Zoetzuur van knolvenkel

Ingredienten

  • 3 tot 5 verse venkelknollen (afhankelijk van het formaat)
  • Zout (of bouillon)
  • 1 liter lekkere azijn (zie toelichting)
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • De geraspte schil van een citroen (alleen het geel, het wit is bitter)
  • 75 gram suiker
  • 3 of 4 laurierblaadjes (1 per potje)
  • 1 koffielepel venkelzaadjes
  • 4 eetlepels olijfolie

Details

(3 beoordelingen)

Bron: River Cottage Handbook; Preserves
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik ga hier binnenkort schrijven wat we van deze inmaak vinden. Ik heb het begin juli 2020 gemaakt en ik laat de potjes een week of 2 staan zodat de smaken goed in kunnen trekken en dan zal ik vervolgens proeven en hier vermelden wat we er van vinden…

Belangrijk: in het originele recept wordt ciderazijn gebruikt. Dat kon ik hier niet vinden, ik heb getwijfeld over appelazijn maar die is bruinachtig van kleur en vond ik daardoor minder geschikt, ik heb uiteindelijk de kruidenazijn van Tromp & Rueb gekozen, omdat we die zelf altijd erg lekker vinden. Maar gebruik zelf vooral een azijn die je zelf lekker vindt en niet heel overheersend van smaak is zodat je de venkel nog goed kunt proeven.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak de venkelknollen schoon, verwijder het kontje en het groene loof (bewaar eventueel een klein 'takje' voor wanneer je de potjes gaat vullen). Was ze, verwijder de eventuele 'stok' in het midden, en snijd in reepjes. Breng water met zout of bouillon aan de kook (ik gebruikte er mijn eigen bouillonpasta voor). Doe de venkelreepjes in het kokende water, breng opnieuw aan de kook en blancheer maximaal 1 minuut. Giet vervolgens af en dompel in koud water om de garing te stoppen. Laat vervolgens goed uitlekken in een vergiet. Ik heb zelf de bouillon trouwens bij het afgieten opgevangen en er later een lekkere groentesoep van gemaakt.

Stap 2: Voor de zoetzuur

Doe de azijn, peperkorrels, suiker, citroenrasp, laurierblaadjes en venkelzaadjes in een pan, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook ongeveer 10 minuten.

Stap 3: Inmaken

Maak ondertussen de potjes schoon met soda en kokendheet water, spoel na met kokend water. Omdat de inmaak koud in potten gaat zul je extra op de hygiëne moeten letten (was je handen goed, gebruik schone lepels, etc.). Vul de potten met de reepjes venkel. Probeer de randen van de potjes niet aan te raken (door bijvoorbeeld een trechter met brede opening te gebruiken of maak de randen na het vullen schoon met een kwastje met kokend water. Werk vervolgens zo snel mogelijk: giet het nog kokende azijnmengsel over de venkelreepjes in potten, zorg dat ieder potje wat peperkorrels, venkelzaadjes en een laurierblaadje bevat. Sluit de deksels en zet ondersteboven. Op deze manier is de inmaak heet genoeg om steriel te zijn en nog vacuüm te trekken (de 4 potjes die ik had waren alle 4 vacuüm). 12 maanden houdbaar, potjes die niet vacuüm zijn en potjes die je openmaakt moeten in de koelkast worden bewaard en binnen enkele weken worden opgemaakt.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief