Plannen

Ik schrijf dit blog op dinsdag. Dat is een voor mij vreemde dag (meestal schrijf ik aan het einde van de week). Dat komt omdat ik snipverkouden ben, of griep heb (ik twijfel nog). En daardoor zit ik in zelfgekozen isolatie. Want ik wil zeker geen mensen in het verpleeghuis besmetten, maar ook mensen in de supermarkt, etc. niet. En dus pendelde ik zondag en maandag nog heen en weer tussen thuis en tuin. In de volkstuin was ik lekker buiten en kon ik in mijn eigen tuin hoesten, proesten, niezen en snotteren wat ik wilde. Ik kon daar hard werken (daar wordt een mens warm van, en het is ook goed voor de longen). En bij thuiskomst stortte ik in, kroop met 2 paracetamol en een pot hete thee onder een dekentje, dicht bij de kachel.
Op dinsdag was het kaarsje helaas op, met ondertussen ook nog wat verhoging, spierpijn en keelpijn besloot ik maar thuis te blijven. Maar ook daar kan ik ondertussen een beetje tuinieren!
Want de paprika-, peper- en auberginezaailingen van de eerste zaaironde beginnen al goed te groeien en staan ondertussen in een zonnig raamkozijn.

Ik maakte de foto rond 12 uur en je kunt al zien dat rechts achter in de hoek het zonlicht verschijnt. Die zon schijnt binnen een uur over de hele plank, tot ze rond het avondeten achter de huizen verdwijnt.
En ja, nog steeds 3 per potje voor de pepers en paprika’s, en 1 per pot voor de aubergines. De uitleg over het waarom kun je hier vinden.
De zaailingen die later kiemden en van de 2e ronde (doordat de zaden van de eerste ronde niet kiemden of omdat ik toch nog ergens een paar centimeter ruimte in een hoekje van de kas vond) hebben nu alleen nog 2 kiemblaadjes en staan nog lekker warm onder de lamp; sommige mogen er met 3 blaadjes ook snel onder vandaan, andere zijn pas net opgepot en laat ik er nog lekker een poosje onder staan..

Nu ik vandaag nog wat meer griep-geveld ben bedacht ik hoe fijn het is dat ik juist gisteren nog 2 zaaitraytjes mee naar huis nam (alsof ik aanvoelde dat vandaag geen tuindag zou worden). En dus zaaide ik net al tuinbonen voor (want die worden hier bij direct in de volle grond zaaien altijd opgevreten, door vooral ratten en duiven). Ze staan nu buiten en vanavond zet ik ze zo koel mogelijk in huis naast de voordeur, in de ochtend weer naar buiten. En als morgen de laatste nachtvorst voorlopig voorbij is laat ik ze buiten staan, dan kunnen ze na het kiemen mee naar de volkstuin om in de kas verder te groeien tot de zaailingen uitgeplant kunnen worden.
Op de foto bovenaan dit blog zie je rucola, die zaaide ik begin januari in een pot in de kas (omdat de grond in de kas vol staat met groenbemester). Nu de kas door de zon flink opwarmt gaan de zaailingen eindelijk goed groeien.
En ik zaaide gisteren (maandagavond – vruchtgewassenperiode volgens de agenda van Maria Thun, met dank aan Carine voor de tip!!) de tomaten voor dit jaar. Tomatenzaden houden ook van warmte, maar het hoeft niet zo warm te zijn als bij de paprika’s, pepers en aubergines. Die 3 zaaide ik in de propagator bij ongeveer 27 graden, voor de tomaten is 20 graden ruim voldoende (en het scheelt ook gelijk met het al snel lang en dun worden van de zaailingen na het kiemen). Zeker met dit mooie weer kiemen ze trouwens ook prima in een zonnig raamkozijn. Zelf heb ik ze in de propagator gezaaid, omdat ik die toch heb, en omdat het hier in het raamkozijn op een onverwarmde slaapkamer bij mooi weer heel warm kan worden, maar in de nacht nog behoorlijk koud. Bovendien begint het daar door het langzaam maar gestaag groeiend aantal paprika/peper/auberginezaailingen al best druk te worden 😄. In de propagator is de temperatuur gelijkmatig. Maar de zaailingen zullen er dus snel na het kiemen uit moeten, door een gebrek aan voldoende licht.
En dat is prima; ik ben ondertussen P9-potjes en potgrond aan het verzamelen. Want het zijn er veel. Niet zo heel veel rassen maar wel veel planten. Omdat ik nu eenmaal veel tomaten eet, en soep en saus maak/eet/weck/invries. Maar ook omdat Jan heeft gezegd dat voor hem tomaten het belangrijkst zijn (en aardappelen). En omdat ik ook veel tomaten mee naar Ruud wil nemen, hij vond tomaten ook altijd heel lekker, en hopelijk nog steeds. Bovendien gun ik iedere bewoner op de afdeling tomatensoep uit eigen tuin in plaats van die vreselijke blikken (waar ik in mijn verre herinnering altijd gelijk een maagtablet achteraan moest nemen, het zal iets met een E-nummer te maken hebben waar ik gevoelig voor ben).
Dit jaar heb ik weer bijna allemaal nieuwe rassen gezaaid. Op enkele na, zoals Ray (teelde ik 2 jaar geleden, vroege kleine struik met oranje roma’s maar die deed het toen niet goed doordat woelratten gangen onder haar groeven, maar had wel potentie), en Rougwood Golden Plum (teelde ik in 2011, op een gegeven moment hadden de zaden geen kiemkracht meer). Het is het grote probleem met tomaten: er is teveel keus 🙄😅.

Nieuwe rassen voor dit jaar zijn onder andere Centiflor Black Hypertertress, Karma Miracle, Plan 9 from outer Space, Aunt Swarlo’s Polish Plum, Red Belly, Amish Gold, Queen Aliquippa en zo nog wat meer. Al bij het zaaien verheug ik me op de kleuren, de oogst en het proeven!
En dus zijn er 100 tomatenplanten gepland. Daarnaast heb ik plaats gereserveerd voor 3 komkommerplanten. En voor 4 peperplanten in 2 rassen, dat is meer dan genoeg voor mij. Plus 24 paprikaplanten in 12 rassen. En tot slot 10 aubergines in 4 rassen (dit jaar allemaal roze tot paars). Nou, de 3 kassen zitten dus weer eens tot op de centimeter vol gepland 🙄😍
Dan is het nu maar hopen dat het een beetje beter gaat dan vorig jaar; toen zorgde een luizenplaag in februari voor veel problemen bij de paprika’s, en phytophthora in de kas in juli voor ellende bij de tomaten. Vooralsnog gaat het voorspoedig met de paprika’s, pepers en aubergines; nog geen luis gezien, en na de al genoemde start met 2 kiemblaadjes (die altijd relatief lang duurt) gaat de groei nu sneller, nu ze eenmaal echte blaadjes krijgen (en dus ook meer worteltjes). De eerste tomatenzaailingen verwacht ik na het weekend; meestal kiemen de eerste zaden na ongeveer 7 tot 10 dagen.
Naast de vruchtgewassen en tuinbonen hoop ik deze week ook de eerste traytjes te vullen met zaaisels van bijvoorbeeld peterselie, sla, koolrabi, andijvie, knolselderij, bietjes en rode kool. De pootaardappelen zijn ook in huis en liggen op een koele plek in het raamkozijn zodat ze in de komende weken alvast met kleine, korte gedrongen ‘spruitjes’ kunnen uitlopen.
Ze mogen niet te snel spruiten. Omdat die uitlopers dan vaak lang en dun (en dus zwak en breekbaar) worden. Maar ook omdat ik helemaal nog geen plek heb voor al die aardappelen (4,5 kilo pootaardappelen). Ik was de afgelopen dagen vooral bezig met het leegmaken van de grote kuipen, zodat ik die op een nieuwe plek kan neerzetten (dichterbij de kassen en dus ook de watertonnen). En dan weer vullen met de grond die nu in kruiwagens en kuipen is opgeslagen. Kijk, Jan is ook al heel ver met het repareren van de bakken!

Ik ben ook begonnen met het verplanten van vaste planten, want die staan achterin bij de kuipen die ondertussen voor een deel dus al verhuisd zijn. Want daar komen de aardappelen.
Die nieuwe indeling is ook beter voor de fruitbomen achter dat vak (die kregen vorig jaar door de hoge planten (en ik geef toe, ook het onkruid) te weinig licht. En dat geldt ook voor de rozen die tussen die fruitbomen staan. De rozen ga ik hopelijk deze week nog snoeien.


Hetzelfde geldt voor de vlinderstruiken; die ga ik deze week tot een decimeter boven de grond terugsnoeien, zo blijven ze mooi van vorm, en ze bloeien op nieuw hout. Ik waardeerde ze al maar juist door de nieuwe bijzondere rassen (die bijvoorbeeld langer bloeien, lager blijven of een bijzondere kleur hebben) ben ik ze langzamerhand aan het ‘sparen’ (net als met tomaten, Salvia’s, mediterrane kruiden en nog wat van die eeuwige liefdes).

Stukje voor stukje begint de moestuin weer een beetje op een echte moestuin te lijken, zoals die altijd is geweest. En daarmee komt dus ook de zin om te gaan moestuinieren, te zaaien, planten, etc. Het helpt vast dat het mooi weer is, en dat niet alleen de zon nog een poosje blijft schijnen maar ook de temperatuur nog eens gaat stijgen. En daarmee wordt het eindelijk echt lente. Tussen de niesbuien door ben ik van plan om daar volop van te genieten!!
Hoi Diana! Waardeloos dat jij je rot voelt maar hoera! Daardoor wel op dinsdag zo’n positief blog! Met als toegift een foto van mijn favoriet voor 2025, de buddleja Flower Power. Ik zocht daar al twee jaar tevergeefs naar maar kreeg kort geleden van een dierbare tuinvriendin een stek die nu nog binnen staat maar straks een ereplek zal krijgen. Is er iets mooier dan de bloemen van deze vlinderstruik? En ja…wat zijn er veel soorten! Ik zoek en spaar met je mee! Beterschap! Groet, Pien
Dag Diana, daar ben je weer ! Met weer zo’n mooi en hartverwarmend verhaal. Dank je wel ! Zaaien is voor ‘ de echten onder de tuiniers ‘. Ik hoor hier helaas niet bij maar merk toch dat ik iets mis🤨 gelukkig heb ik goede vrienden ..
Ik ben benieuwd voor je aubergine planten, hoe je ze snoeit bvb. Maar dat zal je vast al eens eerder beschreven hebben, denk ik …
Ik kocht voor het eerst vorig jaar enkele plantjes in het tuincentrum ( mijn andere goede vriend 😀)
Ik wens je een mooi seizoen met vooral een schat aan tomaten voor jou en Ruud 🍅🍅
En niet te vergeten, spoedig herstel🌷
We hebben hier de flower power voor het keukenraam. Prachtige struik!
Kan hierop slecht dit zeggen: Dank je wel dat je hier de tijd voor neemt en heel veel sterkte met een voorspoedige beterschap in de hoop dat de laatste tegenslag mag zijn . Groeten uit zonnig Maastricht.
Hoi Diana,
En hier nog een bericht vanuit het zuiden (Limburg) van het land. Ook ik had een hele ‘verzameling’ aan Vlinderstruiken (w.o. een gele en bijna rode) maar door de nattigheid van vorig jaar én begin van het jaar zijn ze op een (witte) na allemaal dood gegaan. Maar jou verhaal geeft mij, zoals altijd genoeg inspiratie en motivatie om vooral positief te blijven en door te gaan.
Dankjewel en beterschap !
Voor iedereen een fijn weekend, geniet van het lenteweer en nu ga ik gauw de tuin in…
Groeten Petra
De vlinderstruik snoeide ik altijd op kniehoogte maar ga nu ook maar eens 10cm proberen. Beterschap!
Hoi Diana, jee dat is (was?🤞🏻) wel heel beroerd, letterlijk en figuurlijk. Voor jou en ook voor Ruud. Hopelijk ben je inmiddels weer een heel stuk opgeknapt en kun je weer naar hem toe. En de tuin!
Je tomatenverhaal…. oooooh wat een heerlijke voorpret! 100 planten, wauw!
Dat ze maar voorspoedig mogen opgroeien, en jullie een heel mooie en rijke oogst zullen geven!! Veel succes en plezier!!🌱
sterkte en een goede beterschap.