Tomaten in 2020

Ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is; tomaten zijn misschien wel mijn grote liefde in de moestuin. Vlak knolvenkel niet uit, en pepers, komkommers, palmkool, basilicum. En aardbeien natuurlijk, appels ook, doperwtjes, pompoenen. En sperziebonen niet te vergeten, oh, en blauwe bessen uiteraard. Afijn, eigenlijk is alles leuk en lekker in de moestuin. Maar het extra leuke van tomaten is dat ze zo veelzijdig zijn. Je kunt ze rauw eten, er soep of saus van maken, ze zijn heerlijk in salades maar net zo lekker in een pasta, gedroogd, gebakken, gegrild, ingemaakt als saus, jam, chutney, ketchup, en noem maar op. En ze zijn ook nog eens heel leuk, van mini-bestomaatjes tot XXL-vleestomaten, en dan ook nog in al die vrolijke kleurtjes, al dan niet gemarmerd of met streepjes of vlekjes.

Ik houd ook van de geur van tomatenplanten, ik vind het niet lekker ruiken maar wel heel zomers. Elk jaar zaai ik een aantal nieuwe rassen (er bestaan er meer dan 12.000!!), maar ook wat oude bekende (omdat ze heel lekker zijn en/of een heel goede opbrengst geven). Dit jaar zijn de tomaatjes in de herhaling onder andere Blush, Candy Sweet Icicle, Sprite (jawel :-)), Dwarf Beryl Beauty, Granny Smith, Gary Ibsens’s Gold en Alice Dream. Daarvan weet ik ongeveer wat ik kan verwachten. En dat is heel fijn want ik weet dat het goed is. Maar ook heel leuk (en spannend) zijn de voor mij nieuwe rassen. Wat voorbeelden:

Tomaat Tomatoberry, heeft zichzelf op een hoogte van 75 centimeter getopt, ik hoop dat er nog een dief komt waar ik een stam van kan maken, maar zelfs zonder dat is de opbrengst meer dan prima. En als je goed kijkt zie je al 2 rijpe tomaatjes!
Dit is Tomaat Boar’s Tooth, zelfs onrijp al mooi!
Tomaat Lucid Gem, zou zoveel op het ras Alice Dream lijken dat er wordt gedacht dat het wellicht hetzelfde ras is. Alleen daarom al vond ik het leuk om ze eens allebei te zaaien, en voorlopig zie ik al wat verschillen, ik ben benieuwd naar de overeenkomsten en/of verschillen in vroegheid en smaak en zal dat later zeker in de database beschrijven

Ik schreef al dat ik dit jaar de (struik)tomaat Sprite weer teel. Dat is voor de 5e of 6e keer (en niet voor niets, want ze is vroeg en geeft aan groeikrachtige gezonde planten heel veel roma-cherrytomaatjes die niet sappig maar wel heel zoet en lekker zijn). Er waren keren dat het niet zo goed ging met de teelt, bijvoorbeeld omdat de planten zo zwaar werden dat ze langs de stok ineen zakten. En dus had ik voor dit jaar wat leuks bedacht: Ik zet er per plant een kolom van roestvrijstaal gaas omheen, dan kan ze daar ‘bevallig’ doorheen groeien en bloeien, wordt ze stevig overeind gehouden, etc..

2 x Tomaat Sprite in een kooi, foto eind mei gemaakt
Dezelfde 2 planten, 3 weken later

En natuurlijk rijpen de eerste tomaatjes al, ze is altijd één van de eerste tomaatjes die we kunnen oogsten, zie de foto bovenaan dit blog. Maar er is één ding. Ruud zegt: “Hoe ga je die nou plukken in die kooi?”. Uhh… ja, daar had ik misschien niet heel goed over nagedacht. Je ziet op de foto het grijzige/wazige van de mazen van het gaas en daarbinnen rijpen dus tomaatjes. Ik kan de gaaskolommen niet meer verzetten want dan breken er heel veel bloeiende takken. Nou ja, dan pluk ik maar wat er buiten het gaas groeit en kan ik aan het einde van de zomer de dan ongetwijfeld overrijpe of rotte tomaatje die binnen het gaas groeien misschien nog gebruiken om er zaden van te oogsten. En anders verwacht ik volgend jaar wel wat zaailingen in de kas te vinden. Gelukkig geeft ze heel veel tomaatjes, en ik probeer vanaf nu bloeiende takken vooral voorzichtig buiten het gaas te leiden :-).

Dan nog even de link naar mijn blog op de website van Pokon. Ik bedacht dat het misschien leuk zou zijn om eens niet over groenten of fruit of kruiden te schrijven maar om foto’s van onze tuin te maken en te laten zien. Daarom kun je daar via 10 foto’s min of meer zien hoe onze tuin er op dit moment uitziet: Een rondje door de moestuin

Tot slot nog 1 foto, ook van een tomaat, dit is de Red Fig en die heb ik na het maken van de foto als eerste tomaat van 2020 geoogst!

p.s.: voor de mensen die mijn vorige blog ook lazen: de duif is weg. Ik keek vanmorgen en ze zat niet meer tussen de aardappelen of elders in de tuin. En er lagen ook geen veertjes, dus ik neem aan dat ze ook niet ten prooi ie gevallen aan welk dier dan ook. Eind goed al goed!

47 reacties op Tomaten in 2020

Coos 26 juni 2020 om 18:38

Misschien volgende keer gaas gebruiken met grotere maas. Zodat je hand, en de tomaten, er doorheen kan. Wel stabiliteit en ook kunnen plukken

Ruud & Diana 26 juni 2020 om 22:18

Hallo Coos,
Ja, dat is een goede tip!
Het leek zo handig, is het ook en het werkt ook heel goed maar een klein deel van de oogst gaat helaas verloren doordat ik er niet bij kan.
‘Al doende leert men’ is voor mij wel vaker een passend gezegde 🙂
groetjes,
Diana

ChristIne D'hoest 27 juni 2020 om 18:07

Hallo Diana,

Het is nu mijn derde jaar dat ik tomatan kweek. Het dieven blijft het moeilijkste onderdeel. Elk jaar stel ik vast dat ik het toch niet helemaal onder de knie krijg.
Mag ik een suggestie doen voot 2021?

Is het niet mogelijk om 1 plant te volgen vanaf de start tot het einde, zodat we elke week kunnen zien wat je gediefd hebt en wat niet?
Misschien maakt dit het wat duidelijker want nu heb ik soms het gevoel dat ik maar wat aanmodder.

Toch al heel dankbaar voor alle tips en tricks.
Christine

Ruud & Diana 27 juni 2020 om 23:47

Hallo Christine en Ria (dankjewel voor het antwoorden!),
Oei, ik zie dat op de pagina van de test tomatendieven een aantal foto’s niet zichtbaar zijn, ik ga proberen om dat morgen of anders dinsdag te repareren.
Ik heb onze nieuwe tuinbuurvrouw vorige week geholpen om haar tomaten te dieven. De jonge diefjes verwijderen lukte haar prima, maar uiteindelijk groeiden onderin de planten nieuwe scheuten = ook dieven, en bij het splitsen koos ze niet maar bond beide ‘stammen’ aan waardoor het al snel een wirwar werd. De voorste planten heb ik samen met haar gediefd, de achterste moeten nog worden gedaan:
Tomaten wel en niet gediefd

Door het samen te doen snapt ze nu veel beter wat ze moet doen, daar kan geen tekst of filmpje tegenop, het is het leren dat er slechts 5 dingen belangrijk zijn: wat is de stam en waar gaat die heen, waar zit de top, waar zit de bloemtros, wat is een blad (en al het andere is een dief). Ik hoop dat je iemand in de buurt hebt die je er eens mee kan helpen want uiteindelijk werkt dat het beste, mijn buurvrouw kan het na 1 keer samen doen nu prima zelf. Maar ik zal volgend jaar ook eens nieuwe foto’s maken en een plant volgen.
groetjes,
Diana

christine 29 juni 2020 om 09:52

Super bedankt. Heel duidelijk.

Lies 26 juni 2020 om 20:20

Je vele werk wordt beloond, Diana/Ruud, als ik al die schoonheden zie.
Lie(f)s.

Elly Groenewegen 26 juni 2020 om 20:30

Súpergaaf Diana!! Ik hou ook zo veel van tomaten, heb alleen één probleem, ik wil liever niet spuiten, maar heb nu al 2 jaren phytophtera in de tomaten én de aardappelen gehad en de boeren om ons heen willen graag dat ik wél spuit, omdat ik anders hun gewassen ook weer besmet …. heb jij tips??

Ruud & Diana 26 juni 2020 om 22:23

Hallo Elly,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen want wij hebben het geluk dat we tomaten in de kas kunnen telen, en daar hebben we zelden of nooit last van phytophthora.
Voor buiten vrees ik dat ik geen andere tips voor je heb dan de gebruikelijke: zorg dat planten na regen snel op kunnen drogen, geef ze daarom een luchtige plaats in de wind (ze vermenigvuldigt zich vooral op natte plantdelen, zorg eventueel voor een afdakje. Phytophthora is en blijft een lastige en heel vervelende schimmelziekte. Er zijn wel ondertussen wat rassen die wat meer resistent zijn maar daar heb ik niet zoveel verstand van, misschien heeft iemand anders nog een tip voor je.
groetjes,
Diana

Carine p 27 juni 2020 om 16:01

Dag Elly,
Ik heb hier in de tomatenplanten (buiten) voor het eerst sinds lange tijd ook phytophtora. Om te vloeken….. het weer zit niet echt mee…. 30 à 35 graden, dan weer regen en vochtig weer, zwoel, terug warm en terug regen. Hier kan je niet veel tegen doen, het ideale weer voor de schimmels. Ik heb gisteren zo’n 3/4 weggesneden. Bladeren, takjes en zelfs tomaatjes …. ik probeer alles weg te knippen waar de schimmel aanwezig is in de hoop dat derest van de plant niet aangetast wordt. Gooi vooral de resten van de planten weg of verbrand deze, zodat de schimmel zich niet verspreid.lgroetjes
Carine

Margriet M 26 juni 2020 om 23:17

Hallo Elly
Ik teel ook al jaren tomaten in de volle grond, waar ik met het kopen van tomatenzaad en pootaardappelen wel heel erg op let is de resistentie tegen Phytopthora en of tomaten geschikt zijn voor teelt in de volle grond. Wel houd ik me heel goed aan de wisselteelt van minimaal 4 jaar.
Misschien heb je er wat aan, heel veel succes en mooi tuinjaar gewenst.
groetjes Margriet

Esther H 27 juni 2020 om 10:18

Hallo Elly,
Vervelend dat je zo’n last hebt van die rotziekte. Vera Greutink heeft vorig jaar een aantal resistente rassen getest, zie dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3eLwgpBb-Go
Misschien kun je dat proberen volgend jaar. En ook natuurlijk de tips van Diana en Margriet 🙂
Groetjes,
Esther

Elly 3 juli 2020 om 18:42

Dank voor jullie antwoorden allemaal! Het is en blijft lastig dus 😉 maar volgend jaar ga ik aan de slag met de meer resistente rassen, wie weet gaat dat beter …. en misschien een kas om ze in te kweken, het is zo jammer om het niet meer te doen!! hartelijke groet, Elly

Margriet M 26 juni 2020 om 22:57

Hallo Diana
Ik heb even naar de foto’s op de website van POKON gekeken,
Wat een leuke tuin, ziet er heel erg gezellig uit. Het doet het ook weer erg goed zo te zien. Wij hebben ook overal bloemen bij staan die een goede invloed hebben op het gewas.
Wij hebben al wel paprika en Spaanse pepers geoogst, maar nog geen tomaten, maar bij ons staan ze ook geen van allen in een kas.
gisteren heerlijk de eerste stokboontjes gegeten. Ik heb een vraagje , De peper Madame Jeannette hoort die geel of blauw/paars te bloeien.
ik heb nl er twee planten van, de ene bloeit geel de ander paars/blauw RARA hoe kan dat. Mijn andere pepers bloeien wit. Ik hoop dat jij of iemand anders het weet, alvast hartelijk dank. Groetjes Margriet

Ruud & Diana 27 juni 2020 om 23:03

Hallo Margriet,
Madamme Jeannette bloeit met witte bloempjes en geeft gekreukelde ietwat langwerpige zachtgele pepers, ze bloeit zeker niet in het geel (dat klinkt bijna als een baccatum) of paars (dat is eigenlijk bijna altijd een annuum). Op de pagina met informatie over de teelt van pepers kun je meer informatie vinden over de bloempjes van pepers, met foto’s, en over de belangrijkste soorten.
groetjes,
Diana

De Mecheleer Barbara 26 juni 2020 om 23:05

Green doctor is ook zo een terugkomer bij ons.

Ruud & Diana 27 juni 2020 om 23:04

Hallo Barbara,
Ja, hier ook, die ga ik zeker volgend jaar weer eens zaaien, valt ook in de categorie vroeg, veel en lekker!
groetjes,
Diana

Stella 27 juni 2020 om 06:28

Hallo Diana, ik heb dit jaar ook sprite gezaaid en mij al afgevraagd hoe ik het moet doen met die lange volle takken die op de grond liggen ik heb er omgedraaide bloempotten onder gezet .Ik kan er dan nu niks meer aan doen denk ik ,wel lastig om te plukken .ik kan er niet goed meer tussen alhoewel ze ver uit elkaar staan.
Er was er al eentje rijp, de liguria’s beginnen ook ,en candy sweet icicle heb ik ook staan ben benieuwd .Het tomatenseizoen kan beginnen ,hopelijk veel lekkere tomaten dit jaar

Michel 27 juni 2020 om 07:43

Goedemorgen Diana .
Hier ook lekker tomaten komkommers en paprika’s aan het oogsten wat een weelde hebben we toch heerlijk
Nu is het zo dat er aan 1 tomaat een hele grote denk zo’n 20 cm doorsnee een tomaat is gaan scheuren denk uit weelde hij is wel droog ,
Kan dit door te veel bemesting komen ?
En wat fijn van die duif mooi verhaal.
Gr Michel

Ruud & Diana 27 juni 2020 om 23:09

Hallo Michel,
Als het aan de voeding zou liggen zouden alle tomatenplanten dat soort tomaten moeten geven. Misschien heb je een tomaat die als bloem al een ‘meerling’ was.
Je kunt er op deze pagina meer over vinden, bijna onderaan die pagina bij het kopje ‘Gedrochten’:
groetjes,
Diana

Esther H 27 juni 2020 om 10:22

Hoi Diana en Ruud,
Tomaten zijn de bom 🙂 Hopelijk smaakte de Red Fig goed! Het is altijd erg inspirerend om te lezen wat je allemaal over de verschillende tomatensoorten zegt. Hier beginnen de eerste tomaatjes ook te rijpen en de Garnet (waarvan ik de zaden van jullie heb) is één van degenen met een blosje! Ik zou er bijna naast gaan zitten om ze aan te moedigen.
Het pokon-blog met het rondje over de moestuin was ook erg leuk! Dat zou ik wel vaker willen zien.
Groetjes,
Esther

Ruud & Diana 27 juni 2020 om 23:12

Hallo Esther,
Ohh, de Garnet vonden wij vorig jaar echt heerlijk, ik hoop jij ook! Ik ga haar zeker volgend jaar weer zaaien, een blijvertje hier :-).
En dankjewel voor de feedback, ik ga proberen te onthouden om wat vaker foto’s van de moestuin te maken en dus ook vaker zo’n ‘rondje door de tuin-blog’ te maken.
groetjes,
Diana

Bart 27 juni 2020 om 22:37

Dag Diana,
Ik adviseer om Chrysanten gaas te nemen voor je Sprit tomaten dat gaas heeft een maaswijdte van 10 cm daar kan je hand Makkelijk doorheen

Ruud & Diana 27 juni 2020 om 23:56

Hallo Bart,
Dankjewel voor de tip!! Ik ga gelijk even googelen.
groetjes,
Diana

Bregje 28 juni 2020 om 10:04

Wat je ook kunt doen is de spirit ondersteboven telen dus in een zak en dan aan de onderkant een gat maken en dan ophangen. Watergeuzen gaat dan ook best makkelijk en en alles hangt dan naar beneden.

Simone 28 juni 2020 om 16:12

Omdat ikzelf in het bezit ben van een kasje en gelukkig geen last heb van phytopthora maar het wel zie bij mede tuinders met volle gronds tomaten wil ik het volgende doorgeven . Ik zag via Google mensen die de planten bespuiten met een oplossing van aspirine in water. De tomatenplanten krijgen dan een schok waardoor ze zich gaan verweren en sterker worden . Het houdt in elk geval langer de planten vrij van phytopthora dus het proberen waard.

Vr.gr Simone

Mar Zijlstra 29 juni 2020 om 10:40

Hallo Diana,
Ik ben even in verwarring; in een van uw tuindagboeken staat dat je na vroege aardappels stamboontjes kunt zaaien. Ons tuintje is ingedeelde zoals u dat voorstelt bij ‘wisselteelt,, nl., kool, blad, vrucht, ui/wortel, aardappel en bonen. In uw dagboek-verslag zegt u dat stamboontjes als nateelt na oogst vroege aardappel best kan omdat daar het jaar erop toch kool komt…..en dit begrijp ik dus niet, want volgens uw wisselteelt-volgorde komt daar dan weer bonen. Graag uw advies ( voordat ik van de week de aardappels oogst em stamboontjes daar ga zaaien.
Met vriendelijke groeten,
Mar Zijlstra.

Ruud & Diana 29 juni 2020 om 11:22

Hallo Mar,

Ik ben al enige jaren bezig om de vruchtwisseling enigszins los te laten. Maar als je die strikt aan wilt houden moet je bedenken dat een nateelt ook een teelt is (en dus ook meedraait in de vruchtwisseling). En als de volgorde dus is:
Kool / Blad / Vrucht / Wortel / Aardappel / Peulvruchten
Dan teel je als nateelt na Aardappelen de bonen (Peulvruchten) en kom je daarna (volgend voorjaar) weer bij het begin uit = Kool

Misschien nog een handig weetje om de volgorde te onthouden: als je de volgorde iets opschuift maar uiteraard wel in dezelfde volgorde aanhoudt, kunnen de eerste letters de beginletters van een zin vormen:
“Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden”. En dat staat dan voor:
A van Aardappelen – P van Peulvruchten – K van Koolgewassen – B van Bladgewassen – V van Vruchtgewassen – W van Wortelgewassen

Maar het feit dat een nateelt (en ook voorteelt) ook mee moeten draaien maakte dat ik de vruchtwisseling zo ingewikkeld vond dat ik die lastig vol kon houden met het beperkte aantal vakken dat ik heb. En daarnaast zag ik in de berm dezelfde brandnetels jaren naast elkaar staan en tussen fluitenkruid, paardenbloemen, gras en distels. En nu zaai ik dus naast een rijtje bietjes gewoon sla, en daarnaast zet ik wat kolen en daarnaast wat bloemen of kruiden, en dan weer een rijtje bonen, etc. Oftewel een kakofonie van verschillende planten lokt verschillende bestuivers naar de tuin, gaat plagen tegen omdat er geen grote groepen planten van dezelfde soort naast elkaar staan, etc. De uitzondering zijn hier aardappelen, voor het gemak, de oogst en de kans op aardappelziekte zet ik die nog altijd in 1 vak bij elkaar en die staan dus ook elk jaar op een andere plek, alle andere soorten mix ik zoveel mogelijk. En pompoenen zet ik bij elkaar, omdat ik ze in een rek laat klimmen.

groetjes,
Diana

Els 29 juni 2020 om 12:32

Dag Diana, ik volg je blog al enkele jaren, met veel plezier lees ik je ‘avonturen’.
Ik heb ook een kas, met tomaten en pepers, en ik heb hier het probleem dat heel veel bloemetjes gewoon bruin worden en afvallen. Voorlopig hangen er dus enkel tomaten aan de onderste tros, en tros 2 en 3 zijn gewoon leeg. De kas staat in volle zon, maar deur en ramen staan steeds open. Kan je me hier mee helpen?
Alvast bedankt,
Els

Ruud & Diana 30 juni 2020 om 08:01

Hallo Els,
Dat is jammer! Heb je daar elk jaar last van?
Ik neem aan dat je (vrijwel) elke dag tikt en dat dat het probleem dus niet is?
Hier zijn nu ook een aantal bloempjes afgevallen (ze worden dor en bruin en vallen af, waardoor je bloemsteeltjes met bruin stukje uiteinde ziet. Hier kwam dit door de warmte, ruim 30 graden buiten betekende vorige week ruim 55 graden in de kas. Nu de temperatuur weer lager is worden bloempjes weer bevrucht, maar als de temperatuur te hoog wordt vallen bloempjes onbevrucht af. Googel even op ’tomato flower drop’ voor meer informatie.
Het is ook nog mogelijk dat de luchtvochtigheid in je kas te hoog is, ondanks goed luchten. Planten minder dicht op elkaar zetten of blad verwijderen kunnen dan ook helpen.
En uiteindelijk kan het kalken van de ramen helpen (of met vitrage of schaduwdoek of iets dergelijk de kas afschermen tegen heel veel zon want uiteindelijk verlaagt dat ook de temperatuur.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!!
Diana

Linda 30 juni 2020 om 09:40

Dag Diana,
Ik heb dit jaar voor het eerst litchitomaten in de kas staan. Ze zagen er op de foto zo schattig uit toen in de zaden bestelde. Nu blijkt (achteraf pas recherche te doen) dat die plant helemaal onder de stekels zit. Zowel de stelen als de bladeren en de plant wel 250cm kan worden! Ik vind het zonde om de plantjes (nu nog maar 20cm groot) er nu al uit te trekken, ik wil ze toch een kans geven en de vruchten proeven. Het dieven met dikke handschoenen aan is nu al een pijnlijke bezigheid.
Heb jij ervaring met dit ras? En hoe kan ik de plant het beste klein houden? Hooguit een meter tot 1,5 lijkt me groot zat. en kan ik de bladeren er gewoon voor een groot gedeelte afknippen en er maar een paar aan laten?
Groet, Linda

Ruud & Diana 30 juni 2020 om 09:50

Hallo Linda,
Ik heb in de database van eenjarige soorten een pagina over de litchitomaat geschreven: Solanum sisymbriifolium
Ik zou haar met een zo groot mogelijke kluit uitgraven en dan toch verplanten (direct na het verzetten flink water geven en dat nog een paar keer in de komende 2 weken doen). Ik zou haar niet in de kas houden want de plant wordt inderdaad letterlijk manshoog en vrij breed, ik zou het zelf geen optie vinden om de planten tussen tomaten en paprika’s, komkommers, etc. te zetten, veel te scherpe stekels. Klein houden is geen optie als je de vruchten wilt proeven want hier bloeiden de planten pas vanaf een hoogte van ongeveer 150 centimeter.
groetjes,
Diana

MP 1 juli 2020 om 08:10

Helaas is het in mijn kas ,vol met tomaten en komkommers, nu gevaarlijk terrein: we hebben visite van de franse veldwesp…zodra we de kas inkomen, komen ze heel agressief op je af en steken! Iemand n idee om ze te verjagen????

Carine p 1 juli 2020 om 14:18

Dag MP,
Bizar dat het de Franse veldwesp is, deze zijn normalerwijze niet erg agressief en steken alleen in geval van gevaar. Ze maken kleine nesten, makkelijk terug te vinden aan takken, bovenaan en aan randen in de koude kast, onderkant vuilbakken etc. Wat ik zou doen is bij zonsondergang beschermd de koude kast binnengaan met spuitbus oftewel heel vroeg ‘s morgens.
Grt carine

MP 1 juli 2020 om 15:19

Bij binnenkomst vliegen ze meteen op je af. Al een paar keer gestoken!

kees 4 juli 2020 om 16:59

heb 2 komkommerplanten in de kas. Veel vruchten met een bloem.
maar deze zijn wel klein en groeien haast niet. (Onbekend soort) de komkommer is max. 3 cm groot.
Wat zou er mis zijn gegaan?
Ik weet het niet. Water genoeg.

Ruud & Diana 4 juli 2020 om 17:23

Hallo Kees,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen want ik ken je omstandigheden niet (wanneer gezaaid, welk ras, wanneer en welke voeding, etc.). Ik kan alleen maar zeggen dat ik 7 komkommers heb kunnen oogsten maar de planten en jonge komkommertjes die nog in de planten hangen sinds een week stilstaan, zowel de dagen als nachten zijn nu koel, en ik verwacht dat de planten weer gaan groeien en komkommers gaan produceren/groeien wanneer het richting volgend weekend weer warmer wordt. Ik hoop dat dat ook voor jouw komkommers geldt!
Dian

Katherine 4 juli 2020 om 23:42

Beste Diana,

Wat hebben een geweldige site over de moestuin. Ik heb veel geleerd van je post over tomatenplanten! Vooral het dieven is veel inzichtelijker nu.

Ik ben dit jaar zelf een klein moestuin begonnen en heb twee tomatezaadjes uit laten groeien tot al vrij grote plantjes. De tomatenplantjes zijn by far het meest arbeidsintensief, maar ook heel mooi om ze snel te zien groeien. Ik heb de hoofdstam opgebonden, maar ik merk nu dat de onderste takken beginnen te hangen en over de grond liggen. Hij lijkt een beetje te gaan woekeren. Moet ik die takken ook opbinden of is het dan het verstandigste om ze te verwijderen? Aan de top van mijn tomatenplantjes vind ik nu al wat hele kleine bloemetjes, dus dat is hoopvol!

En nog een laatste vraag: als je het over het verwijderen van blad hebt, bedoel je dan echt blad of al zo’n zijtak?

Bedankt alvast,

Groet,
Katherine

Ria 5 juli 2020 om 08:08

Hallo Katherine,

Je hebt het over de hoofdstam die je hebt aangebonden, prima. En je zegt dat je hebt gediefd, ook goed.
Maar wat bedoel je dan met zijtakken en met takken die op de grond hangen? Zouden dat dan toch dieven kunnen zijn die je niet weggehaald hebt?

Met blad verwijderen wordt echt blad bedoeld.

Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 5 juli 2020 om 10:07

Hallo Ria (en Katherine),
Ja, ik dacht bij het lezen van de vraag ook gelijk ‘onderste takken?’.
Het klinkt een beetje als onze nieuwe tuinbuurvrouw die ook heel goed begrijpt wat dieven zijn; die kleine scheutjes in de bladoksels. Maar toen ik later ging kijken had ze ook dieven van meer dan een meter die zij zijtakken noemde. Als een dief niet meer lijkt op zo’n schattig klein diefje is het overzicht vaak weg en wordt alles maar opgebonden. En ik zag bij mijn tuinbuurvrouw ook gelijk al de gevolgen: veel bloemtrosjes maar weinig en heel kleine tomaten, planten die vooral in de breedte in plaats van in de hoogte groeiden, etc. Op haar verzoek heb ik samen met haar gediefd en dit was het resultaat, de voorste planten zijn gediefd en daarbij zijn dus ook die onderste ‘zijtakken’ (ook gewoon dieven maar dan heel groot en alweer nieuwe dieven bevattend) weggehaald:

Fouten in dieven

Ik hoop dat dat het iets duidelijker maakt, ik zal er ook nog eens een blog over schrijven want ik lees nog best vaak dat het ergens onderweg fout gaat
groetjes,
Diana

Katherine 6 juli 2020 om 10:21

Beste Diana en Ria,

Dit betekent inderdaad dat de ‘onderste takken’ gewoon dieven zijn! Die ga ik dan verwijderen.

Veel dank voor jullie hulp!

Groet,

Katherine

Stella 8 juli 2020 om 06:11

Hallo Diana,
Dit jaar ook voor de eerste keer Candy sweet icicle gezaaid ,raar maar waar zijn het geen rode tomaatjes ,maar geel,oranje met een puntje eraan en een beetje gestreept, het zaad heb ik gekocht op een tomatendag in het arboretum van kalmthout. Iemand zei dat het blush was .Kan dit zaad gekruist zijn ?
Had ook mijn liguria’s gezaaid van zelf genomen zaad en die zijn ook niet uniform ,ook struiken jij die meer puntig zijn.Als je zelf zaad neemt kan het dan zijn dat dit door de andere rassen beinvloed word ?
Groetjes Stella

Ruud & Diana 8 juli 2020 om 08:06

Hallo Stella,
Candy Sweet Icicle is ook geen rood tomaatjes hoor (icicle in de naam duidt al op een langwerpige vorm), ze is een rozig tomaatje met gele streepjes:
Tomaat Candy Sweet Icicle
Het ras Blush heb ik dit jaar ook weer staan (het zijn allebei favoriete tomaatjes hier), die lijkt er veel op, zeker qua formaat en vorm, maar nu is de kleurencombinatie abrikoosgeel met soms iets lichtere maar soms ook iets rozige streepjes (vooral naar de onderkant van de tomaatjes):
Tomaat Blush
Je kunt meer informatie over beide tomaatjes vinden in de database van zelf geteelde tomaten: Database tomaten. De Liguria vind je daar trouwens ook. Tomaten kunnen zeker kruisen, maar minder makkelijk als bijvoorbeeld paprika’s en pepers, simpelweg omdat ze minder bezocht worden door insecten.
groetjes,
Diana

Stella 10 juli 2020 om 13:02

Hallo Diana ,het is duidelijk blush ,en 1 tje dat wat roder ziet ,niet erg want ze zijn lekker
Ze zullen verkeerd zaad in het pakje gedaan hebben ,.kan geen foto zetten .
Volgend seizoen zoek ik wel voor zaad van Candy .
Grts Stella

g bonke. 8 juli 2020 om 12:43

hallo Diane en ruud .
Geweldig al die verhalen van en over tomaten

Ook bij ons in de kas een warboel van dieven.
dus nu ook de grote dieven verwijderen.

groet,greet.

Simone Zuijderwijk 10 juli 2020 om 22:10

Hallo Diana,
Dit jaar hebben we voor het eerst een tuinkas, ik ben nogal “los gegaan” met de tomatenplanten…. Dat worden vele kilo’s denk ik! Daarom ben ik alvast wat aan het oriënteren hoe ik deze kan inmaken om de hele winter ervan te kunnen eten en ook niets verloren te laten gaan. Op jouw site staan meerdere recepten die ik zeker ga proberen (alvast bedankt hiervoor).
Maar als ik de recepten goed begrijp, gaat de hete saus zo de pot in en klaar?
Elders op internet zeggen ze dat de potten dan vervolgens nog geweckt moeten worden. Dat het vacuüm trekken niets zegt en dat ze echt 1 of 2 uur moeten koken in de pot. Wat is nu waar??
Ik zou het zonde vinden als mijn harde werk straks voor niets is geweest en de potten toch bederven! Maar als het niet hoeft, scheelt het weer werk natuurlijk…..

Ruud & Diana 11 juli 2020 om 08:39

Hallo Simone,
Er zijn ongetwijfeld redenen te bedenken waarom het goed zou zijn om tomatensaus te wecken. Maar ik maak ondertussen ruim 10 jaar tomatensaus in zoals de 2 recepten op de website (vroeger door te koken, de laatste 3 jaar door eerst te roosteren, dan te zeven, vervolgens op te koken en dan in potten te doen). Ik heb nu nog een paar potten van vorig jaar staan en daar hebben we er vorige week nog één van opengemaakt en gegeten (in pasta met venkel en chorizo) en ik kan je verzekeren dat er niks mis mee is (mits je uiteraard zorgt voor steriele potten, kokendhete saus en het vacuüm van de potten).
groetjes en veel plezier met de tomatenoogst!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties