Likeur van salie

Ingredienten

  • 50 tot 60 gram verse saliebladeren
  • 500 cc eau de vie (zie toelichting)
  • 200 gram suiker

Details

(21 beoordelingen)

Bron: Pam Corbin (River Cottage Handbook Preserves)
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Wat een leuk recept! Ik zag dit recept in het Engelstalige inmaakboek van The River Cottage (Handbook, Preserves), daarin wordt het een ‘elixir’ genoemd.

Over eau de vie; dat is een sterke, vaak doorzichtige sterk alcoholhoudende drank op basis van fruit (zoals grappa – druiven, poire Williams – peren, kirsch – kersen, etc.). Maar ik begreep dat je ook wodka kunt gebruiken en dat heb ik in dit geval gedaan. Misschien is het met brandewijn ook heel lekker, kan ik me voorstellen. Let vooral op het alcoholpercentage, dat moet 35 tot 40% zijn om voor een goede houdbaarheid te zorgen.

Ik maakte dit recept op 1 juni 2020 voor het eerst, ik heb het op 1 juli gezeefd, geproefd, en dezelfde dag nieuwe salieblaadjes op wodka gezet. Want zo lekker! Bij de smaak moet ik een klein beetje denken aan Dom Benedictine, de beroemde Franse likeur. Nee, natuurlijk is het niet zo geraffineerd, maar het heeft in de verte een klein beetje dezelfde warme, kruidige smaak. Onverwacht een groot succes hier!

Laatste opmerking: er staken een paar dagen 2 heel kleine puntjes (van amper een millimeter) van het groene blad boven de alcohol uit en toen werd de likeur dus al bruin in plaats van groen. Het maakt niets uit voor de smaak, ik ga de volgende keer nog wat beter proberen om de blaadjes onder de alcohol te houden maar als het niet lukt vind ik het eigenlijk ook wel prima, dit is toch ook wel een mooi zelfmaak-kleurtje vind ik 🙂

Instructies

Stap 1: De start

Maak een fles of pot goed schoon. Pluk (op een droge dag) verse saliebladeren (van Salvia officinalis). Controleer ze op beestjes en vuil, veeg ze eventueel schoon maar was ze liever niet. Leg de bladeren in de fles of pot en duw ze wat aan. Giet er de 500 cc eau de vie op en zorg dat de bladeren niet boven komen drijven (want dat zorgt voor een minder mooie en bruinachtige kleur), bijvoorbeeld door er iets (uiteraard schoon) zwaars op te leggen (zie foto). Sluit de pot of fles goed af en zet 30 dagen lang weg. Roer af en toe en zorg daarna dat de bladeren weer goed onder de alcohol staan.

Stap 2: Na 30 dagen

Meet 200 cc water af, doe dit in een pan en breng aan de kook. Voeg 200 gram suiker toe en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat deze suikersiroop afkoelen. Giet de salie in eau de vie door een zeef en daarna door een neteldoek of koffiefilter zodat je een helder vocht overhoudt. Meng dit met de afgekoelde suikersiroop en giet in een gesteriliseerde fles. Je kunt (voor decoratie en nog wat extra smaak) eventueel 2 of 3 van de gebruikte saliebladeren in de likeur doen. Sluit de fles goed af, is gelijk klaar voor gebruik, en 1 jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief