Kiemen

Valt er nog wat te vertellen over het zaaien van paprika’s, pepers en aubergines? Ik heb er al zoveel over geschreven dat ik in herhaling val. Maar het is zo leuk (het zaaien, kiemen, verspenen en ook het praten en schrijven erover). Waarom eigenlijk?
Omdat ze één van de eerste soorten zijn die we kunnen zaaien voor een heerlijke zomerse oogst. Het zaaien van nog wat rucola of de eerste doperwtjes is toch van een andere orde. En ik ben dol op doperwten en rucola hoor, en ook op het zaaien ervan. Maar de soorten die je nu of binnenkort kunt zaaien voor de oogst in de lente kunnen wat meer kou verdragen, groeien sneller en zijn wat makkelijker in de verzorging. Voor paprika´s, pepers en aubergines moet je serieus je best doen. Net als als puzzelen: het is toch leuker om een wat moeilijkere puzzel te maken dan één die je in 2 minuten klaar hebt. Het geeft net iets meer voldoening (en is ook goed voor het vertrouwen in het restant aan hersencellen, zo werkt dat in ieder geval bij mij 😄).
Paprika´s, pepers en aubergines hebben meer tijd nodig (vandaar ook dat ze nu worden gezaaid), en ook wat meer aandacht bij de verzorging. Vertroetelen. Maar niet teveel want dan worden ze lui, of zwak. Nee, het is de kunst om ze juist zo warm/vochtig te zaaien dat ze kiemen, maar niet té warm/vochtig want dan kunnen de zaden schimmelen. En ze moeten op tijd worden verspeend, voor ze te lang en dun worden. En daarna moet ze zodanig licht en warm worden gezet dat ze goed groeien: die combinatie van licht en warmte luistert heel nauw. Te koud en ze groeien niet, te warm en ze groeien te snel en worden te lang, en dat geldt ook voor te weinig licht. Te nat en ze gaan dood door schimmel en rot, en bij droogte gaan ze ook dood omdat ze nog niet genoeg worteltjes hebben om zelf op zoek te gaan naar de vochtige onderlaag in het potje. En dan heb ik het nog niet over wel of niet bijvoeden (en zo ja, wanneer, en met wat en hoeveel). Want de voeding in de meeste soorten potgrond is na ongeveer 4 tot 5 weken uitgewerkt. En ik heb het dan ook nog niet over die potgrond: kokospotgrond, gewone potgrond, zonder turf, zaaigrond, zelf een mengsel maken, etc.
Ja, paprika’s, pepers en aubergines zaaien is en blijft een uitdaging. En gaat dus ook nooit vervelen. Ook omdat er zo veel keuze in rassen is; van piepklein tot heel groot, in bijzondere vormen, en in heel veel onrijpe kleuren en net zoveel rijpe kleuren. Voor mij is een deel van de lol dus ook de verwachting; ik zaai graag elk jaar weer nieuwe rassen en ben nu al benieuwd of de planten gezond en goed groeien, een goede opbrengst gaan geven, vroeg of laat zijn, hoe de kleur van bloempjes en vruchten wordt, hoe ze smaken, hoe pittig ze zijn, etc.
Elk jaar krijg ik weer vragen over het zaaien van deze 3 soorten, over het kiemen, de temperatuur, de standplaats, voeding, vocht, verspenen, zaaimedium, etc. Ik ben dus niet de enige die elk jaar zo druk bezig is met deze 3 soorten 😁
Er is geen recept. Dat zou mooi zijn; “volg deze stappen om succesvol paprika’s, pepers en aubergines op te kweken”. Zoals moestuinieren geen wetenschap is. Elk jaar is weer anders, elk huis is anders, hoeveel licht, welke rassen, wat wil je, hoeveel planten heb je, wanneer zaai je, etc.. Iedereen moet zelf een beetje proefondervindelijk uitvogelen wat de beste standplaats in het huis is qua licht en temperatuur, wanneer het beste moment is om te beginnen, waar de zaailingen veilig staan en goed groeien, etc. Ik zweer bijvoorbeeld nog steeds bij het planten van 3 zaailingen bij elkaar van pepers en paprika’s (bij aubergines doe ik dat niet meer omdat ik toch het idee kreeg dat de wortels zich dan in de zomer minder goed konden ontwikkelen). Andere mensen vinden dat niks en planten de zaailingen gewoon per stuk uit. En weer anderen toppen de jonge planten (dat vind ik zelf nou weer niks want de planten vertakken altijd op een hoogte van ongeveer 25 centimeter, waarom zou ik een wond maken als de plant het zelf prima kan en doet, en zonder een wond te maken). Maar het kan dus allemaal…. wat je zelf handig/fijn/werkzaam vindt.
Mochten mensen toch een klein beetje een leidraad zoeken, zeker wanneer ze nog niet heel vaak pepers, paprika’s en aubergines hebben gezaaid, dan zijn dit wellicht wat leuke of handige blogs/pagina’s die ik over dit onderwerp heb geschreven:
- Teeltpagina Aubergine
- Teeltpagina Paprika
- Teeltpagina Peper
- Deel 1: Voorbereiden
- Deel 2: Zaaien
- Zaaien in vermiculiet
- Zaaien via de denomethode
- Deel 3: Verspenen
- Paprika’s en pepers per 3
- Lange en dunne zaailingen
- Diefjes in jonge paprika- en peperplanten
Terug naar het nu: ik zaaide de paprika’s, pepers en aubergines op 5 februari (een dag met goede constellaties volgens de kalender van Maria Thun). In de propagator, op ongeveer 27 graden. In een tray met alleen vermiculiet. En dat is heel fijn, omdat ik de zaailingen heel gemakkelijk stuk voor stuk uit het vermiculiet kan trekken (je kunt er een filmpje van vinden via de link hierboven in Deel 3: verspenen). Het betekent alleen ook dat de zaailingen daarna vlot moeten worden verspeend want er zit geen voeding in vermiculiet: het steeltje, het worteltje en de 2 blaadjes heeft de zaailing dus volledig op eigen kracht gemaakt, met de voeding die bij haar zit in het zaadomhulsel. Zaailingen die te lang in vermiculiet (of in de deno-methode in papier) blijven worden uiteindelijk geel en de groei stagneert, simpelweg omdat de voeding en kracht/energie die in het zaadje zat na de kieming ‘op’ is.
Gezaaid…. en lekker warm:

Vijf dagen later zie ik de eerste lusjes van de gekiemde zaden:

Drie dagen later….

Het zijn al echt zaailingetjes geworden. Ik wil nog héél even wachten…

Vervolgens had ik 2 dagen geen tijd. En dan ineens worden de zaailingen in de relatief donkere en behoorlijke warme propagator al behoorlijk lang:

Nog niet te lang. Maar wel hoog tijd!! En dus verspeende ik vanmorgen al flink wat zaailingen. Alleen de 2 pepers voor dit jaar zijn nog niet gekiemd (maar daar maak ik me nog niet druk om, pepers kiemen bijna altijd wat later dan paprika’s, zeker de rassen van de soorten baccatum en chinense). Als alle zaailingen verspeend zijn en de pepers nog niet gekiemd zijn ga ik de propagator 24 uur uit zetten en daarna juist op 28 of 29 graden; zo’n korte temperatuurdip en daarna juist weer extra warm kan wat lastigere pepers nog wel eens net het goede zetje geven om te kiemen.
Verspeend:

De paprika’s en pepers, zoals gezegd, weer gewoon per 3 in een potje. En daarna flink water, voorzichtig langs de zaailingen (voor het vocht natuurlijk, maar ook zodat de gronddeeltjes de zaailingen goed omspoelen/omsluiten). De eerste week hoef ik ze geen water te geven, zo vochtig zijn ze. Want er zijn 3 mogelijke en belangrijke oorzaken van de dood van de zaailingen van deze 3 warmteminnende soorten: gebrek aan vocht, gebrek aan warmte, en een trauma. Een zaailing kan even zonder eten. Het is niet goed natuurlijk, het verzwakt. Maar het gaat niet direct dood. Maar als het geen vocht krijgt is het snel gedaan met de zaailing. Hetzelfde geldt voor temperatuur: leg peperzaailingen 1 nacht bloot buiten en de kans dat het heeft overleefd is al vrij klein, en als het de nacht wel heeft overleefd zal het zeer zwak zijn, met meer kans op ziekten, plagen, een groeistilstand of andere ellende. En tot slot: mocht je bij het verspenen per ongeluk het worteltje of de kiemblaadjes afbreken, dan is het bijna altijd ook helaas wel voorbij met de zaailing. Dus: voorzichtig verspenen, een temperatuur boven de 15 graden (liever rond de 20 graden, afhankelijk van de hoeveelheid licht) en gelijk na het verspenen heel ruim water geven. Dan blijken de zaailingen verder echt heel sterk te zijn. Ik heb meer dan eens wat zaailingen waar ik echt geen plek meer voor had in een emmertje weggegooid; drie weken later bleken die in restjes vermiculiet, een paar papiertjes en een vleugje zand dat ook in het emmertje zat, nog steeds te leven (en dat vind ik dan altijd zo knap en sterk dat ik ze dan alsnog oppot, zonder naam en vooral ook zonder idee waar ik ze moet laten 🙄😅). Je kunt dus best veel fouten maken, paprika’s, pepers en aubergines zijn behoorlijk vergevingsgezind, op de drie na die ik noemde.
En zo staan de zaailingen er nu bij:

Bij deze wil ik tuinbuurman Gerard nog even hartelijk danken; helaas moest hij stoppen met zijn moestuin, en ik vond op een morgen zijn groeilampen in mijn kas met een briefje dat ik er vast nog plezier van zou hebben; Nou en of!!
Het voordeel van dit systeem is dat de zaailingen voldoende licht krijgen, maar ook wat warmte van de lampen (het is hier bij het raam vooral in de nacht behoorlijk koud). Ik zet de lamp om 08 uur aan en om 21 uur weer uit. Ik heb ondertussen ook mijn eigen LED-lamp opgehangen. Als de zaailingen eenmaal een eerste eigen blaadje hebben gaan de zaailingen in het zonnige raamkozijn met lamplicht in de avond. En dan is er gelijk weer plek onder lamp van Gerard voor nieuwe zaailingen (van onder andere de pepers, hoop ik 🤞).
Ennnnn….. na het komende ijskoude weekend lijken we ineens de lente in te duiken, voor volgende week zie ik dubbele cijfers bij de dagtemperatuur staan. Dat lijkt me heerlijk!! Voor mezelf, voor de tuin en voor deze zaailingen, want dan gaan ze allemaal het zonnige raamkozijn in (onder het mom ‘kunstlicht is fijn als het nodig is maar niets is zo goed voor zaailingen als buitenlicht en zonlicht).
Tot slot nog één foto, van een stekje van de vaste plant Erigeron karvinskianus; in de koude kas (waar het in de nacht toch net zo hard vriest als buiten) maakt ze al voorzichtig 2 eerste bloempjes. Hoe dapper is dat!!

Leuke post, wat voor lampen gebruik je?
Hoi Jan,
De lamp die ik dus van de moestuinbuurman kreeg die is gestopt is een Garland Grow Light Graden (staat bovenop de kap).
De LED-lamp die ik heb is een Apollo Falcon. Of ik die laatste nog eens zou kopen weet ik niet; er zijn ondertussen heel veel lampen die veel goedkoper zijn en wellicht hetzelfde resultaat geven. Het loont de moeite om voor een led-lamp goed te googelen en reviews te lezen.
groetjes,
Diana
Wat een aanstekelijke blog weer, Diana. Dank voor je trouw aan dit medium en aan je tuin 😘
Wat een heerlijk gezicht! Die lusjes van uitlopende zaadjes, daar word ik blij van.
Grappig, ik heb ook 2 van zulke lichtbakken en werkt goed bij mij. Ik heb de zaaitrays nu gevuld met gedeeltelijk wat aarde en vermiculiet. Kijken hoe dat gaat i.p.v. alleen vermiculiet. Ik heb ook gezaaid op 5 feb volgens de Maria Thun kalender. Vorig jaar ook gedaan bij veel gewassen maar was een te moeilijk jaar om te ontdekken of dat voordeel opleverde.
Hoi Diana,
Dankjewel weer voor je aanstekelijke blog. Ik ben voor t eerst in jaren nog niet begonnen met zaaien van de paprika’s en aubergines (en bloemkool en lathyrus). Ik hoop dat het me dit weekend lukt.
Vraagje; heb jij nooit last van rouwvliegjes in al je potjes met zaailingen? Hier flink last. Ondanks laagje zand bovenop en vorig jaar ook het inzetten van aaltjes. Mocht jij of iemand anders nog tips hebben, hoor ik het graag.
Groetjes, Mariël
Hoi Mariël,
Ja, ik heb hier ook wel eens last van rouwvliegjes. Maar eigenlijk niet zo veel/vaak. Wellicht omdat ik verder geen kamerplanten heb. En omdat ik de pepers/paprika’s op een vrij koele kamer boven opkweek. En verder zaai ik vooral zoveel mogelijk in de koude kas of buiten (zeker bloemkool en lathyrus want die kunnen best goed tegen minder warme temperaturen).
En als het er niet teveel zijn doe ik er ook niets tegen, die beestjes moeten ook leven en ze doen niet heel erg veel kwaad (tenzij het er erg veel zijn en de larven aan wortels gaan eten). Dus ik snap dat het een probleem kan worden als het er heel erg veel worden. Ik hoorde eens dat kaneel helpt (strooien of er een sterke ’thee’ van zetten en dat over de grond vernevelen). En uiteindelijk leggen ze eitjes in de potgrond van je planten, daarom worden het er zoveel; als je de grond rond je planten afdekt (bijvoorbeeld met een laag grof zand of wat karton of worteldoek), dan kunnen de mugjes geen eitjes leggen en sterven ze uit. Er zijn trouwens ook aaltjes te koop, en ook vangplaatjes (met iets van een soort lijm erop).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dankjewel voor je reactie. Gelukkig blijft de schade bij jou dus beperkt!
Ik heb alleen paprika en aubergine in huis. Op zolder (denk een graad of 17 daar), in een tent met lampen (zodra ze zijn opgekomen op de warmtemat). Later komen dan ook de tomaten en komkommers op zolder te staan. Verder hebben we op zolder alleen een aloë vera plant.
Ik heb ook elk jaar vanaf het overpotten een laag zand op de potjes en geef alleen water van onder. Aaltjes ook twee keer besteld vorig jaar en volop vangplaten in de potjes gestoken.. helaas eten de larven inderdaad de wortels op elk jaar en vorig jaar bleef er echt weinig over.. Vandaar mijn zoektocht naar meer tips!
Groetjes, Mariël
Hoe/ waar bewaar je je zaaigrond? Ik koop mijn zaaigrond aan het eind van t tuinjaar (winkel volkstuinvereniging) en zoek zakken uit die niet in de regen hebben gelegen en bewaar ze droog in mn tuinhuis. Als je ze buiten laat liggen is de kans op besmetting groot. Eén jaar niet gedaan en toen was t meteen mis 🙁
Dankjewel voor je reactie. Ik Koop ze ook bij onze tuin vereniging maar daar liggen ze altijd droog. Ik bewaar ze zelf in de kas of schuur.
Hoi Mariel, zoals Tessa opmerkt, kan het probleem al in de aarde zitten. Probeer de aarde vooraf te steriliseren.
Dat kan op 2 manieren, met hitte in de oven of door middel van kou.
Als je voor bevriezen kiest, is het aan te bevelen dat 3 maal te doen.
In de onderzoeklaboratoria bevriezen ze het op -28 graden, laten het ontdooien, en herhalen dit proces.
De aarde die de mol naar boven schuift, schijnt ook vrij te zijn van beestjes en eitjes, die heeft de mol weggegeten.😁
groetjes
Hi Con, steriliseren is inderdaad ook een optie. Ik zou dan voor bevriezen kiezen. Heb het een keer in de oven geprobeerd en daar kwam me toch een lucht af… Misschien dat de magnetron nog een goede optie is. Dat gaat sneller dus minder stank. In mijn ervaring is de aarde van de mol vrij van beestjes maar heel onkruidrijk… (˶ˆᗜˆ˵)
Hoi Cor,
Dankjewel voor je reactie. Zullen de goede voedingsstoffen uit de potgrond nog wel overleven door al dat invriezen? En zou het dan ook echt zo koud moeten? Onze vriezer staat niet op -28 maar eerder op de -18. Lijkt me ook wel pittig hoor, hele zak potgrond in de vriezer verwerken 🤭
Duidelijk en heel helder weer geschreven, heb niet zo’n geweldige lamp maar wel een Ikea kast met groeilampen (kamerplanten liefde) neem aan dat ik ze daar ook in kan zetten.
M’n kweekbak haal ik maar weer tevoorschijn, hopelijk dit jaar meer succes als vorige jaren.. Slechte zaden (was een aanbieding, dus goedkoop was duurkoop)
Leuk te zien op je foto’s hoe hard het gaat.
Ha Diana, leuk om je blog weer te lezen, ik doe nog even niets,mijn huis stook ik niet hard in en verleden jaar ben ik ook pas half mrt begonnen en zoveel ruimte en licht heb ik thuis ook niet,succes😀
Voor in de vensterbank zaaien zonder lampen enz. is dat nog te vroeg?
Hoi Anneke,
Nee hoor. Ik vind januari altijd wel te vroeg voor zaaien zonder extra licht, hier zag ik dan wel altijd lange en dunne zaailingen (dat zal ook per huis/raam en dus hoeveelheid licht verschillen). Maar het is half februari, de zon schijnt volop en vanaf woensdag gaat de buitentemperatuur ook nog stijgen. De dagen zijn nu echt lang genoeg om ook zonder lampen in de vensterbank te zaaien. Uiteraard wel goed kijkend naar wat je zaait, paprika’s, pepers, aubergines, etc. is prima, maar met bijvoorbeeld sla en kool en zo kun je gewoon beter nog even een paar weken wachten en dan buiten of onder glas zaaien.
Op de pagina met link over lange en dunne zaailingen zie je voorbeelden van te vroeg in huis gezaaide bietjes, etc.
Veel plezier met zaaien!
Diana
ik vraag me af of het kweken ook zonder vermiculiet kan en denk dat het beter is voor de mens en aarde. Misschien moeilijker om te verspenen? Interessant om op Wikipedia te kijken waar vermiculiet vandaan komt en hoe het wordt gewonnen.
Hoi Anne,
Ja hoor, zaaien in een ander medium kan ook. Maar als je weet hoe en waar potgrond en zaaigrond vandaan komt (afgezien nog van de plastic zakken waar het in zit, het afgraven met machines, vervoer en opslag, etc.) wil ik daar ook zo min mogelijk van gebruiken.
Ik doe erg mijn best om zo min mogelijk vermiculiet te gebruiken (ook omdat ik zuinig ben, vermiculiet is duur): ik heb 3 jaar geleden een zak vermiculiet van 60 liter gekocht en heb daar nu nog de helft van over. Ik gebruik het nu om in te zaaien. Daarna spreid ik het uit, laat het drogen en dan zaai ik er bijvoorbeeld pompoenen, komkommers, courgettes, etc. in. En daarna laat ik het weer drogen en meng ik het met grond voor planten in potten, en daarin kan het jarenlang zijn werk doen. En als ik dan uiteindelijk eens een pot leeg gooi, dan komt het weer in de grond in mijn tuin terecht. Ik recycle het dus keer op keer. Vermiculiet wordt in enorme hoeveelheden gebruikt, bijvoorbeeld bij de bouw van huizen (in vloeren, spouwmuren, schoorstenen), bij de bescherming tegen mogelijk vuur (kachels maar ook batterijen, accu’s, etc.), en bijvoorbeeld in verpakkingsmateriaal. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat mijn ene zak per 6 tot 7 jaar er niet toe doet, alle beetjes helpen. Als er iets anders wordt gevonden ga ik dat zeker overwegen!
groetjes,
Diana
Dag tuinliefhebbers,
Ik wilde jullie gewoon even verwittigen dat op zondag 2 maart de 10de zadenbeurs doorgaat in St.Katelijne Waver in België. Ik ben dit per toeval te weten gekomen door de Ecohoeve De Oude Kastanje die daar aanwezig zal zijn. Hierbij meer informatie voor de geïnteresseerden: https://www.sintkatelijnewaver.be/events/detail/5499/10e-zadenbeurs
groetjes
carine
Hallo Diana,
Weer veel informatie die ik goed van pas komt. Tot het lezen van jouw blog ging ik ervan uit dat je zaailingen pas kan verspenen nadat de echte blaadjes tevoorschijn zijn gekomen. Nu zie ik de foto’s dat de zaailingen met alleen de kiemblaadjes zijn verspeend. Is er verschil of niet? Alvast bedankt.
Hoi Angelique,
Het klopt dat je het best kunt wachten met verspenen tot er echte blaadjes zijn (want dan zijn er ook meer worteltjes en de kans op aanslaan en een goede start groter).
Maar ik zaaide in vermiculiet, en daarin zit geen voeding, en dus moeten de zaailingen heel snel na het kiemen worden verspeend. Ik geloof dat ik dat toch ook wel in de tekst heb gezet, ik zal het even nakijken. En voor alle duidelijkheid vind je hier nog een pagina die ik over het zaaien in vermiculiet schreef en daar kun je ook die informatie over het eerder verspenen vinden: Zaaien in vermiculiet
groetjes,
Diana