Geduld

Tomatenzaailing 17 maart 2014Bijna alles is voor nu gezaaid, en dus is het wachten op het kiemen. Soms gaat het snel, de eerste sla zag ik (voorgezaaid in de koude kas) al binnen 3 dagen opkomen. Soms gaat het tergend langzaam. En helaas wordt het soms niks, dat kan ook gebeuren (oud zaad bijvoorbeeld, of gewoon te nat geweest, opgevreten of wat dan ook).

Vandaag de jonge spitskoolzaailingen in de koude kas gered, die waren in 1 nacht tot op de nerf opgevreten, ongetwijfeld door slakken. Ik heb ze maar gelijk verspeend en bovenop de werktafel gezet, in een bak met een scherpe rand, eens kijken of ze er dan nog bij kunnen komen. Wellicht ook deze week maar alvast de Escargo slakkenkorrels meenemen, voor ze groot worden en volgende maand meer schade geven aan andere zaailingen.

Tomatenzaailing blaadjes nog in zaadhoesjeMet de tomatenzaailingen in de kas gaat het redelijk. Ik heb ze afgelopen weekend voor een groot deel verspeend, en ze staan er prima bij. Ze groeien amper, maar dat is best logisch, de lente lijkt weer even voorbij. Maar ze worden hier wel heel sterk van, kunnen prima tegen de nog koude nachten maar ook tegen de felle zon. Uiteraard hou ik wel de weersvoorspellingen goed in de gaten, zodra er nachtvorst dreigt zullen de zaailingen weer mee naar huis moeten. Maar dat gaat in ieder geval deze week niet gebeuren. En de eerste tomatenzaailingen lijken voorzichtig aan hun eerste echte blaadje te beginnen.

Soms tref ik ook wel zo’n zaailing waarbij de beide blaadjes vast zitten in het zaadhoesje (foto). Vroeger was ik nog wel ongeduldig en maakte ik dat zelf los, altijd met een scheurtje in het blad als gevolg.

Peperzaailing helmpjeEn dus laat ik het tegenwoordig maar zo, blaadje en zaadhoesje vechten het samen maar uit, en 99 van de 100 keer wint het blaadje. En mocht dat niet zo zijn, dan is het vroeg genoeg om dan nog maar een handje te helpen.

Dit kan ik trouwens wel makkelijk zeggen bij tomatenzaailingen, die hebben echt sterke blaadjes.

Maar ik heb toch ook wel peperzaailingen gezien waarbij beide kiemblaadjes nog samengevouwen in het zaadhoesje bleven steken en de zaailing uiteindelijk dood ging.

Maar ook dan geeft met de hand (of een mesje) helpen vaak schade.

Op de foto zie je zo’n ‘helmpje’ op een zaailing van een peper of paprika. Best lastig om dat te verwijderen. Toch maar een weekje aankijken voor ik probeer te helpen.

Zeker niet alle peperzaailingen zien er zo uit hoor, gelukkig maar. Ik heb een week of 2 geleden nog een paar allerlaatste peper- en paprikazaden gezaaid en die hebben alleen nog de 2 kiemblaadjes.

Peperzaailingen 16 maartAlle andere zaailingen groeien best goed. Wat een verschil met vorig jaar, toen het huis zo lang koud bleef, en zonder zon en met koude nachten het dichtbij het raam ook zo koud bleef. Met alle zon van de afgelopen 2 weken zijn de peperzaailingen nu al vaak aan hun 5e en 6e blaadje begonnen.

Wellicht is het nog handig om hier tot slot nog even een kleine update te geven; ik doe mijn best om regelmatig nog wat op de website te zetten maar ik vrees dat tijdgebrek dat een beetje tegenhoudt. Maar in ieder geval heb ik een week of 3 geleden eindelijk eens de groentezaaikalender in excel op de website gezet (waardoor je die nu kunt openen en opslaan zodat je die zelf verder kunt invullen zoals je dat wilt).

Verder ben ik nog druk bezig met de database van eenjarigen, maar dat vlot niet erg omdat het heel veel werk is, maar er is toch al flink wat te zien, en met veel foto’s. En ik heb een hoofdstukje geschreven over de teelt van de sojaboon. En eindelijk eens tijd gehad om de tekst na te kijken en foto’s te plaatsen op de pagina over de mooie moestuin. Nog niet af maar ik probeer dat deze week wel af te kunnen ronden.

En dan helemaal tot slot nog een tip: Gardener’s World is weer begonnen. Elke vrijdagavond, van 21.30 tot 22.00 uur op BBC 2, zeer de moeite waard.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rolf Wagenaar

Hoi Diana,

Dit is mijn 1e moestuin jaar. Met dank aan jouw site gaat het zeker een succes worden. Onderstaande informatie heb ik van collega tuinders.
– Ik heb de Escargo slakken korrels op advies van mijn tuincommissie 2-3 weken geleden al gestrooid. Dit voordat de naaktslakken uit de grond komen. Als ik dit in juli nogmaals doe bij de 2e generatie naaktslakken, heb ik gegarandeerd het hele jaar geen last van slakken.
– Mijn 2e puntje gaat over asperges. Mijn moestuinbuurman zet asperges in de zware zee klei van Almere. Dat ga ik dit jaar ook doen. De asperges die we zetten komen van http://www.neessen.nl/ uit Limburg. Het zijn Gijnlim asperges, geschikt voor zeeklei. Dit omdat je op je site aangeeft dat asperges bij jou op de klei niet lukt….

Nogmaals dank voor je informatieve en zeer nuttige site en ik hoop dat je dit nog lang volhoudt.

Warme groet Rolf Wagenaar

Saskia

Dag Diana,

Bastin verkoopt Asparagus officinalis ‘Gijnlim B’. Ik was er vorig weekend en heb nog getwijfeld of ik ook niet enkele planten zou kopen. Je kunt ze ook online bestellen.

groetjes
Saskia

Anja

Ik heb dit jaar voor het eerst ook sojaboontjes, dus ben erg blij met deze info! Je hebt je alleen bij de IJsheiligen in de maand vergist… Er staat 12 november 😉

Eddy

Hello Diana,
Kiemblaadjes die niet openvouwen: natmaken. Sommigen zweren bij speeksel.
Die groentezaaikalender: ik sta in bewondering !
Groetjes

Eddy

Sylvia

Hallo,
Nog een leuke tip, op 7 april begint een 10 delige serie “Maartens moestuin”. Een serie waarin Maarten ‘t Hart de kijker meeneemt in zijn moestuin. Maarten is al jaren een tuinierder, heeft het van zijn opa en vader geleerd.

Janneke

Leuk zulke tips, staat genoteerd!
Ik geniet ook weer volop van Gardeners World.
Janneke
Ps,
Diana, hoe lang kun je tomatillo’s in de vriezer bewaren?
Tot mijn schande vond ik vorige week nog een doos bij de grote “vriezervoorjaarsschoonmaak”.

oscar

Hallo Diana,
Hou je peper- en paprikaplanten wel eens over? Ik heb ze (Lila purpur en Rotundum) vorig jaar vanuit de vg in de kas opgepot (jouw tip!) en naar binnen gehaald. Ik heb op een gegeven moment de blaadjes afgeknipt, want er zaten veel luizen op. Nieuwe blaadjes liepen alweer snel uit op de toch koude lichte zolderkamer. Het voordeel lijkt de voorsprong en de verhoutte onderstam, het nadeel is duidelijk. Wat een ellendige beestjes! Niet uit te roeien!
Ik ben benieuwd hoe de opbrengst dit jaar zal zijn.
Heb een mooi seizoen!
Groetjes,
Oscar
Bennekom

Janneke

Vorig jaar geprobeerd in onze lichte en warme serre op het zuiden en ook daar al snel vol met luis, helaas, het leek me zo leuk!
Janneke

Thomas

Beste Diana

Wat een prachtige site. Ik had je graag per email een vraag gesteld maar vind je contactgegevens nergens.

Groetjes.

Cilia

Hoi Diana,
Ik heb even een blik geworpen op de groentezaaikalender. De afstand voor de late aardappel klopt niet, hoe later de aardappel hoe groter de afstand.
Ziet er verder goed uit. Net als de rest van de site, erg leerzaam…

Vriendelijke groet,
Cilia

Helga Goedendorp

Hallo Diana,

Wat heb je een fantastische site!
Ik doe de mbo opleiding biologische dynamische land- en tuinbouw bij de Warmonderhof, 1e jaars en ben een beginneling. Maar alles wat ik lees leren wij. K heb mijn studiegenoten dan ook over je site getipt.
Het is heel prettig om het hier nog eens na te kunnen lezen, met mooie foto’s, snijbloementips, uitstekende zaaikalender enzovoort.
Heel fijn en leerzaam (ben een beetje jaloers op alles wat jij weet en ik nog niet:).

O ja, en de bbc met Gardner’s world is een echte aanrader!
Wat een passie en plezier.

Hartelijke groet,
Helga

Roos

Hallo Diana,

Mooie site en veel handige informatie!
Heb je ook ervaring met het kweken van aardbeispinazie? Ik heb begin maart zaden in de volle grond gezaaid, maar er komt helemaal niets op. Als ik op internet zoek zou het een makkelijk te kweken groente moeten zijn, waarvan de bladeren na 10 weken al te oogsten zouden moeten zijn. Maar nu na bijna 4 weken geleden te hebben gezaaid is er nog niets opgekomen.
Wat zou de zaaidiepte moeten zijn? Ik las ergens 2 tot 3 cm diep, maar dat vind ik vreemd omdat de zaadjes heel erg klein zijn.
En is binnen of in een koude bak een optie?

Groet,
Roos

Roos

Bedankt voor je reactie, en goede tip om het in de kas voor te zaaien. Ik heb de aardbeispinazie 7 dagen geleden in een muurkasje gezaaid in een pot en het is nu al opgekomen. ( van wat ik buiten heb gezaaid is overigens nog steeds niets gekiemd) Als de plantjes straks wat groter zijn ga ik ze verspenen en daarna alsnog buiten uitplanten, waar het eerst niet is gelukt.

Groet,
Roos

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties