Goed kijken voor je wiedt

Melde zaailingenHet is april, en dan komt de tijd dat ik eerst de tuin wil bekijken voor we gaan wieden. En dat wieden is al wel nodig, maar doordat het zo zonnig, droog en warm is liggen er nog veel onkruidzaden te wachten op wat vocht. Ik ben nu al bang voor het kleine beetje regen dat er morgen en overmorgen schijnt te gaan vallen – want daarna weet ik zeker dat de hele tuin vol zal staan met gekiemde onkruidzaden. Ik weet wat we komende week kunnen gaan doen :-).

En dus speur ik nu naar zaailingen die ik volgende week niet wil wieden maar wil bewaren. Op de bovenste foto zie je een zaailing  van de rode tuinmelde (Atriplex hortensis). Die mag blijven! Er staan er nog wat meer, rond de plaats waar ze vorig jaar stond, genoeg om er ergens anders een rijtje van te maken.

Polygonum gekiemdOp de foto rechts zie je een zaailing van de Polygonum oriëntale. Joepie! Ze is er weer, het is zeker 5 of 6 jaar geleden dat ik haar voor het laatst zaaide, elk jaar vind ik in april weer zaailingen. Zo klein nog, maar te herkennen aan de rode nerf en het rode steeltje (in combinatie met haar standplaats vorig jaar). Je kunt je bijna niet voorstellen dat ze in juli bijna 2 meter hoog zal zijn. Het is nog iets te vroeg om haar te verplanten, ze moet nog even wachten tot ze een derde en vierde blaadjes heeft. Maar ze zijn er in ieder geval!

Mocht je je eens afvragen hoe lang de zaden van Papaver somniferum kiemkrachtig blijven, dan heb ik er antwoord op. In 2004 oogstte ik eens veel papaverzaden, een zak vol, letterlijk tienduizenden zaadjes (een klein pondje). Van verschillende rassen die ik dat jaar teelde, van Black Paeony en Lilac Pompon tot Apple Green. En ik vond dit voorjaar die zak, bij het opruimen van de zolder (waar het in de zomer veel te warm wordt voor zaden).

Papaverzaden gekiemdMet het idee ‘dat kiemt nooit meer, maar ik strooi het gewoon uit, als er dan nog een paar zaden kiemen is dat mooi meegenomen’ heb ik de hele zak dus langs de slootkant uitgestrooid. En dit is het resultaat. Zo’n 8 meter lang tienduizenden zaailingen van de papavers :-).Om ze uit te dunnen zou ik 3 volledige dagen bezig zijn. En dus ga ik ze maar vergeten, gewoon laten gaan en kijken welke de sterksten zijn en de strijd gaan overleven. En welke er dan gaan bloeien. Mocht je je afvragen wat het kiemvermogen van Papaver is; in ieder geval dus 10 jaar :-).

Deze dagen zijn we ook nog druk met andere dingen; zaaien, uitplanten, zaaisels en zaailingen water geven, planten oppotten, noem maar op. Het zijn hoogtijdagen in de tuin.

Oerprei en Knoflook in bak 05-04-14De knofloken en oerprei (foto) groeien goed. Ze hebben wat koemestkorrels gehad en ook wat kali. Ook de aardappelen, sjalotten en uien hebben kali gehad.

De rest van de tuin heeft koemestkorrels gehad. En dan gaan we per vak eventueel nog wat voeding geven als dat nodig is (bonen niets, prei wat bloedmeel, bietjes wat kali, kool van alles wat, etc..

De potten die zijn gevuld met kuipplanten en eenjarigen, etc. hebben voeding gehad (om wat tijd in de zomer te besparen geef ik ze Plantcote, een korrel die over een periode van 6 maanden constant kleine beetjes voeding afgeeft, dan hoef ik verder niet meer over voeding na te denken en is dat geregeld).

Fuchsia bloeit 05-04-14Tot slot nog een foto van een Fuchsia. De drie planten die ik afgelopen winter over heb gehouden doen het prima, en één ervan bloeit al volop.

De Brugmansia’s staan buiten en ook daar zat bij 1 plant al een bloem in. Onze tuinbuurman had al weeuwenteelt bloemkolen (wij hebben er ook één gehad en die smaakte heerlijk!). Vorig jaar konden we pas half mei een bloemkooltje uit de kas eten, dat was de reden dat we dit jaar maar eens wilden overslaan. En nu dus van hetzelfde ras (Snowball A) 5 weken eerder dan vorig jaar een oogstrijpe bloemkool. Dat zegt alles over het verschil in het lenteweer in 2013 en 2014.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bozo

Ik weet niet wat het is…….maar bloemkolen willen bij mij niet vaak lukken. Alle andere kolen wel, heel raar. Ze groeien gewoon niet, of veel te laat terwijl een zelfgeteelde bloemkool juist zo lekker is. Afgelopen winter had ik een paar “mislukkelingen” op de tuin laten staan, zo van: ik zie wel of het nog wat doet maar ik reken nergens op….wat schetst mijn verbazing, ik kon in december nog 2 hagelwitte bloemkolen oogsten. Ik had ze al afgeschreven. Afijn, nieuwe ronde nieuwe kansen, hopelijk dit seizoen beter! Ze geven de komende weken trouwens best fris weer op, 10/12 graden overdag en een graad of 5 ‘s nachts, dat zal ff wennen worden! 😉 Eind van de week maar eens de Sarpo Mira poten, heeft toch al redelijk grote kiemen en hopelijk valt er nog wat regen bij. Dat word wieden!!

Saskia

Hoi Diana,

Even een vraagje, laat jij de grond testen voordat je de meststoffen gaat strooien zodat je weet hoeveel de grond/gewassen nodig hebben?
Zo ja, waar.

Groetjes, Saskia.

Jan

Beste Diana,

Ik heb een vraag: heeft u misschien ervaring met het kweken van kappertjes?
Ik heb toen ik met mijn ouders in Spanje op vakantie was een zakje zaadjes gekocht. Er staat geen uitleg bij en op het internet is ook weinig te vinden.

Groetjes Jan

Helma

Diana,

Vraagje: wil en kun je mij vertellen waar je de zaadjes van de Spaanse paprika ñora gekocht hebt. Ik had een paprika en de zaadjes daarvan waren denk ik te oud. Er ging niets kiemen. Zal nu tot volgend jaar moeten wachten.
De gedroogde paprika’s gaven nl. een heerlijk sausje.
Alvast dank en vriendelijke groet,
Helma

Isa

Hallo Diana,

Wij zijn dit jaar met een moestuin begonnen, met veel hulp van informatie van jouw website. (Soms zie je door de bomen het bos niet meer, dus we gebruiken jouw website als de basisinformatie!)

Nu gaan wij over een paar weken beginnen met een zaaien van bruine bonen. Weet jij daar iets meer van? Kun je die het best voorzaaien (wat ik tot nu toe prettig vind werken) of moeten ze per se in de volle grond? En moeten er meerdere in één potje (zoals bij andere bonen)?

Ik las dat jij niet zoveel droogbonen kweekt, maar misschien heb je nog informatie in je achterhoofd?

Vriendelijke groeten!

Isa

Isa

Leuk! Dank je wel voor je extra informatie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties