Courgette

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van courgettes in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

 • Synoniem:     Mergpompoen
 • Latijnse naam:     Cucurbita pepo
 • Engelse naam:     Summer Squash, Zucchini
 • Duitse naam:     Zucchini
 • Franse naam:     Courgette

De courgette is een grote plant, hier op de vette klei neemt ze gemakkelijk een vierkante meter in beslag (en ook wel zo’n 70 centimeter hoog), met een goede bemesting gaat ze die afmeting op zandgrond ook vast halen.

Ik begrijp eerlijk gezegd nooit zo goed waarom courgettes vrij duur zijn in de winkel; de opbrengst is echt enorm, sommige planten geven wel meer dan 30 of 40 vruchten per plant. Hoe meer je (jong) plukt, des te meer zal ze geven. Als je stopt met plukken zal ze uiteraard haar energie gaan gebruiken voor de zaadteelt en slechts weinig maar zeer grote courgettes geven. Dus blijven plukken!

Anders dan de pompoen, waar de courgette familie van is, kruipt/klimt een courgetteplant niet, zaailingen die je op 1 x 1 meter uitplant zullen elkaar niet verdringen. Soms heeft het blad een zilverachtige tekening, het lijkt wat op meeldauw en courgette is ook wel gevoelig voor meeldauw, maar niet elke zilverwitte tekening is dus meeldauw.

In de winkel zie je alleen de bekende groene courgettes, maar er bestaan veel meer kleuren, zie foto bovenaan deze pagina en de andere foto’s op deze pagina: ze zijn er in langwerpig en in rond, in geel, groen-wit, groen-grijs met streepjes, zeer donkergroen, etc..

Patisson Patty Pan

Onbekend maar geweldig is ook de Patisson, een soort courgette maar dan rond en plat, soms met wat uitstulpingen. De teelt ervan, maar ook de smaak en het gebruik in de keuken is hetzelfde als bij de courgette. Bij deze dus reclame voor de Patisson – een mooie bijna courgette-soort, geweldig om te vullen, met het gebakken vruchtvlees, kruiden, gehakt, uien, knoflook en kaas. En dan overlangs doorsnijden zodat de bloemvorm op je bord te zien blijft natuurlijk 🙂

En dan verder nog over het eten van courgettes; nog niet zo lang geleden wisten we eigenlijk niet zo goed wat we er meer konden doen, behalve door de macaroni dan. Maar er bestaan heel veel recepten en er zijn enorm veel mogelijkheden. Courgette zelf heeft niet zo heel veel smaak maar heeft de handige eigenschap smaken aan te nemen van andere smaakmakers. En dus kan ze gebruikt worden in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, ovenschotels, etc. Ook de bloemen zijn eetbaar en hebben een poederachtige zachte smaak (omdat de bloemen vrij groot zijn zijn ze leuk om te vullen). Zie ook onderaan deze pagina voor wat recepten met courgettes. En onze vroegere Italiaanse tuinbuurman Gino bakte op de tuin wel courgettebloemen; ze werden met wat ui gevuld en dan in een beslagje van bloem, bier en ei gedoopt, gefrituurd en dan bestrooid met wat zeezout – erg lekker!

Courgette Black Beauty
Courgette Black Beauty

OPKWEEK / TEELTWIJZEN

De courgette kan niet tegen vorst maar kiemt en groeit heel snel, daarom kun je haar relatief laat zaaien. Ik zaai haar zelf meestal half april in de kas voor (als er nog wat kans op nachtvorst is zaai ik haar gewoon binnenshuis). Ze maakt een lange penwortel, daardoor is ze lastig te verplanten; verspenen mislukt heel vaak en omdat ze zo snel groeit zaai ik haar gelijk per stuk in een 9-centimete potje voor. Zo kunnen de zaailingen nog groeien en is het uitplanten gemakkelijk en veilig voor de wortel.

Courgettezaadje op zijkant in de grond
Courgettezaadje op zijkant in de grond

Ik gebruik voor het zaaien een mengsel van 3/4 deel potgrond en 1/4 deel grof brekerzand. Zaai haar zo’n 2 centimeter diep, en steek de zaden op hun zijkant in de grond (foto), leg ze liever niet plat op de grond, want dan kan een teveel aan water makkelijker het zaadje laten rotten.

Ik zaai soms ook in vermiculiet, handig omdat het heel luchtig is, het enige aandachtspunt is de vochtigheid van het vermiculiet (als het te droog is kiemen de zaden niet of gaan dood, als het te nat is kunnen ze schimmelen want bij zaaien in vermiculiet kan het vocht niet afwateren).

Geef matig water, mijn ervaring is dat de zaden snel rotten in te natte grond (net als de zaden van pompoenen). Door de zaden op hun zijkant te zaaien en de grond dus matig vochtig te houden (het zand zorgt voor een goede afwatering) heb je minder kans op rotting van de zaden. De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 1 tot 1,5 week.

Courgette zaailing

Vanaf 12 mei (IJsheiligen) mogen de planten buiten uitgeplant worden, op een warm en zonnig plekje. Om te zorgen dat de bestuiving optimaal is is het beter meerdere planten te planten (als je er plaats voor hebt).

Zaailingen van courgettes en pompoenen die een paar dagen na het maken deze foto zijn uitgeplant

Je kunt ze ook onder koud glas telen maar eerlijk gezegd heb ik dat één keer gedaan maar nooit weer: omdat ze het buiten ook gewoon prima doet, omdat de ruimte in de kas beter kan worden gebruikt voor groentesoorten die het buiten echt slecht doen, en vooral: ze nam hier meer dan 2 vierkante meter ruimte in beslag (1 plant!). En de opbrengst was slecht, in de kas zijn er minder bestuivers en met de hand bestuiven is lastig als je niet elke dag in de kas komt, Dus: het kan wel in de kas, maar buiten neemt ze minder ruimte in beslag en geeft ze meer opbrengst. Voordeel van kasteelt is uiteraard wel dat ze vroeger oogstbaar is en ook in het najaar wat langer courgettes blijft geven, en ze minder snel last van meeldauw krijgt.

ZAAITABEL:

Courgette tabel

RASSEN:

Goede rassen (naar onze mening) zijn:

 • Black Beauty (langwerpig, zeer donkergroen, altijd goed en lekker en veel)
 • Ronde de Nice (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm, lekker romig, wel jong plukken)
 • Lebanese White (ook wel White Lebanese), mijn favoriet voor soepen, een extra romige courgette)
 • Caserta (een zachtgroene courgette met donkere streepjes, de planten waren hier opvallend compact zonder ranken en de courgettes zijn heerlijk stevig en toch romig)
 • Summer Satelite (witte Patisson)
 • Striata d’Italia (grijsgroen gestreept)
 • Gold Rush F1 (geel)
 • Romanesco (grijsgroen gestreept, als tip gekregen van mijn half Italiaanse tuinbuurvrouw en inderdaad gelijk een favoriet, omdat ze romig maar toch ook stevig is en blijft, ideaal voor inmaken en groentespaghetti, etc.
 • Patty Pan (een warm gele patisson, jong plukken)
 • Tromba d’Albenga (muskaatcourgette: een klimcourgette die ruim 2 meter lang/hoog kan worden met een prima opbrengst van lange courgettes die wat steviger van structuur zijn, en je kunt ze ook laten rijpen tot ze beigebruin-oranjeachtig verkleuren en dan oogsten/bereiden/eten als een frisse zoetachtige pompoen).
Muskaatcourgette Tromba d’Albenga

Maar eerlijk gezegd ben ik nog geen “slechte” courgettesoorten tegengekomen, iets meer of minder opbrengst maar dat heeft ongetwijfeld ook altijd te maken met een mooie of natte zomer, standplaats en bemesting.

Courgette Lebanese White
Courgette Lebanese White

Ik heb het idee dat je gele rassen wel jong moet oogsten, als je iets te lang wacht maakt dat voor een andere courgette niet zo veel uit, maar gele courgettes lijken hier dan altijd een beetje glazig en stug van structuur te worden. Leuk, vrolijk, mooi in gerechten, gele courgettes, en prima van smaak, maar op tijd plukken dus.

Courgette Ronde de Nice
Courgette Ronde de Nice

BODEM / BEMESTING

Courgettes groeien op alle grondsoorten. Ze eist echter wel wat van de vochtvoorziening: het grote blad en de vele courgettes hebben veel vocht nodig maar willen geen natte voeten, het overtollige water moet wel weg kunnen. Vroeger spitten we een flinke hoeveelheid stalmest met stro onder in de winter en gaven ook nog wat compost.

Tegenwoordig doen we het makkelijker; in de herfst gooien we op de plaats waar in het voorjaar de courgettes mogen komen een flinke hoop verse stalmest. Deze mest kan de hele winter rusten, ammoniak (uit de urine) kan vervliegen/uitspoelen (en een deel wordt ook gebruikt voor de compostering). In het voorjaar maken we een gat zo groot als ongeveer een emmer in de mesthoop, en dat gat vullen we op met potgrond. En daar planten we dan de courgettes in, op afstand van 1 meter van elkaar. De courgettes groeien zo prima, liggen wat hoger dus geen last van water, maar door de composterende mest is er wat extra warmte en ook altijd genoeg vocht (tenzij in een heel droge zomer).

Courgettezaailing op mesthoop in potgrond
Courgettezaailing op mesthoop in potgrond

Soms geven we 2 weken voor het planten nog wat samengestelde organische meststof zoals bijvoorbeeld Culterra maar als er het jaar ervoor geen slokoppen zoals bijvoorbeeld kolen hebben gestaan maar wel peulvruchten, dan geven we geen extra voeding.

Ik heb hier ook eens een uitgebreid blog over geschreven: Courgettes, pompoenen (en trouwens ook mais) in de mest.

VERZORGING

Courgetteplanten vragen weinig teeltzorgen; naast de algemene zorgen als water geven bij droogte en wieden: pluk vooral zoveel mogelijk jonge courgettes (die zijn ook het lekkerst) en ze beloont je met een extra grote oogst.

Soms hoor ik nog wel van mensen dat er een periode is waarin er alleen mannelijke bloemen bloeien. Vaak is dat in het vroege voorjaar of in de zomer. Bedenk dat dit vaak wel iets te maken heeft met de omstandigheden; misschien is de plant nog te jong om al courgettes te kunnen dragen. Zorg gewoon goed voor haar, zorg dat ze genoeg voeding en vocht heeft om goed te kunnen groeien. En zet vooral meer dan 1 plant zodat de planten/bloemen elkaar kunnen bestuiven. Uiteindelijk komt het dan goed, soms duurt het alleen een tijdje voor er ook vrouwelijke bloemen verschijnen.

Nog even over de bloemen:

Courgette man en vrouw

Op de foto kun je zien wat het verschil is tussen een mannelijke en een vrouwelijke bloem. In het midden zie je links de mannelijke bloem, een bloem op een steeltje. Rechts ernaast zie je een vrouwelijke bloem; onder de bloem zie je al een minicourgette. Eigenlijk hetzelfde als bij bijvoorbeeld komkommers en meloenen en pompoenen.

Het enige echt grote nadeel van courgettes: haar gevoeligheid voor meeldauw; in een natte nazomer krijg je er wel last van, maar zelfs dan kun je nog wel vruchten plukken (wij halen het aangetaste blad zoveel mogelijk weg en dan houdt ze het nog best een paar weken vol).

Maar, als we tijd en plaats in de tuin hebben, zaaien we vaak zo half juli nog een keer 2 of 3 courgettes. Met wat geluk (en mooi weer) kunnen we dan in de nazomer/herfst weer verse courgettes van de nieuwe planten oogsten, wanneer de oude planten al meeldauw krijgen en uitgeput raken en het begeven na een flinke zomeroogst.

Rij courgetteplanten, op mest, voor de kas (lekker warm)
Rij courgetteplanten, op mest, voor de kas (lekker warm)

In 2019 heb ik voor het eerst courgetteplanten opgebonden. Ik zag dat eens bij Villa Augustus:

Het voordeel is gelijk duidelijk: doordat je de planten opbindt nemen ze wat minder ruimte in. En minder belangrijk maar toch handig: je kunt de courgettes wat makkelijker en schoner oogsten want die groeien langs de opgebonden ‘stam’. Gebruik wel een stevig stok want de plant wordt behoorlijk zwaar. En bindt regelmatig op want courgetteplanten groeien snel. In onze eigen tuin ziet dat er zo uit:

Wij vinden het heel handig, en kunnen door het opbinden een extra plant in een rij kwijt. Er bestaan trouwens ook klimcourgettes, die hebben uiteraard een veel hoger klimrek nodig want die kunnen wel ruim 2 meter hoog ranken.

En dan nog even: courgettes maken naast een oppervlakkig horizontaal wortelsysteem ook nog een lange hoofdwortel die heel diep in de grond vocht en voeding op kan zoeken. Ik heb eens een blog over dat onderwerp geschreven: Aorta.

OOGST / BEWAREN

In een normale zomer duurt de ontwikkeling van bloem tot oogstbare courgette maar een paar dagen, controleer dus om de dag of je een courgette kunt plukken. Pluk ze jong (zo’n 15 centimeter), binnen een week is de courgette al een paar kilo zwaar en alleen nog geschikt voor de soep 🙂 Bovendien zorgt regelmatig plukken voor de maak van nieuwe bloemen en vruchten. Je kunt courgettes het best met een mesje aan de steel van de courgetteplant lossnijden.

Eet ze vooral vers, is altijd het allerlekkerst, maar je kunt ze op een koele plaats (maar niet in de koelkast – dat is net te koud) wel een paar dagen bewaren. Oude grote courgettes (die je nog prima voor soep kunt gebruiken) kun je zelfs wel een week of nog wat langer bewaren voor je ze gebruikt (maar als je er genoeg van kunt oogsten, kies dan voor jong en romig, niet voor oud en glazig en al wat zaden bevattend).

En wat doe je dan met al die courgettes die je niet op kunt eten omdat het er simpelweg te veel zijn? Er zijn wel wat leuke inmaakrecepten zoals chutney, maar zelf vriezen we ze ook wel in; rauw. Een deel in blokjes geneden; kun je nog prima gebruiken in bijvoorbeeld couscous, soep, pasta, etc. Ze wordt wat zacht maar bij een korte bereiding behoudt ze zeker ook nog wat van de structuur (vooral bevroren in een zeer hete pan gooien, en op groot vuur kort bakken met de andere ingrediënten).

Een ander deel rasp ik en vries ik in zakjes in. Er blijft dan niets meer over bij het verwarmen, maar is wel erg gezond en vullend. Ik vind dat zelf handig in bijvoorbeeld cremige soepen en dikkere sauzen en pastasauzen; ze werkt zo als een soort natuurlijk en smakelijk bindmiddel.

Courgette Caserta

ZAADTEELT

Courgettes kruisen gemakkelijk met andere rassen, met patissons en ook met pompoenen. Om raszuiver zaad te kweken moet je kruisbestuiving voorkomen en met de hand bestuiven (met een kwastje het stuifmeel van een mannelijke bloem op de stamper van de vrouwelijke bloem wrijven): zorg dan wel dat de vrouwelijk bloemen niet ook nog door insecten kunnen worden bestoven door er voor de bloei al wat vliesdoek of zo omheen te binden en na de handmatige bestuiving weer vast te maken, tot de vrucht zich begint te ontwikkelen. Uiteraard is het raszuiver zaden oogsten wat makkelijker als je 1 of 2 planten in een achtertuin hebt dan wanneer je op een volkstuinencomplex tuiniert waar tientallen verschillende soorten en rassen groeien en bloeien.

Dat alleen is al een heel gedoe. Maar daarnaast is er nog iets veel belangrijkers: gekruiste courgettes kunnen bitter en licht giftig zijn. Of soms kunnen ze er wat vreemd uitzien en gewoon niet lekker zijn (omdat ze geen courgette maar ook geen pompoen zijn). Dat giftige (en bittere) komt omdat bij gekruiste planten de vruchten meer cucubitacinen bevat. Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk zo’n bittere courgette eet want ze is dan zo bitter dat ze letterlijk oneetbaar is. Dat neemt niet weg dat het heel zonde is van de plant en het werk en de oogst. Ik schreef er een uitgebreid blog over: Kruisen

Ik koop om die reden al jaren alleen nog maar courgettezaden bij de professionele zaadhandel (ik heb te vaak een plantje van iemand gehad waarbij de vruchten uiteindelijk niet lekker of heel bitter waren of een lage opbrengst van pompoenachtige vruchten gaven. Maar mocht je zelf zaden willen oogsten of krijg je een plantje van iemand: proef dan van de eerste vrucht die je van die plant oogst heel even een klein stukje, dan weet je het gelijk zeker, zoals gezegd kan de smaak zo enorm bitter zijn een kwart courgette een gerecht al oneetbaar maakt.

Mocht je toch eens van die bittere courgettes treffen, kun je ze natuurlijk wel nog altijd laten groeien en rijpen voor de sier. Ook als je eens aan het einde van de zomer een courgette bent vergeten te oogsten kun je na verloop van tijd een enorme al bijna rijpe courgette oogsten (ze verkleurt dan richting geel). Denk dan eens hier aan als je nog een feestje hebt:

Courgette met kaarsjes

Blijft een paar dagen goed, een volgroeide courgette als waxinelichtjeshouder 🙂 . Niet op de foto te zien maar we moesten wel een reep van de onderkant van de courgette afsnijden, om te zorgen dat de courgette veilig op de tafel bleef liggen zonder om te kunnen rollen. Maar wel leuk!

Tot slot: kijk ook nog even op de pagina met recepten en inmaakrecepten, voor bijvoorbeeld dit recept van Courgettes in olie/azijn, of dit Italiaanse recept voor Sott’Olio van courgette

Abonneer
Laat het weten als er
guest

136 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
José

dit vind ik een goede tip van invriezen.. Dacht dat het niet kon weer wat geleerd.Lees altijd met belangstelling ook al heb ik best wel ervaring met 67 jaar zo zie je mens is nooit te oud om te leren. Ga vooral door met deze leuke en leerzame blog.

lisette depauw

ik had vorig jaar 50 zakjes gesneden in blokjes voor de diepvries ! gans de winter van gebruikt voor soep en saus en ovenschotels ! ga nu eens raspen gelijk ik hier zie dat het ook kan en invriezen !

Roos

hallo Diana,

Mijn courgette had kleine vruchten die binnen de kortste keren geel werden en er af vielen,weet jij misschien war dit aan ligt?

groetjes roos

Raymond Collura

Beste
In het begin van juni heb ik 2 gourgetten kunnen oogsten ongeveer 30 cm lang en 4 a 5cm dik , maar daarna kwamen er vrouwelijke gourgetten en werden geel en rot ,die heb uiteraard allemaal verwijderdt,nochtans heb ik ze wel bestuift met de mannelijke bloemen ; Maar nu 9 juli 2019 en dit sind enkele dagen groeien er alleen maar mannelijke bloemen op , hoe komt dat ?

Willemina de Jager

Ook invriezen als basissoep/saus -even in de olie aanbakken, (weinig) water erbij met of zonder bouillonblokje, koken, mixen en invriezen. Ontdooid kan je de hele winter variëren door er allerlei andere groenten aan toe te voegen, of zalm of ham, crème fraîche of kokosmelk, eindeloos!
Alleen dit jaar heb ook ik, zuid-frankrijk, alleen maar mannetjes bloemen – – –

Irene Olde Meule

Ik dacht een courgette te hebben gehad van iemand, maar de vruchten lijken niet op courgette. Ze zijn lichtgroen/geel en bijna rond, licht eivormig, nu ongeveer 15 cm groot. Kan iemand me vertellen wat het is??

Irene Olde Meule

Het bleek een kalebas te zijn…
Een onbestaande vrucht tot gevolg. Wit en niet eetbaar…

Vandervorst

IK heh in april mei pomoen planten buiten geplant zo van die grote orange pompoenen ik heb veel bloemen Man of vrou weet niet wanneer mag ik vruchten verwachten aub

Dank u
Lydia

Linda

Mooi uitgebreid artikel, bedankt! Tipje nog tegen meeldauw: een volle eetlepel gemalen neemblad 10 min. laten trekken in een liter water (tegen de kook aan) en blad daarmee besproeien (afkomstig van de Neemboom, Azadirachta Indica). Twee dagen later nog een keer voor de zekerheid en je bent er vanaf. Werkt ook tegen andere schimmels, bijv. op aardappelen. Niet giftig voor mensen (ik spoel er regelmatig mijn mond mee tegen tandvleesontsteking) of (huis)dieren (smeer er de kat mee in tegen vlooien en de egel tegen mijt).

Wijnie

Hoi Linda, dat klinkt effectiever dan mijn methode, ik meng 25ml melk (vetgehalte maakt niet uit) met 75 ml water, evt. Klein beetje zout erbij tegen slakken, en sproei daar elke week bij zonnig weer (!) de bladeren boven en onder mee in zodra ik de eerste tekenen van meeldauw zie. Melk i.c.m. zonlicht zorgt er voor dat de meeldauw een week niet verder kan groeien. Maar dan moet het dus weer herhaald worden. Preventief gebruiken kan ook, ga ik denk ook maar doen, omdat op 1.5 meter afstand een goudsbloem onder de meeldauw is gekomen. Maar eerst ga ik eens kijken of er hier in de buurt een neemboom staat. Dankjewel voor je tip!
Groetjes Wijnie

Ria

Wijnie, een neemboom is een tropische boom, dus ik denk dat hij hier in Nederland als kamerplant te vinden is.
Ik ben verder gaan zoeken en ik zag dat Jacob Hooij neembladeren verkoopt.

Succes met je zoektocht.
Ria

Carine p

Dag Wijna,
Bedankt voor de tip met de melk, alleen vind ik persoonlijk zout tegen de slakken wel erg vreed. Vergelijk dit met salpeterzuur op je huid strooien…..
Grt Carine

Marc Meeus

Dag Diana,
Ik heb over courgettes heel wat interessante zaken kunnen lezen, maar zit echter nog met een vraag. Eén van mijn courgetteplanten brengt vruchten voort die groen en geel zijn. Niet als strepen in de lengte, maar als werkelijke brede banden dwars over de vrucht. Zijn deze courgettes eetbaar? Via google heb ik gevonden dat dit een besmetting van het zaad van deze plant zou kunnen zijn. Alle vruchten van die plant zijn tweekleurig. Ik kan eventueel een foto doorzenden.
Voor meer info daarover ben ik je dankbaar.
Met vriendelijke groet
Marc

Carine p

Dag Marc,
Ik heb destijds ook eens het idee gehad om courgettenzaad zelf bij te houden. Het was best grappig want van de ronde de nice, gele, witte en groene had ik een mengeling van jewelste. De slanke courgetten die ik pluk zodra de bloem net uitgebloemd is, was geen sprake. Ze waren allemaal eetbaar, maar een fijne slanke courgette oogt veel smakelijker dan een dikbuikje. Langs de andere kant vond ik het wel tof om courgetten zoals een vlag te hebben, streepje groen, geel etc.
Probleem is de kruising en courgettenzaad is ook dikwijls f1 zaad, dus niet echt bruikbaar voor verdere zaaisels .
Zoals Diana schrijft, om te weten of courgette, calebas, pompoen … eetbaar is. Snijd een stukje af, lek er even aan en smaakt het bitter, is deze niet voor comsumptie. Zelf houd ik al jaren geen zaden bij van courgetten.
Groetjes Carine

nicole

Om eerlijk te zijn, is dat bittere niet vies… gekruid en in de oven smaakt het heerlijk. Het resultaat was echter wel een dag lang ziek in de badkamer doorbrengen, dus ik kan het niet aanbevelen. Vervelend is dus dat de bitterheidstest niet betrouwbaar genoeg is.

Koen

Hallo Diana
Wat ik nog niet helemaal begrijp is hoe die bittere stof in de courgette terug kan komen als er niet een wild/sier lid van de curcubita in de buurt is? Dus ik bedoel, is het dan echt mogelijk dat die giftige stof terugkomt als je het zaad gebruikt van twee eetbare ouders?
Groetjes,
Koen

Koen

Hallo Diana

Ik heb zelf nog wat op het net gezogd, en vond deze pagina.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cucurbitacin
Als ik het goed begrijp, staat hier dus dat alle curcubitacine-leden zonder bitter blad, altijd niet-bittere vruchten geven. Maar bij bitter blad kan de vrucht bitter zijn, maar dat hoeft niet (omdat het Bt, zoals op deze wikipagina wordt beschreven, dominant moet zijn in combinatie met dominant Bi). Het is mij nog niet duidelijk of dit voor alle leden van de familie curcubitaceae, of dat dit specifiek over komkommer gaat.
Verder geven ze de reden tot bitterheid, zoals u hier ook beschrijft, aan stress of kruisbestuiving met wilde rassen.
Ik heb nu ook een stukje blad van de courgette-zaailingen geproefd die ik van eigen zaadteelt heb gekweekt. Van de planten die al opgekomen zijn, is er nu éénderde licht bitter, wat mij meevalt.
Ik weet nog niet wat ik met die planten ga doen. Laten doorgroeien en de mannelijke bloemen bijtijds afknippen (die geven de genetische informatie door naar de andere vruchten van andere planten, de vrouwelijke bloemen kunnen dit niet), lijkt mij wel een methode om het niet verder te spreiden, maar ik weet nog niet of ik dat risico van het experiment kan nemen.

Groet,
Koen

Selvetta

Hoi Diana, als je zaad van verschillende soorten gekocht hebt, kan je die dan wel gewoon bij elkaar zetten als je geen zaad wil winnen voor volgend jaar? Of krijg je dan ook al een kruisbestuiving waardoor ze oneetbaar worden?

Henry van Raaij

Bij kruisbestuiving komt er stuifmeel van de mannelijke bloem van de ene plant op de stamper van de vrouwelijke bloem van de andere plant. De stuifmeelkorrel op de stamper maakt een stuifmeelbuis en via deze buis komt de kern van de stuifmeelkorrel bij de eicel in het zaadbeginsel, waarna de bevruchting plaatsvindt. Het resultaat is een embryo dat uitgroeit tot een courgette zaadje (of een hybride zaadje als het een kruising tussen een courgette en een pompoen is). Dit zaad is dus het product van de vader (de plant die het stuifmeel leverde), en de moeder (de plant met het vruchtbeginsel en de vrouwelijke bloem) De courgette vrucht zelf (dus waar de zaden in groeien) is weefsel van de moederplant en heeft dus de eigenschappen van de moeder, het stuifmeel heeft hier geen invloed op. Het zaad echter bevat eigenschappen van zowel de vader als de moeder. Deze eigenschappen kunnen we het jaar erop waarnemen als we het zaad laten uitgroeien tot een plant met courgette vruchten. Die vruchten bezitten eigenschappen van de vader en moeder, net als het zaad waaruit de plant is ontstaan.
Conclusie: als je diverse rassen courgettes of soorten komkommerachtigen (Cucurbitaceae) bij elkaar zet kunnen ze elkaar bevruchten. De vruchten die je dat jaar oogst zijn echter geen kruisingsproducten, de zaden die erin zitten zijn dat echter wel (en ook de vruchten die aan de planten komen uit die zaden).

Henriette

Hoi Diana & Ruud,
Is het nodig de bloemen uit de jonge courgette plantjes te halen nu ze nog binnen staan? ( was beetje vroeg met zaaien) Heb het idee dat het teveel energie onttrekt aan het jonge plantje 10/13 cm hoog . Is dat zo ?

Wendela

Hallo Diana,
Sommige van mijn te vroeg gezaaide courgettes (27 maart) maken ook al vruchten en bloemen. Ze zijn zo’n 40 cm groot, mooi groen maar worden laatste week toenemend slungelig. Ze staan nog in kleine zaaipotjes van 7×7. Hoe help ik ze goed de laatste 2 weken binnen door?
In grotere potten zetten, bloemen en vruchten eruit, niks doen?
Volgend jaar wacht ik tot eind april.
Dank voor al je inspiratie en wijsheid ik geniet enorm van je site.
Groet Wendela

Wendela

Correctie, ik heb ze al 1x in grotere potjes gezet ze staan in 10×10 potjes, zag ik door het blad niet meer goed.
Groet wendela

Elly

Kan ik courgetteplantjes in pot nu al in een plastic tunneltje buiten laten staan of is dat snachts te koud. (Ben een beginner:)

Elly

Dankjewel Diana, ik ga opletten. Onwijze leuke site trouwens

Lieke

Hi Diana,

Ik ben dit voorjaar bezig met mijn eerste moestuin (perkje van 5×3) en heb nu al superveel aan je site gehad.

Ik vraag me af hoeveel ruimte ik moet inplannen voor de planten, als ik ze opbind. Ik geloof dat ik de black beauty variant heb.

Alvast bedankt voor het antwoord!

Astrid

Hoi Diana,
Allereerst wil ik jullie complimenteren voor de geweldige site, met complete informatie! Erg blij mee!
Wat betreft deze topic: ik heb – helaas, tijdens mijn zaaikoorts – mijn courgettes iets te vroeg gezaaid. Heb ze moeten verplanten in grotere potten, en ze blijven – tot mijn geluk weliswaar- supersnel en enthousiast groeien. Maarrr: het is nog niet na Ijsheiligen. Kan ik ze al in de grond gaan zetten? Zoja, welke extra beschermings maatregelen kan ik dan treffen?
Ik heb net een andere (nieuwe) moestuin, wat betekent dat ik ook nog aardig wat stukken grond moet bewerken en geschikt maken voor de teelt.
Vriendelijke groet, Astrid.

Astrid

En, Ooooh! Ik las ook onlangs over die penwortel.. wat nu???
Astrid

Julia

Hallo
Het is de eerste keer dat ik courgettes kweek. Ik heb gemerkt dat er veel mieren in de bloemen aanwezig zijn en iets opeten.
Is dit schadelijk voor de courgettes?
Al vast bedankt
Groetjes Julia

Koen

Hallo Diana,

Ik lees dat je voor de oogst in de herfst een tweede keer zaait half juli. Maar in je kleurrijke zaaitabel staat dat je late courgette zaait in juni. Dus ik ben een beetje in verwarring. Wanneer kan ik het beste zaaien voor oogst in de herfst van een verse plant (bij mooi nazomer weer)???

groeten,
Koen

Jude

Hallo Diana

Bedankt voor de info. Ik ben courgettes in een pot aan het planten. Ik vroeg me af of ik deze in de winter best binnen zou zetten of mag ik deze buiten laten staan?

Bedankt!

Ria

Hallo Jude,
Als je nu courgettes hebt geplant kun je over een tijdje, als alles goed gaat, courgettes gaan oogsten. Daarna sterft de plant af. Het heeft dus geen zin om de plant binnen te laten overwinteren. Ik hoop niet dat het een grote teleurstelling voor je is, maar volgend jaar kun je weer opnieuw gaan beginnen met zaaien, planten en oogsten.

Ria

Conny van der Wende

Ha Diana en Ruud,
Ik heb een courgetteplant in een verhoogde bak van 120×120 gezet. Er is compost en bosgrond in gegaan en nog wat algemene mest. Na verloop van een week of 2 beginnen de bladeren van mooi groen naar gelig groen te verkleuren. Is dat nu voedingstekort of juist teveel? Gelukkig heb ik op n andere plek nog 2 courgettes staan die er mooi bij staan, maar ik vind dit zo jammer…

Arie Speksnijder

Dag Diana, net als jij ben ik de courgettes gaan opbinden nadat ik dit bij Villa Augustus in Dordrecht had gezien. Ik doe dit nu al een aantal jaren met veel plezier en mooie resultaten. Het is wel nodig om dit opbinden ongeveer één keer per week te doen, anders scheurt de plant. Ik verwijder regelmatig de onderste bladeren door ze schuin af te snijden op een manier dat er geen water in de holle stengelresten kan blijven staan. Ik laat er zo’n 10 per plant staan. Die oudste bladeren zijn het meest gevoelig voor meeldauw en daar heb ik nu ook geen last meer van.

Brechje de Bois

Beste Diana,
Allereerst complimenten voor de geweldige website, wat een fantastische site, echt super goede en vakkundige informatie over werkelijk alles. Ik maak , als beginnend moestuinier vaak dankbaar gebruik van je tips en adviezen en ondanks alle tegenslag van mislukte oogsten, doorgeschoten postelein , levendige luizenvolkjes en van de ene op de ander dag wegrottende tomaten blijf ik , met jouw site als wegwijzer, opgewekt genieten van wat er wel lukt.
Maar in verband met afstervende tomaten de volgende vraag, in mijn optimisme heb ik courgettes vrij dicht bij de tomaten gezet. Omdat de courgettes enorm uitdijen ben ik bang dat de tomaten weer te vochtig zullen worden . Kan ik de courgettes nog verplanten of kan ik ze beter verwijderen en de tomaten ruim baan geven?

Alexandra

Beste Diana,
wat een informatieve en leuke informatie deel je!
Heb je enig idee wel dier de bloem(en) van mijn courgetteplant afbijt? Soms ligt de bloem ernaast, soms is-ie verdwenen. De bladeren worden met rust gelaten.

Eef

Beste Diana,
Ik heb per ongeluk de top vd courgette geraakt bij het oogsten v courgettes. Ik heb de top er toen maar afgehaald(helaas)Kan de plant nu nog verder groeien of kan ik beter een nieuwe plant opkweken?

Arjan

Hallo Diana,

Ik heb een zestal courgette platen staan en die zitten A0 vol met witte vlieg en B) geven vreemde gebobbelde vruchten. Is er een manier om witte vlieg te bestrijden en zijn de misvormde vruchten een gevolg van de witte vlieg?

Dank voor je tips!

Henry van Raaij

Misschien hebben de witte vliegen of bladluizen de courgette plant besmet met een virus. Misschien het Zucchini yellow mosaic virus.
https://www.cabi.org/isc/datasheet/57657#REF-DDB-51263
Let op, het virus is ook mechanisch overdraagbaar, dus als je een courgette van een plant snijdt die besmet is met het virus en vervolgens snij je met hetzelfde mes een courgette van een gezonde plant, dan kan het virus worden overgedragen.

Katja

Dag Diana, ik stuur je hierbij mijn ervaring uit Vlaanderen.
Het is ongelofelijk hoeveel verschil de ondergrond maakt. Ik heb veel courgettes en pompoenen geteeld in een streek met leemgrond en ze groeiden als kool, ik had er geen omkijken naar. De jonge plantjes moest ik wel altijd goed beschermen tegen slakken, die waren daar een echte plaag, en er groeide ook veel onkruid.
Nu woon ik sinds kort in een streek met drogere, wat meer zandachtige grond en mijn moestuintje lijkt wel een woestijn. Er staat geen sprietje onkruid en ik heb in de hele tuin (gelukkig…) nog geen slak gezien. De courgettes groeien veel trager dan ik gewoon ben, al heb ik voor de eerste keer ooit meststof gebruikt. Ze zijn wel vrij laat geplant (begin juli) en ze staan op een stukje grond waar het gazon weggehaald/omgespit is. Momenteel staan de plantjes mooi in bloei, maar voor zover ik kan zien, zijn er alleen mannelijke bloemen… Hopelijk verschijnen er ook vrouwelijke, dan kan ik zelf gaan bestuiven voor de zekerheid (dat heb ik ook nog nooit eerder moeten doen). Ik lees in deze blog dat het normaal is dat de vrouwelijke bloemen wat later verschijnen, dus geef ik de moed nog niet op. Ik heb zes plantjes: twee langwerpige groene courgettes (“black beauty” en dan één die eerder gestreept is), één langwerpige witte, één ronde groene (“de Nice”) en dan nog twee Hokkaido-pompoentjes.
Doordat de plantjes zolang klein blijven, ga ik ze elke avond gieten, anders ben ik bang dat ze het niet halen. Dat moest ik in mijn vroegere woonplaats ook nooit zolang na het planten nog doen. Verdomd vervelend, ik kan niet eens een paar daagjes er tussenuit want ik wil niet dat alle moeite tevergeefs is geweest. Misschien moet ik de buren een mini-cursus planten gieten geven en hen vragen dit te komen doen als ik weg ben. Er lijken hier geen andere hobby-tuiniers in de buurt te zijn trouwens. Gelukkig heb ik zelf meer dan één plant, anders zou het met de bestuiving wel heel moeilijk worden.
Nog een vraagje: als je zelf bestuift, wat is dan beter? De stamper van een bloem van dezelfde plant gebruiken, of van een andere?
Bedankt en nog veel succes met de blog!

Katja

Dankjewel! Ik denk dat ik overmorgen aan de slag kan, wie weet, misschien morgen al… Daarnet zag ik bij drie van de zes planten warempel een héél klein vrouwelijk bloemknopje!!

‘k Heb ook op je pagina over paprika’s zitten lezen en ook daar werd een prangende vraag beantwoord, nl., hoe kan je zien of paprika’s “rijp” zijn. Daar heb ik geleerd dat ze rijp zijn als ze van kleur veranderd zijn maar vooral dat ze niet rijp hoeven te zijn, en dat groene paprika’s nooit rijp zijn!

Bedankt voor al die wijsheid!

Groetjes
Katja

Lisette

Hoi Diana,
Dank je voor je geweldig mooie site!
Een vraagje: je zegt dat je geraspte courgette invriest en daarna bv in soep verwerkt. Zou het ook te gebruiken zijn in zoete en hartige baksels waar geraspte courgette in moet? Heb je daar misschien ervaring mee? Alvast bedankt!
Groetjes Lisette

Mia

Beste Diana, Ik heb een stuk of acht courgetten geoogst van een plant sinds eind mei. Sommigen waren aan het uiteinde verrot toen ze nog vrij klein waren, hoe komt dat?

Pieter

Lof voor je site.
Courgettes bewaren gaat redelijk. Uitgegroeide vruchten zo lang mogelijk aan plant laten zitten. Bewaren op zolder oid bij minstens 10 graden, niet te koud dus. Soms valt er een uit door rot maar tot in nieuwe jaar zijn er te gebruiken. Worden wat droger maar heel duurzaam.

Eva

Wat een schat aan informatie staat op deze site! Maar met een selectie van 10-12 groentes in mijn tuin vind ik het lastig om de essentie snel te vinden. Ik kan mijn computer of iPad niet meenemen naar de moestuin. Ik persoonlijk zou het heel handig vinden als er per groente onder jouw verhaal nog me wat bullitpoints staan die belangrijkste info kort herhaalt: bv tijd voor (voor)zaaien en uitplanten, afstanden, onderhoud, oogst en standplaatsinfo. Voor de lezer is het dan makkelijk om alles in één bestandje te knippen=plakken en dat je mee kunt nemen naar de (moes)tuin.

kyano

ik kom van de boemerang maar ik weet niet hoeveel water hij nodig heeft

kyano

heel erg bedankt voor de informatie, Ruud en Dina

Anita Moolenaar

Beste Diana,

Voor het eerst bestier ik een moestuin. Mijn vraag is: mijn courgette plantjes zijn al best groot maar ik moet ze nog een maand in het potje laten voor 12 mei . Lukt dat? Of kan ik ze onder glas wegzetten buiten?

Ingrid van der Veen

Hallo Diana,
Ik ben sinds kort bezig met het kweken van kruiden en eetbare bloemen. Deze week heb ik kunnen genieten van mijn eerste courgettebloemen.
Mijn vraag is of ik uitgebloeide bloemen moet verwijderen en zo ja, knip ik ze dan af pal onder de bloem of haal ik het hele steeltje weg?
Alvast bedankt voor je reactie.

Leonie Haas

Hoi Diana, ik heb wat mooie courgetteplantjes staan maar die zijn in het begin toch iets te hard gegroeid en hebben een stengel van zo’n 5-10cm tot de kiemblaadjes. Kan ik die dieper planten zoals bij tomaat? Of gaat dat rotten? Of beter nieuwe zaaien nog? Dit geldt ook voor de pompoen. Nu ga ik over 1,5 week voor 3 weken weg dus weet niet of opnieuw zaaien nog handig is dan. Alvast bedankt voor je tip! Groetjes Leonie

Dymph

Hoi Diana, ik weet niet of het gewoon toeval is, of aan de variëteit ligt, maar voor het eerst heb ik courgetteplanten die eerst vrouwelijke bloemen geven… en geen mannetjes te bespeuren 🙂 Zelfs nog voor de bloem kleur krijgt, zie ik dan al duidelijk een courgette’je zitten. Is dit bij jouw jarenlange ervaring ook al voorgevallen? Groetjes, Dymph

Eric Seegers

Hallo, Vorig jaar en tot nu niet maar zag vanochtend dat ik mieren in de vrouwelijke bloemen heb. Ik heb gezocht naar luizen maar kan er geen vinden.
Kan dit kwaad. Tot nu toe al een aantal courgette geoogst. Als het geen kwaad kan voor de verdere oogst dan laten we ze hun gang gaan.
Vindt er niet heel veel over, anders san dat er luizen zouden moeten zijn. Maar die zie ik niet na grondige inspectie.

Tessa

Hi Diana,

Bedankt voor al uw tips. Ik heb op mijn balkon in een grote bak klim courgettes staan, de drie planten hebben een mooi formaat. Ze gaven direct ook al enkele courgettes. Twee stuks zijn direct gegroeid en heb ik bij +/- 20 cm eraf gesneden. Toch zijn er ook drie die niet groter worden dan het formaat van een snack komkommer. De bloemen zijn er al afgevallen, maar de courgettes zelf zien er goed uit en rotten niet. Ze groeien gewoon niet. Wat is het handigst om nu te doen? Zal ik ze eraf halen (en opeten), de nieuwste kleine courgettes goed bestuiven en de planten bij mesten?
Alvast bedankt!

Leonie Haas

Hoi Diana, ik heb prachtige courgette planten staan, voor het eerst dat ze zo mooi groeien! De eerste courgettes beginnen te komen, er is alleen 1 plant waarbij de vrouwelijke bloemen steeds vol met mieren zitten…? Kan dit kwaad, staat dit bevruchting in de weg? Ik ga nog even googelen naar hoe ik ze kan bestrijden. Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes Leonie

Yvonne

Hoi Diana,

Even een vraagje… Ik heb een stuk of 10 courgetteplanten staan (beetje veel, maar dit jaar kwamen ineens al m’n zaden op)
Nou hebben alle planten last van rottende courgettes. De courgettes groeien gewoon, maar vervolgens groeit de courgette waar die vast zit aan de plant en de punt van de courgette blijft dun. Oftewel ik krijg een ‘puntcourgette’ (beetje zelfde vorm als een wortel) waarbij de punt dan wegrot. Deze courgettes zijn niet eetbaar, want als je hem open snijd is heel de binnenkant, waar de zaden horen te zitten bruin.
Heb jij enig idee hoe dit komt?
Er komen trouwens aan alle planten ook goede courgettes… Komt dit gewoon door slechte bevruchting? Ik heb eigenlijk al jaren courgettes in de tuin, maar heb dit nog nooit gezien…

Yvonne

Kleine toevoeging: eerst dacht ik dat het kwam omdat de punten op de grond lagen… Maar het gebeurt nu ook bij courgettes die de grond niet raken…
(Ze staan buiten, in zandgrond)

Yvonne

Super bedankt voor je reactie! Had idd ook al zitten googlen, maar in het Nederlands en dan kwam er niet veel uit… Hier kan ik weer mee verder! Bedankt!

elja

Hallo Diana,
Ik kweek al 13 jaar courgettes en vandaag heb ik voor het eerst een courgette geoogst die er normaal uitzag en aanvoelde, maar die van binnen helemaal bruin was en ook nog waterig.
Op internet kan ik er niets over vinden.
Enig idee hoe dit zou kunnen komen?
Met vriendelijke groet,
Elja

elja

Bedankt voor het snelle antwoord.
Ik tuinier in Frankrijk, niet op klei, en hoewel het hier natter is dan andere jaren is mijn grond niet te nat.
Het fenomeen van de niet goed bevruchte courgettes gebeurt hier ook af en toe, maar dat ziet er heel anders uit. Mijn planten zien er overigens gezond uit.
Uw site is overigens fantastisch!!
Ik zal u melden hoe de rest van de oogst verloopt.

elja

Inmiddels weer 4 courgettes van de bewuste plant geoogst, allemaal gezond.
Ik denk niet dat de oorzaak gevonden zal worden.

Eva

Nou, precies hetzelfde hier. Hengelo Overijssel. Ik had helaas de desbetreffende courgettes in een bak met al mijn flessen olie potjes en vanalles op het aanrecht gelegd. Wilde ze vanavond voor de risotto gebruiken en twee ervan waren compleet snot, de derde perfect. Toen ik googelde op dit fenomeen kwam ik hier terecht.. Plant ziet er prima uit en courgettes ook.. bedankt voor de waarschijnlijke verklaring, het zal wel aan het weer liggen dus.. Op naar de ontzettende stinkende schoonmaak klus..

Tessa

Beste Diana,

Enkele weken geleden had ik enkele groei vertraagde courgettes en heeft u mij geholpen met uw tips, veel waarvoor dank. De nieuwe courgettes groeiden weer enorm goed, we hebben er mooi van kunnen genieten. Helaas staan we nu voor een nieuw raadsel.

De afgelopen maanden hebben mijn klimmende courgette planten er prachtig bij gestaan: groeide goed, groene bladeren, veel (groene) courgettes. Nu ben ik één week op vakantie geweest en zijn vele bladeren geel en slap geworden. Ook heeft de plant nu enkele kleine courgettes die geel zijn. Deze courgettes zijn stevig en niet rot. Daarnaast lijkt op sommige groene bladeren enkele witte puntjes te zitten, zoals wordt omschreven met schimmel.

Heeft u een idee waarom de plant geel is geworden en wat ik eraan kan doen om erger te voorkomen?

Groeten,
Tessa

roos

Hallo Diana,

Mijn courgette Long green trailing maak ook nog zij scheuten is het beter deze te verwijderen?
groetjes roos

Angelique

Ik heb 8 planten courgette groen en gele. Doen het supergoed. Nu heb ik een klein moestuin gedeelte gemaakt voor mijn kleindochter, waar ook AH moestuintjes in zitten 🙁 en vind ik opeens een witte courgette? Ik heb gegoogled, ziektes, aan de plant zelf niks te zien , alles groen. Heeft iemand enig idee, misschien er toch maar uithalen

Carine p

Dag Angelique,
Zou het de courgette Bianca di trieste kunnen zijn ? Deze is wel niet helemaal spierwit… en anders een witte pompoen.
Groetjes
Carine

Angelique

Kwam het idd tegen, maar vind het zo apart. In de voortuin heb ik dan voor mn kleindochter pompoenen geplant van de ah, bliijken het die gestreepte fles pompoenen te zijn , had de oranje verwacht:D En nu dan deze witte “courgette” ik weet wel ik hoef geen ah moestuintjes meer, ze bedoelen het vast goed om ze te geven, maar er groeit nu ook bloemkool tussen de bloemen 😀

Ria

Angelique, een witte courgette is niet zo vreemd hoor. Ik heb ieder jaar courgette “White Libanese” in mijn tuin staan. Niet echt wit, maar een beetje groenig wit.
Ook op de website van Diana staat deze soort vermeld.
Ik hoop voor jou dat het deze is want hij is heerlijk.

Groetjes, Ria

Angelique

Hai Ria,

Ik weet dat er witte bestaan, alleen ik dacht vlekken te zien, vandaar dat ik dacht misschien ziek. Ik had ook geen witte verwacht van de ah moestuintjes, die mijn kleindochter wilde zaaien. Zij denkt natuurlijk ook gewoon groen. Maar ik ga straks nog even goed kijken:)

Angelique

Gisteren gegeten. Ik zag op youtube iemand met ah courgetten. Precies dezelfde. Daarna hoorde ik het van iemand op mijn volkstuin.

Smaakten lekker 🙂

sonja

Hallo Diana, ik heb een vraagje over de Courgette Ronde de Nice, ik las in je artikel: jong plukken , hoe groot ongeveer is dan de diameter als je ze plukt en waarom is dit? worden ze slecht of bitter als je ze groter laat worden?
we hebben ook langwerpige donkergroene courgettes: ik las dat jij die al plukt op 15 cm, ik ga dat ook eens proberen want ik laat ze altijd te dik en te lang worden.
wat de bitterheid betreft: proef je dat echt heel goed als je een stukje in je mond steekt?
ik maak me vlug zorgen zie je, ik ben nooit zo zeker in die dingen en wil mijn gezin geen bittere courgettes serveren en krampen en….. je weet wel! dank je wel bij voorbaat en fijn weekend, groetjes, Sonja

sonja

hallo Diana, dank je wel voor je duidelijke antwoord, nu weet ik weer wat het beste is! dikke merci en fijne zondag! groetjes, Sonja

Janine

Hallo Ruud en Diana
Ten eerste mijn complimenten voor de site, agenda en blogs. Ik geniet er wekelijks van. Ik ben een beginnende moestuinierster en zoals je al in je blog schreef dat het dit jaar een raar jaar was/is. Ook hier in Zeeland is dat het geval. Het een doet het wel, het andere niet, of te klein , noem maar op. Ik heb dit jaar 2 courgetteplanten gezaaid en die doen het geweldig. Ze klimmen mooi en heb nu een totaal van 27 courgettes kunnen oogsten. De courgettes blijven groeien en bloeien maar sinds afgelopen week zijn de courgettes anders. Hier en daar wat misvorming en druppels wat aanvoelt als kauwgom en eruitziet als transparante kit. Raar maar waar. Mijn vraag nu dan ook. Enig idee wat het zou kunnen zijn en of ik de courgettes nog kan oogsten en eten? Ik hoor graag van je of iemand anders uiteraard.
Groetjes en keep up the good work .
Janine

Janine

Hoi Diana
Dank je voor de vlotte reactie en suggesties. Ik ben flink gaan Google en heb het gevonden. Het gaat hier om vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum). Het is een schimmel die in het najaar bij vochtig weer komt. Er komen gaten in de bladeren en in courgettes komen deukjes met een gomachtige afscheiding. Helaas is er niet veel aan te doen. De planten verwijderen is de enige natuurlijke oplossing. Er zijn chemische oplossingen maar daar ben ik geen voorstander van. De planten moeten wel zo spoedig mogelijk verwijderd worden aangezien de schimmel 3 tot 5 jaar in de bodem kan blijven. Ik hoop dat ik hierbij jullie en andere moestuinierders mee kan helpen.
Groetjes Janine

Edit Diana 21-09-21: foto’s die ik van Janine kreeg ter illustratie:

Courgette vruchtvuur aantasting blad

Courgette vruchtvuur vrucht

Courgette vruchtvuur afscheiding

Janine

Ik mag niet klagen over de oogst. 25 courgettes van2 planten en voor mij de eerste keer dat ik het gezaaid heb. Ik heb eventueel nog foto’s van de zieke courgettes en blad. Ik hoor het wel mocht je ze nodig hebben
Groetjes Janine

Janine

Ik heb hier nog wat gevonden over vruchtvuur. Wel even een eind naar beneden schollen en bij ziekten en plagen kijken.
https://www.123zaden.nl/blog/alles-over-de-courgette/
En nog een site
https://www.inagro.be/Artikel/guid/3444
Groetjes Janine

Annette Hofstraat

Dag Diana,
Bij thuiskomst na twee vakantie zag ik dat de courgetten en pompoenen die ik in de volle grond (grote moestuinbakken) geplant heb geel blad krijgen en wat achter blijven in groei. Naast een aantal compleet door de slakken kaalgevreten stengeltjes trouwens 🙁 Ik plantte bij gebrek aan ruimte één courgette van iedere soort, Bianca de Trieste en Striato d’Italia in een ruime pot. Die doen het geweldig! Groter, mooier met fris groen blad. Dit verbaast me zeer, had het -ala het dan toch moet haha- dan toch andersom verwacht. Heb jij een idee waar het aan kan liggen? Lees het graag!
Groet, Annette

Annette hofstraat

Wij vermoeden idd dat dat het zou kunnen zijn Diana. De courgettes in pot hebben nu na een week of vier nog voeding. Er wordt vandaag bio compost gehaald en ondanks dat ik dat in de volle grond had toegevoegd (en de bakken van tevoren allemaal een laagje had gegeven) is dat blijkbaar niet voldoende. Hopen dat ze na een portie bijvoeding 😉 alsnog flink gaan groeien en er weer fris uit gaan zien… Bij de planten in potten ook gewoon af en toe (nu dus) een flinke hand compost toevoegen? Of hebben die (nog) iets anders nodig? Groet, Annette

Meld je aan voor de nieuwsbrief