Solanum sisymbriifolium

Solanum sisymbrifolium bloem

Een eetbare éénjarige, die eigenlijk meer mooi dan lekker is (vind ik :-)).

Zorg wel voor een goede standplaats, niet alleen voor haar maar ook voor jezelf want de plant heeft echt gemene stekels (zowel op de stelen als op en onder het blad), zorg voor een plekje waar je je niet kunt verwonden aan die stekels.

Zaai haar redelijk vroeg, eind februari-begin maart, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 2 tot 3 weken. De zaailingen mogen vanaf half mei (na IJsheiligen) buiten worden uitgeplant, op een warm, zonnig en beschut plekje.

De plant wordt zo’n 160 cm hoog, met dus gemene stekels, maar wel erg mooie, voor een Solanum vrij grote bloemen, helderwit van kleur, verbloeiend naar heel licht lila. Bloeit van half juli tot eind september.

Solanum sisymbrifolium vrucht

En vanaf half augustus worden de eerste bloemen al vruchten, terwijl ze gewoon doorbloeit. De vruchten zijn rond, zo’n 3 cm groot en felrood (een beetje een klein tomaatje maar dan veel feller van kleur).

De vruchten zijn eetbaar hoewel ik ze niet echt heel smakelijk vond, ze schijnen wel lekker te zijn om jam van te maken, de smaak is een beetje flauwig, lichtfris, klein zoetje.

Het oogsten van de vruchten is ook nog wel een crime want ze zitten voor een deel nog in het omhulsel dat ook scherpe stekels bevat (je kunt dat goed zien op de foto). De Nederlandse naam is Litchitomaat, en wordt ook wel Morelle de Balbis genoemd.

De Latijnse naam is me trouwens niet geheel duidelijk, er zijn evenveel internetwebsites die haar Solanum sisymbrifolium noemen als websites die haar Solanum sisymbriifolium noemen (met dubbel i dus), wat de enige echte juiste spelling is durf ik niet te zeggen (ik gok op de dubbel i omdat Wikipedia haar ook zo spelt :-)).