Kersenjam met sinaasappel, Grand Marnier en chocolade

Ingredienten

  • 400 gram kersen
  • 4 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
  • de fijne rasp van een (bio) sinaasappel
  • 80 cc water
  • 2 eetlepels Grand Marnier
  • 4 eetlepels gehakte pure chocolade
  • 220 gram geleisuiker speciaal (voor halvajam)

Details

(8 beoordelingen)

Bron: Madam Confituur (De Confituurbijbel)
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Voor 2 potjes van 250 cc

Allereerst: het originele recept uit De Confituurbijbel bevat geen Cointreau maar Grand Marnier. En dat ga ik zeker de volgende keer proberen maar ik had geen Grand Marnier in huis, maar wel Cointreau, en omdat ze heel verschillend zijn maar wel allebei duidelijk een sinaasappelsmaak hebben heb ik dus Cointreau gebruikt. Ook erg lekker :-)!! Maar in het recept houd ik Grand Marnier aan, zoals het in het originele recept bedoeld is.

Dit is een heerlijke, rijke, luxe kersenjam, in het boek wordt het ‘Kersenconfituur mon chéri-style genoemd en de chocolade en sinaasappel en Grand Marnier geven inderdaad zo’n kersenbonbon-achtig smaakje. Heerlijk!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was de kersen, verwijder de pitten en snijd de kersen in heel kleine stukjes, doe ze in een pan. Voeg het water toe. Boen de sinaasappel schoon en rasp met een fijne rasp de schil er vanaf (alleen het oranje, het wit is bitter). Pers de sinaasappel uit en vang het sap op, voeg 4 eetlepels sap samen met de fijne rasp toe aan het kersenmengsel.

Stap 2: Koken

Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 15 minuten koken. Haal de pan even van het vuur en roe de geleisuiker speciaal erdoor tot de suiker is opgelost. Zet de pan dan weer op het vuur en kook de jam nog een paar minuten. Eventueel schuim dat op de jam drijft kun je er met een schuimspaan voorzichtig vanaf scheppen.

Stap 3: Inmaken

Maak ondertussen de potjes schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot je kunt gaan vullen. Controleer na een paar minuten koken de dikte van de jam (door een schepje op een koud schoteltje te doen en dat 2 minuten in de vriezer te zetten, je kunt dan controleren of ze dik genoeg is). Meng dan de Grand Marnier door de jam. Giet vervolgens het hete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Verdeel de stukjes chocolade na elk schepje jam dat je in de potjes doet over die jam, zodat de stukjes chocolade verdeeld over de jam zitten. Sluit de potjes voorzichtig en zet ze snel ondersteboven om af te koelen (beweeg de potjes zo min mogelijk zodat de chocolade in de jam ongeveer op zijn plaats blijft en zo min mogelijk door de jam mengt). Zet de potjes na het afkoelen rechtop en controleer of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief