Deel 3: verspenen

Ik schreef eerder al 2 blogs over het zaaien van paprika’s, pepers en aubergines. Over het waarom en de voorbereidingen: Stapje voor stapje. En daarna over het Het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines.

Naar aanleiding van die 2 blogs kreeg ik vragen als: wanneer kun je verspenen, hoe warm moet het zijn, blijven ze daarna in de propagator of gaan ze eruit, hoe groot zijn de zaailingen bij het verspenen, en opmerkingen van mensen die zaaien in vermiculiet een omslachtige manier van zaaien of extra werk vinden, of gewoon liever in potjes met potgrond zaaien, etc.. Vandaar nog 1 uitgebreid blog, over het verspenen van de zaailingen.

Allereerst: dit is zoals ik het doe, zaaien en verspenen is iets persoonlijks, iedereen vindt na wat experimenteren een voor voor hem of haar beste manier: vroeger of later, in potgrond, zaaigrond, via de denomethode, in een propagator of niet, onder lampen of niet, het kan allemaal. Maar voor mensen die daarin nog zoekende zijn is het misschien leuk en handig om te zien hoe ik verspeen, en wanneer en waarom.

Eén van de meest gestelde vragen van mensen die ook in een propagator zaaien is wanneer je kunt verspenen. Dat ligt eraan of je in vermiculiet, in koffiefilterpapier (deno) of in potjes/tray met potgrond hebt gezaaid. In potgrond (die voeding bevat) kunnen zaailingen nog groeien, in vermiculiet en papier niet en dus moeten ze er vlot na het kiemen uit. Wanneer dan?

Dit is iets te vroeg:

Nou ja, ik verspeen dit soort zaailingen soms ook wel eens hoor. Maar als je kunt kiezen en over 2 dagen tijd hebt om te verspenen is dat net wat beter. De zaailingen op deze foto zijn echt pas net gekiemd, ze komen net overeind en dat betekent dat ze nog maar een heel klein worteltje hebben.

Dit is te laat:

Ook dat is overdreven. Maar het wordt wel hoog tijd dat deze zaailingen worden verspeend. Vooral omdat ze lang en dun worden in de propagator op 27 graden: daarin is het warm maar ook te donker. Ik kan deze zaailingen bij het verspenen nog makkelijk wat dieper oppotten (ongeveer de helft van het steeltje onder de grond).

Over dat ‘donker’ krijg ik ook wel eens vragen; van mensen die verbaasd zijn dat hun zaailingen lang en dun worden terwijl die zaailingen toch in een zonnig raamkozijn staan. Maar uiteindelijk komt er in een huis van maar 1 kant licht (het raam), buiten is er dus minimaal 5 keer zoveel licht (maar eigenlijk natuurlijk nog veel meer want ‘buiten’ heeft geen 4 zijden en een dak). In huis is de hoeveelheid licht dus altijd heel beperkt, ook in een zonnig raamkozijn. En de zon schijnt ook niet altijd, er zijn in deze maand genoeg grijze donkere dagen. De kap van een propagator lijkt doorzichtig maar ook die laag zorgt weer voor minder licht. En tot slot; het is eind januari, het is nu nog van 17.30 uur tot 08.00 uur donker. Gelukkig betekent dat ook dat het de komende weken steeds langer licht wordt en de zaailingen steeds beter groeien zonder lang te worden. Maar de komende 3 tot 4 weken komen ze voor het mooi eigenlijk wat licht te kort.

Terug naar de zaailingen: dit is eigenlijk de meest ideale zaailing om vanuit vermiculiet (of vanuit papier) te verspenen:

Deze zaailingen zijn groot genoeg, niet te lang maar wel al opgericht en uitgerekt. Als een zaailing dit formaat heeft kun je er vanuit gaan dat ze 1 worteltje heeft (en soms al een heel kleine tweede erbij) dat ongeveer even lang is als het steeltje.

Ik heb zowaar weer eens geprobeerd om een filmpje te maken van hoe ik vanuit vermiculiet naar een 9-centimeterpotje verspeen. Ik ben niet goed in vertellen dus het is weer een ‘stom’ filmpje, maar ik heb er wel een paar opmerkingen bij. Eerst het filmpje:

En dan de opmerkingen:

  • Eerst maak ik potjes schoon (eerst spinnetjes, etc. weg laten lopen, daarna even koud uitspoelen en vervolgens met heet water naspoelen zodat eventuele slakkeneitjes of andere potentiële plagen weg zijn).
  • Ik vul potjes met potgrond die ik wat luchtiger maak door er ongeveer 1/6e deel brekerzand door te mengen.
  • Gelijk een labeltje erin want anders haal ik soorten door elkaar
  • 3 gaatjes per potje omdat ik altijd 3 zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines in één kluit teel (zie meer daarover in dit oude blog: Pepers per 3, ik moet er nodig eens een pagina met nieuwe foto’s van maken).
  • Ik trek de zaailingen voorzichtig en aan beide kiemblaadjes uit het natte vermiculiet. Niet aan het nog zo tere steeltje want dat moet zorgen voor de opname voedingsstoffen; een beschadiging kan zorgen voor groeistoornissen, groeistilstand en in het ergste geval dood van de zaailing. Een half afgebroken kiemblaadje is daarentegen vervelend maar niet onoverkomelijk (tenzij beide blaadjes heel erg beschadigd zijn).
  • Ik laat de zaailing met het worteltje in het gaatje zakken en vervolgens duw ik het lichtjes rond de bovenkant iets aan (niet stevig en ook niet verder naar beneden want ik wil geen worteltjes beschadigen)
  • Ik houd de blaadjes van de zaailingen vast als ik water geef want, omdat ik de grond onderin het potje niet aandruk, kan een zaailing zomaar onder de grond verdwijnen (als in een soort zinkgat :-). Je kan dat een beetje bij de zaailing links in het filmpje zien (die zou onder de grond zijn verdwenen als ik het niet vast had gehad), het is lastig om een zaailing zonder beschadigen onder de grond vandaan te peuteren).
  • Ik geef tot slot heel ruim water, want zo kunnen alle gronddeeltjes rond de worteltjes spoelen. Vaak hoef ik na het verspenen een hele week geen water meer te geven.
  • En ook heel belangrijk: ik geef elk potje/zaailing direct na het verspenen water. Ik heb jaren geleden eens tomaten verspeend en dacht toen economisch te kunnen werken door eerst alle 80 tomaten te verspenen en ze dan tot slot allemaal water te geven. ’s Avonds hingen alle zaailingen slap. Uiteindelijk kwamen ze de dag erop gelukkig toch nog wel weer overeind maar ik bedacht toen gelijk dat zo in blokken werken niet geschikt is voor het verspenen van zaailingen en dat elke zaailing na het verspenen gebaat is bij zo snel mogelijk en ruim water.

Dan de standplaats. De propagator staat hier op een koude slaapkamer voor een veluxraam; het is er te donker en in de propagator is het te warm. De verspeende zaailingen gaan daarom direct na het verspenen naar de kamer ernaast. Daar is het iets warmer omdat de kachelpijp er doorheen loopt en de zon schijnt (als die schijnt) vol op het dakraam. Op dat kamertje (we houden er de deur altijd dicht) is het nu ongeveer 17 of 18 graden, als de zon schijnt kan het er wel opwarmen tot boven de 22 graden, in de nacht is het er vaak maar zo’n 15 graden. De zaailingen groeien daar langzaam maar gestaag. Iedereen moet zelf in huis op zoek gaan naar een plaats met de juiste combinatie van temperatuur en licht want als die balans niet goed is (te warm en/of te weinig licht) is de kans groot dat de zaailingen lang en dun worden. Zodra je daar het begin van ziet kun je de zaailingen naar een plaats verhuizen die nog lichter is en/of minder warm (maar bedenk dat de zaailingen onder de 15 graden niet meer groeien). Ik ken ook wel mensen die de zaailingen in de ochtend in een kas zetten en aan het einde van de middag weer naar binnen halen.

Zoals gezegd, dit is niet dé manier; dit is de manier die voor het aantal planten dat ik wil kweken in ons relatief donkere huis in deze tijd voor ons het beste werkt.

Tot slot dan nog over de groeilamp: ik heb vorig jaar een Apollo Falcon 60 gekocht. Helaas was de lamp vorig jaar bij aankomst kapot, moest teruggestuurd worden, etc. waardoor ik de lamp pas kon ophangen toen de zaailingen al een paar weken verspeend waren. En toen was ik er in het begin ook nog voorzichtig mee, zoekende naar de juiste manier en hoogte om op te hangen. Vorig jaar zag het er zo uit:

Later hebben we de lamp wat lager gehangen. Maar het was te laat om nog goed te testen of en hoeveel invloed de lamp op de groei had.

Vanmiddag, na het verspenen zagen de zaailingen er zo uit:

Aan het einde van de middag sluit ik de jaloezieën (want de lamp geeft zoveel licht dat de tuin volledig in de schijnwerpers staat en de overburen er misschien last van hebben). Dan gaat de lamp aan tot we naar bed gaan. En ik heb het plan om de lamp misschien ook aan te zetten op dagen dat het uitgesproken donker en grijs weer is.

De lamp hangt ondertussen een flink stuk lager, ongeveer 30 centimeter boven de potjes (maar als de zaailingen eenmaal gaan groeien hangt de lamp dus nog wat dichter bij de planten).

Voor wie naar een lamp zoekt: deze Apollo Falcon 60 kostte vorig jaar rond de €100,=. Ik ben er vooralsnog heel tevreden over, ze bevat naast witte ledlampjes ook een klein aantal rode en dat schijnt belangrijk te zijn (ik heb er verder geen verstand van). Maar ik ga er dus dit jaar pas hopelijk optimaal gebruik van maken.

Ik kreeg de tip dat er ook een ledstrip te koop is die veel goedkoper is en die je met een plakstrip op bijvoorbeeld een lat kunt plakken. Mocht je een lamp willen kopen, dan zijn er websites die goed uitleggen waar je op moet letten en wat er in verschillende prijsklassen te koop is. En voor alle duidelijkheid: ik heb 28 jaar lang paprika´s, pepers en aubergines zonder lamp gezaaid en dat ging met een lichte standplaats en niet te warme temperatuur ook best goed hoor.

Een volgend blog gaat eindelijk weer eens over de tuin, want daar is genoeg te doen!

45 reacties op Deel 3: verspenen

Maaike 25 januari 2021 om 10:54

Super dat je nu een bericht kunt krijgen als je dat aan zet! Dankjewel!

Wij hebben al meer dan een week geleden paprika’s gezaaid (niet alleen maar oude zaadjes) maar er komt maar niks…. dus we wachten nog een week en dan gaan we het maar opnieuw proberen denk ik.

We vinden dat verspenen alleen niks dus we zaaien gewoon in 1x in het bakje waar ze wat groter gaan groeien. Of in de volle grond, als het gaat om dingen die niet binnen voorgezaaid moeten worden. Ik weet niet wat daar het nadeel van is, maar ik vind het in ieder geval een stuk makkelijker.

Ruud & Diana 25 januari 2021 om 17:54

Hallo Maaike,
Paprika´s hebben een kiemduur van ongeveer 1 tot wel ruim 3 weken hoor, afhankelijk van de temperatuur. Ik heb hier nog wel eens een klein deel van oude paprikazaden na 5 weken zien kiemen. Oftewel: geef vooral nooit te snel op.
Zaaien in de volle grond doen wij ook hoor, maar er wonen hier op het volkstuinencomplex zoveel slakken dat we alles wat zij lekker vinden (en dat is veel als het jong en mals is) bij voorkeur voorzaaien.
groetjes,
Diana

Maaike 26 januari 2021 om 11:08

Nou de mail werkt prima! Dus super.

Ah ja, wij hebben (nog) niet zoveel slakken. Daar gaat misschien wel verandering in komen omdat er veel meer begroeiing om de moestuin heen gaat komen (nu voornamelijk gras). Hopelijk trekken we ook veel egels en misschien moeten we maar eens aan de loopeenden ;). Vorig jaar hadden we al meer slakken dan het jaar ervoor. Knoflook schijnt ook goed te helpen, misschien moet ik maar eens de hele moestuin ‘omzomen’ door knoflook. Stomme beesten!

Anyway, de eerste paprika’s laten een half rond steeltje boven de grond zien. Hoera!

Stella 25 januari 2021 om 15:34

Hallo Diana
Ik wou nog even vragen, ik had ook roottrainers gekocht ,is dat een goed idee om de tomaten daar in te verspenen of niet?want ik zet ze soms wel 2x dieper .grts Stella

Ruud & Diana 25 januari 2021 om 18:04

Hallo Stella,
Ik heb zelf nog nooit roottrainers gebruikt, maar als jij het prettig vindt werken en ze groot genoeg zijn om voldoende wortels in te maken is het uiteraard prima geschikt. Misschien dat iemand anders dit leest en wel ervaring heeft met roottrainers en je nog wat tips kan geven. Bij het verspenen (ik gebruik er 9-centimeterpotjes voor) zet ik tomaten ook altijd wat dieper dan ze voor het verspenen stonden. Dat hangt ook altijd een beetje af van hoe lang de zaailingen zijn. Ik zaai tomaten trouwens altijd pas in maart, omdat ze veel sneller kiemen en groeien dan paprika’s, pepers en aubergines.
groetjes en veel plezier met zaaien en/of verspenen!
Diana

Petra 26 januari 2021 om 21:01

Hoi Stella en Diana,
Ik gebruik al verschillende jaren roottrainers, maar niet voor de tomaten. Alhoewel ik deze bij het verspenen ook erg diep plant, doe ik dit ook gewoon in P9 potjes.
De roottrainers gebruik ik enkel voor het voorzaaien van Lathyrus, omdat deze lange wortels maken en dit werkt perfect.
Groeten,
Petra

Stella 30 januari 2021 om 15:19

Ga ze toch ook maar voor de reukerwten gebruiken ,de tomaten maar in de gewone potjes .

Ingridje 25 januari 2021 om 15:45

Dank je voor de duidelijke uitleg. Ik heb ook pepertjes in vermiculiet gezaaid, die zijn mooi gekiemd. Ik heb net als jij ze eruit getrokken en per 3 in potjes met bemeste potgrond gezet. Deze potgrond stond al 2 dagen in de kamer om te acclimatiseren. Nadat ik zo 16 potjes gevuld had en wilde watergeven, zag ik dat ze bijna allemaal flauwgevallen waren van de stress. Misschien had ik niet snel genoeg water gegeven? Mijn avond was om zeep omdat ik gefaald had. De volgende dag tegen de middag stonden ze weer overeind, gelukkig.

Ruud & Diana 25 januari 2021 om 18:08

Hallo Ingrid,
Ja, de zaailingen moeten gelijk na het verspenen water krijgen en niet eerst een aantal verspenen en dan pas water geven. Ik zal dat ook alsnog even in de tekst verwerken, dank voor de tip! Ik heb die fout ooit zelf ook wel eens gemaakt, ook hier had ik er toen helemaal vertrouwen meer in maar kwam het uiteindelijk de dag erop weer goed, phew :-). Maar sindsdien geef ik altijd elke verspeende zaailing direct water.
Gelukkig dat ze bij jou ook weer overeind zijn gekomen!
Diana

Anne 26 januari 2021 om 09:19

Goede morgen Diana,

Dank je wel voor deze “beeldende” uitleg. Het helpt me om te toetsen hoe ik het doe.
Wat ik anders doe, is dat ik bij het verspenen de blaadjes tegen de grond laat komen omdat ze binnen al snel genoeg terug naar het licht trekken. Ik zie dat ze bij jou een halve of een hele centimeter boven de grond worden gebracht.
Heb je daar een reden voor?
Een beste groet voor een fijne dag,
Anne

Ruud & Diana 26 januari 2021 om 09:56

Hallo Anne,

Ik zet zaailingen bij het verspenen altijd wel wat dieper dan dat ze stonden maar nooit tot aan de blaadjes. Ik denk dat dat ook een beetje een persoonlijke voorkeur is, ik vergelijk een zaailing toch stiekem ook altijd een beetje met een mens. En dan zouden de wortels benen zijn, blaadjes zijn het hoofd en het steeltje is het ruggenmerg met alle vitale organen (in mijn wellicht iets te rijke fantasie :-)). Ik zou, als ik zaailingen tot de blaadjes onder de grond ‘zou begraven’ het idee hebben dat de zaailing tot en met zijn nek in de grond zou staan. Dat zo diep zetten dat het steeltje volledig onder de grond zit doe ik nooit, zelfs niet bij tomaten (al zet ik die wel nog wat dieper dan pepers, paprika’s en aubergines).Ik denk dat er geen goed of fout is. Als ik het probeer te beredeneren zorgt te ondiep planten ervoor dat de zaailingen omvallen of het steeltje beschadigt, en vanuit het steeltje groeien er ook weer worteltjes. Te diep planten kan er wellicht voor zorgen dat de groeipunt tussen de 2 blaadjes net tegen of onder de (natte) grond kan komen en kan rotten. En dan is dit misschien de gulden en veilige middenweg?
Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er nog meer mensen zijn die net zo diep planten dan ik, of juist minder diep of dieper, het is leuk om er eens over na te denken. Ik heb ook even op internet gezocht en vond deze informatie:

“You should plant peppers deep into the soil for the same reasons as the tomato plant. Peppers are set slightly higher than tomatoes, unless the seedling is leggy. Set pepper plants in a hole that is twice as wide as the seedling root ball and about 1 inch deeper so a portion of the stem is below soil level”.

Zo staat het ook in de meeste moestuinboeken en zo doe ik het ook al 30 jaar. Maar er staat niet bij waarom en daar heb ik zelf tot nu toe ook nog nooit over nagedacht.
Als ik de zaailingen in mei uitplant zet ik ze trouwens voor een derde onder de grond, dus ook dan komen ze weer iets dieper te staan.

groetjes,
Diana

Anne 26 januari 2021 om 13:57

Heel erg bedankt voor dit genuanceerd antwoord, Diana. En ik hou wel van rijke fantasie….
Ik heb nooit echt problemen gehad met rotten doch ik geef water langs onder aan de potjes en laat de grond, en de plant, wat ze nodig heeft absorberen. Misschien is het daarom? Of heb ik gewoon veel geluk gehad?
Voor de tomaten doe ik het inderdaad anders iets meer van de grond af.
Ik probeer het ook eens op jouw wijze!

Anne

Ria 26 januari 2021 om 10:55

De blaadjes tegen de grond bij het verspenen, zoals Anne doet, zou ik nooit doen. Ik zou bang zijn dat de blaadjes bij het watergeven zouden gaan rotten of schimmelen. Ik laat altijd een stukje steel boven de grond, dat lijkt me veiliger.
Maar ieder doet het op zijn eigen manier natuurlijk.

Ria

Anne 26 januari 2021 om 14:00

Dag Ria,

Dank je wel voor je reactie.
Inderdaad het risico van dat het rot bestaat. Ik heb het echter nog niet aan de hand gehad.
Ik doe het meer omdat de peperplantjes toch terug vrij snel “op steeltjes” verder groeien binnen.

Een beste groet,
Anne

Carine p 26 januari 2021 om 15:42

Dag tuinliefhebbers,
Het is echt aanstekelijk. Ik lees reeds over het verspenen, en het kriebelt bij mij om alles boven te halen. Maar ik hou vol, ik wacht af tot einde januari. Nog eventjes…. ik kijk er zo naar uit, want heb via de link van Diana, Deaflora in Duitsland zo’n leuke aubergines gevonden. Ik heb een zwak voor aubergines en pepers. Bedankt voor deze informatie Diana!
Dit jaar heb ik ook groeilampen aangekocht : https://www.ledgrowers.be/proflux-kweeklampen/proflux-bar-50-full-spectrum-l
Ze zijn nog niet aangekomen, maar het bedrijf was heel snel in antwoorden op mijn vragen. Ik ben benieuwd.
Bij mij komen alle erwten, sugarsnaps, peultjes hun kopje boven steken. Ik heb voor het eerst ook via Deaflora ‘Blaterbsen’ gekocht, benieuwd wat dit zal geven.
Diana, ter informatie nog een link betreffende zaden : eurosementi.it
Ik wilde opnieuw verse zaden van carosello variëteiten uit Puglia aankopen en vond het niet op internet. Ben dan op zoek gegaan naar Italiaanse sites en heb ze allemaal gevonden op deze eurosementi.it site. Heel correct afgehandeld.
Verder nog veel kweek plezier
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 29 januari 2021 om 10:16

Hallo Carine,
Dankjewel voor de tip! Ik ga de Italiaanse website gelijk even toevoegen.
Ik hoop dat je ledlamp ondertussen is aangekomen!
groetjes en veel plezier met zaaien!!
Diana

Jansmoestuin 26 januari 2021 om 16:46

Rechtstreeks de pepers zaaien in puur vermiculiet? Daar had ik nog niet aan gedacht! Ze komen er zo “proper” uit. Bij gewone zaaigrond hangt er anders bij mij regelmatig een klomp aarde aan, wat het net iets moeilijker maakt om ze te verspenen. Moet ik zeker ooit eens proberen. Alleen… ik vind vermiculiet zo een smeerlapperij 🙂 ik vind dat zo dat verschrikkelijk plakken aan je handen

Roos 28 januari 2021 om 11:49

Hallo Diana,
Ik heb na het verspenen uit de vermiculiet kleine vliegjes rond vliegen, zijn er meer mensen die dit hebben. En wat kun je er tegen doen.

groetjes Roos

Ruud & Diana 29 januari 2021 om 10:10

Hallo Roos,
Het klinkt als varenrouwmuggen, die staan erom bekend dat ze wel eens in potgrond voorkomen. Ze richten niet heel veel schade aan.
Ik las laatst dat water geven met een thee van tijm zou moeten werken. Een laagje zand op je potgrond schijnt ook te helpen. En anders kun je een glas rode wijn of een vruchtenazijn naast je zaailingen zetten; daar vliegen de vliegjes in, verdrinken en kunnen zich dan niet meer voortplanten. Als er vliegjes vliegen zijn er ook altijd al larven in de grond, een combinatie van methodes werkt daarom het best.
groetjes,
Diana

Tamara 30 januari 2021 om 00:27

Het bakje wijn of feuitazijn werkt erg goed om de volwassen vliegjes te vangen, vergeet alleen niet er ook een druppel afwasmiddel aan toe te voegen! Dit breekt de oppervlaktespanning waardoor ze ook echt ín de wijn terecht komen.

De eitjes leggen ze in vochtige grond, dus houd alle planten die het aankunnen tijdelijk wat droger. Verder werkt een kaneel aftreksel mij altijd goed wanneer ik elke herfst veel van deze mugjes in mn kamerplanten en stekjes heb zitten.

Ruud & Diana 30 januari 2021 om 09:55

Hallo Tamara,
Dankjewel voor de tips/aanvulling!
Dat drupje afwasmiddel ga ik komende zomer in de keuken eens proberen in het glaasje wijn of overjarige frambozenazijn voor de fruitvliegjes (daar hebben we met alle oogst die daar altijd wordt schoongemaakt altijd veel last van).
groetjes,
Diana

Carinenp 30 januari 2021 om 15:02

Dag Diana,
Wat ik doe tegen de fruitvliegjes (en gezien de tonnen fruit die we hier hebben, ook aardig aanwezig). Ik zet her en der glaasjes wijn en/of bier met een plastiek folie erover waar ik met een scherp mes gaatjes inprik. Dit werkt schitterend. Met een glas wijn kunnen een deel toch nog wegvliegen, met een folie erop geraken ze niet meer weg.
Groetjes carine

Carine p 30 januari 2021 om 20:38

Dag Agnita,
Gewoon ter info. Deze Pokon producten maken gebruik van de schimmel Metarhizium anisopliae. Zoals men schrijft niet schadelijk voor bijen, maar…… alles hangt af van de gebruikte concentratie hiervan. Bij bepaalde concentratie’s is er een volledige mortaliteit van hommels. Ook is de duur belangrijk. De hommels hebben geen last bij lage concentratie en korte duur. Vanaf 4 weken sterven de hommels. Dus neen dank u, ik blijf bij mijn glaasjes wijn en gun de hommels een lang leven 🙂
Ter info, de bijen zouden hier geen last van ondervinden.
Groetjes
Carine
Carine p

Amanda Huizinga 30 januari 2021 om 15:10

Beste Diana, sinds 2 jaar hebben wij een moestuin en ik ga het steeds leuker vinden. Van mijn moeder heb ik uw boek gehad en ik moest vooral glilmlachen bij het stukje dat u bijna niet meer kunt wachten tot het moestuinseizoen begint. Zelf voel ik het ook kriebelen begin januari. Afgelopen week heb ik met mijn dochter erwten en peulen voorgekiemd en gezaaid in bakjes (binnen) maar ik ben bang dat ze veel te hard gaan. Ze hebben al behoorlijk lange stengeltjes. Kan ik ze eventueel in de garage zetten? Daar heb ik wel wat daglicht maar het is er misschien te koud. Heeft u misschien tips? Vriendelijke groet, Amanda

Carine p 30 januari 2021 om 19:51

Dag Amanda,
Erwten, peulen, sugarsnaps, tuinbonen kan je best niet binnen voor zaaien. Het is te warm en dan krijg je te lange stengels. Deze kunnen heel goed de koude verdragen. Je kan ze nu rechtstreeks in de grond zaaien en als je teveel last hebt van muizen, vogels en slakken kan je ze best voor zaaien in de koude kast. Ik zou ze sowieso proberen te redden door ze frisser te zetten, maar ze hebben licht nodig!
Grt carine

Ruud & Diana 31 januari 2021 om 10:13

Hallo Amanda en Carine (dank voor het antwoorden!),
Als aanvulling nog even deze pagina over Lange en dunne zaailingen, je ziet daar nog wat meer voorbeelden van bijvoorbeeld in huis gezaaide bietjes, sla etc.
En een kleine oproep: als iemand nog een duidelijke foto heeft van dat soort lange en dunne zaailingen en die wilt delen, dan zou ik ze op die pagina nog toe kunnen voegen als voorbeeld. Je kunt ze dan mailen naar [email protected]
groetjes,
Diana

Kees 30 januari 2021 om 19:12

Beste tuingenoten en tuinliefhebbers,
Ik heb vandaag paprika zaadjes gezaaid in een plastic eierdoosje om te zien of dat gaat lukken, hoef ik niet te verspenen maar kan dan waarschijnlijk met kluitje zo in p9 potje planten, schep met een theelepel zo het kluitje er uit denk ik. Het voordeel van zo’n plastic eierdoosje is dat het een mooie ventilatieopening heeft en ik heb het nu op de verwarming staan en maak de grond nat met een plantenspuit. Ben zelf ook benieuwd naar deze methode. Allemaal veel succes met het voorzaaien , !!!!

Stan De Bolle 1 februari 2021 om 19:16

Dag Diana
Door uw aanstekelijk enthousiasme heb ik verleden jaar pepers en paprika’s gezaaid en al uw raadgevingen gevolgd. Het resultaat was van die aard dat hier na een paar maanden honderden prachtige planten stonden. Mijn voordeel was dat ik twee zuidelijk gerichte ongebruikte kamers heb met vrij grote ramen. Om die planten niet te laten verloren gaan heb ik het geraamte van mijn partytent van 8mX4m overspannen met plastic. 32m² vol met peper en paprika. Het gevolg een enorme oogst. 2de grote Diepvriezer bijgekocht alsook een voedseldroger.
Dit jaar staat één kamer weer al vol met verspeende plantjes. De tent wordt in maart vervangen door een grote glazen serre.
Waarom zeg ik dit allemaal? Heel eenvoudig om je te bedanken. Het is voor mij een geweldige hobby geworden en regelmatig bezoek ik de website van
Diana’s mooie moestuin!!

Margo 2 februari 2021 om 14:07

Hi Diana,
Ook ik heb inmiddels van alles gezaaid 😉 Mijn vraag: jij verspeent de paprika’s en pepers per 3 in een potje. Laat je ze vervolgens gedrieën volgroeien, of haal je ze later nog uit elkaar?
gr Margo

Ruud & Diana 2 februari 2021 om 16:09

Hallo Margo,
Ik houd de zaailingen inderdaad per 3 in een potje en plant later de hele inhoud van het potje uit, dus de 3 zaailingen bij elkaar. In dit oude blog heb ik uitgelegd waarom en kun je ook op de foto’s zien hoe dat er dan uitziet. Ik hoop er binnenkort eens een nieuwe pagina over te schrijven met grotere en nieuwere foto’s maar ik denk dat het duidelijk genoeg is: Pepers per 3
groetjes,
Diana

Eline 2 februari 2021 om 22:14

Wat een fijne blog weer. En een leuk filmpje! Mag ik vragen waar je de vermiculiet vandaan hebt en ook de smalle witte tray? Online zie je genoeg trays, maar die hebben altijd te veel vakjes, of alleen grote vakken. Deze witte ziet er duurzaam en fijn uit.

Ook wilde ik laten weten dat ik met kerst mijzelf de zaaiagenda kado heb gegeven – bedankt voor het maken, ben er echt heel blij mee!

Groetjes Eline

Petra 3 februari 2021 om 09:43

Hoi Eline,
Ik koop meestal een 6L zakje (voorzaai) vermiculiet van de makkelijk moestuin bij Intratuin, maar helaas kan dit nu niet, omdat de winkels gesloten zijn én hebben ze deze meestal pas in het voorjaar. Maar volgens mij heeft Pokon deze 6L zakjes ook en zijn ze daar zelfs goedkoper. Maar dat zal Diana wel weten te vertellen 😉
Groeten,
Petra

Ruud & Diana 3 februari 2021 om 10:18

Hallo Petra,
Tot en met vorig jaar kreeg ik van Pokon potgrond, vermiculiet, etc. van Pokon omdat ik blogs op hun website schreef. Maar dat is nu gestopt en moet ik dus zelf weer op zoek naar benodigdheden :-). Ik heb ze van de makkelijke moestuin nog nooit gehad, ik weet niet hoe en waar je die kunt kopen, maar over die van Pokon was en ben ik altijd erg tevreden. Ik heb eind vorig jaar, toen dat nog kon en mocht, online potgrond, vermiculiet, etc. besteld en dat afgehaald. En als ik het gisteren in de persconferentie goed heb begrepen mag dat binnenkort ook weer.

Nog even wat links: een voorbeeld van vermiculiet in een grote zak in een kachelzaak: Haaredmaterialen
en een voorbeeld van Pokon-vermiculiet: All4plants
Maar er zijn ook andere merken, ik zie het bijvoorbeeld hier van het merk Trixie: Junai
Bij de makkelijke moestuin zie ik het op de website alleen in een kant-en-klare grondmix en in heel grote hoeveelheden: Makkelijke moestuin
groetjes,
Diana

Petra 3 februari 2021 om 12:04

Hoi Diana en alle andere geïnteresseerden,
Even nog een aanvulling: De vermiculiet van de makkelijke moestuin is ook in kleine (6 L) zakjes (€7,50) te bestellen via hun webshop. Er komt dan €2,95 verzendkosten bij en dat maakt het wel wat duurder. Of bij een bestelling van minimaal €30 is verzending gratis. Ik heb pas nog e.e.a. bij hun besteld en ben heel tevreden over de (snelle) levering en kwaliteit van hun producten.
Petra

Ruud & Diana 3 februari 2021 om 21:01

Hoi Petra,
Dankjewel voor de aanvulling!
Ik kon de kleinverpakking niet via het menu op hun website vinden. Ik heb het alsnog even via de zoekfunctie gezocht en gevonden, de link: Vermiculiet
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 3 februari 2021 om 09:48

Hallo Eline,
Wat leuk dat je de zaaiagenda bij Laura hebt gekocht! Ik hoop dat je er bij de planning en het leeg komen van vakken veel plezier (en nut) van krijgt!
Voor het zaaien in vermiculiet koop ik een klein zakje van het merk Pokon in het tuincentrum (€6,00). Omdat die heel fijn en gelijkmatig van korrel is. Voor het afdekken van zaden, het mengen door bijvoorbeeld grond in pot, etc. kocht ik een 100-literzak bij een kachelspeciaalzaak (en daar doe ik wel een paar jaar mee). Je moet dan wel even duidelijk vragen naar de soort met de fijnste korrel want ze hebben ook een soort met stukjes die wel een centimeter groot zijn.
groetjes,
Diana

Kim 5 februari 2021 om 14:42

Wat een handig verhaal weer Diana, dankjewel!

Ik heb twee weken geleden ook de 64/50 propagator gekocht (en mij oude super 7 op mp verkocht) en ik ben er enorm blij mee!
Zaterdag ca 35 zaadjes van paprika en peper gezaaid en vandaag (na 6 dagen dus) al 7 opgekomen. Tijd voor beschuit met muisjes om deze babies te verwelkomen dus 🙂
Die super 7 propagator werktte ook wel, maar de warmte was minder direct en de 7 mini kasjes net te klein om handig te zijn. Dus dank voor de tips over hoe jij het doet. Ik laat ze nog een nachtje staan en dan mogen ze uit de propagator lekker voor het raam naar de sneeuw gaan kijken. Ook niet in een koude propagator, gewoon op een dienblad in een kamer waar het 17-22 graden is.

Groetjes, Kim.

Ruud & Diana 5 februari 2021 om 22:27

Hallo Kim,
Gefeliciteerd met je nieuwe propagator!
En met je zaailingen, heel veel plezier met opkweken en verspenen!
groetjes,
Diana

Kim 10 februari 2021 om 17:34

Dag Diana,

Toch nog even een vraag. Ik had mijn zaailingen van peper, paprika en tomaat op de logeerkamer staan in hun p9 potjes met potgrond/vermiculiet, waar het tussen 15 en 20 graden is. Dat ging prima. Nu is mijn man met zijn thuis werkplek daarheen verhuisd en staan de zaailingen op de vensterbank op het zuiden in de woonkamer. Daar staat de kachel lekker te loeien en wordt het makkelijk 25 graden, misschien nog warmer. Is dat een probleem? Is een vensterbank op het oosten of noorden dan eventueel ook licht genoeg? Groetjes Kim

Ruud & Diana 11 februari 2021 om 07:52

Hallo Kim,
Als ze maar genoeg licht krijgen. Hier staan aan de noordkant van ons huis ook nog een aantal bomen in de straat die ervoor zorgen dat het er altijd minder licht is en het streepje ochtendzon voor een deel blokkeren. Ik heb daar ook wel eens zaailingen staan, bij gebrek aan ruimte. Ikz zorg ervoor dat het daar altijd koeler is en dan valt het uitrekken van de zaailingen mee. Maar als het te koel wordt groeien de zaailingen niet. Het blijft dus altijd zoeken naar de beste plekjes in huis en daar de temperatuur op afstellen (en bijstellen).
groetjes,
Diana

Sven 26 februari 2021 om 22:40

Hallo Diana, hoe gaat het inmiddels met de warmteminnende zaailingen? Ik had de propagator volgestouwd me persblokjes en heb een goede opkomst, echter is het wel balanceren. Zo kwam men aubergine Zora heel snel piepen en staat deze al een beetje iel, terwijl men Thai white egg nog onder de grond zit.

Ruud & Diana 28 februari 2021 om 09:14

Hallo Sven,
Het gaat hier goed met de zaailingen. Ik zal er vandaag eens een foto van maken en het in een volgend blog laten zien.
Ik zie wel dat er wat blaadjes wat lichter groen van kleur worden, meestal een teken dat de voeding in de potgrond op is en ik voorzichtig bij moet gaan voeden.
Het is inderdaad altijd balanceren, sommige zaden kiemen binnen een week, andere doen er wel 3 weken over, sommige blijven netjes op lengte met 2 kiemblaadjes en kan ik makkelijk verspenen, andere hebben zo’n ‘helmpje’ van het zaadhoes op hun kiemblaadjes dat er niet goed af wilt. Mijn ervaring met aubergines is dat ze altijd wel wat sneller lang en dun worden, daarom verspeen ik ze altijd zo snel mogelijk na het kiemen.
Succes met verspenen en de opkweek!
Diana

Juliette 21 maart 2021 om 19:12

BesteDiana,

Dank voor al je toegankelijke informatie. Ik slurp ’t op!
Één kort vraagje: wat doe je met het gebruikte vermiculiet? Kliko? Tuin? Hergebruiken denk ik niet, hè?
Alvast dank voor je antwoord. Heeft geen haast.
Vriendelijke groet,
Juliette

Ruud & Diana 22 maart 2021 om 10:30

Hallo Juliette,
Ik hergebruik het voor het zaaien, maar dan alleen als wat ik er in zaai makkelijk herkenbaar is. Dus ik zaai geen nieuwe paprika’s in vermiculiet waar ik al eerder paprika’s in zaaide want dan zou het kunnen zijn dat een zaadje van de eerste ronde alsnog in de 2e ronde kiemt en ik dus rassen door elkaar haal. Ik heb het vermiculiet waar ik paprika’s in zaaide op laten drogen en er juist gisteren komkommers in gezaaid, die zijn als zaailing heel makkelijk te herkennen en onderscheiden van paprika’s. Soms hergebruik ik het nog een keer om in te zaaien, voor bijvoorbeeld mais, weer heel anders en makkelijk herkenbaar. Daarna bewaar ik het in een emmer en meng ik het samen met wat grof brekerzand door potgrond voor bijvoorbeeld het planten van eenjarige bloemen in potten. En aan het einde van het seizoen gaat die grond uiteindelijk de tuin in, waar het dus ook weer zijn nut heeft doordat het vocht vast kan houden en weer af kan staan.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties