakt en toen waren de kweeperen nog steeds lekker maar begon het wel al meer zuur te worden (ik zie dat hier wel vaker, dat zoetzuur na verloop van tijd steeds
meer zuur wordt).
groetjes,
Diana

Niels en Laura 17 januari 2020 om 07:41

Hoi Diana,

Wij gebruiken al een paar jaar een drietal ledlampen om de planten op te kweken. Wij hebben soort gelijke lampen als hier in de link: https://m.lightinthebox.com/nl/p/ywxlight-1pc-45-w-4350-4500-lm-lm-120-led-kralen-volledig-spectrum-groeiende-lichtarmatuur-85-265-v-commercieel-gebruik_p6947773.html?prm=1-2.2.1.1&from_cid=1
Heb ze hier ook vandaan alleen diegene die ik heb hebben ze niet meer zo te zien.
Opkweken met lampen werkt echt super. Wij hebben wel met de paprikas dat ze onder de lamp echt zo snel groeien. Ik had ze vorig jaar eind januari opgekweekt en maart waren ze 15 tot 20cm hoog en kwamen de knoppen er al in. Overigens de aubergines hadden hier geen last van. We hebben toen in maart ook de lampen weggehaald en kregen begin juli zo ontzettend veel paprikas haha en ook mega paprikaplanten. Wel gaan we dit jaar pas opkweken half/eind februari dan kunnen we in 1 keer door naar de kas vond het allemaal te snel gaan. 1 tip voor met de gloeilampen die ik zelf gemaakt heb de eerste keer. Let heel goed op de hoogte van de lamp niet te dichtbij en ook niet te ver af. Ik bewoog de hoogte een beetje met de planten mee. De zaailingen vinden het vaak fijn om de lamp er dichter op te hebben dan de grotere planten. Met die lampen die wij hebben zou je ook een volledige binnenkweek kunnen doen is ook best grappig hebben we met een peperplant gedaan werkte echt super.
Veel plezier en succes met het kweken onder de lamp.
Groeten
Niels en Laura

Ruud & Diana 17 januari 2020 om 09:51

Hallo Niels en Laura,
Dankjewel voor de uitgebreide reactie, link en tips!
Wij moesten nog even bedenken hoe we de lamp op wilden gaan hangen (onder ons schuine veluxraam), gaan de lamp vandaag eens proberen op te hangen. Ik heb gisteren gezaaid dus we zijn nog ruim op tijd 🙂
Ik ben benieuwd of en hoe goed het gaat werken, ik wil de lamp eigenlijk alleen ’s avonds aanzetten zodat de zaailingen overdag in gewoon daglicht kunnen groeien.
En te snel groeien is niet wat ik direct wil, want uiteindelijk moeten de planten tot eind april in huis blijven. Ik wil de lamp wellicht ook voor andere soorten gebruiken, zoals de stekken van zoeten aardappelen, misschien zelfs de gember. Leuk nieuw projectje om weer van te leren!
groetjes,
Diana

Niels 17 januari 2020 om 12:00

Heeey
Dat zouden jullie kunnen doen. Maar let er wel goed op wat de lichtsterkte is van die lamp want als ze sterker zijn dan de zon overdags dan kan het zijn dat ze al heel snel gaan groeien. Maar dit is goed te regelen door de afstand te veranderen tussen de lamp en de planten. Wij hebben het ook gaande weg moeten leren en veel experimenteren is ook met zaailingen een aantal keer fout gegaan. Maar het is wel echt super leuk om mee bezig te zijn. Onze ervaring is dat het met aubergines echt super goed werkt vooral omdat die al zo een lang groei seizoen hebben. Wij houden de lampen er meestal op tot ze er buiten meer dan 11 uur licht is daarna gaan ze de vensterbank in op het zuidwesten.

Veel plezier en succes
Mochten jullie nog iets willen weten dan kun je altijd een mail sturen.

Ruud & Diana 18 januari 2020 om 09:13

Hoi Niels,
Dankjewel voor de tip! Ik zal in ieder geval voorzichtig beginnen en de lamp niet gelijk te laag hangen, op 80 centimeter hoogte beginnen en dan eens kijken wat dat voor resultaat geeft.
groetjes,
Diana

Janny Neef 19 januari 2020 om 11:51

Beste Diana, wat een mooie en nuttige zaaiagenda. We zijn er superblij mee. En nog bedankt voor je persoonlijk geschreven berichtje en de zaadjes.
Groetjes,
Janny en Dirk Neef

Ruud & Diana 19 januari 2020 om 15:33

Hallo Janny en Dirk,
Wat leuk om te horen dat jullie blij met de zaaiagenda zijn!
Laura en ik hopen dat jullie er veel plezier van krijgen en wensen jullie een mooi moestuinjaar!
groetjes,
Diana (en Laura)

francky 26 januari 2020 om 16:23

dag Diana
waar heb je die lamp besteld en hoe veel kost die
mvg francky

Ruud & Diana 26 januari 2020 om 23:34

Hallo Francky,
Het is een Apollo Falcaon 60 en ik kocht haar bij het ledwarenhuis voor € 109,95 inclusief verzendkosten. Maar er zijn heel veel merken, formaten, lichtsterktes, kleurtemperaturen en dus ook prijzen.
Ik kan over deze voor nu niets anders zeggen dan dat ik er vooralsnog blij mee ben en hoop over een paar weken te melden of en wat het verschil is met een ander jaar zonder kweeklamp.
groetjes,
Diana

Arnout 21 januari 2021 om 23:53

Dag Diana, momenteel ben ik wat op zoek naar info over kweeklamp (led-bar). Ik zie dat jij er vorig jaar voor het eerst van start mee ging. Moet zeggen dat ik hem zelf ook louter zou gebruiken om ’s avonds de paprika’s en aubergines wat bij te lichten. Vroeg me af hoe het eerste testjaar op dat vlak verlopen was. Bied het veel voordelen tegenover het zaaien eind maart? Is het de investering waard? Alvast bedankt, en een fijn tuindersseizoen!

Ruud & Diana 22 januari 2021 om 10:15

Hallo Arnout,
Ik vrees dat ik nog niet goed antwoord op je vraag kan geven. Ik heb de lamp vorig jaar gekocht, maar pas toen de zaailingen al een paar weken waren verspeend. En toen de lamp eindelijk kwam durfde ik die niet te laag te hangen (bang voor bladverbranding, verwelking of wat dan ook). Ik heb de lamp telkens wat meer laten zakken en nu weet ik dat ze wel op 25 centimeter van de zaailingen mag hangen, maar vorig jaar hadden de zaailingen dus te laat en in het begin nog niet genoeg profijt van de lamp. Dat neemt niet weg dat de zaailingen wat minder lang en wat meer gedrongen waren toen ze in april naar de kas mochten. Ik deed de lamp om 16 uur in de middag aan en weer uit als ik naar bed ging. Ik ga dit weekend de eerste zaailingen verspenen, de lamp gelijk en ook lager ophangen, en wellicht ook al wat eerder aanzetten, of op donkere/regenachtige dagen de hele dag laten branden. Dus ik kan pas de komende weken meer vertellen, ik ga dat zeker in een blog laten zien. Ik hoop dat je in ieder geval al iets aan dit antwoord hebt!
groetjes,
Diana

Arnout 22 januari 2021 om 19:16

Hallo Diana, dank voor het delen van de eerste ervaringen! Ik koop er eerstdaags ééntje aan en ga ook voor een test, maar kijk uit naar jou ervaringen en tips! Zoals steeds! Beste groet!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties