Planning en kerst

Eerst een vrolijk bericht: deze zaterdag is de kortste dag van het jaar. Vanaf nu kunnen we voorzichtig richting de lente kijken 🙂

Met dat in gedachten gaan we dit weekend naar de tuin, om op te ruimen. De tuin zelf is klaar (al is een tuin nooit klaar natuurlijk). Ruud heeft afgelopen week in het laatste vak gewied, het pad schoongemaakt, stro en mest tussen de aardbeiplanten verdeeld, etc. Dit keer gaan we potten leeg en schoon maken, restanten van stokken opruimen, bindtouw verzamelen, kapotte emmers weggooien, rondslingerende labels bij elkaar rapen en mee naar huis nemen om af te wassen, half vergane sierpompoenen de composthoop in schuiven, onderschalen opstapelen, etc., dat soort opruimen.

 

En dan komt begin januari de eerste taak in het nieuwe jaar: het schoonmaken van de ruiten van de 3 kassen. Dat stel ik altijd uit. Met ijskoud water (dat altijd langzaam langs je armen en jas je oksels in loopt) en een borstel op een lange stok, in de modder en boven je macht staan te schrobben. Het klinkt en is niet leuk, maar wel heel nuttig.

Ondertussen heb ik me verdiept in de planning, zaden zijn besteld en een deel ervan is ook al binnen. Zonder dat ik nou reclame voor de zaaiagenda wil maken: vroeger legde ik alle zaden die ik in het volgende jaar wilde zaaien in enveloppen op maand of week apart zodat ik niets zou vergeten. Maar dat hoeft niet meer, ik pak volgende maand gewoon de agenda en kijk wat ik kan zaaien. Ik heb nog steeds wat enveloppen op week/maand maar daarin zitten nu alleen bijzondere of nieuwe soorten kruiden of bloemen. En ik heb nog steeds 2 enveloppen: 1 met de tomatenrassen voor maart 2020 en één met de zaden van de rassen van pepers, paprika’s en aubergines voor eind januari.

Het was weer puzzelen. Soms ook lastig, want er moeten uiteindelijk altijd wat soorten en rassen worden geschrapt. Als we 6 kassen hadden kwamen we ook nog plaats tekort, zoveel leuke rassen zijn er elk jaar te kiezen. Maar het was heerlijk snuffelen in catalogi en op internet, foto’s bekijken en rasbeschrijvingen lezen. Ik weet al hoe het er volgend jaar uit gaat zien, heb de tuin in gedachten al van alle kanten bekeken (en toch wordt het altijd anders, hoe leuk is dat).

Tomaat Black Icicle, staat zeker in mijn planning voor 2020

 

Ik ga heel veel nieuwe rassen zaaien, maar ook wat oude bekende, en ook daarbij is het heerlijk om mijn oude foto’s weer eens op te zoeken of in mijn eigen database te zoeken naar die ene romatomaat die er in kas 1 nog bij kan, of een peperplant voor onder de werktafel in kas 2. Elk plekje in kas, tuin en pot staat in principe vol gepland.

Ik ben er ruim een week zoet mee geweest (en tot in de lente kan er ook nog wel iets aan veranderen, wanneer ik iets tegenkom dat ik niet kan weerstaan, of wanneer oudere zaden niet meer kiemen en ik er iets voor in de plaats kan uitzoeken).

Wat voorbeelden van nieuwe rassen voor de kas in 2020:

  • Tomaat Donkey Ears (alleen al voor de naam)
  • Tomaat Red Fig
  • Tomaat Piennolo Giallo Vesuvio
  • Dwergtomaat Funnyplum Yellow
  • Paprika Escamillo
  • Paprika Snow White
  • Peper Peperone Tondo Calabrese
  • Peper Sergeant Pepper (ook alleen al voor de naam)

Bekendere rassen die ik weer eens ga zaaien zijn de tomaten Liguria, Blush, en Sprite, paprika’s Doe Hill en Yellow Cheese Pimento, pepers CGN 21500 en Early Jalapeño. En eindelijk vond ik ook weer eens zaden van de peper Goat’s Weed:

 

Ja, die was wel echt heel erg mooi, met zacht behaard en daardoor grijs en fluwelig aanvoelend blad, met lakzwarte pepers die donkerrood afrijpen. Ze was, toen ik haar voor het laatst teelde, wel een heel laat ras. En daarom heb ik me voorgenomen om haar extra vroeg te gaan zaaien (misschien begin januari al). Hetzelfde geldt voor de peper Mini Brown Rocoto. Met de rest van de paprika’s, pepers en aubergines wacht ik braaf tot eind januari.

Ik heb wel bedacht dat ik na de kerstdagen al voorzichtig op zoek ga naar een mooi stukje gember om stekken van te nemen, naar citroengrasstengels om in water te laten wortelen en wellicht ook al eens kijken naar zoete aardappelen om te stekken.

Ook de peper CGN 21500 staat weer eens in mijn zaaiplanning, lelijke naam, prachtige peper (en erg heet en smaakvol)

 

En bloemen? Die staan meer dan ooit in de moestuin gepland. Ik ga steeds meer groenten schrappen die we toch niet zo vaak eten (niet in aantal soorten maar vooral in aantal planten per soort). En ik kijk er al naar uit om daarvoor in de plaats nog meer eenjarige bloemen te zaaien/planten. Ook daarvan heb ik veel nieuwe soorten uitgezocht en gekocht waar ik me nu al op verheug. Maar ga ik ook weer soorten/rassen zaaien die ik al eens eerder teelde. Nieuw worden in 2020 Clarkia concinna, Limonium sinuatum, Kochia scoparia (heel vroeger wel eens gezaaid, wat vond ik dat lelijk, maar ik zag ergens in een catalogus zo’n enthousiaste beschrijving dat ik het toch nog een keer ga proberen). En natuurlijk veel (voor mij) nieuwe rassen van bekende soorten zoals Phlox drummondii Cherry Caramel, Matthiola incana Rainbow Quartet, Helichrysum bracteatum Apricot Peach, etc. Maar ook weer wat oude bekende soorten, zoals deze Linaria maroccana Pretty in Pink:

En Dianthus barbatus atrosanguineus:

 

Met het maken van de planning en het zoeken naar leuke en rassen gloort ook in mijn hoofd de lente 🙂

Nu eerst de kerstdagen. Met een echte kerstboom. Daar heb ik me toch 24 jaar op verheugd. We hebben al die jaren een kunstboom gehad. En dat was de schuld van 12 katten (niet allemaal tegelijk maar wel altijd meer dan 6). Want zo zag de boom er op een doordeweekse dag in december regelmatig uit.

Bas in de kerstboom:

 

En Fiep in de boom:

 

Het zijn oude foto’s van slechte kwaliteit. Soms werden we ’s ochtend wakker door het gestuiter van één of meerdere plastic kerstballen op de plavuizen (ook al draaiden we de haakjes drie keer om bal en tak). De boom zelf werd elk jaar op 3 plaatsen vastgemaakt aan muur en/of verwarming. We hebben er nooit een kat in zien springen, maar wel heel vaak één doodleuk uit zien stappen.

Dit is ons eerste katloze kerst. Poekie, Pieter, Wampie, Fiep, Fanti, Zizi, Els, Annie, Arie en Bas zijn ons al eerder ontvallen, en afgelopen zomer hebben we Lotje in moeten laten slapen (dat was verdrietig maar het was ook goed want ze was heel oud, had geen tanden meer, was bijna blind en de dierenarts constateerde een tumor bij haar hart). We besloten nu ook katloos te blijven (als het lukt). En dus zei ik tegen Ruud dat ik dan in ieder geval een echte kerstboom wilde. Met het gevoel van vroeger; het uitzoeken, optuigen, een boom die nooit hetzelfde is, altijd wel een rare tak of een scheve top, en natuurlijk de geur.

Maar ik blijk ondertussen weekhartig te zijn geworden, ik vind het een beetje zielig want uiteindelijk is ze gewoon een boom die het nieuwe jaar niet haalt. Ik betrapte me erop dat ik, toen ik afgelopen week de eerste gevallen naalden opveegde, ik sorry tegen de boom zei. Ruud zei wijselijk niks, maar dat komt ook omdat hij het vast begrijpt. Eigenlijk wil ik geen echte boom zoals vroeger, ik wil een kunstboom en een paar katten. Al zijn er natuurlijk ook voordelen, geen kattenbak meer, geen witte haren op een zwarte broek, niet meer 5 keer checken of het gasstel uit is als we weggaan, op vakantie kunnen gaan wanneer we willen. Ik moet er gewoon nog even aan wennen.

Genoeg nostalgische eindejaarsoverpeinzingen, het zal de leeftijd zijn. Ik wens iedereen heel fijne kerstdagen!!

 

42 reacties op Planning en kerst

Angeligue 21 december 2019 om 12:17

Dag Diana , ik durf het bijna niet te zeggen maar het is al het vijfde jaar dat ik mijn kerstboom binnen zet . Gekocht van de hoop zonder kluit hij overleefd in een pot . Het is niet moeders mooiste maar versierd ziet het er best leuk uit . Bedankt voor alle leuke blogs van 2019 ! Prettige feestdagen en een gezond en vruchtbaar 2020 !

Ruud & Diana 22 december 2019 om 09:22

Hallo Angelique,
Wat leuk om te horen!
Ik ken een tuin waar heel veel verschillende kerstbomen staan, van elk jaar één, in verschillende soorten/rassen en grootten, als een soort kerstbomenrusthuis.
En dat vind ik een mooi idee maar dan zou ik in onze tuin geen plaats meer hebben voor eenjarige bloemen of groenten, en die vind ik ook heel belangrijk.
Ik hou van niet mooie bomen, zodat je kunt zien hoe divers ze kunnen groeien. En wat is mooi, onze boom is opvallend ‘slank’, en dat vonden wij fijn zodat ze goed in een hoek past en wij er nog makkelijk langs kunnen lopen.
Ik ben benieuwd hoe ze er na nieuwjaarsdag uitziet en dan zal ik bedenken wat ik met haar ga doen, Ruud is na je verhaal bang een red-een-boom-aanval krijg 🙂
Een heel fijne kerst met vijfdehands kerstboom en een gelukkig en gezond 2020 gewenst!
Diana

Marianne raaijmakers 22 december 2019 om 15:45

Geweldig het verhaal over de katten,ik heb er maar 1 maar toen hij jong was zat hij ook talloze keren in de boom,en dat was notebenen een kunstvorm,dan kwamen we thuis was er een hele rij takken losgemaakt,en hij heef ook wel eens al zijn ballen gebroken omdat hij omlag de boom.maar ik wist niet dat er zoveel tomaten soorten waren.en wat een werk allemaal. Wij hebben drie jaar geleden de volkstuin op gezegd omdat we een huis met een tuin kregen.maar komend jaar wil ik hier toch gaan groenten kweken in kleine beetjes. Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2020 met heel veel tuin plezier.

Ruud & Diana 23 december 2019 om 09:19

Hallo Marianne,

🙂 Wij hadden eens bedacht om kerstcadeautjes onder de boom te leggen, en dan ook cadeautjes voor alle katten, allemaal een eigen pakje, met daarin brokjes of snoepjes of een speeltje. Toen we ’s morgens opstonden kwamen we erachter dat het geen goed idee was geweest om doosjes met snoepjes en brokjes in te pakken want de katten hebben het geroken en het pakpapier was in 1000 stukjes gescheurd en de brokjes/snoepjes voor een deel opgegeten (en de rest lag door de hele kamer 🙂 ).

Leuk om te horen dat je toch weer wat groenten wilt gaan telen! En dat is nu ook veel leuker dan vroeger, want er zijn veel meer soorten en rassen die ook nog eens heel mooi zijn (zoals paarse boerenkool, gestreepte tomaatjes, etc.
Ik heb er eens een aantal pagina’s over geschreven maar ik kom er nu achter dat de links naar die pagina’s helemaal niet meer werken. De eerste pagina nog wel en dat is deze: http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/een-mooie-moestuin-beginnen/de-mooie-moestuin/
Ik beloof vanavond de rest van de links te repareren zodat je alle pagina’s kunt zien (al is het maar voor de foto’s 🙂 ).

Ook jij met je familie en kat heel fijne feestdagen gewenst, en daarna een gelukkig nieuwjaar!
Diana

Emmie engel 22 december 2019 om 07:23

Ik ben nog uit de tijd van de droogbloemen hype uit de zeven tiger jaren maar had dit jaar toch wat aarzelend helichrysum apricot peach gezaaid. Is dat nou wel leuk?
Nou, geweldig!
De andere kleurtjes van Chiltern seed zijn komend seizoen ook aan de beurt.
Alle goeds voor tuin jaar 2020 zonder pruimenmot en woelmuizen en met een buitje op zijn tijd en aangename temperaturen
Emmie

Ruud & Diana 22 december 2019 om 09:29

Hallo Emmie,
Ja, ik was ook erg sceptisch, moest ook denken aan de stoffige droogbloemen van mijn moeder ergens begin jaren tachtig (gok ik), in een stoffig vaasje 🙂 .
Maar ik ben zo blij dat ik de gok gewoon eens heb gewaagd, ik had dit jaar de Silvery Rose, bleek een geweldige rijk- en lang bloeiende eenjarige te zijn die heel veel insecten aantrekt.
Vanaf nu nooit meer een jaar zonder Helichrysum, er komen ook steeds meer leuke rassen, ik kocht ook de Dragon Fire, donkerpaars met geel hart, daar ben ik ook heel benieuwd naar.
groetjes en ook jij een gelukkig en groeizaam 2020 gewenst!
Diana
Voor wie de plant (nog) niet kent: Helichrysum bracteatum Silvery Rose:
Helichrysum bracteatum Silvery Rose

EsthervR 22 december 2019 om 09:14

Dag Diana en Ruud,

Fijne kerstdagen toegewenst en een heel goed 2020! En dank voor al je mooie blogs in het afgelopen jaar!
Groetjes, Esther

Ruud & Diana 22 december 2019 om 10:23

Hallo Esther,
Dankjewel!
Ook jij en je familie fijne kerstdagen en een gezond, gelukkig en groeizaam 2020 gewenst!
groetjes, Diana

Anoniem 22 december 2019 om 10:39

Hallo Diana en Ruud,
Allereerst fijne kerstdagen.
Ik heb nog een tip voor het wassen van je kassen. Doe zweetbandjes om, dan vangen die het water op en loopt het niet in je mouwen.
Groetjes Yvonne

Ruud & Diana 22 december 2019 om 12:34

Hallo Yvonne,
Wat een goed idee, zelf nog nooit aan gedacht.
Dankjewel voor de tip!!
groetjes en ook jij een heel fijne kerst gewenst!
Diana

Simone Brus 22 december 2019 om 10:52

Hallo Diana,

Wat een leuke foto’s van de kerst katten.

Ik heb even gekeken naar de nieuwe soorten pepers die je gaat zaaien is weer zeer interessant en ik ben benieuwd hoe het gaat.
Vorig jaar door omstandigheden niet veel aan pepers gedaan maar dit jaar ook nieuwe soorten proberen. Brazilian Starfish Orange, Brazilian Starfish Chilli, Chocolate Jigsaw
Count Dracula Chilli, Nebru 7 Pod, Sugar Rush Cream vooral de laatste daar ben ik heel benieuwd naar. Heb ook wel de Deno methode gedaan maar ga ze nu precies zoals jij de Deno methode beschrijft voor kweken. Nog heel hartelijk dank hiervoor. Hele mooie dagen en een beetje vorst. Groetjes, Simone

Ruud & Diana 22 december 2019 om 14:15

Hallo Simone,
Leuk! De Brazilian Starfish heb ik ook gehad (maar dan de rode), alweer jaren geleden:

Peper Brazilian Starfish

Leuke peper, en lekker fris en heet van smaak. Ik heb even gegoogeld naar de Sugar Rush Cream, geweldig, ik ben heel benieuwd hoe je ervaring met de peper wordt!
Ik ga zelf de pepers weer zaaien in vermiculiet, daar ben ik zelf nog wat meer tevreden over dan over de denomethode, en het past hier precies in de elektrische propagator. Volgende week ga ik de propagator alvast eens naar beneden halen, kijken of ik nog genoeg zilverzand heb, controleren of de batterij van de thermometer het nog doet. En dan kan ik zaaien wanneer ik dat wil, de 2 pepers zijn de enige pepers die ik echt zo vroeg wil gaan zaaien.

Een fijne kerst gewenst, en alvast heel veel plezier en succes met het zaaien van de pepers!!
Diana

Petra 22 december 2019 om 11:22

Hallo Diana en Ruud, met veel plezier lees ik je avonturen, overpeinzingen en ideeën. Je bent een enorme inspiratiebron voor mij. En zoals vaker, staat achter elke sterke vrouw een sterke man. Dus voor beide fijne feestdagen en een fleurig en oogstbaar 2020.

Ruud & Diana 22 december 2019 om 14:17

Hallo Petra,
Dankjewel voor je aardige woorden, ook namens Ruud!
Ook jij en je familie heel fijne feestdagen gewenst, en alvast een in alle opzichten mooi 2020!
groetjes,
Diana

Chantal Quak 22 december 2019 om 12:16

Ik had het op Facebook ook al neergezet, maar ik heb gisteren een krabbel gezet onder het huurcontract van een moestuin in mn nieuwe woonplaats! Zoooo blij mee, ik stond zowat te grienen. Nu weer lekker plannen en puzzelen. Zin in!!!

Ruud & Diana 22 december 2019 om 14:20

Hallo Chantal,
Wat leuk om te horen dat je weer gaat moestuinieren!
Gefeliciteerd met je tuin! Ik hoop dat je een leuk volkstuincomplex hebt getroffen, met aardige buren, en een goede grond natuurlijk 🙂
Heel veel plezier en succes met het plannen en indelen van je tuin, met het zoeken naar soorten en zaden, en met de herstart van je moestuinhobby in 2020!
groetjes,
Diana

Yvonne 22 december 2019 om 12:17

Diana en Ruud…. fijne feestdagen! Bedankt voor de vele blogs. Iedereen een voorspoedig nieuwjaar gewenst met alle liefde en gezondheid en natuurlijk veel tuinplezier.

Ruud & Diana 22 december 2019 om 14:28

Hallo Yvonne,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ook jij en je familie een heel fijne kerst gewenst, en daarna een gelukkig en gezond 2020 (en natuurlijk een mooi tuinjaar)!
groetjes,
Diana

Jos 22 december 2019 om 13:48

Ik wens Diana enRuud vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar in goede gezondheid en veel tuinplezier.

Ruud & Diana 22 december 2019 om 14:30

Hallo Jos,
Ook jij en je familie fijne feestdagen gewenst, en daarna een in alle opzichten mooi 2020!
groetjes,
Diana

loes 22 december 2019 om 14:19

Ruud en Diana fijne kerstdagen en een oogst rijke 2020

katrien 22 december 2019 om 14:27

Beste Diana en Ruud, van harte fijne feestdagen toegewenst en voor 2020 een goeie gezondheid en een heel goed moestuinjaar toegewenst !!! Dank je wel voor alle heel mooie en inspirerende artikelen én lekkere recepten. Dat je er nog heel lang mag mee doorgaan en nog heel veel mensen gelukkig mee mag maken. Ook aan alle andere lezers fijne feesten en een spetterend moestuinjaar toegewenst.

Jo van tartwijk 22 december 2019 om 17:24

Bedankt voor uw zeer goede berichten en de kennis die u overdraagt.

Ruud & Diana 23 december 2019 om 09:20

Hallo Jo,
Dankjewel voor je aardige woorden!
groetjes en fijne kerstdagen!
Diana

Manon van Wijk 22 december 2019 om 19:19

Hallo Diana en Ruud,

Wat een prachtige foto’s….de groene kleur van d’r ogen bij die boom.
Ze hoorde er gewoon in en ze wist dit zelf.
Dank voor al je inspiratie en je kennis die je deelt.
Volgend ga ik weer helemaal los in de moesstuin.

Voor nu alle goeds en met name gezondheid zodat tuinieren mogelijk blijft.

Liefs Manon

Ruud & Diana 23 december 2019 om 09:23

Hallo Manon,
Ja, zij dacht dat vast, maar ik geef toe dat wij dat niet met haar eens waren 🙂
Ook jij fijne feestdagen en daarna een gelukkig en gezond 2020!
Diana
Fiep” alt=”Fiep” />

Lou Tops 22 december 2019 om 20:16

Hoi Diana en Ruud,
Genoten van jouw “Planning en Kerst”.
Vroeger ook een moestuintje gehad. Dit lezende begint het toch altijd weer te kriebelen. Heb nu alleen een “siertuintje” met een kruidenrek een kruidjes her en der.
Jullie ook een fijne kerst en een voorspoedig 2020.
Groetjes, Lou

Ruud & Diana 23 december 2019 om 09:28

Hallo Lou,
Goed om te horen dat het weer kriebelt!
En zonder een echte moestuin is er toch ook heel veel leuks en eetbaars in een kleine siertuin of in potten te telen, denk aan cherrytomaatjes in potten , kruiden in andere kleurtjes zoals donkerbladige basilicum, kleine kropjes sla tussen sierplanten in, eetbare bloemen, etc.
Ook jij heel fijne feestdagen gewenst, en daarna een gelukkig en gezond 2020!
Diana

Margriet M 22 december 2019 om 21:37

Hallo Diana en Ruud,
Wat een prachtige foto’s van de kerstbomen met de katten!
Ik wens jullie beiden en ook ieder die dit leest; Hele mooie Kerstdagen en een Gelukkig 2020.
Dat er dan maar weer een mooi tuinjaar zal volgen, zodat je ons allen weer kunt verblijden met jouw wekelijkse blog met de handige tips en heerlijke recepten, niet te vergeten de mooie foto’s. Persoonlijk kan ik bijna niet wachten om weer te kunnen beginnen met het zaaien, en hoe de zaadjes (kaboutermuts) bij jouw gekocht het zullen doen, zoals dat gaat met nieuwe zaadjes.
Groetjes Margriet

Ruud & Diana 23 december 2019 om 09:31

Hallo Margriet,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ook hier begint het voorzichtig te kriebelen hoor, het hangt vast samen met de kortste dag die voorbij is, en met de planning die klaar, en nu wil ik dan ook alles zaaien en zien wat ik heb gekocht of uitgezocht 🙂
Ook jij en je familie heel fijne feestdagen gewenst, en een gelukkig, gezond en groeizaam 2020!
Diana

Johanna 22 december 2019 om 21:49

Iedereen een hele fijne kerst en een super productief moestuin jaar. Dat en veel gezondheid natuurlijk!

Ruud & Diana 23 december 2019 om 09:33

Hallo Johanna,
Ja, dat somt het wel op: gezondheid, geluk en groeizaam (en bloeirijk maar dat begint niet met een g 🙂 ).
Ook jij alvast de allerbeste wensen voor een nieuw jaar (en tuinjaar)!
Diana

Kim 22 december 2019 om 22:59

Lieve Diana en Ruud,

Wat geniet ik toch elke keer van jullie avonturen, gekibbel en van je heerlijk geschreven blogs Diana.
Ik heb twee weken kerstvakantie, die ga ik maar eens besteden aan het maken van een planning voor de moestuin (o.a.).

Hele fijne kerstdagen en een gezond, voorspoedig en groeizaam 2020 toegewenst!
Ik hoop op nog vele blogs.

Lieve groetjes Kim.

Ruud & Diana 23 december 2019 om 09:35

Hallo Kim,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Dat klinkt heerlijk, 2 weekjes kerstvakantie!
Een fijne vakantie gewenst, heel fijne feestdagen, succes met je planning, en alle goeds voor 2020!
Diana

D.d.F 23 december 2019 om 08:10

Hallo Ruud en Diana.
Ik wil jullie bedanken voor alle blogs van 2019, en ik wens jullie prettige kerstdagen en een hele goede tuinjaar 2020. Jij was Diana voor ons ,de onzekere tuiniers een bron van inspiratie
Gr Daan

Ruud & Diana 23 december 2019 om 09:37

Hallo Daan,
Ook hier is er wel eens twijfel, of mislukt er iets hoor, dat hoort bij tuinieren en alle factoren die het zo onzeker (en daardoor gelijk altijd weer spannend) maken.
Heel fijne feestdagen gewenst, en daarna een in alle opzichten mooi 2020!
Diana

Petra 23 december 2019 om 13:46

Hoi Diana,
Ook ik wil jou bedanken voor alle mooie en vooral eerlijk geschreven blogs van 2019 en voor de zeer uitgebreide website met zoooooveel informatie. Jij inspireert mij al jaren ! Ook als het ff niet meezit, zoals afgelopen zomer met een gebroken pols, flinke schade aan de tuinkas door de storm, droogte enz.enz.
Even op jouw site lezen en ik ben weer gemotiveerd om door te gaan…
En ook ik wil jou en Ruud en alle lezers fijne feestdagen en alle goeds en vooral een gezond 2020 wensen !
Nog een (andere) Petra

Ruud & Diana 24 december 2019 om 09:51

Hallo Petra,
Wat vervelend dat je zoveel ‘pech’ dit jaar hebt gehad! Ik hoop dat je weer helemaal bent hersteld, en ik hoop dat je je tuinkas nog hebt kunnen repareren!
Ik wens jou ook fijne feestdagen en daarna een gezond en gelukkig 2020! En als bonus ook nog een mooi tuinjaar!
groetjes,
Diana

Marjolijn 23 december 2019 om 23:07

Ten eerste alvast fijne feestdagen en een goed en gezond jaar gewenst. Ik heb voor kerst een zaaikalender gevraagd aan mijn man. Even afwachten of ik die ook krijg natuurlijk 😉 Heel leuk verhaal over de katten en de kerstboom. Ik kan me geen leven meer zonder katten bedenken, ik heb er 5 lopen. (Ze hebben gelukkig de ruimte op de boerderij) Moge 2020 een beter moestuin jaar worden zonder colorado kevers, koolwitjes onder de netten bij de bloemkolen en perenroest. 🙂 we hebben al wat meer vogelhuisjes opgehangen. Wie weet helpt dat al iets tegen de ongewenste gasten. Voor de rest raadpleeg ik regelmatig je website. Aldoende leert men. Bedankt voor alle tips en wijsheid ook voor het nieuwe moestuinjaar 🙂 Groetjes, Marjolijn

Ruud & Diana 24 december 2019 om 10:07

Hallo Marjolijn,
Leuk!!
Wij hebben ook ons hele leven katten gehad, en het is lastig om te wennen aan geen katten meer. Het is alweer een paar maanden geleden dat we de laatste in hebben moeten slapen maar na al die jaren zijn er van die dingen die we niet ‘afleren’. Ik betrap mezelf er bijvoorbeeld nog steeds op dat ik, als ik vlees voor het avondeten snijd, ik automatisch de velletjes en vetjes klein snijd en op de hoek van de snijplank leg. En de deurkruk van de kamerdeur hebben we ooit verticaal gezet omdat poes Fiep de deur kon openen door op de toen nog horizontale deurkruk te springen (en vervolgens stonden er dan middenin de nacht ineens 7 katten bij en op ons bed ons wakker te maken 🙂 ).
Die deurkruk laten we zo, als een soort van nagedachtenis 🙂
Ik weet niet of je ze al kent maar naast de strips van Garfield vind ik deze filmpjes van Simon’s Cat altijd erg leuk, vooral deze is herkenbaar: https://simonscat.com/blog/catmando/
Ik wens jou en je familie ook een gelukkig en gezond 2020!
Diana

Jim 20 januari 2020 om 15:19

Hoi Diana, ik zie dat je weer verschillende tomaten van Wild Boar Farms in de planning hebt staan! Leuk, en erg lekker!

Ik vroeg me af hoe je eigenlijk aan Wild Boar Farms tomatenzaden komt?

Groet,

Jim


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties