Bloemen

Salvia microphylla rozeVoor m’n gevoel is het pas echt lente wanneer ik de eerste kleurrijke foto’s kan laten zien in mijn tuindagboek, het stadium van grond, mest, en grijze kleuren is voorbij. Dan wordt het ook duidelijk waar we het allemaal voor doen.

Niet dat alles bloeit, integendeel, heel veel soorten zijn nog heel klein, en sommige soorten moeten zelfs nog gezaaid worden. Maar het begin is er, fruitbomen, Fuchsia’s, bessen, de eerste Salvia microphylla (foto, en ze ruiken zo lekker fruitig, dit jaar eens zien of ik tijd heb om de bloempjes in ijsblokje te maken, en wellicht ook drogen voor in de thee.

Vandaag de eerste bonenzaailingen uitgeplant. Ook daar is het nog best vroeg voor, maar de zaden kiemden door het mooie weer snel, en groeiden nog sneller. En er lijkt toch echt geen vorst meer te komen voor ijsheiligen (voor wat ijsheiligen nog waard is, vorig jaar vroor het nog ruim na ijsheiligen :-)).

Blauwe bes bloeitOok de Blauwe bessen bloeien (foto). Van de 4 planten zijn er afgelopen winter 3 overgezet, en één van hen heeft het zwaar, het blad wordt geel en groeit niet goed. Ik vrees dat ik niet meer kan doen dan afwachten; nogmaals uit de grond halen doet meer kwaad dan goed, bijmesten is gevaarlijk als het wortelgestel het zo zwaar heeft. De paar bloempjes die ze wil maken haal ik wel weg; bloei, vruchtzetting en rijping kost nu energie die ze beter aan herstel kan besteden.

Nog even over de foto’s; ik was vandaag mijn fototoestel vergeten, maar behoor (pas sinds heel kort) tot de mensen die een smartphone hebben. Ik heb altijd gedacht dat het onzin was, met een telefoon moet je vooral kunnen bellen :-). Maar ik ben om, ik vind dat ze mooie foto’s maakt, en heel handig om geen groezelig papiertje te hoeven beschrijven maar in een memo even te typen dat ik niet moet vergeten om morgen zaden van krulandijvie en stambonen mee te nemen. Nu nog de rest van alle instellingen begrijpen….. 🙂

Tomaat eerste knopjeIn ieder geval is de volgende foto van de eerste, echt ieniemini knopjes van de tomaat Tumbling Tom Red. Ik weet dat een andere ze niet eens zou zien, maar ik weet, daar komen ze, over 10 weken zijn het felrode cherrytomaten. Ik verheug me er nu al op.

Ik zou de eerste tomatenzaailingen ook al voorzichtig kunnen dieven en sommigen worden al zo groot (een centimeter of 25 hoog) dat ik ze al vast zou kunnen binden aan een stok, zodat ze daar, nu de stengel nog jong en makkelijk buigbaar is, makkelijk langs kan groeien.

Gaat dan alles goed? Nee hoor, dat zou voor het eerst zijn. Slakken, dit jaar lijken ze vanaf alle kanten in grote getalen de tuin te overvallen. Tagetes Jolly Jester tot op de nerf opgevreten, sla volledig weg, zelfs 2 tomatenzaailingen en een peperzaailing volledig weggevreten (met alleen nog een glanzend spoortje als bewijsmateriaal). Jammer. En dus plek voor misschien nog wel een andere tomaat, of een aubergine.

Merel geredTot slot nog een foto van een jonge merel, je kunt haar amper zien, ze zit als een klein stipje op het gevaarlijke (maar helaas noodzakelijk) hek van de tuinbouwvereniging. Bij aankomst op de tuin zagen we haar in de kas, constant fladderend tegen de ruiten. We hebben snel de deur open gezet en de ramen, in de hoop dat ze zelf naar buiten kon maar ze was al te vermoeid en te bang om dat te doen. Na een kwartiertje hebben we besloten dat we haar moesten vangen als we haar nog wilden redden. Met wat geduld en geluk is het gelukt en ze had nog genoeg pit om naar Ruud te pikken. Ze heeft zeker een half uurtje op het hek gezeten, op adem komend. En toen vloog ze weg. Mooi.

 

23 reacties op Bloemen

Lars 23 april 2014 om 22:09

Beste Diana,

Ik ben nooit zo van het plaatsen van berichtjes, maar het moest er nu toch maar is van komen. Ik struin al ruim een jaar rond op deze site, en hij is werkelijk prachtig. Wat een zee van informatie is hier te vinden! Daar mag je met recht trots op wezen! Een dikke pluim en een bos veren van mij.
Zelf heb ik sinds 2 jaar een makkelijke moestuin, gewoon in de achtertuin. Heerlijk een beetje rommelen op mijn manier. Gisteren al de eerste paksoi gegeten van eigen kweek. Ook bij mij hebben diverse plantjes al bloempjes. De pepers (gezaaid zoals op deze website beschreven natuurlijk), diverse courgettes maar ook al een bloempje aan een van de tomatenplanten. De tomaten staan nog steeds in de vensterbank (ik heb er natuurlijk teveel gezaaid in mijn enthousiasme 🙂 maar daar vinden ze het blijkbaar prima. Van een soort verdrogen de bladeren echter, van buiten uit. Ik kan niet vinden wat dat nu is. Heb jij enig idee? De planten groeien verder wel goed (een van deze planten heeft dus een bloempje). Ik dacht eerst die aardappel ziekte, maar dat ziet er op de vele (soms smerige) foto’s weer net even anders uit als bij mij.

Veel succes verder met de tuin en de website. Ik kom regelmatig even rondkijken hoor. 🙂

Met vriendelijke groet,

Lars

Diana 25 april 2014 om 07:50

Hallo Lars,

Dankjewel voor je compliment! En je bent verder dan ik hoor, hier alleen nog maar heel kleine knopjes in de tomaten :-).
Wat er mis is met je planten is voor mij heel lastig te bepalen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het Phytophthora is, want dat is een schimmel die zich normaal gesproken pas ontwikkelt bij warme, vochtige perioden en je ziet het maar zelden voor eind juni. Bovendien verspreidt ze zich door de wind en je hebt de planten binnen staan.

Zou het kunnen dat de pot te klein wordt (een tomatenplant maakt een vrij breeduit groeiend wortelgestel).
Zou het kunnen dat de planten al lang in de grond staan en nu voeding nodig hebben (in potgrond zit voor zo’n 7 weken voeding).
Of kan ze te zonnig staan (als het zo zonnig is als vorige week kan een plaatje direct achter het raam bijna werken als een vergrootglas, planten die eerst op een wat minder zonnige kamer hebben gestaan kunnen dan last van verbrand blad krijgen).
Of ten slotte; is ze gezond, wellicht kun je eens een kluit voorzichtig uit de pot halen en bekijken; heeft ze een gezond wortelgestel, zitten er beestjes in de potgrond (pissebedden willen nog wel eens onderaan de stam vreten waardoor de plant zwak wordt en niet meer zorgen voor het transport van voedingsstoffen).

Ik hoop dat je in ieder geval hier iets mee kunt…..
Diana

Margot Fontaine 23 april 2014 om 22:40

Hallo Diana,
Ik heb zaden van de Melothria van je, en dit zijn al mooie plantjes geworden! Ze gaan echter al behoorlijke “klim-draden” maken en ook behoorlijk in elkaar kluwen met die draden. Ik heb ze nu nog binnen staan. Kan ik ze alvast naar buiten doen tegen een stuk gaas of moet ik echt wachten tot IJsheiligen?
groetjes, Margot

Diana 25 april 2014 om 07:55

Hallo Margot,

Ja hoor, ik denk dat je ze al uit kunt planten. Ik zie op de lange termijn-weersverwachting geen vorst tot 7 mei, en het klinkt alsof je zaailingen al zeker groot genoeg zijn om uitgeplant te worden. Ze gaat ook niet gelijk dood bij 1 of 2 graadjes vorst aan de grond. Pas buiten wel goed op, slakken zijn gek op de jonge plantjes (als de planten ouder worden vinden ze ze niet lekker meer). En mocht er dan nog een allerlaatste koude nacht komen, leg er dan in de namiddag wat vliesdoek over tot de andere ochtend.

groetjes,
Diana

Margreet de Graaff 23 april 2014 om 23:56

Hallo Diana,

Gezellig om even een verslag van jou te lezen voordat ik ga slapen. Dan slaap ik goed en droom ik geheid van allemaal mooie planten:-) De tomatenzaailingen van de sprite die ik van jou heb gekocht doen het goed: 10 zaadjes gezaaid en alle 10 opgekomen, inmiddels al bij a 30 cm hoog. Binnenkort begin ik met afharden, mogen ze even buiten ‘spelen’.
De rest doet het ook goed, maar heb nog een vraag over de slamix. Alle plantjes zien er hetzelfde uit, lijkt eerder pluksla dan verschillende soorten sla. Probeer wel via de mail een foto ervan naar je te sturen (wordt later, ga zo met gestrekte oortjes)
Succes met alles!
Vriendelijke groet, Margreet de Graaff

Diana 25 april 2014 om 08:04

Hallo Margreet,

Goed om te horen dat de tomaten goed zijn gekiemd. Ik heb de Sprite zelf ook weer gezaaid en geplant (dat zegt voldoende over vroegheid, opbrengst, smaak :-)).
Wat vreemd dat de slaplantjes allemaal dezelfde kleur geven! Ik heb echt van verschillende planten op verschillende plaatsen in de tuin in verschillende periodes in de zomer en nazomer zaden geoogst, en ik had geen pluksla staan waar ze mee zouden kunnen kruisen. Ik durf het bijna niet te vragen, want je weet dat vast, maar het is toch niet zo dat de zaailingen nog heel jong zijn (hier begint alles groen en pas vanaf het derde blaadje beginnen andersgekleurde blaadjes pas rood te worden of spikkels te krijgen, etc.)? Ik ben in ieder geval benieuwd naar de foto! En ik ga de slamix vandaag ook gelijk zelf even zaaien, want ik benieuwd wat de zaden hier gaan geven.

groetjes,
Diana

Margreet de Graaff 25 april 2014 om 09:18

Hai Diana, net een foto doorgemaild:-) benieuwd wat jouw deskundige oordeel zal zijn.

saskia 24 april 2014 om 07:18

Hoi Diana, wat een mooie reddingsactie! Heerlijk zoals alles in bloei begint te komen, ik geniet er ook enorm van (ook van je prachtige site trouwens). MIjn tomatenplantjes zijn nog niet zo groot als de jouwe, beginnen nu wel te groeien in onze kleine muurkas. Alle zaden die ik van jou heb, en tot nu toe gezaaaid, zijn prima opgekomen. Ik weet alleen niet waar ik alles moet laten, maar ik lees hier regelmatig dat ik niet de enige ben met dat ‘probleem’ ;). Ik wens iedereen heel veel tuinplezier, groetjes Saskia

Diana 25 april 2014 om 08:06

Hallo Saskia,

Goed om te horen dat de zaden het goed hebbe gedaan!
En dan nu maar hopen op voldoende ruimte en niet te vergeten een mooie zomer :-)!

groetjes,
Diana

Margreet de Graaff 2 mei 2014 om 14:35

Hallo Saskia,

Bij een overdaad aan plantjes kun je die misschien met anderen ruilen? Of je kunt ze gewoon weggeven aan familie, vrienden of buren!

Groetjes,
Margreet (dit jaar voor het eerst aan de moestuin):-)

Daniëlle 24 april 2014 om 09:07

Hallo Diana,

Helemaal met je eens , de lente en het tuinseizoen begint pas echt als de eerste kleuren/bloemen zich laten zien. Genieten maar 🙂 !
Ik heb nog een vraag over de Salvia microphylla, heb je die binnen overwinterd of gewoon buiten in de volle grond? Dit jaar heb ik voor het eerst Salvia microphylla soorten (behoorlijk wat :)) gezaaid en ik vroeg me af hoe je ze het beste over houd.

Groeten, Daniëlle

Diana 25 april 2014 om 08:13

Hallo Daniëlle,

Ik heb de microphylla’s in principe in pot staan die ik in de koude kas kan zetten bij een langere vorstperiode. Maar ik heb ook een aantal soorten in de verhoogde bakken geplant en die hebben de winter overleefd (maar dat is misschien niet zo heel bijzonder, want de winter was kort en zacht :-)). Ik heb wel eerder microphylla’s gewoon in de volle grond gehad en als planten eenmaal groot genoeg zijn kunnen ze behoorlijk wat kou verdragen. Ze laten zich trouwens net zo gemakkelijk stekken als Fuchsia’s en om die reden nam ik nog wel eens wat stekjes in het najaar. En voor die stekjes had ik dan vanaf november nog wel een plekje op zolder over; mocht een moederplant de winter niet overleven, dan had ik gelijk al weer een goede plant in het voorjaar. Zaaien is ook leuk, en makkelijk. Helaas geven niet alle microphylla’s zaden (de Royal Bumble geeft goed zaden maar de Hot Lips bijvoorbeeld niet (hier in ieder geval).
Je gaat er in ieder geval echt een hele zomer en herfst plezier van hebben!

Diana

petra 24 april 2014 om 10:21

Hoi Diana,

Ik zit iedere dag te kijken of je nog nieuws over de pepers hebt? Heb je een nieuwe foto van de kas? Ik ben zo benieuwd of je de pepers in de kas al in de grond hebt gezet en wanneer je buiten de tomaten – pepers, aubergines -courgettes, meloen en pompoenen gaat uitplanten? Onze kas kan ik verwarmen als het nog gaat vriezen met een los elementje.
hartelijke groetjes,
Petra

Gina 24 april 2014 om 13:54

Hallo Diana, ik vind het altijd leuk om uw tuindagboek te lezen en uw site bevat een schat aan informatie en tips. Wat ik mij afvraag; waarom zet u geen lage plastic bakjes gevuld met bier neer om slakken te bestrijden? Dat werkt hier altijd prima. Succes en met vriendelijk groet.
Gina

Diana 25 april 2014 om 08:27

Hallo Gina,

Dat doe ik ook wel eens hoor, maar dan vooral in de achtertuin, want die is beschut en omringd door schuttingen. Op de volkstuin is alles open, en met 500 vierkante meter grond en hordes slakken die vanuit andere tuinen en de polder binnen kunnen komen kan ik dan wel een paar kratjes kopen :-). Aan de andere kant, biologische slakkenkorrels zijn ook niet goedkoop en daar gebruik nu even ook meer van dan in andere jaren. Dus misschien vandaag toch maar eens een flesje bier en wat bakjes meenemen, voor in de kas :-).

groetjes,
Diana

Diana 25 april 2014 om 08:23

Hallo Petra,

Ja hoor, in principe staat alles hier in de kas in de volle grond (op een paar zaailingen na die ik nog te klein vind).
Als je de mogelijkheid hebt om eventueel nog wat bij te warmen in de kas, en je zaailingen zijn groot genoeg, dan is het nu wel een mooie tijd om uit te planten (want het wordt niet heel zonnig de komende dagen, maar wel warm genoeg).
Ik beloof vandaag foto’s te maken en die hopelijk vanavond te plaatsen :-).

groetjes,
Diana
p.s.: en ook eergisteren de eerste courgetteplanten uitgeplant maar de pompoenen nog niet, want die hebben nog maar 3 blaadjes en mogen eerst nog wat groeien.

wouda 24 april 2014 om 18:52

Hallo Diana,
Dat tomatenzaad heel lang kiemkracht heeft, dat wisten we wel. In december een paar zaden gezaaid om te kijken naar het kiemen, heeft me nu een eerste bloem opgeleverd! Wel vertroeteld natuurlijk, maar het zaad was minimaal 10 jaar oud!! Woh die merel, regelmatig zit er in de kas zo’n huismerel die broedt naast de deur en dan het kasje in gaat! Zo herkenbaar!!

In het voorjaar heb ik peulen in de kas gezaaid en we eten nu bijna peultjes, je hebt er maar weinig van nodig, dus niet zo veel plaats nemen ze in!
Ik geniet!!!
Gr W

Diana 25 april 2014 om 08:39

Hoi Wouda,

Gefeliciteerd! Hier nog geen bloemen in de tomaten, maar ik heb wel al een paar goede knopjes in wat soorten. Ik had nog wat soorten van 2006 en die kiemden nog, maar 2 soorten van 2005 wilden echt niet meer.
Hier zitten in de zomer regelmatig koolmezen of eksters in de kas, in de ochtend kunnen ze lekker veel slakjes, wormpjes eten. Ze zijn wat slimmer, want ze vliegen heel gemakkelijk door het kleine raam weer naar buiten als we aan komen lopen. Deze jonge merel was gewoon nog niet bijdehand genoeg, en te vermoeid, het was zonnig en warm in de kas, de deur was dicht en alleen de 2 ramen stonden een klein stukje open.

Leuk, van die peulen! Wellicht iets voor ons voor volgend jaar (ik kan ze zetten bij het rek waar over 2 weken de komkommers worden uitgeplant, dat is dan allemaal net op tijd om van plaats te verwisselen :-)).

Geniet van de tuin en het mooie weer!
Misschien oogst ik vandaag wat rabarber en maak ik vanavond Rabarbecake.
En ik zag in het boek van Kees Raat een recept voor rabarberijs dat ook er lekker klinkt

groetjes,
Diana

Christa 25 april 2014 om 09:37

Over jonge merels: in onze achtertuin hupt nu al twee weken een jonge merel rond met twee voedende ouders! We wisten niet wat we zagen! En gisteren alweer een koekoek en een fitis gehoord en een ooievaar gezien…

Ingrid 25 april 2014 om 21:01

Hi Diana,
Nu toch s een dankjewelletje voor je harde werken en je inspirerende site.
Het is heerlijk om savonds je dagboek ff te checken en te lezen wat je hebt gedaan.
Dank!! (mijn moestuin ligt bij het IJsselmeer in NH en is ca. 300 M2.
Ik “moestuin” voor t 2e jaar).
groetjes, Ingrid.

Diana 27 april 2014 om 08:24

Hallo Ingrid,

Leuk om te horen dat je met interesse de website volgt!
Met 300 vierkante meter heb je ook een mooie maat moestuin waar je ongetwijfeld veel in kunt telen.
Een mooi moestuinjaar gewenst!
Diana

coby 27 april 2014 om 16:52

Hoi Diana ,
Ik heb een vraag ivm bemesten.
Ik heb een zak Patentkali , en een zak van Dmc groenten en kruiden.
Mischien wil jij me uitleggen of ik deze of 1 van de 2 nog moet toevoegen aan de bodem als bemesting.
Het gaat om 2 kassen , beide staan goed gevult met bonen , tomaten , pepers. paprika, krootjes, preien en uien .
Het is een hele lijst :).
Maar ik ben totaal een leek met bemesting, vandaar dat ik jouw om advies vraag .
Alles groeit goed en zelfs bij sommige tomaten komen al bloemen door.

Hoor het graag van je.
Groetjes coby

Diana 28 april 2014 om 08:11

Hallo Coby,

Het is heel moeilijk voor mij om te verzinnen of en met je de kassen nog zou moeten bemesten, dat hangt van factoren af als de grond waarop je tuiniert (zure grond, kalkrijke grond, arme zandgrond, rijke kleigrond, etc.), en of en met wat je de vorige jaren hebt gemest. Kijk vooral even op deze pagina, daar heb ik hopelijk goed uitgelegd wat meststoffen doen en een toelichting erbij: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/. Bedenk dat wat je in een kas gooit niet of weinig kan uitspoelen (omdat het ‘binnen’ is en het er dus niet regent). Daarom geef ik persoonlijk liever te weinig dan teveel.

Wij spitten elk jaar op onze rijke, vette klei in november een goede hoeveelheid oude mest/compost onder. Dat blijft dan de hele winter liggen en in maart is dat vaak al verteerd/opgenomen in de grond. Ik geef elk jaar wat kali, omdat dat stevige wortels geeft, zorgt voor een goede vruchtzetting, etc.. En verder geef ik dan nog wel eens mei wat koemestkorrels (zo om het jaar of om de 2 jaar, afhankelijk wat er in de kas heeft gestaan en hoed dat toen groeide. Ik geef zeker geen stikstofrijke mest, want dat geeft veel blad en weinig vruchten (zie de toelichting op de pagina in de link).

Een pasklare oplossing is er dus niet, maar bedenk hoe alles vorig jaar groeide, of je toen al wat mistte of juist niet. Wat patentkali lijkt me in ieder geval wel goed voor je kas, gezien het feit dat je naast tomaten en pepers ook krootjes en uien hebt staan. Preien zouden wel wat stikstof lusten, bonen het liefst zo min mogelijk, alleen iets kali, zo heeft elke groente ook nog wel zijn eigen behoefte en kun je een deel van je kas wat steviger bemesten dan een ander deel.

Ik hoop dat je er met deze tips en het verhaal op de pagina van de link uitkomt!
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!