Lente!

Eend met jongenNiet alleen omdat het weer zo mooi is, maar alles groeit nu zo snel. In 2 weken tijd zitten de bladeren van de platanen hier langs de weg vol in blad. De peren zijn al uitgebloeid, de appel begint net.

Gistermorgen bij aankomst op de volkstuin moedereend met 14 eendje gezien, piepjong. Ze zaten op het trapje van de tuinbuurman aan de overkant van de sloot. Links zie je nog de binnentrommel van een wasmachine (die worden hier gebruikt om in de sloot te leggen, het houdt modder en vuil en kroos tegen als er in de zomer water moet worden gepompt uit de sloot).

En we hebben het druk met uitplanten, de zaailingen groeien met dit weer zo snel dat we veel water moeten geven en dat de zaailingen al snel buiten uitgeplant kunnen worden.

Kas 2 met antiworteldoekWe zijn zelfs a begonnen met het uitplanten van de zaailingen van paprika’s, pepers en tomaten. En dat is best vroeg, ja. Zeker in vergelijking met vorig jaar. Maar de zaailingen staan toch al op de volkstuin, in potjes in trays. En het gaat de komende 2 weken niet vriezen, al komt de temperatuur wel komende dagen in de nachten rond de 3 graden.

Maar de grond in de kas is warm, 16 graden. En dus wordt het dichtbij die grond niet meer zo heel koud, want die warme grond straalt in de nachten die warmte weer af op de planten.

Paprikazaailingen in bakJe ziet op de foto een bak met paprikazaailingen, ze zijn echt ruim groot genoeg om de grond in te gaan. En ik heb zelf zo logischerwijs verzonnen dat de potjes = wortels van zaailingen overdag flink opwarmen maar in de nachten ook weer sterk afkoelen. In de volle grond wordt het niet zo warm, 16 graden dus, maar koelt het ook niet meer af. De meer constante temperatuur zal de wortels en dus plant wellicht goed laten groeien.

De tweede foto op de pagina, van de kas met uitgeplante zaailingen, heb ik een dag of 4 geleden gemaakt, en gisteren waren de tomaten toch echt al gegroeid. We zijn nog lang niet klaar hoor, nog niet eens op de helft, maar elke dag dat we op de tuin zijn proberen we weer een plekje vrij te maken en wat tomaten/pepers/paprika’s uit te planten.

Aardappel komt bovenJe ziet op de foto ook het antiworteldoek dat we hadden gelegd, we hebben besloten om in 1 kas het doek te laten liggen, en dan komende zomer eens te kijken wat we daar van vinden (blijft de grond warmer onder het doek, hoeven we minder water te geven, wordt het geen kliederboel, slaat de grond niet vast nu we die niet open kunnen trekken, etc.). Ik ben benieuwd wat we er van gaan vinden.

Buiten gaat ook alles snel, ik zag de eerste gekiemde worteltjes (die kiemen altijd zo langzaam). We hebben de peterselie en selderij zelfs al uitgeplant. En ik zag de eerste aardappelen boven de grond (foto) komen. Ook dat is vroeg, en aardappelen kunnen aardig wat schade oplopen bij vorst, dus hopen we maar dat het echt niet of nauwelijks meer gaat vriezen.

Label tomatenNou het is leuk om dit tuindagboek te schrijven maar ik heb er eigenlijk helemaal geen tijd voor :-), vandaag bloemenzaailingen uitplanten, krootjeszaailingen uitplanten, zo links en rechts wat verspenen, zaaisels water geven, hopelijk nog wat wieden, als het niet te warm is in de kas weer wat pepers en paprika’s uitplanten, aardamandelen planten, schorseneren zaaien, courgettes zaaien, etc., etc..

Op de foto een labeltje zoals we dat gebruiken. Ik knip ze van verticale lamellen die mensen weggooien. Even wassen, repen van knippen, puntje er aan maken, en tegenwoordig beplak ik ze met een stukje doorzichtig plakband. Ik beschrijf ze met een permanent marker (of dvd-writer). En dat blijft makkelijk een tuinseizoen zitten. En ik kan dan het beschreven plakband er komende winter weer afhalen, nieuw plakband erop en zo kan ik ze hopelijk meerdere jaren gebruiken. Ik bind ze vast aan de stokken bij de tomaten of pepers met een bindertje die je bij vuilniszakken vindt, dat blijft ook een hele zomer/herfst goed zitten.

En om alvast een klein voorproefje te geven, dan tot slot nog even een foto van 2 jaar geleden van de White Furry Boar die op het labeltje staat, want ik had dit tomaatje 2 jaar geleden ook al (maar toen ‘verdronken’ in de ellende van de zomer van 2012 waarin de kassen onder water stonden). Een mooi en lekker tomaatje, in zachtgeel met crèmewitte streepjes. Ik hoop dat ze dit jaar geen last krijgt van dat soort ellende en ik er veel van mag oogsten.

Tomaat White Furry Boar

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark en Marion

Hoi Diana,

ja het is de start van een prachtig voorjaar! Wat we vorig jaar niet gehad hebben krijgen we dit jaar tienvoudig terug lijkt het wel.
Hopelijk is de zomer vergelijkbaar met vorig jaar!

Heleen Dalenoort

Dag Diana,
Alles in de tuin begint nu behoorlijk te groeien. Het ziet er bij ons al heel vrolijk uit.
Ik wil je nog even zeggen, dat jouw zaden allemaal goed zijn opgekomen, papaver somn. Yves, iris chrysographes, eschscholzia lobbii, linaria dalmatica en lychnis coronaria oculata. Nu komt het verspenen nog, ik kan veel mensen blij maken, hoewel ik maar de helft van de zaden heb gebruikt. Nogmaals dank en jij veel succes met je moestuin.
Mvg. Heleen

Inge Wendrich

Hallo Diana, Ik heb een vraagje….
Ik heb vandaag tomaten geplant in de kas, kan ik nu b.v. sla o.i.d tussen de tomaten zaaien of planten? Of is dit niet zo een goed idee? Ik wil zoveel mogelijk de grond benutten! Vorig jaar heb ik dit niet gedaan. Toen is het wel goed gegaan dus ik wil geen risico nemen.
Heb jij ervaring hiermee
B.v.d. Groetjes Inge.

Christa

hoi Diana,
Ik heb even een ‘off topic’ vraag: wat zou jij telen tussen vroege aardappelen (oogst half juli) en weeuwenteelt tuinbonen (half oktober planten)? In hetzelfde vak dus :-)Groenbemesters kan natuurlijk altijd, maar ik zoek eigenlijk nog een echte tussenteelt. Het is nog niet zover, maar dan kan ik er alvast rekening mee houden. O ja, na de tuinbonen (die van dit jaar staan al 70 cm hoog, vol in bloei en de peulen beginnen al te komen!) zaai ik herfstbieten – een voor mij nieuw ras van Leven van het land: Deventer zwartblad.
groetjes, Christa

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Bedankt voor je snelle reactie, ik ga er ook maar geen sla tussen planten,ik zet er ook maar een meloen, lijkt me ook leuk!
Groetjes!! Inge

Tessa

Ik word altijd zo blij van je website!
🙂

Isa

Hallo Diana,

Wij volgen jouw manier van het kweken van prei. Dat zou betekenen dat onze zomerprei nu in één kluit naar buiten mag. Maakt het nog uit wanneer je dat doet (wat betreft het weer bijvoorbeeld?)

Groeten!

Isa

leenzuidmeer

diana ik volg je nu al een paar jaar,door je dagboek telezen en er profijt van tetrekken heb zelf een kleine tuin achter met een heus kastje er in 2×2 groot genoeg de eerste tomaten staan er al in zo,n 17 cm hoog ze staan er keurig bij ook de kommer staat boven de grond doperwten buiten staan er mooi bij,ik heb ook ijsberg sla staan die moet eigelijk uit gezet worden zou ik die nu buiten kunnen plaatsen of is dat tevroeg in verband met nachtvorst.

Björna van Doren

Hoi Diana,
SUPERBEDANKT en een dikke pluim voor je site. Ik heb samen met een lieve vriendin voor het eerst een moestuin. En wat heb ik toch veel aan al je informatie….. wat een werk zit hierin! De afgelopen week zit ik dagelijks je site door te spitten voor informatie. HEERLIJK! Ik dacht… ik laat nu maar ‘s weten hoe blij ik met deze site ben.
Groetjes uit het zonnige brabant.

Corine

Vandaag de eerste jonge tuinboon gegeten. Rauw uit de dop. Heerlijk en wat een wondertje, zo vroeg. De aardappels komen hier ook boven de grond. Je wordt er wel vrolijk van, al dat jonge groen. De tomatenplantjes heb ik nog niet in de kas durven zetten. Misschien toch dit weekend maar eens een poging gaan wagen want ze zijn al aardig op formaat. En ik heb er meer dan voldoende. Ja, het lijkt echt een super jaar te gaan worden voor moestuiniers. Ik wens iedereen dan ook veel tuinplezier de komende maanden.

Paul

Hoi Diana (en andere lezers /lezeressen),

Ook van mij een behoorlijk off-topic vraag: ik heb twee perenboompjes (laagstam uit een oude boomgaard) in de tuin staan. Daaronder groeit op dit moment vooral onkruid. Veel licht zal deze grond niet krijgen, hoewel het ook zeker niet donker is, wel schaduwrijk.

De vraag is nu: welke lage begroeiing z

Paul

Oeps, te snel gedrukt! De vraag moet natuurlijk zijn: welke lage, liefst vaste, beplanting zou hieronder kunnen? Eventueel (het liefst) met bloemen? Heb onder andere al gedacht over maagdenpalm, maar dat vind ik voor een wat grotere oppervlakte toch niet zo mooi… Ik ben benieuwd of je suggesties hebt, of misschien tips om op andere sites rond te kijken?

Jouw website wordt een behoorlijk omvangrijk naslagwerk inmiddels, wekelijks check ik wel weer wat met jouw ervaringen en gebruik het tuindagboek als leidraad voor wat ik wanneer kan doen, thanx!

Groeten,

Paul

Mark en Marion

Waarom geen bosaardbeitjes onder je perenboom planten?

Paul

Bosaardbeitjes en hosta’s zijn allebei een goed plan, had ik nog niet aan gedacht! Bedankt voor de tips!

Eddy

Hoi Diana en fans,
Je hebt dus je tomaten al geplant. Knap!
Ik vroeg me af of daar weer triootjes bij waren, ik heb namelijk te veel planten. En dat is ten dele jouw schuld: ik heb uit je zaden zo’n hoge kieming (beter dan die uit bekende zaadhuizen)!
Groetjes

Eddy

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties