Tomaten in 2020

Ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is; tomaten zijn misschien wel mijn grote liefde in de moestuin. Vlak knolvenkel niet uit, en pepers, komkommers, palmkool, basilicum. En aardbeien natuurlijk, appels ook, doperwtjes, pompoenen. En sperziebonen niet te vergeten, oh, en blauwe bessen uiteraard. Afijn, eigenlijk is alles leuk en lekker in de moestuin. Maar het extra leuke van tomaten is dat ze zo veelzijdig zijn. Je kunt ze rauw eten, er soep of saus van maken, ze zijn heerlijk in salades maar net zo lekker in een pasta, gedroogd, gebakken, gegrild, ingemaakt als saus, jam, chutney, ketchup, en noem maar op. En ze zijn ook nog eens heel leuk, van mini-bestomaatjes tot XXL-vleestomaten, en dan ook nog in al die vrolijke kleurtjes, al dan niet gemarmerd of met streepjes of vlekjes.

Ik houd ook van de geur van tomatenplanten, ik vind het niet lekker ruiken maar wel heel zomers. Elk jaar zaai ik een aantal nieuwe rassen (er bestaan er meer dan 12.000!!), maar ook wat oude bekende (omdat ze heel lekker zijn en/of een heel goede opbrengst geven). Dit jaar zijn de tomaatjes in de herhaling onder andere Blush, Candy Sweet Icicle, Sprite (jawel :-)), Dwarf Beryl Beauty, Granny Smith, Gary Ibsens’s Gold en Alice Dream. Daarvan weet ik ongeveer wat ik kan verwachten. En dat is heel fijn want ik weet dat het goed is. Maar ook heel leuk (en spannend) zijn de voor mij nieuwe rassen. Wat voorbeelden:

Tomaat Tomatoberry, heeft zichzelf op een hoogte van 75 centimeter getopt, ik hoop dat er nog een dief komt waar ik een stam van kan maken, maar zelfs zonder dat is de opbrengst meer dan prima. En als je goed kijkt zie je al 2 rijpe tomaatjes!
Dit is Tomaat Boar’s Tooth, zelfs onrijp al mooi!
Tomaat Lucid Gem, zou zoveel op het ras Alice Dream lijken dat er wordt gedacht dat het wellicht hetzelfde ras is. Alleen daarom al vond ik het leuk om ze eens allebei te zaaien, en voorlopig zie ik al wat verschillen, ik ben benieuwd naar de overeenkomsten en/of verschillen in vroegheid en smaak en zal dat later zeker in de database beschrijven

Ik schreef al dat ik dit jaar de (struik)tomaat Sprite weer teel. Dat is voor de 5e of 6e keer (en niet voor niets, want ze is vroeg en geeft aan groeikrachtige gezonde planten heel veel roma-cherrytomaatjes die niet sappig maar wel heel zoet en lekker zijn). Er waren keren dat het niet zo goed ging met de teelt, bijvoorbeeld omdat de planten zo zwaar werden dat ze langs de stok ineen zakten. En dus had ik voor dit jaar wat leuks bedacht: Ik zet er per plant een kolom van roestvrijstaal gaas omheen, dan kan ze daar ‘bevallig’ doorheen groeien en bloeien, wordt ze stevig overeind gehouden, etc..

2 x Tomaat Sprite in een kooi, foto eind mei gemaakt
Dezelfde 2 planten, 3 weken later

En natuurlijk rijpen de eerste tomaatjes al, ze is altijd één van de eerste tomaatjes die we kunnen oogsten, zie de foto bovenaan dit blog. Maar er is één ding. Ruud zegt: “Hoe ga je die nou plukken in die kooi?”. Uhh… ja, daar had ik misschien niet heel goed over nagedacht. Je ziet op de foto het grijzige/wazige van de mazen van het gaas en daarbinnen rijpen dus tomaatjes. Ik kan de gaaskolommen niet meer verzetten want dan breken er heel veel bloeiende takken. Nou ja, dan pluk ik maar wat er buiten het gaas groeit en kan ik aan het einde van de zomer de dan ongetwijfeld overrijpe of rotte tomaatje die binnen het gaas groeien misschien nog gebruiken om er zaden van te oogsten. En anders verwacht ik volgend jaar wel wat zaailingen in de kas te vinden. Gelukkig geeft ze heel veel tomaatjes, en ik probeer vanaf nu bloeiende takken vooral voorzichtig buiten het gaas te leiden :-).

Dan nog even de link naar mijn blog op de website van Pokon. Ik bedacht dat het misschien leuk zou zijn om eens niet over groenten of fruit of kruiden te schrijven maar om foto’s van onze tuin te maken en te laten zien. Daarom kun je daar via 10 foto’s min of meer zien hoe onze tuin er op dit moment uitziet: Een rondje door de moestuin

Tot slot nog 1 foto, ook van een tomaat, dit is de Red Fig en die heb ik na het maken van de foto als eerste tomaat van 2020 geoogst!

p.s.: voor de mensen die mijn vorige blog ook lazen: de duif is weg. Ik keek vanmorgen en ze zat niet meer tussen de aardappelen of elders in de tuin. En er lagen ook geen veertjes, dus ik neem aan dat ze ook niet ten prooi ie gevallen aan welk dier dan ook. Eind goed al goed!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Coos

Misschien volgende keer gaas gebruiken met grotere maas. Zodat je hand, en de tomaten, er doorheen kan. Wel stabiliteit en ook kunnen plukken

ChristIne D'hoest

Hallo Diana,

Het is nu mijn derde jaar dat ik tomatan kweek. Het dieven blijft het moeilijkste onderdeel. Elk jaar stel ik vast dat ik het toch niet helemaal onder de knie krijg.
Mag ik een suggestie doen voot 2021?

Is het niet mogelijk om 1 plant te volgen vanaf de start tot het einde, zodat we elke week kunnen zien wat je gediefd hebt en wat niet?
Misschien maakt dit het wat duidelijker want nu heb ik soms het gevoel dat ik maar wat aanmodder.

Toch al heel dankbaar voor alle tips en tricks.
Christine

Ria

Hallo Christine,

Over tomaten dieven is op deze website heel wat informatie te vinden. Heb je bijvoorbeeld al hier gekeken:
https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/
of hier:
https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/test-tomaten-dieven/

Veel succes,
Ria

christine

Super bedankt. Heel duidelijk.

Lies

Je vele werk wordt beloond, Diana/Ruud, als ik al die schoonheden zie.
Lie(f)s.

Elly Groenewegen

Súpergaaf Diana!! Ik hou ook zo veel van tomaten, heb alleen één probleem, ik wil liever niet spuiten, maar heb nu al 2 jaren phytophtera in de tomaten én de aardappelen gehad en de boeren om ons heen willen graag dat ik wél spuit, omdat ik anders hun gewassen ook weer besmet …. heb jij tips??

Carine p

Dag Elly,
Ik heb hier in de tomatenplanten (buiten) voor het eerst sinds lange tijd ook phytophtora. Om te vloeken….. het weer zit niet echt mee…. 30 à 35 graden, dan weer regen en vochtig weer, zwoel, terug warm en terug regen. Hier kan je niet veel tegen doen, het ideale weer voor de schimmels. Ik heb gisteren zo’n 3/4 weggesneden. Bladeren, takjes en zelfs tomaatjes …. ik probeer alles weg te knippen waar de schimmel aanwezig is in de hoop dat derest van de plant niet aangetast wordt. Gooi vooral de resten van de planten weg of verbrand deze, zodat de schimmel zich niet verspreid.lgroetjes
Carine

Margriet M

Hallo Elly
Ik teel ook al jaren tomaten in de volle grond, waar ik met het kopen van tomatenzaad en pootaardappelen wel heel erg op let is de resistentie tegen Phytopthora en of tomaten geschikt zijn voor teelt in de volle grond. Wel houd ik me heel goed aan de wisselteelt van minimaal 4 jaar.
Misschien heb je er wat aan, heel veel succes en mooi tuinjaar gewenst.
groetjes Margriet

Esther H

Hallo Elly,
Vervelend dat je zo’n last hebt van die rotziekte. Vera Greutink heeft vorig jaar een aantal resistente rassen getest, zie dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3eLwgpBb-Go
Misschien kun je dat proberen volgend jaar. En ook natuurlijk de tips van Diana en Margriet 🙂
Groetjes,
Esther

Elly

Dank voor jullie antwoorden allemaal! Het is en blijft lastig dus 😉 maar volgend jaar ga ik aan de slag met de meer resistente rassen, wie weet gaat dat beter …. en misschien een kas om ze in te kweken, het is zo jammer om het niet meer te doen!! hartelijke groet, Elly

Etty

Kijk eens bij neenolie

Margriet M

Hallo Diana
Ik heb even naar de foto’s op de website van POKON gekeken,
Wat een leuke tuin, ziet er heel erg gezellig uit. Het doet het ook weer erg goed zo te zien. Wij hebben ook overal bloemen bij staan die een goede invloed hebben op het gewas.
Wij hebben al wel paprika en Spaanse pepers geoogst, maar nog geen tomaten, maar bij ons staan ze ook geen van allen in een kas.
gisteren heerlijk de eerste stokboontjes gegeten. Ik heb een vraagje , De peper Madame Jeannette hoort die geel of blauw/paars te bloeien.
ik heb nl er twee planten van, de ene bloeit geel de ander paars/blauw RARA hoe kan dat. Mijn andere pepers bloeien wit. Ik hoop dat jij of iemand anders het weet, alvast hartelijk dank. Groetjes Margriet

De Mecheleer Barbara

Green doctor is ook zo een terugkomer bij ons.

Stella

Hallo Diana, ik heb dit jaar ook sprite gezaaid en mij al afgevraagd hoe ik het moet doen met die lange volle takken die op de grond liggen ik heb er omgedraaide bloempotten onder gezet .Ik kan er dan nu niks meer aan doen denk ik ,wel lastig om te plukken .ik kan er niet goed meer tussen alhoewel ze ver uit elkaar staan.
Er was er al eentje rijp, de liguria’s beginnen ook ,en candy sweet icicle heb ik ook staan ben benieuwd .Het tomatenseizoen kan beginnen ,hopelijk veel lekkere tomaten dit jaar

Michel

Goedemorgen Diana .
Hier ook lekker tomaten komkommers en paprika’s aan het oogsten wat een weelde hebben we toch heerlijk
Nu is het zo dat er aan 1 tomaat een hele grote denk zo’n 20 cm doorsnee een tomaat is gaan scheuren denk uit weelde hij is wel droog ,
Kan dit door te veel bemesting komen ?
En wat fijn van die duif mooi verhaal.
Gr Michel

Esther H

Hoi Diana en Ruud,
Tomaten zijn de bom 🙂 Hopelijk smaakte de Red Fig goed! Het is altijd erg inspirerend om te lezen wat je allemaal over de verschillende tomatensoorten zegt. Hier beginnen de eerste tomaatjes ook te rijpen en de Garnet (waarvan ik de zaden van jullie heb) is één van degenen met een blosje! Ik zou er bijna naast gaan zitten om ze aan te moedigen.
Het pokon-blog met het rondje over de moestuin was ook erg leuk! Dat zou ik wel vaker willen zien.
Groetjes,
Esther

Bart

Dag Diana,
Ik adviseer om Chrysanten gaas te nemen voor je Sprit tomaten dat gaas heeft een maaswijdte van 10 cm daar kan je hand Makkelijk doorheen

Bregje

Wat je ook kunt doen is de spirit ondersteboven telen dus in een zak en dan aan de onderkant een gat maken en dan ophangen. Watergeuzen gaat dan ook best makkelijk en en alles hangt dan naar beneden.

Simone

Omdat ikzelf in het bezit ben van een kasje en gelukkig geen last heb van phytopthora maar het wel zie bij mede tuinders met volle gronds tomaten wil ik het volgende doorgeven . Ik zag via Google mensen die de planten bespuiten met een oplossing van aspirine in water. De tomatenplanten krijgen dan een schok waardoor ze zich gaan verweren en sterker worden . Het houdt in elk geval langer de planten vrij van phytopthora dus het proberen waard.

Vr.gr Simone

Mar Zijlstra

Hallo Diana,
Ik ben even in verwarring; in een van uw tuindagboeken staat dat je na vroege aardappels stamboontjes kunt zaaien. Ons tuintje is ingedeelde zoals u dat voorstelt bij ‘wisselteelt,, nl., kool, blad, vrucht, ui/wortel, aardappel en bonen. In uw dagboek-verslag zegt u dat stamboontjes als nateelt na oogst vroege aardappel best kan omdat daar het jaar erop toch kool komt…..en dit begrijp ik dus niet, want volgens uw wisselteelt-volgorde komt daar dan weer bonen. Graag uw advies ( voordat ik van de week de aardappels oogst em stamboontjes daar ga zaaien.
Met vriendelijke groeten,
Mar Zijlstra.

Els

Dag Diana, ik volg je blog al enkele jaren, met veel plezier lees ik je ‘avonturen’.
Ik heb ook een kas, met tomaten en pepers, en ik heb hier het probleem dat heel veel bloemetjes gewoon bruin worden en afvallen. Voorlopig hangen er dus enkel tomaten aan de onderste tros, en tros 2 en 3 zijn gewoon leeg. De kas staat in volle zon, maar deur en ramen staan steeds open. Kan je me hier mee helpen?
Alvast bedankt,
Els

Linda

Dag Diana,
Ik heb dit jaar voor het eerst litchitomaten in de kas staan. Ze zagen er op de foto zo schattig uit toen in de zaden bestelde. Nu blijkt (achteraf pas recherche te doen) dat die plant helemaal onder de stekels zit. Zowel de stelen als de bladeren en de plant wel 250cm kan worden! Ik vind het zonde om de plantjes (nu nog maar 20cm groot) er nu al uit te trekken, ik wil ze toch een kans geven en de vruchten proeven. Het dieven met dikke handschoenen aan is nu al een pijnlijke bezigheid.
Heb jij ervaring met dit ras? En hoe kan ik de plant het beste klein houden? Hooguit een meter tot 1,5 lijkt me groot zat. en kan ik de bladeren er gewoon voor een groot gedeelte afknippen en er maar een paar aan laten?
Groet, Linda

MP

Helaas is het in mijn kas ,vol met tomaten en komkommers, nu gevaarlijk terrein: we hebben visite van de franse veldwesp…zodra we de kas inkomen, komen ze heel agressief op je af en steken! Iemand n idee om ze te verjagen????

Carine p

Dag MP,
Bizar dat het de Franse veldwesp is, deze zijn normalerwijze niet erg agressief en steken alleen in geval van gevaar. Ze maken kleine nesten, makkelijk terug te vinden aan takken, bovenaan en aan randen in de koude kast, onderkant vuilbakken etc. Wat ik zou doen is bij zonsondergang beschermd de koude kast binnengaan met spuitbus oftewel heel vroeg ‘s morgens.
Grt carine

MP

Bij binnenkomst vliegen ze meteen op je af. Al een paar keer gestoken!

kees

heb 2 komkommerplanten in de kas. Veel vruchten met een bloem.
maar deze zijn wel klein en groeien haast niet. (Onbekend soort) de komkommer is max. 3 cm groot.
Wat zou er mis zijn gegaan?
Ik weet het niet. Water genoeg.

Katherine

Beste Diana,

Wat hebben een geweldige site over de moestuin. Ik heb veel geleerd van je post over tomatenplanten! Vooral het dieven is veel inzichtelijker nu.

Ik ben dit jaar zelf een klein moestuin begonnen en heb twee tomatezaadjes uit laten groeien tot al vrij grote plantjes. De tomatenplantjes zijn by far het meest arbeidsintensief, maar ook heel mooi om ze snel te zien groeien. Ik heb de hoofdstam opgebonden, maar ik merk nu dat de onderste takken beginnen te hangen en over de grond liggen. Hij lijkt een beetje te gaan woekeren. Moet ik die takken ook opbinden of is het dan het verstandigste om ze te verwijderen? Aan de top van mijn tomatenplantjes vind ik nu al wat hele kleine bloemetjes, dus dat is hoopvol!

En nog een laatste vraag: als je het over het verwijderen van blad hebt, bedoel je dan echt blad of al zo’n zijtak?

Bedankt alvast,

Groet,
Katherine

Ria

Hallo Katherine,

Je hebt het over de hoofdstam die je hebt aangebonden, prima. En je zegt dat je hebt gediefd, ook goed.
Maar wat bedoel je dan met zijtakken en met takken die op de grond hangen? Zouden dat dan toch dieven kunnen zijn die je niet weggehaald hebt?

Met blad verwijderen wordt echt blad bedoeld.

Groetjes,
Ria

Katherine

Beste Diana en Ria,

Dit betekent inderdaad dat de ‘onderste takken’ gewoon dieven zijn! Die ga ik dan verwijderen.

Veel dank voor jullie hulp!

Groet,

Katherine

Stella

Hallo Diana,
Dit jaar ook voor de eerste keer Candy sweet icicle gezaaid ,raar maar waar zijn het geen rode tomaatjes ,maar geel,oranje met een puntje eraan en een beetje gestreept, het zaad heb ik gekocht op een tomatendag in het arboretum van kalmthout. Iemand zei dat het blush was .Kan dit zaad gekruist zijn ?
Had ook mijn liguria’s gezaaid van zelf genomen zaad en die zijn ook niet uniform ,ook struiken jij die meer puntig zijn.Als je zelf zaad neemt kan het dan zijn dat dit door de andere rassen beinvloed word ?
Groetjes Stella

Stella

Hallo Diana ,het is duidelijk blush ,en 1 tje dat wat roder ziet ,niet erg want ze zijn lekker
Ze zullen verkeerd zaad in het pakje gedaan hebben ,.kan geen foto zetten .
Volgend seizoen zoek ik wel voor zaad van Candy .
Grts Stella

g bonke.

hallo Diane en ruud .
Geweldig al die verhalen van en over tomaten

Ook bij ons in de kas een warboel van dieven.
dus nu ook de grote dieven verwijderen.

groet,greet.

Simone Zuijderwijk

Hallo Diana,
Dit jaar hebben we voor het eerst een tuinkas, ik ben nogal “los gegaan” met de tomatenplanten…. Dat worden vele kilo’s denk ik! Daarom ben ik alvast wat aan het oriënteren hoe ik deze kan inmaken om de hele winter ervan te kunnen eten en ook niets verloren te laten gaan. Op jouw site staan meerdere recepten die ik zeker ga proberen (alvast bedankt hiervoor).
Maar als ik de recepten goed begrijp, gaat de hete saus zo de pot in en klaar?
Elders op internet zeggen ze dat de potten dan vervolgens nog geweckt moeten worden. Dat het vacuüm trekken niets zegt en dat ze echt 1 of 2 uur moeten koken in de pot. Wat is nu waar??
Ik zou het zonde vinden als mijn harde werk straks voor niets is geweest en de potten toch bederven! Maar als het niet hoeft, scheelt het weer werk natuurlijk…..

Kevin Broekhuizen

Hoi Diana,

Wat een fantastische blogs zeg, wat mag ik toch een hoop van U leren, ik ben zelf een groot tomaat liefhebber en wil ook mijn kennis binnen deze plant blijven vergroten heb zelf een kas van 2,40m lang, 1,20m breedt en maar 1,10m hoog, daardoor zoek ik vooral dwerg soorten, kleine struiken tot 70 a 80 cm hoog of stamtomaten die onder de 100 cm zijn uw database is daar een fantastische hulp bij ook voor de soorten die ik wel buiten ga proberen, tegenwoordig zijn de zomers erg heet en hoop dat er meer mogelijk gaat zijn kwa soorten voor buitenteelt hierdoor. Mijn vraag: na het lezen van al uw blogs over tomaten, lukt het mij echter niet te vinden waar u de zaden besteld, zelf bestel ik bij vreeken maar die hebben veel van de soorten die U benoemd in de blogs niet in hun online winkel liggen. Nu was ik benieuwd waar U de zaden besteld.

Alvast bedankt.

Met Vriendelijke Groet,

Kevin

Kevin Broekhuizen

Ooowh wat fijn dan ga ik daar eens even kijken, harstikke bedankt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties