Aardbeienjam met frambozen en aalbessensap

Ingredienten

  • 400 gram aardbeien (schoon gewicht)
  • 400 gram frambozen (schoon gewicht)
  • 500 gram aalbessen (schoon gewicht)
  • het sap van 1 kleine citroen
  • 900 gram kristalsuiker

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Boek Confituren van Larousse (ISBN 9789073191556)
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 80 minuten
Soort keuken: Frans

Voor 4 potjes van ongeveer 350 gram

Ook dit is weer zo’n heerlijk inmaakrecept uit het Confiturenboek van Larousse. Ik ga niets meer over de suiker zeggen, want alle jams van Larousse zijn zoet….. maar overheerlijk. En het aalbessensap en citroensap geven tegelijkertijd iets fris, zelfs iets zuurs aan de jam. Mocht je de jam toch minder zoet willen maken kun je overwegen om de suiker te vervangen door geleisuiker voor halvajam en volg dan de aanwijzingen op de verpakking. In dat geval mag het citroensap pas aan het einde van de bereiding worden toegevoegd want het citroensap zorgt voor minder goed geleren. En ik daag je uit om dan toch ook dit originele recept te maken en het verschil te proeven – ik gebruikte vroeger ook altijd geleisuiker voor halvajam maar ondertussen eet ik liever 1 schepje van deze jam dan 2 schepjes halvajam :-).

Instructies

Stap 1: Dag 1

Maak de vruchten schoon en weeg ze af. Doe de aardbeien in een kom en meng met het citroensap en de helft van de suiker. Zet apart. Doe de frambozen in een zeef en wrijf/druk met bijvoorbeeld de bolle kant van een juslepel de frambozenpuree door de mazen van de zeef en vang dat op. De pitje die in de zeef achterblijven worden weggegooid. Doe de aalbessen met 1 deciliter water in een pan en breng aan de kook. Laat een paar minuten koken tot de bessen knappen en het sap los komt. Zet het vuur dan uit en laat de bessen in een fijne zeef uitlekken tot je 2,5 tot 3 deciliter aalbessensap op hebt kunnen vangen (de pitjes en velletjes worden weggegooid). Doe het aalbessensap terug in de pan en voeg de frambozenpuree en de andere helft van de suiker toe. Breng aan de kook en laat 3 minuten koken. Voeg dan het aardbeienmengsel toe, breng weer aan de kook en laat wederom 3 minuten koken. Zet het vuur dan uit, laat afkoelen, dek de pan af en laat 12 uur op een koele plaats 'weken'.

Stap 2: Dag 2

Zet de pan weer op het vuur en breng aan de kook. Roer regelmatig en laat ongeveer 10 tot 15 minuten koken. Maak ondertussen de potten schoon, met soda en kokendheet water, spoel na met kokendheet water en laat dat in de potten staan tot je ze kunt vullen. Controleer of de jam goed is door een schepje op een schoteltje te doen en dat een paar minuten in de vriezer te zetten. Als je een thermometer gebruikt moet de jam 105 graden Celsius zijn. Neem, als de jam goed van dikte is, de pan van het vuur. Giet het kokendhete water uit de potten en deksels en vul de potten met de jam. Sluit ze af met de deksel, zet ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. Potjes die vacuüm zijn kunnen zeker 1 jaar worden bewaard. Potjes die niet vacuüm zijn en potjes die je openmaakt moeten in de koelkast worden bewaard en binnen enkele weken worden opgemaakt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief