Internationaal

Allereerst: als het goed is doet de nieuwsbriefmail het weer. Sinds eind december waren er steeds meer mensen die de mail niet meer ontvingen of zich niet aan konden melden voor de mail. Augus heeft het ondertussen gerepareerd, mocht iemand zich nog steeds niet kunnen aanmelden, of de mail met de plaatsing van dit blog weer niet krijgen (voor zondag eind van de middag), dan hoor ik het graag!

Onze volkstuinvereniging telt zo’n 55 tot 60 leden. Ik gok dat 2/3e van de tuinleden van Nederlandse afkomst is. Het andere, derde deel is een kakofonie van herkomsten. En het is heel bijzonder om te zien hoe verschillend en tegelijkertijd hetzelfde mensen tuinieren. Soms wat meer voor het plezier, soms wat meer voor de opbrengst, soms veel verschillende soorten, soms juist slechts enkele soorten, soms met precisie, soms uit de losse pols.

Heel verschillend en toch hetzelfde: buurman A van Nederlandse  afkomst zet een tuin vol met aardappelen, buurvrouw B van Koreaanse afkomst heeft zeker 300 knoflookplanten staan 🙂 .

Het is grappig, interessant en leerzaam om te zien dat wij druiven telen voor de vruchten, maar een stukje verderop een Turks gezin vooral de druivenbladeren oogst. En dat wij prei afzonderlijk uitplanten voor de dikke preien maar een Iraans tuinlid prei heel dicht op elkaar zaait en het oogst als een soort ‘snijprei’ (waarbij de kleine dunne, bijna bieslookachtige stengels weer aangroeien).

Ruim 25 jaar geleden kreeg ik van een Spaans tuinlid voor het eerst een courgetteplant. Ik had toen nog nooit courgettes gegeten maar sindsdien ontbreken ze nooit meer in onze tuin. En van een Italiaans tuinlid leerde ik hoe je pasta aliolio maakt (pasta aglio e olio maar wist ik veel, in die tijd kon ik een ei bakken en daar hield het wel zo ongeveer mee op). Ondertussen hoop ik iets beter te kunnen koken en ben ik blij met allerlei recepten die ik krijg, zoals het recept van Ketoprak dat ik een paar weken geleden van onze Indische tuinbuurvrouw kreeg. En het recept van Turkse Kisir dat ik van onze vroegere Turkse tuinbuurvrouw kreeg.

En van onze Surinaamse tuinbuurvrouw kreeg ik eens een stekje van Kangkung waar ik vervolgens veel plezier van had.

Kangkung stekjes

 

Kangkung planten

 

En van haar kreeg ik het beste recept voor Pom, en van die lekkere Surinaamse roze huzarensalade met bietjes en maïs. Door haar proefde ik ook voor het eerst sopropo (bittermeloen). En dat was gelijk ook voor het laatst want dat vind ik echt niet lekker. Het is ook echt heel bitter, deed me denken aan een groene paprika maar dan veel bitterder. Gelukkig zat er zoveel sambal van adjoemapepers bij dat dat het bittere grotendeels deed vergeten 🙂 ). Sopropo is trouwens wel een mooie klimplant/vrucht:

 

Ook echt niet lekker vond ik de shungiku die ik van de Koreaanse tuinbuurvrouw proefde, Ugh, een soort chrysanth, alsof je een bos bloemen eet die bedruppeld is met ouderwetse eau de cologne. Maar zij had dan wel weer een heel lekker recept voor een soort roerbak van courgettes met lenteuitjes, chilipeper en sesamolie.

Ik leerde trouwens niet alleen van mensen van andere afkomsten. Ik waarschuwde Nederlandse buurman Peter dat kouseband in de kas moeilijk is en maar weinig opbrengst geeft. Hij was gelukkig eigenwijs en bewees vervolgens het tegendeel. Dus nu ga ik dit jaar dus ook eindelijk weer eens kouseband zetten. Zelfs de Surinaamse buurvrouw ging bij Peter kijken hoe hij dat toch deed 🙂

 

Ik leerde van en door al die mensen iets over kailaan, kweeperen, tayer, okra, verschillende soorten pepers, het eetbare van kalebassen, baby choi, sojabonen, amsoi, yacon, klaroen, etc, etc.

Yacon

 

Ik leerde trouwens niet alleen van hen, ook van internet en uit boeken en tijdschriften. En misschien nog wel het allerbelangrijkste; van de mensen die dit blog lezen. Het wordt tijd dat ik iedereen eens hartelijk dank voor alle reacties op blogs en pagina’s! Van antwoorden op vragen, tips, recepten, nieuwe soorten om te proberen, verbeteringen van fouten in tekst, etc., etc. Zo is deze courgette in olie en azijn een blijvertje:

 

….. en heb ik soorten leren kennen als gember, begin ik dit jaar beter aan de teelt van zoete aardappelen (ook met nieuwe rassen), maar ben ik ook gewezen op de No-Dig filmpjes van Charles Dowding, word ik gewaarschuwd als Monty Don op BBC een tuinprogramma presenteert, krijg ik tips hoe ik de ledlamp het beste kan gebruiken, krijg ik ervaringen van mensen die op een andere manier witlof trekken, etc., etc..

Kijk, de eerste foto is van witlof in zand:

 

En dit gaf iemand als tip, witlof tussen natte kranten: veel minder zwaar, zelfde resultaat, zelfde smaak:

 

Het enige dat Ruud zich afvroeg was of de inkt in de krant door de wortel wordt opgenomen en zo uiteindelijk ook in het witlofkropje terecht komt. Ik durf het niet te zeggen, maar anders zou ik het volgend jaar met ongebleekt en onbedrukt dun karton in stukjes kunnen proberen.

En tot slot kreeg ik deze week een prachtig cadeau van Marja, die al enige jaren mijn website bezoekt: een vrucht/zaailing van de Chayote! Toen ik het onze Surinaamse buurvrouw vertelde was ze stikjaloers 🙂 .

 

Met de hartelijke dank aan Marja hoop ik daar dit jaar in mijn blogs ook weer iets over te kunnen schrijven. Het is bijzonder om te zien dat de zaden in de loop van de winter kiemen vanuit de vrucht.

En zo leer ik nog elke dag, van nieuwe soorten van nieuwe tuinleden tot andere ervaringen met bekende soorten van mensen die op pagina’s en blogs reageren. Dat maakt tuinieren de leukste hobby die er is, en het maakt de website voor mezelf al heel waardevol!

Mocht iemand interesse hebben in teeltpagina’s van bovengenoemde bijzondere groenten, dan hoor ik het graag! Voor nu ben ik eerst maar weer even verder gegaan met het bijwerken van bestaande pagina’s.

En ik heb alvast één nieuwe groenteteeltpagina van een bijzondere groente geschreven:

En bijgewerkt zijn:

Tot slot zoals altijd nog één foto. En om kleurig te eindigen; ik vond nog een foto van afgelopen zomer van een doorgeschoten snijbietstengel van het ras Peppermint. Die ga ik dus eind volgende maand heel zeker weer zaaien 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronald

Diana,
Fijn dat de nieuwsbrief weer binnenkomt en wat een leuk stuk om te lezen!
Dank en groet,
Ronald

Marianne

Hoi Dianna volgen doe ik je met regelmaat, tot 2016 had ik ook een volkstuin samen met mijn man,en las ik veel van je avonturen in je tuin.deze keer vind ik hst super leuk Dat je al die verschillende groentes van a deze nationaliteiten recepten kreeg en tips heel leuk.je zou er een receptenboek van kunnen maken.maar als ik al je verhalen zo lees heb je daar helemaal geen tijd voor.ik hoop dat je nog heel veel jaren van jullie tuin kunnen genieten.groetjes Marianne.

Laura

Wat een mooie liefdevolle blog!

Agnes Timmers

Goedemorgen Diana, het is een beetje druilerige ochtend en dan lees ik graag jou stukje. Veel bewondering heb ik voor je energie en schrijfsels. Ik kan niet wachten tot we weer in onze tuin aan de slag kunnen. Voor dit seizoen: heel veel plezier en een goede gezondheid toegewenst

Marjon

Ben benieuwd hoe het met jouw zaailing van de Chayote gaat. Zelf heb ik 2 jaar geleden een een Chayote vrucht met al een hele lange uitloper gekocht op de biologische zadenmarkt. Beetje bij beetje is deze uitloper toch overleden.

Saskia

Mijn chayotevrucht licht bij een raam op de noordoostkant en heeft een flinke uitloper. Het is nu 1 januari. Ik negreep dat je de uitloper moet bijsnoeien, maar ik weet niet hoe en waar. En in februari oppotten?

Hanneke van Bijsterveldt

Wat een interessante verhaal over verschillende planten van andere landen en cultuur!
Ik leer veel van je tips!

Petra

Hoi Diana,
Alweer zo’n liefdevol, interessant, leerzaam en leuk blog ! Top !
Petra

Ria

Dag Diana,

Heel interessant al die nieuwe gewassen. Misschien is het wel zo dat ze over een tijd heel gewoon zijn in ons land. Ik ben al wat ouder en ik kan me nog heel goed de eerste paprika’s en de eerste champignons in Nederland herinneren. En de eerste keer dat ik broccoli heb gegeten. Dat kun je je nu haast niet meer voorstellen.
Groetjes,
Ria

Lies

Je moest weten wat ik reeds allemaal van jou (w blog) leerde !
https://liesonderweg.wordpress.com/2020/01/22/witloof-uit-mn-pottentuintje/
Lie(f)s.

Lies

Superlekker ! Heb meerdere potten staan.
Nog eens bedankt voor wat ik via jou leer !
Lie(f)s.

Carine p

Dag Marjon,
Heb je de volledige chayote met uitloper in een pot uitgeplant?
Bizar dat je hierin niet gelukt bent, want het is een makkelijke plant die wel heel veel warmte nodig heeft. Hier in Frankrijk wordt dit veel verkocht.
Leuke blog Diana! Bedankt om deze informatie met ons te delen.
Grt carine

Astrid Vaessen

Hoi Diana, wat een mooi stuk!
Overigens is de inkt uit krantenpapier volgens mij niet giftig o.i.d. ik maak er altijd zakjes van voor mijn groen afval emmertje en toen heb ik gelezend dat het krantenpapier mee kan in de groene container. Grt. Astrid

Yvonne

Bij mij kwam de nieuwsbrief vandaag in de spambox terecht… ik heb het aangepast maar wou het even layen weten

Marina

Ik vind het heel leuk om te lezen over het kweken van voor ons onbekende groentes en vruchten.
Zelf heb ik na een vakantie in Turkije nu al een paar jaar een loquat boom in onze koude kas staan. Probleem wordt komend jaar dat hij echt te hoog gaat worden. Dus sta ik voor de keuze; snoeien of gaan leiden. Wie heeft raad?
Ook heb ik in huis op de vensterbank op ‘t Zuiden een betelroot in een pot. Ik merkte al dat hij het niet echt naar z’n zin heeft en heeft nu schildluis; blijkbaar doe ik iets niet goed!
Maar het blijft een uitdaging!

Arthur

Loquat overleeft het (op den duur) ook buiten, de eerste jaren zijn mogelijk problematisch maar zodra de boom ouder wordt gaat het goed.
Mijn zwager heeft een grote boom in de tuin staan, staat daar al vele jaren.

ann

Dag diana. Lees nu reeds enkele jaren je pagina (die ik vandaag plots bij de spam vond) en geniet ervan met volle teugen. Tijdens de ochtendpause met een potje koffie naast mij doe ik vaak nieuwe ideetjes op . Ben wel niet zo´n bezig bijtje als jij maar geniet toch volop om dagelijks door de tuin te wandelen en te bedenken wat we nu weer gaan eten. Woon in Tenerife dus is er het gehele jaar door wel wat te plukken… Wij hebben reeds jaren chayotas. Eerst waren het er zoals die op de foto, maar nu ebben we er enkel nog donkergroene want die prikken minder. Gebruik ze vaak ter vervanging van courgettes, of in een tortilla (omelet). Hier is het bijna een woekerplant en moet ze daarom af en toe kleinkorten. anders overgroeit die alles. Veel geluk ermee en genieten maar. groetjes. ann

DORI

Ik probeer de chayote ook al een jaar te kweken maar niet te vroeg buiten zetten anders red die het niet.Ik heb ze laatst bij chinese superstore gekocht en op vensterbank gelegd.Begint nu uit te lopen.Als je wil wachten met uitlopen moet je in koelkast bewaren

Arthur

Vorig jaar had ik voor het eerste ook chayote geplant. De plant kan totaal niet tegen vorst. Vorst aan de grond zorgt er al voor dat de plant kapot gaat, en sommige vruchten hadden toen ook al vorstschade. Dat gebeurde op 31 oktober vorig jaar.

Saskia B

Hoi Diana,
Ik wil wel eens van jouw buurman Peter horen hoe hij zijn zo goed kan oogsten van zijn kousenband. Ik probeer het al drie jaar in de kas. Het begin gaat goed in huis, kiemen, kleine plant, afharden beetje, in kas planten in aarde met lekker compost en een beetje plantenmest, maar als hij dan groter wordt dan word de stengel en de bladeren te licht, bijna geel, veel bladeren vallen af, en geeft hij wel oogst maar heel weinig. Ik heb een blumat watergeefsysteem en ze krijgen volgens mij ook niet te weinig of te veel water. Wat is het geheim?

Saskia B

O ja, misschien niet teveel zon!
Ga ik dat eens proberen, plekje met wat meer schaduw…..

Mariël

En, hoe doet Peter het nou..? 🙂

Pien

Vaak heb ik bij het lezen van jouw blog tranen van het lachen. Vanochtend zijn het tranen van ontroering. Dank je wel Diana!

Marc

Bij mij kwam de nieuwsbrief idd ook niet binnen maar ik had het nog niet opgemerkt, de laatste blog die ik voor vandaag gelezen had was van 10 – 01 en de laatste nieuwsbrief die ik had gehad was van 29-12.
Groet marc

jenneke

Wat een goed idee die manier van prei zetten op z’n Iraans. Ik zaai vaak meer prei dan ik kwijt kan en dit jaar dus naast de klassieke manier ook een rijtje met prei dicht op elkaar en knippen maar. Leuke blog!

Gery

dit jaar had ik maar 3 vruchten van de Chayote, maar het jaar daarvoor had ik er meerdere, ik bewaar de vrucht in de koelkast ( 15 graden ) tot ong. half januari.
dan haal ik hem er uit en mag hij in het licht liggen.
na een poosje komt er een uitloper aan en kun je hem half in een pot met aarde poten. en half mei krijgt hij een lekker plekje in de zon.
de vruchten verschijnen pas laat in de zomer.
dank voor je leerzame schrijfsels!!

katrien

Dag Diana,
Ik heb de nieuwsbrief helaas terug niet ontvangen.
Wat leuk de uitleg over de “speciallekes”. Ik krijg al zin om al die dingen ook eens te gaan zoeken en uit te proberen !

katrien

Dag Diana,
Nee, de mail is zeker niet bij de spam terechtgekomen, hopelijk zal het in de toekomst terug lukken om de nieuwsbrief te ontvangen ! Ondertussen zijn alle paprika’s gekiemd volgens de denomethode, op de eerste aubergines en pepers is het nog wachten, mss duurt dat iets langer vooraleer die kiemen, ben benieuwd …

jannie

Diana, wat ben je weer enthousiast!
Ik heb op dit moment geen moestuin maar blijf het leuk vinden je blog te lezen, wordt er altijd weer vrolijk van. Bedankt!

Kim

Leuke blog weer Diana!
Wat betreft het mailtje hierover, dat kreeg ik zo’n 10 minuten geleden, maandag 3 februari rond 8:15. Kan dat mijn mailsysteem wat traag is.
Ik ga vandaag beschuit met muisjes kopen, de eerste paprika zaailingen zijn boven! Wanneer zet ik ze het best lichter en koeler? Bij twee of vier blaadjes?

Groetjes Kim.

Gerrit Nieuwenhuis

Deze website is helemaal top! Met zoveel kennis en passie geschreven. Een genot om te lezen. Met waardevolle informatie en tips! Bedankt

Wijnie

Hoi Diana,
Ik heb geen mail gekregen tot nu toe, ook niet in mn spam. Maar als ik de enige ben, hoef je Augus daar niets aan te laten doen hoor. Voordat die mail in mn inbox terecht komt heb ik je nieuwe blog vaak al gelezen:)
Mijn 3e oogst witlof is nu wel goed gelukt! Ik denk dat de warmte de oorzaak was van de rotte randen op de bladeren, ook in de krop. De laatste teelt had ik hetzelfde gedaan als de vorige, alleen koeler gezet en iets eerder geoogst. Ik had nu witlof waarbij ik bijna niets aan hart weg hoefde te snijden. En gemiddeld 130 gr stuk. Ik denk alleen aan de foto af te leiden dat die van jou nog zwaarder zijn. Eet met smaak ervan!
Groetjes Wijnie

Cocky Braat

Zoveel dank Diana, voor het delen van je kennis, wetenswaardigheden en enthousiasme.
Groet,
Cocky

Carine p

Dag Marjon en Diana,
Als ik klik op beantwoorden, dan reageert de site niet. Dus, ik schrijf hier even een antwoord op het chayote verhaal.
De manier die ik hanteer voor chayote planten is als volgt :
– doe in een pot potgrond en leg de chayote horizontaal neer. Temperatuur tussen 16 en 28 graden is prima, ik leg deze op ongeveer 20 graden in de huiskamer. Ik gebruik onmiddellijk de pot waarin de plant zal ontwikkelen.
– vrij snel begint de plant te kiemen en geleidelijk aan doe ik daar grond over. Na het schieten eerst de helft, dan 3/4 tot volledig onder.
– zodra de eerste bladeren goed gezond zijn en verschijnen, knip je deze tak zodat je hierdoor een vertakking krijgt. Je kan dit nogmaals doen indien gewenst, want chayote is een serieuze klimmer en eigenlijk een vaste plant (die geen vorst verdraagt).
Pas midden/einde mei buiten planten op een zonnige plek. Voor Nederland zou ik dit zeker in pot doen. Voorzie iets dat de chayote kan gebruiken om zich vast te hechten; het is een ware klimmer.
Ik hoop dat je met mijn ervaring iets verder bent.
Groetjes Carine

Saskia

Dag allemaal,
Even iets heel anders…
Er draait in het filmhuis een film die Little Joe heet…over het kweken van een speciale bloem.
Misschien leuk voor als zo hard gaat stormen en je de tuin niet in kunt..
Groetjes,
Saskia

[…] oud en bekend maar wel eetbaar is de yacon. Toen ik het blog Internationaal schreef en nog eens naar informatie zocht kwam ik op een pagina terecht met meer informatie sinds […]

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties