De nieuwe tuin in het nieuwe jaar

Tuintafel op de nieuwe tuinIk heb niet veel tijd voor dit tuindagboek. Vandaar dat je hier vandaag vooral foto’s van ‘de nieuwe tuin met verhoogde bakken’ vindt.

Op de foto rechts zie je de oude tafel, met wat nieuwe potten, vrolijke kleurtjes (vind ik zelf). Met wat viooltjes, kruiden, narcissen die volgende week bloeien.

Vandaag erg druk, want ik moet nog wat peperzaailingen vanuit de propagator in potjes planten. En dan mag de propagator schoongemaakt en opgeruimd worden. En de zaailingen die al zijn opgepot moeten nodig water.

En daarna naar de Aldi, want die heeft zwart antiworteldoek te koop, en dat wil ik dit jaar eens gaan gebruiken om in deze tijd proberen de grond in de kas wat sneller op te laten warmen. Ik denk dat de reden dat alle peperplanten en paprikaplanten het vorig zo slecht/laat hebben gedaan was dat het zo lang zo koud bleef en daardoor de grondtemperatuur in mei wellicht nog steeds maar 6 of 7 graden was. En dus ben ik dubbel blij met mijn compostthermometer want daarmee kan ik ook de temperatuur in grond, in stro, in mest meten.

Potten met munt achter de nieuwe tuinOp deze foto zie je de achterkant van de nieuwe tuin, alle soorten munt (citroenmunt, ananasmunt, chocolademunt, grapefruitmunt, Zwitserse munt, gembermunt) staan er onder de appelboom, in de volle zon, we kunnen er zelfs al wat van oogsten.

En gisteren was de grondtemperatuur in de kas (op 30 centimeter diepte) al 9,5 graden. Met zwart antiworteldoek kan die temperatuur hopelijk binnen een paar weken al zover op laten lopen dat jonge zaailingen van pepers, aubergines, tomaten niet van schrik in een groeistilstand schieten bij het uitplanten.

Als test gaan we eens in 1 kas wel antiworteldoek leggen, en in 1 kas niet. En dan het verschil regelmatig meten. Tegen de tijd dat de zaailingen uitgeplant kunnen worden haal ik het doek weg en bewaar het voor het jaar erop (er zijn ook wel mensen die antiworteldoek in de kas laten liggen maar dat hoeft van mij niet).

De nieuwe tuin overzichtOp de foto de nieuwe tuin zoals ze er nu uitziet als je vanaf het hoofdpad aan komt lopen.

En na de Aldi snel naar de tuin, want daar ga ik zaaien, en het is nogal een grote zak met zakjes zaden die ik bij me heb (van dille en Calendula tot knolselderij en Tagetes).

Daarnaast mogen de potten die ik afgelopen week allemaal vanuit de kas naar buiten heb gebracht allemaal wat voeding en vocht, soms een laagje verse potgrond, als daar plaats voor is.

En niet te vergeten alles wat ik al gezaaid heb water geven, en sommige soorten al verspenen. Ondertussen gaat Ruud verder met het harken van de tuin tot alles netjes fijnkorrelig is en ergens in de komende dagen de vroege aardappelen gepoot kunnen worden. De plantuitjes zijn geplant, de zaaiuien mogen ook ergens volgende week uitgeplant worden. En er mogen buiten al rijtjes (zomer)worteltjes worden gezaaid, en schorseneren, en stengelui.

De nieuwe tuin 12-03-14Tot slot dan nog even over de nieuwe tuin; ze is klaar, tot op de laatste meter is ze nu bestraat (zie foto). We hebben een hek geplaatst aan de achterkant (daarachter ligt de volkstuin van de buurman), de compostbak staat er meer voor de sier dan voor compost. Ik ben er nu nog compost in het gooien maar volgende maand mag er een laagje grond op en wil ik er leuke planten in zetten. In de 2 grote speciekuipen staan 2 vijgen.

En  ik kreeg nog een erg leuk oud trapje. Ik moet het nog wat beter aankleden (dus ergens deze week ook even naar de kringloopwinkel voor wat leuke kleine potjes of een kleurig vaasje). Ik had nog een oude vergiet, die heb ik van binnen met doek bekleed en er een hangfuchsia in gezet.

Het pleintje op de nieuwe tuinEn de strobalen staan er. Ik geef ze nog elke dag water, en dan mogen komend weekend de aardbeistekken er in worden geplant. Ik heb er ook 2 gebruikt voor de teelt van champignons en daar al wat foto’s van gemaakt.

Maar dat is voor de volgende week. Want nu echt veel te druk om hier nog lang achter de computer te blijven zitten :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
leonie

Zojuist je site ontdekt, leuk zeg! En wat is je tuin netjes!! Daar kan ik voorlopig alleen nog maar van dromen (en de komende dagen heel hard aan de slag, natuurlijk!)

corine

Hi Diana,

Bedankt voor de tip van het worteldoek. Ik hoop dat ze er morgen nog iets van hebben.

Leo Liekens

Ik gebruik de worteldoek ook om de grond buiten op te warmen maar voor komkommers en augurken. Zodra de grond warm genoeg is snij ik er kruisen in en poot daarin de planten.
Voordeel is dat je vruchten schoner blijven en minder kans op schimmels. Vooraf kun je het beste wel je bed een beetje bol leggen zodat het water goed afloopt, ook geen last meer van onkruid en je kan met minder water geven toe.
Ik denk dat het voor opwarmen in de kas zeker wel zal werken.

Simone

Ook ik gebruik altijd vuilniszakken voor afdekken maar dan heel spoel ze na gebruik af en kan ze weer als vuilniszak gebruiken

Diana de nwe tuin ziet er mooi uit en keurig! de foto van de leiappel boom kon een foto van mijn lei appel zijn die ook zo vrij staat.

Vr. Groet Simone

Irene

Beste Diana,

We hebben in december een moestuin toegewezen gekregen na een paar maanden op de wachtlijst gestaan te hebben. 250 m2! 🙂
Je hebt door je stukje over zaailingen onze tuinbonen gered! Ik heb ze gelijk buiten in de koude kas gezet en ik durf te zeggen dat zelfs de meest ervaren tuinder van ons complex jaloers is op onze mooie brede planten!
Ik hou je site nauwlettend in de gaten en zal zeker veel gebruik gaan maken van je recepten voor natuurlijke bestrijding van plagen.
Onwijs veel complimenten voor je mooie site! Ga zo door.

Groetjes,

Irene

Jos

Hoi Irene,

Wat ben jij er vroeg bij. Mijn tuinbonen zijn ook pas net aan het kiemen. In tegenstelling tot Diana zaaien wij ze altijd direct te plaatsen. Dat gaat hier eigenlijk altijd goed.
Wellicht komt dat doordat we weinig last hebben van duiven.

Heel veel succes.

Groeten,
Jos

Christa

Vandaag de peulen- en kapucijnerzaailingen in de volle grond gezet! Is altijd weer zo’n yes-moment! Om ze te beschermen tegen vogelvraat gebruik ik van dat groene windgaas. Dat kun je aan de meter kopen bij de boerenbond enzo. Ik heb stroken van 50 cm hoog die ik met wasknijpers aan het gaas vastzet en dan schuin wegtrek van het gaas en met stenen op de grond vastleg. Zo ontstaat een soort tentje aan beide zijden van het gaas. Na een paar weken kan het er weer af en gebruik ik het om bijv. zaaibedden mee te beschermen. Het spul is niet heel goedkoop, maar het gaat wel eindeloos lang mee 🙂

MdG

Hoi Diana, de enige site die ik volg over moestuinieren is de jouwe. Mijn complimenten, erg leuk en waardevol, groet Marjan

Monika

Hoi Diana,
leuk dat je alweer zo druk bezig bent. Het mooie weer helpt natuurlijk wel mee.
Ik vroeg mij af hoe je tomatenzaailingen het in de kas doen? Dek je ze alleen ‘s nachts af of ook overdag?
Mijn zaailingen zijn net ontkiemt en staan in een (dicht) potje met vermiculiet. Moet nog even uitzoeken of ik ermee wacht tot ze de eerste echte blaadjes hebben of of ik ze gelijk verspeen.
Groetjes, Monika

Monika

Hoi Diana,
mooi dat het goed gaat met de tomaten.
Nu even is de zon niet meer zo fel maar heb je de kas al afgeschermd met doek of temperzon tegen het verbranden? Of is dat nu zo vroeg in het voorjaar nog niet nodig volgens jou?
Ik ga mijn tomaten vandaag verspenen, bijna alles is gekiemd, alleen Matina is erg langzaam en een soort zonder naam waarvan de zaden al heel oud zijn, zijn van 5 zaden maar 1 gekiemd tot nu toe.
Groetjes, Monika

Irene

Bedankt Diana en Jos,

Wij schijnen op de tuin ook veel last te hebben van houtduiven en eenden. De laatste eten de planten niet op maar trekken ze eruit zei de buurman. Dacht eerst dat hij me voor de gek probeerde te houden maar de buurvrouw zei hetzelfde dus wij hebben ook maatregelen genomen tegen de vogelvraat. De tuinbonen hebben we overdekt met een net, de peultjes die we gister uitgepoot hebben idem. Bij ons lopen de buren eigenlijk allemaal op ons voor, qua bonen. De buurvrouw heeft haar tuinbonen al een halve meter hoog staan onder een tunnelkasje. Die heeft ze in November vorig jaar al gelegd. Wij tuinieren in veengrond, misschien heeft dat ermee te maken dat iedereen zo vroeg is? De andijvie en sla staan bij sommige buren al buiten zag ik. Die staan bij ons thuis nog in de koude kas.
We hebben wel al in de volle grond onder tunnelkasjes bietjes, zomerwortels en radijsjes gezaaid. Die komen op zag ik gister. Wat een mooi gezicht die rijen zaailingen! Dit is de eerste keer dat we in de volle grond zaaien en ik vond het heel spannend! Gister ook de Erbette spinazie gezaaid in de volle grond, ben benieuwd!
Wat een heerlijke en belonende hobby is tuinieren toch! onze achtertuin is ook iets van 250m2 en ik heb jarenlang onze eigen bloemen gezaaid, maar groente is eigenlijk veel leuker! En nou maar hopen dat er straks ook echt wat te oogsten valt! 🙂 Maar met jouw tips komt dat vast goed!

Groetjes,

Irene

Mark en Marion

Hoi Diana,

wat een fijne site heb je gemaakt! Hebben er al veel info vanaf weten te halen. Ga zo door! Wij hebben niet zo veel grond als jullie ( we hebben maar een relatief kleine achtertuin en een zeer zonnig dakterras) maar we benutten zo goed als iedere plek om iets te laten groeien. Van kruiden, tomaten, paprika’s en aardbeien in potten en bakken tot sla en worteltjes/radijsjes in de volle grond. Fruit hebben we ook in de vorm van een pruimenboompje op ons dakterras en een bramen en een frambozen struik die tegen onze schutting aan groeien.

We hebben wel al een tijdje last van een vervelende kat die rond onze moestuin sluipt en tussen onze gewassen loopt. Heb jij enig idee hoe we deze het beste kunnen verjagen? Van onze hond is ze bang maar ze is zo brutaal om toch telkens weer terug te komen. Alvast bedankt!

Mark en Marion

Hoi Diana,

we zullen de cacaodoppen eens proberen! Bedankt!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties