Wachten

Nu het de komende dagen en vooral nachten flink koud wordt wachten we maar even met het uitplanten van zaailingen (ook al kunnen snijbiet, spitskool, Lathyrus, rucola, tuinbonen, etc. heus wel wat kou verdragen).

Dit zijn zaailingen van Lathyrus, landkers, goudsbloemen, etc. die nog even een paar koude dagen in de kas mogen wachten tot ze uitgeplant worden

 

We zijn altijd erg blij met onze tuin, maar in deze bijzondere en onzekere tijd waarin we door het coronavirus sociale contacten zo veel mogelijk vermijden, zijn we nog eens extra gelukkig met tuinieren als hobby. Want we vermaken ons thuis met zaaien en het vertroetelen van zaailingen. En met mooi weer gaan we naar de moestuin, en eigenlijk is dat ook een soort thuis waar we vooral samen zijn, met alleen af en toe wat veilig contact op afstand met tuinburen. Ik zag op tv al tips hoe je jezelf kunt vermaken als je lang in huis moet blijven, hoe je in beweging blijft, etc. Tuinieren is wat dat betreft alles ineen: afleiding, rust, beweging, vitamine D door de zon, frisse lucht, gezond eten, etc.

In de tuin harken en wieden we, en we meten alvast de aardappelen uit voor eind deze week. We wachten nog een weekje met poten (ook al gaan de aardappelen zo diep de grond in dat de vorst ze niet zal raken, maar die paar dagen kunnen er nog wel bij). Ze hebben in ieder geval genoeg uitlopers:

 

En verder oogsten we nog wat laatste palmkool, bietjes en broccolini, we zoeken alvast stokken uit voor tomaten, bonen en paprika’s, we hebben op de valreep de vijg nog even gesnoeid, de druif opgebonden, en de munt gedeeld en opnieuw opgepot. Komende week zaaien we worteltjes en pastinaken, kan ik zaailingen als spitskool, sla en andijvie verspenen, wil ik de rozen nog even terugsnoeien en gaan we de kas opruimen en in orde maken voor de zomer. Genoeg te doen!

En als we thuis zijn werk ik aan de website. Ik meldde het al eerder; er komt binnenkort een nieuwe website, Augus werkt achter de schermen heel hard om die te maken, en het wordt uiteraard mijn taak om die te vullen. En zo kom ik er bijvoorbeeld achter dat ik 23.000 foto’s heb (dat ik er nog wijs uit kan worden is een wonder). Ik moet bijvoorbeeld op de oude website alle bovenste foto’s weghalen omdat er straks op iedere pagina een vooraf ingestelde foto komt te staan, en nieuwe foto’s plaatsen in de database. In de database van eenjarige bloemen heb ik de afgelopen week meer dan 250 nieuwe foto’s geplaatst.

Bij deze alvast 2 kleine ‘sneak previews’ van de nieuwe website. Zo gaat de pagina met blogberichten er ongeveer uitzien (als je op de foto klikt zie je die in groot formaat voor details):

 

Vandaar ook de wat kortere blogs (als het me lukt), andere categorieën en de toevoeging van tags (maar moet ik nog flink mee oefenen). En zo gaat de database van eenjarige bloemen er ongeveer uitzien:

 

Zowel Augus als ik zijn nog een paar weken druk met aanpassen, indelen, controleren, testen, etc. Om die reden heb ik nu even weinig tijd om op de oude website pagina’s bij te werken en vragen te beantwoorden. Maar dat is dus allemaal voor het goede doel!

Tot slot nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef over Stamtomaten, struiktomaten en dwergstruiktomaten

Dan nog één foto, van de pruimenboom achterin de tuin die in volle bloei staat. Mochten we ons ondanks alle drukte nog vervelen, dan kunnen we gaan duimen, dat de komende nachten met lichte vorst geen schade geeft aan de bloesems van pruimen en perzik.

Iedereen heel veel succes en/of sterkte en/of beterschap gewenst in deze vreemde en akelige tijd!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jo

Bedankt voor je berichten,echt mooi om te lezen.

Lies

‘t Wordt mooi/mooier/mooist, Diana !
Ook voor jullie ‘sterkte’, en geniet waar mogelijk !
Lie(f)s.

Job reitsema

Zit in het noorden , dus iets later alles. Pruimen en perzik bloeien buiten nog niet, wel de lokale kroospruim ‘Wichters”. Hoop op geen vorstschade. perzik in de kas is al deels uitgebloeid. Hoe zit het met uitgebloeide bloesem en vorstschade. trouwens ook mijn zandperen bloeien deels al.

Carine p

Dag Diana,
Klopt wat je schrijft. Een vries tijdens de bloesem kan fataal zijn, maar dit hangt ook af van de graden en vooral hoelang het blijft vriezen. Als het maar -1 is tijdens bv de ochtend uren en nadien opnieuw positieve temperaturen, kan de bloesem dit nog verdragen. Eenmaal bevrucht en bij kleine vruchtjes zal de schade minder erg zijn. Hier staan momenteel alle kersen, peren, perzikbomen in bloesem en de abrikozen hebben reeds kleine vruchten. 2 opeenvolgende nachten rond vries temperatuur gehad gedurende 2 uurtjes, maar geen schade.
Groetjes carine

Margriet M

Whow, Diana dat ziet er goed uit! Waar haar je de tijd vandaan om dat allemaal naast jullie gewone bezigheden allemaal te doen. Maar ik kan me voorstellen dat het enorm leuk is om dit te doen. Heel veel succes en plezier ermee.
P.S. de tomatenplanten met die vlekken heb ik toch weggegooid, blaadjes werden slap, daarnaast dacht ik ik heb nog tijd en zaad genoeg om nieuwe te zaaien, dus dat is geen probleem. Maar idd wat ben ik in deze tijd blij met mijn tuintje, daar is altijd wat te doen zodat verveling een onbekend woord is. Heel veel sterkte allemaal en blijf gezond

Stella

Super ,altijd weer de Diana’s mooie moestuin op mijn telefoon zo handig als ik in mijn serre zit om vlug wat op te zoeken, zo blij dat ik vandaag hier in België toch nog aan plantjes ben geraakt met de lockdown, En aan zaad dat ik was vergeten te bestellen .Bedankt voor de hulp en blijf gezond

Tineke Dassen

Hallo Diana, ik kijk al uit naar je vernieuwde site . En ja, onze hobby is eindeloos, in de kas, buiten, áltijd wat te doen. Hoewel, valkuil zul jij ook wel kennen .
Vraagje, vorige week begonnen met zaaien, alleen wortels en plantui in de volle grond. Nu na de vorst? Zeg je, doe maar opnieuw?
Groetjes Tineke

Anoniem

OK, ik wíst dat jij ervaring had. Dan vertrouw ik daarop. Dankjewel

Gjermund

Aanzet tot nieuwe site ziet er mooi uit. Kijkt er uit naar de nieuwe indeling van de eenjarigen database, wordt zo wel erg verleidelijk om te gaan bladeren

Madeleine

Hej Diane, heb je site pas net ontdekt en sinds begin van t jaar huurder van 100m2 moestuin. Twee jaar niks aan gedaan dus nu eerst bezig met achterstallig onderhoud. Vind je site mega inspirerend en de peak previews van je nieuwe site zien er top uit. Verheug me erop hier veel te leren. Hartelijke groet, Madeleine

Madeleine

Sorry! Spelfout, Dian-a ☺️

Maarten

Ooeh, die nieuwe site gaat er mooi uitzien. Vervelend alleen dat het dan wel erg moeilijk wordt de verleiding te weerstaan om alles te willen planten

Hier binnenkort ook weer beginnen, moestuin is al klaar gemaakt, met nog een paar preien van vorig jaar die er binnenkort uit kunnen. Achter in de tuin heeft een nieuwe palmkool zich gevestigd, dat is ook altijd wel leuk te zien (wel behoorlijk kaalgevreten al meteen, maar misschien gaat hij het redden), en ik denk dat er overal worteltjes aan het opkomen zijn, dus die hebben zich vorig jaar ook goed zelf verder uitgezaaid.

Heb er al weer helemaal zin in, maar nog even geduld met het vorstrisico. Beter laat dan nooit!

Danielle

Ik ben een fan van eenjarigen zaaien maar mis telkens in de beschrijvingen of het licht of donkerkiemers zijn. Ik denk dat het zaad al dan niet bedekken belangrijk is . Is dit in de zaaiagenda wel vermeld ?

RIKIE LANSINK

Hallo Ruurd en Diana.
Wij hebben ook een moestuin, we willen er graag enkele asperge planten in zetten. Wanneer en waar kan je die kopen. Misschien weten jullie een adres.
Alvast bedankt voor de reactie Gr Rikie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties