Prioriteit

Ik heb eigenlijk niks te melden (“WAT?!?!” roept Ruud). Nou ja, als ik wil heb ik altijd wel wat te vertellen. Maar met windkracht 8 was het deze week geen tuinweer. Behalve vrijdag, dat was een mooie dag. Helaas wordt er voor dit weekend weer een nieuwe storm voorspeld die een aantal dagen aan gaat houden.

Maar die ene mooie dag, vrijdag, zijn we eindelijk een middagje naar de tuin geweest, vooral om (voor) te zaaien. Ik heb rucola gezaaid, wat snijbiet, boomspinazie, peterselie, mosterdblad, selderij, en natuurlijk sla en andijvie, eigenlijk een allegaartje van verschillende soorten groenten en kruiden die goed tegen wat kou kunnen (of dat zelfs prettig vinden voor het kiemen). Prei en uien zijn gezaaid, en de erwten en sugar snaps. De doperwten beginnen zelfs al voorzichtig te kiemen:

 

In kas 3 staan 2 onderbakken/zaaitray’s met peulvruchten en andere groenten en kruiden, in kas 2 staat tussen de wintergroenten één onderbak met een zaaitray waarin de eerste 3 soorten bloemen voor dit jaar zijn gezaaid (Consolida, Penstemon en Dianthus barbatus):

 

Na de foto heb ik de bak voor alle zekerheid wel afgedekt met een perspex plaatje, voor het geval de muizen of slakken interesse in de zaden zouden hebben. Over een week of 2 kan ik in die tray verder zaaien, met bijvoorbeeld Lathyrussen en goudsbloemen.

Ook in de moestuin zijn we voorzichtig begonnen, met het ophogen van de grond in de verhoogde bakken (met rijpe compost). En we hebben de kruidenbak verplaatst. Die stond naast de compostbak maar doordat daar ook de Dahlia’s en Canna’s staan stonden de kruiden vorig jaar grotendeels in de schaduw. En dat is zeker voor soorten als salie, dragon, tijm, oregano en rozemarijn geen ideale plek. Op de nieuwe plaats staan de planten bijna de hele dag in de volle zon. Bij het verplanten hebben we alles gelijk terug geknipt en zagen we dat de meeste soorten heel voorzichtig al weer uit willen gaan lopen.

 

Maar de belangrijkste reden dat ik deze week niet zo veel te melden heb is Freek. Ik schreef in december al dat we een kat in ons leven missen (Planning en kerst). Twee weken geleden maakte we via het dierenasiel kennis met Freek, een 12 jaar oude ex-kater met suikerziekte. Zijn baasje wilde Freek vorig jaar in laten slapen. Toen 2 afzonderlijk van elkaar geconsulteerde dierenartsen dit weigerden is zijn baasje gestopt met het geven van insuline (ja, dan kom je er uiteindelijk ook vanaf 🙁 ). En zo kwam hij in september ziek en verward in de opvang, waar hij weer goed werd ingesteld op insuline en sindsdien wacht op een nieuw tehuis. We hebben Freek ondertussen geadopteerd maar hij komt dit weekend pas, omdat wij een weekje nodig hadden om alles in orde te maken; dieetvoer bestellen, hem aanmelden bij de dierenarts, insuline in huis halen, naalden bestellen, een nieuwe kattenbak, etensbak, krabpaal, etc. kopen (want na de dood van Lotje hadden we alles wat nog bruikbaar was aan het dierenasiel gegeven).

Freek in de opvang:

 

En dus hebben we het de komende dagen en weken druk, om Freek te laten wennen, aan ons en aan ons huis. Maar tussendoor maak ik wel tijd vrij om stekken van de zoete aardappelen te nemen:

 

En om de Chayote op te potten (die we ondertussen ‘het prehistorische ei’ noemen). Ik had de vrucht los in de propagator gelegd en zag al wel dat de stengel en blaadjes voorzichtig groeiden. Maar ondertussen worden ook de eerste worteltjes gevormd. Nu begrijp ik ook waarom de hele vrucht opgepot moet worden, half onder en half boven de grond, want de wortels verschijnen waar ook de stengel naar buiten kwam:

 

Misschien kan ik volgende week al wat warmte minnende eenjarige bloemen in huis voorzaaien. En het wordt tijd dat de in september gekochte jonge Salvia’s die in huis overwinterden naar de kas worden verhuisd. Want ik heb die plaats voor het raam nodig voor zaaisels, zaailingen en zoete aardappelstekken.

In de tuin is nog niet zo veel te zien maar heel langzaam wordt het in huis steeds voller. In mijn hoofd heb ik een deel van wat er kiemt en groeit al plekjes in de tuin toebedeeld. En als we een mooie dag met zon treffen en het om half zes in de middag nog licht is, kriebelt de lente. Het tuinseizoen is nu wel echt begonnen!

 

32 reacties op Prioriteit

Augus van Gils 14 februari 2020 om 22:24

Lieve Diana,

Meestal ben ik niet iemand die snel een reactie plaats onder je geweldige blog posts maar dit raakte me wel. Wat goed om te horen dat jullie Freek een tweede leven geven.

Ik hoop dat jullie en Freek nog een flink aantal jaar van elkaar mogen genieten!

Liza 14 februari 2020 om 22:35

Hallo Diana, wat fijn dat Freek een goed thuis heeft gekregen, ik hoop dat jullie nog een aantal jaren van elkaar mogen geniet en lekker met je kroelen

Cilia 15 februari 2020 om 00:09

Wat een schatje is Freek en wat geweldig om hem nog wat mooie jaartjes te kunnen geven.

Dinet 15 februari 2020 om 03:35

Hoi Diana en Ruud,

Ik heb zelf een bejaarde dame met gezondheidsproblemen. Ik ben dol op mijn bejaarde en ben precies hetzelfde van plan voor als ze er – uiteraard pas over 100 jaar – ooit niet meer is. Je gaat toch van ze houden, daarvoor hoeft het geen kitten of raskat te zijn, denk ik altijd maar. En ik heb de rust en tijd.

Hij boft!
En jullie vast ook.

Maartje 15 februari 2020 om 06:38

Beste Diana,

Wat fijn dat Freek zo’n goed plekje heeft gevonden!!
En 20 maart begint Gardeners World weer!!

Hartelijke groeten,

Maartje

Ruud & Diana 15 februari 2020 om 09:37

Hallo Maartje,
Dankjewel voor de tip, ik heb 20 maart gelijk in mijn agenda gezet!
groetjes,
Diana

Ria 15 februari 2020 om 07:14

Hallo Diana,
Wat een lieverdje die Freek en wat fijn dat er mensen zijn zoals jullie die hem een liefdevol thuis willen geven.
Diana, ik weet dat je net als ik een pietje precies bent maar je hebt een E teveel getypt in de titel. Voor het verhaal maakt het natuurlijk niets uit of er prioriteit of prioreiteit staat, maar ik weet dat je het altijd fijn vindt als alles 100% klopt. Haal deze reactie maar weg als je het verbeterd hebt.
Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 15 februari 2020 om 09:42

Hallo Ria,
Dankjewel voor de tip!
Ik durf het alleen nu niet aan te passen want ik denk dat dat ervoor zorgt dat de link die de mensen in hun nieuwsbriefmail krijgen dan niet meer werkt.
Ik vrees dat ik met het verbeteren tot zondag in de namiddag zal moeten wachten en iedereen van de mailinglist de mail heeft gehad.
Tjonge, tekst 3 keer gelezen om typefouten eruit te halen, vergeet ik de titel (die ik dit keer pas aan het eind verzon) te checken 🙂
groetjes,
Diana

Esther 15 februari 2020 om 07:47

Oohh wat fijn dat jullie toch weer een kat nemen, en dan nog wel ééntje die het zo te horen zo verdient om een liefdevol thuis te krijgen. Heel veel geluk met hem. En ook prachtig om te zien hoe al dat frisse groen de grond boven komt piepen. Laten we hopen dat het meevalt met Dennis.
Groetjes,
Esther

Tonny 15 februari 2020 om 09:38

Hallo Diana,

Wat lief dat jullie Freek een warm thuis geven. Ik heb nog een halve zak m/d voer van Hills over, aangezien onze diabetes kat nu door ouderdom nierproblemen heeft waarvoor ze ander voer moet. Mocht je belangstelling hebben, mail me dan maar. We wonen niet ver bij elkaar vandaan 😉

Lieve groet, Tonny

Ruud & Diana 15 februari 2020 om 10:03

Hallo Tonny,
Dankjewel voor je aanbod, wat lief!!
Maar Freek eet de brokjes van het merk Power of Nature, Cat Fee’s Favorite, omdat daar 88% kip en slechts 3,9% koolhydraten in zitten.
En omdat we Freek nog niet kennen en een te lage of hoge bloedsuiker misschien niet herkennen, willen we voorlopig zo min mogelijk aan zijn eten veranderen zodat de kans het grootst is dat zijn bloedsuiker ook stabiel blijft.

Maar ik weet heel zeker dat elk dierenasiel heel erg blij met de halve zak Hill’s zou zijn! Wij hebben er na de dood van Lotje mandjes, kussentjes, zakjes kattenvoer, 2 zakken kattengrit, etc. gebracht en daar waren ze ook erg blij mee. Ze zijn ook altijd heel blij met oude dekens en ik zag, toen we er de spullen van Lotje brachten, dat ze vroegen om oude harken en bezems (om het speelveldje voor de honden en de paden een beetje netjes te kunnen houden).

Ik hoop dat je nog lang mag genieten van jouw diabetes- en nierpatiënt!
groetjes,
Diana

Margriet M 15 februari 2020 om 15:03

Hallo Diana, wat een prachtige kat is Freek, die verdient het inderdaad om nog een mooi plekje te krijgen, ik hoop dat jullie nog jaren heel veel plezier van Freek zullen hebben. Ik begrijp uit het verhaal omdat je het er niet over had dat de kassen de storm overleefd hebben. Hopelijk doen ze dat ook bij de volgende storm . Ik ontving gisteren het blad Gardeners World weer en ben bij dat het 20 maart ook weer op tv is . Groetjes Margriet

Ruud & Diana 16 februari 2020 om 09:43

Hallo Margriet,
Dankjewel! De kassen hebben hier de vorige storm inderdaad prima overleefd, er was trouwens op het hele tuincomplex geen schade aan kassen (als we gaan kijken of er schade is na een storm lopen we altijd een rondje zodat we mensen even kunnen bellen of appen die wel schade hebben). Ik heb ook het blad Gardener’s World, alleen nog geen tijd gehad om er in te lezen, alleen even gebladerd. Ik ga vanmiddag, hopelijk met Freek naast me op de bank, en met een glas champagne in mijn hand (en die van Ruud) om zijn komst te vieren, er eens lekker in bladeren 🙂 .
groetjes,
Diana

Bianca 18 februari 2020 om 20:54

Ik volg Monty op Instagram en als je zijn tuin nu ziet… helemaal overstroomd. https://www.instagram.com/p/B8n97B3J6zW/.
Hopelijk krijgt hij niet met nog meer water te maken (de volgende storm wordt alweer verwacht) en is de tuin over een maand hersteld.

Simone 15 februari 2020 om 22:24

Ik volg je berichten sinds een tijdje, super leerzaam. Ik lees dat je wat zoekende bent naar de beste methode om zoete aardappel te kweken. Ik kwam elders op internet tegen dat er tijdens de oogst van de zoete aardappel een stek van de plant werd genomen en dat die dan overwinterde om dan het volgende jaar weer van te kunnen oogsten (etcetera). Is dat niet een idee om te proberen? Heb hier zelf geen ervaring mee dus…..
En succes met Freek!!

Ruud & Diana 16 februari 2020 om 09:58

Hallo Simone,
Dankjewel voor de tip! Ik heb al eens gehoord dat je ook in het najaar alvast stekken kan nemen van de stengel die dan nog groeit. Iemand die ook regelmatig op mijn website kijkt heeft dat gedaan, en ook gewoon nu verse stekken van een een knol genomen, en zij beloofde de komende maanden te laten weten of en wat het uiteindelijke verschil is in groei, grootte, oogst, etc. Aan de hand van haar ervaringen ga ik zelf komend najaar bedenken hoe ik het jaar erop zoete aardappelen wil stekken.
Freek komt vanmiddag om 14.00 uur, spannend!!
groetjes, Diana

Eelste 16 februari 2020 om 09:25

Ahhhhh goed om te weten dat daar de wortels van de chayote eruit komen!! Ik heb ‘m al een poosje staan een een spruit van zo’n halve meter, maar nog geen wortels. Heb de grond nu een beetje meer aan de voorkant gedaan, misschien dat mijn oerei dan wordt getriggert wortels te maken.

Overigens hoeven je titel en je webadres niet automatisch overeen te komen. Als je wordpress gebruikt is dat meestal niet ’t gevan. De eerste titel die je invoert, daar wordt de slug van gemaakt (geloof dat ’t zo heet), daarna hebben titelwijzigingen geen invloed meer daarop. Kan iedereen nog steeds deze blog vinden, met ’t voutje alleen in de adresbalk

Ruud & Diana 16 februari 2020 om 10:12

Hallo Eelste,
Ik las dat het goed is om een pot voor 2/3e met potgrond te vullen en daar de chayote wat schuin in te zetten zodat de wortelgroei wordt gestimuleerd en er gelijk een bodem is waar die wortels in kunnen groeien. En dan vervolgens beetje bij beetje tijdens het groeien in de weken erop de grond aan te vullen tot in mei de vrucht volledig onder de grond ligt, er voldoende wortels zijn om uit te planten. en ook de stengel(s) nog flink zijn gegroeid. Ik weet het natuurlijk ook niet, met mijn eerste ervaring met het oerei 🙂 . Maar ik was van plan om het zo maar eens te gaan proberen.
Dankjewel voor de tip m.b.t. de link! Normaal gesproken begin ik met de titel maar nu was ik al begonnen en dat wordt er als ‘slug’ automatisch een cijfer geplaatst dat ik later nog makkelijk kon vervangen. Maar de titel veranderen durfde ik niet goed. Ik ga het vanmiddag, een uurtje voor de laatste mails zijn verstuurd, eens proberen! Maar ik ben vooral van plan om voortaan de titel eerst even te controleren voor het mailprogramma begint met verzenden 🙂
groetjes,
Diana

Brenda 16 februari 2020 om 09:58

Wat geweldig voor Freek dat hij een nieuw huis heeft gevonden. Een mooi gebaar van jullie, het zal best een hoop kosten, suikerziekte kun je niet wegpoetsen. Succes met je tuin en ik hoop dat het een vruchtbaar jaar wordt.

Betty Ruiten 16 februari 2020 om 19:23

Hoi Diana
Wat fijn dat jullie Freek in huis nemen dat zal Freek erg fijn vinden en van jullie genieten dat hij nu een heel fijn huisje heeft . ik hoop dat jullie nog lang van elkaar kunnen genieten .

Henriette 17 februari 2020 om 06:52

Hallo Diana,

Waar koop jij de chayotte? Ik wil hem dit jaar ook graag gaan planten.

Ruud & Diana 17 februari 2020 om 08:18

Hallo Henriette,
Ik heb zelf de chayote van iemand gekregen, het is voor mij het eerste jaar dat ik haar teel.
Ik weet dat je ze bij de ecohoeve Den Oude Kastanje in België kunt bestellen, maar voor Nederland zijn de verzendkosten wel heel hoog. Wellicht zou je kunnen kijken bij een toko, of misschien op de markt bij een kraam met Surinaamse groenten.
Mocht jij of iemand anders een goed adres hebben, dan hoop ik dat het hier even wordt gemald, wellicht zijn er meer mensen die er interesse in hebben.
groetjes,
Diana

Dorien van leeuwen 17 februari 2020 om 09:02

Goedendag Diana,

Die Chayote vruchten heb ik, met kleine uitlopers, vorige week bij Vreeken in Dordrecht zien liggen.
Succes met de teelt.

Dorien

Ruud & Diana 18 februari 2020 om 08:46

Hallo Dorien,
Dankjewel voor de tip!
Diana

Mikki 17 februari 2020 om 11:08

Zo ontzettend lief van jullie dat jullie je ontfermen over Freek…schiet gewoon in tranen…met zoveel dierenleed om ons heen .
Ik heb zelf ook veel adoptie dieren…. en wat krijg je veel liefde van ze terug…ze voelen alles feilloos aan. Ik wens Freek nog een heel lang en mooi leven toe bij jullie.

marjo 18 februari 2020 om 16:21

1e keer reactie, ook ik geniet enorm van Diana en Ruud, humor, en steek veel op van de tips.
Over de Chayote. Ik heb er nog een aantal,.Ik had er vorig jaar 2 geplant en enorm veel vruchten. Bijzonder leuk om helemaal te volgen hoe hij het doet.
Het is wel met de stekels. Niet zonder handschoen aan te pakken, maar men zegt wel smakelijker. Zoveel mee gedaan, smoothy, rauw, gekookt, in de soep, gebakken . Hij blijft stevig.
Ik woon in Zuid Beveland, bij Borssele, Zeeland, heb geen idee of er iemand in de buurt misschien nog belangstelling heeft.

Carine P 19 februari 2020 om 11:03

Dag Marjo,
Ik woon wel niet in Zeeland, maar heb wel interesse in jouw stekelige chayote; deze variëteit heb ik nog niet gehad. Zie je het zitten om eentje te versturen naar een adres in Frankrijk?Natuurlijk betaal ik de transportkosten en ik wil jouw ook best vergoeden hoor.
Vriendelijke groeten
Carine
Ps misschien kan ik je met iets plezier doen?

marjo 19 februari 2020 om 13:39

hallo Carine, grappig zo, ik wil dat best wel doen, is een te mooie vrucht ( of groente?), maar dan zul je me wel helemaal moeten helpen, want heb geen ervaring met opsturen enz.

Carine p 19 februari 2020 om 20:48

Dag Marjo,
Misschien kan je even jouw e-mail adres doorgeven, dan zal ik de gegevens per mail doorsturen.
Grt Carine

Ruud & Diana 19 februari 2020 om 21:33

Hallo Carine,
Je hebt bij je reactie geen mailadres ingevuld dus ik kan jullie niet met elkaar in contact brengen (ik heb wel al het mailadres van Marjo – voor alle duidelijkheid, als je je mailadres invult bij een reactie wordt die niet getoond op de website, die kan alleen ik zien in mijn administratie en op verzoek, zoals in dit geval, aan iemand anders geven). Ik heb dus je mailadres nodig, je kunt die dan maar even naar mij mailen, [email protected]
groetjes,
Diana

Rosanne 15 april 2020 om 11:22

wat lief dat jullie een kat nemen met suikerziekte

Ruud & Diana 16 april 2020 om 21:34

Hallo Wendy,
Het is vooral heel lief van Freek dat hij bij ons wil wonen, ondanks dat we hem elke dag moeten plagen met prikjes en een dieet.
We hebben het idee dat hij hier gelukkig is, en wij zijn gelukkig met hem 🙂
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!