Broccoli

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van broccoli in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

 • Latijnse naam:     Brassica oleracea convar. botrytis var. italica
 • Engelse naam:     Broccoli (en Sprouting broccoli)
 • Duitse naam:     Brokkoli
 • Franse naam:     Brocoli, Chou brocoli

Broccoli en bloemkool zijn zusjes, ze maken allebei een onvolgroeide bloemknop, dat is technisch gezien hetgeen wat we van bloemkool en broccoli oogsten en eten. Maar eigenlijk zijn alle bovengrondse delen eetbaar, dus ook de bladeren en de stelen. Het verschil tussen bloemkool en broccoli is dat bloemkool 1 grote vlezige bloemknop maakt en broccoli een wat kleinere met ernaast nog wat kleine/losse bloemknoppen. Bloemkool is vaak wit (al zijn er ook groene, paarse en zelfs oranje rassen), broccoli is vaak groen (maar kan ook paars of wit zijn).

Broccoli en bloemkool schieten even gemakkelijk door, maar broccoli (en dan vooral de sprouting broccoli) maakt wat makkelijker en sneller bloemen dan een bloemkool (die eerst vanuit de kool bloeistengels moet maken, broccoli maakt die wat sneller omdat ze al wat losser van vorm is). Ik zou dat hier natuurlijk niet moeten schrijven want deze pagina gaat over de teelt van broccoli voor de oogst van die bloemknop 🙂 , maar laat ergens in de tuin vooral ook eens een broccoliplant doorschieten en in bloei komen; ze wordt dan uiteindelijk ruim een meter hoog en bloeit met heel veel gele bloempjes die grote aantallen bijen, hommels en andere bestuivers aantrekken. Een bloeiende broccoli (en dat geldt trouwens voor elke koolplant) is in  de zomer, met alles wat er rond vliegt en zoemt, een feest om naar te kijken.

Broccoli bevat veel vitamines en mineralen, ze is wat pittiger van smaak dan de wat zachtere bloemkool, er zijn veel erg lekkere gerechten mee te maken, van koken tot roerbakken, ovenschotels, etc. Maar helaas………net als bloemkool is ook broccoli niet gemakkelijk te telen.

Wij telen de gewone groene broccoli (zoals je die in de winkel kunt kopen en waarvan je een foto bovenaan deze pagina ziet) niet heel vaak meer; simpelweg omdat de teelt regelmatig mislukt, er geen broccoli kwam, of slechts één kleine broccoliroosje, of omdat ze werden opgevreten door slakken, etc. De oogst per plant is ook relatief klein: 1 stronk en dan nog wat kleinere broccoliroosjes ernaast. Toch zijn er mensen die wel succes hebben en ze graag telen. Kijk vooral ook bij de Teeltwijzen want er bestaat dus ook een sprouting broccoli, zomer in een zomer- als wintervariant, en die vinden wij makkelijker te telen en zaaien die dus elk jaar wel.

TEELTWIJZEN EN RASSEN

Er is een groot verschil tussen de gewone broccoli en sprouting broccoli:

Broccoli

Deze teelt is eenjarig, of het nu om vroege-, zomer-, of herfstteelt gaat, de broccolistronk oogst je in dat jaar, vroeger of later. Deze broccoli is altijd groen en de planten hebben 1 stronk met wat zijroosjes.

Sprouting broccoli:

Deze teelt zie je steeds vaker en lukt hier een stuk beter. Er zijn ondertussen rassen te vinden die je voor de oogst in de zomer, herfst en voor het voorjaar (waarbij de planten in de tuin overwinteren) kunt gebruiken. Er worden voor deze teelt vaak nog steeds de Engelse termen gebruikt: summer sprouting broccoli en winter sprouting broccoli. Voor de teelt van sprouting broccoli is het belangrijk om wat meer planten te zetten, De planten maken over een langere periode telkens weer nieuwe losse broccoliroosjes. De opbrengst is prima maar omdat die verdeeld is kun je vaak per plant slechts enkele roosjes tegelijkertijd oogsten. Door meerdere planten te zetten kun je toch per keer voldoende broccoliroosjes oogsten voor een complete maaltijd. Omdat deze teelt steeds bekender wordt, er meer en meer rassen verkrijgbaar zijn en je haar ook al in de groentewinkel en supermarkt ziet (soms onder de naam aspergebroccoli of bimi) heb ik er een aparte teeltpagina over geschreven: Broccolini

Het zal al wel duidelijk zijn dat onze voorkeur uitgaat naar de teelt van sprouting broccoli. Het lukt hier simpelweg beter dan de teelt van gewone broccoli (die lang duurt, veel ruimte inneemt en zelfs als het lukt een beperkte opbrengst van 1 broccolistronk met zijroosjes geeft). Sprouting broccoli heeft hier ook wat minder last van slakken, waarschijnlijk omdat de roosjes verdeeld in de plant zitten.

Summer sprouting broccoli, en als ik dan toch mag kiezen vind ik de paarse net wat leuker dan de groen (al is de smaak hetzelfde)

Voorbeelden van broccolirassen:

 • Groene Calabrese (groen)
 • Marathon F1 (groen)
 • Red Fire F1 (paars)
 • Imperial F1 (groen)
 • Burgundy F1 (paars)
 • Calabria (groen)
 • Atlantis F1 (groen)

STANDPLAATS / BODEM / BEMESTING

Broccoli is iets minder veeleisend dan bloemkool, maar toch moet ook bij de broccoliteelt de grond behoorlijk vruchtbaar zijn (eigenlijk geldt dat altijd voor alle kolen – het zijn allemaal schrokoppen). De grond moet vochtig zijn maar liever niet kletsnat. Zorg dus voor veel organisch materiaal maar ook voor een goede afwatering. Broccoli houdt ook niet van een al te warme en zonnige plaats en dat is fijn. Want zo kun je tomaten, courgettes, bonen, etc. fijn in de zon planten en geef je broccoli een mooi plekje in de halfschaduw. Hoe meer zon ze krijgt, des te meer vocht zal ze nodig hebben.

Om de grond te verbeteren is het onderwerken van oude stalmest of rijpe compost een goed idee. Hier storten we vaak op de plaats waar koolplanten komen te staan wat kruiwagens stalmest in de herfst, en die werken we in het voorjaar met een grelinette door de grond. Soms gebruiken we zelfs ook wel wat mest waar veel stro in zit als bodembedekking tussen de planten (houdt onkruid tegen, houdt vocht vast, verbetert de grond, stimuleert het bodemleven).

Wij bemesten de grond waar een week of 2 later broccoli wordt geplant met wat samengestelde organische meststof (zoals bijvoorbeeld wat groene Culterra of iets vergelijkbaars). Wanneer de planten eenmaal halverwege in de groei zijn geven we de planten dan nog wat extra kali. Bij de teelt van winter (sprouting) broccoli geven we wat voeding voor het planten, maar geven we nogmaals wat samengestelde moestuinvoeding wanneer de planten na de overwintering vanaf maart verder groeien en broccoliroosjes willen gaan produceren.

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND

Broccoli tabel

OPKWEEK

Je kunt natuurlijk buiten op een zaaibed zaaien, maar ik zaai liever voor. Ik zaai dan in een tray, in de kas of buiten, afhankelijk van het ras en dus de zaaiperiode (in het voorjaar in de kas, in vroege zomer en zomer liever buiten). Zaai liever niet in huis, kool kan behoorlijk veel kou verdragen en bij het zaaien in huis (waar het altijd relatief donker en warm is) is de kans groot dat de zaailingen heel lang en dun en iel worden.

De zaden van alle koolsoorten kiemen behoorlijk snel, bij temperaturen rond de 10 tot 15 graden al binnen 1 tot 2 weken (middenin de zomer vaak binnen een dag of 6). Zelf verspeen of plant ik de trayplugjes met koolzaailingen na het kiemen (als ze hun 3e blaadje en dus 1e echte blaadje na de 2 kiemblaadjes krijgen) uit in 9-centimeter potjes uit. Dat hoeft niet perse maar de zaailingen kunnen in de potjes met potgrond in enkele weken uitgroeien tot forse, sterke zaailingen die na het uiteindelijke uitplanten de beste start hebben.

Verschillende soorten koolzaailingen die in 9-centimeterpotjes met verse potgrond nog even mogen groeien voor ze worden uitgeplant

Plant de zaailingen vervolgens vrij diep (net als bij bloemkool), en geef ze de eerste tijd regelmatig water. En, uiteraard mede afhankelijk van de plaats waar je de zaailingen uitplant, zul je ze direct moeten gaan beschermen tegen vogelvraat, want vooral duiven zijn gek op de malse blaadjes en kunnen koolzaailingen in één avond tot op de nerf opvreten waardoor de zaailingen niet meer kunnen groeien en dood gaan. Zie daarover meer hieronder bij de alinea ‘Verzorging’.

VERZORGING

Naast de algemene verzorging als wieden, en water geven bij droogte, is het, vooral op zandgronden, handig om koolkragen te maken en te gebruiken: je knipt dan van rubber of plastic rondjes of vierkantjes van 10 x 10 centimeter, met aan één zijde een inknipping tot de helft en een klein rond gaatje in het midden. Deze lapjes vouw je om de voet/steel van de koolplant. Op deze manier voorkom je dat de koolvlieg eitjes legt, net onder de grond, bij de voet van de koolplant (waarna de larven aan de wortel van de koolplant gaan vreten). Wij hebben dit jaren lang gedaan maar zijn er op een gegeven moment mee gestopt omdat we bij tuinburen zonder koolkragen zagen dat er geen problemen met koolvliegen waren. Later lazen we dat de koolvlieg een flinke voorkeur heeft voor koolplanten in losse zandgrond en niet zo snel eitjes legt in de vette klei waarom wij tuinieren. Kort geleden hoorde ik van een tuinbuurvrouw die in verhoogde bakken teelt dat die kolen ook last hadden van koolvliegaantastingen: in een verhoogde bak is de grond vaak wat losser dan vette volle kleigrond, dus daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Kijk dus goed naar je grond en bedenk of je koolkragen wilt gebruiken en hoe je dat wilt gaan doen (die van plastic of rubber gaan bijvoorbeeld jaren mee, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook van karton maken en dan gaan ze 1 tuinseizoen mee).

Hier is het heel belangrijk om de planten (van alle koolsoorten) direct na het uitplanten te beschermen tegen vogelvraat. Hier hebben we vooral last van duiven maar er zijn zeker ook andere vogels die van de jonge koolblaadjes houden en de zaailingen heel kort na het uitplanten al om zeep kunnen helpen.

Er zijn meerdere manieren om de zaailingen te beschermen, bijvoorbeeld door bewegende mobielen rond de planten te zetten. Of plastic kraaien. Of door de zaailingen tussen allerlei andere groenten te planten waardoor ze minder opvallen.

Zoals je op de foto ziet hielpen zelfs 2 plastic kraaien hier niet eens om wat koolrabizaailingen te beschermen 🙂 . Uiteindelijk is de meest zeker manier het afdekken van de zaailingen door een ‘kooi’ te bouwen, bijvoorbeeld van electriciteitsbuizen, en de zaailingen vervolgens af te dekken met een net of gaas.

Dit afdekken kan vrij lang nodig blijven. Wanneer de zaailingen ondertussen jonge planten zijn geworden en een centimeter of 30 groot zijn verwijderen wij het net (maar laten het geraamte/kooi/bouwsel voor alle zekerheid nog even staan). Als de dag erop er vraatschade aan de planten te zien is waren we te vroeg en gaat het net er weer overheen. Als er geen schade is halen we ook het geraamte/kooi/bouwsel weg. Er zijn jaren dat de koolplanten al in het jonge planten-stadium niet meer worden aangevreten maar er zijn ook jaren dat zelfs volwassen planten nog moeten worden beschermd. Het hangt allemaal af van de soorten kool, de hoeveelheid vogels, het weer, storende factoren (waardoor de vogels zich niet veilig genoeg voelen, denk aan bewegingen of katten, etc.), het seizoen (er is meer kans op vraat in het voorjaar dan in de zomer), en natuurlijk wat er verder aan voedsel in de omgeving te vinden is.

En tot slot: wij houden al enige jaren geen volledige vruchtwisseling meer aan maar maken voor 2 soorten een uitzondering: aardappelen en koolgewassen, omdat deze 2 soorten extra gevoelig zijn voor ernstige ziekten (zoals knolvoet bij kool en aardappelziekte/phytophthora bij aardappelen). De vruchtwisseling bij koolgewassen is 1 op 6 jaar (waarbij je dus na het telen van koolgewassen 6 jaar wacht voor je weer kool in dat vak plant).

Sprouting broccoli

OOGST / BEWAREN

Het is belangrijk om broccoli op het juiste moment te oogsten; wacht je 2 dagen te lang, dan kan ze al tegen doorschieten aanzitten en dat maakt haar uiteraard minder lekker (ze verkleurt dan van donkergroen naar lichter groen en uiteindelijk geel). Controleer rond de oogsttijd daarom elke dag even of je haar al kunt oogsten. De hoofdstronk kun je als eerste oogsten, een week of 2 tot 4 later ontstaan er dan nog een aantal zijroosjes.

Van zelf en vers geoogste broccoli kun je ook wat meer van de steel eten, ook die is mals en zacht (van gekochte broccoli doe ik dat ook wel maar meestal schil ik die dan, of ik snijd het in blokjes en maak er soep van, niks mis mee! Grappig dat ik bij zelf geoogste groenten altijd meer mijn best doe om nog iets van restjes, doorgeschoten soorten, etc. iets te maken, heeft toch vast te maken met het feit dat ik het zelf heb gezaaid en geplant en verzorgd :-).

Eet broccoli vooral dezelfde dag, dan is ze het lekkerst. Je kunt haar wel een paar dagen in de koelkast bewaren maar naarmate je langer wacht zie je de kleur lichter worden en wordt ook de smaak minder lekker.

ZADEN OOGSTEN

Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten. Bovendien zijn er een aantal F1-hybriderassen waarvan je beter geen zaden oogst omdat ze in de volgende generatie andere eigenschappen laat zien. En tot slot zijn de meeste koolgewassen tweejarig en is het dus een langdurige kwestie, waarbij je de kool niet oogst maar laat staan, de kool vaak moet overwinteren en dan in het voorjaar door gaat schieten, gaat bloeien en je uiteindelijk in de zomer/herfst de zaden kunt oogsten. Dat is niet het geval bij broccoli en bloemkool omdat die twee na het ontstaan van de onvolgroeide bloemknop (de kool die je eet) gaat doorschieten en dus vaak al in het eerste jaar gaat bloeien. Mocht je het willen proberen, zorg dan dat je dus een zaadvast ras gebruikt en dat er geen andere koolsoorten in de buurt bloeien. En dan zie je dat na de vrolijke gele bloempjes (die veel bestuivers lokken) er langwerpige ‘stokjes’ worden gevormd. Als die peultjes droog en dor zijn kun je er de donkerbruine ronde zaadjes uit oogsten. Broccoli-zaden blijven 4 jaar kiemkrachtig, mits donker en droog en koel bewaard.

Tot slot: kijk vooral nog even op deze pagina voor recepten met broccoli (of andere groenten, fruit of kruiden): Recepten

Abonneer
Laat het weten als er
guest

29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Godijn

Ik zaai al drie jaar broccoli maar ik krijg er geen kooltje af de plantjes staan gekijk in bloei hoe komt dit nou en hoe voorkom ik dit om er tog eens een kooltje van te oogsten.

Marc

Ik denk dat de koolvlinder de oorzaak is… ik heb ze niet gezaaid, gepland en direct net erover… regelmatig gecontroleerd want er kwamen toch vlinders in aanraking maar ook lekker gegeten … kolen = net erover, anders heb je niks… Marc Schollaert

[…] Broccoli […]

Frank

Hoi gordijn,

Ik denk dat je een te hoog kali gehalte in je grond heb zitten.

Heintjens Daniel

Hallo ,

Eerste maal broccoli aan het kweken.Groeit letterlijk als kool , moet ik naast de bemesting(paardemest , zuiver dan) nog iets doen in de aard van enten of wegsnijden ? Daniel

Maartje

Hoi Diana,
Ik heb dit jaar voor het eerst een moestuin en dat betekend dat ik nog een echte leek ben op dit gebied. Ik heb dan ook broccoli geplant en tot mn grote verbazing heb ik mega grote kunnen oogsten die super lekker waren. Geen rupsjes of wat dan ook maar gewoon zoals in de winkel maar dan bijna een kilo zwaar. Nu heb ik de andere roosjes laten doorschieten omdat ik benieuwd was naar de bloemetjes en zaadjes en het me leuk lijkt om die zaadjes weer te oogsten en dan volgend jaar weer te gebruiken. Alleen kan ik nergens vinden hoe je dat doet. Er zitten nu soort van allemaal mini boontjes op de plek van de bloemetjes en daarin zitten dan een aantal bolletjes. Kun jij mij vertellen hoe dit werkt en hoe ik de zaadjes moet oogsten om die volgend jaar weer te kunnen gebruiken? En is dat eigenlijk wel mogelijk?

Buurvrouw Bettie

Ik laat mijn kippen elke dag een uurtje in de moestuin rondscharrelen. Wel met beleid, ik houd ze in de gaten! Maar mijn groene kolen, boerenkool en broccoli hebben er nog nooit zo mooi uit gezien. Ze ruimen alle beestjes op en houden de boel onkruidvrij, met af en toe een onschuldig poepje ter bemesting. Niks mis mee. Sinds ik de kippen heb, heb ik een stuk minder werk in de tuin. En ze mogen best meesnoepen van de radijsblaadjes en de buitenste groene koolbladeren. Er is genoeg.
Nieuw zaaigoed leg ik eerst onder een stuk hout of een plank, zodat de kippen de boel niet om kunnen woelen. En daarna gaan er een paar bakstenen met kippengaas om de rijtjes heen totdat de plantjes tegen een stootje kunnen. So far, so good!

Patricia

Dag Diana,
als beginnende moestuinder de volgende vraag.
Zijn je groenten nog eetbaar als je plant ziekten en plagen vertoont? Bv. bij vermoeden van knolvoet in de broccoliplant, kun je dan de broccoli nog oogsten en opeten? Of is deze schimmel nadelig voor je gezondheid?
Of een komkommerplant met mozaiekvirus, kun je de komkommers dan nog eten?
Of een courgetteplant met rottende stengel die nog vruchten draagt, kun je deze (laatste oogst – aan de courgette zelf is niks te zien) dan nog eten of is dit af te raden?

Angelique

Hallo Diana,

De sprouting broccoli die ik nu heb zou meerjarig zijn. Ik probeer het voor het eerst, maar ik lees dat koolsoorten liefst pas na 6 jaar weer op dezelfde plek moeten komen te staan om ziektes te voorkomen. Wat te doen met meerjarige broccoli? Moeten ze extra in de gaten worden gehouden als ze op dezelfde plek blijven staan?

Bedankt en groetjes, Angelique

Carine Melotte

Hallo Diana,
Ik heb in de late herfst ( begin winter ), kleine koolplantjes van een bed overgeplant in de tuinkas ( ik wilde de bedden her-aanleggen ). Op dit ogenblik staan ze glorieus te pronken in de kas…Ik vermoed dat ik broccoli en spitskool in de kas heb staan. Ik vroeg me af of ik de broccoli zou kunnen verplaatsen tegen half mei als ik mijn tomaten ga planten? Of zou ik ze nu beter verplanten? ze zijn ongv. 50 cm hoog….of beter helemaal niet?

Jansen

Hoi,

Ik heb vorig jaar broccoli gezaaid, maar de opbrengst was erg slecht. Ik heb ze daarom door laten schieten voor de bijen en vlinders.

Nu heb ik in februari de moestuin compleet omgespit en alvast bemest, maar er verder niets mee gedaan.

Nu groeien er echt een 40-tal kleine broccoli’s. Nu heb ik geen ruimte om zoveel broccoli te laten groeien, dus wil ze jong oosten om te eten.

Nu vraag ik me af of dat altijd zonder gevaar te eten is. Het heeft naast boerenkool gestaan, die volgens mij niet doorgeschoten is en er hebben 2 kiembroccoli’s gestaan (broccolikers). Deze had ik door laten groeien om te kijken wat er mee zou gebeuren 😉

Hopelijk kan ik het gewoon eten zonder problemen.

Bedankt voor je reactie!

Jansen

Fijn om te horen dat we ze gewoon kunnen eten! We laten er nu de vogels heerlijk van genieten en zodra we de rest gaan zaaien, gaan we de broccoli’s lekker oogsten:-)

Bedankt voor de reactie en fijne dag!

MK

Hobby tuin, wat zeg ik? Niet eens een “hobby’ tuin, maar een gehandicapte tuin in een verhoogd 1 bij 1 bak buiten en een 75cm bij 30cm cement bak in de serre. EN HET GROEIT ALS KOOL en is HEERLIJK! Zodra ik de in de buitenstaande bak oogst, poot ik er 1 van binnen buiten. Zodat ik lange tijd van mijn heerlijke broccoli kan genieten. Enorm grote bladeren, enorme grote krops. Enkel mijn laatste krop had van zo’n soort oorwormps, met goed wassen snel verdreven. Verwacht in de volgende oogsts natuurlijk wel weer ongedierten. Dat is jammer. Maar heb verder de tot nu toe oogst héél gemakkelijk verbouwd en geoogst.

Johan

Wat kan ik met de plant doen als ik de broccoli gesnoeid heb?

Lili

Hallo Diana,

Ook dit jaar ben ik broccoli aan het telen, maar bij sommige soorten zoals Calabrese natalino en Summer Purple vormen er zich een heleboel zijscheuten zoals dieven en geen stronk. Het is raar want bij de zaailingen die gekocht zijn van Welkoop en ook bij de zelf gezaaide broccoli Marathon F1 heb ik dat probleem niet. Het is mij een raadsel. Ik tuinier op zandgrond volgens no dig methode met een 8 cm laag mestcompost erop en ik geef ook wat DCM bemesting 6-3-12 en wat patentkali. Genoeg bewaterd. De planten zien er goed uit, maar geen stronk in het midden. Ik heb geprobeerd te dieven zoals bij tomaten, maar toen zijn er opnieuw zijscheuten gekomen. Wat denk je, waar zou het aan liggen? Te veel bemesting??
Groetjes,
Lili

Lili

Hallo Diana,

Bedankt voor je antwoord en het meedenken.
Op dit moment heb ik 3 soorten broccoli planten op het land staan, zaailingen door elkaar halen kon niet, want ik heb gezaaid op verschillende momenten en ook heb ik 6 zaailingen van Welkoop gekocht :-). De Welkoop planten doen het best met grote planten, grote en grove bladeren en een mooie stronk in het midden, jammer dat ik niet weet welke soort het is. De Summer Purple is inderdaad een broccolini met grote planten en een kleiner blad, veel zijscheuten en weinig paarse roosjes, heel jammer.
De Calabrese natalino hebben ook een kleiner blad, veel zijscheuten en tot nu toe geen stronk. De zaden van Calabrese natalino zijn van Buzzy Organic seeds merk en zijn gekocht op internet. Op het zakje staat er een foto van een normale stronk, maar geen specifieke info over de soort broccoli, dus ik dacht dat een gewone broccoli moet zijn.
Ik zou niet verbaasd zijn als je gelijk hebt dat de Calabrese natalino een broccolini-type is, de manier waarop hij groeit lijkt inderdaad op die van een broccolini met veel zijscheuten. Alweer een gevalletje van verkeerd zaad. Foto toevoegen lukt niet, want misschien groter dan 2MB. Volgend jaar doe ik alleen Welkoop planten en Marathon, daar heb ik succes mee gehad, ook vorig jaar. Of misschien een ander F1.
Trouwens, heb je succes gehad met de geruilde zaden? Ik wel, nogmaals bedankt.

Groetjes,
Lili

Jojanneke

Hoi Diana, afgelopen jaar had ik purple summer sprouting broccoli. Eerste oogst was klein maar aardig van kwaliteit. Tweede oogst waren dunne steeltjes en vreselijk taai en vezelig. Enig idee hoe dit komt?

Meld je aan voor de nieuwsbrief