Jam en zo

Bij deze op de valreep van het weekend nog een blog met flink wat links naar recepten die ik deze week op de website heb gezet. Allereerst maakte ik vorig weekend deze erg lekkere Kruimelcake met jam (in dit geval met de ook vorige week voor het eerst gemaakte aardbeienjam met frambozen en aalbessensap). Maar elke fruitige en zomerse jam kan ervoor gebruikt worden, lekker in combinatie met de smeuïge cake en het kruimellaagje bovenop.

En ik maakte deze plaattaart met courgette en kruidenkaas al eens eerder, toen volgens het recept met serranoham maar dit keer maakte ik het vegetarisch, met Pecorinokaas, makkelijk en snel en minstens zo lekker, zeker met die eerste jonge courgettes uit eigen tuin! Ik heb op de pagina aangegeven hoe ik het de eerste keer maakte en hoe ik het nu maakte.

Afgelopen woensdag stond in mijn agenda: Salielikeur zeven (die had ik precies een maand geleden gemaakt). Nou, daar was ik dan wel erg benieuwd naar, ik kon me er niet heel veel bij voorstellen. Ze had olijfgroen moeten worden maar doordat er eens na het husselen toch 2 piepkleine stukjes blad boven de alcohol uitstaken is de likeur meer bruin geworden. Dat mag de pret niet drukken want de likeur is erg lekker geworden, de smaak is moeilijk uit te leggen maar als je van Dom Benedictine houdt (uiteraard onvergelijkbaar, dat weet ik ook wel) dan ligt de smaak wel in de hoek van dat warm kruidige. Ik ga gelijk weer nieuwe maken, dat zegt genoeg. Het recept: Likeur van salie

En dan heb ik nog 2 soorten jam gemaakt, 1 van kersen (die ik had gekocht want wij hebben geen kersenboom en aan het opeten van de kersen kwamen we niet toe, simpelweg omdat we ook aardbeien plukten, en blauwe bessen en de laatste aalbessen), het werd een heel luxe donkere Kersenjam met sinaasappel, Grand Marnier en chocolade

De andere jam die ik maakte is van blauwe bessen. Ik heb nog nooit blauwe bessenjam gemaakt want we eten ze vooral vers, en vriezen ze in voor in yoghurt en kwark. En ingevroren blauwe bessen vriezen niet kapot (zoals aardbeien) en dus kan ik ze dan ook in bakrecepten gebruiken. Maar ik vond dit lekkere recept in de Confituurbijbel van Madam Confituur en het is een heerlijk frisse en wat grovere jam met veel stukjes. Lekker op een cracker maar ik heb het hier ook in de kwark gegeten (scheelt weer ruimte in de vriezer :-)): Halvajam met blauwe bessen, limoen en limoncello.

Ik was al een paar weken van plan om siroop van frambozen te maken maar het kwam er maar niet van. En dus vroor ik telkens de geoogste frambozen in en maakte ik deze week eindelijk deze lekkere Siroop van frambozen met sinaasappel en balsamicoazijn

En dan de laatste inmaak die je op de bovenste foto ziet: dat is zoetzuur van knolvenkel. Ik had in het voorjaar knolvenkel gezaaid en de mooie dikke ronde exemplaren eten we nu maar er zijn ook altijd een aantal van die dunnere die een beetje plat blijven en uiteindelijk verdrogen of doorschieten:

De voorste is een mooie venkelknol maar die erachter is groener, dunner en komt al wat omhoog. Die dunne groene eten we ook gewoon hoor, maar juist die zijn ook erg leuk en lekker om in dit zoetzuur-recept te gebruiken. Het is het enige recept dat ik nog niet heb geplaatst, ik vermeld hier de link zodra het op de website staat (ik hoop dit weekend). Edit zaterdagochtend: Zoetzuur van knolvenkel

Dan tot slot: ik kreeg de vraag of, als er niet genoeg jam of chutney of wat dan ook meer over is, of dat dan ook nog ingemaakt kan worden. Het antwoord is: ja hoor, dan heb je gewoon een half potje jam of chutney. Als het potje maar steriel is en met kokendhete inmaak wordt gevuld en ondersteboven wordt gezet (om vacuüm te trekken maar ook omdat de nog kokendhete inmaak een wellicht allerlaatste bacterie aan de binnenkant van het glas doodt).

En ik kreeg ook een keer een vraag over jam die bovenin het potje zit en niet naar beneden zakt, was het inmaken dan mislukt? Nee hoor, het is alleen maar een teken dat de jam zo stevig is dat ze na het ondersteboven afkoelen en vacuüm trekken bovenin geplakt blijft zitten. Soms kun je door een keer hard schudden de jam nog wel naar beneden krijgen maar anders kun je het met een lepeltje naar beneden duwen als je het potje openmaakt en voor het eerst een schepje jam neemt. Beide vragen komen samen in de laatste foto, waarbij je ziet dat het potje maar half gevuld is en de jam dus zo stevig is dat het niet ‘wil vallen’. Deze potjes komen normaal gesproken niet op de foto, maar die heb ik dus wel :-):

Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henny

ik bewaar ook altijd wat kleinere potjes van bijvoorbeeld mosterd. De deksels zijn dan wel vaak gevlekt hierdoor. Ik koop regelmatig wat losse deksels, kun je online vinden. Kleine potjes trouwens ook!

Margriet M

Hallo Diana, wat ziet die salielikeur er lekker uit. Ik was van plan om hem ook te maken, helaas kan ik het recept niet vinden. Kun je me een tip geven waar ik hem kan vinden.
Je blog zag er weer uit om te watertanden, super.
Groetjes Margriet

Margriet M

Hallo Diana
Dank je wel voor je snelle reactie.
Ik ga deze zeker uitproberen.
Ik gisteren de rabarbercello geproefd en ik vind die echt heerlijk. Groetjes Margriet

Lies

Ziet er allemaal *s*u*p*e*r*l*e*k*k*e*r* uit, Diana!
Lie(f)s.

Michel

Hallo Diana .
Ben ook druk aan het jam maken heerlijke recepten op je pagina hoor.
Heb gisteren ook cherrytomaatjes in zoetzuur gemaakt maar hij blijft een beetje troebel van de gefruite knoflook en sjalot weet niet wat ik fout heb gedaan zou dit nog consumeerbaar zijn en hoe lang moet het staan om ze te kunnen eten?.Groet Michel .

Frans Van der Veken

Ik heb vorig jaar mijn teveel aan venkel ook zuurzoet opgelegd. Ik vond nergens een recept en heb het dan maar gedaan zoals het recept voor paprika.
Het is een geweldig succes geworden, iedereen vindt het zeer lekker.

Corrie

Frans, heb je voor mij misschien het recept voor het opleggen van de venkel in zoetzuur? Ik zou het ook graag eens proberen.
Alvast bedankt

Els Brandsen

Beste Diana,
Hier een tip over het steriliseren van potten en flessen, die ik kreeg van een bevriende imker.
Je hoeft dan niet meer mest soda te werken.
Als je na het wassen van de potten en/of flessen ze 20 minuten in een oven van 160 graden zet, zijn ze gegarandeerd gesteriliseerd. Wel zorgen dat je daarna de halzen niet meer met je vingers aanraakt. En voorzichtig met het uithalen van de hete potten!
Els

martien tegelaers

Hallo

I doe all de potten en deksels, die ik ga gebruiken in een pot met zacht kokend water.
Haal ze pas uit het water als ik ze vul, zonder aante raken vullen en deksel er op.
Nooit Problemen.
Martien. (Finland)

Debbie

Hallo, ik lees steeds dat he moet controleren of de potten vacuüm zijn. Hoe zie je dat dan?
Debbie

martien tegelaers

Debbie

In het midden van het dekseltje zit een verhooging, of de deksel is wat bol.
De vulling krimpt altijd. als het potje goed dicht zit ( niet te strak en heel schoon) en het koelt af komt er door krimpen en koudere lucht een klein vacuum.
De meeste potjes hoor ik “klikken” dan is het vacuum.
Als je aan het delkseltje voelt, is het naar beneden gebogen.
Als je het dekseltje open maakt klikt het weer terug
Bij mij staan ze in een rek in de kelder.
Bijna wekelijks als ik er kom controleer ik alles even.
Je kan het gewoon voelen in het donker.
Potten die open gaan deel ik uit of gebruik ik zelf.

Martien
Finland

Manon

Hallo tuinders,

Ik heb een vraag waar ik zelf maar geen antwoord op kan vinden. Ik leggen bonen binnen op een aardebedje en liet ze 15 cm groeien. Groot genoeg om dan bij de stokken uitgepland te worden. 5 per stok. En nu kom ik al meerdere ochtenden tot de schokkende ontdekking dat ik het zo mooi uitgelopen boontje recht afgeknipt zie liggen op het pad voor de stokken. De helft staat nog in de aarde en de dus andere helft met de eerste blaadjes er verderop naast. Ik heb het bekeken…er wordt niks opgegeten en lijkt echt recht afgeknipt aan de stengel….

Welk dier doet dit?
Heeft iemand hier een antwoord op?

Ps bij de bonen die ik pas na 20 cm uitplanten en zich al rondslingerend vasthouden aan de stok gebeurd het niet meer.

Wie ohhhhwie

Wijnie

Hoi Manon,
Wat vervelend! Zou het met de wind te maken kunnen hebben? Dat ze door de kracht van de wind knieken?
Anders weet ik het ook niet. Bij mij eten slakken volgens mij niet aan mijn bonen, en dan zie je vaak ook vraat/slijmsporen. Maar ik zeg er wel bij dat ik tussen en rondom de bonen dit jaar allemaal sla had staan en daar verschanste zich de hele familie in. Dus mogelijk waren de bonen daarom niet in trek.
Het is wat aan de late kant, maar je zou kunnen proberen om nog nieuwe stokbonen te leggen. Voor stambomen ben je sowieso nog mooi op tijd.
Groetjes Wijnie

Manon

Ha,

Het zijn vogels….ze knippen het af…….ti’s toch wat..
Ga de boel nu tegen vogels beschermen…

martien

Manon.

Zelfde probleem hier in Finland. De vogels knippen ze af, vooral kraaien, komen tot de ondekking dat het niet smaakt, dan naar de volgende.
Ik leg de bonen nu direct op de plaats.
Ik drink niet maar spaar plastic bierglazen van 0,5 L
Daar knip ik de bodem af, dan een halve cm in de grond.
De tweede reden dat ik dat doe is dat we hier een maand achter zijn en het vaak vriest in Mei.

Martien
Finland

Manon

Ohh dat is het joh……
Zo zonde..waren al mooi groot..
Oké ga de boel dus beschermen.

Dat vogels knippen..is toch wat hé.

Frank

Hoi,
Ik heb 4kg wilde bramen maar de potjes waar de jam in moet komen pas over enkele dagen.
Kan ik de jam nu maken en in de pan laten en bv over 3 dagen weer opwarmen in de pan en in steriele potjes doen?
Of keken zonder geleisuiker nu en dat bij de 2e kook erbij?

Ik denk nl dat de bramen anders snel zullen schimmelen…
Groetjes, Frank.

Diana

Hallo Frank,
Ik zou zelf de bramen nu even invriezen tot je ze kunt inmaken. Of als je gelei wilt maken ze nu koken en zeven en dan het sap in de koelkast bewaren. Maar ik zou wilde bramen in zo’n groot volume niet veel langer dan 3 dagen in de koelkast zetten want ze kneuzen en drukken op elkaar en schimmelen dan makkelijker. Misschien heeft iemand anders nog een tip voor je, ik zou voor invriezen kiezen.
Groetjes,
Diana

Frank

Dank je voor het mee denken!
Zullen ze niet hun smaak verliezen in 3 dagen ingevroren?

Diana

Hallo Frank,
Nee hoor, wel als je ze lang invriest maar niet voor een paar dagen. Ik doe hetzelfde wel eens met aardbeien als ik van 1 keer oogsten niet genoeg heb voor meerdere potten jam. Na het ontdooien is het wel heel nat maar dat kook je vanzelf weer in, als je de jam of gelei maakt.
Groetjes,
Diana

Saskia

Hoi Diana,
Fijn al die recepten weer, dankjewel. Ik ga zeker de salielikeur uitproberen! Nu eerst nog ‘even’ een lading val-appels verwerken die ik spontaan heb geraapt… het was ‘maar’ een kilootje of 20 wat ik in een uurtje geraapt heb (pffff). Ik zat te denken aan appeljam toen ik je blog las, maar uiteindelijk ben ik toch gegaan voor appelmoes, en ik kijk met een schuin oog al naar het recept van de crumble met jam – maar dan met appelmoes.

Ohja, trouwens, ik heb twee van jouw appelmoes recepten uitgeprobeerd: die met sinaasappel en gember, en die met citroen en vanille. En voor een derde lading heb ik deze twee recepten gecombineerd: sinaasappel, citroen, gember en vanille. Lekker zeg! Het viel me op dat je schrijft dat je de schilletjes en rasp weg kunt doen wanneer je de smaak in vocht hebt laten trekken. Hier mijn tip als aanvulling: gooi het niet weg maar stop het in deeg! Ik heb het eruit gezeefd, een theelepel teruggedaan in de moes en de rest daarna verwerkt in pannenkoeken-, koekjes- en brooddeeg. Zo heerlijk! Vooral die pannenkoeken, jummm.

Fijne herfst alvast.

Carine p

Dag Saskia,
Moest je een voedseldroger hebben, kan je ook appelen drogen. Heel lekker!
Grt carine

Martine

Dag Diane, ik volg je regelmatig omdat ik altijd een antwoord vind op mijn vragen maar nu krijg ik ook je nieuwsbrief.
Ik zit met een jam probleem. Ik maak mijn jam (confituur) met geleisuiker. Ze is lekker maar eens het potje open is dan komt er altijd een laagje sap op. Ze blijft vast maar ik vind dat zo raar. Hoe komt dat toch en kan ik daar iets aan doen? Weet jij de reden en de oplossing? Het fruit komt er volop aan en ik wil veel jam maken.
Alvast bedankt voor de hulp!
Groetjes
Martine

Martine

Dag Diana
Ik maak altijd jam met geleisuiker maar ik stel vast dat, eens geopend, een laage sap op mijn jam komt. Wat is dat en hoe komt dat? Kan ik daar iets aan doen?
Alvast bedankt voor de info
Groetjes
Martine

Carine p

Dag Diana en Martine,
Ik heb ook geen idee wat dat laagje vocht mag zijn bovenaan de jam/gelei/confituur. Nog nooit gehad. Ik gebruik zelf ook geen geleisuiker, maar zelfs dan vind ik het vreemd.
Diana, qua kwark, yoghurt is dit wel heel normaal. Dit is de melkwei die zich vormt. Heel gezond om dit gewoon op te drinken. Denk aan bv. Molkosan, dit is geconcentreerde melkwei. Een product dat in geen enkele ijskast mag ontbreken 🙂
Groetjes Carine

Petra

Hoi Carine,
Ik eet dagelijks kwark of yoghurt en zal vanaf nu nooit meer het laagje vocht afgieten, maar doorroeren, nu ik weet dat dit melkwei is en ook nog eens gezond.
Nooit te oud om te leren, dankjewel !
Petra

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties