Eenjarigen

Eindelijk….. niet iedereen zal het hebben gemerkt, maar ik ben de laatste 2 maanden bijna elke avond druk bezig geweest met de database van eenjarigen. En ze is klaar, eindelijk (nou ja klaar, ondertussen staat onderaan al weer een klein lijstje van soorten die ik er weer in kan zetten :-)).

Maar in ieder geval vind ik het voor nu genoeg, er staan voor nu zo’n 80 soorten eenjarigen in, met beschrijving en zoveel mogelijk foto’s. Ga er vooral eens kijken (al is het maar om mij een plezier te doen :-)): Database Moestuinbloemen (uiteraard ook via de menubalk te vinden). En mocht een link het niet doen, of iets anders fout gaan, dan hoor ik het natuurlijk graag!Bloemenzaailingen 2014

Over eenjarigen gesproken, hier staan een aantal soorten al weer klaar om uitgeplant te worden, eigenlijk al wel groot genoeg.

Ik ben blij dat we dat gisteren niet hebben gedaan, want zojuist hagelde het hier flink, en of de jonge tere zonnebloemzaailingen en de fijn geveerde Cosmossen dat zouden hebben overleefd betwijfel ik. maar heel lang zullen we ook niet meer wachten met het uitplanten van deze zaailingen, want ze groeien de tray al een beetje uit.

Wel eerst dan maar biologische slakkenkorrels strooien, want de eergisteren uitgeplante slazaailingen waren alle 30 in 1 nacht verdwenen, tot op het worteltje weggevreten. En dat geldt ook voor de rucola naast de aalbessen (blijkbaar een mooi verstopplekje voor de slakken). Alles wat naast de bessen stond is tot op de grond weggevreten.

Ik hoef vast niet uit te leggen dat, als je ook last hebt van slakken, dat je wel de goede slakkenkorrels moet gebruiken, op basis van ferri fosfaat (bijvoorbeeld Escargo maar ook de Action verkoopt ze – en dat scheelt de helft van de prijs), die zijn bij normaal gebruik niet of nauwelijks schadelijk voor andere dieren. Als je ‘gewone’ slakkenkorrels gooit zullen de slakken ter plekke sterven en worden opgegeten door vogels en egels, etc. die er heel ziek van worden en/of dood gaan. Dat wil je natuurlijk nooit, en al helemaal niet in deze tijd, waarin er van alles wordt geboren/gebroed, etc..Rucola Sweet Oakleaf

Nog even terugkomen op de Rucola, in mijn vorige tuindagboek reageerden wat mensen die rucula overhielden na de winter. Ik weet nog niet of ik dat ook ga proberen, maar in ieder geval wel met de wilde rucola. De ‘gewone’ rucola is Eruca sativa. Lekker, nootachtig, pittig. En dit jaar heb ik daarvan het ras Sweet Oakleaf gezaaid. Helaas zijn daar dan de helft van de zaailingen van opgevreten door de slakken, maar haha…. ik heb nog zaden over, dus ik ga er nog wat bij zaaien. Op de foto zie je deze Sweet Oakleaf. Ik heb even geproefd en de blaadjes zijn (nu, in het jonge stadium) opvallend dik, meer nootachtig en sla-achtig van smaak, en maar een klein beetje pittig. Lekker. En mooi.

Wilde rucola Dragons TongueMaar eigenlijk nog mooier is de wilde rucola die ik ook heb gezaaid. En wilde rucola is geen Eruca, maar Diplotaxis tenuifolia. En dus een vaste plant. En ze smaakt net zo pittig en nootachtig als de Eruca. En van deze Diplotaxis tenuifolia heb ik het ras Dragon’s Tongue gezaaid. En die zaailingen hebben een duidelijke rode nerf in het blad, het blad is kleiner en veel pittiger, veel meer pittig dan nootachtig. Ook erg lekker, en ook erg mooi.

Ik ben benieuwd hoe beide rucolasoorten zich gaan ontwikkelen, zowel in uiterlijk als in smaak, opbrengst, doorschieten, etc. En ik ben benieuwd of ze onderling kunnen kruisen. Zo nee, dan zou ik kunnen gaan proberen zaden te oogsten komende zomer :-). Maar voorlopig kan ik over mogelijk kruisen op internet geen informatie  vinden. Nog even doorzoeken, of wellicht kan iemand die dit leest daar duidelijkheid over geven? Het lijkt mij bijna van niet, het is een heel andere plant (al lijken ze op elkaar en smaken ze hetzelfde), niet dezelfde soort en niet eens dezelfde ‘Genus’.

Tomatenzaailingen 2014Afijn, dat is zorg voor later. Want voorlopig nog heel veel uit te planten. Maar ook nog te zaaien. Ik weet nu alweer dat ik ruimtetekort heb (en dat lijken alle mensen die van tuinieren houden te hebben, en dan lijkt het ook niet veel uit te maken of je 50 vierkante meter hebt of 500 vierkante meter). Op de foto zie je een bak met tomatenzaailingen (ik vind het zelf grappig om te zien hoe verschillend de verschillende rassen groeien, met verschillende bladtypes, en toch allemaal tomaten).

Ze groeien niet snel, maar ze groeien wel. En zijn ondertussen gewend aan de felle zon in de kas en aan de koude nachten. En aangezien de grondtemperatuur in de kas ondertussen 16 graden is gaan we de tomatenzaailingen deze week al uitplanten, dat is (denk ik) beter voor ze dan overdag zoveel opwarmen en ‘s nachts zoveel afkoelen. Als ik naar de lange termijn weersverwachting kijk zie ik komend weekend nog een keer +3 graden in de nacht staan en verder tot 24 april alleen maar wat hogere temperaturen. En dus gaan we uitplanten. Altijd een projectje op zich, passen en uitmeten, zorgen dat de goede rassen op de juiste plaats staan, gelijk stokken erbij, labelen, etc.. Maar daarover in het volgende tuindagboek meer.

Rabarber loopt uitTot slot nog even een foto van de rode Rabarber (met dank aan Wouda!). Ze is van buiten en van binnen donkerrood, en daardoor heel romig en minder zuur van smaak.

Bijna tijd voor het maken van rabarbertaart!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pien

Elke tuinier herkent het naaktslakkendrama. Maar er is een fantastische oplossing, Indische loopeenden. Ze zijn leuk, druk, maken lawaai, leggen elke dag een ei en doen niets liever dan naaktslakken eten. Ik ving vroeger elke avond een emmer vol, ik zie nu zelfs nooit meer een slak. Ga niet over een nacht ijs, dieren hebben ook hun nadelen, maar voor wie de ruimte heeft en een slootje of zo: ideaal en superleuk!

Karin

Wat een leuk idee, die Indische loopeenden. Wij hebben ook altijd heel veel slakken in de tuin, in alle soorten en maten. Ik word er soms wanhopig van. Maar wat ik mij wel afvraag is of de loopeenden niet ook jonge slaplantjes e.d. eten en of ze met hun platvoetjes niet teveel vertrappen? Groetjes,
Karin

Janneke

Hallo Diana,
Even reageren op je database eenjarigen, erg mooi. Ik heb er regelmatig op gekeken en zag ‘m groeien. Ik heb er ook veel informatie uit gehaald en daar is ‘ie ook voor bedoeld .Helaas moet ik ook af en toe slakkenkorrels gebruiken en natuurlijk is dat Escargo. Wat een prachtige Diplotaxis is dat! Ik vermoed dat je het zaad uit Engeland hebt? Hier zie ik niet veel variatie. In september gaan we weer naar Engeland en zal ik mijn ogen weer eens goed de kost geven.
Succes,
Janneke.

Anne Marie

Hoi Diana,
Wat betreft slakkenkorrels : ik koop ze nu bij de Action met dezelfde samenstelling als
Escargo, maar een andere naam en bijna de helft van de prijs.
Verder zag ik in het nieuwe moestuinprogramma van Maarten ‘t Hart, dat hij goede
resultaten boekt met het planten van Spitskool. Daar schijnen slakken een voorkeur voor te hebben. Maar hoe je dat dan moet doen met eenjarigen? In de moestuin goed te doen.
Sterkte met de zaailingen.
Anne Marie

Cilia

De slakken vang ik en zet ik buiten het tuincomplex in het gras terug. Ik heb echter elk jaar enorm veel last van goudhaantjes (blauw van kleur) die mijn marokkaanse munt belagen. Iemand een idee hoe deze diervriendelijk zijn te bestrijden.

Groetjes,
Cilia

Sylvia

Hallo,

Leuke tip? Vanaf volgende week dinsdag op de bbc The Allotment Challenge. Een moestuinserie die de moestuin volgt van de grond tot de pan. Een wedstrijd, maar op sympathieke manier. 9 deelnemers worden gevolgd.

Groetjes,

wouda

Diana,
Die tuinverhalen……..ik geniet zoveel!! daarvan. Ben erg ziek, en o zo blij dat de rabarber op een goed plekje is gekomen.

Liefs W

Mieke R

Hallo Diana,

Vorig jaar voor het eerst Cosmos(Cosmea) gezaaid vóór nieuw gezaaide stokrozen, omdat de laatste 2-jarig zijn. De cosmea groeide als kool. Werd wel 1.75 mtr hoog. Nu staan de stokrozen met het frisgroene mooie blad zo’n 60 cm hoog. Wilde er weer Cosmea onder zaaien, maar zag met het schonen van de stokrozen, dat er wel 20 plantjes van de cosmea spontaan zijn opgekomen. Wellicht sterker buiten dan in de kas, maar wellicht ook beschermd door het grote blad van de stokrozen hebben ze geen last gehad van de hagel, die hier ook bij bakken naar beneden is gekomen.. Ga de cosmea, als ze te hoog worden wel een keer terugsnoeien. Ga deze week van alles buiten en binnen zaaien en volg hierbij, zo nodig “De Dianabijbel”, waar ik steeds in kijk.

Groet MiekeR

wia bonte

Hallo Diana

Als ik het me goed herinner plantte Maarte ‘t Hart geen spitskool, maar een rijtje malse Chinese kool als lokkertje voor de slakken, zodat ze van de andere koolsoorten afblijven. Of heb ik het mis?

Al een poosje vraag ik me af hoe het je vergaan zal zijn met de crosne die je vorig jaar in een pot (kuip) wilde telen. Blijkt dat de oplossing te zijn voor het woekeren en het tijdrovende oogsten van deze kleine, maar lekkere knolletjes?

In zijn boek ‘Tuinieren op de zware zeeklei’ schrijft Maarten ‘t Hart dat hij ze niet losgewrikt krijgt uit zijn kleigrond en de teelt heeft opgegeven.

Groeten,
Wia

wia bonte

Het boek van Maarten ‘t Hart heet trouwens ‘De groene overmacht’ met als ondertitel Tuinieren op de zware zeeklei. Erg leuk om te lezen, vooral als je zelf op humeuze zandgrond tuiniert.

Groet,
Wia

coby

Ziet er weer goed uit, en wat een werk wat betreft de planten data-base , wow .
Ga nu maar ook beginnen met de slakkenkorrels, ze smullen al flink van de spitskool bladeren, grrrr.
We hebben van alles geprobeerd we hebben een koper hekwerkje rondom gespannen , mooi dat het niet helpt.Kapjes erop klimmen ze zo in ;).
Nu maar de korrels proberen.

groetjes coby

wia bonte

Hallo Diana

Wat apart dat je de crosne kwijt bent. Ik dacht dat die onuitroeibaar was.
Zelf had ik een soortgelijke ervaring met de Anu, (Tropaeolum tuberosum).
Die had ik in een grote emmer met afvoergaten gezet. Volgens een tuinier die ze al jaren heeft zouden ze me bij de oogst tegemoet rollen. Nou, mooi niet dus. Zelfs geen restantje vond ik. Waarschijnlijk had ik dat aan mezelf te wijten, want in één van mijn groenteboeken las ik onlangs dat ze er beslist niet tegen kunnen als ze te droog staan. En in die emmer waren ze natuurlijk afhankelijk van mijn, al dan niet gulle, watergiften.
Wel had ik succes met de Oca, (klaverzuringknol), die was ingegraven in een grote vijvermand. Daarvan kon ik met gulle hand uitdelen aan de tuiniers die ze in de volle grond hadden gezet. Die konden niets oogsten, want de woelmuizen hadden hier een feestmaal.
Tja, het pad van tuiniers gaat niet altijd over rozen, maar zit wel vol verrassingen.

Groeten,
Wia

wia bonte

Hallo Diana

Als je Oca de Peru intikt krijg je allerlei informatie over- en recepten voor de Oca.
Zelf gebruik ik deze meestal rauw in plakjes (even in een dressing leggen) in de sla. Maar ze zijn ook gekookt, gebakken en in zuur ingelegd te gebruiken. Iemand van onze tuinvereniging die de lekkerste recepten bedenkt en/of uitprobeert, gebruikt zelfs het blad. Zelf doe ik dat niet omdat ik het idee heb dat dit nadelig is voor de knolvorming Op de sites staat dat de Oca 6 tot 8 knolletjes geeft. Zelf had ik er meer het afgelopen jaar.
Ze werden per 3 in een vijvermand van 40 cm doorsnee in een laag potgrond gepoot. Op een zonnige slaapkamer groeiden ze voorspoedig. Ruim na IJsheiligen vulde ik de mand helemaal met potgrond en een beetje Vinasse en heb ze met vijvermand en al in mijn platte bak ingegraven. Zonder raam erop. De bak is van steen en geeft dus ‘s nachts warmte af. De Oca werd een paar keer aangeaard met potgrond. Dat stimuleert de knolvorming. Wel zorgen dat er ongeveer 20 cm stengel boven blijft. In een droge periode kregen ze af en toe een beetje water en dat was het.
Een rijke oogst volgde.
De knolletjes komen oorspronkelijk van ‘Leven van het land’. Bij onze tuinvereniging zijn een aantal liefhebbers van bijzondere groenten en we delen bij een goede oogst vaak pootgoed uit.

Groeten,
Wia

Karel

Slakkenspul van Action werkt voor geen meter of beter voor geen plantje.
Uitgeprobeerd met een naaktslak. Grote berg van die korrels er omheen en na enkele aarzeling gaan ze er gewoon over heen op zoek naar het volgende zaailingetje.
Alles in een nacht opgevreten . Alleen het worteltje nog in de grond.
Dus lekker goedkoop die korrels van Action
Maar gewoon weggegooid geld

Henriette

Beste Diana, ieder voorjaar, als ik begin met het zaaien van eenjarigen (geen moestuin hier, alleen bloemen), is jouw site het ‘basiskamp’ van waar ik mijn avontuur start. Hartelijk dank voor de rijkdom aan informatie en de mooie foto’s! Ik stuur je dit berichtje alleen om je te laten weten dat sommige links naar de database eenjarigen (zoals in dit artikel) dood zijn.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties