Aardappelen

AardappelpoterVandaag de aardappelen gepoot, allemaal, 3 vakken vol. Met bio Ballerina, Tiamo, Escort, Kestrel en Bleue d’Artois. Sommige rassen (van eigen teelt zoals de Bleue d’Artois) hadden door het warme voorjaar al flink lange uitlopers. Ik heb getwijfeld of ik ze af zou breken maar uiteindelijk hebben we besloten ze met uitlopers en al voorzichtig (want ze breken snel) te planten, en dan wat dieper dan normaal. We hopen dat dat een goede beslissing was, en we zullen dat al binnen een week of 2 weten want dan verwachten we die extra lange uitlopers, als het lukt, al wel boven de grond :-).

Op de foto zie je de al zeker 40 jaar oude aardappelpoter, nog van Ruud’s vader geweest. Het ijzer wordt wat dun maar het is nog steeds een prima ding, handig om zeker 12 tot 15 cm diepe gaten te maken zonder al teveel kracht of werk.

Bescherming tegen vorst in kasEn dan het weer; hier viel dat erg mee, vannacht -0,2 graden, en de komende 3 nachten verwacht ik dan niet echt meer vorst. Vanaf het weekend gaan de temperaturen overdag en ‘s nachts weer stijgen. Dat neemt niet weg dat ik las dat het in het Zuiden en Oosten van het land wel -4 is geweest. En dat is wel echt behoorlijk koud voor sommige zaailingen.

Zelf hebben we gisteren wat vliesdoek en plastic over de meest vorstgevoelige zaailingen en zaaisels gedrapeerd. En daarnaast is de grondtemperatuur op 35 cm diepte al 11 graden (dus net onder de grond nog warmer), zaailingen die op die relatief warme grond staan krijgen profijt van die ‘warme grond’, dat straalt af in de koude nacht en dat kan zomaar 2 of 3 graden schelen.

En dus staan de tomatenzaailingen maar ook citroengras, veel bloemen, etc. nog steeds in de kas, en het gaat goed. Overdag halen we plastic en doek weg zodat de zaailingen profijt hebben van licht en zon en goed kunnen ademen. En aan het einde van de middag gaat het doek/plastic er weer op. Dat neemt niet weg dat ik blij ben wanneer de nachtvorsten verdwijnen want het blijft toch spannend, elke ochtend gelijk naar weerberichten en minimum temperaturen kijken, en gelijk alle zaailingen inspecteren bij aankomst op de tuin.

Tomatenzaailing 25 maart 2014De tomatenzaailingen groeien met deze zonnige dagen maar koude nachten niet snel, maar ze groeien wel. Derde en vierde blaadjes groeien, en als ik met mijn neus dichtbij de planten kom ruik ik die zo karakteristieke geur van tomatenblad. Eigenlijk is het niet echt een lekkere geur, maar ik ruik er wel ‘zomer’ en ‘oogst’ in. En dat maakt het dan toch heel aantrekkelijk, vreemd genoeg :-).

Tot slot nog een foto van de pruim Victoria. Nog niet vol in bloei, maar de eerste bloempjes zijn open. En als het weer zo blijft zal de boom rond komend weekend wel helemaal in bloei staan.

Pruim bloeiEn ook de perenbomen, appelbomen en kruisbessen laten heel voorzichtig hun eerste bloemknoppen zien. Nog een week of 2 en dan staan alle fruitbomen in bloei en kan de lente echt beginnen.

j

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marthy

Hoi Diana,
Ik heb net ook mijn aardappels gepoot in mijn Franse tuin, morgen de uien. Toen ik nog een stukje moestuin aan het schoonmaken was ontdekte ik tot mijn verbazing een hele rij rucolaplantjes, overgebleven van verleden jaar. Ze zagen er prima uit, ik heb ze op een schoon stukje uitgeplant en water gegeven. Ik dacht dat dat spul éénjarig was, of vergis ik me?

Anne Marie

Hallo Diana (en Marthy),

Bij mij vind ik ieder jaar weer tussen planten rucolazaailingen. Die haal ik weg
en plant ze op een meer geschikte plek. Volgens mij hebben ze zich dan uitgezaaid en zijn niet overgebleven. Want ik haal ze, als ze gaan bloeien weg. Maar dan liggen er al ergens zaadjes in de grond. Nu zijn ze er nog niet. Dus ze zullen er straks wel weer zijn. Dus ik hoef ze eigenlijk nooit te zaaien.

Het zaaien in de propagator gaat goed. Alleen de Cleome en de Scutellaria willen maar niet kiemen.Ik heb resp. 14 en 17 maart gezaaid.
Verder van alles geplant in de moestuinbak. En in de tuin gaat alles nu snel.
Ik ga dit jaar weer een paar aardappelen in emmers kweken. Heb ik al eens eerder gedaan. Ben benieuwd.

Sterkte en plezier met je tuinwerk.

Anne Marie

coby

Hoi Diana ,

Je foto’s zien er weer goed uit , vindt het altijd leuk om te zien hoe de chaos bij anderen erbij staat 🙂
Aankomende dagen wordt het weer heerlijk weer als we de weergoden mogen geloven .

groetjes coby

Helma

Diana en andere lezers,

Wat leuk om over de rucola te lezen. Hier heb ik ooit enkele planten weggezet, in de plastic tunnel kas.
Deze snoei ik elk jaar flink terug. En, ja elk jaar groeien daar nieuwe groene blaadjes aan. Plus de zaailingen doen het goed, moet altijd moeite doen om het in toom te houden.
Is dit dan eenjarig? Ik weet het niet. Ieder jaar genieten we hier weer van. Moet wel zeggen dat rucola het lekkerst is in het voorjaar.

Groetjes,
Helma

Marthy

Hoi Diana,
Om nog even op de rucola terug te komen, bij mij waren het geen zaailingen, maar beslist oude planten. Het is hier in Frankrijk ook niet koud geweest, erg veel regen, ik heb de indruk nog meer als in Nederland. Wij zitten hier 650 m. hoog, dat is iets waar je altijd rekening mee moet houden, ondanks dat we ver zuidelijk wonen. Ik heb afgelopen week een tunnelkasje gekocht en ga daar van de week het e.e.a. in zaaien. Veel plezier in je tuin!
Groet, Marthy.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties