Framboos

De framboos heet officieel Rubus idaeus. Ze is familie van de roos (zoals je aan de stekels kunt voelen, al zijn de stekels van een framboos niet zo groot en scherp en hinderlijk als die van een roos). En de framboos is ook nauw verwant aan de braam. Je kunt zelfs bramen met frambozen kruisen; dat heeft een aantal braamhybriden opgeleverd zoals de tayberry, loganberry en loganberry. Deze braamhybriden worden ook wel braambozen genoemd, en dat klinkt beter want dat maakt gelijk duidelijk dat ze een kruising tussen die twee. Ik heb wat meer geschreven over de braambozen en dat kun je lezen op de pagina van de Bramen (vooral omdat de verzorging van braambozen meer op die van bramen dan op die van frambozen lijkt).

De framboos is een winterharde vaste houtige plant. Ze bloeit en zet vrucht op nieuw hout; als er vruchten zijn geweest sterven de stengels af en komen er weer nieuwe stengels uit de grond. Dat zou het snoeien dus heel gemakkelijk kunnen maken ware het niet dat er zomerframbozen en herfstframbozen bestaan en dat maakt het snoeien wellicht iets ingewikkelder. Bovendien zijn er doordragende rassen gekweekt die op het oude hout ook nog een kleine tweede oogst kunnen geven. Lees daarover meer hieronder.

De meeste mensen kennen alleen de rozerode framboos en dat is jammer want de gele framboos is ook erg lekker en bijzonder. Er wordt wel gezegd dat de gele rassen het zuurtje missen en juist wat zoeter zijn dan de rozerode frambozen. Daarom zijn de verse gele frambozen erg lekker voor directe consumptie maar wat minder geschikt voor de inmaak (rozerode hebben in inmaak een wat intensere smaak, juist mede door dat zuurtje dat ze hebben). Gele rassen zou je zelden of nooit in winkels zien omdat ze vrij snel licht verkleuren (zoals rozerode frambozen een tint donkerder worden, worden gele frambozen dat ook en okergele frambozen zien er blijkbaar niet smakelijk uit 🙂 . Wij hebben zowel rozerode als frambozen en wij vinden ze allebei even lekker, er is wel wat smaakverschil, maar tussen rozerode rassen onderling is er ook smaakverschil.

Frambozen zijn eenhuizig. Dat betekent dat als je slechts één struik in de tuin hebt staan je frambozen kunt oogsten. De struik kan zich met hulp van insecten zelf bestuiven, elk bloempje bevat mannelijke meeldraden en een vrouwelijke stamper. De bloei valt in het voorjaar maar bij herbloeiers en herfstframbozen dus ook nog later. De oogst van zomerframbozen valt rond de maand juli. De oogst van herfstframbozen valt ergens tussen augustus en ongeveer oktober (afhankelijk van het ras en de omstandigheden).

Rijpe herfstframbozen op een zonnige dag in oktober

 

BODEM / BEMESTING

Frambozen hebben op onze natte, vette, kalkrijke klei wat meer aandacht nodig. Ook in de tuinen om ons heen zien we dat het wat frambozen betreft een beetje behelpen is. Frambozen houden namelijk van een lichtzure grond (Ph maximaal 6,5 maar liever wat lager), die ook nog humeus moet zijn, vochtvasthoudend (omdat ze oppervlakkig wortelt) maar ook goed vochtdoorlatend (omdat frambozen gevoelig zijn voor wortelrot). Te kalkrijke grond geeft ijzergebrek/chlorose en meer kans op ziekten.

Frambozen staan het liefst zonnig, maar in halfschaduw groeien ze ook nog redelijk goed. Wij hebben de frambozen hier een mooi plekje gegeven: voor de kas, vol in de zon, en daar is het ook iets minder nat (omdat het daar iets hoger is). We hebben er wat turf en compost door de grond gewerkt en de frambozen hebben het daar prima naar hun zin.

Eenjarige frambozenplanten, gezond en groeizaam

 

Onderschat de groeikracht van frambozen niet! En sommige rassen hebben nog meer groeikracht dan andere. Hier hebben we wel eens een overbuurman gehad die frambozen langs zijn tuin plantte, als een soort eetbare afscheiding. Het jaar erop kwamen de stekelige uitlopers aan de andere kant onder het pad vandaan, de uitlopers kunnen gemakkelijk 50 maar zelfs ook wel 75-85 centimeter van de plant vandaan boven komen. En van de planten die je hierboven op de foto ziet zijn er binnen één enkel jaar al wat uitlopers in de kas die je erachter ziet opgekomen.

Zorg vooral dat je de uitlopers dichtbij de plant houdt en de rest regelmatig weghaalt. En houd rekening met dit feit wanneer je frambozen plant, zorg voor een plekje waar de planten niet alleen mogen groeien maar ook waar je ongewenste uitlopers makkelijk weg kunt halen.

 

PLANTEN / RASSEN

Van 2 of 3 planten haal je zeker al een leuke opbrengst (gemiddeld zo’n 0,5 tot 1 kilogram per strekkende meter). Mocht je meerdere
struiken willen zetten, dan kan het handig en leuk zijn meerdere rassen te kiezen, zoals rode en gele frambozen, maar vooral ook zomer- en herfstframbozen; zo heb je een leuke diversiteit en vooral ook een lang oogstseizoen. Frambozen kunnen zo ongeveer 10 jaar lang blijven staan en een prima opbrengst geven (uiteraard mits gezond en op een goede standplaats).

Mocht je na een jaar of tien aan nieuwe frambozen toe zijn, plant die  nieuwe frambozen dan vervolgens wel op een andere plaats; in de bodem kunnen ziekten en schimmels overleven en de nieuwe aanplant aantasten. Daartoe behoren trouwens ook de bramen en braambozen; beiden nauw familie van de framboos en soms vatbaar voor dezelfde ziekten: oftewel; plant geen framboos waar kort daarvoor een braam of braamboos heeft gestaan, en andersom.

Bloeiende framboos (begin mei)

 

Het verschil tussen zomer- en herfstframbozen:

Zomerframbozen: eenmaal dragend: zij geven de oogst aan één jaar oude stengels. Die stengels schieten na de oogst uit de grond (dus in de late zomer/herfst). De bloei valt in het voorjaar en de oogst valt rond juli (iets eerder of later kan ook, afhankelijk van het ras).

Zomerframbozen: doordragers: deze planten kunnen nog een 2e kleine oogst geven op zijtakken van het al gedragen hout. Het nadeel van het laten staan van doordragende frambozen kan zijn dat ze dan iets gevoeliger worden voor ziekten, om die reden zijn de meeste doordragende rassen extra gezonde en resistente rassen, maar het is wel iets om bij de aankoop van frambozenrassen over na te denken, let bij de beschrijving op die eigenschappen en/of vraag het aan de kweker.

Herfstframbozen: deze frambozen bloeien later dan zomerframbozen en de oogst valt dan ook een stuk later; in augustus maar er zijn ook rassen die nog wel in september en soms zelfs nog in oktober frambozen geven. Wij kunnen van onze framboos Himbo Top vaak tot ver in oktober nog rijpe frambozen plukken!

Bekende rassen;

Zomerframbozen:

 • Cascade Delight
 • Golden Everest (geel)
 • Malling Promise
 • Tadmor
 • Willamette
 • Valentina (geel)
 • Glen Clova
 • Marwé Z

Herfstframbozen:

 • Aroma Queen
 • Fallgold (geel)
 • Heritage
 • Himbo Top
 • Autumn Bliss
 • Kwanza

Doordragende frambozen:

 • Polka
 • Tulameen
 • Zefa Hebsternte

 

Vraag bij een goede kweker vooral welke framboos geschikt zou zijn voor je tuin (compact of groeikrachtig, kleur, opbrengst, zomer- of herfstframboos, etc.).

Twee adressen waar wij zelf frambozen hebben gekocht en waarvan we weten dat de kennis en kwaliteit van de planten goed is:

Plant frambozen in de winter (tussen oktober en februari) en plant de gewortelde stengels dan zo’n 35-50 centimeter (afhankelijk van een compact of groeikrachtig ras) van elkaar in de rij. Span vervolgens draden aan palen die je eerst aan het begin en einde van je planten in de grond hebt geslagen. Span het eerste draad op zo’n 50-60 centimeter hoogte en daarna nog een draad op 90 centimeter hoogte en de laatste rij op zo’n 1.20 meter hoogte. Hier kun je later de stengels aan vast gaan binden. Sommige planten worden slechts een meter hoog maar er zijn groeikrachtige zomerframbozen die gemakkelijk de 150 centimeter halen.

Een jonge frambozenplant, geplant (in een mengsel van potgrond en turf), water gegeven en aangebonden

 

BESCHERMING

Frambozen hebben geen bescherming tegen vogels nodig. Ze lusten ze wel maar hier nog nooit gezien dat er echt heel veel van werd gegeten. Je moet frambozen wel beschermen tegen de wind; door stevige wind kunnen takken gemakkelijk breken. Je beschermt de takken tegen breken door ze aan te binden aan de draden die je hebt gespannen. Zorg bij voorkeur ook voor een wat beschutte standplaats.

 

SNOEIEN

Bij het planten snoei je direct de framboosstengels op 50 centimeter. Dit bevordert een goede beworteling en stimuleert de vorming van nieuwe stengels. Als die nieuwe stengels die uit de grond komen dan zo’n 30 centimeter lang zijn mogen de oorspronkelijke stengels tot op de grond worden afgeknipt.

Zomerframbozen snoeien:

Deze rassen snoei je direct na de oogst (rond augustus). Je snoeit het hout waaraan frambozen groeiden in principe tot op de grond weg. Nog voor de winter begint zijn er nieuwe frambozentakken die je op kunt binden en waar volgend jaar frambozen aan groeien:

Doordragende frambozen snoeien:

Deze snoei je later, na de oogst. En als je bent vergeten om te snoeien kun je dat eventueel ook nog in februari doen (maar liever dus direct na de oogst in oktober). Ook nu snoei je de stengels die vrucht hebben gedragen tot op de grond terug. Ondertussen groeien er al nieuwe stengels die lager zijn en waar nog geen frambozen aan groeiden – dat zijn de nieuwe stengels voor volgend jaar en die bind je dus op.

Herfstframbozen snoeien;

Deze frambozen snoei je ook na de oogst, maar dan is het al laat in de herfst. De stengels die frambozen hebben gedragen worden ook weer tot op de grond toe afgeknipt, er is nu meestal geen sterke ontwikkeling van nieuwe stengels. Mocht het niet helemaal duidelijk zijn wat je moet snoeien kun je zelfs alle stengels tot op de grond afknippen. Herfstframbozen bloeien later en hebben in het voorjaar genoeg tijd om nieuwe stengels te maken. Zelf proberen we toch, net als bij zomerframbozen, de nieuwe stengels te laten staan en op te binden, want deze stengels geven hoe dan ook volgend jaar frambozen (en dus hebben we het idee, gelijk of ongelijk, dat het zonde is om ze allemaal weg te snoeien want wellicht scheelt het nog wat opbrengst).

Voor alle soorten en rassen geldt: snoei de stengels weg die te ver bij de plant vandaan groeien weg (want die kun je niet aanbinden, soms groeien ze wel 50 centimeter of nog verder uit de rij, afhankelijk van de groeikracht van het ras). En je snoeit ook zwakke stengels weg. Houd bij zomerframbozen en doordragers maximaal 8-10 gezonde stengels aan per strekkende meter, snoei de rest ook weg. Houd bij herfstframbozen 12 of 13 stengels per strekkende meter aan.

Frambozen na het snoeien in de herfst

 

OVERIGE VERZORGINGSTIPS

Zorg rond de struiken voor een mulchlaag (dat hoeft natuurlijk niet maar het houdt vocht vast en houdt het onkruid tegen). Zelf gebruikten we er in het verleden stro voor maar omdat frambozen van een lichtzure grond houden mulchen we we nu met bladeren en wat turfstrooisel, op wat kalkrijke gronden is het aan te raden om de grond iets ‘zuurder’ te houden.

Zorg dat je in droge perioden regelmatig water geeft, aangezien frambozen ondiep wortelen en dus zelf niet zo ver naar water op zoek kunnen gaan. Geef in het voorjaar wat voeding; frambozen hebben niet veel meststoffen nodig, zelf geven we een matige hoeveelheid samengestelde organische meststof voor de moestuin of voor de fruittuin. Geef zeker geen stikstofrijke mest want dat bevordert slappe groei, veel blad, aantasting door bladluis en minder frambozen van ook nog mindere kwaliteit.

Je kunt de uitlopers die erg ver van de plant groeien tot op de grond wegsnoeien, maar je kunt ze ook vrij gemakkelijk wat dieper uit de grond uitgraven, er zitten dan al wat kleine worteltjes aan en je kunt deze uitlopers dan oppotten in potgrond tot ze groot genoeg zijn om uit te planten; zo vermeerder je gemakkelijk je frambozen (voor jezelf of om weg te geven).

Dit is een uitgegraven stengel in de herfst – eigenlijk is het gelijk al een nieuwe plant, je kunt haar oppotten maar als het nog niet erg laat in de herfst is kun je haar ook gewoon gelijk uitplanten.

 

OOGST / BEWAREN

Frambozen zijn duur, en niet voor niets. Het zijn zeer tere vruchten, die heel gemakkelijk schimmelen of rotten en slechts heel kort houdbaar zijn. Bovendien moeten ze met de hand en dan ook nog met voorzichtigheid geplukt worden. Eet ze vooral dezelfde dag (zeker je zelfgeoogste frambozen, die zijn nog een stuk minder lang/goed bewaarbaar dan gekochte frambozen). Je kunt frambozen niet wassen; de buitenkant stoot water af en van binnen neemt juist water op en dan gaan de frambozen waterig smaken. Mocht je frambozen hebben die om de 1 of andere reden toch vies zijn veeg ze dan met een kwastje schoon, niet met water.

 

Pluk frambozen die er nog mooi uitzien maar wel vrij snel van de bodem loslaten bij het plukken. Voel je wat weerstand bij het plukken, laat dan vooral nog een dagje zitten tot ze wel gemakkelijk loslaten.

Let bij het plukken wel op ‘beestjes’. De larve van de frambozenkever ‘huist’ graag in de frambozen. Bij gekochte frambozen hoef je daar geen rekening mee te houden (mijn man doet dat met zelfgeoogste frambozen ook niet onder het mom van een oud gezegde: “elk luisje neemt zijn vetje mee” :-)) . Ik zelf vind het idee toch wat minder smakelijk en ik bekijk ze eerst altijd even goed van alle kanten.

Rijpe frambozen kunnen helaas ook niet al te lang aan struiken blijven hangen, dan gaan ze schimmelen of rotten. Oogst dus vooral elke dag vers wat je wilt eten. Wil je ze toch bewaren, doe dat dan op een koele plaats of in de koelkast, maar niet veel langer dan één of 2 dagen.

Je kunt frambozen ook invriezen; niet lekker om nog te eten maar prima om er nog sap of jam bijvoorbeeld van te maken. Ik vries frambozen los in en doe ze later in ondiepe bakjes, zo kan ik elke ochtend wat frambozen en blauwe bessen laten ontdooien voor in mijn kwarkontbijt).


Recepten met frambozen:

Meringue met chocolade en frambozen, bramen en blauwe bessen

 

39 reacties op Framboos

Kees 15 mei 2019 om 17:16

Kun je nu nog herfstframbozen planten?
Gr kees.

Ruud & Diana 16 mei 2019 om 08:39

Hallo Kees,
Planten die in pot staan kun je in principe het hele jaar door uitplanten (mits het niet vriest).
Planten met kale wortels (die dus zo uit de grond worden gehaald) worden in principe altijd in de rustperiode geplant (tussen eind november en eind februari, bij niet vriezend weer).
Maar frambozen zijn wat dat betreft net onkruid, ze zijn dus heel sterk. Ik heb zelf een week of 2 geleden nog 2 uitlopers verwijderd en die aan onze tuinbuurman gegeven. Een goed en wat groter/dieper plantgat, gevuld met potgrond en daarin geplant, en het gaat prima met ze. Het enige aandachtspunt is water; nu het volop lente is zul je wel wat vaker water moeten geven tot de planten goed zijn aangeslagen.
groetjes,
Diana

Kees 16 mei 2019 om 20:51

Danjewel voor de snelle reactie,
Het is inderdaad een framboos in pot, namelijk het ras fallgold. Maar geeft deze plant dit jaar nog opbrengst? En geven blauwe bessen nog opbrengst al zou ik die nu planten?
Alvast bedankt,
Kees

Ruud & Diana 17 mei 2019 om 08:49

Hallo Kees,
Omdat het een herfstframboos is is er zeker een kans dat ze komend najaar een kleine oogst geeft, maar dat hangt mede af van hoe groot en sterk de stek is, de grondsoort, het weer, voeding, etc..
Blauwe bessen geven dit jaar geen opbrengst als je ze zou planten (want die bloeien nu). Tenzij je natuurlijk een al oudere blauwe bes in pot hebt die in bloei staat. Kijk voor de blauwe bessen even op de pagina van blauwe bessen (https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/blauwe-bes/) want die moeten in veel zuurdere grond worden geplant dan frambozen.
groetjes,
Diana

Marvin Dreier Gligoor 30 mei 2019 om 13:51

Hallo,

Ik heb een Malling Promise frambozenplant aangekocht, in pot. Nu wil ik deze in mijn tuin planten. Wat raad je me aan?

Groet.

Ruud & Diana 31 mei 2019 om 08:23

Hallo Marvin,
Je hebt een zomerframboos gekocht. Ik kan je vooral aanraden deze pagina te lezen want daarin kun je vinden hoe je haar het beste kunt planten (in een gat met potgrond), hoe je haar kunt opbinden, hoe je haar kunt stekken, voeden, etc.. Geef (omdat het al zomer wordt) vooral regelmatig water in de komende weken. Ik hoop dat je na het lezen van deze pagina voldoende informatie hebt, mocht je dan nog een gerichte vraag hebben hoor ik het graag!
groetjes,
Diana

Marvin Dreier Gligoor 31 mei 2019 om 16:54

Bedankt voor je snelle reactie. De plant staat inmiddels in het aarde. De grond waarin de frambozenplant is onbewerkt en die is verder niet behandeld met compost, turf of een mulchlaag o.i.d. Zou je me kunnen vertellen hoe ik de grond rondom de frambozenplant het beste kan behandelen?

Groet.

Ruud & Diana 3 juni 2019 om 08:11

Hallo Marvin,
Ik weet niet op welke grondsoort tuiniert (zand, leem, klei, etc.). Je hebt de frambozenplant dus niet in potgrond geplant en ook niets gedaan aan de grond, dus een gat gegraven en de framboos geplant en verder niets?
Dan kan ik je adviseren om de grond te voeden als dat nodig is (zoals beschreven onder het kopje ‘BODEM / BEMESTING’). En zelf hebben we een laagje turfstrooisel rond de planten gelegd en daar ligt nu een dikke laag houtsnippers overheen (dat houdt onkruid tegen en houdt vocht in de bodem.
groetjes,
Diana

Jenneke Bovelander 9 juni 2019 om 18:52

Hallo Diana, met de storm is er een grote tak van mijn oranje framboos gewaaid. Met vruchten eraan….
Kan ik hier nog wat mee qua stekken ofzo? Ik vind het zo zonde…
Wat heb je een geweldige website. Ik zoek vaak even wat je geschreven hebt over de planten die ik probeer te kweken!

Ruud & Diana 10 juni 2019 om 09:22

Hallo Jenneke,
Frambozen stekken vrij gemakkelijk maar dat moet dan wel direct na het afknippen/afbreken gebeuren, nu gaat dat waarschijnlijk niet meer (als het blad al slap hangt is de afgebroken tak stervende en wordt de kans dat het lukt steeds kleiner. Zelfs als je haar nu nog zou willen stekken (en waarom niet, in het ergste geval mislukt het) zul je de vruchten eraf moeten knippen, want ze kan niet én wortels maken én vruchten laten rijpen. Als je haar wilt proberen te stekken (dan hoop ik dat je de afgebroken tak gisteren direct in water heb gezet), kijk dan even bij het stekken van rozen, het werkt ongeveer op dezelfde manier: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/rozen-stekken/
groetjes,
Diana

Viviane Bruyninckx 13 juni 2019 om 13:14

Mijn frambozenstruik groeit heel weelderig. De bessen worden echter niet groter dan 3 kleine stipjes, wat kan de oorzaak zijn…

Ruud & Diana 14 juni 2019 om 11:11

Hallo Vivian,
Het is heel lastig voor mij om te bedenken waarom je frambozenstruiken groot zijn maar de vruchten klein blijven. Ik weet niet hoe oud je struik is, waren de vruchten in vorige jaren blijkbaar wel groter? Dan kan het niet aan het ras liggen (er zijn rassen met kleinere en met grotere frambozen). Omdat je struiken groot zijn kun je denken aan verkeerde voeding (teveel stikstof geeft veel blad maar weinig vrucht). Maar het kan bijvoorbeeld ook door droogte komen, en het was de afgelopen weken erg lang erg droog in de tuin. Zo droog dat ondanks regelmatig water geven de vruchten van onze frambozenstruiken ook iets kleiner bleven dan normaal (nu er behoorlijk veel regen is gevallen konden we gisteren frambozen oogsten die gelijk al iets groter waren.
Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt!
Diana

ramon 22 juni 2019 om 10:34

Hoi Diana,

Ik vraag me af wat je eventueel kunt planten nadat de frambozen 10 jaar oud zijn en ik ze ergens wil planten. Waar is de grond dan nog wel goed voor?

Mvg Ramon

Ruud & Diana 23 juni 2019 om 09:32

Hallo Ramon,
je kunt in principe telen wat je wil na frambozen.
Bedenk dat, afhankelijk van je grond en hoe je die hebt verzorgd, die grond wat aan de zure kant kan zijn, in dat geval kun je wat kalk door de grond mengen. En het is natuurlijk altijd handig om, afhankelijk van wat je er nu wilt gaan telen, de grond te voeden voor je er iets op gaat zaaien/planten.
groetjes,
Diana

Anne 24 juni 2019 om 23:05

Hoi Diana,

Onze zomerframboos heeft geel blad en kleine vruchten. We zorgen voor voldoende water en hebben in het voorjaar wat compost gegeven. We tuinieren op leemachtige grond met fijne structuur. De framboos bij de buurtuinier ziet er wel fris en groen uit, en ons overige fruit doet het ook prima.
Zou het een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kunnen zijn?

Alvast dank voor je reactie.

Ruud & Diana 25 juni 2019 om 07:05

Hallo Anne,
Dankjewel voor de aanvullende informatie. Maar je vergeet aan te geven welke voeding je hebt gegeven. Want in compost zit maar heel weinig voeding.
Als je helemaal geen voeding hebt gegeven zou je daar de oplossing kunnen zoeken. Geel blad kan duiden op een tekort aan stikstof (maar ook op droogte of te nat hoor). Kleine frambozen kan zeker ook door droogte komen, hier zijn de frambozen een stuk groter sinds de regenbuien van anderhalve week geleden waarbij er bij elkaar meer dan 40 mm regen viel. Maar kleine frambozen kan ook gewoon aan het ras liggen, er zijn rassen met grotere en met kleinere vruchten. En frambozen houden van kali (al vruchtgewassen en fruitsoorten houden van wat kali want dat zorgt onder andere voor een goede vruchtzetting en lekkere smaak. Als het blad geel is maar wel groene nerven heeft duidt dat op een gebrek aan magnesium.
Als je nog even aangeeft welke welke voeding je hebt gegeven en wanneer kunnen we wellicht bedenken wat er fout gaat. Als je helemaal geen voeding hebt gegeven, dan is vrijwel zeker dat het euvel. Want elke plant heeft voeding nodig, in welke vorm dan ook. Frambozen wortelen vrij ondiep, bessen, appels en ander fruit kan uit diepere grondlagen voeding halen en kan er daardoor veel beter uitzien (maar ook dat raakt een keer op hoor).
groetjes,
Diana

Karin 30 juni 2019 om 09:26

Hoi Diana,

Wij hebben voor het eerst een gele framboos gekocht. Alleen nu hij vruchten draagt blijken het supermooie maar wel diep roze rode vruchten te zijn. Volgens de winkel is een voedingsprobleem en zouden ze later wel geel zijn. We nu een nieuwe gekregen weer golden everst en deze heeft in de pot weer roze vruchten nu zou in deze pot teveel voeding zitten. Wat zou de beste plek en voedingspatroon zijn om ze wel geel te krijgen en houden.
M.v.g.
Karin

Ruud & Diana 30 juni 2019 om 10:06

Hallo Karin,
Een gele framboos is nooit rozerood als de plant veel of weinig voeding of vocht of wat dan ook krijgt. Een gele framboos is en blijft geel en een rozerode framboos is en blijft rozerood. De kleuren kunnen wel iets verschillen onder invloed van het weer, voeding, vocht, etc., maar dat zijn dan kleine verschillen dus wat lichter geel of warmer geel maar nooit een geheel andere kleur. Ik vrees dan ook dat je geen Golden Everest hebt. Misschien is het niet erg, als je een heel lekkere rozerode framboos hebt kun je wellicht overwegen de plant gewoon te houden en ergens anders een gele framboos te kopen. Wij hebben zelf toevallig ook een Golden Everest, wij hebben die gekocht bij fruitbomen.net en we waren zeer tevreden over de kwaliteit van de plant. En ondertussen kunnen we volop zachtgele, bijna ronde frambozen oogsten met een prima smaak.
groetjes,
Diana

maria 14 juli 2019 om 13:45

Even misschien een beetje domme vraag…. is het beter om de frambozen met het steeltje te plukken, of af laten glijden van dat binnenste stukje?
Groet en waardering
Maria

Ruud & Diana 14 juli 2019 om 16:07

Hallo Maria,
Ik denk dat je de tere vruchten wellicht iets langer kunt bewaren als je ze met het steeltje plukt, maar dan heb je het over uren of hooguit 1 dag. Ik probeer het wel eens maar het lukt mij nooit, als frambozen goed rijp en dus op hun lekkerst zijn ‘vallen’ de vruchtjes al in mijn hand als ik ze voorzichtig vastpak.
groetjes,
Diana

Manon 19 juli 2019 om 12:12

Hoi Diana,
Ik heb alle vruchten van de zomerframboos al geoogst en hem helemaal terug gesnoeid.
Nu was ik vandaag de nieuwe stengels aan het opbinden maar deze zijn echt hoog als in ruim 2 meter, mag je de frambozen toppen?
Mijn frambozenplantmaakt ieder jaar zulke lange stengels maar hij geeft wel grote en goede oogst.
Bedankt alvast, groetjes Manon

Ruud & Diana 20 juli 2019 om 10:10

Hallo Manon,
Toevallig hebben wij ook gisteren de zomerframbozen teruggesnoeid en de rest weer opgebonden. Ook hier zijn de stengels wel 2 meter hoog, er komen hier al weer bloemknopjes in. Ik heb herfstframbozen tussen de zomerframbozen staan en ook een framboos die twee maal oogst kan geven, omdat ze zo wandelen/kruipen kan ik niet meer zien welke stengel welke framboos is. En ik snoei of top daarom geen enkele tak. Maar in principe zou je, als je zeker weet dat het zomerframbozen zijn, ze tot op de grond terug mogen knippen, dan heb je aan het einde van de herfst weer nieuwe stengels die minder hoog zijn. Als je de toppen eruit haalt krijgt die stengel geen bloemtros (want die groeit altijd bovenin die stengel) maar krijg je wel vertakking dus een dichtere bos frambozen. Misschien wil je dat, ik zelf vind dat niet fijn omdat het dan te dicht wordt, blad en bloemen vruchten niet goed op kunnen drogen na een regenbui, etc.
Ik zou dat dus zelf niet doen (zeker ook omdat je zelf zegt dat je altijd een grote opbrengst hebt, dan zou ik niets veranderen aan de verzorging zoals je die tot nu toe altijd deed). Maar ook hier hebben we onderhand een trapje nodig om de frambozen te kunnen plukken 🙂
groetjes,
Diana

Heske van Veen 30 juli 2019 om 14:36

Hoi Diana,
Wij hebben al meerdere decennia zomerframbozen bij ons vakantiehuisje op de Veluwe. Deze zomer hebben we voor het eerst geen oogst (normaal ongeveer 40 potten jam). De frambozen bleven klein en groen. Ik ben nu de snoei aan het doen en vind nog steeds takken met kleine groene frambozen en zelfs een paar bloemetjes. De planten/vruchten zien er niet ziek of aangetast uit, het lijkt alsof ze eind juni gewoon gestopt zijn met rijpen. We sproeien altijd. Maar de eerste 3 a 4 bladeren van de nieuwe scheuten zijn vanaf onderen geel aan het worden, dus waarschijnlijk zijn ze toch te droog? Of heb je een andere verklaring? We hebben vrij laat nog vorst gehad, misschien is dat het? Ik wil ze i.e.g. na de snoei, het wieden en het bewateren maar goed mulchen.
Ik hoor graag je reactie! Vriendelijke groet van Heske

Heske van Veen 30 juli 2019 om 14:44

Oh en nog een vraag: wij spannen altijd aan het begin van de zomer een groot net over de frambozen, maar ik lees dat jullie dat niet doen? Bij ons staan naast de frambozen ook aalbessen en zwarte bessen, dus daar is het sowieso wel nodig. Maar het is een gedoe, en het net vergaat steeds meer, dus we moeten eigenlijk een nieuw net aanschaffen, maar als dat eigenlijk niet hoeft…..
Alvast dank voor het meedenken!
Groet van Heske

Ruud & Diana 31 juli 2019 om 09:14

Hallo Heske,
De frambozen staan hier voor de kas, ver weg van ander fruit. En hier dekken we ze niet af maar dat is natuurlijk per land/regio verschillend, het ligt maar net aan welke dieren er in je tuin komen om iets te eten te zoeken. Wij hebben bijvoorbeeld veel ‘last’ van duiven, muizen en ratten maar er zijn hier geen herten en konijnen (en mensen uit andere delen van Nederland hebben daar juist weer last van). Hier moet zeker wel een net over de aalbessen en zwarte bessen maar van de frambozen worden hier (voor nu dan, het kan over een paar jaar zo maar anders zijn) alleen maar af en toe een stukje van een framboos gegeten. Geen idee welke vogel dat doet maar 99% van de frambozen gaan gewoon mee naar huis.
groetjes,
Diana

Carine p 30 juli 2019 om 22:42

Dag Heske,
Ik ervaar net hetzelfde. Vorig jaar heb ik een oogst gehad om U te zeggen, maar de nieuwe scheuten voor dit jaar kwamen amper, of worden geel. Denk terug aan vorige zomer…warm en droog. Dit jaar een beetje frambozen, maar wat ik veel erger vind, is dat ik opnieuw amper nieuwe scheuten voor volgend jaar vind, Deze zomer opnieuw erg droog en heet. Alhoewel ik ook water geef, toch is dit volgens mij de reden. Grt Carine

Ruud & Diana 31 juli 2019 om 09:18

Hallo Heske en Carina,
Ik denk dat Carine gelijk heeft. Zelf hebben we hier een goede oogst frambozen gehad, al waren ze (ik neem aan door de droogte) wel kleiner dan normaal.
Ik ben benieuwd of de stengels nu alsnog beter gaan groeien, want er is nu wel wat meer regen gevallen en de temperaturen worden wat normaler. Ik hoop dat je dat hier over een maand of 2 nog eens wilt laten weten! En als de stengels dan nog steeds niet goed groeien, dan zou je wellicht ook kunnen gaan denken aan een gebrek aan voeding.
groetjes,
Diana

Heske van Veen 3 augustus 2019 om 12:06

Dank voor jullie reacties, het zal inderdaad de droogte, inclusief die van vorig jaar, zijn. Carine, bij ons zijn er juist veel nieuwe stengels, meer dan normaal, dus ik snoei er veel weg. Ik hoop dat de regen van de afgelopen tijd wat meer groei oplevert bij jouw frambozen.
Groeten van Heske

Carine p 3 augustus 2019 om 15:37

Dag Heske,
Ik zou de nieuwe scheuten niet wegsnoeien maar vastmaken voor volgend jaar. Het zijn net deze scheuten die bij mij niet opkomen (vermoedelijk door de hitte en verbranding van de planten), maar anders snoei je de zomer frambozen voor volgend jaar weg.
Bij mij heb ik helaas nog niet veel water gehad, ik vrees dat ik nieuwe planten bij elkaar ga sprokkelen .groetjes Carine

piet Bevers 4 augustus 2019 om 11:08

Diana,

Hoe vermeerder ik een gekochte framboos zo snel mogelijk?
b.v. door hem te delen of uit elkaar te trekken?

Groeten Piet

Ruud & Diana 5 augustus 2019 om 08:55

Hallo Piet,
Het is niet altijd wenselijk om zo snel mogelijk te vermeerderen, want als je een framboos (of andere plant) op een te jonge leeftijd deelt is de kans groot dat zowel de ‘stek’ als de moederplant dood gaan omdat ze niet genoeg en beschadigde wortels hebben. Ik zou vooral goed voor de framboos zorgen: die een goede standplaats geven, planten in een gat met potgrond, gelijk goed water geven (en in de weken daarna bij droogte water geven). En opbinden zodat ze niet in de wind kan bewegen waardoor wortels af kunnen breken. In die ideale omstandigheden kan een framboos volgend voorjaar rond de plant al 3 of 4 uitlopers/stekken maken, en in de loop van de zomer worden dat er steeds meer. Maar eerst zorgen dat je gekochte framboos het naar haar zin krijgt, dan zorgt ze zelf voor ruim voldoende stekken.
groetjes,
Diana

Anoniem 31 januari 2020 om 16:36

Hallo,
Hebben frambozen persé steun nodig? Of kunnen ze zo ook prima groeien?

Ruud & Diana 31 januari 2020 om 20:53

Hallo,
Frambozen maken één lange slungelige steel.
Ze groeit prima, maar als je niet op één of andere manier opbindt is de kans groot dat ze omvalt.
Als je ze dicht op elkaar lat groeien, bijvoorbeeld in een pot, zouden ze elkaar wat ´vast´ kunnen houden.
groetjes,
Diana

Ellen 13 maart 2020 om 16:45

Hallo Diana. Ik heb 5 jaar geleden een klein frambozenplantje gekocht, ik kom er maar niet achter wat voor type het is, zomer- of herfst… Heb hem nog nooit gesnoeid, waardoor het kleine ding is uitgegroeid tot zeg maar 2 kuub met uitlopers van wel 6 meter! Heeft al 4 jaar van vroeg tot laat in het jaar flink vrucht gedragen, en is nu al weer uitgebarsten met veel blad waarnaast heel veel nieuwe scheuten uit de grond. Hoewel ik hem het liefst zou willen laten gaan bij wijze van experiment heb ik toch besloten hem grotendeels weg te halen om plek te maken voor beter houdbare groenten. Nu vraag ik me af of het nog zinvol is die lange uitlopers te stekken en uit te delen aan wie ze wil, maar gaan die dan nog vrucht dragen… wat denk jij?

Ruud & Diana 13 maart 2020 om 21:26

Hallo Ellen,
Je kunt zeker gewortelde stekken en uitlopers weggeven of ergens anders weer uitplanten. Elk jaar moeten wij hier uitlopers tot wel een meter van de moederplant weghalen, dat doe ik voorzichtig met een spade en die uitlopers hebben dan bijna altijd worteltjes en geef ik aan tuinburen die daar weer blij mee zijn. Of ze dit jaar nog een kleine oogst geven durf ik niet te zeggen want dat hangt wel af van het ras. Grofweg zou ik zeggen dat uitlopers van zomerframbozen volgend jaar weer oogst geven maar herfstframbozen zeker dit jaar al weer kans hebben om wat rijpe vruchten te geven.
groetjes,
Diana

Wilma 14 maart 2020 om 14:53

Erg leerzame site, dus dank je wel.

Maar mag ik uit al deze info opmaken dat je ze in de volle grond moet plaatsen, niet in een pot?

Ruud & Diana 15 maart 2020 om 09:17

Hallo Wilma,
Frambozen groeien heel goed in de volle grond, kunnen heel goed tegen kou, etc. Maar als je bijvoorbeeld op een balkon tuiniert kun je frambozen zeker ook prima in een pot kweken hoor. Je hebt dan wel een grote pot nodig want zo kunnen de frambozen zijscheuten maken (waar ook weer frambozen aan gaan komen). Ik zou daarom zelf een speciekuip (of dat formaat pot) gebruiken. En uiteraard moet je bij de teelt in pot goed letten op voldoende vocht en wat voeding.
groetjes,
Diana

Titia 25 maart 2020 om 15:59

Hallo Diana,
Afgelopen seizoen hebben we zomer en herfstframbozen geplant. Ik er niet aan toe gekomen om ze te snoeien. Mijn man heeft de zomerframbozen op 50 cm gesnoeid. Wat is nu handig qua snoei?

groetjes Titia

Ruud & Diana 26 maart 2020 om 08:12

Hallo Titia,
Als ik goed begrijp dat je man ze al heeft gesnoeid kun en hoef je niks meer te doen. Bedenk dat alles wat er nu nieuw groeit frambozen geeft, en de oude stengels die hebben gedragen zijn wellicht niet meer te herkennen.
Ik zou het zelf dus maar zo laten en dit najaar snoeien want ze zal zich wellicht dit jaar flink uitbreiden.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.