Kruisen

In deze donkere dagen voor kerst is het leuk om eens wat uit te pluizen, en te schrijven over een vraag die me eerder dit jaar werd gesteld. Ik ben maar een hobbyist en weet ook niet overal antwoord op, en in de zomermaanden heb ik vaak geen tijd om iets uit te zoeken. Nu wel (nou ja, tussen boodschappen, kerstboom optuigen, opruimen op de volkstuin en de website bijwerken door).

Een vraag die elk jaar wel een paar keer wordt gesteld gaat over het kruisen van vruchtgewassen zoals komkommers, courgettes, pompoenen, meloenen, etc.. In alles wat ik over dit onderwerp kan vinden, in de Nederlandse en Engelse taal, kan ik nergens vinden dat het kruisen in het jaar van telen  mogelijk is. Alsof er niet eens twijfel over kan bestaan. Een kruising zorgt altijd pas in de volgende generatie voor afwijkingen.

Toch denken veel mensen dat het wel kan, omdat ze zelf ervaren dat er soms courgetteplanten zijn die bittere courgettes geven, of een pompoenplant met vruchten in een afwijkende vorm, smaak of kleur. Om die reden heb ik zelf ook nog wel getwijfeld. En ik weet het ook nu nog niet voor 100% zeker, omdat er altijd weer nieuwe verhalen komen van mensen die ervan overtuigd zijn dat hun courgette anders is doordat ze naast een pompoen groeit en is gekruist. Ik hoop daarom dat een bioloog of veredelaar dit nog eens leest en het definitieve uitsluitsel kan geven.

Ik heb wel bedacht waarom we zouden kunnen denken dat courgettes, pompoenen, etc. in dezelfde generatie al kruisingen kunnen geven. Ik denk dat het komt omdat we planten met onszelf vergelijken, ik doe dat zelf in ieder geval regelmatig. Ik denk aan het feit dat ik mijn adem inhoud als ik tomaten stek, want elke seconde dat een afgesneden stek geen vocht krijgt is de kans op succes kleiner. Soms praat ik ook wel tegen planten, niet heel vaak, maar ik zeg wel eens sorry als ik een grote tak van een appelboom weg moet snoeien. En ik verbaas me nog elk  jaar over het wonder van het zaaien en kiemen, alsof er baby’s worden geboren.

De verwarring rond het kruisen ligt, denk ik, bij de vruchten. Als mens zou ik kunnen denken dat de pompoenen de kinderen van de pompoenplant zijn. Maar dat is niet zo. De planten die het jaar erop uit de zaden van pompoenen komen zijn de kinderen. De pompoenen zelf zijn een verlengstuk van de pompoenplant zelf. Misschien niet een heel frisse vergelijking maar als we perse de mens met de plant willen vergelijken zou je kunnen bedenken dat de vrucht = de pompoen (of courgette, meloen, etc.) een soort van baarmoeder is 🙂 .

Maar zonder grap; als een mens een kind krijgt zal dat kindje zowel eigenschappen van vader en moeder bevatten (en van de generaties daarvoor), zowel in huidskleur, oogkleur, erfelijke aandoeningen, karaktereigenschappen, etc.. Maar de baarmoeder is van de vrouw en die verandert niet kleur, vorm of wat dan ook.

Ik weet ook wel dat je het niet kunt vergelijken, maar toch. Een courgetteplant maakt courgettes. En als er een hommel = bestuiver komt die ook een bloem van een ander courgetteras heeft bezocht, dan is de kans op kruisen heel groot. Maar het is het kind (het jaar erop, dat wat uit de zaden komt) dat is gekruist, niet de courgette/vrucht zelf want dat is slechts een omhulsel waar de zaden (baby´s) in groeien.

Sterker nog, je ziet bij bijvoorbeeld courgettes en pompoenen de aanstaande vrucht al onder de bloem zitten. Die verandert niet alsnog van kleur, niet van vorm en dus ook niet van smaak, ongeacht welke plant/bloem de bij of hommel daarvoor heeft bezocht. Die eigenschappen liggen al vast. En dat geldt voor soortechte rassen maar ook voor gekruiste rassen:

 

Op de foto hierboven zie je 3 pompoenen onder elkaar (en rechts een Tromba d’Albenga). Bij de 3 pompoenen zie je dat de bovenste en onderste in vorm en kleur al zijn gevormd (al zal de kleur uiteraard in de loop van het groeien en rijpen van nature nog veranderen), terwijl de bloem amper is uitgebloeid. Maar die middelste, daar is wat mee; wat minder gelijkmatig van vorm, met wat vreemde groene strepen. Dat komt niet omdat ze is bevrucht door een bij of hommel die bij een andere pompoen is geweest want de bloem is pas net aan het verwelken en de week ervoor (zelfs toen de bloem nog in knop was) zag de pompoen-in-wording er ook al zo uit. De eigenschappen lagen al vast in de zaden waaruit deze planten zijn gekweekt. Ze is dus een gekruiste pompoen, maar dat is niet nu gebeurd maar in de vorige generatie. Vorig jaar is ze gekruist, daar zag je toen niks van maar de zaden van die pompoen hebben voor een plant met deze ‘afwijking’ gezorgd.

Ik maakte nog een foto:

 

De 2 pompoenen die als baby geel waren groeiden en zijn bij het rijpen mooi oranje geworden. De pompoen linksvoor is de pompoen die als baby van die groene strepen had. Ze is nu wat lichter van kleur dan de andere 2 pompoenen. En ze heeft een vaag blauwgroen randje rond de steel en ook nog wat groens en streperigs op de schil (al is dat niet heel goed te zien). Het is niet heel opvallend maar wel net afwijkend. Ik weet trouwens niet welke pompoenen van welke planten kwamen (omdat er dit jaar heel veel pompoenplanten naast en door elkaar groeiden).

Ik heb zelf geen zaden geoogst, dit zijn dus pompoenen die van planten uit gekochte zaden komen, maar ook daar kan sporadisch dus nog wel eens een gekruiste pompoenplant tussen zitten. Er was trouwens ook verschil in smaak; het vruchtvlees van de net iets afwijkende pompoen was net zo oranje als dat van de andere 2 pompoenen maar ze was iets minder zoet en de structuur was korrelig (terwijl die van de andere pompoenen gewoon glad en zacht was). Soms kunnen pompoenen (of komkommers of courgettes) zelfs heel bitter smaken, en ze zijn dan vaak ook nog eens licht giftig, zie daarover meer op de teeltpagina’s.

Nog een gedachte:

Jaren geleden ging het minder goed met de volkstuinen (in het algemeen en met die waar wij tuinier(d)en in het bijzonder). Er waren toen zoveel niet verhuurde tuinen dat tuinleden stukjes grond buiten hun tuin om mochten gebruiken, in ruil voor onderhoud, tot de tuinen weer werden verhuurd. Om die reden hebben we een paar jaar lang elke zomer een veldje van ongeveer 60 tot 75 vierkante meter vol courgettes en pompoenen geteeld. Voor het leuk en lekker, omdat het de grond bedekte, onkruid tegenhield, etc., we gaven de courgettes en pompoenen die we zelf niet wilden weg, aan familie, vrienden en tuinleden.

 

Met meer dan 40 tot 50 pompoen- en courgetteplanten, in zoveel mogelijk verschillende rassen, in een open veld waar veel insecten vliegen, moeten die soorten en rassen zeker zijn gekruist. Er wordt dus wel gedacht dat kruisingen soms direct in deze generatie al te zien zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat ik nog nooit een langwerpige courgette heb gevonden in een plant die ronde courgettes geeft:

 

En ik heb ook nog nooit een knalgele tomaat in een tros met felrode tomaten gevonden. Ik heb nog nooit een groenvlezige meloen in een plant met oranjevlezige meloenen gevonden. etc.. Bij een kruising bleken altijd meerdere vruchten in een plant min of meer afwijkend te zijn. En die planten kwamen dus altijd uit de zaden van een gekruiste plant, in de generatie ervoor was er iets fout gegaan, de verandering in eigenschappen werden toen vastgelegd en niet nu.

Ik hoop dat ik in dit blog een klein beetje uit heb kunnen leggen waarom we soms denken dat vruchtgewassen zijn gekruist. Nogmaals, ik ben een hobbyist en geen professional. Maar alles wat ik kan vinden wijst in die richting. Ik vond bijvoorbeeld ook deze informatie op de website van de Iowa State University:

“When crosses occur between members of the same species, we do not see the effect of the cross the first year. However, if the seeds are saved and planted, the plants will produce fruit that will be different from either of the parents. Once in a while, gardeners will allow a chance seedling to grow in their garden. The fruit that sets on may appear quite unusual. Occasionally one can guess what the parents were by looking at the fruit and/or remembering what was planted in that area of the garden the previous year. For example, a pumpkin-shaped fruit with greenish bumps on it may suggest a parentage of pumpkin and green-warted gourd. As you can see, gardeners with a small plot need not worry about cross pollination when planting cucurbits in their garden. Poorly flavored melons or cucumbers are usually due to unfavorable soil or weather conditions, not the result of cross-pollination”.

Voor wie het in het Engels lastig vindt, vrij vertaald:

“Wanneer kruisingen plaatsvinden tussen leden van dezelfde soort, zien we het effect van die kruising het eerste jaar niet. Als de zaden echter worden geoogst, bewaard en gezaaid, zullen die planten vruchten produceren die anders zullen zijn dan één van de ouders. Eens in de zoveel tijd kunnen er zaden kiemen in de tuin van een hobbytuinder. De plant die opkomt kan vruchten geven die vrij ongebruikelijk lijken. Af en toe kan men raden wat de ouders waren door naar de vrucht te kijken en/of te herinneren wat het jaar daarvoor in dat deel van de tuin was geplant. Een pompoenvormige vrucht met groenachtige bultjes kan bijvoorbeeld wijzen op een afstamming van een groen-wrattige pompoen. Zoals u ziet, hobbytuinders hoeven zich geen zorgen te maken over kruisbestuiving bij het planten van pompoenachtigen in hun tuin. Smaakloze meloenen en bittere komkommers zijn (tenzij in de vorige generatie gekruist) meestal te wijten aan ongunstige bodem- of weersomstandigheden, niet het resultaat van kruisbestuiving in het huidige jaar”.

En op de website van University of Illinois vond ik dit korte maar heldere antwoord op de vraag:

Can squash varieties cross-pollinate with one another or with pumpkins in the garden? Yes. Any variety of squash or pumpkin in the same species can cross-pollinate. Cross-pollination does not affect the current crop, but the seed does not come true the following year”.

En ook hier weer even de (vrije) vertaling:

“Kunnen pompoenrassen onderling of met pompoenen in de tuin kruisbestuiven?
Ja. Elke soort pompoen of courgette van dezelfde soort kan kruisbestuiven. Kruisbestuiving heeft geen invloed op het huidige gewas, maar het zaad komt het volgende jaar niet soortecht terug”.

Uiteraard zijn andere meningen, ervaringen en reacties altijd van harte welkom!

En dan nog even: ik hoop niet dat dit je beeld verandert en je voortaan bij elke pompoen- of courgetteplant met vruchten een visioen krijgt van een plant met meerdere baarmoeders. Maar eigenlijk is dat dus wel zo 🙂

Tot slot dan nog een paar foto’s. We zijn deze week nauwelijks naar de tuin geweest, alleen maar om even snel wat te oogsten voor het avondeten. We hopen er zaterdag en volgende week eens flink te kunnen gaan opruimen. Maar deze eenjarige bloem laten we nog even staan. Het is me al wel vaker opgevallen dat Matthiola (Nederlandse naam: Violier) heel lang kan bloeien, zeker als ze in een verhoogde bak of in een pot staat. Deze spant dit jaar de kroon (het was een mengsel met de naam Hot Cakes Mix), de foto maakte ik afgelopen week:

 

Voor alle duidelijkheid, zo zag dezelfde plant er op 12 juli  uit:

 

En terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat ik vorig jaar ook al een keer zoiets liet zien (ja, ik vrees dat ik af en toe in herhaling val). Even opgezocht en ik maakte op 9 januari 2018 deze foto, van Matthiola incana Appleblossom, midden in de winter!

 

Oftewel: Matthiola’s kunnen heel lang bloeien en kunnen heel goed tegen kou. En dus wordt de eerste eenjarige in mijn planning voor 2020 een Matthiola!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Esther

Beste Diana, bedankt voor deze superduidelijke uitleg met heel grondig achtergrondonderzoek. De vergelijking met menselijke voortplanting is heel (maar niet te :p) sprekend. En met die mooie foto’s krijg ik helemaal zin om in de planning voor volgend jaar te duiken.

Bert

Bij ons de moestuin waren er ook veel wilde verhalen, zelfs supergiftige courgetteverhalen en zo. Sommigen wilden sierpompoenen zelfs verbieden!
Ik vraagde het daarom na bij Wageningen Universiteit. Ook zij bevestigen het: alleen zelf geoogste zaden kunnen misschien problemen geven.

“De vrucht is moederweefsel dus ongeacht de vader is de vrucht eetbaar.
Zaad dat een hybride is tussen de gecultiveerde courgette en een sierpompoen, zou een giftige plant kunnen opleveren – in theorie. Ik zou wel verwachten dat het goed te zien is.
Samengevat, zolang je op volkstuinen zaait met zaad dat je van bonafide leveranciers koopt, is er geen gevaar. Zelf zaad oogsten kan in een aantal gewassen ook, maar let er dan wel op hoe die planten er uit zien.
(Bovenstaand tekstje is een uittreksel ui een mail van Wageningen University & Research, Plant Breeding)

René Ruiter

Ik sluit me hierbij aan: gekochte zaden zijn meestal F1 hybride, zaden van op zaadkwaliteit gekweekte planten waarin diverse goede eigenschapen gecombineerd worden. De volgende generaties vallen die goede eigenschappen uiteen en komen minder aantrekkelijke, zoals bitterheid, naar voren. Van gekochte zaden oogst ik één keer het zaad en dan meteen genoeg voor 5-7 jaar, want zolang kunnen pompoenzaden kiemkrachtig zijn. Dat is leuk en bespaart geld.
Overigens heeft de mens zintuigen om voor gevaar te waarschuwen. Als een pompoen of courgette bitter smaakt, doe je het weg in de compostbak. Jammer, maar meestal zijn er genoeg. De giftigheid valt meestal wel mee, hoogstens krijg je buikpijn en als je de vruchten verhit vallen deze zwakgiftige stoffen uiteen. Een volkstuinder moet zich misschien meer bekommeren om gif in de grond, water en lucht. Kleine synthetische deeltjes die zich ophopen in het lichaamsvet.

René Ruiter

Dat laatste uit bovenstaande stukje geldt natuurlijk ook voor de commerciele tuinbouw waar nog steeds veels te veel gif wordt gebruikt.

ellen

Hi Diana!

Is er in het 3-regelig citaat van de universiteit van Illinois een woord vergeten?
Zoals het er nu staat komt de kruising het volgend jaar NIET tevoorschijn.

Dank je wel voor je verder superduidelijke uitleg, groetjes ellen.

Anoniem

Hi Diana,

Dank je wel voor je vertaling. Nu snap ik het!

Groetjes ellen

Kristof

Goed stuk Diana. Ik kan alleen maar je verhaal bevestigen. Het zijn de zaadjes die gekruist zijn en inderdaad niet de vrucht. Waar ik zelf nog geen duidelijk antwoord heb gevonden, is als je twee soorten kruist. Bvb pepers. Annuum met chinense. Tot welke soort behoort de gekruist soort als deze stabiel wordt

Margriet

Interessant blog om te lezen. Ik had afgelopen winter ook de hele winter bloeiende Matthiola Appleblossom[ zaden van jou] en het verbaasde me dat ze zo lang bleven doorbloeien ondanks de kou.

Mime

de Vraag die meteen bij me opkomt: Hoe kun je dan zorgen voor een soortechte pompoen, als je meerdere soorten in de buurt kweekt? Bij tomaten, als ik zaad wil nemen, dan zal ik een nog niet open bloemtros inpakken in een los stukje vliesdoek zodat insecten zeker niet gaan kruisbestuiven maar tikken nog mogelijk blijft. Zou dat bij pompoenen/courgetten kunnen door een deel van een plant met vlies af te dekken en zelf met een kwastje te gaan bestuiven? Want die zijn van het bloemetje- bijtje principe.

René Ruiter
Jacques

Hoi Diane, ik denk dat deze heldere uitleg bij een aantal mensen de nodige zorgen wegneemt. Ik heb de discussie dit jaar ook op de moestuinforums weer langs zien komen.
Overigens speelt hetzelfde/omgekeerde bij suikermais. Daar eten we juist wel de zaden met dus de eigenschappen van de kruising. Daarom is suikermais gekruist met gewone mais dus ook minder zoet.
Zelf los ik dat op door mijn mais extra vroeg (in de kas) te zaaien zodat deze bloeit voordat de voedermais bloeit.

Herma

Ik heb het dit jaar ook meegemaakt: een ‘courgetteplant’ die in de siertuin opkwam uit de compost die ik daar had gestrooid. Hij zag eruit als een heuse courgette, heb er soep van gemaakt, zoals ik dat vaak doe…maar het was echt vies…de rest van de gegroeide vruchten maar voor de sier op tafel gebruikt… Wij eten alleen nog maar van kwekers zaad!!

Peter

Ik herinnerde mij dat er in 2015 een artikel werd gepubliceerd in verschillende kranten over een Duitser die was overleden na het eten van een zelfgekweekte courgette. De giftige stof die de Duitser fataal is geworden heet cucurbitacine. Het komt van nature voor in de voorouders van de courgette, pompoen, meloen en komkommer die we vandaag de dag eten. Het zit ook in sierpompoenen, die om die reden oneetbaar zijn. Het gif wordt door de plant zelf aangemaakt . Door veredeling is het gelukt om deze giftige stof uit de zaden te verwijderen. De Duitser in kwestie had vermoedelijk zelf zaad overgehouden uit een gekweekte courgette die mogelijk gekruist is met een pompoen, kalebas of een verwant.

Peter

Beste, ter vervollediging, dit artikel stond op 3 november in de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard. Mvg Peter

Antigifcentrum waarschuwt voor giftige pompoenen: ‘Ze zijn niet allemaal eetbaar’
03/11/2019 om 10:00 door Sofie Geusens

Antigifcentrum waarschuwt voor giftige pompoenen: ‘Ze zijn niet allemaal eetbaar’
Foto: ap
Halloween is voorbij. En dus bent u misschien ook van plan om van de pompoenen die u voor uw voordeur heeft gelegd soep te maken. Maar daar moet je mee oppassen, waarschuwt het antigifcentrum. ‘Niet elke pompoen is eetbaar en we krijgen jaarlijks tientallen meldingen van vergiftiging binnen.’

Pompoensoep, pompoenlasagne of gewoon puur in de oven. De weken rond Halloween is de typische herfstgroente amper weg te denken. En die populariteit zien ook de supermarkten en groenteveilingen. Zij zagen hun verkoop de laatste jaren fors stijgen. Dat schrijft VRT NWS. Maar toch moeten we oppassen, want niet elke pompoen is eetbaar. ‘Elk jaar zien we tientallen gevallen passeren van vergiftiging door pompoenen’, zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. ‘Vorig jaar bijvoorbeeld maakten 37 giftige pompoenen 42 slachtoffers. En ook dit jaar lijkt het die kant op te gaan.’

Wie een pompoen in de supermarkt koopt, hoeft niet onmiddellijk te vrezen. De supermarkten zelf en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen doen voldoende controles. Het probleem doet zich vooral voor in de moestuin. ‘Als je giftige sierpompoenen in je tuin plant en je buurman heeft eetbare pompoenen staan, kan er door insecten kruisbestuiving plaatsvinden. De nieuwe vruchten kunnen dan cucurbitacines bevatten, giftige stoffen die zorgen voor een bittere smaak’, zegt De Cock.

Ook courgettes

Een pompoen die bitter smaakt, spuw je dan ook het best onmiddellijk uit. Dat is de boodschap van het Antigifcentrum. Want die giftige pompoenen zijn helemaal niet zo onschuldig. ‘Mensen beginnen te braken, kunnen koliekachtige buikpijn hebben die gepaard kan gaan met hevige, soms bloederige diarree. Dat laatste is vooral gevaarlijk omdat het kan leiden tot uitdroging. In de ergste gevallen is er ook sprake van duizeligheid en hartkloppingen.’ Contact opnemen met de huisarts is zeker aanbevolen, maar mensen kunnen in afwachting ook bij het antigifcentrum terecht voor eerste hulp.

Ook wie thuis courgettes, augurken en meloenen in de tuin heeft staan, moet oppassen. ‘Die behoren tot dezelfde grote familie van de pompoenachtigen en kunnen dezelfde vergiftiging veroorzaken.’

Carine p

Volledig mee akkoord. Ik zaai ook telkens met eigen zaad, maar nog nooit een giftige soort gekend. Doe gewoon de test van bitterheid en dan weet je genoeg. Dit soort artikelen is om mensen onterecht bang te maken. Ik heb 1 keer een variëteit gezaaid waarvan ik me afvroeg of ze eetbaar was. Na het likken bleek dit zo bitter te zijn, dat een verstandig mens weet dat je dit niet hoeft op te eten.
Grt carine

Wijnie

Helemaal mee eens Diana en Carine. In het volgende stukje: – Als je giftige sierpompoenen in je tuin plant en je buurman heeft eetbare pompoenen staan, kan er door insecten kruisbestuiving plaatsvinden. De nieuwe vruchten kunnen dan cucurbitacines bevatten, giftige stoffen die zorgen voor een bittere smaak’, – zou in plaats van nieuwe vruchten beter vermeld kunnen staan: vruchten uit de volgende generatie. Wel jammer dat zelfs op zo’n site informatie onduidelijk wordt beschreven waardoor verwarring ontstaat.
Dankjewel voor dit artikel Diana. Ik had al het vermoeden dat kruisingen alleen in een volgende generatie zichtbaar kunnen worden, dat is nu dus bevestigd. Leerzaam! En je vergelijking met een baarmoeder vond ik helemaal niet gek, juist heel duidelijk 😉
Groetjes Wijnie

Marjolijn de Winter

Dankjewel Diana voor het uitzoeken! Heel duidelijk. Bij maïs eet je wel de zaden, dus daar kan een kruising wel merkbaar zijn (had ook een hele rare maïs dit jaar), maar bij de pompoenen moet het zijn gebeurd voor de zaden het zakje in gingen. En grappig om te zien dat journalisten ook de mist ingaan. Of grappig… beetje jammer eigenlijk.

Wim

Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Afgelopen jaar begonnen met het zaad winnen van eigen planten om het volgende jaar te zaaien en/of poten. Komend jaar wil ik voor het eerst (alleen) eetbare pompoenen kweken. Om ook hiervan eigen zaad te winnen zou mooi zijn. Mijn eerste vraag is op welke afstand de planten je van je buren moeten staan om het risico van kruisbestuiving met een giftige soort te voorkomen. Mijn tweede vraag is het volgende. Loop je het risico dat met het doorlopend zaad winnen van eigen planten de eigenschappen van de uitgangsplanten veranderen? Hierbij denk ik aan bonenrassen, sla-rassen enz. Eigenlijk aan alles wat in en om een groentetuin te vinden is. Bestuiving hiervan vindt plaats op een klein oppervlak. Kun je eindeloos doorgaan met zaad winnen van eigen planten of moet je na een aantal jaren nieuw zaad kopen. Kan iemand hier wat over zeggen? Of weet iemand waar je hierover informatie kunt inwinnen. Alvast bedankt.
Groetend, Wim

Wim

Goedendag Diana,
Bedankt voor je uitgebreide reactie.
Groetend, Wim

Goanita

Ja ik snap het 😉
Bedankt Diana.

Groeten van Goanita

Babs

Diana, wat een goede uitleg, bedankt! Ik gebruik jouw site als hét naslagwerk voor mijn moestuin. Bedankt voor het delen van je ervaringen, ik leer hier heel veel van!

Wijnie

Hoi Diana,
Na deze pagina nog eens gelezen te hebben blijf ik toch met 1 vraag zitten: ik heb dit jaar voor het eerst pompoenen staan (gekregen) en hoorde vorige week dat het zelf geoogst zaad was. Gister 1 pompoen geoogst, die was niet bitter, dus heerlijke soep van gemaakt. Nu is er ook 1 plant die een afwijkende kleur pompoenen heeft, dus weet nog niet of die ook goed zijn. Maar wat ik nu niet goed weet is: kan ik de pompoenzaden gewoon eten of beter weggooien? De buren telen op zo’n 30-40 meter afstand kalebassen… Of maakt zo’n zaadje niet uit, gaat het om grotere hoeveelheden? Hopelijk heb jij of iemand anders hier antwoord op.
Groetjes Wijnie

Wijnie

Dankjewel Diana, ik ga die zaden denk ik maar gewoon proeven bij de volgende pompoen die ik oogst. Groetjes Wijnie

Ben

Dag Diana,
In mijn kas groeit de komkommer en de oogmeloen vrij door elkaar over hetzelfde rek. Nu plukte ik gisteren een vrucht die bij de steelaanzet op de komkommer lijkt, en bij de bloemaanzet op een oogmeloen. Met daartussen een stukje dat lijkt op “verschrompelde” komkommer. Hoe is dat te verklaren? Kan je evt foto sturen als je dat wenst.

Carine p

Dag Diana,
Je hebt toch ook meloen komkommers, vooral bekend in Italië. Onrijp smaken ze naar komkommer, rijp naar meloen.
Bv komkommer di fasano, carosello di tondo etc.
Heeft het daar mee te maken? Oog meloen ken ik niet
Grt carine

Carine p

Hey Diana, van de carosello gesproken. Ik zet die elk jaar omdat ik deze lekkerder vind dan komkommer. Tot hiertoe ben ik er telkens in geslaagd eigen zaad te oogsten omdat dit zaad niet zo makkelijk te vinden is. Mooie planten en rara er hingen super zoete meloenen aan. Grappig.
Grt Carine

Alice Lanting

Hoi Diana, ik heb even een vraag over kruisen. De courgette en pompoenplanten staan vlakbij elkaar. En nu hebben wij gele pompoenen met lichtgroene strepen. Is het mogelijk dat er een kruisbestuiving heeft plaatsgevonden? En kunnen we deze ‘buitenaardse’ vruchten nog gebruiken om jam van te maken. Of is het beter om er soep van te maken.

Met vriendelijke groet,
Alice

Carine p

Dag Alice,
Kruisbestuiving tussen pompoenen en courgetten is zeker mogelijk, maar dit zal je slechts bij de volgende generatie merken. Ofwel heb je zelf zaden bijgehouden en waren deze zaden gekruist, ofwel heb je gekruiste zaden gekocht.
Zijn deze gekruiste courgetten met strepen nog eetbaar? Meestal wel, maar probeer dit eerst uit. Snijd een sneetje af en hou er jouw tong tegen. Is dit verschrikkelijk wrang van smaak, gooi het weg. En anders gebruik je dit zoals een gewone courgette, zoals je zelf wilt, in oven, pot, pan, confituur, opleggen of wat dan ook.
Groetjes

Pearlsofpassion

Van niet goed smakende vruchten kan je serieus buikpijn krijgen. Elk jaar komen er mensen in de spoedafdeling binnen die zo’n vruchten gegeten hebben. Dus echt wel opletten.

Savitri van der Swaluw

In 2019 belandde ik in het ziekenhuisvdoorveen giftige courgette van gekocht zaad. Ik had 5 dagen lang heftige darmbloedingen. Nu heb ik een vreemde vrucht in mijn tuin die ik nog nooit eerder gezien heb en zoals je begrijpt durf ik die niet te eten
Zal ik je een foto sturen?

Linda

Bedankt. Dit was het antwoord op wat ik me afvroeg. Ik ga volgend jaar verschillende courgettes en pompoenen kweken en krijg dus gewoon de soorten die op het zaaizakje staan. En ik kan voor de gein een paar bewust kruizen en zaadjes verzamelen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties