Deel 3: verspenen

Ik schreef eerder al 2 blogs over het zaaien van paprika’s, pepers en aubergines. Over het waarom en de voorbereidingen: Stapje voor stapje. En daarna over het Het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines.

Naar aanleiding van die 2 blogs kreeg ik vragen als: wanneer kun je verspenen, hoe warm moet het zijn, blijven ze daarna in de propagator of gaan ze eruit, hoe groot zijn de zaailingen bij het verspenen, en opmerkingen van mensen die zaaien in vermiculiet een omslachtige manier van zaaien of extra werk vinden, of gewoon liever in potjes met potgrond zaaien, etc.. Vandaar nog 1 uitgebreid blog, over het verspenen van de zaailingen.

Allereerst: dit is zoals ik het doe, zaaien en verspenen is iets persoonlijks, iedereen vindt na wat experimenteren een voor voor hem of haar beste manier: vroeger of later, in potgrond, zaaigrond, via de denomethode, in een propagator of niet, onder lampen of niet, het kan allemaal. Maar voor mensen die daarin nog zoekende zijn is het misschien leuk en handig om te zien hoe ik verspeen, en wanneer en waarom.

Eén van de meest gestelde vragen van mensen die ook in een propagator zaaien is wanneer je kunt verspenen. Dat ligt eraan of je in vermiculiet, in koffiefilterpapier (deno) of in potjes/tray met potgrond hebt gezaaid. In potgrond (die voeding bevat) kunnen zaailingen nog groeien, in vermiculiet en papier niet en dus moeten ze er vlot na het kiemen uit. Wanneer dan?

Dit is iets te vroeg:

Nou ja, ik verspeen dit soort zaailingen soms ook wel eens hoor. Maar als je kunt kiezen en over 2 dagen tijd hebt om te verspenen is dat net wat beter. De zaailingen op deze foto zijn echt pas net gekiemd, ze komen net overeind en dat betekent dat ze nog maar een heel klein worteltje hebben.

Dit is te laat:

Ook dat is overdreven. Maar het wordt wel hoog tijd dat deze zaailingen worden verspeend. Vooral omdat ze lang en dun worden in de propagator op 27 graden: daarin is het warm maar ook te donker. Ik kan deze zaailingen bij het verspenen nog makkelijk wat dieper oppotten (ongeveer de helft van het steeltje onder de grond).

Over dat ‘donker’ krijg ik ook wel eens vragen; van mensen die verbaasd zijn dat hun zaailingen lang en dun worden terwijl die zaailingen toch in een zonnig raamkozijn staan. Maar uiteindelijk komt er in een huis van maar 1 kant licht (het raam), buiten is er dus minimaal 5 keer zoveel licht (maar eigenlijk natuurlijk nog veel meer want ‘buiten’ heeft geen 4 zijden en een dak). In huis is de hoeveelheid licht dus altijd heel beperkt, ook in een zonnig raamkozijn. En de zon schijnt ook niet altijd, er zijn in deze maand genoeg grijze donkere dagen. De kap van een propagator lijkt doorzichtig maar ook die laag zorgt weer voor minder licht. En tot slot; het is eind januari, het is nu nog van 17.30 uur tot 08.00 uur donker. Gelukkig betekent dat ook dat het de komende weken steeds langer licht wordt en de zaailingen steeds beter groeien zonder lang te worden. Maar de komende 3 tot 4 weken komen ze voor het mooi eigenlijk wat licht te kort.

Terug naar de zaailingen: dit is eigenlijk de meest ideale zaailing om vanuit vermiculiet (of vanuit papier) te verspenen:

Deze zaailingen zijn groot genoeg, niet te lang maar wel al opgericht en uitgerekt. Als een zaailing dit formaat heeft kun je er vanuit gaan dat ze 1 worteltje heeft (en soms al een heel kleine tweede erbij) dat ongeveer even lang is als het steeltje.

Ik heb zowaar weer eens geprobeerd om een filmpje te maken van hoe ik vanuit vermiculiet naar een 9-centimeterpotje verspeen. Ik ben niet goed in vertellen dus het is weer een ‘stom’ filmpje, maar ik heb er wel een paar opmerkingen bij. Eerst het filmpje:

En dan de opmerkingen:

  • Eerst maak ik potjes schoon (eerst spinnetjes, etc. weg laten lopen, daarna even koud uitspoelen en vervolgens met heet water naspoelen zodat eventuele slakkeneitjes of andere potentiële plagen weg zijn).
  • Ik vul potjes met potgrond die ik wat luchtiger maak door er ongeveer 1/6e deel brekerzand door te mengen.
  • Gelijk een labeltje erin want anders haal ik soorten door elkaar
  • 3 gaatjes per potje omdat ik altijd 3 zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines in één kluit teel (zie meer daarover in dit oude blog: Pepers per 3, ik moet er nodig eens een pagina met nieuwe foto’s van maken).
  • Ik trek de zaailingen voorzichtig en aan beide kiemblaadjes uit het natte vermiculiet. Niet aan het nog zo tere steeltje want dat moet zorgen voor de opname voedingsstoffen; een beschadiging kan zorgen voor groeistoornissen, groeistilstand en in het ergste geval dood van de zaailing. Een half afgebroken kiemblaadje is daarentegen vervelend maar niet onoverkomelijk (tenzij beide blaadjes heel erg beschadigd zijn).
  • Ik laat de zaailing met het worteltje in het gaatje zakken en vervolgens duw ik het lichtjes rond de bovenkant iets aan (niet stevig en ook niet verder naar beneden want ik wil geen worteltjes beschadigen)
  • Ik houd de blaadjes van de zaailingen vast als ik water geef want, omdat ik de grond onderin het potje niet aandruk, kan een zaailing zomaar onder de grond verdwijnen (als in een soort zinkgat :-). Je kan dat een beetje bij de zaailing links in het filmpje zien (die zou onder de grond zijn verdwenen als ik het niet vast had gehad), het is lastig om een zaailing zonder beschadigen onder de grond vandaan te peuteren).
  • Ik geef tot slot heel ruim water, want zo kunnen alle gronddeeltjes rond de worteltjes spoelen. Vaak hoef ik na het verspenen een hele week geen water meer te geven.
  • En ook heel belangrijk: ik geef elk potje/zaailing direct na het verspenen water. Ik heb jaren geleden eens tomaten verspeend en dacht toen economisch te kunnen werken door eerst alle 80 tomaten te verspenen en ze dan tot slot allemaal water te geven. ‘s Avonds hingen alle zaailingen slap. Uiteindelijk kwamen ze de dag erop gelukkig toch nog wel weer overeind maar ik bedacht toen gelijk dat zo in blokken werken niet geschikt is voor het verspenen van zaailingen en dat elke zaailing na het verspenen gebaat is bij zo snel mogelijk en ruim water.

Dan de standplaats. De propagator staat hier op een koude slaapkamer voor een veluxraam; het is er te donker en in de propagator is het te warm. De verspeende zaailingen gaan daarom direct na het verspenen naar de kamer ernaast. Daar is het iets warmer omdat de kachelpijp er doorheen loopt en de zon schijnt (als die schijnt) vol op het dakraam. Op dat kamertje (we houden er de deur altijd dicht) is het nu ongeveer 17 of 18 graden, als de zon schijnt kan het er wel opwarmen tot boven de 22 graden, in de nacht is het er vaak maar zo’n 15 graden. De zaailingen groeien daar langzaam maar gestaag. Iedereen moet zelf in huis op zoek gaan naar een plaats met de juiste combinatie van temperatuur en licht want als die balans niet goed is (te warm en/of te weinig licht) is de kans groot dat de zaailingen lang en dun worden. Zodra je daar het begin van ziet kun je de zaailingen naar een plaats verhuizen die nog lichter is en/of minder warm (maar bedenk dat de zaailingen onder de 15 graden niet meer groeien). Ik ken ook wel mensen die de zaailingen in de ochtend in een kas zetten en aan het einde van de middag weer naar binnen halen.

Zoals gezegd, dit is niet dé manier; dit is de manier die voor het aantal planten dat ik wil kweken in ons relatief donkere huis in deze tijd voor ons het beste werkt.

Tot slot dan nog over de groeilamp: ik heb vorig jaar een Apollo Falcon 60 gekocht. Helaas was de lamp vorig jaar bij aankomst kapot, moest teruggestuurd worden, etc. waardoor ik de lamp pas kon ophangen toen de zaailingen al een paar weken verspeend waren. En toen was ik er in het begin ook nog voorzichtig mee, zoekende naar de juiste manier en hoogte om op te hangen. Vorig jaar zag het er zo uit:

Later hebben we de lamp wat lager gehangen. Maar het was te laat om nog goed te testen of en hoeveel invloed de lamp op de groei had.

Vanmiddag, na het verspenen zagen de zaailingen er zo uit:

Aan het einde van de middag sluit ik de jaloezieën (want de lamp geeft zoveel licht dat de tuin volledig in de schijnwerpers staat en de overburen er misschien last van hebben). Dan gaat de lamp aan tot we naar bed gaan. En ik heb het plan om de lamp misschien ook aan te zetten op dagen dat het uitgesproken donker en grijs weer is.

De lamp hangt ondertussen een flink stuk lager, ongeveer 30 centimeter boven de potjes (maar als de zaailingen eenmaal gaan groeien hangt de lamp dus nog wat dichter bij de planten).

Voor wie naar een lamp zoekt: deze Apollo Falcon 60 kostte vorig jaar rond de €100,=. Ik ben er vooralsnog heel tevreden over, ze bevat naast witte ledlampjes ook een klein aantal rode en dat schijnt belangrijk te zijn (ik heb er verder geen verstand van). Maar ik ga er dus dit jaar pas hopelijk optimaal gebruik van maken.

Ik kreeg de tip dat er ook een ledstrip te koop is die veel goedkoper is en die je met een plakstrip op bijvoorbeeld een lat kunt plakken. Mocht je een lamp willen kopen, dan zijn er websites die goed uitleggen waar je op moet letten en wat er in verschillende prijsklassen te koop is. En voor alle duidelijkheid: ik heb 28 jaar lang paprika´s, pepers en aubergines zonder lamp gezaaid en dat ging met een lichte standplaats en niet te warme temperatuur ook best goed hoor.

Een volgend blog gaat eindelijk weer eens over de tuin, want daar is genoeg te doen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

45 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maaike

Super dat je nu een bericht kunt krijgen als je dat aan zet! Dankjewel!

Wij hebben al meer dan een week geleden paprika’s gezaaid (niet alleen maar oude zaadjes) maar er komt maar niks…. dus we wachten nog een week en dan gaan we het maar opnieuw proberen denk ik.

We vinden dat verspenen alleen niks dus we zaaien gewoon in 1x in het bakje waar ze wat groter gaan groeien. Of in de volle grond, als het gaat om dingen die niet binnen voorgezaaid moeten worden. Ik weet niet wat daar het nadeel van is, maar ik vind het in ieder geval een stuk makkelijker.

Maaike

Nou de mail werkt prima! Dus super.

Ah ja, wij hebben (nog) niet zoveel slakken. Daar gaat misschien wel verandering in komen omdat er veel meer begroeiing om de moestuin heen gaat komen (nu voornamelijk gras). Hopelijk trekken we ook veel egels en misschien moeten we maar eens aan de loopeenden ;). Vorig jaar hadden we al meer slakken dan het jaar ervoor. Knoflook schijnt ook goed te helpen, misschien moet ik maar eens de hele moestuin ‘omzomen’ door knoflook. Stomme beesten!

Anyway, de eerste paprika’s laten een half rond steeltje boven de grond zien. Hoera!

Stella

Hallo Diana
Ik wou nog even vragen, ik had ook roottrainers gekocht ,is dat een goed idee om de tomaten daar in te verspenen of niet?want ik zet ze soms wel 2x dieper .grts Stella

Petra

Hoi Stella en Diana,
Ik gebruik al verschillende jaren roottrainers, maar niet voor de tomaten. Alhoewel ik deze bij het verspenen ook erg diep plant, doe ik dit ook gewoon in P9 potjes.
De roottrainers gebruik ik enkel voor het voorzaaien van Lathyrus, omdat deze lange wortels maken en dit werkt perfect.
Groeten,
Petra

Stella

Ga ze toch ook maar voor de reukerwten gebruiken ,de tomaten maar in de gewone potjes .

Ingridje

Dank je voor de duidelijke uitleg. Ik heb ook pepertjes in vermiculiet gezaaid, die zijn mooi gekiemd. Ik heb net als jij ze eruit getrokken en per 3 in potjes met bemeste potgrond gezet. Deze potgrond stond al 2 dagen in de kamer om te acclimatiseren. Nadat ik zo 16 potjes gevuld had en wilde watergeven, zag ik dat ze bijna allemaal flauwgevallen waren van de stress. Misschien had ik niet snel genoeg water gegeven? Mijn avond was om zeep omdat ik gefaald had. De volgende dag tegen de middag stonden ze weer overeind, gelukkig.

Anne

Goede morgen Diana,

Dank je wel voor deze “beeldende” uitleg. Het helpt me om te toetsen hoe ik het doe.
Wat ik anders doe, is dat ik bij het verspenen de blaadjes tegen de grond laat komen omdat ze binnen al snel genoeg terug naar het licht trekken. Ik zie dat ze bij jou een halve of een hele centimeter boven de grond worden gebracht.
Heb je daar een reden voor?
Een beste groet voor een fijne dag,
Anne

Anne

Heel erg bedankt voor dit genuanceerd antwoord, Diana. En ik hou wel van rijke fantasie….
Ik heb nooit echt problemen gehad met rotten doch ik geef water langs onder aan de potjes en laat de grond, en de plant, wat ze nodig heeft absorberen. Misschien is het daarom? Of heb ik gewoon veel geluk gehad?
Voor de tomaten doe ik het inderdaad anders iets meer van de grond af.
Ik probeer het ook eens op jouw wijze!

Anne

Ria

De blaadjes tegen de grond bij het verspenen, zoals Anne doet, zou ik nooit doen. Ik zou bang zijn dat de blaadjes bij het watergeven zouden gaan rotten of schimmelen. Ik laat altijd een stukje steel boven de grond, dat lijkt me veiliger.
Maar ieder doet het op zijn eigen manier natuurlijk.

Ria

Anne

Dag Ria,

Dank je wel voor je reactie.
Inderdaad het risico van dat het rot bestaat. Ik heb het echter nog niet aan de hand gehad.
Ik doe het meer omdat de peperplantjes toch terug vrij snel “op steeltjes” verder groeien binnen.

Een beste groet,
Anne

Carine p

Dag tuinliefhebbers,
Het is echt aanstekelijk. Ik lees reeds over het verspenen, en het kriebelt bij mij om alles boven te halen. Maar ik hou vol, ik wacht af tot einde januari. Nog eventjes…. ik kijk er zo naar uit, want heb via de link van Diana, Deaflora in Duitsland zo’n leuke aubergines gevonden. Ik heb een zwak voor aubergines en pepers. Bedankt voor deze informatie Diana!
Dit jaar heb ik ook groeilampen aangekocht : https://www.ledgrowers.be/proflux-kweeklampen/proflux-bar-50-full-spectrum-l
Ze zijn nog niet aangekomen, maar het bedrijf was heel snel in antwoorden op mijn vragen. Ik ben benieuwd.
Bij mij komen alle erwten, sugarsnaps, peultjes hun kopje boven steken. Ik heb voor het eerst ook via Deaflora ‘Blaterbsen’ gekocht, benieuwd wat dit zal geven.
Diana, ter informatie nog een link betreffende zaden : eurosementi.it
Ik wilde opnieuw verse zaden van carosello variëteiten uit Puglia aankopen en vond het niet op internet. Ben dan op zoek gegaan naar Italiaanse sites en heb ze allemaal gevonden op deze eurosementi.it site. Heel correct afgehandeld.
Verder nog veel kweek plezier
Groetjes
Carine

Jansmoestuin

Rechtstreeks de pepers zaaien in puur vermiculiet? Daar had ik nog niet aan gedacht! Ze komen er zo “proper” uit. Bij gewone zaaigrond hangt er anders bij mij regelmatig een klomp aarde aan, wat het net iets moeilijker maakt om ze te verspenen. Moet ik zeker ooit eens proberen. Alleen… ik vind vermiculiet zo een smeerlapperij 🙂 ik vind dat zo dat verschrikkelijk plakken aan je handen

Roos

Hallo Diana,
Ik heb na het verspenen uit de vermiculiet kleine vliegjes rond vliegen, zijn er meer mensen die dit hebben. En wat kun je er tegen doen.

groetjes Roos

Tamara

Het bakje wijn of feuitazijn werkt erg goed om de volwassen vliegjes te vangen, vergeet alleen niet er ook een druppel afwasmiddel aan toe te voegen! Dit breekt de oppervlaktespanning waardoor ze ook echt ín de wijn terecht komen.

De eitjes leggen ze in vochtige grond, dus houd alle planten die het aankunnen tijdelijk wat droger. Verder werkt een kaneel aftreksel mij altijd goed wanneer ik elke herfst veel van deze mugjes in mn kamerplanten en stekjes heb zitten.

Carinenp

Dag Diana,
Wat ik doe tegen de fruitvliegjes (en gezien de tonnen fruit die we hier hebben, ook aardig aanwezig). Ik zet her en der glaasjes wijn en/of bier met een plastiek folie erover waar ik met een scherp mes gaatjes inprik. Dit werkt schitterend. Met een glas wijn kunnen een deel toch nog wegvliegen, met een folie erop geraken ze niet meer weg.
Groetjes carine

Agnita
Carine p

Dag Agnita,
Gewoon ter info. Deze Pokon producten maken gebruik van de schimmel Metarhizium anisopliae. Zoals men schrijft niet schadelijk voor bijen, maar…… alles hangt af van de gebruikte concentratie hiervan. Bij bepaalde concentratie’s is er een volledige mortaliteit van hommels. Ook is de duur belangrijk. De hommels hebben geen last bij lage concentratie en korte duur. Vanaf 4 weken sterven de hommels. Dus neen dank u, ik blijf bij mijn glaasjes wijn en gun de hommels een lang leven 🙂
Ter info, de bijen zouden hier geen last van ondervinden.
Groetjes
Carine
Carine p

Amanda Huizinga

Beste Diana, sinds 2 jaar hebben wij een moestuin en ik ga het steeds leuker vinden. Van mijn moeder heb ik uw boek gehad en ik moest vooral glilmlachen bij het stukje dat u bijna niet meer kunt wachten tot het moestuinseizoen begint. Zelf voel ik het ook kriebelen begin januari. Afgelopen week heb ik met mijn dochter erwten en peulen voorgekiemd en gezaaid in bakjes (binnen) maar ik ben bang dat ze veel te hard gaan. Ze hebben al behoorlijk lange stengeltjes. Kan ik ze eventueel in de garage zetten? Daar heb ik wel wat daglicht maar het is er misschien te koud. Heeft u misschien tips? Vriendelijke groet, Amanda

Carine p

Dag Amanda,
Erwten, peulen, sugarsnaps, tuinbonen kan je best niet binnen voor zaaien. Het is te warm en dan krijg je te lange stengels. Deze kunnen heel goed de koude verdragen. Je kan ze nu rechtstreeks in de grond zaaien en als je teveel last hebt van muizen, vogels en slakken kan je ze best voor zaaien in de koude kast. Ik zou ze sowieso proberen te redden door ze frisser te zetten, maar ze hebben licht nodig!
Grt carine

Kees

Beste tuingenoten en tuinliefhebbers,
Ik heb vandaag paprika zaadjes gezaaid in een plastic eierdoosje om te zien of dat gaat lukken, hoef ik niet te verspenen maar kan dan waarschijnlijk met kluitje zo in p9 potje planten, schep met een theelepel zo het kluitje er uit denk ik. Het voordeel van zo’n plastic eierdoosje is dat het een mooie ventilatieopening heeft en ik heb het nu op de verwarming staan en maak de grond nat met een plantenspuit. Ben zelf ook benieuwd naar deze methode. Allemaal veel succes met het voorzaaien , !!!!

Stan De Bolle

Dag Diana
Door uw aanstekelijk enthousiasme heb ik verleden jaar pepers en paprika’s gezaaid en al uw raadgevingen gevolgd. Het resultaat was van die aard dat hier na een paar maanden honderden prachtige planten stonden. Mijn voordeel was dat ik twee zuidelijk gerichte ongebruikte kamers heb met vrij grote ramen. Om die planten niet te laten verloren gaan heb ik het geraamte van mijn partytent van 8mX4m overspannen met plastic. 32m² vol met peper en paprika. Het gevolg een enorme oogst. 2de grote Diepvriezer bijgekocht alsook een voedseldroger.
Dit jaar staat één kamer weer al vol met verspeende plantjes. De tent wordt in maart vervangen door een grote glazen serre.
Waarom zeg ik dit allemaal? Heel eenvoudig om je te bedanken. Het is voor mij een geweldige hobby geworden en regelmatig bezoek ik de website van
Diana’s mooie moestuin!!

Margo

Hi Diana,
Ook ik heb inmiddels van alles gezaaid 😉 Mijn vraag: jij verspeent de paprika’s en pepers per 3 in een potje. Laat je ze vervolgens gedrieën volgroeien, of haal je ze later nog uit elkaar?
gr Margo

Eline

Wat een fijne blog weer. En een leuk filmpje! Mag ik vragen waar je de vermiculiet vandaan hebt en ook de smalle witte tray? Online zie je genoeg trays, maar die hebben altijd te veel vakjes, of alleen grote vakken. Deze witte ziet er duurzaam en fijn uit.

Ook wilde ik laten weten dat ik met kerst mijzelf de zaaiagenda kado heb gegeven – bedankt voor het maken, ben er echt heel blij mee!

Groetjes Eline

Petra

Hoi Eline,
Ik koop meestal een 6L zakje (voorzaai) vermiculiet van de makkelijk moestuin bij Intratuin, maar helaas kan dit nu niet, omdat de winkels gesloten zijn én hebben ze deze meestal pas in het voorjaar. Maar volgens mij heeft Pokon deze 6L zakjes ook en zijn ze daar zelfs goedkoper. Maar dat zal Diana wel weten te vertellen 😉
Groeten,
Petra

Petra

Hoi Diana en alle andere geïnteresseerden,
Even nog een aanvulling: De vermiculiet van de makkelijke moestuin is ook in kleine (6 L) zakjes (€7,50) te bestellen via hun webshop. Er komt dan €2,95 verzendkosten bij en dat maakt het wel wat duurder. Of bij een bestelling van minimaal €30 is verzending gratis. Ik heb pas nog e.e.a. bij hun besteld en ben heel tevreden over de (snelle) levering en kwaliteit van hun producten.
Petra

Kim

Wat een handig verhaal weer Diana, dankjewel!

Ik heb twee weken geleden ook de 64/50 propagator gekocht (en mij oude super 7 op mp verkocht) en ik ben er enorm blij mee!
Zaterdag ca 35 zaadjes van paprika en peper gezaaid en vandaag (na 6 dagen dus) al 7 opgekomen. Tijd voor beschuit met muisjes om deze babies te verwelkomen dus 🙂
Die super 7 propagator werktte ook wel, maar de warmte was minder direct en de 7 mini kasjes net te klein om handig te zijn. Dus dank voor de tips over hoe jij het doet. Ik laat ze nog een nachtje staan en dan mogen ze uit de propagator lekker voor het raam naar de sneeuw gaan kijken. Ook niet in een koude propagator, gewoon op een dienblad in een kamer waar het 17-22 graden is.

Groetjes, Kim.

Kim

Dag Diana,

Toch nog even een vraag. Ik had mijn zaailingen van peper, paprika en tomaat op de logeerkamer staan in hun p9 potjes met potgrond/vermiculiet, waar het tussen 15 en 20 graden is. Dat ging prima. Nu is mijn man met zijn thuis werkplek daarheen verhuisd en staan de zaailingen op de vensterbank op het zuiden in de woonkamer. Daar staat de kachel lekker te loeien en wordt het makkelijk 25 graden, misschien nog warmer. Is dat een probleem? Is een vensterbank op het oosten of noorden dan eventueel ook licht genoeg? Groetjes Kim

Sven

Hallo Diana, hoe gaat het inmiddels met de warmteminnende zaailingen? Ik had de propagator volgestouwd me persblokjes en heb een goede opkomst, echter is het wel balanceren. Zo kwam men aubergine Zora heel snel piepen en staat deze al een beetje iel, terwijl men Thai white egg nog onder de grond zit.

Juliette

BesteDiana,

Dank voor al je toegankelijke informatie. Ik slurp ‘t op!
Één kort vraagje: wat doe je met het gebruikte vermiculiet? Kliko? Tuin? Hergebruiken denk ik niet, hè?
Alvast dank voor je antwoord. Heeft geen haast.
Vriendelijke groet,
Juliette

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties