Overmoed

Peer Gieser Wildeman in knopZo warm en zonnig. Ik wil niemands humeur verzieken, maar als dat maar goed komt deze zomer :-). Ik heb altijd gehoord, van vaders en ooms en tantes, etc. dat elk weer zijn ‘tegenweer’ heeft, en dat er dus na een periode die warmer is dan normaal, ook een periode moet komen die kouder is dan normaal. Wellicht een geruststelling; dat gezegde is wel een paar decennia oud. Toch spookt het nog wel eens door mijn hoofd (ook vorig jaar toen we na een zeer koude en natte lente een lange, droge, warme zomer kregen).

Op de foto zie je een knop van de peer Gieser Wildeman; ze geeft vaak een beurtjaar na een jaar van prima oogst. En dus verwachtte ik niet veel knoppen te zien na de grote oogst van vorig jaar. Maar toch, ik telde gisteren 21 van deze knoppen (waarin vaak wel 4 tot 6 bloemen = peren). Dus ik ben blij!

Afijn, vooral genieten van het weer nu. Ik word er ook wat overmoedig van, en als ik zo links en rechts verhalen en plannen van anderen hoor ben ik daarin niet alleen. Ik hoor mensen over het alvast zaaien van bonen, van komkommers, ik zag op de volkstuin al iemand lopen met behoorlijk grote courgettezaailingen, etc..

Pepers naar kas verhuisdEn ook wij dus, vrijdag de paprika’s en pepers naar de tuin gebracht. Zo vanuit het donkere huis is het best een beetje ‘tricky’ om de zaailingen in de kas te zetten, het blad kan gemakkelijk verbranden onder het glas waar de zon zo fel op schijnt. En dus hebben we de zaailingen in de kas in een hoek gezet waar er wat schaduw is van een opbergrek. We gaan de zaailingen nog niet planten want we houden er wel rekening mee dat wanneer het weer koud wordt, de zaailingen alsnog weer naar huis moeten. We kijken elke dag even naar de weersverwachting voor de lange termijn.

En, aangestoken door andere mensen, ook maar alvast komkommers en meloenen gezaaid. En basilicum. Met courgettes en pompoenen (die buiten moeten worden geplant) ga ik nog een week of 2 wachten. Al liggen de zaden al wel klaar :-).

Radijsje groeien

Ondertussen eten we al voorzichtig van de tuin, wat laatste veldsla, wat eerste  rucola, en gisteren ook een paar radijsjes kunnen plukken. De spinazieteelt in de kas is jammerlijk mislukt (geen zaadje meer gevonden, maar wel sporen van muizen). Volgend jaar beter, of wellicht zaai ik nog even wat spinazie buiten, als ik er een plekje voor kan vinden.

Vandaag maar een dagje thuis, na al het werk op de volkstuin is het nodig om ook  eens wat in de achtertuin te doen. En dus gaan we eens wat opruimen, knippen en snoeien waar nodig, en vooral; de kuipplanten mogen naar buiten. En betekent best wat gesjouw, we hebben er niet veel meer maar de paar planten die we hebben zijn wel van behoorlijk gewicht; een Cassia corymbosa, 3 x Brugmansia, en dan nog kleinere potten met Asarina’s, etc. En de Dahlia’s maar eens opzoeken en oppotten. De verhoogde bak in de voortuin schoonmaken.

Impatiens scabridaIk heb in de bak in de voortuin echt tientallen zaailingen gevonden van de Impatiens scabrida (foto is van de bloei vorig jaar), de zaden hebben blijkbaar de zachte winter overleefd. Mooi, daar ga ik er eens een aantal van een plekje in achtertuin en volkstuin geven. Want zeer waardevol; de planten worden wel zo’n 150 centimeter hoog en bloeien van juli tot de vorst, met mooie wit-met-gele bloempjes die bijna op een orchideetje lijken.

En daarna het terras schoonmaken, de stoelen en tafel even boenen. En dan wellicht zomaar vanmiddag na gedane arbeid eens een uurtje lekker buiten in het zonnetje zitten.

 

17 reacties op Overmoed

Mark en Marion 31 maart 2014 om 10:09

Hoi Diana, wij gaan vandaag ook flink aan de slag met ons moestuintje. Door het mooie weer en de zeer goede vooruitzichten van zowel het KNMI en weeronline trekken we toch de stoute schoenen maar aan en gaan alvast maar wat gewassen buiten zetten. Maar ja wij wonen in brabant dus zijn de dagen en nachten hier een stuk warmer dan bij jou in de buurt. Wij hebben eigenlijk helemaal geen nachtvorst gehad sinds januari. Jullie ook veel geluk met het komend seizoen!

Diana 2 april 2014 om 13:49

Hallo Mark en Marion,

Wij wonen 18 kilometer van zee. Ik denk zomaar dat het hier aan de kust in de winter juist minder koud is, en in de zomer juist minder warm (omdat het water uit de Noordzee in de winter de kust verwarmt en in de zomer juist verkoelt). Maar als ik naar de lange termijnverwachting kijk ga ik de gok wagen en in principe alles naar de tuin brengen, ook de vorstgevoelige planten.

Veel succes met het uitplanten!
Diana

Mark en Marion 2 april 2014 om 14:04

Daar heb je gelijk in ja. Maar momenteel profiteren we van een zuidelijke luchtstroming en dan hebben wij het geluk dat de koude Noordzee niet in de buurt is. Ook is het bij ons niet zo koud s’nachts zoals bij de mensen die een moestuin in het oosten en noordoosten van het land hebben. Dus wij Brabanders hebben de gok maar gewaagd eergisteren. Jij ook succes!

Jos 31 maart 2014 om 20:03

Hoi Diana,

wij zijn nog wat voorzichtiger. Tot begin vorige week hadden we hier in het noord-oosten echt nog nachtvorst. Heb volgens mij vorige week de auto sochtends nog moeten krabben.
Als het weer zo blijft en de verwachtingen blijven goed. Dan gaan we volgende week de aardappels zetten. Toch bijna twee weken later dan bij jullie.

groet,
jos

Diana 2 april 2014 om 13:52

Hallo Jos,

Onze tuinbuurman heeft een zwager die in Friesland woont. Als hij hier op bezoek is komt hij altijd even naar de volkstuinen kijken en spreekt er dan vaak over dat hij in Friesland altijd 2 weken later is dan wij hier, of het nu over het planten van andijvie, het oogsten van aardappelen, of wat dan ook is.
We hebben nu in ieder geval in heel Nederland de afgelopen week kunnen genieten van het heerlijke voorjaarsweer!

groetjes,
Diana

Agnita 1 april 2014 om 09:17

Overmoed: ja dat wordt lachen, ik woon in het hoge noorden en mijn aardappelen komen al op, dus svp geen nachtvorsten meer!

opi Bernard 1 april 2014 om 10:10

Agnita, ook mijn aardappelen zijn afgevroren (oosten van het land ) maar dat waren de achterblijvers van het vorige seizoen. Normaal vriest dat s’ winters kapot , maar helaas geen winter gehad.
April in het land,
het kan vriezen, dooien of liggend op het strand.

Succes allen met uw tuin.

Ann Rickard 2 april 2014 om 12:50

Hallo Diana,
Wat een leuke en duidelijk site.Ik was opzoek naar info over een plant wat in mijn tuin zat. Mijn vraag is heb je soms een open dag waar ik kan komen kijken en vragen stellen? Ik kan niet wachten om nu echt wat in mijn tuin te gaan doen. Super Bedankt.
mv,grt,Ann

Eddy 2 april 2014 om 18:01

Hello Diana,
Je hoeft niet bezorgd te zijn over het weer, er is maar één zekerheid: je kan er geen staat meer op gaan. Al die weerspreuken en wijsheden van onze voorouders zijn niet meer geldig. Als iemand tegen mij praat over de ijsheiligen, antwoord ik steevast: die zijn met pensioen. Vorst in mei hier: meer dan 15 jaar geleden ?
Opvallend deze week was het ongeziene aantal vlinders: witjes, blauwtjes, vosjes, zandoogjes, aurelia’s, dagpauwogen, 1 citroenvlinder, 1 atalanta. Zal dat blijven duren?

Groetjes

Eddy

Miranda 3 april 2014 om 10:18

Eddy, vorig jaar in mei hadden wij in het noorden nog vorst. Dus niet helemaal 15 jaar geleden 🙂

Anja 3 april 2014 om 15:13

Wij hadden zelfs in juni nog nachtvorst afgelopen jaar. Maar Eddy komt uit België hè… Een wereld van verschil 😉

Mark en Marion 4 april 2014 om 05:21

Ja en daar liggen wij Brabanders ook vlak tegenaan, dus kan wij kunnen ook beamen dat er in het zuiden al erg lang geen vorst van betekenis meer is geweest. Met uitzondering van dat erg slechte voorjaar van afgelopen jaar is het al jaren rond maart erg zacht en lente-achtig bij ons.

Bozo 4 april 2014 om 16:16

Ik laat me niet meteen gek maken, 1 zwaluw maakt nog geen zomer. Uien en aardappelen zitten in de grond op de Sarpo Mira na. De tomaten staan af te harden in de kas maar de paprika’s staan nog thuis…..rustig aan. Vorig jaar begon het pas tegen half mei redelijk van temperatuur te worden, dat ben ik nog niet vergeten! Rond half april begin ik dan eens met het zaaien van komkommers, courgette’s etc. De doperwten, capucijners en peulen beginnen nu ook op te komen, kolen, sla en andijvie plant ik dit weekend uit. Zo begint het seizoen zo langzamerhand toch te lopen! 😉

Diana 4 april 2014 om 20:50

Hallo Bozo,

Ook hier moet ik nog boontjes en courgettes en zo zaaien hoor, en ook pas een week geleden de aardappelen gepoot. Maar ons huis is nu eenmaal erg donker (kleine ramen), en met het weer van de afgelopen weken groeiden de tomaten en pepers echt beter in de zonnige kas dan thuis. De grondtemperatuur is nu al 16 graden (vorig jaar nog niet eens de helft). En net de langetermijnverwachting gezien, en hier gaan de paprika’s en pepers komende week de grond in. Ik weet het, het is vroeg :-).

groetjes,
Diana

Monika 4 april 2014 om 18:28

Hi Diana,

Even een vraagje over de kas, heb jij er wel eens luizen in gehad? Wat heb je er tegen gedaan? Is het verstandig om alle plantjes die het hebben weg te gooien? Of kan ik gewoon alles behandelen?

Alvast bedankt voor de reactie.

Groetjes,
Monika

Diana 4 april 2014 om 20:56

Hallo Monika,

Ik heb inderdaad wel eens luis in de kas gehad (in pepers en paprika’s), een jaar of 4 geleden. En dat was een kleine ramp; door de warmte, en doordat een kas een bijna gesloten ruimte is, zijn ze moeilijk te bestrijden en ze vermeerderen zich enorm snel. Ik heb toen 1 keer per week gespoten met een mengseltje van 1 liter water, 1 eetlepel zonnebloemolie en 2 eetlepels zachte groene zeep. Dat helpt goed, mits je wel het blad met luizen goed raakt. En alleen bij bewolkt weer sproeien, anders verbrandt het blad heel snel. En ik heb dat wekenlang moeten doen voor ik de luizenplaag weer een beetje onder de duim had.

Weggooien is een optie, maar wel zonde. het wordt mooi weer (is wat bewolkt) om eventueel met een sopje te spuiten. Dus ik zou dat doen. Maar ik zou wel de aangetaste planten apart houden van gezonde planten, zodat de luizen zich niet direct over andere planten verspreiden.

groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!