Framboos

De Latijnse naam voor een frambozenplant is Rubus idaeus. Ze is familie van de roos (zoals je aan de stekels kunt voelen, al zijn de stekels van de meeste frambozenrassen niet zo groot en scherp als die van een roos). De framboos is ook nauw verwant aan een braam. Je kunt zelfs bramen met frambozen kruisen; dat heeft een aantal braamhybriden opgeleverd zoals de tayberry, loganberry en boysonberry. Deze braamhybriden worden ook wel braambozen genoemd, en dat klinkt beter want dat maakt gelijk duidelijk dat ze een kruising tussen die twee is. Ik heb wat meer geschreven over de braambozen en dat kun je lezen op de pagina van de Bramen (vooral omdat de verzorging van braambozen meer op die van bramen dan op die van frambozen lijkt).

De framboos is een winterharde vaste houtige plant. Ze bloeit en zet vrucht op nieuw hout; als er vruchten zijn geweest sterven de stengels af en komen er weer nieuwe stengels uit de grond. Dat zou het snoeien dus heel gemakkelijk kunnen maken ware het niet dat er zomerframbozen en herfstframbozen bestaan en dat maakt het snoeien wellicht iets ingewikkelder. Bovendien zijn er doordragende rassen gekweekt die op het oude hout ook nog een kleine tweede oogst kunnen geven. Lees daarover meer hieronder.

De meeste mensen kennen alleen de rozerode framboos en dat is jammer want de gele framboos is ook erg lekker en bijzonder. Er wordt wel gezegd dat de gele rassen het zuurtje missen en juist wat zoeter zijn dan de rozerode frambozen. Daarom zijn de verse gele frambozen erg lekker voor directe consumptie maar wat minder geschikt voor de inmaak (rozerode hebben in inmaak een wat intensere smaak, juist mede door dat zuurtje dat ze hebben). Gele rassen zou je zelden of nooit in winkels zien omdat ze vrij snel licht verkleuren (zoals rozerode frambozen een tint donkerder worden, worden gele frambozen dat ook en okergele frambozen zien er blijkbaar niet smakelijk uit 🙂 . Wij hebben zowel rozerode als frambozen en wij vinden ze allebei even lekker, er is wel wat smaakverschil, maar tussen rozerode rassen onderling is er ook smaakverschil.

Frambozen zijn eenhuizig. Dat betekent dat als je slechts één struik in de tuin hebt staan je frambozen kunt oogsten. De struik kan zich met hulp van insecten zelf bestuiven, elk bloempje bevat mannelijke meeldraden en een vrouwelijke stamper. De bloei valt in het voorjaar maar bij herbloeiers en herfstframbozen dus ook nog later. De oogst van zomerframbozen valt rond de maand juli. De oogst van herfstframbozen valt ergens tussen augustus en ongeveer oktober (afhankelijk van het ras en de omstandigheden).

Rijpe herfstframbozen op een zonnige dag in oktober

BODEM / BEMESTING

Frambozen hebben op onze natte, vette, kalkrijke klei wat meer aandacht nodig. Ook in de tuinen om ons heen zien we dat het wat frambozen betreft een beetje behelpen is. Frambozen houden namelijk van een lichtzure grond (Ph maximaal 6,5 maar liever wat lager), die ook nog humeus moet zijn, vochtvasthoudend (omdat ze oppervlakkig wortelt) maar ook goed vochtdoorlatend (omdat frambozen gevoelig zijn voor wortelrot). Te kalkrijke grond geeft ijzergebrek/chlorose en meer kans op ziekten.

Frambozen staan het liefst zonnig, maar in halfschaduw groeien ze ook nog redelijk goed. Wij hebben de frambozen hier een mooi plekje gegeven: voor de kas, vol in de zon, en daar is het ook iets minder nat (omdat het daar iets hoger is). We hebben er wat turf en compost door de grond gewerkt en de frambozen hebben het daar prima naar hun zin.

Eenjarige frambozenplanten, gezond en groeizaam

Onderschat de groeikracht van frambozen niet! En sommige rassen hebben nog meer groeikracht dan andere. Hier hebben we wel eens een overbuurman gehad die frambozen langs zijn tuin plantte, als een soort eetbare afscheiding. Het jaar erop kwamen de stekelige uitlopers aan de andere kant onder het pad vandaan, de uitlopers kunnen gemakkelijk 50 maar zelfs ook wel 75-85 centimeter van de plant vandaan boven komen. En van de planten die je hierboven op de foto ziet zijn er binnen één enkel jaar al wat uitlopers in de kas die je erachter ziet opgekomen.

Zorg vooral dat je de uitlopers dichtbij de plant houdt en de rest regelmatig weghaalt. En houd rekening met dit feit wanneer je frambozen plant, zorg voor een plekje waar de planten niet alleen mogen groeien maar ook waar je ongewenste uitlopers makkelijk weg kunt halen.

PLANTEN / RASSEN

Van 2 of 3 planten haal je zeker al een leuke opbrengst (gemiddeld zo’n 0,5 tot 1 kilogram per strekkende meter). Mocht je meerdere
struiken willen zetten, dan kan het handig en leuk zijn meerdere rassen te kiezen, zoals rode en gele frambozen, maar vooral ook zomer- en herfstframbozen; zo heb je een leuke diversiteit en vooral ook een lang oogstseizoen. Frambozen kunnen zo ongeveer 10 jaar lang blijven staan en een prima opbrengst geven (uiteraard mits gezond en op een goede standplaats).

Mocht je na een jaar of tien aan nieuwe frambozen toe zijn, plant die  nieuwe frambozen dan vervolgens wel op een andere plaats; in de bodem kunnen ziekten en schimmels overleven en de nieuwe aanplant aantasten. Daartoe behoren trouwens ook de bramen en braambozen; beiden nauw familie van de framboos en soms vatbaar voor dezelfde ziekten: oftewel; plant geen framboos waar kort daarvoor een braam of braamboos heeft gestaan, en andersom.

Bloeiende framboos (begin mei)

Het verschil tussen zomer- en herfstframbozen:

Zomerframbozen: eenmaal dragend: zij geven de oogst aan één jaar oude stengels. Die stengels schieten na de oogst uit de grond (dus in de late zomer/herfst). De bloei valt in het voorjaar en de oogst valt rond juli (iets eerder of later kan ook, afhankelijk van het ras).

Zomerframbozen: doordragers: deze planten kunnen nog een 2e kleine oogst geven op zijtakken van het al gedragen hout. Het nadeel van het laten staan van doordragende frambozen kan zijn dat ze dan iets gevoeliger worden voor ziekten, om die reden zijn de meeste doordragende rassen extra gezonde en resistente rassen, maar het is wel iets om bij de aankoop van frambozenrassen over na te denken, let bij de beschrijving op die eigenschappen en/of vraag het aan de kweker.

Herfstframbozen: deze frambozen bloeien later dan zomerframbozen en de oogst valt dan ook een stuk later; in augustus maar er zijn ook rassen die nog wel in september en soms zelfs nog in oktober frambozen geven. Wij kunnen van onze framboos Himbo Top vaak tot ver in oktober nog rijpe frambozen plukken!

Bekende rassen;

Zomerframbozen:

 •  
 • Cascade Delight
 • Golden Everest (geel)
 • Malling Promise
 • Tadmor
 • Willamette
 • Valentina (geel)
 • Glen Clova
 • Marwé Z

Herfstframbozen:

 • Aroma Queen
 • Fallgold (geel)
 • Heritage
 • Himbo Top
 • Autumn Bliss
 • Kwanza

Doordragende frambozen:

 • Polka
 • Tulameen
 • Zefa Hebsternte

Vraag bij een goede kweker vooral welke framboos geschikt zou zijn voor je tuin (compact of groeikrachtig, kleur, opbrengst, zomer- of herfstframboos, etc.).

Twee adressen waar wij zelf frambozen hebben gekocht en waarvan we weten dat de kennis en kwaliteit van de planten goed is:

Plant frambozen in de winter (tussen oktober en februari) en plant de gewortelde stengels dan zo’n 35-50 centimeter (afhankelijk van een compact of groeikrachtig ras) van elkaar in de rij. Span vervolgens draden aan palen die je eerst aan het begin en einde van je planten in de grond hebt geslagen. Span het eerste draad op zo’n 50-60 centimeter hoogte en daarna nog een draad op 90 centimeter hoogte en de laatste rij op zo’n 1.20 meter hoogte. Hier kun je later de stengels aan vast gaan binden. Sommige planten worden slechts een meter hoog maar er zijn groeikrachtige zomerframbozen die gemakkelijk de 150 centimeter halen.

Een jonge frambozenplant, geplant (in een mengsel van potgrond en turf), water gegeven en aangebonden

BESCHERMING

Frambozen hebben geen bescherming tegen vogels nodig. Ze lusten ze wel maar hier nog nooit gezien dat er echt heel veel van werd gegeten. Je moet frambozen wel beschermen tegen de wind; door stevige wind kunnen takken gemakkelijk breken. Je beschermt de takken tegen breken door ze aan te binden aan de draden die je hebt gespannen. Zorg bij voorkeur ook voor een wat beschutte standplaats.

SNOEIEN

Bij het planten snoei je direct de framboosstengels op 50 centimeter. Dit bevordert een goede beworteling en stimuleert de vorming van nieuwe stengels. Als die nieuwe stengels die uit de grond komen dan zo’n 30 centimeter lang zijn mogen de oorspronkelijke stengels tot op de grond worden afgeknipt.

Zomerframbozen snoeien:

Deze rassen snoei je direct na de oogst (rond augustus). Je snoeit het hout waaraan frambozen groeiden in principe tot op de grond weg. Nog voor de winter begint zijn er nieuwe frambozentakken die je op kunt binden en waar volgend jaar frambozen aan groeien:

Doordragende frambozen snoeien:

Deze snoei je later, na de oogst. En als je bent vergeten om te snoeien kun je dat eventueel ook nog in februari doen (maar liever dus direct na de oogst in oktober). Ook nu snoei je de stengels die vrucht hebben gedragen tot op de grond terug. Ondertussen groeien er al nieuwe stengels die lager zijn en waar nog geen frambozen aan groeiden – dat zijn de nieuwe stengels voor volgend jaar en die bind je dus op.

Herfstframbozen snoeien;

Deze frambozen snoei je ook na de oogst, maar dan is het al laat in de herfst. De stengels die frambozen hebben gedragen worden ook weer tot op de grond toe afgeknipt, er is nu meestal geen sterke ontwikkeling van nieuwe stengels. Mocht het niet helemaal duidelijk zijn wat je moet snoeien kun je zelfs alle stengels tot op de grond afknippen. Herfstframbozen bloeien later en hebben in het voorjaar genoeg tijd om nieuwe stengels te maken. Zelf proberen we toch, net als bij zomerframbozen, de nieuwe stengels te laten staan en op te binden, want deze stengels geven hoe dan ook volgend jaar frambozen (en dus hebben we het idee, gelijk of ongelijk, dat het zonde is om ze allemaal weg te snoeien want wellicht scheelt het nog wat opbrengst).

Voor alle soorten en rassen geldt: snoei de stengels weg die te ver bij de plant vandaan groeien weg (want die kun je niet aanbinden, soms groeien ze wel 50 centimeter of nog verder uit de rij, afhankelijk van de groeikracht van het ras). En je snoeit ook zwakke stengels weg. Houd bij zomerframbozen en doordragers maximaal 8-10 gezonde stengels aan per strekkende meter, snoei de rest ook weg. Houd bij herfstframbozen 12 of 13 stengels per strekkende meter aan.

Frambozen na het snoeien in de herfst

OVERIGE VERZORGINGSTIPS

Zorg rond de struiken voor een mulchlaag (dat hoeft natuurlijk niet maar het houdt vocht vast en houdt het onkruid tegen). Zelf gebruikten we er in het verleden stro voor maar omdat frambozen van een lichtzure grond houden mulchen we we nu met bladeren en wat turfstrooisel, op wat kalkrijke gronden is het aan te raden om de grond iets ‘zuurder’ te houden.

Zorg dat je in droge perioden regelmatig water geeft, aangezien frambozen ondiep wortelen en dus zelf niet zo ver naar water op zoek kunnen gaan. Geef in het voorjaar wat voeding; frambozen hebben niet veel meststoffen nodig, zelf geven we een matige hoeveelheid samengestelde organische meststof voor de moestuin of voor de fruittuin. Geef zeker geen stikstofrijke mest want dat bevordert slappe groei, veel blad, aantasting door bladluis en minder frambozen van ook nog mindere kwaliteit.

Je kunt de uitlopers die erg ver van de plant groeien tot op de grond wegsnoeien, maar je kunt ze ook vrij gemakkelijk wat dieper uit de grond uitgraven, er zitten dan al wat kleine worteltjes aan en je kunt deze uitlopers dan oppotten in potgrond tot ze groot genoeg zijn om uit te planten; zo vermeerder je gemakkelijk je frambozen (voor jezelf of om weg te geven).

Dit is een uitgegraven stengel in de herfst – eigenlijk is het gelijk al een nieuwe plant, je kunt haar oppotten maar als het nog niet erg laat in de herfst is kun je haar ook gewoon gelijk uitplanten.

OOGST / BEWAREN

Frambozen zijn duur, en niet voor niets. Het zijn zeer tere vruchten, die heel gemakkelijk schimmelen of rotten en slechts heel kort houdbaar zijn. Bovendien moeten ze met de hand en dan ook nog met voorzichtigheid geplukt worden. Eet ze vooral dezelfde dag (zeker je zelfgeoogste frambozen, die zijn nog een stuk minder lang/goed bewaarbaar dan gekochte frambozen). Je kunt frambozen niet wassen; de buitenkant stoot water af en van binnen neemt juist water op en dan gaan de frambozen waterig smaken. Mocht je frambozen hebben die om de 1 of andere reden toch vies zijn veeg ze dan met een kwastje schoon, niet met water.

Pluk frambozen die er nog mooi uitzien maar wel vrij snel van de bodem loslaten bij het plukken. Voel je wat weerstand bij het plukken, laat dan vooral nog een dagje zitten tot ze wel gemakkelijk loslaten.

Let bij het plukken wel op ‘beestjes’. De larve van de frambozenkever ‘huist’ graag in de frambozen. Bij gekochte frambozen hoef je daar geen rekening mee te houden (mijn man doet dat met zelfgeoogste frambozen ook niet onder het mom van een oud gezegde: “elk luisje neemt zijn vetje mee” :-)) . Ik zelf vind het idee toch wat minder smakelijk en ik bekijk ze eerst altijd even goed van alle kanten.

Rijpe frambozen kunnen helaas ook niet al te lang aan struiken blijven hangen, dan gaan ze schimmelen of rotten. Oogst dus vooral elke dag vers wat je wilt eten. Wil je ze toch bewaren, doe dat dan op een koele plaats of in de koelkast, maar niet veel langer dan één of 2 dagen.

Je kunt frambozen ook invriezen; niet lekker om nog te eten maar prima om er nog sap of jam bijvoorbeeld van te maken. Ik vries frambozen los in en doe ze later in ondiepe bakjes, zo kan ik elke ochtend wat frambozen en blauwe bessen laten ontdooien voor in mijn kwarkontbijt).


Kijk vooral ook even op de receptenpagina voor wat recepten met frambozen, en op de inmaakreceptenpagina

Meringue met chocolade en frambozen, bramen en blauwe bessen
Aardbeien-/frambozenjam met aalbessen
Abonneer
Laat het weten als er
guest

109 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees

Kun je nu nog herfstframbozen planten?
Gr kees.

Kees

Danjewel voor de snelle reactie,
Het is inderdaad een framboos in pot, namelijk het ras fallgold. Maar geeft deze plant dit jaar nog opbrengst? En geven blauwe bessen nog opbrengst al zou ik die nu planten?
Alvast bedankt,
Kees

Marvin Dreier Gligoor

Hallo,

Ik heb een Malling Promise frambozenplant aangekocht, in pot. Nu wil ik deze in mijn tuin planten. Wat raad je me aan?

Groet.

Marvin Dreier Gligoor

Bedankt voor je snelle reactie. De plant staat inmiddels in het aarde. De grond waarin de frambozenplant is onbewerkt en die is verder niet behandeld met compost, turf of een mulchlaag o.i.d. Zou je me kunnen vertellen hoe ik de grond rondom de frambozenplant het beste kan behandelen?

Groet.

Jenneke Bovelander

Hallo Diana, met de storm is er een grote tak van mijn oranje framboos gewaaid. Met vruchten eraan….
Kan ik hier nog wat mee qua stekken ofzo? Ik vind het zo zonde…
Wat heb je een geweldige website. Ik zoek vaak even wat je geschreven hebt over de planten die ik probeer te kweken!

Viviane Bruyninckx

Mijn frambozenstruik groeit heel weelderig. De bessen worden echter niet groter dan 3 kleine stipjes, wat kan de oorzaak zijn…

ramon

Hoi Diana,

Ik vraag me af wat je eventueel kunt planten nadat de frambozen 10 jaar oud zijn en ik ze ergens wil planten. Waar is de grond dan nog wel goed voor?

Mvg Ramon

Anne

Hoi Diana,

Onze zomerframboos heeft geel blad en kleine vruchten. We zorgen voor voldoende water en hebben in het voorjaar wat compost gegeven. We tuinieren op leemachtige grond met fijne structuur. De framboos bij de buurtuinier ziet er wel fris en groen uit, en ons overige fruit doet het ook prima.
Zou het een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kunnen zijn?

Alvast dank voor je reactie.

Karin

Hoi Diana,

Wij hebben voor het eerst een gele framboos gekocht. Alleen nu hij vruchten draagt blijken het supermooie maar wel diep roze rode vruchten te zijn. Volgens de winkel is een voedingsprobleem en zouden ze later wel geel zijn. We nu een nieuwe gekregen weer golden everst en deze heeft in de pot weer roze vruchten nu zou in deze pot teveel voeding zitten. Wat zou de beste plek en voedingspatroon zijn om ze wel geel te krijgen en houden.
M.v.g.
Karin

maria

Even misschien een beetje domme vraag…. is het beter om de frambozen met het steeltje te plukken, of af laten glijden van dat binnenste stukje?
Groet en waardering
Maria

Manon

Hoi Diana,
Ik heb alle vruchten van de zomerframboos al geoogst en hem helemaal terug gesnoeid.
Nu was ik vandaag de nieuwe stengels aan het opbinden maar deze zijn echt hoog als in ruim 2 meter, mag je de frambozen toppen?
Mijn frambozenplantmaakt ieder jaar zulke lange stengels maar hij geeft wel grote en goede oogst.
Bedankt alvast, groetjes Manon

Heske van Veen

Hoi Diana,
Wij hebben al meerdere decennia zomerframbozen bij ons vakantiehuisje op de Veluwe. Deze zomer hebben we voor het eerst geen oogst (normaal ongeveer 40 potten jam). De frambozen bleven klein en groen. Ik ben nu de snoei aan het doen en vind nog steeds takken met kleine groene frambozen en zelfs een paar bloemetjes. De planten/vruchten zien er niet ziek of aangetast uit, het lijkt alsof ze eind juni gewoon gestopt zijn met rijpen. We sproeien altijd. Maar de eerste 3 a 4 bladeren van de nieuwe scheuten zijn vanaf onderen geel aan het worden, dus waarschijnlijk zijn ze toch te droog? Of heb je een andere verklaring? We hebben vrij laat nog vorst gehad, misschien is dat het? Ik wil ze i.e.g. na de snoei, het wieden en het bewateren maar goed mulchen.
Ik hoor graag je reactie! Vriendelijke groet van Heske

Heske van Veen

Oh en nog een vraag: wij spannen altijd aan het begin van de zomer een groot net over de frambozen, maar ik lees dat jullie dat niet doen? Bij ons staan naast de frambozen ook aalbessen en zwarte bessen, dus daar is het sowieso wel nodig. Maar het is een gedoe, en het net vergaat steeds meer, dus we moeten eigenlijk een nieuw net aanschaffen, maar als dat eigenlijk niet hoeft…..
Alvast dank voor het meedenken!
Groet van Heske

Carine p

Dag Heske,
Ik ervaar net hetzelfde. Vorig jaar heb ik een oogst gehad om U te zeggen, maar de nieuwe scheuten voor dit jaar kwamen amper, of worden geel. Denk terug aan vorige zomer…warm en droog. Dit jaar een beetje frambozen, maar wat ik veel erger vind, is dat ik opnieuw amper nieuwe scheuten voor volgend jaar vind, Deze zomer opnieuw erg droog en heet. Alhoewel ik ook water geef, toch is dit volgens mij de reden. Grt Carine

Heske van Veen

Dank voor jullie reacties, het zal inderdaad de droogte, inclusief die van vorig jaar, zijn. Carine, bij ons zijn er juist veel nieuwe stengels, meer dan normaal, dus ik snoei er veel weg. Ik hoop dat de regen van de afgelopen tijd wat meer groei oplevert bij jouw frambozen.
Groeten van Heske

Carine p

Dag Heske,
Ik zou de nieuwe scheuten niet wegsnoeien maar vastmaken voor volgend jaar. Het zijn net deze scheuten die bij mij niet opkomen (vermoedelijk door de hitte en verbranding van de planten), maar anders snoei je de zomer frambozen voor volgend jaar weg.
Bij mij heb ik helaas nog niet veel water gehad, ik vrees dat ik nieuwe planten bij elkaar ga sprokkelen .groetjes Carine

piet Bevers

Diana,

Hoe vermeerder ik een gekochte framboos zo snel mogelijk?
b.v. door hem te delen of uit elkaar te trekken?

Groeten Piet

Anoniem

Hallo,
Hebben frambozen persé steun nodig? Of kunnen ze zo ook prima groeien?

Ellen

Hallo Diana. Ik heb 5 jaar geleden een klein frambozenplantje gekocht, ik kom er maar niet achter wat voor type het is, zomer- of herfst… Heb hem nog nooit gesnoeid, waardoor het kleine ding is uitgegroeid tot zeg maar 2 kuub met uitlopers van wel 6 meter! Heeft al 4 jaar van vroeg tot laat in het jaar flink vrucht gedragen, en is nu al weer uitgebarsten met veel blad waarnaast heel veel nieuwe scheuten uit de grond. Hoewel ik hem het liefst zou willen laten gaan bij wijze van experiment heb ik toch besloten hem grotendeels weg te halen om plek te maken voor beter houdbare groenten. Nu vraag ik me af of het nog zinvol is die lange uitlopers te stekken en uit te delen aan wie ze wil, maar gaan die dan nog vrucht dragen… wat denk jij?

Wilma

Erg leerzame site, dus dank je wel.

Maar mag ik uit al deze info opmaken dat je ze in de volle grond moet plaatsen, niet in een pot?

Titia

Hallo Diana,
Afgelopen seizoen hebben we zomer en herfstframbozen geplant. Ik er niet aan toe gekomen om ze te snoeien. Mijn man heeft de zomerframbozen op 50 cm gesnoeid. Wat is nu handig qua snoei?

groetjes Titia

Maya

Beste Diana,
Ik heb ook een verlate snoeivraag. Ik heb een moestuin overgenomen en o.a. bramen en frambozen (weet niet of het vroege of late zijn) geerfd. De struiken zijn duidelijk al een jaar of langer niet gesnoeid. Kan ik nu nog iets doen qua snoei om ze te helpen? Of kan ik ze beter met rust laten tot het snoeimoment in de nazomer? Alvast bedankt!
(en wat een top site is dit 🙂 )

Elin

Hallo Diana,

Ik ben nog een leek in het frambozen telen maar wil het uit nieuwsgierigheid eens gaan proberen.
Vorig jaar een kiwibes geplant en dat is erg leuk om te volgen.
Heb zojuist dus een zomer framboos “maling promise” gekocht om daar ook een mooi projectje van te maken.
Ik had zelf echter het idee om de framboos in een mooie grote ruime pot over te zetten, maar ik lees nergens of dat dit kan. Is dit überhaupt wel mogelijk? Of beter om niet te doen en toch een mooi plekje zoeken in de volle grond?
Wat is je advies?

Saskia

Ik heb vorig jaar een framboos gekocht en in een pot gedaan. Aan de oorspronkelijke takken zitten nu al aardig wat vruchten en er zijn ook al nieuwe stengels opgekomen.

Eigenlijk is de pot een beetje te klein. Zou ik hem in het najaar kunnen verpotten? Het lijkt mij nu geen goed idee.

Ria

Hallo Saskia,

Ik zou het nu doen. Een gat graven, wat goede grond er in, en direct vanuit de pot in de grond zetten en water geven. ik weet niet hoe hoog de plant is maar je kunt er eventueel een stok bij zetten. De eerste dagen goed in de gaten houden en zonodig water geven.

Succes,
Ria

liesbeth van gurp

Hallo,

Ik heb een vraag over een frambozenstruik die nog maar pas gestekt is en daardoor nog klein.
Door de harde wind staat hij nog wel overeind maar de bladeren 2/3 van de plant hangen nu verdord aan de stengels.
En de vruchten die er al aan zitten is verder niets aan te zien.
Wat is het beste om te doen.
groeten liesbeth

liesbeth van gurp

Hallo Diana,

Bedankt voor uw reactie!

Maar zo gezegd de stam staat wel recht en de steeltjes van de bladeren ook. Het is alleen het blad dat verdord eraan hangt. We hebben hem vast gezet. De onderste bladeren net boven de grond zijn nog wel goed.
Maar de verdorde bladeren moeten we deze eraan laten hangen of beter eraf halen?
Bedankt zover.

Groeten Liesbeth

liesbeth van gurp

Diana,

Duidelijk.
bedankt voor uw terugkoppeling.

groeten liesbeth

Marcel

Hallo Diana,
Zou ik de uitlopers nu nog kunnen verplaatsen? Of kan ik beter wachten tot het najaar?

Marcel

Super, dank je wel! Ga ik vanavond maar eens doen!

Marta

Hallo Diana,

Ik heb in april dit jaar 4 struiken framboos gekocht (Willemsen Parijs). Ik heb netjes in grote bak geplant, de bladen komen, maar daarna werden ze droog. Ik heb van alles geprobeerd… pokon voeding, bodemverbeteraar… niks. Staat in volle zon. Wat kan ik doen om heerlijke frambozen te krijgen? Hartelijk dank, Mvg Marta

Delphine

Ik vrees dat mijn frambozen vruchtrot hebben. De bladeren worden bruin en verdrogen helemaal. De vruchtjes stoppen met groeien en worden ook helemaal bruin. Kan ik hier nog iets aan doen?

Groetjes
Delphine

Wouter

Hallo,

Hoe kan het dat mijn framboosjes vorig jaar super lekker waren en nu qua smaak nog lekker zijn maar een beetje droog zijn.

Vriendelijke groet,

Wouter

Diana

Hoi Diana,
Ik heb een enorme framboostak van de buurman door de schutting heen, waar ik elke dag heerlijke frambozen vanaf mag plukken. Nou heb ik dit steeds gedaan door met een schaartje het framboosje vlak bij de vrucht af te knippen. Heeft dit invloed op het volgende jaar? Zoals bij bijvoorbeeld basilicum?
Groetjes Diana

Diana

Hoi Diana,
Via een plantenbieb ben ik aan een frambozenplantje gekomen. Deze is inmiddels flink gegroeid en vandaag zag ik dat er bloemetjes aan zijn gekomen ☺ Ik heb hem tijdens het overpotten bemest met speciale voeding voor frambozen. Wat voor soort het is weet ik helaas niet. Betekenen de bloemetjes dat het een herfstframboos is?

Rianne

Hoi Diana,

Ik vroeg me af of je een specifieke reden hebt om dik touw te gebruiken om je frambozenscheuten aan op te binden? Ipv bv dik ijzerdraad?

Groetjes Rianne

Rianne

Dank voor je snelle reactie Diana!
Dan toch stiekem nog een andere vraag. Ik lees dat je frambozen niet mag planten als er vorst in de grond zit.
Nu wil het zo zijn dat ik morgen wil gaan planten, maar ze voorspellen ‘s nachts vorst. Kan dit?
Ik twijfel omdat er op het moment van planten nog geen vorst in de grond zit.

Desiree

Beste,

Is het mogelijk om een andere plant (bv. een bodembedekker) naast of onder een framboosstruik te planten?

Petra

Hoi Desiree,
Ik weet niet waarom je een andere plant naast of onder je frambozenstruik wil planten, maar ik ga dit jaar vergeet me nietjes tussen de frambozenstruiken zaaien/planten. Het schijnt goed te werken tegen de frambozenkever. Of, hoe en wat, geen idee, dat is nog afwachten. Maar werkt het niet dan ziet het er wss wel leuk uit.
Groeten,
Petra

Petra

Hoi Diana,
Het abonneren op een reactie werkt perfect !
Petra

Jolanda

Hallo Diana,

Weet jij of de framboos en vee goed samengaan?
Ik wil de struik in een weiland planten waar nu nog geen dieren staan, maar die komen er wellicht ooit.

Groet, Jolanda.

Nanou

Beste,
Zowel framboos als andere bessen soorten bestaan op stam. Ik zou deze graag in een cementkuip planten. De reden ok heb een terras en zou dan ook nog graag wat sla en mini tomaatjes erbij willen planten. Is dit mogelijk. Daarbij dat ik opbrengt heb en mijn fruit en groenten zijn blij in elkaars gezelschap. Het is vooral om op een kleine ruimte wat eigen voedsel te kunnen kweken.
Met vriendelijke groet
Nanou

Nanou

Bedankt voor je advies. Ik heb nog veel te leren over klein fruit. Ik lees dat kruisbes en aalbessen goed zijn. Kan je mij nog 2 andere bessen opnoemen? Want als je naar een tuincentrum in België gaat kan je veel kopen.
Met vriendelijke groet
Nanou

Lies Versteeg

Hoi Diana,
Allereerst: Geweldige site heb je!! Maar nu heb ik betreffende de herfstframboos en vraag:
We hebben een herfstframboos en die was al vroeg in de zomer (eind voorjaar) flink aan het produceren. Ook de vogels hebben er flink van gesnoept. Maar nu zijn enkele takken (die nog niet eerder vrucht gaven in het voorjaar) flink doorgegroeid en hebben bloemetjes gekregen met een vruchtbeginsel dat op baardje lijkt. De takken zijn een stuk langer dan degenen die dit voorjaar en zomer vruchten gaven. Zijn deze grote takken nu onkruid die een framboos nabootsen of is dit echte framboos en dus eetbaar? Ter info: de herfstframboos is niet gesnoeid afgelopen najaar. Belangrijkste vraag nu: heb ik echte eetbare frambozen nu?
Ik wacht met spanning op je antwoord. Alvast bedankt!!

Lies Versteeg

Hoi Diana,
Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb nog een vraagje. De vruchten zijn zodanig gegroeid en gekleurd, enkele zijn al rijp en ruiken bij et afhalen van de vrucht overheerlijk naar framboos. Bestaan er überhaupt frambozen die rijp maar niet eetbaar zijn? De haartjes zijn bij de groei van de vrucht al afgenomen en bij de rijpe vrucht zie je vrijwel geen haartjes meer. De rijpe vruht laat onmiddelijk los als je deze pakt en laat dan zo’n mooi wit ‘kegeltje’ achter.
Kan ik deze frabozen zonder gevaar eten, denk je?
Ik hoor graag van je en alvast bedankt.
Groetjes,
Lies Versteeg

Ria

Dag Lies en Diana,

Lies, je schrijft dat je de herfstframbozen niet hebt gesnoeid. Dan denk ik dat de takken die in de zomer vruchten hebben gegeven de oude takken zijn en dat de takken die nu vruchten geven de scheuten zijn die dit jaar zijn gegroeid.
Ik snoei mijn herfstframbozen ieder voorjaar helemaal tot de grond toe.
En ik heb eens goed naar mijn frambozen gekeken en ik snap wat je met dat baardje bedoelt, in het begin lijkt het er inderdaad wel een beetje op. Is dus heel normaal. Geniet van je frambozen!
Groeten,
Ria

Lies Versteeg

Hallo Ria,
Bedankt voor je reactie. Ik ga zeker van mijn frambozen genieten.
Goetjes,
Lies Versteeg

Anne-Fleur

Hee Diana,
Allereerst enorm bedankt voor je info op je blog! Al jaren is het voor mij een bron van info voor m’n tuinen.
Ik heb nu alleen een probleem met m’n frambozenstruik. Inmiddels heb ik er al 3 gehad, maar geen een lukt het om te overleven. Tot mijn spijt, want ik ben een groot liefhebber van de vruchten. In het voorjaar begint de productie van blad en nieuwe takken, maar na een paar weken stopt de plant opeen met groeien en verhout. Tot mijn frustratie kom ik er maar niet achter wat er mankeert/mist. Er lopen veel mieren rond, maar ik heb geen bladluis aangetroffen.
De bak staat op het zuiden tegen m’n schuur aan. Onderin de bak zit een laag hydrokorrels. Afgelopen winter heb ik een laag bladeren aangebracht en in juli heb ik een laag van stukjes hout aangebracht. Helaas zonder succes.
Heb jij enig idee wat er met mijn frambozen mis kan zijn? Ik zou namelijk zo graag een vruchtvolle frambozenstruik hebben.

Pauline

Hoi Diana, ik heb met plezier al je informatie over frambozen gelezen. Wij zijn dit jaar verhuisd en in de tuin stonden enkele frambozen takken. Deze zijn flink gaan groeien en er zijn flink wat takken bijgekomen.
Nu heb ik in een groot gedeelte van de bladeren gaten zitten en heb ik enkele wormpjes gevonden.
veel informatie over bestrijding kan ik niet vinden, maar nu het seizoen toch bijna voorbij is vraag ik mij af of het volstaat met wormpjes die ik zie weghalen, in de herfst snoeien en dat het dan volgend jaar mogelijk geen probleem meer is? heb jij hier ervaring mee of advies in?

Jules

In welke framboos zit geen wormpje.
Ik neem aan een Herfstframboos?

Martha

Mijn frambozenplant heb ik afgelopen jaar gekocht en.heeft nu een paar frambozen. Ik lees dat ze snel groeit maar deze plant doet dat niet. Ze is wat ielig en heeft 2 nieuwe blaadjes gekregen. Wat mist deze plant?

Kevin Broekhuizen

Hallo Diana,

Na uw laatste adviezen heb ik vandaag mijn eerste 3 blauwebes struiken geplaatst, het is de patriot[vroeg], hortblue petite[vroeg en laat] en de ozark blue[mid-laat] gehaald en aangeplant wat een werk zeg om die gaten te graven maar erg blij met het resultaat.

Nu heb ik alleen de volgende vraag m.b.t. het aanplanten van frambozen planten, ik zit ook op vette klei en wil een keul graven?? Heet wss anders van 60 cm breedt en 40 cm diep lengte nog onbekend ergens tussen de 6 en 15 meter ruimte zat 🙂 Maar nu vroeg ik mij af hoeveel delen potgrond ik zou moeten mixen met klei om te zorgen dat de planten niet op korte termijn sterven door wortelrot. Zat zelf te denken 2/3 potgrond met 1/3 bestaande klei grond. Alvast bedankt voor het advies.

Kevin Broekhuizen

Hoi Diana,

Harstikke bedankt voor uw reactie niet alleen zal ik hiermee de natuur helpen maar ook op mijn portomonee zal ik ruim besparen, had anders minimaal 2000L aan potgrond nodig. De methode van compost door de bovenlaag mengen met een gat graven voor de frambozen plant en deze vullen met potgrond zal een hoop besparen. Ook ga ik met bladeren mulchen dankzij uw tips. Was al van plan 2000L aan bladaarde te gaan maken uiteindelijk blijft daar +- 400L van over, wellicht iets meer omdat ik overweeg het wat vaker om te scheppen en gedurende het jaar een paar keer aan te vullen, maar dat is voor volgendjaar voor nu zit ik vast aan het kopen van de grondstoffen. En daarnaast zit er 2 prive manages in de buurt en een kinderboederij waar ik ga vragen of ik eventueel hun mest mag gebruiken / overnemen tegen een lage prijs, dan wel eerst testen met wat groente plantjes om te zien of giftige stoffen in zitten.

Pien W

Grootse plannen Kevin, leuk hoor! Ik heb ooit gelezen dat juist frambozen heel blij zijn met een mulchlaag van hun eigen snoeiafval. En zo doe ik het zelf ook al jaren, snoeiafval hakselen en gelijk terug op de struiken, vooral niet inwerken (stikstof). Bevalt echt prima!! Groeten, Pien

Kevin Broekhuizen

Hallo Diana,

Ik zat nog met een vraag rondom frambozen dit omdat ik meerdere soorten wil kweken en de anatomie van de plant probeer te begrijpen, om te voorkomen dat de planten in elkaars ruimte overlopen. Als ik het goed begrepen heb vanuit uw blog en research online plant je een [moeder plant] deze plant wortelt ongeveer 30 cm diep en vooral breedt. Hier komt een stuk wat ik nog niet goed begrijp, is het dan zo dat aan de moederplant takken groeien en deze takken vrucht gaan dragen? 2e jaars takken voor zomer soorten, 1e jaars voor herfst, dode takken snoei je weg en worden dan vervangen door nieuwe takken op een nieuwe bud op de moederplant, of groeien deze takken ook ondergronds? En de uitlopers haal je dan allemaal weg [stekken voor andere] of is het handig sommige te laten groeien rondom de moederplant . De rede waarom ik dit wil begrijpen is frambozen woekeren nogal en wil graag de soorten van elkaar kunnen onderscheiden, niet dat soort 1 ook vruchtdragende takken gaat groeien in de rije van soort 2.

Kevin Broekhuizen

Wauw wat een fantastisch en duidelijk antwoord op mijn vraag, harstikke bedankt daarvoor met deze verhelderende informatie kan ik weer verder. Dan kies ik er toch voor om per soort een ondergrondse afscheiding te maken doormiddel van het gebruik van afdekzeil aan de zeikanten hier kunnen de uitlopers als het goed is niet doorheen, en dan worteldoek aan de onder kant zodat water wel goed afgevoerd kan worden. Ben echt heel blij met uw uitleg dankjewel daarvoor was al uren onderzoek aan het doen en kwam er maar niet uit :O

Paz

Hoi, sinds ik een tuin heb en regelmatig dingen opzoek, kom ik vaak bij uw website terecht. Ik heb er al veel nuttige informatie vandaan gehaald.
Eén dezer dagen ga ik wat frambozenstruiken planten.
In dit artikel staat dat je rijpe frambozen wel moet plukken, omdat ze anders rotten of schimmelen. Nu ben ik ook regelmatig voor een week of twee weg, en vraag me af of dat rotten of schimmelen dan nog schadelijk kan zijn.
Ik zou denken dat in de natuur (als er nog wilde frambozen bestaan die niet geplukt worden) de rotte vruchten dan rond de struik op de grond vallen en zo weer als voeding dienen.
Maar misschien was de opmerking over het snel rotten of schimmelen meer bedoeld om geen lekkere rijpe vruchten te missen, en niet zozeer als waarschuwing dat het de plant zou kunnen aantasten.
Hoor het graag!

Groet, Paz

Paz

Beste Ruud en Diana,

Hartelijk dank voor de uitleg en de aanvullende tip!
Ik voeg hem toe aan mijn speciale frambozen-informatieblad 😀
Mocht het toch niet goed gaan en er komen larven in de grond, dan neem ik aan dat die aan de wortels gaan eten?
Zijn er in dat geval aaltjes die je in kunt zetten, en zo ja welk soort aaltje?

Vroeg me ook af of er een manier is om te bepalen welk soort frambozen je hebt?
Ik heb nu jonge scheuten van heel oude planten die al bij mijn grootouders in de tuin stonden. Het is een plant (nou ja, steeds nieuwe scheuten natuurlijk) van misschien wel 60 jaar oud of meer. Droeg altijd heerlijke zoete vruchten, dus ik hoop dat deze dat straks ook gaan doen. Ik weet alleen niet meer in welke periode dat is geweest.
Maar uit de info hier maak ik op dat de ene framboos de andere niet is, en het zou sowieso leuk zijn om te weten welke het is.

Groet, Paz

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Paz
Paz

Dankjewel Diana,

Ik moet hoe dan ook zelf een grondmengsel maken want we zitten hier op hele arme zandgrond (denk: woestijngrond) en daar zit niks in wat er niet in hoort qua larven van het een of ander.

Wb de soort die ik heb: ik ga het meemaken wanneer er vruchten aan komen en voor hoe lang ze blijven dragen. Dat is ook wel leuk natuurlijk, dat afwachten wat het zal zijn 🙂

Het is idd mooi dat het nog van de oude planten zijn die genetisch misschien wel bijna niet meer lijken op wat er nu te krijgen is.

Ik zal eens googlen op oude rassen en kijken wat dat oplevert 🙂

Groetjes, Paz

Pien W

Dag Paz! Ik ben stikjaloers op je! Frambozen zijn natuurlijk te kust en te keur te koop maar stekken van planten die 60 jaar geleden al in de familie waren….. wie hééft dat nou? Ik ben benieuwd of ze vruchten gaan dragen en of ze dan net zo lekker zijn als ze in je herinnering waren! Ik weet niet waar je woont maar vrijwel overal in Nederland zitten centra,verenigingen, stichtingen etc.die je kunnen helpen met het ontdekken welk ras je hebt. Als je googelt op “determineren oude fruitrassen” kom je vast wel iets tegen bij jou in de buurt. Zou toch leuk zijn als je ontdekt dat het een bijna uitgestorven ras zou zijn? Ben benieuwd! Gr. Pien W

Hilde

Hallo,

Ik ben een echte leek en heb totaal geen verstand van de framboos. Ik heb een framboos plant cadeau gekregen. Hij doet het goed en ik heb aardig wat frambozen. Maar er zitten luizen in de plant… kan ik die frambozen dan nog eten of moet ik alles weggooien?

alvast bedankt!
Gr Hilde

Dana

Hey,

Ik heb 2 jaar geleden een frambozenstruik gekocht en in pot gepland.
Tot nu toe heb ik nog geen enkele vrucht kunnen plukken.
De plant geeft wel bloemen in het voorjaar maar deze bloemen groeien nooit uit tot frambozen.
Deze week gaf 1 van de takken wel 1 bolletje van de framboos maar dit is alweer alles wat er dit jaar aan heeft gehangen.
Kunnen er dit jaar nog vruchten aankomen?
Ik weet niet als het een herst of zomerframboos is.
Is het de moeite om deze plant nog te laten staan of zou ik in het najaar een nieuwe plant kopen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief