Kousenband

Ik ben na een aantal teleurstellende ervaringen in het verleden gestopt met het telen van kousenband. De planten groeiden wel maar heel magertjes, het blad werd al snel geel en de opbrengst was gemiddeld 3 peulen per plant. Ik dacht toen nog dat ze, net als bonen, van zon hield en niet veel vocht en voeding nodig had.

Maar toen ik vorig jaar gezonde en groeikrachtige planten bij tuinbuurman Peter in zijn kas zag (en vervolgens een meer dan prima opbrengst van die paar planten) besloot ik dit jaar eens een nieuwe poging te wagen. En ik durf nog niet te snel te juichen maar vooralsnog zijn we er erg tevreden over.

Ze blijkt helemaal niet van arm, droog en zon te houden: ze doet het (in de kas) veel beter op een plekje waar juist wat minder zon komt. Ik heb de planten dezelfde voeding gegeven als de tomaten (groene Culterra), en ik geef de planten regelmatig water. Het resultaat: groeizame planten die al tot de dakgoot van de kas groeien (toch ruim 2.25 meter hoog) en vervolgens weer naar beneden beginnen te tuimelen.

We kunnen dit weekend de eerste 6 peulen oogsten, en de planten zitten vol met bloemknoppen. We hebben er goede hoop op!

Ik had in mei nog wat zaailingen over en die plantte ik buiten in een grote speciekuip (voor de kas, in de zon, beschut tegen wind, in rijke potgrond met voldoende vocht en voeding). En ook dat gaat goed!

Excuses voor de foto met alle ‘rommel’ eromheen, we zijn nog niet toegekomen aan het wieden en opruimen van dit stukje tuin. Uiteraard is ze buiten in pot nog wat lager maar het blad is groen en gezond en de planten zien eruit alsof ze het naar hun zin hebben. En de laatste 2 weken krijgen ze ineens een groeispurt en slingeren ze langs de stokken omhoog, en dat ondanks een week met lage temperaturen, regen en heel veel wind.

Ook buiten beginnen nu in de oksels zijscheuten en bloemknoppen te ontstaan:

En nog iets; het is pas 10 juli, ik hoop en denk dat ze ook buiten een leuke opbrengst gaat geven. Ik zal binnenkort de pagina van kousenband aanpassen en deze nieuwe inzichten vermelden.

De eerste paar kousenbandpeulen die we binnenkort kunnen oogsten gaan ongetwijfeld in deze Curry van moestuingroenten in, samen met de kangkung die we ook kunnen oogsten. Of misschien moet ik me toch eens aan het tijdrovende maar overheerlijke roti-recept van onze Surinaamse buurvrouw wagen.

Zoals altijd tot slot nog 1 foto, dit keer van de als eenjarige gezaaide Antirrhinum majus Rembrandt. Wat kan ik toch genieten van de kleurencombinatie oranje met roze, dit is per direct en met stip mijn meest favoriete leeuwenbek-ras! En aangezien ik bij een tuinbuurman een leeuwenbekje zag dat de afgelopen zachte winter had overleefd ga ik haar komende herfst ook eens laten staan, wie weet!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronald

Wat leuk om een keer wat over kouseband te lezen, hier al jaren het zelfde probleem. In het begint gaat het goed en op een gegeven moment worden de bladeren geel en gaan de planten bijna dood. Ik had wel gezocht op google maar geen informatie kunnen vinden. Ik dacht dat ik te veel water gaf maar nooit gedacht aan te veel zon. Van de week dan maar snel de kas witkalken, misschien wordt het dit jaar nog wat.

Aad Van hilst

Leuk hoor, heb je ook dezelfde ervaring met de fluweelboon of mucuna??

Carine p

Dag Diana,
Ik heb dit jaar ook voor het eerst kousenband (des haricots à kilomètres 🙂 ) buiten geplant. Tot hiertoe ook goed, de eerste bloempjes komen. Mijn ervaring dit jaar was dat de zaadjes rechtstreeks in de grond tov voor gezaaide veel sterker staan. Ik ga ook langer wachten tot stuk in mei om dit te planten. Alleen maken ze onderaan veel zijvertakkingen zodat deze opbinden niet evident is.
Veel oogstplezier en grt Carine

Saskia B

Wat leuk Diana, hier precies hetzelfde verhaal! Morgen eerste oogst. Lekker schaduwrijk plekje in de kas. Ik zal ze morgen nog wat extra voeding geven.
Ik maak vaak de vegetarische roti, dan gewoon zonder pannekoek want er zit toch al aardappel in. Onderstaande link gebruik ik voor de kruiden, en dan doe ik er vaak gekookte eieren in, eventueel met cashewnoten ofzo, als eiwit. Dan is het helemaal niet zoveel moeite om te maken….. https://tamarkookt.blogspot.com/2018/04/surinaamse-roti-vegan.html

Carina

Dankjewel voor deze info over de kousenband. Toevallig heb ik die van mij vorige week overgepoot naar de kas (met schaduwdoek erover) omdat ik ze maar weinig zag doen & vergelen. Ik gokte een beetje op de tropische vochtigheid van de kas (veel water geven + deur dicht + zon = vochtcirculatie). Jouw artikel is een mooie bevestiging daarvan.
Naar mijn gevoel trekt de kleur inmiddels wat bij….

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties