Sjalot

Sjalotten zijn overduidelijk familie van de uien. Het grote verschil is dat 1 klein 1 plantuitje 1 grote ui wordt, en dat 1 normaal formaat sjalot gemiddeld zo’n 8 nieuwe sjalotjes oplevert.

Je kunt dat al zien wanneer de sjalot uitloopt, in plaats van 1 dubbel spriet maakt een sjalot al meerdere bladeren bij het uitlopen. Je kunt vaak ook gelijk al de verdikkingen in de bol al zien, dat wat de nieuwe sjalotten gaan worden.

Sjalotten hebben een wat verfijndere smaak dan uien (rauw is ze wat scherper dan een ui, gebakken/gestoofd juist wat zoeter). Zelf gebruik ik sjalotten natuurlijk in recepten waarin dat vermeld staat, maar ook wanneer een ui te groot is voor een gerecht (zoals in de sla).

De Latijnse naam voor sjalot is Allium ascalonicum.

 

TEELTWIJZEN

Sjalotten vermeerder je in principe vegetatief (dus zonder zaden, je plant een sjalot en dat worden nieuwe sjalotten. De meeste uiachtigen in de moestuin hebben die eigenschap: 1 knoflookteen wordt 1 knoflookbol, 1 plantui dus 1 ui, 1 sjalot een klister nieuwe sjalotten. Alleen prei en stengelui vermeerder je niet op die manier, zij behoren wel tot de groep uiachtigen (de plant is ook een Allium en de groep heet dan Alliacaea) maar stengelui en prei maken geen bol en vermeerder je via zaden.

 

En bestaan 2 soorten sjalotten:

  • roodbruine sjalotten: deze plant je in februari en de oogst valt dan in juli. Roodbruine sjalotten geven wat minder/kleinere sjalotjes met een extra zoete/sterke smaak. Ze schieten niet zo snel door
  • gele sjalotten: deze plant je wat later in het voorjaar, rond maart/april. De oogst valt dan ook wat later (rond augustus). De opbrengst is wat groter (in formaat en aantal) en de smaak is wat milder. De kans op doorschieten is wat groter.

Zelf planten we graag van beide soorten een rijtje, leuk om het verschil te zien en ervaren in grootte, oogsttijd, smaak, etc., en ook handig. We hebben wel eens een slechte oogst rode sjalotjes gehad (met een soort schimmel die de sjalotten al binnen 2 maanden na de oogst zacht maakte. Maar de gele sjalotjes hadden daar geen last van en hebben we nog tot in het voorjaar kunnen gebruiken. Daarnaast kun je bij de teelt van 2 soorten sjalotten dus wat vroeger (roodbruine) en ook wat later (gele sjalotten) oogsten. Maar als we maar 1 soort zouden mogen kiezen, dan zouden het de roodbruine sjalotten worden (door de wat sterkere en zoetere smaak – eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het verschil tussen gele uien en rode uien).

Je vermeerdert sjalotten dus in principe vegetatief, maar je kunt sjalotten wel degelijk ook zaaien. Dit is veel minder bekend, en het is een langdurige kwestie want je zult vanuit een zaadje dus eerst een plantsjalot moeten maken, en dat kost een stap meer (en dus een jaar extra). In het eerste jaar zaai je de sjalottenzaden in het vroege voorjaar. In de nazomer oogst je dan kleine plantsjalotjes. Na een vorstvrije overwintering plant je dan de sjalot rond februari/maart weer uit en kun je in de zomer/nazomer voor het eerst oogsten. In vergelijking met het vegetatief vermeerderen kost dit dus extra tijd, extra ruimte en extra werk. En dat loont alleen als het bijvoorbeeld om een nieuw/bijzonder ras gaat waar geen plantsjalotten van te koop zijn.

Ik heb het zelf jaren geleden één keer geprobeerd, met het ras Vigarmor, een banaansjalot. Het zaaien ging prima, en de oogst van de kleine plantsjalotjes was best goed. Helaas viel het jaar erop de oogst van sjalotten tegen, en dat was dan wel een tegenvaller; na 2 jaar zaaien, planten, wieden, water geven, rooien, overwinteren, weer uitplanten en verzorgen was de oogst nog geen 2 kilo sjalotten., Dat was de eerste en gelijk de laatste keer dat ik sjalotten zaaide 🙂 .

 

BODEM / BEMESTING

Sjalotten doen het op alle grondsoorten goed, mits de grond goed luchtig is en niet te zwaar/te nat is. Zelf werken we in de winter compost/oude stalmest door onze kleigrond  voor een goede structuur. En een week of 2 tot 3 voor het planten geven we het vak waar de sjalotten komen een gemiddelde gift algemene organische moestuintuinvoeding. Let even bij de NPK-vermelding op de verpakking wat de hoeveelheid stikstof en kali is; teveel stikstof geeft veel blad en weinig sjalot, je wilt vooral gedrongen, gezonde planten die goede sjalotten geven en daarvoor is niet teveel stikstof maar juist wel wat extra kali nodig. En dat is fijn voor het hele vak want naast de sjalotten zaai je vaak andere wortelgewassen als worteltjes, winterpeen, kroten, uien (die ook allemaal wat extra kali willen).

 

SOORTEN / RASSEN

Bij de gele sjalotten is de Noord-Hollandse strogele nog steeds het meest bekende ras, met een goede opbrengst. Een verbeterde selectie hiervan (hogere opbrengst, langer houdbaar) is de Golden Gourmet.

Roodbruine sjalotten: hiervan zijn meer rassen te vinden, zoals Santé (goed bewaarbaar, iets gevoelig voor schieten) en de bekendste: Red Sun (zeer goed bewaarbaar, goede opbrengst, beter bestand tegen doorschieten).

Helaas zijn in Nederland banaanvormige plantsjalotten nog erg lastig te vinden. En dat terwijl ik ze zo handig vind (om te snijden). Buiten Nederland kun je makkelijker andersoortige plantsjalotten vinden, en dat zijn dan rassen als Ambition, Pesandor, Longor, Figaro, Vigarmor, etc.. Als je wilt zoeken naar andere rassen dan die in Nederland verkrijgbaar zijn; de sjalot heet in het Engels shallot en in het Frans échalote.

En je kunt vervolgens natuurlijk zelf na het eerste oogstjaar je sjalotten vermeerderen: elk jaar leg ik na de oogst al gelijk een stuk of 25 mooie, grote, gezonde sjalotten apart, voor opnieuw planten in februari. De sjalotten (trouwens ook die we op gaan eten) blijven na goed rijpen en drogen in een koele schuur maanden goed. We eten onze eigen sjalotten tot ver in het voorjaar, dus op een maand of 2 tot 3 na jaarrond.

 

PLANTEN / TEELTZORGEN

Zaaien

De zaaisjalot is zoals gezegd vooral voor als je eens een nieuw ras wilt proberen. Zaai in maart buiten voor in rijtjes die je later uitdunt. Je kunt de sjalotten ook voorzaaien; koel en licht (in kas of platte bak) in een grote pot war je breedwerpig de zaden in strooit en de zaaisels bedekt met een dun laagje grond. Gebruik potgrond die je luchtiger maakt door er wat grof brekerzand door te mengen. De zaden kiemen na een week of 3 (afhankelijk van de grondtemperatuur). De zaailingen kun je als ze groot genoeg zijn voorzichtig met worteltje uit de potgrond halen en op de juiste plaats buiten uitplanten.

Planten

In 1 pond plantsjalotten zitten ongeveer 25 tot 30 stuks, afhankelijk van de grootte. Het werkt een beetje hetzelfde als bij aardappelen:

  • hoe kleiner de plantsjalot des te minder sjalotten brengt ze op die echter wel groot zullen zijn
  • hoe groter de plantsjalot des te meer sjalotten brengt ze op die echter wel kleiner zullen zijn.

Op de foto bovenaan de pagina kun je zien hoe een sjalot meerdere bladeren krijgt en zich in meerdere segmenten lijkt op te splitsen. Op de foto daaronder kun al goed zien hoe 1 plantsjalot is opengebarsten en dat er in dat geval 7 sjalotten uit komen groeien. En op de foto rechts zie je dan de sjalotten vlak voor ze oogstrijp zijn. Ze duwen elkaar een beetje opzij door het groeien, het blad wordt al bruin en gaat omvallen. In dit geval zie je 6 sjalotten van een mooi formaat (soms tref je ook planten met bijvoorbeeld 3 grote en 5 kleine sjalotjes of andere samenstellingen en groottes).

Je plant sjalotten door ze zover in de grond te drukken dat je nog net het puntje boven de grond ziet. Voor alle duidelijkheid: het puntje is de bovenkant, de platte kant (vaak zie je er nog wat verdroogde worteltjes aan) is de onderkant.

Geef uiteraard water bij droogte, en houd het onkruid rond de planten beperkt zodat de sjalotten ruimte en voeding krijgen om te groeien.

Een rij jonge sjalotplanten in een verhoogde bak

 

In 2019 werden onze uien en sjalotten getroffen door een voor ons nieuwe plaag: de preimineervlieg. De symptomen zijn krullerig en omvallend maar wel groen blad en larven in de uien/sjalotten (die zich dan ook niet ontwikkelen). Ik heb er eens een blog over geschreven, en mocht je het herkennen, lees dan vooral ook de reacties onder het blog want daar worden ook nog wat tips van andere lezers gegeven m.b.t. voorkoming/bestrijding: Preimineervlieg

 

ZAAI- / PLANTTABEL EN PLANTAFSTAND:

Sjalot tabel

 

OOGST / BEWAREN

Als je wilt kun je gewoon een paar sjalotten oogsten wanneer je ze wilt eten, je ziet vanzelf welke sjalotten groot genoeg zijn om te oogsten want ze liggen voor ongeveer 1/3 deel boven de grond. Je kunt dan ook het loof eten, is ook erg lekker, beetje bieslookachtig van smaak maar dan pittiger van smaak en steviger van structuur.

 

De ‘grote oogst’ van de sjalotten die je dus ook wilt bewaren komt later. Als het loof voor een deel is verdord en op de grond gaat liggen zie je de sjalotten ‘bloot’ en bijna naast elkaar uitgespreid liggen (zie de foto hierboven). Dan kun je de sjalotten gemakkelijk oogsten door ze gewoon op te rapen, soms zitten ze nog met wat kleine worteltjes vast in de grond maar dat trek je heel gemakkelijk los.

Probeer de sjalotten met zoveel mogelijk loof te oogsten want je kunt de sjalotten dan aan dat loof bij elkaar binden. Je droogt de bosjes sjalotten het best op een droge en luchtige plaats. Zo zorg je ervoor dat de sjalotten goed bewaarbaar blijven. De bovenkant van de sjalot, waar het blad zit, is bij de oogst vaak nog niet droog genoeg voor bewaring. En de sjalot is op die plek het zwakst, als die ‘nek’ niet goed droog is wanneer je de sjalotten in een emmer of kistje opbergt kan ze in die ‘nek’ gaan rotten/schimmelen en dat kan de rest van de sjalotten vervolgens aansteken. Liever 1 week te lang laten drogen dan 1 dag tekort!!

 

Op de foto zie je onze knofloken en sjalotten die onder een afdakje aan een draad hangen te drogen. Na een week of 3 (maar heel veel hangt af van de rijpheid van de sjalotten en de weersomstandigheden) kunnen we de sjalotten zo van het verdorde en bijna papierachtige loof trekken.

Er zijn trouwens ook mensen die de bosjes sjalotten niet ophangen maar de sjalotten gewoon liggend uitspreiden op een droge ondergrond of rooster en zo laten drogen. Dat gaat ook prima, je bent alleen wel iets afhankelijker van het weer (de sjalotten drogen niet goed bij te vaak / te veel regen en kunnen dan zelfs weer opnieuw gaan uitlopen).

 

VERMEERDEREN

Kies de mooiste, gezondste, grootste  sjalotten direct na de oogst uit om het jaar erop weer uit te planten. Gebruik uiteraard geen sjalotten die aangetast zijn door bijvoorbeeld ziekten of schimmels. Zo kun je een aantal jaren achter elkaar je eigen sjalotten weer gebruiken voor de nieuwe teelt in het volgende jaar.

 

Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met sjalotten (of andere groenten, fruit of kruiden) of op de pagina met Inmaakrecepten.

Zoetzuur van cherrytomaatjes en sjalotjes

 

28 reacties op Sjalot

Jan Dijkstra 5 augustus 2019 om 13:31

Beste Diana,
U heeft een prachtige site met veel tips.
Ik plant nu twee jaar sjalotjes die ik koop in het tuincentrum.
Blijven erg klein. Je heb er veel van nodig.

Hoe kan/kom ik aan de langwerpige sjalot, zijn een stuk groter.
Of komt er maar een ui aan een plantui.
Waar kun je die kopen.
Ik verbouw al jaren andijvie maar dit jaar wil het maar niet groeien en blijft het klein,
is daar een reden voor?
Alvast bedankt
Jan Dijkstra

Ria 5 augustus 2019 om 14:30

Hallo Jan,

Aan 1 plantuitje komt maar 1 grote ui. Als je de langwerpige sjalotjes wilt planten en je kunt die niet kopen in je tuincentrum dan zou ik naar de website van een van de vele zaadleveranciers gaan die Diana op haar website heeft vermeld, b.v. zaadhandel van der Wal: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/plantuien_sjalotten_knoflook/group_id,342.

Wat de andijvie betreft, ik denk dat de extreme weersomstandigheden er voor hebben gezorgd dat de planten zo klein blijven. Bij mij willen bijvoorbeeld de rode bietjes dit jaar niet groot worden.

Groeten,
Ria

Jan Dijkstra 22 maart 2020 om 12:26

IK heb nu inderdaad bij van der Wal Franse Longor sjalotten gekocht.
Dank je wel

Jan Dijkstra 22 maart 2020 om 12:19

Dank je wel voor de uitleg. Jan Dijkstra

Carola 5 augustus 2019 om 16:11

Hallo Jan, in het stuk hierboven van Diana onder het kopje ‘planten’ zie je dat je van een klein plantsjalotje weinig grote sjalotten oogst, en van een grote geplante sjalot oogst je veel kleintjes. Om de juiste afmeting van de plantsjalotten te controleren, gebruik ik een eierdopje met een diameter van 3,5 cm. Als ze daar in passen hebben ze voor mij de goede afmeting om mooie grote sjalotten te oogsten. Overigens waren de sjalotten hier dit jaar wat kleiner dan gemiddeld vanwege de droogte.

Langwerpige sjalotten: kijk een op de website van Vreeken zaden.
Succes,
Groetjes, Carola

Ruud & Diana 5 augustus 2019 om 20:23

Hallo Jan, Ria en Carola (beide hartelijk dank voor het antwoorden!!),
Aangezien je niet meldt of en welke voeding je geeft wil ik als aanvulling nog even de link naar de pagina over bemesting geven (bieten houden van wat kali en andijvie houdt van wat stikstof).
Wellicht heb je nog iets aan de informatie daar: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/
groetjes,
Diana

Jan Dijksytra 24 maart 2020 om 11:28

Hoi Diana,
Kan ik de plant sjalotten al in de volle grond zetten of moet ik wachten tot er
geen nachtvorst meer is.
Dank je wel

Ruud & Diana 24 maart 2020 om 21:39

Hallo Jan,
Je kunt in principe al plantsjalotten poten, ik heb ze ruim een week geleden gepoot (rode plantsjalotten, de gele plant je wat later). Ze kunnen prima tegen kou maar als het zo koud is dat de grond echt bevriest kun je beter wachten tot de vorst voorbij is, niet omdat het slecht is voor ze maar je kunt dan lastig poten en als je ze poot gaan ze niet dood maar ze lopen ook niet uit tot de grondtemperatuur iets opwarmt.
groetjes,
Diana

Jan 26 maart 2020 om 16:00

Diana,
Dank je wel voor het heldere antwoord.
Ik heb nu ook Franse longor geplant, mij benieuwen!!.
Jan Dijkstra
groetjes

Jan Dijkstra 22 maart 2020 om 12:24

Ik heb nu bij zaadhandel van de Wal Franse longor gekocht.
Kijken wat die opleveren.
Bij Deen liggen altijd vrij grote langwerpige sjalotten
bedankt voor het antwoord

Roel Smit 4 maart 2020 om 17:23

Beste Diana, je tips etc. met belangstelling gelezen: misschien ook voor jou onbekend, mijn (noord) Franse buurman had (helaas dood) de mooiste sjalotten ever. Zijn geheim: voor het planten sneed hij met een vlijmscherp mes iets van de bovenkant van de sjalot af, een paar millimeter. De plant liep dan breder uit en gaf veel jonge sjalotten, mooi van maat. Het klimaat is daar zo’n beetje als hier, de (moes)tuinders hebben wel veel andere tradities. Zo zaaien ze met de maanstand (avec la lune). Tegen hun prei kon ik ook niet op, wel hebben ze het juiste soort op de juiste tijd. Ik heb zowel in Nederland als daar een tuin, helaas sterft het daar ook uit, jammer!
Met vriendelijke groet, Roel Smit
T

Ruud & Diana 5 maart 2020 om 21:03

Hallo Roel,
Dankjewel voor de tip!
Ik heb al een rij sjalotten gepoot (rode) maar heb er nog een paar over voor een half rijtje.
Daar zal ik eens een dun plakje vanaf snijden zoals je buurman dat deed, dan kan ik dit jaar het verschil zelf ervaren. Leuk experiment!!
groetjes,
Diana

Maike 5 juli 2020 om 20:47

Ben benieuwd naar het resultaat van je experiment…

Ruud & Diana 6 juli 2020 om 08:38

Hallo Maike,
Ik vrees dat het experiment hier volledig is mislukt want door de preimineervlieg hebben we alle uien en sjalotten vroegtijdig moeten rooien en weg moeten gooien. Zie hier: Klaar. Misschien volgend jaar een nieuwe poging maar vooralsnog heb ik ook het idee om eens 1 of 2 jaar helemaal geen uien, sjalotten, etc. te telen omdat er ook af en toe berichten zijn dat de eitjes of larven in de grond kunnen overleven.
groetjes,
Diana
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 16 april 2020 om 21:15

Hallo Marie,
Onze uien van eigen tuin hebben juist veel meer smaak dan uien uit de winkel, zijn veel sterker, ik moet er altijd ook veel meer van huilen.
Je link leidt naar een bedrijf en niet naar informatie over uien of sjalotten. Dat vind ik voor één keer niet erg, maar dan begrijp ik je opmerking of vraag niet goed en doet mijn antwoord er waarschijnlijk ook niet heel erg toe.
groetjes,
Diana

Rigo 30 juni 2020 om 12:43

Hoi Diana,

We hebben hier barletta zilveruitjes gezaaid in maart, na 100 dagen mag ik ze oogsten. Dus we willen graag weten, moeten die ook drogen voor alleer het loof af snij, of mag dat dadelijk?
Omdat de zilverui heeft een heel dun schilletje, en is nu moeilijk af te krijgen. Trouwens je hebt een mooie, informatieve site.

Mvg Rigo

Ruud & Diana 1 juli 2020 om 08:37

Hallo Rigo,
Je kunt ze voor vers gebruiken oogsten wanneer je wilt, maar voor de inmaak van zilveruitjes zou ik zelf wachten tot de planten af gaan sterven (net als bij uien, sjalotten, etc.) want dan verdroogt het buitenvelletje en is het iets makkelijker te verwijderen. Maar het blijft monnikenwerk, ik heb zelf ook wel eens zilveruitjes in zoetzuur ingemaakt en sindsdien begrijp ik niet dat een potje zilveruitjes zo goedkoop is :-).
groetjes,
Diana

Rigo 2 juli 2020 om 01:55

Thnx zullen we doen.

Sanno 23 januari 2021 om 15:11

Hoi Diana,
Ik heb dit jaar zaad van de z.g. Banaansjalot ‘Conservor’ F1 bij Vreeken besteld, welke, als het goed is, hetzelfde jaar al oogstbaar is. Ga dit weekend zaaien (dus het duurt even of ik kan laten weten of het een succes is)

Dank voor je fantastische site & een mooi moestuinjaar
Sanno

Ruud & Diana 24 januari 2021 om 09:37

Hallo Sanno,
Leuk, ik ben benieuwd!
Ik hoop dat je hier aan het einde van het tuinjaar wilt laten weten hoe de oogst was.
Veel plezier met zaaien!
Diana

M. Reuser 19 maart 2021 om 16:54

Ik heb via Internet geleerd om mijn uien pas in de eerste week van mei te planten. Meteen flink hooi er op en een losliggend net tegen de vogels. Ik doe deze methode al 3 jaar met geweldige resultaten. Natuurlijk heb ik af een toe een ui die er niet goed uitziet en die verwijder ik meteen maar de rest doen het voortreffelijk. Diverse hobbytuinders op ons complex hebben deze methode overgenomen. Het schijnt dat in mei de mineervlieg of nauwelijks meer aanwezig is of niet meer actief genoeg.

M. Reuser

Ruud & Diana 19 maart 2021 om 21:31

Hallo M. Reuser,
Ja, ik heb vorig jaar inderdaad ook ervaren dat de in maart geplante plantuien ernstig zijn aangetast door de preimineervlieg maar dat de in maart voorgezaaide en in mei uitgeplante reuzenuien een prima opbrengst in augustus gaven (vlak voor de preimineervlieg weer terugkomt en dan vooral de herfst- en winterpreien en winteruien belaagt).
groetjes,
Diana

Jonas 5 juni 2021 om 18:52

Ik zag banaansjalotten in de supermarkt. Meteen vroeg ik mij af of deze zich gedragen als uien of als sjalotten (oftewel, splitsen deze zich ook in meerdere segmenten?)
Volgens mij is de Latijnse naam gewoon allium cepa (oftewel ui)

Ruud & Diana 6 juni 2021 om 09:08

Hallo Jonas,
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, want er worden natuurlijk in verschillende winkels verschillende rassen verkocht. Ik heb wel eens een programma van de Keuringsdienst van Waarde gezien over dit onderwerp, dat de Nederlandse banaansjalotten vaak uien zijn: Aflevering Keuringsdienst van Waarde over Franse sjalotten en banaansjalotten
Ik heb zelf wel eens banaansjalotten geteeld dus ze bestaan wel, maar de kans is vrij groot dat de banaansjalotten die je in de winkel ziet eigenlijk uien zijn.
groetjes,
Diana

Jonas 7 juni 2021 om 16:51

Aah interessant. Dank voor je reactie.
Splitsten de ‘echte’ banaansjalotten die jij teelde wel in meerdere sjalotten?
Ik ga denk ik eerst maar eens ervaren hoe het is om ‘gewone’ sjalotten te kweken (wel ervaring met uien en knoflook)

Ruud & Diana 8 juni 2021 om 09:05

Hallo Jonas,
Ja, er groeiden inderdaad clusters van een stuk of 7 iets langwerpige sjalotten.
Ik moest even zoeken maar vond nog een ruim 10 jaar oude foto:

Banaansjalot Vigarmor

Als je googelt op echalote Vigarmor vind je meer informatie en foto’s, ze is blijkbaar nog steeds te koop. En wellicht kun je via die weg ook uiteindelijk andere rassen vinden en in het Nederlands zoeken naar rassen en adressen waar pootgoed verkrijgbaar is.

groetjes,
Diana

Koen 15 november 2021 om 20:14

Beste Jonas

Het Vigarmor-ras is bij Vreeken te koop en het lijkt erop dat de banaansjalotten daar Jersey-sjalotten heten.

Groetjes,
Koen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief