Paprika’s, pepers en aubergines per 3

Ik plant al zeker 20 jaar lang deze 3 soorten per 3 zaailingen uit. Ik weet al lang ook niet meer hoe ik er ooit zo toe ben gekomen, ik kan me niet herinneren dat ik het in een boek of op TV zag. Ik denk dat ik gewoon eens zag dat er naast een peperzaailing nog 2 kiemden (vroeger zaaide ik pepers in 9-centimeterpotjes, soms kiemden er nog wat zaden terwijl de de eerste zaailing al wat groter was en die per ongeluk ook en net zo groeide als de enige (dacht ik) zaailing die ik uitplantte. Per toeval dus.

Ik heb er in 2012 al eens een blog over geschreven. En ik krijg er elk jaar zoveel vragen over dat het misschien handig is om niet meer naar dat oude blog te hoeven zoeken en te verwijzen maar om er een pagina van te maken (die makkelijker wordt gevonden omdat ze in het menu staat). Uiteraard kan ik op deze pagina ook gelijk grotere en nieuwere foto’s plaatsen, en de tekst nog eens nakijken en waar nodig aanpassen.

Allereerst: bedenk dat het niet de manier van telen is, het is gewoon mijn manier van telen, het zorgt ervoor dat ik in de beperkte ruimte van de kas zoveel mogelijk opbrengst op een zo klein mogelijk oppervlak krijg. Bovendien vind ik het een mooi gezicht want 3 planten bij elkaar maken vaak 1 mooie grote volle plant (het zijn er dus 3).

Ik heb het ook wel eens geprobeerd met 2 planten bij elkaar (ook prima) en met 4 planten: dat laatste was hier minder succesvol; de wortels van de 4 planten kregen te weinig ruimte om zich te ontwikkelen en de planten bleven daardoor kleiner en bloeiden minder rijk. De uiteindelijke opbrengst met 4 planten was kleiner dan die van de planten die per 3 groeiden. Oftewel; als het om de opbrengst gaat is 3 planten bij elkaar ideaal.

Ook nog even: ik doe dit met paprika’s, pepers en aubergines, nooit met tomaten (want die maken een veel breder wortelgestel maar groeien meestal ook op 1 stam, heel anders dan deze 3 soorten). Ik meng ook nooit paprika’s, pepers en aubergines door elkaar want het zijn 3 verschillende planten (uitzonderingen daargelaten maar pepers maken vaak grote planten met kleine vruchten, paprika’s meestal kleinere planten met grote vruchten en aubergines zijn heel anders door de grote viltige bladeren, grotere bloemen, etc.). Maar ze afzonderlijk met andere rassen mengen is wel mogelijk, en erg leuk. Zorg dan wel dat je rassen kiest met ongeveer dezelfde eigenschappen (dus een aubergine Pukkie van 30 cm hoog plant je niet samen met een aubergine Thessaloniki met grote planten en zeer grote vruchten uit). Het is leuk om bijvoorbeeld van 3 verschillende paprikarassen een plant/zaailing bij elkaar te zetten, zodat het eruit ziet als 1 plant waarbij je rode, gele en oranje paprika’s kunt oogsten. Nogmaals: het is handig om wel rassen ervoor te gebruiken waarbij planten en vruchten ongeveer even groot worden zodat de ene plant niet de andere kan overwoekeren.

Het begin:

Ik zaai paprika’s, pepers en aubergines vaak al vroeg (in februari) voor. Ik zaai in vermiculiet voor maar je kunt ook via de denomethode zaaien, of in zaaigrond of in potgrond met wat brekerzand erdoor. Hoe je dan ook zaait, na het kiemen worden de zaailingen naar 9-centimeterpotjes met potgrond verspeend (ook weer met wat grof zand erdoor gemengd voor wat meer luchtigheid). Ik plant de zaailingen in de 9-centimeter-potjes al gelijk een beetje op afstand van elkaar en dus niet heel dicht tegen elkaar aan:

Dat is dan alvast voordeel 1: voor 3 zaailingen heb ik maar de ruimte/potje/grond nodig die normaal gesproken 1 zaailing in 1 potje inneemt. Ook in het voorjaar is het dus al ruimtebesparend.

Enkele weken later:

De zaailingen groeien prima met z’n drieën in de potjes. Bedenk wel dat er in potgrond maar voor 6 weken voeding zit. Na een week of 5 (het liefst vlak voor de voeding op is en je ziet dat de groei tot stilstand komt en de blaadjes wat geel worden) moet je dus voorzichtig beginnen met wat voeding te geven. Pas daarmee wel op, de zaailingen zijn nog zo klein en de worteltjes teer; overbemesten en/of een agressieve meststof kan er makkelijk voor zorgen dat zaailingen het binnen enkele dagen begeven. Je kunt gebruiken wat je wilt (organisch, biologisch, zelfgemaakt uit plantengier, in korrelvorm, eens per week een dopje in een gieter water, langwerkende voedingskorrels of wat dan ook). Ik kies in dit stadium vaak voor dat laatste, omdat het in mijn ervaring de meest veilige manier van voeden is, er kan niet mee overbemest worden en ik geef elk potje slechts een half theelepeltje en daar kunnen ze makkelijk tot het uitplanten mee doen.

Nog weer wat later:

En zo mogen de zaailingen dus met 3 in 1 potje blijven, tot ze worden uitgeplant in de vollegrond in de kas, buiten of in een grotere pot (bij de teelt in pot gebruik ik voor een set van 3 zaailingen een pot van bij voorkeur 12 of 15 liter).

Bij het uitplanten:

Ik plant dus het hele kluitje met 3 zaailingen in het plantgat uit. En zo zullen ze de rest van het jaar ook blijven staan.

Er is eigenlijk maar 1 nadeel en dat is dat de 3 planten, als ze eenmaal volwassen zijn, zo groot en bossig kunnen zijn dat ze om kunnen vallen (al kan één enkele paprikaplant met een goede opbrengst van wat grotere vruchten dat ook hoor). Om die reden zet ik direct bij het uitplanten al een stok bij de 3 zaailingen, zodat ik ze later waar nodig op kan binden. Enkele weken na het uitplanten bind ik al een stukje touw losjes rond de 3 stammen en de stok zodat ze elkaar al wat ‘vasthouden’.

De voordelen heb ik al genoemd: meer planten op een kleiner oppervlak in kas of pot, en een grotere opbrengst per vierkante meter. Maar ik vind het ook gewoon een mooi gezicht, de 3-in-1 plant is groter en voller, en kleurrijker doordat er meer bloempjes bloeien en onrijpe en rijpe vruchten hangen.

Het resultaat

Ik kan dat het beste aan de hand van foto’s laten zien. In de loop van de zomer worden de stammen steeds dikker en verhouten ze vaak ook aan de onderkant. Ze staan door het dikker worden van de stam ondertussen ook dichter bij elkaar, maar dat doet zeker geen afbreuk aan de groei en oogst. Ik heb geprobeerd om foto’s op te zoeken waarbij je goed kunt zien dat de planten per 3 bij elkaar staan en hoe dan de groei en opbrengst is. Dat kan dus betekenen dat het niet perse ook heel mooie foto’s zijn :-). Hieronder zie je 2 keer 3 planten (op een afstand van ongeveer 40 centimeter van elkaar, en 60 centimeter voor de volgende rij) van het paprikaras Nocera Giallo:

Nee, geen mooie foto, maar wel duidelijk :-). Ik maakte deze foto op 19 september, een deel van de paprika’s is dan al geoogst, het blad wordt al wat minder mooi en de planten zijn ondanks meerdere keren opbinden behoorlijk topzwaar. Slordig, maar wel een zeer goede opbrengst (door de 3 planten bij elkaar maar uiteraard zijn ras, standplaats, voldoende vocht, voeding, etc. ook heel belangrijk).

Nog een foto, dit keer eens van het aubergineras Louisiana Long Green:

Misschien wat minder duidelijk te zien maar ook hier staan weer 3 planten zonder problemen bij elkaar. Nog een voorbeeld van een aubergine:

Ook dit zijn 3 planten bij elkaar, nog geen aubergines maar genoeg bloemen en knoppen om in te kunnen schatten dat het een goede opbrengst wordt.

Dan eens een peper, van alle planten zijn dat misschien wel de planten waarbij je het best kunt zien hoeveel opbrengst 3 planten bij elkaar kunnen geven. Het ras is Chenzo, een peperras dat ook als 1 plant al een heel goede opbrengst kan geven:

En deze foto is op 12 juli gemaakt, terwijl de eerste pepers rijpten werden er bovenin de plant(en) weer nieuwe bloempjes en pepers gemaakt en de uiteindelijke opbrengst was dan met 3 planten op dit kleine oppervlak letterlijk enorm (ik heb ze niet geteld maar het moeten zeker uiteindelijk meer dan 300 pepers zijn geweest).

Tot nu toe zag je foto’s van de planten in de volle grond van de kas (ik zet nooit pepers, paprika’s en aubergines buiten in de volle grond, de planten hebben het in de vette koude, natte en vaste klei nooit naar hun zin). Als ik deze 3 soorten buiten zet is het altijd in een pot of in een verhoogde bak. Ook dan werkt het planten van 3 zaailingen bij elkaar heel goed, en het is een mooi gezicht, zo’n volle bos stelen, bladeren, bloempjes en vruchten. Op de foto hieronder zie je Capsicum pubescens (een pepersoort die zelf al flink groter wordt dan bijvoorbeeld een jalapeno (= Capsicum annuum). Het is het ras Mini Rocoto Brown en de extra grote plant (ook weer 3) staan in dit geval in een grote pot (30 tot 40 liter).

Ik heb helaas niet zoveel foto’s van pepers in pot maar deze is misschien ook nog wel leuk. Je kunt niet heel goed zien dat het er 3 zijn (maar dat is wel zo), en je ziet maar een deel van de pot met 3 planten. Maar toch, je ziet in ieder geval dat ze het ook in een iets kleinere pot (ik meen 12 liter) prima doet, al kost een wat kleinere pot natuurlijk altijd iets meer aandacht (zoals vaker water geven) en blijven planten wat kleiner dan wanneer ze in een grote pot staan. Maar dat kan juist in een kas, op een balkon of klein terras, ook heel handig zijn.

Ik hoop dat het zo wat meer duidelijk is hoe en waarom ik pepers, paprika’s en aubergines altijd per 3 zaailingen uitplant. Ik krijg ook wel eens de tip om 1 plant te zetten maar die in een jong stadium (zaailing van 20 centimeter hoog) te toppen, zodat er meer vertakkingen komen. Maar dat kost altijd wat meer tijd, en uiteindelijk vertakken pepers en paprika’s toch altijd (vanaf de hoogte van het eerste bloempje = ongeveer 25 tot 30 centimeter hoog). Ik denk dat, ook als je een paprikaplant in een jong stadium topt, de opbrengst per 3 planten nog steeds het grootst is (omdat elke plant nu eenmaal energie heeft voor de productie van een een bepaalde hoeveelheid vruchten). Maar misschien moet ik dat toppen ook eens proberen, ik ben er altijd een beetje huiverig voor en dit planten per 3 werkt al zo lang zo goed…..

Tot slot nog 3 voorbeelden die ik nog tussen mijn foto’s vond. Ik ga in 2021 de peper Madre Vieja buiten in een pot telen, ik zal proberen er een goede foto van te maken. En ik zal komende zomer ook eens een wat betere foto van een setje van 3 volwassen aubergineplanten met vruchten proberen te maken.

Paprika Popti per 3
Peper Jaloro
Paprika Sweet Lilac Bell

8 reacties op Paprika’s, pepers en aubergines per 3

Birgit 8 april 2021 om 15:47

Hoi Diana,

Ik vroeg me af of dit ook zou lukken met drie verschillende pepersoorten in een pot? Benieuwd of die elkaar niet in de weg gaan zitten.

Groetjes,
Birgit

Ruud & Diana 9 april 2021 om 09:23

Hallo Birgit,
Ik doe dat zelf nooit, maar de enige reden is dat ik zelf zaden van pepers oogst en ze daarom niet te dicht bij elkaar wil zetten.
Maar anders zou ik het zeker eens proberen. Ik moet daar wel bij zeggen dat je goed moet weten welke pepers je ervoor gebruikt want er zijn rassen die heel breed uitstoelen (zoals sommige chinenserassen) en die zouden slankere of kleinere/lagere (zoals bijvoorbeeld Numex Twilight) kunnen overgroeien. Ik zou er zelf dus wel rassen voor kiezen die in groeivorm en hoogte dicht bij elkaar liggen (dus bijvoorbeeld 3 annuums of juist 3 chinensepepers.
Als je het gaat proberen hoop ik dat je eens wilt laten weten hoe het is gegaan (en misschien een foto wilt maken en mailen van een mooie combinatie :-)). Mijn tuinbuurman is niet zo’n held ik het zaaien van paprika’s en pepers en die heb ik nu een potje met 3 verschillende paprikazaailingen gegeven (een groen naar gele, een donkergroen naar rode, en een paars naar rozerood, ik ben heel benieuwd hoe dat gaat en komende zomer uitpakt.
groetjes,
Diana

Evelien 26 april 2021 om 14:52

Hoi Diana,

Bedankt voor de overvloedige en nuttige info. Dit jaar probeer ik voor het eerst peper en paprika’s in volle grond. Tot nu toe heb ik jouw techniek met vermiculiet en per 3 in een potje trouw gevolgd (jouw site is een beetje mijn moestuin bijbel ;-)).
Nu wacht ik braaf tot half mei om uit te planten maar op mijn plantjes, die aan het raam staan, komen al heel wat bloemen en soms ook al een paprika. Laat ik deze gewoon groeien of verwijder ik die omdat het toch nog te vroeg is?

Alvast bedankt!

Ruud & Diana 27 april 2021 om 09:40

Hallo Evelien,
Ik plant hier nooit paprika’s in de volle grond, op de teeltpagina’s van de paprika’s (en pepers en aubergines) kun je lezen waarom (omdat een pot sneller opwarmt dan de volle grond en omdat je er meer controle over vocht en voeding hebt). Een verhoogde bak is ook al een mooie tussenoplossing. In de volle grond zou ik zelf wel voor een heel goed plekje kiezen, de grond vooraf opwarmen door er nu al wat zwarte plastic over te spannen, te zorgen voor flink wat compost zodat de grond luchtig en voedzaam is, uiteraard beschut en in de volle zon.
Bloempjes laat ik altijd bloeien (want als je die verwijdert verschijnen er vooral weer nieuwe bloempjes). Maar als een bloempje toch is bevrucht en er een vruchtje gaat groeien, dan knip ik die wel weg (want daar is de zaailing/jonge plant eigenlijk nog wel echt te klein voor). Na het uitplanten half mei laat ik het los en laat ik ze in hun eigen tempo bloeien en vruchten maken.
groetjes,
Diana

Robert 29 april 2021 om 16:21

Beste Diana
Het is voor het eerst dat ik paprika’s en pepers plant.
Vrienden vertellen mij dat het belangrijk is om de eerst 5 bloemetjes te verwijderen.
Klopt dit ?

Ruud & Diana 30 april 2021 om 08:33

Hallo Robert,
Als een paprika- of peperplant gaat bloeien doet ze dat in de eerste vertakking, op een hoogte van ongeveer 25 tot 30 centimeter. Vanaf dat punt gaat ze ook meer vertakkingen en dus ook meer bloemen maken. Als je de bloempjes verwijdert zal ze daar vak op reageren door weer nieuwe bloempjes te maken. Ik verwijder de bloempjes niet maar ik tik er ook niet tegen. En als er daardoor geen bevruchting is zullen de bloempjes afvallen. Als er een bloempje toch wordt bevrucht knip ik wel het vruchtje weg want een vrucht laten groeien en rijpen kost heel veel meer energie en kan soms zorgen voor een groeistilstand. Als de jonge planten eenmaal zijn uitgeplant laat ik ze verder groeien, bloeien en vrucht zetten zoals ze zelf willen.
groetjes,
Diana

Robert 30 april 2021 om 16:04

Dankjewel voor al je goede raad.
Mijn tomaten staan al zo’n 40 cm hoog en de paprika’s zelfs al 50 cm.
Momenteel staan ze nog in P9 potjes maar ze hebben ruimte nodig zie ik.
Zou ik ze al in de koude kas durven zetten ?
De nachten zijn nog wel heel koud hé.
Groetjes
Robert

Ruud & Diana 30 april 2021 om 20:39

Hallo Robert,
Dat hangt vooral af van je woonplaats en het weer en dus de temperatuur daar. Hier in Nederland komen er nog 3 koude nachten en die zou ik hier dus nog even afwachten, maar wellicht zijn de weersvoorspellingen voor België anders. Lees vooral ook nog even het blog dat ik hopelijk over een uurtje op de website zet.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief