Goed kijken voor je wiedt
Het is april, en dan komt de tijd dat ik eerst de tuin wil bekijken voor we gaan wieden. En dat wieden is al wel nodig, maar doordat het zo zonnig, droog en warm is liggen er nog veel onkruidzaden te wachten op wat vocht. Ik ben nu al bang voor het kleine beetje regen dat er morgen en overmorgen schijnt te gaan vallen – want daarna weet ik zeker dat de hele tuin vol zal staan met gekiemde onkruidzaden. Ik weet wat we komende week kunnen gaan doen :-).
En dus speur ik nu naar zaailingen die ik volgende week niet wil wieden maar wil bewaren. Op de bovenste foto zie je een zaailing van de rode tuinmelde (Atriplex hortensis). Die mag blijven! Er staan er nog wat meer, rond de plaats waar ze vorig jaar stond, genoeg om er ergens anders een rijtje van te maken.
Op de foto rechts zie je een zaailing van de Polygonum oriëntale. Joepie! Ze is er weer, het is zeker 5 of 6 jaar geleden dat ik haar voor het laatst zaaide, elk jaar vind ik in april weer zaailingen. Zo klein nog, maar te herkennen aan de rode nerf en het rode steeltje (in combinatie met haar standplaats vorig jaar). Je kunt je bijna niet voorstellen dat ze in juli bijna 2 meter hoog zal zijn. Het is nog iets te vroeg om haar te verplanten, ze moet nog even wachten tot ze een derde en vierde blaadjes heeft. Maar ze zijn er in ieder geval!
Mocht je je eens afvragen hoe lang de zaden van Papaver somniferum kiemkrachtig blijven, dan heb ik er antwoord op. In 2004 oogstte ik eens veel papaverzaden, een zak vol, letterlijk tienduizenden zaadjes (een klein pondje). Van verschillende rassen die ik dat jaar teelde, van Black Paeony en Lilac Pompon tot Apple Green. En ik vond dit voorjaar die zak, bij het opruimen van de zolder (waar het in de zomer veel te warm wordt voor zaden).
Met het idee ‘dat kiemt nooit meer, maar ik strooi het gewoon uit, als er dan nog een paar zaden kiemen is dat mooi meegenomen’ heb ik de hele zak dus langs de slootkant uitgestrooid. En dit is het resultaat. Zo’n 8 meter lang tienduizenden zaailingen van de papavers :-).Om ze uit te dunnen zou ik 3 volledige dagen bezig zijn. En dus ga ik ze maar vergeten, gewoon laten gaan en kijken welke de sterksten zijn en de strijd gaan overleven. En welke er dan gaan bloeien. Mocht je je afvragen wat het kiemvermogen van Papaver is; in ieder geval dus 10 jaar :-).
Deze dagen zijn we ook nog druk met andere dingen; zaaien, uitplanten, zaaisels en zaailingen water geven, planten oppotten, noem maar op. Het zijn hoogtijdagen in de tuin.
De knofloken en oerprei (foto) groeien goed. Ze hebben wat koemestkorrels gehad en ook wat kali. Ook de aardappelen, sjalotten en uien hebben kali gehad.
De rest van de tuin heeft koemestkorrels gehad. En dan gaan we per vak eventueel nog wat voeding geven als dat nodig is (bonen niets, prei wat bloedmeel, bietjes wat kali, kool van alles wat, etc..
De potten die zijn gevuld met kuipplanten en eenjarigen, etc. hebben voeding gehad (om wat tijd in de zomer te besparen geef ik ze Plantcote, een korrel die over een periode van 6 maanden constant kleine beetjes voeding afgeeft, dan hoef ik verder niet meer over voeding na te denken en is dat geregeld).
Tot slot nog een foto van een Fuchsia. De drie planten die ik afgelopen winter over heb gehouden doen het prima, en één ervan bloeit al volop.
De Brugmansia’s staan buiten en ook daar zat bij 1 plant al een bloem in. Onze tuinbuurman had al weeuwenteelt bloemkolen (wij hebben er ook één gehad en die smaakte heerlijk!). Vorig jaar konden we pas half mei een bloemkooltje uit de kas eten, dat was de reden dat we dit jaar maar eens wilden overslaan. En nu dus van hetzelfde ras (Snowball A) 5 weken eerder dan vorig jaar een oogstrijpe bloemkool. Dat zegt alles over het verschil in het lenteweer in 2013 en 2014.
Ik weet niet wat het is…….maar bloemkolen willen bij mij niet vaak lukken. Alle andere kolen wel, heel raar. Ze groeien gewoon niet, of veel te laat terwijl een zelfgeteelde bloemkool juist zo lekker is. Afgelopen winter had ik een paar “mislukkelingen” op de tuin laten staan, zo van: ik zie wel of het nog wat doet maar ik reken nergens op….wat schetst mijn verbazing, ik kon in december nog 2 hagelwitte bloemkolen oogsten. Ik had ze al afgeschreven. Afijn, nieuwe ronde nieuwe kansen, hopelijk dit seizoen beter! Ze geven de komende weken trouwens best fris weer op, 10/12 graden overdag en een graad of 5 ‘s nachts, dat zal ff wennen worden! 😉 Eind van de week maar eens de Sarpo Mira poten, heeft toch al redelijk grote kiemen en hopelijk valt er nog wat regen bij. Dat word wieden!!
Hoi Diana,
Even een vraagje, laat jij de grond testen voordat je de meststoffen gaat strooien zodat je weet hoeveel de grond/gewassen nodig hebben?
Zo ja, waar.
Groetjes, Saskia.
Hallo Saskia,
Nee, dat is ondertussen al jaren geleden. Maar als je een nieuwe tuin hebt en niet weet hoe de toestand van je grond is, dan is het heel handig. Er zijn wat websites waar aanbiedingen worden gedaan, je moet dan grondmonsters nemen en opsturen. En ook intratuin en boerenbond hebben wel zoiets (je kunt daar een envelopje ophalen, vullen met grond, inleveren en dan wordt het opgestuurd), en wellicht nog andere tuincentra. Google vooral op grond laten testen of bodemonderzoek, dan vind je vanzelf wat websites met informatie.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Ik heb een vraag: heeft u misschien ervaring met het kweken van kappertjes?
Ik heb toen ik met mijn ouders in Spanje op vakantie was een zakje zaadjes gekocht. Er staat geen uitleg bij en op het internet is ook weinig te vinden.
Groetjes Jan
Hallo Jan,
Ik heb ooit wel eens zaden gekregen door ruil, die zaden kiemden helaas niet, maar dat kan aan de kwaliteit of leeftijd van de zaden hebben gelegen.
De Latijnse naam is Capparis spinosa, als je op die naam googled vind je al flink wat meer informatie. Volgens meerdere websites is ze een koudekiemer.
Volgens Tom Clothier: Capparis spinosa v. inermis , Sow at Max. 5ºC (41ºF), germination irregular, often several months
En hier: http://www.zahraseeds.eu/nl/product/kappertjes–capparis-spinosa/ (maar echte vrieskou lijkt me wel iets te koud voor haar, ik zou eerder voor de temperatuur net boven 0 kiezen).
Ik hoop dat je hier verder mee kunt…..
Diana
Diana,
Vraagje: wil en kun je mij vertellen waar je de zaadjes van de Spaanse paprika ñora gekocht hebt. Ik had een paprika en de zaadjes daarvan waren denk ik te oud. Er ging niets kiemen. Zal nu tot volgend jaar moeten wachten.
De gedroogde paprika’s gaven nl. een heerlijk sausje.
Alvast dank en vriendelijke groet,
Helma
Hallo Helma,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, sorry. Ik ben een paar jaar geleden benaderd door iemand uit Spanje, en ik heb met hem zaden geruild, waaronder de Ñora, en nog wat tomaten. Maar het is al weer een jaar of 4 geleden, ik heb geen gegevens meer van hem. Ik heb voor mezelf echt alleen een zakje met 15 zaden bewaard dus heb zelf ook geen zaden voor je. Maar op internet kun je wel zaden vinden, google vooral op Latijnse naam, dus Capsicum Nora, en dan vind je websites als deze: http://www.virginiatobaccoseeds.com/nl/home/12-nora-pepper-40-zaden-capsicum-anuumm.html
en via Ebay: http://www.ebay.nl/itm/20-Semillas-de-Nora-Capsicum-annuum-seeds-froer-llavors-/270994451758?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item3f18872d2e
Ik hoop dat je hier toch iets aan hebt!
Diana
Hallo Diana,
Wij zijn dit jaar met een moestuin begonnen, met veel hulp van informatie van jouw website. (Soms zie je door de bomen het bos niet meer, dus we gebruiken jouw website als de basisinformatie!)
Nu gaan wij over een paar weken beginnen met een zaaien van bruine bonen. Weet jij daar iets meer van? Kun je die het best voorzaaien (wat ik tot nu toe prettig vind werken) of moeten ze per se in de volle grond? En moeten er meerdere in één potje (zoals bij andere bonen)?
Ik las dat jij niet zoveel droogbonen kweekt, maar misschien heb je nog informatie in je achterhoofd?
Vriendelijke groeten!
Isa
Hallo Isa,
Ik ga zelf dit jaar ook weer droogbonen zaaien, maar dan borlottibonen (stokbonen van het ras Bingo). Maar uiteindelijk werkt het eigenlijk wel allemaal hetzelfde, ik zaai ze tussen half april en half mei, ik zaai ze voor in grote plastic bakken (zoals bij de bonen staat beschreven op die pagina, daar staat ook een foto bij). Ik zaai ze dit jaar thuis, anders zaaide ik ze ook wel voor in de kas maar al het beschermingsmateriaal tegen muizenvraat is al in gebruik, vandaar maar op een zonnige slaapkamer. Eigenlijk is het enige verschil met gewone verse bonen dat je de planten laat staan tot de peulen (en dan vaak ook de planten) dor en droog zijn. Kijk anders toch nog even hier (voor zaaien, plantafstand, informatie over het invriezen, etc. : https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/boontjes/
groetjes en succes ermee!
Diana
Leuk! Dank je wel voor je extra informatie!