Snijbiet

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van snijbiet:

  • Synoniemen:   warmoes
  • Latijnse naam:   Beta vulgaris (subsp. vulgaris var. vulgaris (of soms ook var. cicla)
  • Engelse naam:   Chard, Swiss Chard, Silver Beet
  • Duitse naam:   Mangold
  • Franse naam:   Poirée

Wij zijn zelf erg blij een aantal jaren geleden snijbiet te hebben ontdekt, want ze heeft heel veel positieve eigenschappen: het blad is groot, mals en eetbaar als spinazie, maar dan met een structuur die iets steviger is, meer zoals andijvie. De bladribben zijn ook eetbaar, bij sommige rassen zijn ze groot en dik (zoals bij het ras Groene Witribbige, bij andere rassen (zoals Lucullus) zijn ze amper aanwezig. De bladribben zijn knapperig (lijkt wel wat op paksoi maar dan zonder de koolsmaak). Soms kan snijbiet een heel klein bittertje bevatten (afhankelijk van het ras en de omstandigheden).

Daarnaast kan de teelt bijna niet mislukken, ze is niet erg ziektegevoelig, en ze levert van de late lente tot ver in de herfst constant een goede opbrengst, gesneden van dezelfde planten. In een zachte winter en in de kas of platte bak kun je er soms zelfs in de winter nog van oogsten.

Je komt snijbiet eigenlijk nooit in de supermarkt of bij de groenteman tegen; geen idee waarom eigenlijk (ouderwets, niet lang houdbaar?). Je kunt snijbiet koken (als spinazie en andijvie), maar ook stoven, gerechten met roerbak, in salades, pasta’s, hartige taarten, etc.. Voor stoven en koken; de bladribben hebben iets langer nodig om gaar te worden dan het blad. Een veelzijdige groente dus.

In Nederland telen we vooral rassen die veel opbrengst in het blad geven, maar in bijvoorbeeld België en Frankrijk wordt er juist snijbiet geteeld waarbij de nadruk ligt op de dikke  bladribben. Die dikke bladribben kunnen apart van het blad worden gestoofd en dan lijken ze wel iets op asperges. Een vriendin heeft wel eens alleen de bladribben gegeten (en het blad apart geblancheerd en ingevroren). Zij vond het lekker, al smaakte het niet echt naar asperges.

Zie bij de reacties onderaan deze pagina voor tips en leuke recepten met het blad en/of de stelen. En zelf heb ik wel eens een zoetzuur gemaakt van de bladribben, dat was lekker friszuur en knapperig.

Snijbiet Lucullus met extra groot en mals blad en smalle ribben

Snijbiet ‘Gewone Groene’

ZADEN

De zaden van snijbiet zijn eigenlijk de vruchtjes van de plant, ze worden vruchtkluwen genoemd (net als bij rode bietjes, waar ze nauw aan verwant is). Elke vruchtkluwen bestaat uit een kurkachtig grof bolletje dat meestal 2 tot 4 zaden bevat. Uit elke vruchtkluwen komen dus meestal meerdere zaailingen op, zelf halen we de minst groeizame zaailingen vrij vlot na opkomst weg zodat er 1 sterke en gezonde zaailing per vruchtkluwen overblijft.

Meerdere zaailingen uit 1 vruchtkluwen van snijbiet, het is duidelijk welke de sterkste is

ZAAITABEL

Snijbiet tabel

OPKWEEK

Je kunt snijbiet heel goed ter plaatse zaaien. Zaai dan dun in rijen en zorg dat je later het teveel aan zaailingen uitdunt (omdat er dus meerdere zaailingen uit 1 vruchtkluwen komen). Mede om die reden zaai ik zelf liever voor in trays. Je kunt al heel vroeg zaaien, snijbiet kan net als rode bietjes wel wat vorst verdragen. Daarom zaaien wij ze vaak al eind februari voor in de kas: in elk vakje in een tray 1 vruchtkluwen. Zo vroeg gezaaid is de kiemduur zo ongeveer 2 – 2,5 week, als je warmer voorzaait kan ze al binnen een week kiemen. Maar pas op met in huis zaaien want daar kunnen de zaailingen heel snel lang en dun worden doordat het er te warm en niet licht genoeg is. Als je in huis wilt voorzaaien doe dat dan op de koelste en lichtste plaats die je kunt bieden.

Na opkomst, het is wat priegelwerk, knip ik met een klein schaartje het teveel aan zaailingen tussen de grootste mooiste zaailing per vakje weg, je kunt ze natuurlijk ook tussen duim en wijsvingers ‘weg nijpen’. Zo kan die ene zaailing per vakje nog een week of 2 flink groeien (nu ze nog maar alleen over is en alle voeding, ruimte, vocht dus zelf kan gebruiken en niet meer hoeft te delen). Als dan de eerste 2 tot 4 echte blaadjes na de kiemblaadjes verschijnen planten we de plugjes buiten uit.

Pas bij het uitplanten wel op voor slakken, zij vinden het nog zo jonge en malse blad erg lekker (daarom planten we de zaailingen liever iets later dan juist erg vroeg uit, slakken kunnen een hele rij snijbiet in 1 nacht tot op de grond toe afvreten tot je alleen nog korte kale stokjes ziet. Hoe groter de zaailingen al zijn, des te groter is ook de kans dat slakken hun interesse hebben verloren en de planten (grotendeels) laten staan.

Jonge snijbietplanten, een paar weken na het uitplanten

Voor de teelt van het jonge blad zoals wij dat eten planten we de zaailingen uit op zo’n 20 centimeter. Als je snijbiet wilt telen voor de dikke eetbare bladribben moet je wat ruimer uitplanten omdat je dan wilt dat er forse planten met grote bladeren en dus dikkere ribben worden gemaakt.

Rode snijbiet Rhubard Chard

RASSEN

Zoals al eerder gezegd, je kunt snijbiet zaaien voor:

  • de teelt van het jonge blad. Voor die teelt zijn ‘Gewone Groene’ en ‘Lucullus’ de belangrijkste rassen. De Lucullus heeft, zeker als het om stoven gaat, onze voorkeur; mooie planten met groot opvallend geelgroen blad dat heel zacht van structuur is, zie de foto’s op deze pagina. Geeft een zeer goede opbrengst. Kan helaas wel wat minder goed tegen kou (gaat niet dood maar groeit niet meer bij lage temperaturen)
  • de teelt van de brede platte bladribben. Voor die teelt zijn ‘Goudgele Witribbige’ en en ‘Groene Witribbige’ de bekendste rassen
  • de teelt van mooie groenten: naast bovenstaande rassen is er nog de Rainbow Mix (al zijn er meerdere namen, zoals ook Bright Lights, etc. voor deze mix in omloop). Bij sommige zaadhandels kun je trouwens ook de kleuren van de bladstengels (geel, wit, roze, oranje en rood) apart kopen.
  • Rhubarb Chard is daarvan dan weer de meest bekende: donkergroen blad, en donkerrode bladstelen en bladnerven (foto hierboven). Van deze snijbietrassen zijn de bladstelen wat kleiner en dunner, dus deze soorten worden (naast sier) ook vooral voor de oogst van het blad geteeld.
  • Peppermint teelde ik in 2018 voor het eerst en ze is direct (samen met de Lucullus) mijn meest favoriete snijbiet; geeft een prima opbrengst, is prachtig door de felroze met witte bladstelen en het helder groene blad, ze kan goed tegen kou, is zelfs decoratief in de winter, smaak is prima…… oftewel; alles klopt bij dit ras in onze tuin 🙂
Snijbiet Peppermint in januari in de koude kas

STANDPLAATS

Snijbiet groeit op alle grondsoorten, als die maar niet te droog is (veel blad vraagt ook relatief veel vocht). Door dat vele blad lust ze ook wel wat voeding. Naast de basisbehandeling van het toevoegen van stalmest en/of compost in de winter krijgt ze hier in het voorjaar een organische meststof waar wat extra stikstof in zit (zoals bijvoorbeeld biologische moestuinmest, Culterra, of bijvoorbeeld met handje bloedmeel (bevat veel stikstof voor de maak van veel en frisgroen blad).

Pas altijd op voor onder- of juist overbemesting en houd je aan de aanwijzingen op de verpakking, van welke soort mest en welk merk je dan ook gebruikt. En pas op met bemesten wanneer je snijbiet in de koude maanden van het jaar wilt telen, want teveel stikstof zorgt bij bladgewassen dan voor een verhoogd nitraatgehalte, in de koude maanden van het jaar geven wij geen meststof of hooguit alleen wat koemestkorrels.

Snijbiet staat graag op een zonnig plekje. Maar zeker in een warme zomer, en in relatief droge grond (zoals bijvoorbeeld in een verhoogde bak of pot) doet ze het minstens zo goed in de halfschaduw. En doordat het in de halfschaduw iets koeler blijft schieten de planten vaak wat minder snel door.

Als snijbiet doorschiet kun je nog snel wat bladeren oogsten en eventueel ook de bloeistengel wegknippen. Maar vaak zie je dan toch dat het blad niet goed meer groeit, wat gelig wordt, en de smaak kan wat bitter worden. Als planten hier doorschieten oogsten we er zelf nog van wat we kunnen oogsten, en verwijderen we daarna de planten en zaaien we gewoon ergens anders weer nieuwe snijbiet. Snijbiet is dus eigenlijk tweejarig maar kan (mede afhankelijk van het ras) in een warme en droge zomer ook in het eerste jaar al doorschieten.

Snijbiet Peppermint schiet door

Snijbiet hoort in het vak van de bladgewassen, de rode biet (die juist in het vak van wortelgewassen hoort) is nauw verwant aan snijbiet, let daar bij een eventuele vruchtwisseling dus goed op.

Snijbiet kan ook mooi combinaties in de moestuin of eetbare siertuin maken, zoals hier, snijbiet Lucullus samen met met Tagetes patula Fireball en basilicum Pesto

TEELTZORGEN

Je hebt eigenlijk weinig omkijken naar snijbiet; na het uitdunnen (in een tray of in de volle grond) zijn de belangrijkste zorgen het algemene wieden en water geven (en uiteraard regelmatig oogsten(zie ook bij ‘Oogst’).

WINTERTEELT

De laatste jaren zien we steeds vaker mildere winters. Om die reden hebben we eens geprobeerd om snijbiet in de winter in de kas te telen (maar in een platte bak of onder een tunneltje kan natuurlijk ook). Daarvoor hebben we eind augustus gezaaid en de zaailingen rond eind september (toen de meeste tomatenplanten waren gerooid) in de kas uitgeplant. In de mooie herfst groeiden de zaailingen nog uit tot jonge planten waar we in de late herfst van hebben geoogst. De planten overleefde de zachte winter zonder moeite en vanaf half januari groeiden de planten weer verder en konden we er nog een paar keer van oogsten. Uiteindelijk schoten de planten in het voorjaar door en toen hebben we de planten verwijderd (zodat ze ook plaats konden gaan maken voor zaaisels en zaailingen).

Snijbiet Peppermint samen met andere groenten in december in de kas

We zaaiden voor de winterteelt 2 rassen: Peppermint en Lucullus, onze 2 favoriete rassen. Zoals je op de foto kunt zien deed de Peppermint het prima. Helaas gold dat niet voor Lucullus; de planten gingen niet dood maar bleven klein, groeiden niet. Uiteindelijk overleefden de planten wel gewoon de winter, we hebben in februari de bladeren afgeknipt en wat voeding gegeven en toen begonnen de planten weer te groeien en hebben we er in het voorjaar toch ook nog van kunnen oogsten voor de planten doorschoten. Maar Peppermint deed het in de winter dus beter dan Lucullus.

Het is zeker ook de moeite waard om het buiten eens te proberen. In de nazomer gezaaide planten kunnen een zachte winter zeker overleven, en bij wat meer dan enkele graden vorst kun je de planten beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of stro. De winterbuitenteelt lukt hier heel vaak goed in een verhoogde bak (is iets minder nat dan de vette kleigrond en de grondtemperatuur blijft er vaak net enkele graden hoger in. Hetzelfde geldt voor de teelt in pot (hoewel de grondtemperatuur in pot snel kan opwarmen maar ook snel kan afkoelen in een winterse week).

Ook heel leuk: snijbiet in een grote (specie)kuip (uiteraard met afwateringsgaten in de bodem gemaakt):

Ik zaaide begin augustus een mengsel van kleuren. Ik heb de zaailingen uitgeplant in een speciekuip en die op een zonnige en beschutte plaats gezet. We hebben er de hele winter van genoten, eigenlijk amper van geoogst omdat we de felle kleuren van de bladstelen zo mooi vonden dat het op grijze donkere winterdagen af en toe als een bos bloemen in pot leek :-). Bij vorst sleepten we de kuip tijdelijk om de hoek de kas in.

OOGST / BEWAREN

Pluk vooral regelmatig het jonge malse blad, het stimuleert weer nieuwe groei. Laat het hart van de plant echter altijd intact want van daaruit maakt de plant, bijna onvermoeibaar, constant weer nieuwe bladeren. De groei gaat heel snel, vaak kun je 2 tot 3 weken na de oogst van bladeren al weer opnieuw oogsten.

Het hart van een snijbietplant

Als je de foto’s op deze pagina ziet kun je je voorstellen hoeveel blad je daar van kunt oogsten, de planten worden zo’n 35 tot 50 centimeter hoog (afhankelijk van het ras). Tegelijkertijd kun je ook bedenken dat je voor een maaltje snijbiet wel flink wat nodig hebt, omdat het blad net als bij spinazie en andijvie nog flink slinkt als je het gaat stoven.

Snijbiet kun je helaas niet bewaren, eet ze vooral dezelfde dag of bewaar ze maximaal nog 1 of 2 dagen in een dichte zak in de koelkast. Op zich is het niet zo erg dat je haar niet kunt bewaren want zoals eerder gezegd kun je van mei tot ver in de herfst (en soms zelfs winter) altijd verse bladeren oogsten.

Ik heb zelf wel eens geprobeerd haar in te vriezen (geblancheerd en klein gesneden) en op zich gaat dat best goed; bedenk wel dat je haar dan alleen nog maar gekookt/gestoofd kunt eten (zoals je ook diepvriesspinazie eet).

ZAADTEELT

Bieten, zowel snijbiet, rode bietjes als suikerbieten behoren tot de Beta vulgaris en zijn kruisbestuivers. Dat betekent dus dat ze onderling kunnen kruisen. Extra lastig is dat ze door de wind wordt bestoven en over grote afstanden met elkaar kunnen kruisen. Teel dus geen zaden van snijbiet en rode bietjes tegelijkertijd (en pas op voor suikerbietentelers in de buurt, hoewel suikerbieten door veredeling nog maar zelden doorschieten).

Voor zaadteelt zaai je zoals je normaal gesproken doet, en je oogst ook blad, maar wat minder dan normaal (je wilt dat de planten sterk blijven en flink groeien en dus niet uitgeput de winter in gaan). De planten sterven dan in de winter voor een deel af (afhankelijk van het ras en het weer), maar gaan vanaf maart weer uitlopen. Vanaf de vroege zomer schiet ze door en gaat ze bloeien, steun de bloeistengel met een stok want de plant wordt dan wel ongeveer 120 centimeter hoog. De zaden zullen in augustus/september rijpen.

Soms schieten planten ook in hun eerste jaar al door, afhankelijk van het ras en de omstandigheden (zoals temperatuur en droogte). Als dat al vroeg in de zomer gebeurt kun je eventueel ook daar zaden van proberen te oogsten. Je bent dan wel afhankelijk van een mooie nazomer en herfst want de oogst valt wat later en met wat pech schimmelen de half rijpe zaden in een natte herfst. Ik heb zelf een paar keer zaden van snijbiet geoogst en daarvoor 2 planten expres wat vroeger gezaaid en op een zonnige plek in een verhoogde bak (relatief droog) uitgeplant. Daardoor schoten de planten al vroeg door (begin juli) en kon ik in september al zaden oogsten. Eén sterke en gezonde plant kan trouwens al enkele honderden zaden produceren.

Doorgeschoten snijbiet

Snijbiet gaat bloeien

Tijdens de bloei bovenin de planten worden onderin de eerste zaadkluwen gevormd

Na de bloei worden de zaden gevormd, als ze bruin zijn en makkelijk van de steeltjes kunnen worden ‘gerist’ kunnen ze worden geoogst

De zaden blijven, mits donker, koel en droog bewaard minimaal 5 jaar kiemkrachtig.

Tot slot: kijk vooral nog even op de Receptenpagina voor recepten met sjalotten (of andere groenten, fruit of kruiden) of op de pagina met Inmaakrecepten.

Zoetzuur van snijbietstelen
Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carine p

Dag Diana,
Ok, hier komt het eerste recept met snijbiet of warmoes te maken. Ik gebruik hiervoor enkel de bladeren. Ik schrijf op hoe ik het maak, aanpassingen zijn natuurlijk altijd mogelijk.
Ingrediënten voor 2 personen
– bladeren van warmoes of snijbiet
– look, ajuin, olijfolie, zeezout, peper
– zakje mozarella kaas
– potje ricotta kaas
– 1 ei
– een afgewerkte tomatensaus naar keuze ( die haal ik dan uit vriezer of pot).

Werkwijze
– stoof ajuin, look en nadien de gesneden warmoes/ snijbiet in olijfolie zo’n 10 minuutjes.
– haal van het vuur en voeg de gesneden mozarella, ricotta, volledig ei, peper en zout toe, meng goed.
– in vuurvaste schotel, leg een laag tomatensaus
– vul de canneloni’s met het mengsel en leg dit op de saus, eindig met wat tomatensaus bovenop.
– hop in de oven gedurende ong 30 min 180 graden.

Variant:
– ipv canneloni neem ik lasagne bladeren die ik even in kokend water onderdompel en draai hierin het mengsel.
– maak een lasagne met laag tomatensaus, lasagnebladeren, mengsel , tomatensaus etc

Smakelijk Groetjes Carine
Wordt vervolgd….

Carine p

Dag Diana,
Omdat ik nooit het verschil kan onthouden tussen snijbiet en warmoes (Ik dacht altijd de een met dikke stengels en de andere dunne stengels), ben ik even gaan opzoeken op internet. Ik vond een tof artikel waaruit iets helemaal anders blijkt. Leuk om lezen : https://mergenmetz.nl/bijlagen/warmoes-snijbiet/
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana, Hier een volgend recept met snijbiet.
Pounti d’auvergne. Dit gerecht is een typisch gerecht uit de auvergne streek (cantal). Je kan het koud eten, lauw en ik vind het ook lekker sneetjes gebakken in olijfolie. Eet dit met een heerlijke sla.
Ingrediënten:
– pak snijbiet, enkel de bladeren.
– 4 eieren, 250 gr zelfrijzende bloem,
– een 10 @ 15 tal half gedroogde pruimen, liefst zonder bewaarmiddelen (staat op de verpakking)
– 2 ajuinen fijn gesneden
– 1 bussel peterselie
– spekjes of wat koud kippenvlees of gedroogde hesp
– zeezout en peper
– melk
– beetje boter om cakevorm in te vetten
Werkwijze:
– maak een dikke pannenkoekbeslag met 5 eieren, 250 gr bloem en melk.
– voeg voldoende zout en peper toe.
– snijd het groen van de snijbiet in fijne reepjes en voeg toe in het beslag, alsook de ajuin en peterselie.
– snijd de spekjes, kip of gedroogde hesp in kleine stukjes en voeg toe in het beslag
– snijd de gedroogde pruimen in kleine stukjes en voeg eveneens toe in het beslag. Het oorspronkelijk recept is met halve gedroogde pruimen, maar ik vind het fijner in stukjes gesneden.
– neem cakevorm, beboter deze en voeg alles in deegvorm.
– bakken op 180 graden gedurende ongeveer 50 minuten (prik met vork om te zien of deze klaar is).

Smakelijk Groetjes Carine

Carine p

Dag Diana,
Nog snel een ander receptje opschrijven die ik maak met de brede witte stengels van bv rassen zoals carde Blanche.

Ingredienten
– gehakt, ei, look, peterselie, bloem
– witte stengels van snijbiet
– vers geraspte kaas, bij voorkeur pecorino, Parmesan of emmental van rauwe melk
– beetje olijfolie voor de ovenschotel
Werkwijze
– stoom de witte stengels, maar niet helemaal gaar.
– maak een ‘farce’ met het gehakt, ei, look, peterselie en beetje bloem
– leg in elke stengel een beetje ‘farce’
– in ovenschotel, beetje olijfolie, alle gevulde stengels en strooi goede kwaliteit kaas erover.
– een 40 tal minuutjes in de oven op 180 graden.
Smakelijk,
Groetjes Carine
Ps. Wil je er nog? Want ik kan er nog een heleboel uit mijn jouw schudden

Ria Snijders

Hallo Diana,
Vanavond hebben wij de Corsicaanse hartige taart gegeten, nou zeg maar gesmuld! Wat was die lekker!!
Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan met betrekking tot de op dit moment oogstbare groenten, maar de snijbiet zat er zeker in, heerlijk. Helaas was ik de courgette vergeten, ik was van plan om die op het laatste moment uit de tuin te halen, zodat de bloemen nog fris waren, domdomdom….
Bedankt voor dit recept, zeker voor herhaling vatbaar!
Het plan ik om deze week ook de O-I-kersbloemen in azijn te maken, dat ziet er zo prachtig uit en er zijn op dit moment enorm veel bloemen.
Groet, Ria

Carine p

Hier een volgend recept met snijbiet .
Pasta met snijbiet
ingrediënten voor ong 2 pers
– pasta vorm naar keuze
– pak snijbiet (mag zowel het blad als steel)
– look, ajuin, gedroogde tomastjes, fijngesneden pepertje naar keuze, zout, peper
– stukjes gerookte of gedroogde hesp
– ong half potje mascarpone en helft melk
– olijfolie
– vers geraspte kaas zoals pecorino, Parmesan of emmental van rauwe melk.

Werkwijze:
– kook water en bereid de pasta.
– Ondertussen, stoof ajuin, look,stukjes pepertjes in olijfolie
– voeg gesneden snijbiet toe en stoof dit tot het gaar is
– voeg halfgedroogde tomaatjes toe in stukjes gesneden
– voeg helft mascarpone en melk toe, zout,
– als laatste de gesneden stukjes hesp

Serveer op pasta en werk af met een goede kaas (geen geraspt zakje ).
Smakelijk en succes verzekerd !
Carine

Carine p

Dag Diana,
Niet echt een volledig recept, maar een hint als je de stelen van de brede witte snijbiet over hebt.
– fijne reepjes snijden
– stoven in olijfolie met fijngesneden look, peper en zout.
– net voor het opdienen, verse fijn gesneden dille toevoegen.

Ik gebruik dit als groente bij een aardappel met vis of vlees.
Groetjes
Carine

CHRISTINE VAN DER EECKEN

Beste Diana,

Ik maak snijbiet steeds klaar met rochefort en enkele bladeren boerenkool.
Dit met volkoren pasta en zalm.
Super lekkere is de moeite waard om eens te proberen. Gr Christine

Carine p

Dag Diana,
Heb je veel snijbiet in de tuin, want hier volgt het volgende recept.

Ingrediënten
Filodeeg (of zelf te maken met bloem, water en azijn)
1 pakje feta kaas (schaap en/of geit, geen koe )
4 eieren
Peper,, olijfolie
Snijbiet of deels gevuld met spinazie en/ of verse brandnetelblaadjes = een echte warmoes

Werkwijze
– stoof de fijn gesneden warmoes in olijfolie
– mix 4 eieren samen met de feta, voeg peper toe (geen zout)
– je kan 1 grote schotel maken of verschillende kleintjes.
1 grote schotel
– neem ovenplaat, leg filodeeg onderaan (best 2 laagjes)
– het mengsel
– sluit af met filodeeg bovenaan en maak wat toe aan de bovenkant
– smeer in met olijfolie en bak in oven op 180 graden, ong30 minuten

Kleiner paketjes
– neem een bladje filodeeg, voeg wat mengsel toe en vouw in een driehoekpaketje
– bovenaan wat olijfolie en afbakken in oven.

Eet dit met een slaatje van koude groenten, grieks slaatje, etc.
Smakelijk Carine

Carine p

Dag Diana,
Ik heb het recept van een Griek gekregen en samen gemaakt. Ook de filodeeg hadden we samen gemaakt, een wat bloemerige keuken achteraf maar best handing en makkelijk.
Als je geen feta lust (wat heel spijtig is), probeer dan eens feta van koemelk ipv schaap of geit. Deze is helemaal anders van smaak, en niet zo brokkelig. Persoonlijk vind ik dit echt feta meer, maar smaken verschillen natuurlijk. Dit recept is een griekse pitta
Groetjes Carine

angie

Ons favoriete recept met snijbiet in z’n geheel is “B(l)ettes facon Cloclo” van Marmiton.org, zoo lekker. Ik weck ook snijbiet, doe in het weckglas blad en steel in stukken gesneden met water erop met een beetje zout. 1 uur op 100graden. Gebruik dat later voor bijvoorbeeld een gratin.

Carine p

Dag Angie,
Bedankt voor het receptje voor de b(l)ette. Ziet er goed uit, zal dit zeker uitproberen. Inderdaad ik zou het ook kunnen wecken, maar hier heb ik heel het jaar door snijbiet in de tuin. Ik moet het nog amper zaaien, want telkens laat ik wel een kleurtje her en der in bloei schieten en dit zaait zich zo makkelijk verder. Ik heb snijbiet voor ons, onze buren, ik doe het in het hondeneten en dan nog is er nog teveel. De slakken lusten dit ook enorm en ze verstoppen zich onder de bladerendie ze lekker oppeuzelen en nadien peuzelen wij de escargots 🙂
Groetjes Carine

[…] Snijbiet […]

Loes Janssen

Kun je het niet als normale groenten klaarmaken? Moet het altijd met een recept voor hartige taarten etc.?

Ria

Hallo Loes,

Natuurlijk kun je snijbiet ook op andere manieren klaarmaken. In alle recepten die je normaal met spinazie maakt kun je de spinazie vervangen door snijbiet.

Eet smakelijk,
Ria

Larissa

Bedankt voor alle informatie en wat een prachtige foto’s!

Ik wil beginnen met snijbiet kweken in een grote pot van 50 cm en had gelezen dat je 4 planten per pot adviseert. Is het dan de bedoeling dat ik 4 zaadjes, 30 cm uit elkaar plant? Of raad je aan om meerdere zaadjes te planten en uit te dunnen? Zo ja, hoe veel cm moeten de zaadjes dan uit elkaar in de grond worden gestopt?

Ook vraag ik mij af hoe diep (hoe veel cm) de pot met moestuingrond gevuld moet zijn.

Sorry voor de vragen maar ik ben een complete nieuweling in de moestuin wereld!

johnny

Snijbiet is uniek in het hoge kalium gehalte , iets wat de mens zo’n tekort aan heeft . Positief dus .

Joke

Hoi Diana, ik heb een vraag, ik heb begin maart een paar rijen snijbiet en een paar rijen rode biet ingezaaid, maar zie nog geen duidelijke zaailingen opkomen. Kan ik er vanuitgaan dat alle zaden bijvoorbeeld zijn opgegeten en dat ik op opnieuw kan beginnen, of moet ik nog even geduld hebben? Of kan het zijn dat de grond niet geschikt is. Op deze plek had ik vorig jaar een prima oogst pompoenen en courgettes. Vr Gr Joke.

Anouk in Bremen

Ik heb twee snijbieten in een pot staan. In dacht dat het paksoi was want in woon in Duitsland en hier heet eea nogal anders. Het plaatje op het zakje zag er echt uit als paksoi. Nu heb ik het een paar jaar verwaarloosd want het was dus duidelijk geen paksoi. De planten zijn nogal houterig aan de steel, maar de blaadjes blijven groeien. Ik heb laatst geoogst, maar het was een beetje bitter. Het zou leuk zijn als de rode variant zou bloeien want ik denk dat dat een verdwaald zaadje was tussen de groene lucullus die ik heb.

Zou overplanten in de volle grond een goed idee zijn om de plant te laten bloeien? Het is een grote hoge pot maar meer dan 20,30 cm hoog worden ze niet.

Na de tomaten in de kas zaaien ga ik zeker proberen.

Heleen

Hallo Diana,
We hebben dit jaar voor het eerst een moestuin en daar willen we o.a. Snijbiet in telen. Nu heb ik Rhubarb Chard gekocht (want het oog wil ook wat), maar in tegenstelling tot wat hierboven staat, staat er op het zakje dat ik pas vanaf half mei ter plaatse kan zaaien, en ik had me juist er op verheugd dat ik het zo lekker lang kon zaaien . Daarnaast staat er op dat het zeer gevoelig is voor schieten (dat hadden ze er even niet bij gezegd in de zaden catalogus….) dus het een zal wel met het anders te maken hebben. Maar gevoelsmatig zou ik denk ik dat ik het dan juist vroeg zou moeten zaaien (en klein plukken) met bijvoorbeeld een zaaipauze op de langste /warmste dagen. Maar misschien snap ik de oorsprong van doorschieten nog niet helemaal.
Weet jij waarom de zaaitijd zo afwijkt?
En heb jij ervaring met Rhubarb Chard en heb je toen iets anders gedaan dan ‘gewone’ snijbiet?
Groetjes,
Heleen

Carine p

Dag Heleen,
je kan deze variëteit van snijbiet op dezelfde manier zaaien, oogsten etc als andere snijbiet.
ofwel zaai je ter plaatse vanaf maart, ofwel ga je voorzaaien in kleine potjes om nadien uit te planten. Dan zaai ik zelfs vanaf februari./begin maart.
Snijbiet is tweejarig, d.w.z dat deze het tweede jaar zo rond april/mei (afhankelijk waar je woont) zal doorschieten. Soms gebeurt het ook dat ze het eerste jaar reeds doorschiet, vooral in warme periodes.
ik zaai telkens vroeg in het voorjaar en nogmaals in het najaar zodat heel de winter snijbiet geplukt kan worden. Ze kan een paar graden vorst verdragen.
succes en groetjes
carine

Ellen

Vorig jaar snijbiet ‘ontdekt’ en het recept Blitva. Een stampot uit Kroatië waarvoor je alleen maar snijbiet, aardappelen, uien, knoflook en olijfolie nodig hebt. Lekker en niet ingewikkeld.

Ellen

Voor het recept van Blitva vind ik overigens de gewone groene snijbiet het lekkerst. Vorig jaar had ik de gekleurde versie en dat blad werd erg snel slap. De ingrediënten zijn:
1 kilo snijbiet (inclusief stelen), 4 aardappelen in kleine stukken, 2 uien en 6 teentjes knoflook.
Aardappelen 10 minuten koken, snijbiet in repen gesneden erbij en nog 10 minuten samen koken. Afgieten en laten uitlekken. Uien en knoflook klein snijden en fruiten in olijfolie. Aardappelen en snijbiet erbij, even bakken, peper en zout en nog een flinke scheut goede olijfolie. Klaar! Ze eten dit in Kroatie met vis maar ikzelf vegetarisch of iets van vlees.

Sigrid Olof

En ja hoor, ik zoek weer eens nuttige, leuke en uitgebreide informatie, over snijbiet deze keer, en slaag wederom op jullie site.
De foto’s helpen enorm om een duidelijk beeld te krijgen van de plant, zaadvorming etc.
Altijd een plezier om jullie te raadplegen!
Veel dank en een groet van Sigrid.

Anja

Vandaag bij de Turkse supermarkt snijbiet gekocht. Even aan een Turkse mevrouw gevraagd en die zij: is net spinazie maar dan veel lekkerder🤗

Kees de Pater

“en die zij”, lees ik hierboven.
Ma g het ook zijn “en die zei”?

Meld je aan voor de nieuwsbrief