Curry van moestuingroenten

Ingredienten

  • 2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 uien
  • 4 koffielepels garam masala (of kerriepoeder)
  • 1 koffielepel ketoembar (gemalen korianderzaden)
  • 0,5 koffielepel djinten (komijn)
  • een stukje verse gember van ongeveer 6 centimeter
  • 1 blik kikkererwten (400 gram)
  • 2 zoete aardappelen
  • 500 gram sperzie-, snij- of pronkbonen
  • 1 blikje kokosmelk (400 cc)
  • een kopje water
  • 1 tot 2 rode chilipepers (naar smaak)
  • zout en peper naar smaak
  • 3 lenteuitjes

Details

(6 beoordelingen)

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 75 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Hoofdgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Wij vinden currygerechten erg lekker. Maar ik heb niet altijd zin of tijd (of alle ingrediënten in huis) om het kruidenmengsel zelf samen te stellen, te roosteren en te malen. En natuurlijk hebben we hebben altijd wat anders geoogst dan in een recept gebruikt zou moeten worden. Zo is dit recept ontstaan, wij vinden dit een makkelijk en lekker basisrecept waarbij ik weinig of geen boodschappen hoef te doen, ik niet lang in de keuken sta (behalve om af en toe te roeren of iets toe te voegen) en wat met meerdere groentesoorten lekker is.

Ik kan er dus mee variëren; ik vervang de zoete aardappelen door gewone aardappelen of pompoen of pastinaken. In plaats van bonen gebruik ik worteltjes, of bloemkool, of snijbiet, of palmkool, etc.. De kikkererwten kun je ook weglaten of vervangen door bijvoorbeeld linzen. Je kunt, als je het niet vegetarisch wilt, zelfs bijvoorbeeld kip toevoegen. Maar dat is bijna zonde want wij missen echt geen vlees in dit recept, het is voedzaam, hartig, pittig en smaakvol. Soms laat ik er voor een fris accent nog een stengel citroengras in mee sudderen, als ik die in huis heb, of ik druppel er aan het einde wat citroensap over.

Je kunt er rijst bij eten maar zelf maak ik er bijna altijd platbrood bij, dat vinden we het allerlekkerste, en ik heb zo’n makkelijk en snel en simpel recept, het kan echt niet mislukken. Ik maak het terwijl de curry suddert: Platbrood

Tot slot; kies als groente altijd 1 soort die wat bindt (zoals aardappel, zoete aardappel, pompoen, pastinaak). En varieer verder vooral met wat je uit de moestuin kunt oogsten of wat je in huis hebt!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Pel en snipper de uien. Pel de knoflook. Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes. Schil de gember. Snijd de chilipeper open, verwijder kroontje en zaden en hak fijn. Maak de bonen schoon en snijd of breek in stukjes.

Stap 2: Bakken

Verhit de olie in een braadpan of hapjespan. Voeg de uien toe en pers de knoflook erboven uit. Zet het vuur niet te hoog, de uien mogen niet bruin worden maar glazig. Voeg garam masala toe, samen met ketoembar en djinten. Rasp de gember met een fijne rasp en voeg toe aan het uienmengsel. Roer dit op laag vuur even tot het goed geurt. Voeg de lepel tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.

Stap 3: Sudderen

Voeg dan het blikje kokosmelk en het kopje water toe en breng aan de kook. Voeg de helft van de zoete aardappelblokjes toe. Maak het blik kikkererwten open, giet af en spoel even na en voeg de kikkererwten toe. Maak op smaak met zout en verse peper. Zet het vuur laag en laat dit een half uur zachtjes pruttelen tot het ingekookt is en de zoete aardappelen zacht zijn. Voeg dan de rest van zoete aardappelblokjes toe, plus de bonen. Laat nog 20 minuten sudderen tot het een dik en gebonden curryachtig mengsel is en alle groenten gaar zijn.

Stap 4: Serveren

Snijd de lenteuitjes fijn en strooi die tot slot over de curry. Serveer met platbrood (een heerlijk en heel makkelijk en snel recept vind je ook in de receptenlijst).

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief