Voorraad

Wat gaat de tijd toch snel! Op 27 maart schreef ik een blog over het poten van de aardappelen in die week. En dan tellen we gelijk grofweg 100 dagen. Want dat is dan ongeveer het begin van de oogst (van vroege aardappelen, late aardappelen blijven veel langer in de grond). We zouden de aardappelen zo rond de eerste of tweede week van juli kunnen rooien. In theorie.

Wij wachten nooit tot het loof is afgestorven. We oogsten wanneer we de aardappelen groot genoeg vinden en/of we er trek in hebben en/of geen voorraad meer hebben en/of we zien dat het tijd wordt. En dat laatste is dit keer het geval.

Het blad is niet meer zo groen als vorige week, het lijkt iets lichter van kleur te worden. Maar verder lijkt er nog niks aan de hand:

En toch, als je goed kijkt, zie je ook wat bruine en gele plekjes. Ik kan soms dingen in de tuin volledig over het hoofd zien (zoals vorig jaar het begin, het krullerige blad van de uien door de preimineervlieg). Maar ik kijk altijd heel goed naar de aardappelen, ik speur bijna naar tekenen van problemen. Ook omdat ik in mijn hoofd door tel, het is nu 96 dagen na het poten. Ik kijk nog wat beter:

Dit is zo’n plukje geel met bruin tussen het steeds lichter wordende groen van het blad. Het is een beetje zacht maar het stinkt niet. Is het phytophthora in een vroege stadium of niet? Ik weet het niet zeker maar het is hoe dan ook een mooi moment om eens een aardappelplant te rooien.

Ruud haalt de riek en ik zoek een kratje en zet de kruiwagen klaar voor het loof. Ruud duwt met de riek de aardappelplant naar boven en ik oogst de aardappelen.

Nou, niet slecht, vinden we! Dit was de plant die er het slechtst uitzag, ook op deze foto zie je verzonken bruine nattige plekken in het blad en de stengel. Maar de aardappelen zelf zijn vooralsnog schoon, mooi en zonder verkleuringen. Dit is het ras Annabelle. We oogsten ook een paar planten van het ras Anaïs, en ook daar zijn we tevreden over. Willen we nog wachten of is het goed zo? We kijken ook nog even naar het weerbericht, er wordt de rest van de week flink wat regen voorspeld en juist vandaag (maandag) is het droog, niet te warm, eigenlijk wel heel mooi weer om aardappelen te rooien.

We waren van plan om deze dag te wieden, water te geven en te gaan zaaien maar zo snel kunnen plannen in een moestuin veranderen. De rest van de middag rooien we aardappelplanten. Omdat er voor later in de middag wel regen wordt voorspeld en we al donkere wolken in de verte zien nemen we ze zo mee naar huis. We zoeken ze wel nog uit (meestal wassen we ze ook maar doordat de grond zo droog is vinden we dat dit keer niet nodig). We controleren ze op oneffenheden, zoals altijd zijn er wel wat aardappelen die we per ongeluk met de riek hebben gespietst, een paar die zijn aangevreten door slakken en een paar met wat vreemde plekjes die ik niet helemaal vertrouw: die gaan in een emmer apart en eten we als eerste. Ook de krieltjes halen we ertussenuit en gaan in een emmer.

Nou, we zijn eigenlijk wel heel tevreden:

Dit is de opbrengst van ongeveer 12 vierkante meter aardappelteelt, Ruud schat (en hij kan dat veel beter dan ik) bij elkaar zo’n 75 kilo. Vooraan de Anaïs, die gaf niet veel maar wel heel grote aardappelen. In de blauwe kratten liggen de Annabelle-aardappelen, met kleinere maar veel meer aardappelen. De opbrengst is uiteindelijk ongeveer even groot.

De aardappelen laten een paar dagen in de schuur ‘afsterven’ en dan eten we dus donderdag gebakken krieltjes met sla, een komkommertje en tomaatjes uit eigen tuin, we verheugen ons er nu al op!! De kratten gaan trouwens ook de schuur in, het is hier de beste bewaarplaats (donker en niet te warm).

Tot slot nog een foto, ik postte die al op instagram/facebook maar ze hoort ook op mijn eigen website:

Vandaag (woensdag) gaan we niet naar de tuin. Nou ja, heel even, om 2 zakken brekerzand te brengen want nu de aardappelen zijn gerooid wordt het tijd om weer te gaan zaaien en planten. En vandaag is de dag dat ik de likeur van salie kan filteren (en proeven natuurlijk), en ik ga voor het eerst jam van blauwe bessen maken, en eindelijk de frambozensiroop maken, en niet te vergeten courgettes en komkommers drogen. Alles komt in deze weken tegelijk 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Die eerste patatjes -> een belevenis, Diana!
Lie(f)s.

Ann

Och diana, wat geniet ik toch altijd van je blogs!
Zo leuk om mee te kijken in jouw tuin!

lidy

Ik ben maar een beginner hoor, maar moeten de aardappelplanten niet eerst bloeien? Ik zie op de foto alleen maar groen blad.

lidy

Dank je wel hoor. Ik ga die teeltpagina dus ook maar opzoeken. Hihihi, ook dat moet ik leren.

Mirte Kruit

Hoi Diana, wat ga je nu op de plek van de aardappelen zaaien/planten? Ik loop hier altijd wat mee te stoeien. Ik ben benieuwd of je tips hebt, ook voor na de oogst van knoflook, uien en kapucijners.
Hartelijke groet!

Bart van Schaick

Dag Mirte,
Ik zet na de vroege aardappelen nog een laatste bedje stambomen en winterandijvie winterbloemkool kan ook maar daar ben ik geen liefhebber van.

Leonie Zuger

Celina (cilene, celene) aardappel is heerlijk voor frietjes en groeit op lossgrond. Ik ben eigenwijs en wil het op Achterhoekse grond kweken. Heeft dat kans tot slagen? En waar kan komen aan pootaardappelen? Kun jij me uit de brand helpen Diana?

Rietje

Hoi Diana en andere tuinders,
We hadden blijkbaar gelijk de aardappels gepoot en gisteren hebben we geoogst. Ik laat de aardappels altijd even drogen op kranten in huis. En gisteren was het erg druilerig dus de aardappels zijn vochtig. Daarna doe ik ze in kratten bekleed met kranten. En de kratten gaan dan ons schuurtje in. Het schuurtje heeft ramen vandaar de kranten om te voorkomen dat de aardappels groen worden. Groetjes Rietje

Enna

Dag Diana,
Wat een mooie oogst! Ik had je al eens geschreven over de niet bloeiende Charlottes. Na 100 dagen drie stoelen gerooid. Iedere plant had slechts vier tot vijf aardappeltjes én ieder een mini-nestje rozig-oranje mieren. Even een brrr-moment. Heb jij een anti-mieren oplossing? Ik ben wat terughoudend met gif. Alvast dank! Enna

Enna

Dank voor jullie reacties. Weer een goed leermoment. Volgend jaar beter. Dat is toch het fijne van een moestuin: ieder jaar weer een nieuwe kans!
Hartelijke groet, Enna

Wijnie

Hoi Enna,
Ik heb vrijdag ook mijn aardappels geoogst, en kwam bij elke plant (13 stuks geoogst) ook moeten tegen. Uiteindelijk was er 1 aardappel waar ze ook echt in zaten, daar was een gang in gevreten, maar ik vermoed eigenlijk dat de veroorzaker van de gang een slak (ook heel veel aanwezig) of een veenmol is geweest, en dat de mieren erna hun intrek hebben genomen. Als de mieren niet in je aardappels zitten maar eromheen is er niets aan de hand. Bij mij waren het ook lichter gekleurde mieren, niet de standaard zwarte die ik vaker zie.
Groetjes Wijnie

Tineke Dassen

Hallo allemaal,
Dit is vast niet de goede plaats maar ik probeer hier maar te stellen. Als de aardappels gerooid zijn plant je misschien niks meer en wil je de grond afdekken. Ik kan me herinneren Diana, dat ik ooit iets las over hoe jij de grond tegen onkruid beschermt. Ik ben dat kwijt. Nu legde ik vorig jaar stroken worteldoek tussen de rijen en dat rafelde zó dat ik allemaal plastic draden in de grond kreeg wat ik haatte. Nooit meer plastic. Dus ik schafte dit jaar duurzaam doek aan en knipte dat in passende stroken. Nu, het seizoen is nog niet eens afgelopen , is dat doek dus al verweerd. Het is als papier en scheurt. Ook niet de oplossing dus. Wat doen jullie om al te veel gewied te voorkomen?
Ik ben erg benieuwd.

Tineke

Hallo Diana,
Dankjewel. Compost heb ik ook al gebruikt maar daarin zaten zóveel kiemen….. Karton was ook mijn volgend idee, goed om te horen dat het een seizoen voldoet. Je haalt het dan niet weg of is het na de winter helemaal vergaan?

Dan nog een desillusie. Pastinaak zaaien. Dat heb ik denk ik wel vier keer opnieuw gedaan. De laatste keer in toiletpapierkartonnetjes. Vond ik slim, kon ik ze wat hoger zetten. En de penwortel sparen met verplanten. Want in de volle grond zijn de jonge plantjes allemaal opgevreten, denk slakken. In de kartons kiemden ze goed, met gejuich rende ik naar mijn man om de volgende dag weer flink te balen omdat alles weer weg was. Ik heb ook een kasje maar daarin heb Ik niet gezaaid omdat ik bang was dat het daar inmiddels te warm was.
Wat een gedoe. De spinazie had ik al eerder opgegeven. Zelfde verhaal. En wortels gaan ook om die reden van het menu. Elke dag halen we de slakken zoveel mogelijk weg. We hebben er zowat een complex van gekregen. In de volle grond zaaien is zowat onmogelijk geworden.
Ik word er wél moedeloos van, de zin gaat me zó over.
Hoe gaan jullie daarmee om? HELP.
Tóch iets pósitiefs: de steun van mooiemoestuin

Alie Wind

Beste Diana,

Ik las laatst op de site dat u alleen vroege en middel vroege aardappelen verbouwd. Tot hoe lang kunt u deze bewaren? Ik hoor veel tegenstrijdige berichten en ben benieuwd naar uw ervaringen.

Hartelijke groet,
Alie Wind

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties