Groeien

Tomaat Dulcia kleintjeMet het warme weer van de afgelopen dagen groeit alles prima (ik durf het bijna niet te zeggen maar ik zou best blij zijn met een malse regenbui). Het allerbest groeit het onkruid, dat zijn we gewend, maar ook de rest doet aardig mee hoor.

Eergisteren, in de hitte, de kassen in gegaan, om te dieven, op te binden, wieden en water te geven. Het was er eigenlijk veel te warm voor, maar ik wilde niet langer wachten (want sommige dieven waren al meer dan 20 cm lang en hoe groter de dief, des te groter de wond die je achterlaat – en dat zorgt weer dat ziekten makkelijker de plant kunnen binnendringen). En sommige hoofdstammen stonden door alle groei al zover van de stok dat het moeilijk werd ze aan te binden aan de stok.

En dus eergisteren vroeg naar de tuin (dan is het nog niet zo warm), diep ademhalen en de kas in. Ik dieven en opbinden, Ruud erachter aan om het onkruid weg te halen en gelijk water te geven. En natuurlijk een flink aantal flesjes water bij ons. Op een gegeven moment voelde ik het zweet tussen mijn haar mijn ogen in druppen, en dan werd het tijd om een kwartiertje pauze te nemen en een buiten een beetje uit te waaien en bij te drinken……… en dan weer terug de kas in 🙂

Maar na een uurtje of 2 waren alle drie de kassen en de 2 mini’s klaar en dat geeft dan wel een erg lekker gevoel; alles schoon, verzorgd, opgebonden, blad verwijderd (nu de tomatenplanten hier op 50 cm afstand van elkaar staan zal ik nog beter moeten opletten dat er niet teveel blad is om een te hoge luchtvochtigheid te geven – dat zorgt dan voor een slechte vruchtzetting, aan de andere kant moet er wel voldoende blad zijn, voor gezondheid en groei natuurlijk).Tomaat Orange Banana kleintje

En tijdens het dieven, blad wegknippen en opbinden al de eerste tomaatjes tegengekomen. De Dulcia blijft de eerste (foto bovenaan de pagina), de tomaatjes zijn al zo’n 3 centimeter groot. Een goede tweede (op dit moment dan) is de Orange Banana, je kunt al goed zien dat ze anders van vorm is, een echte langwerpige roma.

Vandaag de voorgezaaide krootjes uitplanten, en de sjalotten doen het zo enorm slecht (geen idee waarom, de plantsjalotten zijn afgelopen februari nieuw gekocht, geplant, niet bemest, de knofloken die ernaast staan doen het prima) dat ze er vandaag uitgaan. Jammer, maar gelukkig doen de uien, stengeluien, rode uien op hetzelfde stuk grond het prima.

Soms weet je niet waarom iets het niet of niet goed doet, maar lang treuren helpt dan niet (hoewel ik ook vaak genoeg getreurd heb hoor, maar dan vooral bij bijzondere soorten of soorten die veel geld kostten). Maar nu, in dit geval, bij ons, bij deze sjalotten; niet te lang over treuren, beter weghalen en vervangen door iets dat het beter gaat doen (in dit geval worden dat 2 rijen zomerworteltjes, ook lekker :-)).Thunbergia alata Blushing Susie

 

Tot slot nog even een foto van mijn laatste aanwinst, de Thunbergia alata Blushing Susie. Suzanne-met-de-mooie-ogen (oranje met een zwart oog) heeft een wel erg mooi zusjes, met rokerig abrikooskleurige/oudrozige/pruimpaarse bloemen.

17 gedachten over “Groeien”

 1. pff ik vind het maar een droge boel hoor alles kiemt slecht zo, geef regelmatig water.
  gisteren wel eerste aardbeien op en kon het niet laten wat aardappels te rooien, frieslanders waren nog klein maar een potertje is ook lekker…vandaag waarschijnlijk weinig tot geen regen jammer!

 2. Hoi,
  Bij mij is na de paar dagen hitte en nu wat dagen regen vooral de chinese kool gigantisch gegroeid. Het is het eerste jaar dat ik chinese kool heb in de tuin. En het is wel een beetje een ‘off topic’-vraag misschien, maar ik vraag me af of ik die chinese kool wel kan eten…..
  Want de chinese kool die ik ken uit de supermarkt is een mooie langwerpige gladde krop en de bladeren zijn glad, zacht en knapperig. Maar de bladeren van mijn chinese kool (die nu wel steeds meer een krop aan het vormen is) hebben allemaal haartjes erop! Soms zelfs echt prikkende stekelige haartjes! Dat lijkt me niet fijn om te eten.
  Heeft iemand ervaring met dit soort chinese kolen? Is dit normaal? Kan je dat gewoon eten?
  Ik hoop dat iemand hier iets over weet.

  Groeten,
  Tineke

  1. Hallo Tineke,

   Wat je beschrijft klinkt niet als een Chinese Kool. Ik ken geen enkele Chinese Kool die harig is, alle rassen die ik eens gekweekt heb zijn glad, zowel van blad als van krop. Chinese Kool zou eigenlijk met de temperaturen van de afgelopen weken ook wel moeten zijn doorgeschoten, zo vergaat dat tenminste hier altijd bij warm en droog weer (om die reden zaai ik ze ook nooit in het voorjaar, ik ga ze pas na juli zaaien, als de dagen korter worden).

   Ik zou zo snel niet kunnen verzinnen wat je dan hebt staan, heb je misschien een fotootje?
   Dat zou heel veel duidelijk kunnen maken.

   groetjes, Diana

   1. Hoi Diana,
    Ik heb je net 3 foto’s gemaild van mijn Chinese kool.. als het dat tenminste is.
    Ik ben benieuwd wat je ervan denkt.

    Groetjes Tineke

 3. Goedenmorgen
  Zou je me weer op de mailinglist willen zetten voor de nieuwe zadenlijst voor oktober?
  alle tomaten en paprika’s , en wat al niet meer , komt allemaal prima op.
  Ook de slabladige basilicum die eerst niks wilde staat nu met grote bladeren in de kas , tomaten zijn al 70 cm hoog en de paprika’s bloeien al.
  Kortom ik zou graag weer je lijst ontvangen , allemaal prima zaden !!

  1. Hallo Johan,

   Goed om te horen dat de zaden het goed hebben gedaan!
   En je hopelijk over een maandje je eerste tomaten kunt plukken (ik kijk er hier ook al weer naar uit :-)).
   Ik heb even gekeken en je mailadres staat nog in de lijst hoor, dus als alles goed gaat (we hopen maar op een mooie zomer en goede oogst), krijg je vanzelf een mailtje rond eind oktober/begin november.

   Groetjes, Diana

   1. Dag Diana,
    Ook ik wil graag op je mailinglist voor de nieuwe zaden. Het gaat hier heel goed met de tuin, we kunnen er amper tegen eten, want we hebben naast af en toe zon en warmte ook af en toe wat regen, dus perfekt tuinweer. Mijn capacijners en tuinbonen doen het supergoed, prachtige mooie bloeiende planten met veel vruchtvorming.
    ik heb 2 vragen, mijn rode ui wil al gaan bloeien, helpt het wanneer ik die bloemknop er af haal en krijg ik dan alsnog een ronde ui, of blijft het zoals het nu is een soort bosui die nu maar gewoon gerooid moet moeten. Ik denk, als ik het tot een (overigens mooie) bloem laat groeien ik geen ui maar ook geen bosui formaat krijg. ik dacht eerst dat ik ze te vroeg gepoot had, maar mijn buurvrouw was vier weken later met poten en ook daar zag ik bloemknoppen al komen.
    mijn tweede vraag gaat over komkommers. Mijn buurvrouw heeft al komkommerplanten waar kleine komkommers aan groeiden, ze staan in de kas, maar toen ze 10 cm waren werden ze geel en nu is het niets meer (verrotten niet echt maar daar lijkt het wel op). weet jij waar dit van komt of is het hier ook het weer? ben ook benieuwd naar ervaringen van anderen.
    groetjes gea

    1. Hallo Gea,

     Is prima, ik heb zojuist je naam en mailadres in de lijst gezet voor komend najaar (ik hoop je dus rond eind oktober/begin november een algemene mail te sturen met de link naar de nieuwe zadenlijst).

     Over je vragen:
     Over de ui: je kunt inderdaad de bloeistengel zo diep mogelijk wegknippen. De beste groeikracht voor de ui is er dan wel af maar hier toch ook wel jaren gehad dat ze dan in ieder geval nog wel wat groter werden. Hoe sneller je een bloeistengel eruit knipt (zowel bij uien als knoflook), des te minder last heeft de bol ervan. Hier geen uien met bloeistengels, wel 1 knoflooksoort (van de 4 rassen die ik heb staan), en dan is het dus gelijk duidelijk dat het met het ras te maken heeft. Ik heb het idee dat dat ook voor rode uien geldt, maar ook temperatuur/vocht/etc/ hebben invloed.

     Over de komkommer: dat is moeilijk te zeggen, het kan gewoon zijn dat de planten nog niet groot genoeg zijn om komkommertjes te dragen en eerst energie wil gebruiken om te groeien. Maar het kan ook te maken hebben met het ras, er zijn heel veel rassen die geen bestuiving meer nodig hebben om komkommers te maken, maar er zijn ook nog oude komkommer- en augurkenrassen die bestuiving nodig hebben. Google eens op de naam van het ras, dan kun je dat misschien wel of niet uitsluiten. En let goed op, zorg dat de plant goed kan groeien en kijk of volgende komkommertjes wel uitgroeien tot komkommers.

     Groetjes,
     Diana

 4. hallo Diana,
  ik zit met verbazing alles te lezen en de foto’s te bekijken het lijkt of jullie in een ander (warmer) land wonen, de peulen zijn bij ons (groningen) nog maar net aan de groei nog geen bloem te zien.Behalve spinazie en een paar meiknollen is eten van de tuin er nog niet bij.
  vr.gr. Simone

  1. Dag Simone,
   Ook wij wonen in de provincie Groningen. Maar ik ben dit jaar heel vroeg begonnen met zaaien (anders dan andere jaren waarin we veel later waren).
   Bij vorst of de verwachting daarvan heb ik platic tunnels geplaatst over de spinazie, sla, en snijbiet.
   Dat heeft goed geholpen en vandaar dat ik nu al bezig ben met een tweede teelt op veel plaatsen. Ook de capucijners en tuinbonen en stokbonen heb ik vroeg voorgezaaid, waardoor ze nu al behoorlijk vrucht dragen. Dus vroeg beginnen heeft dit jaar wel het verschil gemaakt. Je moet ook bij tuinieren daarnaast een beetje geluk hebben met water en zon op het goede moment en dat laatste hebben we zeker niet in de hand. Toch veel tuinplezier gewenst.

   1. Gea bedankt voor je reactie ,ik denk dat ik dat volgend jaar ook ga doen constructies maken van plastic zodat alles hopelijk wat eerder opkomt. Maar alles ziet er nu wel veelbelovend uit dus het oogsten zal heus wel komen. Geduld ….

    1. Zo is het maar net…geduld en geluk …. beide heb je bij tuinieren wel nodig, maar dat maakt het ook zo leuk.
     Veel (oogst) plezier toegewenst
     Gea

 5. Diana,

  kan het zijn dat het zad wat ik van je heb gekregen van de trachycarpus fortunei niet kiemkrachtig is?? eind februari gezaaid in een pot , staat in de kast bij de verwarmingsketel. Steeds vochtige gehouden met behulp van plastic zak over de pot, maar nu nog geen teken van leven.
  Bauke

  1. Hallo Bauke,

   De zaden zouden het gewoon goed moeten doen hoor.
   Ik kreeg op het tomatenforum een bedankje met een foto van een zaailing van iemand die ook de palmzaden had gekregen:

   http://www.tomatenforum.nl/forum/viewtopic.php?f=37&t=184&start=50

   Zijn zaden hebben zo ongeveer 6 of 7 weken over de kieming gedaan. Wat er bij jou verkeerd gaat of verkeerd is gegaan durf ik zo niet te zeggen, het kan aan de temperatuur liggen, aan te nat of juist te droog, de soort potgrond, etc. Misschien kun je de zaden eens voorzichtig opgraven en kijken of ze nog hard zijn, of zijn geschimmeld bijvoorbeeld.

   Groetjes, Diana

 6. Hoi Diana,

  Dit gaat niet echt over tomaten, maar ik kon bij het item over stevia niet echt vinden waar je een reactie kon plaatsen. Ten eerste wil ik je graag complimenteren: een fijne overzichtelijke site!
  Ik wil graag zelf stevia zaaien en ik vroeg me af of je misschien nog wat tips hebt. Waar zou ik de zaadjes het best in kunnen zaaien? Potgrond, Compost? Ik ben nogal een leek.

  Ik hoor het graag. Dankjewel.

  groetjes, Michèle

  1. Hallo Michèle,

   Kijk ook nog even op de pagina over Stevia: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/kruiden/stevia/
   Misschien vind je daar ook nog handige tips.

   En zelf zaai ik Stevia in een mengsel van 3/4e deel potgrond (geen bemeste tuinaarde of compost maar gewoon goede potgrond) en 1/4e deel brekerzand (is een extra grof zand, te koop bij ekje gamma, karwei, etc.). Daardoor een wat luchtiger mengsel. Probeer 1 zaadje per potje te zaaien, en zaai niet alle zaden (mocht het mislukken, dan kun je daarna nog eens een poging wagen). Dek de zaden af met ongeveer 1/3 centimeter brekerzand, en houd goed vochtig maar niet kletsnat.
   Ik hoop dat het samen met de informatie op de pagina van de link gaat lukken!

   groetjes, Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.