Platbrood

Ingredienten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram volle yoghurt (of Griekse yoghurt)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie + wat extra
  • zout en peper naar smaak

Details

(10 beoordelingen)

Bron: Jamie Oliver
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bakken - Hartig
Soort keuken: Nederlands

Misschien beter bekend onder de Engelse naam Flatbread. Het lijkt een beetje op een kruising tussen naanbrood en pitabrood; van buiten knapperig en van binnen nog wat zacht. Heerlijk bij curry, stoofschotels, etc.

Ik heb al meerdere recepten geprobeerd maar deze vind ik nog steeds de makkelijkste en lekkerste, kan niet mislukken!

Zelf vind ik het het lekkerst als het brood van buiten knapperig is en van binnen nog zacht, zodat je het heerlijk in een saus kunt dopen. En voor alle duidelijkheid: het brood smaakt zeker niet zuur, het zure van de yoghurt verdwijnt door het bakken en het zorgt voor een zachte en smeuïge structuur van binnen (en dus een knapperige buitenkant).

Soms voeg ik nog iets toe, bijvoorbeeld een theelepel djinten (komijn) of garam masala, geef een mooie kleur en heerlijke geur.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de olie, yoghurt en zout en peper (en eventuele kruiden, zie toelichting bovenaan de pagina) Kneed in enkele minuten tot een glad deeg. Verdeel het deeg in 4 porties en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot 4 dunne plakjes (wat dunner dan een pannenkoek).

Stap 2: Bakken

Verhit op het fornuis een koekenpan op vrij hoog vuur. Bak de plakjes deeg ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. Bij het bakken begint het deeg wat op te bollen en 'blazen' te maken, eventueel kun je nog een klein beetje olie tijdens het bakken toevoegen.

Stap 3: Serveren

Serveer het brood warm, dan is het nog knapperig van buiten en zacht van binnen. Heerlijk bij een curry, soep, stoofgerechten, etc.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief