De tuin in april

AppelbloesemWe hebben nog steeds heel veel te doen. Morgen wil ik eerst weer flink wat zaaien (bonen, nog wat krootjes, schorseneren, butternut-pompoenen). En er moet nog veel worden verspeend; rode kool, koolrabi, Petit Posy (en daar ben ik erg benieuwd naar, een soort kruising tussen groene spruitjes en paarse boerenkool). En sla uitplanten (in de hoop dat ze dit keer niet worden opgevreten door de slakken). Oh ja, dan ook nog gelijk maar even andijvie zaaien….

Op de foto appelbloesem. De pruimen zijn uitgebloeid, de peren zijn bijna uitgebloeid, de appels beginnen net of staan vol in bloei (en ik zag gisteren ook de eerste bloemen in de kweepeer). Ik zag vruchtjes in de kruisbes en in de aalbes en de eerste kleine knopjes in de braam, jostabes, blauwe bes en zwarte bes.

Volkstuin 16-04-14Oftewel; er komt weer oogst aan. Ook de tuin lijkt nog leeg maar is het allesbehalve.

Overal waar witte stokjes staan zit er iets in de grond, hetzij gezaaid, hetzij aardappelen.

Onder het net staan de eerste kolen (spitskool, vroege savooikool en zomerbroccoli ‘sprouting Summer Purple’).

Rechts op de foto zie je wat stro en mest, dat is een verhoging van mest, met daarop een laagje bemeste tuinaarde. De verse mest die onder de tuinaarde gaat composteren zorgt voor extra warmte en dus (hopelijk) extra groei en bloei en vruchten.

Voor alle duidelijkheid; deze ‘hoop’ is voor courgettes en pompoenen. In boeken wordt het ‘broeimest’ genoemd. Belangrijk is wel dat de courgettes en pompoenen met hun wortels in tuinaarde staan en niet in de mest (want dat is veel te scherp). Dus we planten de zaailingen met zeker 10 liter tuinaarde in de hoop. En als dit tuinjaar voorbij is (al wil ik daar nog liever niet aan denken) kan de hoop van half gecomposteerde mest met stro zo worden ondergespit, of op de composthoop worden gegooid voor verdere compostering/vertering.

Tomatenzaailing eerste diefjesEn dan nog even een foto van een tomatenzaailing;. Ze groeien goed in de kas, 95% van de zaailingen is nu uitgeplant.

En bij de eerste zaailingen zie je dan ook al dat de eerste diefjes verschijnen (de 2 kleine zijtakjes direct boven de onderste 2 blaadjes).

Één tomatenzaailing heeft het trouwens niet gehaald, die is in de eerste nacht gelijk al volledig opgevreten door slakken. En ik hoor meer slakkenklachten om me heen. Een zachte winter heeft er voor gezorgd dat ze in grote getale en al vroeg ergernissen veroorzaken. Ik hoop dat het geen voorbode is voor dat wat nog moet komen en in sommige jaren ook een flinke plaag kan worden; luizen, mieren (buiten niks mis mee maar in de kas en in potten…..), spinselmot, etc.. We zullen het zien.

Na de koude dagen en nachten van afgelopen week lijkt de temperatuur weer te gaan stijgen. En daarom gaan we nu ook de bonenstaken maar alvast zetten, potten vullen met eenjarigen, de kuipplanten van hun warme plekje tegen de muur aan verzetten naar de plaats waar ze tot november mogen blijven.

Tot slot nog even een mededeling; na dit paasweekend haal ik de zadenlijst van de website af (om op te ruimen en achter de schermen voorzichtig weer aan een nieuwe zadenlijst te kunnen gaan werken). Dus mocht je nog wat gegevens, zaaibeschrijvingen, foto’s of wat dan ook willen kopiëren, doe dat vooral dit weekend dan nog even.

Iedereen een zonnig paasweekend gewenst!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda Buteneers-Andries

Hallo Diana,
Jouw kleine tomatenzaadjes zijn hier intussen al uitgegroeid tot stevige tomatenplanten. En hoera, de zaadjes zijn dit jaar allemaal gekiemd, zelfs alle Blondköpfchen die ik gezaaid had. Nog nooit gebeurd, want andere jaren had ik er altijd wel een paar die niet wilden kiemen. Het zaadgoed van de bloemen doet het ook prima. Ik heb ze schaars in afzonderlijke potjes gezaaid en mijn kweekkas staat nu dus helemaal vol met jonge zaailingen. Nog een succesvol moestuinjaar gewenst. Groetjes, Linda

Mark en Marion

Hoi Diana, wij hebben een vraagje over onze pruimenboom. Wij hebben de “Victoria” staan en hij doet het prima. Waar wij ons wel over verbazen is dat we steeds aangevreten bladeren vinden, maar we kunnen de boosdoeners niet vinden. We pluizen heel de boom uit maar hebben nog geen enkele rups kunnen vinden. Enig idee wat de oorzaak kan zijn?

opi B.

Dat van de aangevreten blaadjes ken ik ook, bij mij in de pruimenboom heb ik ontdekt dat er hele kleine lichtgroene rupsjes in de topjes van het nieuwe groen zaten, die vreten daar gaatjes en dat vertaald zich naarmate de bladeren groter worden in gaten in het blad. Vaak zijn daar in de toppen de bladeren ook wat gekruld, kijk daar maar eens goed in.
Succes.
Bernard 7412pa dev.

Mark en Marion

Ja, je had gelijk. Helemaal bovenin in het gekrulde nieuwe blad heb ik hele kleine rupsjes kunnen vinden! We hebben ze meteen aan de vogels gevoerd!

Hartstikke bedankt Bernard!

Jeroen

Hallo Diana,

Ik heb sla gezaaid in P9 potjes. Hoe groot moeten de plantjes zijn om ze on de tuin uit ze kunnen planten? De meeste hebben nu 2 blaadjes, sommige 4. Hetzelfde geldt voor de andijvie. Wat denk jij?

stefan

Prettig Pasen, Diana! Tuin ligt er weer mooi bij en wat een prachtige tomatenzaailing. Kunnen die van mij nog wat van leren 😉 Ben afgelopen week begonnen met uitplanten, zodra de pepers zijn afgehard zijn die aan de beurt. Alles goed bij jou opgekomen?

stefan

Vervelend van de slakken, ik zie er wel veel meer als anders maar heb er voor alsnog weinig last van. De tomaten zijn inmiddels uitplant en morgen het eerste deel pepers naar de kas brengen. Is trouwens nou wel dit keer de Habanero White Giant opgekomen?

Marco

Ha diana,

dit jaar voor eht eers tin grote getallen bietjes thuis voor gekweekt, daarna twee weken in de broeibak. Vorige week uitgeplant. deels in de broeibak en deels in de volle grond. Di eerste slaan gaat aan maar die in de volle grond lijken weg te kwijnen. Enig idee hoe dit kan?

Simone

Diana , alle tomaten soorten vanuit jouw zaden doen het goed staan nu in m,n kasje . Ik wil de mensen die de slaplantjes e.d willen uitplanten wel waarschuwen we hebben zelfs op onze droge zandgrond enorm veel slakken zowel naakt – als huisjes slakken die echt alle ” blaadjes ” planten opeten .
Het is dit jaar echt een plaag . Diana strooi jij de slakkenkorrels ook op je moestuin hoe en waar ? Is het ook gevaarlijk met het oog op de latere consumptie ?????

Marieke

Hoi Diana,
Ik heb een vraag over afdekken van grond met karton. Omdat ik begin juni uitgerekend ben van ons derde kindje (lekker druk naast 32 uur werken) zal ik de komende tijd niet veel tijd in mijn tuin kunnen steken. Om mijn buren niet tot last te zijn en onkruid te kweken wil ik een stuk afdekken met karton. Geen direct zonlicht zou ontkieming van onkruid tegen moeten gaan. Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

Wendy Frehé

hallo Diana,

Ik heb een tip: toen ik de paprika’s buiten in de kas zette, was de overgang van binnen naar de volle zon buiten wel erg groot. Normaal hang ik dan vitrage over de kas, zodat de zon ietsjes gebroken is.
In de kringloopwinkel kwam ik een muskietennet tegen en die heeft mijn man aan de binnenkant van de kas bevestigd, ideaal! Met bamboestokjes waar het aan de zijkant omheen hangt , kan ik het net open zetten als het donker is en dicht dicht als de zon te fel is. er zijn geen blaadjes verbrand door de zon.

Fransien

Ik heb pas kennisgemaakt met deze website, en hoewel we zelf al heel wat jaren moestuinieren, ben ik benieuwd naar alle info die hier te vinden is!
Ik klikte eerst naar: inmaak: gelei van kweepeer, omdat ik dat zelf al jaren doe.
Misschien een tip: om gemakkelijk te ontsappen gebruik ik een ontsapper (met stoom): gewoon vruchten wassen, in 4 stukken snijden en de pot in!. Het sap doe ik in potten van 1l en vries die in. Vandaag heb ik nog vlug even verse gelei gemaakt: in een wip klaar. Ik gebruik Marmello als dikmiddel, en daardoor moet ik ook minder suiker gebruiken. Ik gebruik 400 g suiker op 1l sap. Daardoor blijft de gelei wat zurig: mijn kinderen zijn er gek op!
Nu ga ik wat verder rondsurfen op je site: bedankt voor de vele ideeën;

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties