Overmoed

Peer Gieser Wildeman in knopZo warm en zonnig. Ik wil niemands humeur verzieken, maar als dat maar goed komt deze zomer :-). Ik heb altijd gehoord, van vaders en ooms en tantes, etc. dat elk weer zijn ‘tegenweer’ heeft, en dat er dus na een periode die warmer is dan normaal, ook een periode moet komen die kouder is dan normaal. Wellicht een geruststelling; dat gezegde is wel een paar decennia oud. Toch spookt het nog wel eens door mijn hoofd (ook vorig jaar toen we na een zeer koude en natte lente een lange, droge, warme zomer kregen).

Op de foto zie je een knop van de peer Gieser Wildeman; ze geeft vaak een beurtjaar na een jaar van prima oogst. En dus verwachtte ik niet veel knoppen te zien na de grote oogst van vorig jaar. Maar toch, ik telde gisteren 21 van deze knoppen (waarin vaak wel 4 tot 6 bloemen = peren). Dus ik ben blij!

Afijn, vooral genieten van het weer nu. Ik word er ook wat overmoedig van, en als ik zo links en rechts verhalen en plannen van anderen hoor ben ik daarin niet alleen. Ik hoor mensen over het alvast zaaien van bonen, van komkommers, ik zag op de volkstuin al iemand lopen met behoorlijk grote courgettezaailingen, etc..

Pepers naar kas verhuisdEn ook wij dus, vrijdag de paprika’s en pepers naar de tuin gebracht. Zo vanuit het donkere huis is het best een beetje ‘tricky’ om de zaailingen in de kas te zetten, het blad kan gemakkelijk verbranden onder het glas waar de zon zo fel op schijnt. En dus hebben we de zaailingen in de kas in een hoek gezet waar er wat schaduw is van een opbergrek. We gaan de zaailingen nog niet planten want we houden er wel rekening mee dat wanneer het weer koud wordt, de zaailingen alsnog weer naar huis moeten. We kijken elke dag even naar de weersverwachting voor de lange termijn.

En, aangestoken door andere mensen, ook maar alvast komkommers en meloenen gezaaid. En basilicum. Met courgettes en pompoenen (die buiten moeten worden geplant) ga ik nog een week of 2 wachten. Al liggen de zaden al wel klaar :-).

Radijsje groeien

Ondertussen eten we al voorzichtig van de tuin, wat laatste veldsla, wat eerste  rucola, en gisteren ook een paar radijsjes kunnen plukken. De spinazieteelt in de kas is jammerlijk mislukt (geen zaadje meer gevonden, maar wel sporen van muizen). Volgend jaar beter, of wellicht zaai ik nog even wat spinazie buiten, als ik er een plekje voor kan vinden.

Vandaag maar een dagje thuis, na al het werk op de volkstuin is het nodig om ook  eens wat in de achtertuin te doen. En dus gaan we eens wat opruimen, knippen en snoeien waar nodig, en vooral; de kuipplanten mogen naar buiten. En betekent best wat gesjouw, we hebben er niet veel meer maar de paar planten die we hebben zijn wel van behoorlijk gewicht; een Cassia corymbosa, 3 x Brugmansia, en dan nog kleinere potten met Asarina’s, etc. En de Dahlia’s maar eens opzoeken en oppotten. De verhoogde bak in de voortuin schoonmaken.

Impatiens scabridaIk heb in de bak in de voortuin echt tientallen zaailingen gevonden van de Impatiens scabrida (foto is van de bloei vorig jaar), de zaden hebben blijkbaar de zachte winter overleefd. Mooi, daar ga ik er eens een aantal van een plekje in achtertuin en volkstuin geven. Want zeer waardevol; de planten worden wel zo’n 150 centimeter hoog en bloeien van juli tot de vorst, met mooie wit-met-gele bloempjes die bijna op een orchideetje lijken.

En daarna het terras schoonmaken, de stoelen en tafel even boenen. En dan wellicht zomaar vanmiddag na gedane arbeid eens een uurtje lekker buiten in het zonnetje zitten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark en Marion

Hoi Diana, wij gaan vandaag ook flink aan de slag met ons moestuintje. Door het mooie weer en de zeer goede vooruitzichten van zowel het KNMI en weeronline trekken we toch de stoute schoenen maar aan en gaan alvast maar wat gewassen buiten zetten. Maar ja wij wonen in brabant dus zijn de dagen en nachten hier een stuk warmer dan bij jou in de buurt. Wij hebben eigenlijk helemaal geen nachtvorst gehad sinds januari. Jullie ook veel geluk met het komend seizoen!

Mark en Marion

Daar heb je gelijk in ja. Maar momenteel profiteren we van een zuidelijke luchtstroming en dan hebben wij het geluk dat de koude Noordzee niet in de buurt is. Ook is het bij ons niet zo koud s’nachts zoals bij de mensen die een moestuin in het oosten en noordoosten van het land hebben. Dus wij Brabanders hebben de gok maar gewaagd eergisteren. Jij ook succes!

Jos

Hoi Diana,

wij zijn nog wat voorzichtiger. Tot begin vorige week hadden we hier in het noord-oosten echt nog nachtvorst. Heb volgens mij vorige week de auto sochtends nog moeten krabben.
Als het weer zo blijft en de verwachtingen blijven goed. Dan gaan we volgende week de aardappels zetten. Toch bijna twee weken later dan bij jullie.

groet,
jos

Agnita

Overmoed: ja dat wordt lachen, ik woon in het hoge noorden en mijn aardappelen komen al op, dus svp geen nachtvorsten meer!

opi Bernard

Agnita, ook mijn aardappelen zijn afgevroren (oosten van het land ) maar dat waren de achterblijvers van het vorige seizoen. Normaal vriest dat s’ winters kapot , maar helaas geen winter gehad.
April in het land,
het kan vriezen, dooien of liggend op het strand.

Succes allen met uw tuin.

Ann Rickard

Hallo Diana,
Wat een leuke en duidelijk site.Ik was opzoek naar info over een plant wat in mijn tuin zat. Mijn vraag is heb je soms een open dag waar ik kan komen kijken en vragen stellen? Ik kan niet wachten om nu echt wat in mijn tuin te gaan doen. Super Bedankt.
mv,grt,Ann

Eddy

Hello Diana,
Je hoeft niet bezorgd te zijn over het weer, er is maar één zekerheid: je kan er geen staat meer op gaan. Al die weerspreuken en wijsheden van onze voorouders zijn niet meer geldig. Als iemand tegen mij praat over de ijsheiligen, antwoord ik steevast: die zijn met pensioen. Vorst in mei hier: meer dan 15 jaar geleden ?
Opvallend deze week was het ongeziene aantal vlinders: witjes, blauwtjes, vosjes, zandoogjes, aurelia’s, dagpauwogen, 1 citroenvlinder, 1 atalanta. Zal dat blijven duren?

Groetjes

Eddy

Miranda

Eddy, vorig jaar in mei hadden wij in het noorden nog vorst. Dus niet helemaal 15 jaar geleden 🙂

Anja

Wij hadden zelfs in juni nog nachtvorst afgelopen jaar. Maar Eddy komt uit België hè… Een wereld van verschil 😉

Mark en Marion

Ja en daar liggen wij Brabanders ook vlak tegenaan, dus kan wij kunnen ook beamen dat er in het zuiden al erg lang geen vorst van betekenis meer is geweest. Met uitzondering van dat erg slechte voorjaar van afgelopen jaar is het al jaren rond maart erg zacht en lente-achtig bij ons.

Bozo

Ik laat me niet meteen gek maken, 1 zwaluw maakt nog geen zomer. Uien en aardappelen zitten in de grond op de Sarpo Mira na. De tomaten staan af te harden in de kas maar de paprika’s staan nog thuis…..rustig aan. Vorig jaar begon het pas tegen half mei redelijk van temperatuur te worden, dat ben ik nog niet vergeten! Rond half april begin ik dan eens met het zaaien van komkommers, courgette’s etc. De doperwten, capucijners en peulen beginnen nu ook op te komen, kolen, sla en andijvie plant ik dit weekend uit. Zo begint het seizoen zo langzamerhand toch te lopen! 😉

Monika

Hi Diana,

Even een vraagje over de kas, heb jij er wel eens luizen in gehad? Wat heb je er tegen gedaan? Is het verstandig om alle plantjes die het hebben weg te gooien? Of kan ik gewoon alles behandelen?

Alvast bedankt voor de reactie.

Groetjes,
Monika

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties