Prioriteit

Ik heb eigenlijk niks te melden (“WAT?!?!” roept Ruud). Nou ja, als ik wil heb ik altijd wel wat te vertellen. Maar met windkracht 8 was het deze week geen tuinweer. Behalve vrijdag, dat was een mooie dag. Helaas wordt er voor dit weekend weer een nieuwe storm voorspeld die een aantal dagen aan gaat houden.

Maar die ene mooie dag, vrijdag, zijn we eindelijk een middagje naar de tuin geweest, vooral om (voor) te zaaien. Ik heb rucola gezaaid, wat snijbiet, boomspinazie, peterselie, mosterdblad, selderij, en natuurlijk sla en andijvie, eigenlijk een allegaartje van verschillende soorten groenten en kruiden die goed tegen wat kou kunnen (of dat zelfs prettig vinden voor het kiemen). Prei en uien zijn gezaaid, en de erwten en sugar snaps. De doperwten beginnen zelfs al voorzichtig te kiemen:

 

In kas 3 staan 2 onderbakken/zaaitray’s met peulvruchten en andere groenten en kruiden, in kas 2 staat tussen de wintergroenten één onderbak met een zaaitray waarin de eerste 3 soorten bloemen voor dit jaar zijn gezaaid (Consolida, Penstemon en Dianthus barbatus):

 

Na de foto heb ik de bak voor alle zekerheid wel afgedekt met een perspex plaatje, voor het geval de muizen of slakken interesse in de zaden zouden hebben. Over een week of 2 kan ik in die tray verder zaaien, met bijvoorbeeld Lathyrussen en goudsbloemen.

Ook in de moestuin zijn we voorzichtig begonnen, met het ophogen van de grond in de verhoogde bakken (met rijpe compost). En we hebben de kruidenbak verplaatst. Die stond naast de compostbak maar doordat daar ook de Dahlia’s en Canna’s staan stonden de kruiden vorig jaar grotendeels in de schaduw. En dat is zeker voor soorten als salie, dragon, tijm, oregano en rozemarijn geen ideale plek. Op de nieuwe plaats staan de planten bijna de hele dag in de volle zon. Bij het verplanten hebben we alles gelijk terug geknipt en zagen we dat de meeste soorten heel voorzichtig al weer uit willen gaan lopen.

 

Maar de belangrijkste reden dat ik deze week niet zo veel te melden heb is Freek. Ik schreef in december al dat we een kat in ons leven missen (Planning en kerst). Twee weken geleden maakte we via het dierenasiel kennis met Freek, een 12 jaar oude ex-kater met suikerziekte. Zijn baasje wilde Freek vorig jaar in laten slapen. Toen 2 afzonderlijk van elkaar geconsulteerde dierenartsen dit weigerden is zijn baasje gestopt met het geven van insuline (ja, dan kom je er uiteindelijk ook vanaf 🙁 ). En zo kwam hij in september ziek en verward in de opvang, waar hij weer goed werd ingesteld op insuline en sindsdien wacht op een nieuw tehuis. We hebben Freek ondertussen geadopteerd maar hij komt dit weekend pas, omdat wij een weekje nodig hadden om alles in orde te maken; dieetvoer bestellen, hem aanmelden bij de dierenarts, insuline in huis halen, naalden bestellen, een nieuwe kattenbak, etensbak, krabpaal, etc. kopen (want na de dood van Lotje hadden we alles wat nog bruikbaar was aan het dierenasiel gegeven).

Freek in de opvang:

 

En dus hebben we het de komende dagen en weken druk, om Freek te laten wennen, aan ons en aan ons huis. Maar tussendoor maak ik wel tijd vrij om stekken van de zoete aardappelen te nemen:

 

En om de Chayote op te potten (die we ondertussen ‘het prehistorische ei’ noemen). Ik had de vrucht los in de propagator gelegd en zag al wel dat de stengel en blaadjes voorzichtig groeiden. Maar ondertussen worden ook de eerste worteltjes gevormd. Nu begrijp ik ook waarom de hele vrucht opgepot moet worden, half onder en half boven de grond, want de wortels verschijnen waar ook de stengel naar buiten kwam:

 

Misschien kan ik volgende week al wat warmte minnende eenjarige bloemen in huis voorzaaien. En het wordt tijd dat de in september gekochte jonge Salvia’s die in huis overwinterden naar de kas worden verhuisd. Want ik heb die plaats voor het raam nodig voor zaaisels, zaailingen en zoete aardappelstekken.

In de tuin is nog niet zo veel te zien maar heel langzaam wordt het in huis steeds voller. In mijn hoofd heb ik een deel van wat er kiemt en groeit al plekjes in de tuin toebedeeld. En als we een mooie dag met zon treffen en het om half zes in de middag nog licht is, kriebelt de lente. Het tuinseizoen is nu wel echt begonnen!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Augus van Gils

Lieve Diana,

Meestal ben ik niet iemand die snel een reactie plaats onder je geweldige blog posts maar dit raakte me wel. Wat goed om te horen dat jullie Freek een tweede leven geven.

Ik hoop dat jullie en Freek nog een flink aantal jaar van elkaar mogen genieten!

Liza

Hallo Diana, wat fijn dat Freek een goed thuis heeft gekregen, ik hoop dat jullie nog een aantal jaren van elkaar mogen geniet en lekker met je kroelen

Cilia

Wat een schatje is Freek en wat geweldig om hem nog wat mooie jaartjes te kunnen geven.

Dinet

Hoi Diana en Ruud,

Ik heb zelf een bejaarde dame met gezondheidsproblemen. Ik ben dol op mijn bejaarde en ben precies hetzelfde van plan voor als ze er – uiteraard pas over 100 jaar – ooit niet meer is. Je gaat toch van ze houden, daarvoor hoeft het geen kitten of raskat te zijn, denk ik altijd maar. En ik heb de rust en tijd.

Hij boft!
En jullie vast ook.

Maartje

Beste Diana,

Wat fijn dat Freek zo’n goed plekje heeft gevonden!!
En 20 maart begint Gardeners World weer!!

Hartelijke groeten,

Maartje

Ria

Hallo Diana,
Wat een lieverdje die Freek en wat fijn dat er mensen zijn zoals jullie die hem een liefdevol thuis willen geven.
Diana, ik weet dat je net als ik een pietje precies bent maar je hebt een E teveel getypt in de titel. Voor het verhaal maakt het natuurlijk niets uit of er prioriteit of prioreiteit staat, maar ik weet dat je het altijd fijn vindt als alles 100% klopt. Haal deze reactie maar weg als je het verbeterd hebt.
Groetjes,
Ria

Esther

Oohh wat fijn dat jullie toch weer een kat nemen, en dan nog wel ééntje die het zo te horen zo verdient om een liefdevol thuis te krijgen. Heel veel geluk met hem. En ook prachtig om te zien hoe al dat frisse groen de grond boven komt piepen. Laten we hopen dat het meevalt met Dennis.
Groetjes,
Esther

Tonny

Hallo Diana,

Wat lief dat jullie Freek een warm thuis geven. Ik heb nog een halve zak m/d voer van Hills over, aangezien onze diabetes kat nu door ouderdom nierproblemen heeft waarvoor ze ander voer moet. Mocht je belangstelling hebben, mail me dan maar. We wonen niet ver bij elkaar vandaan 😉

Lieve groet, Tonny

Margriet M

Hallo Diana, wat een prachtige kat is Freek, die verdient het inderdaad om nog een mooi plekje te krijgen, ik hoop dat jullie nog jaren heel veel plezier van Freek zullen hebben. Ik begrijp uit het verhaal omdat je het er niet over had dat de kassen de storm overleefd hebben. Hopelijk doen ze dat ook bij de volgende storm . Ik ontving gisteren het blad Gardeners World weer en ben bij dat het 20 maart ook weer op tv is . Groetjes Margriet

Bianca

Ik volg Monty op Instagram en als je zijn tuin nu ziet… helemaal overstroomd. https://www.instagram.com/p/B8n97B3J6zW/.
Hopelijk krijgt hij niet met nog meer water te maken (de volgende storm wordt alweer verwacht) en is de tuin over een maand hersteld.

Simone

Ik volg je berichten sinds een tijdje, super leerzaam. Ik lees dat je wat zoekende bent naar de beste methode om zoete aardappel te kweken. Ik kwam elders op internet tegen dat er tijdens de oogst van de zoete aardappel een stek van de plant werd genomen en dat die dan overwinterde om dan het volgende jaar weer van te kunnen oogsten (etcetera). Is dat niet een idee om te proberen? Heb hier zelf geen ervaring mee dus…..
En succes met Freek!!

Eelste

Ahhhhh goed om te weten dat daar de wortels van de chayote eruit komen!! Ik heb ‘m al een poosje staan een een spruit van zo’n halve meter, maar nog geen wortels. Heb de grond nu een beetje meer aan de voorkant gedaan, misschien dat mijn oerei dan wordt getriggert wortels te maken.

Overigens hoeven je titel en je webadres niet automatisch overeen te komen. Als je wordpress gebruikt is dat meestal niet ‘t gevan. De eerste titel die je invoert, daar wordt de slug van gemaakt (geloof dat ‘t zo heet), daarna hebben titelwijzigingen geen invloed meer daarop. Kan iedereen nog steeds deze blog vinden, met ‘t voutje alleen in de adresbalk

Brenda

Wat geweldig voor Freek dat hij een nieuw huis heeft gevonden. Een mooi gebaar van jullie, het zal best een hoop kosten, suikerziekte kun je niet wegpoetsen. Succes met je tuin en ik hoop dat het een vruchtbaar jaar wordt.

Betty Ruiten

Hoi Diana
Wat fijn dat jullie Freek in huis nemen dat zal Freek erg fijn vinden en van jullie genieten dat hij nu een heel fijn huisje heeft . ik hoop dat jullie nog lang van elkaar kunnen genieten .

Henriette

Hallo Diana,

Waar koop jij de chayotte? Ik wil hem dit jaar ook graag gaan planten.

Dorien van leeuwen

Goedendag Diana,

Die Chayote vruchten heb ik, met kleine uitlopers, vorige week bij Vreeken in Dordrecht zien liggen.
Succes met de teelt.

Dorien

Mikki

Zo ontzettend lief van jullie dat jullie je ontfermen over Freek…schiet gewoon in tranen…met zoveel dierenleed om ons heen .
Ik heb zelf ook veel adoptie dieren…. en wat krijg je veel liefde van ze terug…ze voelen alles feilloos aan. Ik wens Freek nog een heel lang en mooi leven toe bij jullie.

marjo

1e keer reactie, ook ik geniet enorm van Diana en Ruud, humor, en steek veel op van de tips.
Over de Chayote. Ik heb er nog een aantal,.Ik had er vorig jaar 2 geplant en enorm veel vruchten. Bijzonder leuk om helemaal te volgen hoe hij het doet.
Het is wel met de stekels. Niet zonder handschoen aan te pakken, maar men zegt wel smakelijker. Zoveel mee gedaan, smoothy, rauw, gekookt, in de soep, gebakken . Hij blijft stevig.
Ik woon in Zuid Beveland, bij Borssele, Zeeland, heb geen idee of er iemand in de buurt misschien nog belangstelling heeft.

Carine P

Dag Marjo,
Ik woon wel niet in Zeeland, maar heb wel interesse in jouw stekelige chayote; deze variëteit heb ik nog niet gehad. Zie je het zitten om eentje te versturen naar een adres in Frankrijk?Natuurlijk betaal ik de transportkosten en ik wil jouw ook best vergoeden hoor.
Vriendelijke groeten
Carine
Ps misschien kan ik je met iets plezier doen?

marjo

hallo Carine, grappig zo, ik wil dat best wel doen, is een te mooie vrucht ( of groente?), maar dan zul je me wel helemaal moeten helpen, want heb geen ervaring met opsturen enz.

Carine p

Dag Marjo,
Misschien kan je even jouw e-mail adres doorgeven, dan zal ik de gegevens per mail doorsturen.
Grt Carine

Rosanne

wat lief dat jullie een kat nemen met suikerziekte

Pien W

Verdorie….Freek…! Bijna drie jaar geleden mochten ook wij met jou kennismaken. Ik was diep ontroerd dat mensen vrijwillig een oudere en zieke kat in hun midden wilden opnemen. Maar las later vaak hoeveel vreugde jij je nieuwe baasjes hebt gebracht. Jij bracht mij een extra lesje nederigheid, perfect hoeft helemaal niet, goed is meer dan goed genoeg. Diana en Ruud, Ik wens jullie heel veel sterkte!!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties