Ruimtegebrek

“Hoeveel pootaardappelen heb je eigenlijk gekocht”, vraagt Ruud, terwijl hij de eierdoosjes van zolder haalt waar die aardappelen in liggen te spruiten. “Anderhalve kilo Anaïs en anderhalve kilo Annabelle”, antwoord ik. Ruud mompelt nog iets over waar ik het in vredesnaam allemaal denk te gaan laten terwijl hij zijn jas aantrekt en de fiets buiten zet.

Ruud gaat iets eerder van huis, hij wil graag een voorsprong. Als ik een uurtje later op de tuin arriveer zie ik al waarom; Ruud (chef vierkante vakken en rechte lijnen) heeft alvast voorzorgsmaatregelen getroffen zodat ik het niet in mijn hoofd kan halen om de aardappelen in een andere richting te poten, of erger nog, tussen andere planten in. Nee, alles is netjes uitgemeten, en een pootlijntje en een rechte plank liggen al klaar; nee, hier kan niks scheef gaan!

Die plank is trouwens wel handig, ik kan er op staan bij het poten en trap zo de grond niet vast. Handig ook want je hebt gelijk al een rechte lijn langs de plank (al nam Ruud het zekere voor het onzekere en spande dus ook nog een draadje). Ik maak de gaten en leg de aardappelen erin (uiteraard voorzichtig en met de uitlopers/spruiten naar boven), Ruud vult de gaten weer op met grond en harkt uiteindelijk de grond aan.

En ja, natuurlijk passen niet alle pootaardappelen in dit vak. “Waar kunnen we de rest poten?”, vraagt Ruud. Maar ik weet het al, er is al geen ruimte meer, wel nog in de tuin maar niet meer in mijn hoofd. “Nou, hier komen de reuzenuien, zomerprei en winterprei, en dat vak is voor kapucijners, tuinbonen en doperwtjes. “In dat vak dan?”, oppert Ruud. “Prima, dat is het bonenvak’, antwoord ik. Ruud deinst nog net niet letterlijk terug maar het is duidelijk dat het restant aardappelen in het bonenvak poten geen optie is.

En zo zoeken we in de tuin; niet op die plaats want daar komen de bietjes, en daar ook niet want dat is de plek voor de maïs, en in dat vak ook niet want daar stonden vorig jaar ook al aardappelen. Uiteindelijk poten we er nog een aantal naast de groene asperges maar houden we er ook nog wel een stuk of 15 over. We bewaren ze nog even, voor het geval er een aardappel niet bovenkomt, als vervanger. En de rest wordt vast wel in een andere tuin gepoot, want weggooien is zonde.

Dan deel 2 van het aardappelen poten en dat is het bedekken van de grond. Dat wil ik heel graag, omdat het de grond opwarmt, omdat het onkruidgroei tegengaat, omdat het de bodem wat vochtiger houdt en dat scheelt water geven in de zomer. In de afgelopen jaren gebruikte ik stenen om de repen gronddoek op hun plek te houden, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Maar ik vond dat lelijk en vooral niet ideaal (omdat je bij het wieden, water geven en oogsten nog lelijk kunt struikelen over de stenen die dan tussen de ondertussen volwassen planten liggen). Dus dit jaar bedacht ik om het eens met karton en stukken verse mest te doen.

Uiteindelijk bleek karton geen optie (simpelweg omdat we deze weken niet of amper in winkels komen), dan maar verse mest op repen gronddoek:

De mest is trouwens niet helemaal vers, ze ligt al sinds december op een hoop, de urine (dat wat voor het verbranden van kleine worteltjes kan zorgen) is er wel uitgespoeld. Met handschoenen aan leg ik de repen gronddoek en mest neer zodat de aardappelen tussen die repen boven kunnen komen. Het ligt in ieder geval goed vast, de mest, zeker nu die nog nat is, is zwaar genoeg en zal niet snel weg waaien. En de theorie (ik weet natuurlijk nog niet of het ook zo werkt) is dat nuttige mineralen en sporenelementen uit de mest zo de grond in kunnen spoelen, die mest enigszins kan composteren en komende herfst onder de grond kan worden gewerkt.

Ik had nog wel genoeg karton om het tussen de doperwten te leggen, met ook daar enige maanden oude mest op om te zorgen dat het karton niet wegwaait.

Het karton (bruin en zonder opdruk) heeft dezelfde functie als de repen gronddoek maar zal in dit geval in de loop van het jaar composteren tussen grond en mest. Ik hoop in de komende weken nog wat karton op verschillende plaatsen te gebruiken, zodat ik de komende maanden het verschil tussen gronddoek en karton als bodembedekking kan zien.

Ik hoef vast niet te zeggen dat Ruud het allemaal foeilelijk vindt. Maar als ik uitleg dat het veel wieden en water geven scheelt trekt hij bij en hoopt maar dat het door groeiende planten de komende maanden steeds minder zichtbaar wordt door. En gelukkig, die planten zullen in ieder geval wel recht staan.

Dan nog even: ik ben al druk aan het oefenen op de nieuwe website, want ik moet daar bijvoorbeeld op een andere manier tekst plaatsen, etc. Ik krijg wat berichten van mensen die het jammer vinden dat er een nieuwe website komt en bang zijn dat de nieuwe website ingewikkeld in gebruik wordt. Ik hoop dat de nieuwe website binnen 1 of 2 weken online komt en heb bedacht dat, ook al is het zeker niet ingewikkeld, ik in mijn eerste blog op de nieuwe website wat aanwijzingen zal geven wat je waar op de website kunt vinden, etc..

Nog 1 foto dan, om dit wat gronderige grijsbruine blog wat op te vrolijken. Van de rabarber die uitloopt. Wat een bijna prehistorisch uitziende plant is het toch eigenlijk!

p.s.: mijn voornemen om voortaan wat kortere blogs te schrijven is in dit geval, met 944 woorden, weer jammerlijk mislukt 🙂 .

Abonneer
Laat het weten als er
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sarah

Heerlijk om dit te lezen. Hier is ruimte net een rups je nooit genoeg..
Blijf gezond! Hoop nog veel te lezen en te leren.

D

Wat schrijf je mooi! Succes! Blijf gezond! Fijn weekend!

Marta

Leuk, heb weer wat bijgeleerd.
Ik heb pas compost op het stukje grond gelegd. Mag ik dan nu al aardappelen poten
of wacht ik best nog even?
Groetjes

Anoniem

Als de aardappelen bovenkomen, moet je ze niet afdekken met vliesdoek maar aanvaarden.. Een heuveltje maken van 20 cm. En als ze daar weer uitkomen doe je dat nog een keer. Jullie stadsmensen halen alles uit boekjes. Je moet kijken hoe een echte tuinder aardappelen kweekt. Die dekt zijn aardappelen niet af met stenen of mest of vliesdoek. En al helemaal niet als ze boven de grond staan…

Ria Snijders

Hallo Diana,
Wat een keurige reactie! Complimenten!!
In navolging van jou heb ik nog nooit aardappelen aangeaard, maar wat dieper dan normaal/standaard gezet. Dit doe ik nu vier jaar zo en ieder jaar een zeer goede opbrengst, zonder kunstmest of gif.
Ik ben opgegroeid in de grote stad (Rotterdam) en vijf jaar geleden verhuisd naar het “platteland”…..
Ik geniet altijd van je verhalen, bedankt voor alle info! Ik heb daar heel veel aan.
Succes in deze rare tijden en geniet van de tuin!
Hartelijke groet,
Ria Snijders

Renate

Hallo diana, ik ben voor het eerst op je blog en vind het super leuk geschreven allemaal en veel tips. Ik ben juist heel blij met je tip om ze niet aan te aarden hoor, ben nog nieuw met aardappels en vind het juist leuk om verschillende ideetjes uit te proberen dat is toch veel leuker dan het vaste stramien . Wil ze zelfs eens in een Aardappel toren poten, nou daar zou mevrouw anoniem wel Helemaal in shock van zijn hahaha. En helemaal bedankt voor de tip om er mest tussen te leggen voor later. Groetjes renate.

Ria

Oh Diana wat ben ik blij met je antwoord. Ik was ook van plan om te gaan reageren want mijn haren gingen ook recht overeind staan toen ik de reactie van “anoniem” las.
Ik ben het volledig met je eens.

Groetjes en vergeet het maar snel.
Ria

Sjouk

Hallo Diana,

Laat je niet uit de tent lokken! Dit zijn mensen die maar 1 kant op kunnen denken, die van hun. En iedereen die het anders doet of denkt is fout.
Maar of het lef toont om die mening te geven?? Ik denk het niet want dan zou deze reactie niet ANONIEM zijn gegeven.

Gewoon niet op reageren zou ik zeggen!

Sjouk

Hahaha,
Nog even dit:

Groetjes van mij!

Vergeten,( je had het nog zo gezegd!)

Ine

Hallo Diana,
Bedankt voor dit antwoord! Ik heb het gedaan zoals jij, met doek en mest en vroeg me nu af, of ik ze nog moest aanaarden. Hoera, niet!
Ik ben 67, steeds stijver 🙁 en vind het fijn om met zo min mogelijk moeite, toch plezier in de tuin te houden. Niet meer spitten, maar met de spitvork. Heerlijk! Én de tuin zoveel mogelijk bedekt houden. Tja, vreemde blikken van ‘echte’ tuinders…
Bedankt voor al jouw werk en info!
Ine

Michel jansen

Goede middag.
Een ieder moet het op zijn manier doen en als u na denkt wil helemaal niets zeggen dat wat een boer op het platte land doet, het beste is daar draait alles om productie tijd en geld bij echte liefhebbers van tuinieren gaat het om hobby en liefde voor alles wat groeit en bloeit Ik lees al vele jaren de stukjes van Diana en Ruud en daar straalt het plezier en de passie vanaf en gaat er iets mis dan komen ze hier voor uit.
Ik ben super gelukkig dat er mensen zijn zoals Diana die zoveel moois schrijven over onze prachtige hobby en geniet daar jaar rond van.
Diana en Ruud top hoor!!!!!

Petra

Hoi Diana,

Nou zeg, ik vind jou reactie op “anoniem” helemaal niet lelijk, maar juist heel duidelijk, terecht en netjes omschreven.
En ik sluit me helemaal aan bij de reacties van de twee Ria’s en Michel.
Vergeet deze reactie maar gauw en ga zo door Diana en Ruud !
En blijf gezond in deze toch maar vreemde tijd.
Groeten,
Petra

Brenda

Ik snap ook niet dat de compost er op gelegd word, ik graaf het in de grond

Anoniem

Weer zitten gniffelen om jou en ruud,zo zou mijn man ook reageren mannen houden precies van wiskundige vormen in de tuin,ik ben een chaoot en ookal heb ik een net plan dat ik in de winter op papier zet,in praktijk staat alles toch anders want plantjes weggooien kan ik ook niet

Jessie

Ik ben niet anoniem, gewoon vergeten in te vullen

Lies

Héérlijke vooruitzichten, Diana/Ruud !
Lie(f)s.

Jolanda

Hahaha, zo kennen we onze favoriete chef vierkante vakken en rechte lijnen weer!!! Hilarisch!! 🙂 🙂 🙂
En Ruud: denk om je bonen! 😉

Groetjes,
Ab & Jolanda

Job reitsema

Blijf gezond ! Vraag me af moet ik (meer) ardappels gaan poten i.v.m. de voedsel situatie in pak hem beet september ? Onzekere tijden vrage soms drastische maatregelen. Ben blij dat ik op het platteland woon.

Marike

Dag Diana, is het nog steeds een bekend probleem om geen blogs meer ter ontvangen?
Ik ontvang ze al een aantal weken niet meer.
Gelukkig weet ik je op een andere manier ook te vinden, maar het zou toch wel handig zijn…

Gerrie

Diana wat een prachtige foto van de rabarber. Echt genieten!

GW

Hi Diana :-), wat heb je weer een fijn stuk geschreven; je schrijft zo beeldend!

Jij bent toch ook een trouwe kijker van Gardener’s World? Gisteren lieten ze beelden zien van een dahliakwekerij waarin ze lieten zien dat dahlia’s die groeien uit stekjes echt een veel mooier resultaat oplevert.

Nu mijn vraag: hoe pak je dat aan met een dahlia? Waar moet je op letten? Wanneer? Heb je tips?

Groetjes! 🙂

GW

Thanks! 🙂

Marian

Hahaha ik heb ook een Ruud, die dan Henk heet met centimeters enzo…..
Zo herkenbaar blog, alleen heb ik maar 100 m2.
Ik accepteer die Henk maar gewoon want hij maakt mooie bakken en koude kas voor me
Veel plezier in je mooie moestuin .

Marjan

Eerste plantjes in de kas en vanmorgen zag ik n rit van n mol…..ik ga morgen klemmen zetten. Of hebben jullie nog een andere tip??
Marjan

Margriet M

Hallo Diana en Ruud, wat een heerlijk stuk om te lezen, verder heel goed commentaar gegeven, Ik heb de aardappels 8 stuks in een blad van de smeerwortel gerold en in een zak gepoot met de reden ;
*het blad van de smeerwortel heeft een gunstige werking op de poter.
*we eten heel weinig aardappelen, alleen lekker als nieuwe aardappeltjes,
*. ik heb mijn moestuin in achtertuin en heb maar 8m².
* ik heb mijn tuintje puur voor ontspanning(goed voor m’n bloeddruk en het genot van lekkere groente.
Wel heb ik een heel strak roulatie systeem i.v.m. de wisselteelt.
ik bebouw alles erg intensief, doe dit nu 20jaar inmijnachtertuin en we eten er heerlijk van zo ongeveer het jaar rond, we zijn ook nog maar met z’n tweetjes. en overal staan mooie bloemen tussendoor met beschermende functie en gewoon omdat we er vrolijk van worden. Dat is genoeg voor mij.
Dus Diana en Ruud ga alsjeblieft gewoon verder zoals jullie deden, jullie passie voor de tuin werkt erg aanstekelijk, kijk maar naar de hoeveelheid reacties die je keer op keer hebt
Groetjes, Margriet M

Saskia B

Hoi Diana,
Helemaal met je eens dat wij lezers allemaal vriendelijk moeten doen!
Maar toch nog iets anders,
Ik dacht dat je geen mest bij erwten moest doen. Ben je niet bang dat je erwtjes daar een beetje boos over worden?

Saskia B

Ben benieuwd!

Carine p

Dag Diana,
Ik heb een paar jaren mijn aardappelen ook niet aangeaard en dieper geplant, maar mijn ervaring hierin was dat het rooien veel moeilijker en vermoeiender (hier zware grond en geen bakken). Sinds 2 jaar plant ik mijn aardappelen en doe ik de aarding onmiddelijk na het planten. Dit werkt prima en het rooien is voor mij makkelijker. Eigenlijk heb ik een hekel aan aardappelen rooien, aj mijn ruggetje.
Vele groetjes vanuit het platteland
Carine

Anja

Hoihoi Diana en Ruud,
Inderdaad jullie geven advies, delen hoe jullie het doen, wat mogelijk is, wat wel of niet werkte bij jullie en staan open voor andere manieren van anderen. Toppie !!
Het weggezet worden als jullie doen maar, zeggen hoe het MOET en jullie stadsmensen halen de kennis alleen uit boekjes, is wel erg kort door de bocht. Heeft deze persoon zich wel verdiept hoe deze site zich al tijden presenteert? Ik krijg de indruk van niet. En ach een reactie van eentje maakt nog niet dat het door alle anderen niet zeer gewaardeerd wordt wat jullie doen. Ik geniet er in ieder geval altijd van om te lezen wat jullie doen en hebben gedaan en geprobeerd en alle info die jullie delen. Dank je wel daarvoor. Ga zo door, aub !!! in volle gezondheid.
Hartelijke groet van huis tot huis,
Anja

Janine

Dag Diana,
Wat een mooie foto van je rabarber. Vandaag hier (Leiden) de eerste rabarber gegeten (in een taartje)! Vorig jaar 2 nieuwe planten gezet en 2 weken geleden op één van de planten een ‘diy-bleekpot’ gezet zoals ik die op jouw website zag met kuip en bloempot. De plant zonder pot heeft nu flinke bladeren en korte stelen en de plant onder de pot heeft lange rode stelen die je dus al kunt trekken met kleine bladeren, echt fantastisch!
Dank voor al je leuke tips altijd, je bent echt een leidraad voor mij!
Groet,
Janine

Tera van Dijkhuizen

Dag Diana
Ik heb goede ervaringen(bij andere groenten) met het gebruik van ‘vieze’ schapenwol.
Dit geeft onkruid minder kans, de grond droogt niet meer uit en het verteerd vanzelf.
Het niet uitdrogen wil ik nader toelichten.
De dauw vd nacht ligt volop de wol.
Dit glijdt, door de vette vacht, in de loop vd ochtend op de grond. Het gewas krijgt zo elke dag “hemel” water. Ik hoef dan ook niet meer bij te gieten, zelfs niet in de zomer van 2018!
De wol koop ik bij de boer(met eigen schapen;)
Misschien heb je wat aan de tip.
Groet Tera van Dijkhuizen

Wijnie

Wauw Tera, wat een leuk idee! Nooit aan zoiets gedacht, maar leuk dat je hier je ervaringen deelt. Ik ga dat zeker in mn achterhoofd meenemen en als ik wol kan bemachtigen het uitproberen. Hoe lang duurt het voor die wol verteert is? 1 seizoen of korter?
Groetjes Wijnie

Esther

Hoi Diana en Ruud,
Oef hier ongeveer hetzelfde liedje, alleen zijn de rollen omgekeerd. Mijn vriend wil nog extra alles zaaien voor vrienden en collega’s en ik zie de voorraad potjes en labels en de ruimte in de vensterbanken zienderogen slinken en denk ‘oh help’. Maar zoals bij jullie: het komt uiteindelijk toch wel weer goed 🙂
En ik gebruik ook nooit aanhef en afsluiting voor mijn reacties, omdat ik dat nooit zie in reacties op blogs, maar zal er voortaan op letten.
Groetjes,
Esther

Chris

Hallo Diana,
Ik ben zo blij dat ik je (jullie) vorig jaar heb ontdekt, zoveel geleerd al en nog belangrijker, zoveel inspiratie opgedaan door je enthousiaste en liefdevolle manier van schrijven, hulde!
Vraagje: je praat over het gebruik van karton als afdekmateriaal maar ik heb me wel eens laten vertellen dat bruin karton bruin is omdat het gemaakt is van oud papier met allerlei kleurtjes er in en je weet vast wel dat gekleurde inkt, om het voorzichtig te stellen, nou niet bepaald bevorderlijk is voor de gezondheid. Benieuwd naar je mening (als je tenminste tijd hebt want tjee zeg, hoe prop je al die activiteiten in 1 dag?)
Groetjes, Chris.

Iris de Leeuw

Hallo Diana en Ruud, elke keer weer een spannend moment om je nieuwsbrief te openen alhoewel ik er niet altijd tijd voor kan maken. Ik wil je toch zeggen Diana dat ik het ongelofelijk van je vindt hoe je steeds maar weer de energie voor je blog uitdrukt. Waar haal je de tijd vandaan en wat een toewijding en professie! Ik heb grote bewondering voor jou en jullie.
Ik woon in Zeeland. Mag ik ook ongestraft eens aanwaaien? Vinden doe ik jullie wel in Sp.
Respectabele groet, Iris

ruud de groot

Ik zit zo te lezen in deze mails en ik vind eigenlijk dat je na je uitmuntende reactie op die ene anonieme mail het daarbij moet, sorry zou mogen, laten en alle fijne energie in de tuin, onze ervaringen en je adviezen steken.
Daar hebben we wat aan. Ik ben begonnen met 3 alleraardigste pootaardappelen gewoon om te zien hoe het groeit, bloeit en verder zal gaan. Zal er wat aan zitten als ik ze ga rooien? Wannerer zou dat moeten?
Moeten (geen ander woord beschikbaar….. ze ook water hebben of regelen ze dat in de grond zelf?
Leuk zo’n site waar je vragen kan stellen en je ervaringen kwijt kan. Kom maar op, jullie kunnen het.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties