Kousenband

Ik ben na een aantal teleurstellende ervaringen in het verleden gestopt met het telen van kousenband. De planten groeiden wel maar heel magertjes, het blad werd al snel geel en de opbrengst was gemiddeld 3 peulen per plant. Ik dacht toen nog dat ze, net als bonen, van zon hield en niet veel vocht en voeding nodig had.

Maar toen ik vorig jaar gezonde en groeikrachtige planten bij tuinbuurman Peter in zijn kas zag (en vervolgens een meer dan prima opbrengst van die paar planten) besloot ik dit jaar eens een nieuwe poging te wagen. En ik durf nog niet te snel te juichen maar vooralsnog zijn we er erg tevreden over.

Ze blijkt helemaal niet van arm, droog en zon te houden: ze doet het (in de kas) veel beter op een plekje waar juist wat minder zon komt. Ik heb de planten dezelfde voeding gegeven als de tomaten (groene Culterra), en ik geef de planten regelmatig water. Het resultaat: groeizame planten die al tot de dakgoot van de kas groeien (toch ruim 2.25 meter hoog) en vervolgens weer naar beneden beginnen te tuimelen.

We kunnen dit weekend de eerste 6 peulen oogsten, en de planten zitten vol met bloemknoppen. We hebben er goede hoop op!

Ik had in mei nog wat zaailingen over en die plantte ik buiten in een grote speciekuip (voor de kas, in de zon, beschut tegen wind, in rijke potgrond met voldoende vocht en voeding). En ook dat gaat goed!

Excuses voor de foto met alle ‘rommel’ eromheen, we zijn nog niet toegekomen aan het wieden en opruimen van dit stukje tuin. Uiteraard is ze buiten in pot nog wat lager maar het blad is groen en gezond en de planten zien eruit alsof ze het naar hun zin hebben. En de laatste 2 weken krijgen ze ineens een groeispurt en slingeren ze langs de stokken omhoog, en dat ondanks een week met lage temperaturen, regen en heel veel wind.

Ook buiten beginnen nu in de oksels zijscheuten en bloemknoppen te ontstaan:

En nog iets; het is pas 10 juli, ik hoop en denk dat ze ook buiten een leuke opbrengst gaat geven. Ik zal binnenkort de pagina van kousenband aanpassen en deze nieuwe inzichten vermelden.

De eerste paar kousenbandpeulen die we binnenkort kunnen oogsten gaan ongetwijfeld in deze Curry van moestuingroenten in, samen met de kangkung die we ook kunnen oogsten. Of misschien moet ik me toch eens aan het tijdrovende maar overheerlijke roti-recept van onze Surinaamse buurvrouw wagen.

Zoals altijd tot slot nog 1 foto, dit keer van de als eenjarige gezaaide Antirrhinum majus Rembrandt. Wat kan ik toch genieten van de kleurencombinatie oranje met roze, dit is per direct en met stip mijn meest favoriete leeuwenbek-ras! En aangezien ik bij een tuinbuurman een leeuwenbekje zag dat de afgelopen zachte winter had overleefd ga ik haar komende herfst ook eens laten staan, wie weet!

8 reacties op Kousenband

Ronald 10 juli 2020 om 20:16

Wat leuk om een keer wat over kouseband te lezen, hier al jaren het zelfde probleem. In het begint gaat het goed en op een gegeven moment worden de bladeren geel en gaan de planten bijna dood. Ik had wel gezocht op google maar geen informatie kunnen vinden. Ik dacht dat ik te veel water gaf maar nooit gedacht aan te veel zon. Van de week dan maar snel de kas witkalken, misschien wordt het dit jaar nog wat.

Aad Van hilst 11 juli 2020 om 10:31

Leuk hoor, heb je ook dezelfde ervaring met de fluweelboon of mucuna??

Ruud & Diana 12 juli 2020 om 08:29

Hallo Aad,
Nee, ik heb geen enkele ervaring met het zelf telen van Mucuna.
Misschien ga ik me er eens in verdiepen maar nu even niet want ik heb mijn handen letterlijk vol aan de tuin 🙂
groetjes,
Diana

Carine p 11 juli 2020 om 15:19

Dag Diana,
Ik heb dit jaar ook voor het eerst kousenband (des haricots à kilomètres 🙂 ) buiten geplant. Tot hiertoe ook goed, de eerste bloempjes komen. Mijn ervaring dit jaar was dat de zaadjes rechtstreeks in de grond tov voor gezaaide veel sterker staan. Ik ga ook langer wachten tot stuk in mei om dit te planten. Alleen maken ze onderaan veel zijvertakkingen zodat deze opbinden niet evident is.
Veel oogstplezier en grt Carine

Ruud & Diana 12 juli 2020 om 08:37

Hallo Carine,
Het zou kunnen dat de grond in mei bij jou in Zuid-Frankrijk al flink warmer is dan hier in Nederland en dat de zaden daardoor beter in de volle grond kiemen. Ik heb dat hier nog nooit geprobeerd, ik denk dat ik dan wat langer zou moeten wachten, tot de grond beter is opgewarmd. Hier waren voorgezaaide zaailingen die ik per stuk in een 9-centimeter-potje zaaide wel sterker en groter dan de zaailingen die ik in een tray zaaide. Ook hier worden wel wat zijscheuten gemaakt maar zeker niet zoveel als bij jou. Misschien is het ook nog wel rasafhankelijk. Ik keek gisteren nog even en als de peultjes eenmaal zijn gevormd groeien ze heel snel, ik kan dinsdag of uiterlijk woensdag de eerste 6 of 7 peulen oogsten.
Veel plezier met de oogst!!
Diana

Saskia B 11 juli 2020 om 16:08

Wat leuk Diana, hier precies hetzelfde verhaal! Morgen eerste oogst. Lekker schaduwrijk plekje in de kas. Ik zal ze morgen nog wat extra voeding geven.
Ik maak vaak de vegetarische roti, dan gewoon zonder pannekoek want er zit toch al aardappel in. Onderstaande link gebruik ik voor de kruiden, en dan doe ik er vaak gekookte eieren in, eventueel met cashewnoten ofzo, als eiwit. Dan is het helemaal niet zoveel moeite om te maken….. https://tamarkookt.blogspot.com/2018/04/surinaamse-roti-vegan.html

Ruud & Diana 12 juli 2020 om 08:54

Hallo Saskia,
Dankjewel voor de tip/link!
Dat ga ik zeker proberen (maar dan waarschijnlijk zonder de tofoe, dat en tahoe blijft hier toch een beetje een dingetje :-)). Met genoeg bonen, aardappelen, pannenkoekje en misschien een eitje erbij lijkt het me met de kruidenmix op die pagina heerlijk! Ik heb het originele recept van onze Surinaamse buurvrouw geleerd, alleen al het maken van de rôtiplaten met pannenkoekjes waar eerst gekookte en gepureerde uien/kikkererwten tussen gerold moesten worden vond ik al een crime. En vegetarisch is ook fijn, ik ga het proberen!
Diana

Carina 13 juli 2020 om 14:45

Dankjewel voor deze info over de kousenband. Toevallig heb ik die van mij vorige week overgepoot naar de kas (met schaduwdoek erover) omdat ik ze maar weinig zag doen & vergelen. Ik gokte een beetje op de tropische vochtigheid van de kas (veel water geven + deur dicht + zon = vochtcirculatie). Jouw artikel is een mooie bevestiging daarvan.
Naar mijn gevoel trekt de kleur inmiddels wat bij….


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties