Veldsla

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van veldsla in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Latijnse naam:   Valerianella locusta, Valerianella olitoria
  • Engelse naam:   Corn Salad, Lamb’s Lettuce, Mâche
  • Duitse naam:     Feldsalat
  • Franse naam:    Mâche, Boursette

Veldsla is een erg lekkere, malse bladgroente, ze doet me aan vroeger denken (dan aten we stamppot met veldsla, spekjes en een gebakken eitje erbij 🙂 ).

Ze is ook erg leuk, vooral omdat je haar teelt in de maanden dat er niet zo veel te telen is. Zo heb je ook midden in de winter toch ineens verse blaadjes van eigen tuin. Bedenk dat ze bij strengere vorst (kouder dan -5 tot -10) wel wat bescherming nodig heeft.

Ze is oogstbaar, afhankelijk van tijd en plaats van zaaien, van ongeveer september tot maart. Ze bevat ook nog eens veel gezonde stoffen, vooral vitamine C en ijzer. Veldsla is éénjarig.

Toch is ze nu ook niet erg gemakkelijk, hier mislukt nog wel eens een oogst, en dat is dan altijd met dank aan de muizen. Omdat je haar zaait in een tijd dat er steeds minder voedsel is voor muizen zijn de zaden (hier in ieder geval) zeer gewenst als voedsel. Ik kan me jaren herinneren dat ik een rijtje veldsla in de kas begin oktober zaaide, en ik een dag later duidelijk kon zien dat er met kleine pootjes en veel precisie echt elk zaadje dat ik had gezaaid uitgegraven was 🙂 Tegenwoordig leg ik een vliesdoek op de zaaisels, ook in de kas/platte bak, en dan gaat het al beter.

 

RASSEN / TEELTWIJZE

Veldsla kun je zowel buiten als in de platte bak of in de koude kas zaaien. Het enige nadeel aan de buitenteelt is dat planten bij vorst nog wel eens kunnen gaan rotten; dat komt dan door de overgang van bevriezen in de nacht naar ontdooien overdag.

Er zijn 2 soorten veldsla: breedbladige en rondbladige (roosjestype) soorten.

De rondbladige rassen zijn het meest winterhard en daardoor meer geschikt voor de buitenteelt

De breedbladige rassen zijn vooral voor de teelt in kas of platte bak.

 

BODEM / BEMESTING

Veldsla groeit op alle grondsoorten. Ze wil echter niet al te zuur staan, daarom kan kalk strooien op zuurdere gronden nodig zijn. Ze houdt ook niet van kletsnatte grond; ze wordt natuurlijk vooral als nateelt gebruikt (omdat je haar in de herfst zaait). Na de oogst van de hoofdteelt werken wij vaak wat compost onder op het veldje waar ze mag komen, daarmee verluchtigen we de bodem wat.

In de kas hoeven we dat niet te doen; het regent daar niet en dus wordt het er ook niet natter dan we zelf water geven. Ze heeft ook niet veel voeding nodig. Vaak is de grond echter aan het einde van de herfst wel uitgeput door alle tomaten en pepers en komkommers die je daar hebt geteeld. Zelf harken we een week of 2 voor het zaaien wat organische meststoffen door de grond.

 

STANDPLAATS

Je kunt haar zaaien op het veldje van de bladgewassen. Maar eigenlijk maakt het niet heel veel uit waar je haar zaait; ze heeft geen bijzondere voedingsbehoeften, en met de vruchtwisseling hoef je geen rekening te houden omdat ze de enige groente is die uit de Valeriaanfamilie komt. Teel veldsla natuurlijk wel elk jaar op een ander stukje grond.

 

ZAAITABEL

Veldsla tabel

 

ZAAIEN

Veldsla zaai je altijd ter plaatse, in rijen of breedwerpig (maar dit is wel lastig als je wilt wieden). Zaai vooral dun, zodat de plantjes zich goed kunnen ontwikkelen en zijscheutjes kunnen vormen. Veldsla kiemt vrij traag, pas na zo’n 2 tot 3 weken. Je kunt veldsla een nachtje voorweken in warm maar niet te heet water, dat zorgt voor een iets snellere kieming.

In de donkerste maanden (half november tot half januari) veldsla zaaien heeft niet zo veel nut; door koude maar vooral de korte donkere dagen duurt het kiemen lang en het groeien gaat heel traag. Zaai dus vooral in september en oktober voor oogst in de donkere maanden, en dan vanaf half januari weer.

 

OOGST / BEWAREN

Je kunt oogsten zodra de plantjes 8 – 10 cm groot zijn. Snijd ze tegen de grond aan af of pluk de grootste blaadjes en laat de kleinere blaadjes verder groeien. Zelf pluk ik gewoon de hele roosjes als ze groot genoeg zijn, als je de kleinere blaadjes nog wat door wilt laten groeien wordt het een erg gepeuter om die later nog te oogsten. Bovendien vind ik de steeltjes ook erg lekker, een beetje knapperig. Maar je kunt door alleen grotere blaadjes te plukken dus wel ietsje meer opbrengst krijgen.

 

ZAADTEELT

Veldsla wordt door insecten bestoven. Laat wat plantjes op 20 x 20 centimeter staan na de winter. De planten groeien dan tot zo’n 25–30 centimeter grootte. In mei gaan ze bloeien, met lieve blauwe vergeet-me-nietjesachtige bloempjes. De zaden rijpen in juni. Oogst op tijd (voor de zaden uit zichzelf vallen) en laat de zaden nadrogen.

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!