Tjongejonge

Kas 2 vol met zaaisels en zaailingenWat een drukte. En dan nog steeds nog lang niet klaar. Ik moet = wil = mag nog heel veel zaaien, zowel thuis als in de kas als buiten in de vollegrond.

Ik laat een foto van kas 2 zien, dat is al een opeenstapeling van zaaisels, zaaitrays, potjes, bakken en noem maar. Foto’s van kas 3 (overvol) en kas 1 (daar wordt nu even alles ‘gestort’ wat in de weg staat in de andere kassen) durf ik echt niet hier te laten zien :-).

Maar wat was het heerlijk vandaag in de tuin, bijna 20 graden (en ruim 35 graden in de kassen). Ik vond het lekker, maar ik kon de zaaisels bijna zien kiemen. Rucola binnen 3 dagen, Zinnia’s binnen 6 dagen, Broccoli binnen 4 dagen, Tagetes binnen 7 dagen, het gaat echt heel snel met dit prachtige weer.

Vanaf morgen moeten we een stapje terug doen maar dat is ook niet erg. Een bui is welkom, want omdat het amper heeft gevroren afgelopen winter is de gespitte kleigrond zo hard dat ze met een gewone hark amper fijn en rul te maken is. Met wat water erop gaat het hopelijk weer wat makkelijker.

Sjalotten lopen uitEn dat is hard nodig want we willen de aardappelen gaan poten, de  Sugar snaps en tuinbonen en doperwten mogen geplant worden, de koolsoorten kunnen over anderhalve week geplant worden, de laatste pootuitjes en zaaiuitjes mogen de grond in.

De sjalotten lopen ondertussen heel voorzichtig uit (foto), en oerprei en knoflook groeien al flink, ze zijn al zo’n 20-25 centimeter groot/hoog.

Met de strobalen gaat het goed. Ze staan alle 9 buiten, hebben elke dag water gekregen en wat stikstofrijke voeding. Met de compostthermometer de temperatuur binnenin de strobaal gemeten en die is ondertussen ruim 22 graden.

Aardbei in strobaal lijkt het goed te doenAan de aardbeienstekken in de strobalen kunnen we zien dat het goed gaat. Ze maken al een nieuw blaadje en het hart van de stek wordt dikker en sterker (foto). De sla en andijvie die ik er zonder grond in heb geplant leven ook nog, maar groeien nog niet echt. Wellicht niet op deze manier ideaal. Wel leuk en interessant dat ik dezelfde soort slazaailingen ook in de vollegrond en in een verhoogde bak heb uitgeplant. Daardoor kan ik zien welke van de 3 methodes het snelst oogstbare slaplanten geeft, en welke het lekkerst is.

En terwijl aan het einde van deze warme, zonnige dag de mannen na alle arbeid wel toe zijn aan een pilsje, drinken wij (is wij vrouwen :-)) een kopje. Thee van eigen tuin. Met citroenmunt en venkel. Erg lekker!

Kopje thee van venkel en citroenmuntTot slot nog even een opmerking: ik heb in de afgelopen periode op verzoek van Groei & Bloei 3 artikels geschreven (ik was uiteraard zeer vereerd). En het eerste artikel (over Tagetes/Afrikaantjes) stond in het afgelopen nummer van Groei & Bloei, in het volgende nummer staat het artikel over de Melothria.

Omdat er via de website van Groei & Bloei zaden kunnen worden gekocht zijn de 2 genoemde artikelen niet alleen in het tijdschrift te zien, maar ook via de website te bekijken/lezen. En het is wel echt heel leuk dat ik hier reclame kan maken voor die 2 artikels die ik zelf heb geschreven, je kunt ze gratis inzien op de website (onder het blauwe blokje met ‘downloads’):

En dan nu…… even nakijken wat ik nog kan zaaien. We hebben vandaag koemestkorrels gestrooid dus dat kan komende nacht lekker inregenen in de grond. Morgen aardappelen uitzoeken en die mogen dan zaterdag mee naar de tuin. En ik wil nog wat extra doperwten zaaien (want ik heb er plaats voor en we vinden ze zo lekker). En gele bietjes, want ik zag op de website van Caroline Brouwer zo’n leuk recept en kan me nu al voorstellen hoe dat eruit zou kunnen zien en smaken met gele of witte bietjes: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/search/label/bietjes

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

Hallo Diana,
Je mag terecht trots zijn op je artikelen in G&B, erg leuk! Ikzelf ben dol op Tagetes Linnaeus. Een aantal jaren geleden een enthousiast verhaal gelezen van “de Kleine Plantage” in Groningen, met prachtige foto’s. Die wilde ik óók! Op “slechts” 1 uur afstand rijden bij ons vandaan er naar toe voor zaad, het was maart. Zaad op, helaas, dus een paar maanden later nog eens voor planten. Ze hadden er nog 3 en die waren toen van mij. Thuisgekomen heb ik ze meteen verpot, met zijn drieën in een grote pot., mooi in knop. Het eerste waar ik de volgende dag naar ging kijken, waren mijn mooie Afrikanen waar ik tot 2 keer toe 2 uur voor had gereden en ik kon wel huilen. Twee waren er totaal opgevreten door de slakken en de derde had nog één stengel waar een half open bloem aan zat. Je begrijpt dat ik die met hand en tand verdedigd heb om er alsnog zaad van over te houden. Enfin, dat is gelukt, het jaar daarop had ik potten vol prachtige planten en sindsdien elk jaar weer.
Overigens heb ik ook elk jaar een grote pot Melothria, het is altijd weer leuk hoe mensen erop reageren die zoiets nog nooit gezien, laat staan geproefd hebben.
Hier in Jubbega is de regen opgehouden en schijnt de zon weer. Ik ga naar buiten, mijn ronde doen want het ziet er zo schitterend fris uit.
Groet, Janneke

John

Hallo Diana,
Wat een geweldige site lees al een tijdje je verhalen zeer leerzaam.
Ik ben een startende moes tuinder, vorig jaar mijn eerste jaar.
Ik heb net zaad van de minikomkommers besteld!
Ben benieuwd hoe ze het gaan doen.
Tot snel.
Groet, John

Simone

Hallo Diana, met recht kun je trots zijn op je bijdragen in Groei en Bloei. Misschien is dit de start voor een toekomstig boek van je , ik zal de eerste zijn die het koopt !
Als ik lees dat de Tagetes Linnaeus van oorsprong uit Zweden komt is het opmerkelijk dat ik in 2007 hem/ haar voor het eerst zag in de Botanische Universiteits tuin in Adelaid (SA) en er zaad van meenam sinds 7 jaar staan ze bij mij elk jaar in de tuin te bloeien.
Groetjes Simone

Hetty Wijman-Velthuis

Vereniging in België die een zaaikalender aanbiedt;

Hallo Diana,

misschien een beetje hulp? Ik vond op het internet (ik zocht de betekenissen van alle maanstanden op) een belgische site/vereniging die een pdf bestand zaaikalender heeft. Omdat je zelf aangaf deze winter de laatste keer een kalender te maken is dit voor iedereen (en jou?) een optie om wel door te kunnen gaan met het BD tuinieren.
Verder ben ik net als alle andere tuinders denk ik, druk druk druk, alles moet voorgezaaid, gepoot en een groot gedeelte van de tuin moet nog omgedaan………………………, voor jaar!
Veel succes allemaal.

http://www.koninklijkevolkstuinenkluisbergen.centerall.com/contact.php

Zaai kalender in PDF:

http://users.skynet.be/fa613009/BD_%20Kalender%202014AA.pdf

Anne de Vroomen

Beste Diana,

Heel graag zou ik met je willen praten over een interview in ons radioprogramma Woord (VPRO, Radio 1). De uitzending is al snel, deze zaterdag (29 maart), en we zouden je graag als gast in onze studio willen uitnodigen. Ik kon niet zo snel contactgegevens van je vinden, dus hopelijk kan ik je zo bereiken. Zou je willen laten weten of je wel of niet geïnteresseerd bent en of ik je daarover mag bellen? Anne de Vroomen, VPRO Woord, [email protected]

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties