Kruiden

Via deze pagina (of via het menu) vind je een aantal teeltpagina’s over bekende en minder bekende kruiden. Het aantal kruiden is nog lang niet klaar, ik hoop regelmatig een nieuwe pagina met teeltinformatie over een kruid toe te voegen aan de lijst (vandaar dat je onderaan deze pagina een lijst met links vindt naar de soorten die klaar zijn en eronder een lijst met soorten die ik nog moet doen).

Naast eetbare kruiden bestaan er natuurlijk ook geneeskrachtige kruiden. Ik heb daar niet genoeg kennis van, voor geneeskrachtige kruiden kan ik je van harte de website Kruidenklets van Anne Tanne aanraden. Ik beschrijf alleen de teelt van de planten waarvan je één of meerdere delen kunt gebruiken als smaakmaker in de keuken.

Mijn kruiden zijn dus keukenkruiden. En ook dat is al een flinke groep. En soms is hun enige overeenkomst dat ze eetbaar zijn; er zitten heesters tussen, vaste planten, eenjarige planten, soms winterhard, soms subtropisch, voor schaduw, voor zon, voor vochtige grond, voor arme droge grond, etc..

Je ziet wel eens zo’n leuke verhoogde bak met daarin alle kruiden die iemand in de keuken wil gebruiken. Maar vaak zie je dat sommige soorten kruiden het in zo’n bak beter doen dan andere soorten. Bijvoorbeeld peterselie; houdt van niet teveel zon, en houdt van een vochtige humusrijke grond, van koelte en van genoeg voeding. En dat is dan het tegenovergestelde van bijvoorbeeld (salie), want die houdt van een arme, droge grond in de volle zon. Zo’n verhoogde bak is prima, en erg leuk (sterker nog, ik had er ook één :-)), maar kies er vooral de juiste (groep) kruiden voor, ik heb een aparte pagina over mediterrane kruiden in een pot of bak geschreven, de link vind je onderaan in de lijst met links naar kruiden.

Een verhoogde bak vol kruiden als rozemarijn en tijm, bonenkruid en lavendel, oregano en olijfkruid

Hieronder kun je van de meest bekende kruiden een link naar een eigen pagina vinden, met tips m.b.t. het zaaien, verzorgen, voeding, standplaats, etc.. Uiteraard is de lijst niet volledig, want er bestaan enorm veel kruiden, en wanneer wordt een kruid een groente (denk bijvoorbeeld aan landkers, tuinkers of champagneblad).

Afijn, ik maak gewoon een lijst van soorten die ik zelf een kruid noem (omdat ik het niet alleen zou eten maar altijd in combinatie met andere groenten), dat lijkt me in dit geval het handigst :-). En geheel tegen mijn gewoonte in gebruik ik in die lijst dan de Nederlandse naam, want dat is de naam waaronder de meeste mensen een kruid toch herkennen  (al zet ik er wel de Latijnse naam nog even achter).

Nog maken:

  • Bergsteentijm
  • Bonenkruid vast
  • Bonenkruid eenjarig
  • Champagneblad – bladgroente
  • Citroenmelisse
  • Daslook
  • Dragonafrikaantje
  • Engelwortel
  • Franse dragon
  • Hyssop
  • Kamille
  • Karwij
  • Kerrieplant
  • Kervel
  • Komijn
  • Komkommerkruid
  • Laurier
  • Lavendel
  • Lieve vrouwe bedstro
  • Maggi
  • Mierikswortel
  • Mosterd
  • Munt
  • Olijvenkruid
  • Oost-Indische kers
  • Oregano
  • Roomse kervel
  • Slangenradijs
  • Tuinkers
  • Venkel
  • Waterkers – bij groenten

Meld je aan voor de nieuwsbrief