Oud en nieuw

Ondanks alle storm en regen van de afgelopen tijd lijkt de tuin de lente in te glijden. We zien het aan het onkruid dat begint te groeien, aan de woerden die ruzie zoeken om een vrouwtje, aan de dansende muggen als de zon even schijnt. En aan de fruitbomen en -struiken die voorzichtig uit gaan lopen. Op de foto links de aalbes, in het midden de blauwe bes en rechts een piepklein maar duidelijk bloemknopje van de bosperzik:

 

Ook thuis begint het steeds meer lente te worden, het begint al aardig vol te worden op de slaapkamers, overal staan wat zaaisels, zaailingen en overwinterde stekken.

Op de foto hieronder zie je mijn nieuwe ervaring met zoete aardappelen die een bijna overweldigende hoeveelheid stekken maken (in tegenstelling tot de zoete aardappelen die ik voor het stekken tot nu toe altijd in de winkel kocht en een stuk of 5 stekken per aardappel maakten):

 

En dit is het oude en bekende gezicht van groeiende peperzaailingen op het beste/lichtste plekje in huis (en sinds dit jaar ook nog eens met kweeklamplicht in de avond):

 

Op een ander kamertje staan overwinterde stekken:

 

Ik had ze eigenlijk al buiten willen zetten, en misschien zelfs al willen uitplanten en/of verpotten. Maar de aanhoudende windkracht 6 tot 9 houdt me tegen. Het zijn soorten die ik zelf in de herfst stekte zoals de Salvia Amistad en Fuchsia triphylla Koral, maar ook gekochte planten die ik niet buiten of in de kas durfde te overwinteren. Zoals mijn derde of vierde poging Lepechinia hastata. Ik heb deze plant al vaker gehad maar ze overleefde nog nooit een winter (buiten en in de kas). Dus deze winter nam ik het zekere voor het onzekere, want na al die jaren verheug ik me weer zo op deze bijzondere plant.

Ik vond nog een oude foto uit 2009 van deze Lepechinia:

 

De bloempjes zijn prachtig, bijna rokerig donkerroze. Maar het meest bijzonder zijn die heel kleine stipjes die je op de bijna zwarte knoppen en zaadpeultjes ziet; het is een kleverig stofje dat overduidelijk naar boenwas geurt. Ze is niet eetbaar maar wel heel mooi en bijzonder, ik kan er nooit langs lopen zonder te ruiken. “Pledge” denk ik dan gelijk, me de gelijknamige spuitbus herinnerend die mijn moeder vroeger op de afgrijselijk lelijke eiken tafel spoot en uitwreef waarna die glom als een spiegel  🙂 .

Ook oud en bekend maar wel eetbaar is de yacon. Toen ik het blog Internationaal schreef en nog eens naar informatie zocht kwam ik op een pagina terecht met meer informatie sinds het laatste jaar dat ik haar teelde. Ik vond de eetbare knollen toen wat flauw, niet zo zoet als ik had gehoopt, ik heb ze een paar jaar vooral voor de lol en het mooi geteeld. Maar nu las ik dat de smaak pas na een aantal weken bewaring wordt ontwikkeld. Nou, daar ben ik dan wel benieuwd naar, dus ik heb gelijk maar een knolletje besteld. Ja, ik heb het bij één gehouden, want het wordt weer een ‘vol’ jaar 🙂 .

Dit was in 2013 de opbrengst van 3 planten:

 

Bij elkaar waren het 3 emmers vol, sommige knollen waren ruim een pond zwaar (ze is qua vorm en grootte van de knollen wel enigszins vergelijkbaar met de zoete aardappel). Misschien wordt het tijd om een pagina over haar te maken en daarin mijn herinneringen van toen te beschrijven en daaronder de aanstaande ervaringen van dit jaar.

Nieuw voor dit jaar worden de probeersels met laos (die na een week of 8 nu uiteindelijk voorzichtig uitlopen) en koenjit (die er in het vermiculiet nog steeds hetzelfde uitzien als 8 weken geleden en dus vooralsnog helemaal niks doen).

En oud maar ook nieuw voor dit jaar: ik heb lang, lang geleden (ik gok een jaar of 18 tot 20 terug) eens witte asperges geteeld (nou ja, ‘geteeld’ is een iets te groot woord). Ik heb ze toen zelf gezaaid, het jaar erop uitgeplant, daarna nog een jaar gewacht voor de eerste voorzichtige  oogst. Maar in dat derde jaar werden de planten aangetast door de aspergevlieg, en konden we (ondanks een berg zand die we ook nog eens hadden versjouwd, gemengd en gebouwd) geen één asperge oogsten. Ik was er na die ene ervaring van 3 jaar nutteloos mijn best doen ook gelijk weer klaar mee, dat lijkt me duidelijk.

En dat terwijl we asperges heel erg lekker vinden. Dus ga ik het dit jaar toch weer eens proberen, maar dan de groene, want die hebben sowieso al veel meer kans van slagen in onze vette klei. En ik heb, denk ik, een goed ras gekozen (de biologisch Vegalim met alleen mannelijke stelen dus meer opbrengst). En ik ga ze in een verhoogde bak planten, minder klei, lossere grond.

Oh ja, het zaaien sla ik ook over, die drie jaar voorbereiding heeft iemand anders al voor me gedaan, ik heb lekker lui en snel aspergeklauwen besteld (want zo heten deze kale planten/wortels die we bij het planten uitspreiden):

 

Dit weekend gaan we ze uitplanten, mocht iemand nog een tip hebben m.b.t. plantdiepte en afstand (20 centimeter diep en 40 centimeter uit elkaar, zegt ‘men’), standplaats, verzorging, aspergevlieg, etc. dan houd ik me van harte aanbevolen!

Zo telen we, net als elk jaar, oude bekende en bewezen soorten maar ook weer nieuwe groenten, en uit het oog verloren soorten die een nieuwe kans krijgen. Ruud zegt dat de tuin bij voorbaat al te klein is voor alles wat ik wil gaan zaaien en planten, en ik zeg het niet hardop maar ik vrees er ook een beetje voor.

Dan nog even de link naar het blog dat ik deze week op de website van Pokon schreef, over het verschil tussen Broccoli en Broccolini

En tot slot wil ik, mede namens Freek, iedereen nog even hartelijk danken voor alle lieve reacties op mijn vorige blog! Zes komma drie kilogram onvoorwaardelijke liefde en ondanks zijn voorgeschiedenis een bijna blind vertrouwen, zelfs tijdens de 2 insuline-injecties per dag, hoe bijzonder is dat! En Freek is ook heel grappig want hij blijkt grotendeels ondersteboven te leven; hij laat zich te pas en te onpas vallen (wij lopen ondertussen niet meer maar ‘schuiven’ letterlijk door het huis). Hij slaapt zelfs op zijn rug. Freek is thuis, dat vinden wij en ik denk dat hij het daar ook mee eens is.

 

Volgende week hoop ik eindelijk eens iets over het buiten (moes)tuinieren te schrijven, door alle storm en regen zijn we amper naar de tuin geweest. En dat terwijl er genoeg te doen is. Als eerste staat het schoonmaken van de 3 nestkastjes op het programma, want we zagen dat er al weer in wordt gekeken of het een geschikte broedplaats is. En daarna gaan we de asperges planten, de rekken voor doperwten, kapucijners en sugar snaps zetten (want die kiemen ondertussen volop). En vervolgens kan ik nog wat gaan zaaien, en het wordt tijd om de sjalotten te poten. Genoeg te doen!

p.s.: omdat de nieuwsbriefmail nog niet bij iedereen aankomt probeert Augus het via een andere weg op te lossen, maar omdat dat een hele puzzel is kan het betekenen dat je de nieuwsbriefmail dit weekend niet krijgt. Augus werkt aan een oplossing!

42 reacties op Oud en nieuw

Ruud & Diana 21 februari 2020 om 21:02

Hallo Lies,
Leuk om te zien! Ik heb het knolletje opgepot en maar op een warme en lichte plaats gezet (bij de paprika’s en pepers), in de hoop dat ze snel tot leven komt.
Zodra ze uit gaat lopen ga ik haar dan wat koeler zetten.
Veel succes met de teelt van yacons dit jaar!
Diana

Lies 21 februari 2020 om 22:26

Elk jaar in december weer heerlijk zoet smullen…
Ook succes gewenst, Diana !
Lie(f)s.

SaskiaB 22 februari 2020 om 22:36

Ik laat de knollen nog rustig liggen in de kelder, net als dahlias. Over een maand laten kiemen is vroeg genoeg denk ik zelf. Wat ze gaan toch niet eerder oogst geven bij vroeg kiemen, en ze willen echt geen nachtvorst.

Ruud & Diana 23 februari 2020 om 09:42

Hallo Saskia,
Ik kocht nu een knolletje en dat had wel een groot snijvlak en was heel donker, bijna zwart van kleur. Wel nog stevig hoor maar ik wil het nu niet gokken en ben dus maar gelijk gestart, en dan maar in een wat grotere pot houden tot ze in mei naar buiten mag. Bij de vorige paar keren dat ik haar teelde potte ik de knolletjes al direct na de oogst op en zette de jonge plantjes op een koele slaapkamer waar de groei stil stond tot ik ze in maart wat warmer zette en wat meer water gaf. Maar jouw manier zorgt voor minder werk en neemt korter en minder plaats in beslag, dankjewel voor de tip!
groetjes,
Diana

Hansje 21 februari 2020 om 18:58

Geweldig dat jullie Freek een thuis hebben gegeven. Hij ziet er heel gelukkig uit, superrelaxed!
Veel geluk samen gewenst…
Groetjes, Hansje

Elvira de Ridder 22 februari 2020 om 10:22

Heerlijk toch om je blogs te lezen! Geweldig dat Freekie het zo getroffen heeft . En wat ik eigenlijk wou zeggen: De kurkuma heeft hier in 201 9 ook maanden in een bakje vermiculiet gelegen. Ineens kreeg er 1 knolletje verdikkingen en is begonnen uit te lopen. Uiteindelijk is ieder stukje een plant geworden en heb ik nu 2 grote potten vol kurkuma-planten. Ik heb ze niet geoogst, ik ben van plan dat dit jaar met 1 te doen en dan om en om iedere pot 2 jaar oud te laten worden. Succes!!

Ruud & Diana 23 februari 2020 om 09:29

Halo Elvira,
Dankjewel! Ik heb bedacht dat ik de knolletjes kurkuma misschien beter uit het vermiculiet kan halen en gewoon in potgrond ga leggen, maar ik twijfel nog.
Leuk om te horen dat het uiteindelijk goed moet gaan komen met de kurkuma!
groetjes,
Diana

Pien 22 februari 2020 om 17:33

Hoi Diana, tot mijn verbazing kwam je mail na al die jaren in reclame terecht. Maar ook daar was ik er blij mee! Vooral omdat je reclame voor Yacon ging maken. Ik heb nog knollen van de oogst van het najaar, werkelijk bizar hoe die smaak zich ontwikkelt van het gewoon liggen naast de dahliaknollen. Mijn knollen heb ik afgelopen zomer laten groeien in eigenlijk waardeloze grond, beetje zanderig met weinig voeding (alleen wat kali aan het eind van de zomer). Maakte ze niets uit, enorme oogst, veel broedknollen en ze zijn weer zo lekker!
De jaren daarvoor heb ik ze vertroeteld in prachtige grond, achteraf lijkt dat bijna zonde. Ik ben benieuwd hoe het telen jou bevalt en verheug mij al op de spannende recepten die je altijd verzint!

Ruud & Diana 23 februari 2020 om 09:35

Hallo Pien,
Augus is door de problemen met de nieuwsbriefmail overgestapt op een ander programma, dat is wellicht de reden dat de mail nu in je andere box terecht komt.
Maar aangezien ook dit het probleem niet voor 100% verhelpt puzzelt hij verder.
Dankjewel voor het delen van je ervaring! Mag ik vragen bij (ongeveer) welke temperatuur je de yacón-knollen bewaart? En of je ze bedekt en waarmee? Ik las dat ze voor de bewaring het best naast elkaar tussen 2 lagen net niet droge compost worden gelegd, ben je het daar mee eens?
groetjes,
Diana

Pien 23 februari 2020 om 19:10

Heerlijk….na alle jaren tips van jullie kan ik eens helpen…!
Ik bewaar de broedknollen (dat zijn er meerdere per plant, herkenbaar aan de ogen/knobbels) in een speciekuip en leg daar een natte theedoek op. Die poot ik rond deze tijd op door ze gewoon met wat aarde bij elkaar in zo’n zelfde kuip in het licht te zetten. Qua temperatuur maakt het allemaal weinig uit als ze maar NOOIT vorst krijgen. Ze lopen relatief makkelijk uit en kunnen na half mei verhuizen naar de tuin. Absoluut zonnige plek geven. Komt er toch nachtvorst dan zijn de bladeren echt onmiddellijk zwart maar de knollen lopen vanzelf weer uit. Verhalen over ruimte (ik las ooit iets over een kuub per broedknol) neem ik met een korrel zout, ze weten hun weg wel te vinden. Niet laten uitdrogen, wat kali eind zomer.
De eetknollen bewaar ik op eenzelfde manier. Gewoon in een emmer en vooral geduld. Mijn knollen zijn eind oktober vies/flauw maar worden door bewaren hoe langer hoe zoeter. Nu zelfs zoeter dan een maand geleden. Wij eten nooit voor eind januari (elk jaar ruzie met mijn man die vindt dat het nu echt wel kan). Droogte bij bewaren is niet goed denk ik, ze gaan dan verschrompelen. Dus ook hier af en toe een plantenspuit of een natte theedoek. Natte compost is denk ik prima maar zo luxe heb ik het nooit gedaan. Ze staan bij mij in een kast die in een ruimte staat die niet boven de 10 graden is gekomen deze winter. Ik wil het restant half maart met een slowjuicer uitpersen en gaan inkoken. Dan schijnt er een soort siroop te ontstaan die naar caramel en peer smaakt. Pannenkoeken, desserts etc. Yacon is ook theoretisch leuk. De enige plant ter wereld die aan één plant zowel broed-als eetknollen heeft. Feestmaal in Peru met gebraden cavia. Wees gerust, nooit geprobeerd. En heel veel theorie over voordelen voor diabetici/darmflora etc.maar ik ben niet medisch onderlegd. Ziekten zijn mij niet bekend, van plaagdieren heb ik nooit iets gemerkt. Bij het koken houdt het zijn structuur maar rauw eten (zoals een appel) of door een salade heeft onze voorkeur. Net gelezen dat ze gesneden met een mandoline en daarna gedroogd in de voedseldroger verslavend lekkere chips geven. Bloemen heb ik nooit gezien, omvang boven de grond ca.een halve meter, hoogte idem. Bij mij samen met de aardappelen. Geen idee welk ras ik heb maar mijn Yacon geeft gladde knollen en dat is bij het schillen handig. Voor wie begint metYacon, begin lekker met twee of drie broedknolletjes. Na één oogst heb je een veelvoud.
Dus eigenlijk: gewoon eens doen!

Ruud & Diana 24 februari 2020 om 11:39

Hallo Pien,
Dankjewel voor je uitgebreide uitleg!
Ik heb ondertussen een pagina over de teelt van yacóns geschreven (https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/overig/yacon/) en ik hoop dat je het goed vindt dat ik je reactie ook op die pagina heb geplakt.
Ik ga zeker een aantal van je tips overnemen, en ik ben nu al heel benieuwd naar de yacón-chips uit de voedseldroger!
groetjes,
Diana

Ed 23 februari 2020 om 10:11

Diana, weer leuk om te lezen. Helaas heb ik gemist waar de zoete aardappel dit jaar gekocht is. Je schrijft dat deze niet uit de winkel komt. Ben ik te laat om het dit jaar nog te proberen?

Ruud & Diana 23 februari 2020 om 12:03

Hallo Ed,

Je bent zeker niet te laat om het nog te proberen hoor. En als je de zoete aardappelen warm kunt laten spruiten (bij 25 graden) maken ze snel wortels en vervolgens stekken.

Ik kocht wat knollen (om zelf van te stekken) bij https://www.denoudekastanje.be/producten/plantgoed/eetbare-knollen. Ik vrees dat de verzendkosten wel hoog zijn (11 euro), omdat het vanuit België moet worden verstuurd. Maar ze hebben erg leuke rassen in verschillende kleuren die geschikt zijn voor de buitenteelt in Nederland. Ik zag dat https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/pootgoed_en_plantmateriaal/group_id,1898 stekken verkoopt die vanaf mei verzonden worden. En anders kun je natuurlijk altijd een poging wagen met zoete aardappelen van gekochte knollen in supermarkt of toko. Ik hoorde van iemand dat bij de Aldi in België op een zak zoete aardappelen het ras Beauregard werd vermeld, en ook dat is een goed ras voor het Nederlandse klimaat (wordt ook bij de ecohoeve verkocht). Misschien is het de moeite waard om even bij verschillende supermarkten te kijken op de verpakking van zoete aardappelen, misschien wordt ook daar het ras genoemd.

Tot slot: kijk ook nog even op de pagina over de teelt van zoete aardappelen (zeker wat verder naar beneden, bij 2019 en 2020: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/zoete-aardappel/

groetjes,
Diana

Anne Vyncke 23 februari 2020 om 12:36

Dag Diana en Ruud,

Wij eten al enkele jaren Yaconknollen die heerlijk zoet smaken. Je zou er ook suiker kunnen van maken.
Als je ze oogst, heb je twee soorten knollen. De rode, ronde met wortels die ik bewaar zoals dahlia’s om terug uit te planten in de lente. En de witte, paarse langwerpige knollen zijn er om heel de winter van te smullen. Wij oogsten juist voor de vries. Om de zoete smaak te verkrijgen, leggen we ze een week buiten op de vensterbank. Zo worden de zetmelen in de wortels omgezet tot suikers. Is het geen warm en zonnige weer dan doen we ze in een plastieken bak met deksel en zetten we ze naast de kachel gedurende een week. Dan gaan ze naar een koelere (12-15 graden) ruimte. Na een maand zijn ze dan heerlijk.
Door het natte weer dit najaar, hadden de knollen heel veel water opgezogen en begonnen er sommigen te rotten. Vermits wij regelmatig knollen halen om te eten, kan je dat goed bijhouden en ze wegdoen.
Als er nog vragen zijn dan lees ik het graag!

Een fijne zondag,

Anne

Ruud & Diana 24 februari 2020 om 11:23

Hallo Anne,
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Ik heb ondertussen een pagina over de teelt van yacón geschreven, ik heb je reactie even gekopieerd en daar ook geplaatst.
De nieuwe pagina over de teelt van yacon’s: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/overig/yacon/
groetjes,
Diana

Beelen Stella 23 februari 2020 om 14:29

Hallo Ruud en Diana
Wat een gezellige poes ,en wat treft ze het bij jullie.
Ik had een vraagje bij de kweeklamp van ikea die we gaan kopen, onze tomaten die nu uitkomen in de propegator zijn erg iel nu met dit donkere weer ,ze staan in de veranda daar is normaal veel licht maar nu met dit weer niet .Hoelang per dag moet die er op staan ? En kan Ik deze ook gebruiken voor wat anders? Bv voor spitskool die ik ga zaaien?

Michel 23 februari 2020 om 19:31

Hallo Annick.
Ben een paar weken geleden naar Ikea duiven gereden daar waren de kweeklampen niet meer leverbaar heb er nu eentje via bol.com gekocht en die bevalt prima.
Ik doe de lamp om 7 uur aan en hij gaat om 22.00 uur uit super mooie gedrongen kool sla andijvie en paprika planten.

Michel 23 februari 2020 om 19:33

Sorry moest Stella zijn.

Anoniem 24 februari 2020 om 07:26

Hallo Michel ,welke heb je gekocht bij bol.com ? Bij ikea staat het wel op de website ,maar daarom is het er nog niet .

Michel 25 februari 2020 om 03:47

LED planten groei / Kweeklamp 45 watt 225 LEDs tot 2160 Lumen

Stella 25 februari 2020 om 12:56

Heb er een besteld bij lumeri , hoop dat hij vlug komt want met dat donkere weer .

Ruud & Diana 24 februari 2020 om 11:21

Hallo Stella,
Je vraag is lastig te beantwoorden omdat het ook licht aan de sterkte van van de lamp, de grootte van de lamp (en/of de hoeveelheid led’s), de standplaats (in een raamkozijn), etc.
Hier staan de zaailingen in een raamkozijn op het zuidwesten. Als de zon schijnt doe ik de lamp overdag niet aan, alleen bij zeer donker regenachtig weer, normaal gesproken doe ik de lamp rond 17 uur aan en gaat die uit wanneer ik naar bed ga. Ze hing hier op een hoogte van 60 centimeter maar we hebben de lamp vorige week 15 centimeter lager gehangen. Het is ook voor ons dus oefenen en experimenteren met hoogte, standplaats, hoeveel uren aan en uit, etc.
Ik ga zelf pas over 2 weken tomaten zaaien, die kiemen en groeien veel sneller dan pepers en paprika’s. Spitskool zaai ik nooit in huis maar altijd in de koude kas of buiten want spitskool kan veel kou verdragen.
Misschien is het handig om deze pagina te lezen, daar kun je meer informatie vinden over zaailingen die lang en dun worden door de combinatie van te weinig licht en teveel warmte: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/algemene-zaai-informatie/lange-en-dunne-zaailingen/
groetjes,
Diana

Stella 25 februari 2020 om 13:03

Hallo Diana, ik dacht van de propegator en lamp in mijn tuinhuisje te zetten nu als ik de lamp heb ,heb daar elekticiteit .en dan de lamp er constant van 7 u tot 22 u aan te doen is veel praktischer dan in huis .dat zou toch ook moeten lukken denk ik ,dan is er constant het zelfde licht . Hoop dat ze goed lukken heb een paar nieuwe soorten gezaaid ,polish paste voor saus ,candy sweet icicle ,en sprite en de liguria van verleden jaar .

Ruud & Diana 26 februari 2020 om 09:10

Hallo Stella,
Dat kan natuurlijk ook, als er geen of niet genoeg buitenlicht is kan de lamp langer aan. De enige voorwaarde is dat er altijd een aantal uur ´rust´ is, zoals ook wij 8 uur lang moeten slapen 🙂
Op donkere dagen zet ik de lamp vaak ook al een paar uur eerder aan, als de zon schijnt juist wat later (als het pas echt donker wordt). En toch worden de planten hier nog vrij hoog. Ik gok dat dat ook te maken heeft met bijvoorbeeld de voeding in de grond, de hoogte van de lamp (dus de ruimte tussen lamp en planten) en de temperatuur in de kamer. Het is ook voor mij maar experimenteren wat het beste werkt.
Ik wacht nog een week met het zaaien van tomaten en maak me nu al zorgen om het altijd en eeuwige ruimtegebrek 🙂
Veel plezier met zaaien en de kweeklamp!
groetjes,
Diana

Annick 23 februari 2020 om 15:30

Goedemiddag Diana,

Zou je kunnen delen waar je de aspergeklauwen aankocht aub?

Ruud & Diana 24 februari 2020 om 11:35

Hallo Annick,
Ik heb groene aspergeklauwen van het ras Vegalim gekocht, bij Zaadhandel van der Wal: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/pootgoed_en_plantmateriaal/group_id,1897
Ik ben er erg tevreden over. Ik zag dat hermie.eu ook aspergeklauwen verkocht, die heb ik zelf niet gekocht maar ik heb er een maand of 3 geleden wel witlofwortels gekocht en daar was ik toen ook heel tevreden over. De asperges: https://www.hermie.com/nl/aanbod/asperges-witloof#breadcrumb-anchor
Ik hoop dat je hier verder mee kunt, maar er zijn vast nog meer aanbieders hoor.
groetjes,
Diana
Onze aspergeklauwen (van van der Wal dus) zien er zo uit, zaterdag geplant:

Aspergeklauw

Steven 26 februari 2020 om 19:55

Dag Diana

Bedankt voor de verwijzing naar onze site en altijd leuk om te horen dat je tevreden bent over de witloofwortelen. Dit is inderdaad 1 van onze specialiteiten (heel lang gezocht om een kwalitatieve kweker te vinden). We gaan er trouwens deze week mee stoppen dus op is op als je er nog zou willen planten (typisch verkopen we dit tot eind februari).
Voor de asperges wou ik even benadrukken dat de asperge Cumulus een echte aanrader is. We hebben ook de standaard Argenteuil maar die zou ik eigenlijk niet aanraden.

Angelique B. 23 februari 2020 om 23:37

Hallo Diana, bij mij geven sommige aardbeiplanten nu al bloemen en vruchtjes. Heb jij ze ook al gezien? Ik weet niet of ik de vruchtjes moet wegknippen om de groei van de planten te bevorderen of juist aan de plant laten.

Hartelijk dank.

Ruud & Diana 24 februari 2020 om 11:49

Hallo Angelique,
Nee, hier nog geen bloempjes maar wij hebben jonge planten (een nieuw aardbeienbed in augustus gemaakt).
Wellicht is het vreemde weer de oorzaak van die vroege bloei. Ik kan je dan ook niet goed adviseren, want dit is nieuw voor me. De aanleg van bloempjes en vruchten van de eenmaaldragende aardbeienrassen worden al eerder gemaakt, je krijgt er geen nieuwe voor terug. Dat geldt niet voor de doordragende rassen, die maken weer nieuwe bloempjes en vruchten. Om die reden zou ik de bloempjes bij de eenmaaldragende rassen niet weghalen maar bij de doordragende rassen wel. Maar het is maar een beetje een gok hoor! Ik ben benieuwd of de bloempjes ook vruchten worden want het is eigenlijk nog wel te koud, en er zijn ook nog niet genoeg bestuivers.
groetjes,
Diana

Desirée 24 februari 2020 om 14:20

Zelf heb ik doordragende aardbeien in 2018 geplant die met Kerst dat jaar nog steeds aardbeien gaven. Niet meer zo zoet en beetje waterig, maar toch! Daarna heb ik ze radicaal terug gesnoeid om ze in winterrust te dwingen. Afgelopen jaar heb ik ze begin december terug gesnoeid. Wat nu uitloopt en aan bloemen er aan komt laat ik rustig zitten, maar je kan gerust nog terug snoeien tot zelfs ver in maart hoor, mits het doordragers zijn zoals Diana al schreef; die zijn ruim op tijd voor het aardbeienseizoen weer op volle kracht aan het produceren.
Wat heerlijk trouwens om Freek zo te zien genieten Diana!

Desirée 24 februari 2020 om 14:26

Angelique, als je toch eenmaaldragende aardbeien hebt, dan kan je er een fleecedoektunnel overheen zetten: daarmee kunnen ze ook een paar graden vorst weerstaan en is de kans het grootst dat ze lang genoeg leven en zich traag genoeg ontwikkelen om bij (nog) warmer weer natuurlijk bestoven te worden.

Kevin 24 februari 2020 om 11:05

Hallo Diana,

De broccolini lijkt mij interessant om dit jaar te proberen. Zou ik deze als nateelt kunnen doen, en ze dus zaaien in tray en verspenen naar potten, voordat ze uitgeplant worden. En wanneer zou je ze dan zaaien en uitplanten?

Heb je ook een suggestie voor een ras? Kom op internet weinig meer te weten helaas.

Alvast bedankt!

Ruud & Diana 25 februari 2020 om 10:48

Hallo Kevin,
De teelt van broccoli en broccolini neemt relatief veel tijd in beslag, simpelweg omdat de planten eerst groot en volwassen moeten worden voor ze broccolini’s kunnen gaan ontwikkelen. Je moet de planten voor een nateelt dus nog redelijk op tijd zaaien en dan in pot houden tot er plaats is.
Ik heb voor de herfstteelt (dus nateelt) deze Red Blaze eens geteeld en dat ging prima:
Vorig jaar had ik Pozo F1 maar dat was echt een zomerras. En ik had de ‘Early Purple Sprouting’ en daar zag je de foto’s van in het blog op de website van Pokon. Ik zaaide die rond eind mei en ik kon er in de herfst al wat van oogsten. In de winter stond de plant stil maar sinds een week of 3 kan ik er dus weer van oogsten.
groetjes,
Diana

Lex 24 februari 2020 om 20:24

Mail kwam nu in mijn spambox terecht (Gmail).

Ruud & Diana 24 februari 2020 om 21:44

Hallo Lex,
Ja, bij mij in gmail ook, in outlook dan weer niet (ik sta 2x en dus met 2 mailadressen ingeschreven, als één van de eerste en één van de laatste, zodat ik altijd kan controleren of en wanneer de mails worden verzonden en wanneer het klaar is 🙂
Maar ik ben al blij dat vooralsnog bijna alle mails weer aankomen. Ik heb zelf met rechts op de mail en aangegeven dat de mail geen spam is, ik hoop dat de mensen bij wie de mail ook in de spambox terecht is gekomen dat ook even willen doen.
groetjes,
Diana

Stella 26 februari 2020 om 14:37

Volgend probleem mijn warmtekastje is terziele gegaan na vele jaren van goede dienst ,mijn zaailingen waren al wat te veel opgeschoten wegens het donkere weer ,en staannu onder een veluxraam in huis ,genoeg licht nu ,had ondertussen al een lamp besteld .het is daar ong 19 gr .ik gebruik de propegator alleen maar voor tomaten en basilicum ,zou ik deze kunnen opkweken met extra licht in huis zonder een nieuwe propagator te bestellen ? Ik kan de zaailingen om uit te komen wel warmer zetten tot ze boven de grond staan .

Carine p 26 februari 2020 om 17:15

Dag Stella,
Ja hoor, tomaten en basilicum hebben geen propagator nodig. Zij kiemen heel makkelijk bij ongeveer 20 graden. Je kan best een propagator gebruiken bij groenten die moeilijker kiemen en meer warmte nodig hebben, zoals aubergines, pepers en paprika. Ik antwoord even om Diana te helpen en omdat ik naar binnen loop omwille van een regenbui.
Grt Carine

Ruud & Diana 26 februari 2020 om 23:31

Hallo Stella en Carine,
Helemaal met Carine eens (dankjewel voor het antwoorden!), ik zaai tomaten en basilicum ook niet in een propagator. En tomaten ga ik binnen een dag of 10 zaaien, maar met basilicum wacht ik tot in april want die zaden kiemen snel en de zaailingen groeien snel maar ze kunnen niet tegen vorst.
groetjes,
Diana

Stella 27 februari 2020 om 07:17

Dank je Carinne, dan ga ik mij er geen nieuwe aanschaffen ,een lamp die komt eraan. Misschie zaai ik nieuwe tomaatjes als ik ze niet beter krijg nu ,heb nog een paar zaadjes .

Lies Spaink 28 februari 2020 om 14:33

Ha Diana, een tip over het planten van de asperges: Zorg dat de neuzen dezelfde kant op staan. Je kunt aan de klauw zien waar het gaat groeien, wat de groeirichting is ten opzichte van de vorige jaren. Zet ze met deze groeipunten allemaal dezelfde kant op, anders wandelen ze in de loop van de komende jaren de rij uit.

Ruud & Diana 29 februari 2020 om 10:52

Hallo Lies,
Dankjewel voor de tip! Ik las zoiets ook al bij de beschrijving die in het pakket met aspergeklauwen zat. We hebben ze ondertussen geplant, en geprobeerd om ze met de neuzen (ze begonnen al uit te lopen!) ongeveer dezelfde kant op te leggen. Dat viel niet altijd mee omdat de wortels vrij grillig van vorm waren en ik die vooral niet wilde beschadigen. We hebben maar 2 rijtjes hoor, vooral voor het leuk en lekker. Ben benieuwd, binnenkort maak en plaats ik foto’s!!
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties