Planning en kerst

Eerst een vrolijk bericht: deze zaterdag is de kortste dag van het jaar. Vanaf nu kunnen we voorzichtig richting de lente kijken 🙂

Met dat in gedachten gaan we dit weekend naar de tuin, om op te ruimen. De tuin zelf is klaar (al is een tuin nooit klaar natuurlijk). Ruud heeft afgelopen week in het laatste vak gewied, het pad schoongemaakt, stro en mest tussen de aardbeiplanten verdeeld, etc. Dit keer gaan we potten leeg en schoon maken, restanten van stokken opruimen, bindtouw verzamelen, kapotte emmers weggooien, rondslingerende labels bij elkaar rapen en mee naar huis nemen om af te wassen, half vergane sierpompoenen de composthoop in schuiven, onderschalen opstapelen, etc., dat soort opruimen.

 

En dan komt begin januari de eerste taak in het nieuwe jaar: het schoonmaken van de ruiten van de 3 kassen. Dat stel ik altijd uit. Met ijskoud water (dat altijd langzaam langs je armen en jas je oksels in loopt) en een borstel op een lange stok, in de modder en boven je macht staan te schrobben. Het klinkt en is niet leuk, maar wel heel nuttig.

Ondertussen heb ik me verdiept in de planning, zaden zijn besteld en een deel ervan is ook al binnen. Zonder dat ik nou reclame voor de zaaiagenda wil maken: vroeger legde ik alle zaden die ik in het volgende jaar wilde zaaien in enveloppen op maand of week apart zodat ik niets zou vergeten. Maar dat hoeft niet meer, ik pak volgende maand gewoon de agenda en kijk wat ik kan zaaien. Ik heb nog steeds wat enveloppen op week/maand maar daarin zitten nu alleen bijzondere of nieuwe soorten kruiden of bloemen. En ik heb nog steeds 2 enveloppen: 1 met de tomatenrassen voor maart 2020 en één met de zaden van de rassen van pepers, paprika’s en aubergines voor eind januari.

Het was weer puzzelen. Soms ook lastig, want er moeten uiteindelijk altijd wat soorten en rassen worden geschrapt. Als we 6 kassen hadden kwamen we ook nog plaats tekort, zoveel leuke rassen zijn er elk jaar te kiezen. Maar het was heerlijk snuffelen in catalogi en op internet, foto’s bekijken en rasbeschrijvingen lezen. Ik weet al hoe het er volgend jaar uit gaat zien, heb de tuin in gedachten al van alle kanten bekeken (en toch wordt het altijd anders, hoe leuk is dat).

Tomaat Black Icicle, staat zeker in mijn planning voor 2020

 

Ik ga heel veel nieuwe rassen zaaien, maar ook wat oude bekende, en ook daarbij is het heerlijk om mijn oude foto’s weer eens op te zoeken of in mijn eigen database te zoeken naar die ene romatomaat die er in kas 1 nog bij kan, of een peperplant voor onder de werktafel in kas 2. Elk plekje in kas, tuin en pot staat in principe vol gepland.

Ik ben er ruim een week zoet mee geweest (en tot in de lente kan er ook nog wel iets aan veranderen, wanneer ik iets tegenkom dat ik niet kan weerstaan, of wanneer oudere zaden niet meer kiemen en ik er iets voor in de plaats kan uitzoeken).

Wat voorbeelden van nieuwe rassen voor de kas in 2020:

  • Tomaat Donkey Ears (alleen al voor de naam)
  • Tomaat Red Fig
  • Tomaat Piennolo Giallo Vesuvio
  • Dwergtomaat Funnyplum Yellow
  • Paprika Escamillo
  • Paprika Snow White
  • Peper Peperone Tondo Calabrese
  • Peper Sergeant Pepper (ook alleen al voor de naam)

Bekendere rassen die ik weer eens ga zaaien zijn de tomaten Liguria, Blush, en Sprite, paprika’s Doe Hill en Yellow Cheese Pimento, pepers CGN 21500 en Early Jalapeño. En eindelijk vond ik ook weer eens zaden van de peper Goat’s Weed:

 

Ja, die was wel echt heel erg mooi, met zacht behaard en daardoor grijs en fluwelig aanvoelend blad, met lakzwarte pepers die donkerrood afrijpen. Ze was, toen ik haar voor het laatst teelde, wel een heel laat ras. En daarom heb ik me voorgenomen om haar extra vroeg te gaan zaaien (misschien begin januari al). Hetzelfde geldt voor de peper Mini Brown Rocoto. Met de rest van de paprika’s, pepers en aubergines wacht ik braaf tot eind januari.

Ik heb wel bedacht dat ik na de kerstdagen al voorzichtig op zoek ga naar een mooi stukje gember om stekken van te nemen, naar citroengrasstengels om in water te laten wortelen en wellicht ook al eens kijken naar zoete aardappelen om te stekken.

Ook de peper CGN 21500 staat weer eens in mijn zaaiplanning, lelijke naam, prachtige peper (en erg heet en smaakvol)

 

En bloemen? Die staan meer dan ooit in de moestuin gepland. Ik ga steeds meer groenten schrappen die we toch niet zo vaak eten (niet in aantal soorten maar vooral in aantal planten per soort). En ik kijk er al naar uit om daarvoor in de plaats nog meer eenjarige bloemen te zaaien/planten. Ook daarvan heb ik veel nieuwe soorten uitgezocht en gekocht waar ik me nu al op verheug. Maar ga ik ook weer soorten/rassen zaaien die ik al eens eerder teelde. Nieuw worden in 2020 Clarkia concinna, Limonium sinuatum, Kochia scoparia (heel vroeger wel eens gezaaid, wat vond ik dat lelijk, maar ik zag ergens in een catalogus zo’n enthousiaste beschrijving dat ik het toch nog een keer ga proberen). En natuurlijk veel (voor mij) nieuwe rassen van bekende soorten zoals Phlox drummondii Cherry Caramel, Matthiola incana Rainbow Quartet, Helichrysum bracteatum Apricot Peach, etc. Maar ook weer wat oude bekende soorten, zoals deze Linaria maroccana Pretty in Pink:

En Dianthus barbatus atrosanguineus:

 

Met het maken van de planning en het zoeken naar leuke en rassen gloort ook in mijn hoofd de lente 🙂

Nu eerst de kerstdagen. Met een echte kerstboom. Daar heb ik me toch 24 jaar op verheugd. We hebben al die jaren een kunstboom gehad. En dat was de schuld van 12 katten (niet allemaal tegelijk maar wel altijd meer dan 6). Want zo zag de boom er op een doordeweekse dag in december regelmatig uit.

Bas in de kerstboom:

 

En Fiep in de boom:

 

Het zijn oude foto’s van slechte kwaliteit. Soms werden we ‘s ochtend wakker door het gestuiter van één of meerdere plastic kerstballen op de plavuizen (ook al draaiden we de haakjes drie keer om bal en tak). De boom zelf werd elk jaar op 3 plaatsen vastgemaakt aan muur en/of verwarming. We hebben er nooit een kat in zien springen, maar wel heel vaak één doodleuk uit zien stappen.

Dit is ons eerste katloze kerst. Poekie, Pieter, Wampie, Fiep, Fanti, Zizi, Els, Annie, Arie en Bas zijn ons al eerder ontvallen, en afgelopen zomer hebben we Lotje in moeten laten slapen (dat was verdrietig maar het was ook goed want ze was heel oud, had geen tanden meer, was bijna blind en de dierenarts constateerde een tumor bij haar hart). We besloten nu ook katloos te blijven (als het lukt). En dus zei ik tegen Ruud dat ik dan in ieder geval een echte kerstboom wilde. Met het gevoel van vroeger; het uitzoeken, optuigen, een boom die nooit hetzelfde is, altijd wel een rare tak of een scheve top, en natuurlijk de geur.

Maar ik blijk ondertussen weekhartig te zijn geworden, ik vind het een beetje zielig want uiteindelijk is ze gewoon een boom die het nieuwe jaar niet haalt. Ik betrapte me erop dat ik, toen ik afgelopen week de eerste gevallen naalden opveegde, ik sorry tegen de boom zei. Ruud zei wijselijk niks, maar dat komt ook omdat hij het vast begrijpt. Eigenlijk wil ik geen echte boom zoals vroeger, ik wil een kunstboom en een paar katten. Al zijn er natuurlijk ook voordelen, geen kattenbak meer, geen witte haren op een zwarte broek, niet meer 5 keer checken of het gasstel uit is als we weggaan, op vakantie kunnen gaan wanneer we willen. Ik moet er gewoon nog even aan wennen.

Genoeg nostalgische eindejaarsoverpeinzingen, het zal de leeftijd zijn. Ik wens iedereen heel fijne kerstdagen!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angeligue

Dag Diana , ik durf het bijna niet te zeggen maar het is al het vijfde jaar dat ik mijn kerstboom binnen zet . Gekocht van de hoop zonder kluit hij overleefd in een pot . Het is niet moeders mooiste maar versierd ziet het er best leuk uit . Bedankt voor alle leuke blogs van 2019 ! Prettige feestdagen en een gezond en vruchtbaar 2020 !

Marianne raaijmakers

Geweldig het verhaal over de katten,ik heb er maar 1 maar toen hij jong was zat hij ook talloze keren in de boom,en dat was notebenen een kunstvorm,dan kwamen we thuis was er een hele rij takken losgemaakt,en hij heef ook wel eens al zijn ballen gebroken omdat hij omlag de boom.maar ik wist niet dat er zoveel tomaten soorten waren.en wat een werk allemaal. Wij hebben drie jaar geleden de volkstuin op gezegd omdat we een huis met een tuin kregen.maar komend jaar wil ik hier toch gaan groenten kweken in kleine beetjes. Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2020 met heel veel tuin plezier.

Emmie engel

Ik ben nog uit de tijd van de droogbloemen hype uit de zeven tiger jaren maar had dit jaar toch wat aarzelend helichrysum apricot peach gezaaid. Is dat nou wel leuk?
Nou, geweldig!
De andere kleurtjes van Chiltern seed zijn komend seizoen ook aan de beurt.
Alle goeds voor tuin jaar 2020 zonder pruimenmot en woelmuizen en met een buitje op zijn tijd en aangename temperaturen
Emmie

EsthervR

Dag Diana en Ruud,

Fijne kerstdagen toegewenst en een heel goed 2020! En dank voor al je mooie blogs in het afgelopen jaar!
Groetjes, Esther

Anoniem

Hallo Diana en Ruud,
Allereerst fijne kerstdagen.
Ik heb nog een tip voor het wassen van je kassen. Doe zweetbandjes om, dan vangen die het water op en loopt het niet in je mouwen.
Groetjes Yvonne

Simone Brus

Hallo Diana,

Wat een leuke foto’s van de kerst katten.

Ik heb even gekeken naar de nieuwe soorten pepers die je gaat zaaien is weer zeer interessant en ik ben benieuwd hoe het gaat.
Vorig jaar door omstandigheden niet veel aan pepers gedaan maar dit jaar ook nieuwe soorten proberen. Brazilian Starfish Orange, Brazilian Starfish Chilli, Chocolate Jigsaw
Count Dracula Chilli, Nebru 7 Pod, Sugar Rush Cream vooral de laatste daar ben ik heel benieuwd naar. Heb ook wel de Deno methode gedaan maar ga ze nu precies zoals jij de Deno methode beschrijft voor kweken. Nog heel hartelijk dank hiervoor. Hele mooie dagen en een beetje vorst. Groetjes, Simone

Petra

Hallo Diana en Ruud, met veel plezier lees ik je avonturen, overpeinzingen en ideeën. Je bent een enorme inspiratiebron voor mij. En zoals vaker, staat achter elke sterke vrouw een sterke man. Dus voor beide fijne feestdagen en een fleurig en oogstbaar 2020.

Chantal Quak

Ik had het op Facebook ook al neergezet, maar ik heb gisteren een krabbel gezet onder het huurcontract van een moestuin in mn nieuwe woonplaats! Zoooo blij mee, ik stond zowat te grienen. Nu weer lekker plannen en puzzelen. Zin in!!!

Yvonne

Diana en Ruud…. fijne feestdagen! Bedankt voor de vele blogs. Iedereen een voorspoedig nieuwjaar gewenst met alle liefde en gezondheid en natuurlijk veel tuinplezier.

Jos

Ik wens Diana enRuud vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar in goede gezondheid en veel tuinplezier.

loes

Ruud en Diana fijne kerstdagen en een oogst rijke 2020

katrien

Beste Diana en Ruud, van harte fijne feestdagen toegewenst en voor 2020 een goeie gezondheid en een heel goed moestuinjaar toegewenst !!! Dank je wel voor alle heel mooie en inspirerende artikelen én lekkere recepten. Dat je er nog heel lang mag mee doorgaan en nog heel veel mensen gelukkig mee mag maken. Ook aan alle andere lezers fijne feesten en een spetterend moestuinjaar toegewenst.

Jo van tartwijk

Bedankt voor uw zeer goede berichten en de kennis die u overdraagt.

Manon van Wijk

Hallo Diana en Ruud,

Wat een prachtige foto’s….de groene kleur van d’r ogen bij die boom.
Ze hoorde er gewoon in en ze wist dit zelf.
Dank voor al je inspiratie en je kennis die je deelt.
Volgend ga ik weer helemaal los in de moesstuin.

Voor nu alle goeds en met name gezondheid zodat tuinieren mogelijk blijft.

Liefs Manon

Lou Tops

Hoi Diana en Ruud,
Genoten van jouw “Planning en Kerst”.
Vroeger ook een moestuintje gehad. Dit lezende begint het toch altijd weer te kriebelen. Heb nu alleen een “siertuintje” met een kruidenrek een kruidjes her en der.
Jullie ook een fijne kerst en een voorspoedig 2020.
Groetjes, Lou

Margriet M

Hallo Diana en Ruud,
Wat een prachtige foto’s van de kerstbomen met de katten!
Ik wens jullie beiden en ook ieder die dit leest; Hele mooie Kerstdagen en een Gelukkig 2020.
Dat er dan maar weer een mooi tuinjaar zal volgen, zodat je ons allen weer kunt verblijden met jouw wekelijkse blog met de handige tips en heerlijke recepten, niet te vergeten de mooie foto’s. Persoonlijk kan ik bijna niet wachten om weer te kunnen beginnen met het zaaien, en hoe de zaadjes (kaboutermuts) bij jouw gekocht het zullen doen, zoals dat gaat met nieuwe zaadjes.
Groetjes Margriet

Johanna

Iedereen een hele fijne kerst en een super productief moestuin jaar. Dat en veel gezondheid natuurlijk!

Kim

Lieve Diana en Ruud,

Wat geniet ik toch elke keer van jullie avonturen, gekibbel en van je heerlijk geschreven blogs Diana.
Ik heb twee weken kerstvakantie, die ga ik maar eens besteden aan het maken van een planning voor de moestuin (o.a.).

Hele fijne kerstdagen en een gezond, voorspoedig en groeizaam 2020 toegewenst!
Ik hoop op nog vele blogs.

Lieve groetjes Kim.

D.d.F

Hallo Ruud en Diana.
Ik wil jullie bedanken voor alle blogs van 2019, en ik wens jullie prettige kerstdagen en een hele goede tuinjaar 2020. Jij was Diana voor ons ,de onzekere tuiniers een bron van inspiratie
Gr Daan

Petra

Hoi Diana,
Ook ik wil jou bedanken voor alle mooie en vooral eerlijk geschreven blogs van 2019 en voor de zeer uitgebreide website met zoooooveel informatie. Jij inspireert mij al jaren ! Ook als het ff niet meezit, zoals afgelopen zomer met een gebroken pols, flinke schade aan de tuinkas door de storm, droogte enz.enz.
Even op jouw site lezen en ik ben weer gemotiveerd om door te gaan…
En ook ik wil jou en Ruud en alle lezers fijne feestdagen en alle goeds en vooral een gezond 2020 wensen !
Nog een (andere) Petra

Marjolijn

Ten eerste alvast fijne feestdagen en een goed en gezond jaar gewenst. Ik heb voor kerst een zaaikalender gevraagd aan mijn man. Even afwachten of ik die ook krijg natuurlijk 😉 Heel leuk verhaal over de katten en de kerstboom. Ik kan me geen leven meer zonder katten bedenken, ik heb er 5 lopen. (Ze hebben gelukkig de ruimte op de boerderij) Moge 2020 een beter moestuin jaar worden zonder colorado kevers, koolwitjes onder de netten bij de bloemkolen en perenroest. 🙂 we hebben al wat meer vogelhuisjes opgehangen. Wie weet helpt dat al iets tegen de ongewenste gasten. Voor de rest raadpleeg ik regelmatig je website. Aldoende leert men. Bedankt voor alle tips en wijsheid ook voor het nieuwe moestuinjaar 🙂 Groetjes, Marjolijn

Jim

Hoi Diana, ik zie dat je weer verschillende tomaten van Wild Boar Farms in de planning hebt staan! Leuk, en erg lekker!

Ik vroeg me af hoe je eigenlijk aan Wild Boar Farms tomatenzaden komt?

Groet,

Jim

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties