Siroop van frambozen met sinaasappel en balsamico-azijn

Ingredienten

  • 500 gram frambozen (mag eventueel ook uit de vriezer zijn)
  • 400 gram (riet)suiker
  • 1 (bio) sinaasappel
  • 1,5 deciliter water
  • 3 eetlepels balsamico-azijn

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Diana Stek
Voorbereiding: 25 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Voor 3 potjes/flesjes van ongeveer 250 cc

Ik vond op BBC GoodFood een recept van frambozensiroop met balsamico-azijn. Er ging alleen wel 3 deciliter water bij en dat vond ik wat veel. Dus bedacht ik dat ik in plaats daarvan wat minder water zou kunnen gebruiken, en in plaats daarvan wat sinaasappelsap. En dan ook gelijk maar wat sinaasappelschil. En dat is een heerlijke, frisse, fruitige siroop geworden die net iets meer biedt dan alleen maar frambozen en suiker. De balsamico-azijn geeft een zuurtje en iets kruidigs en de sinaasappel geeft een bittertje en een vleugje citrus. Zonder het koken is het ongeveer 1 maand houdbaar in de koelkast, maar door het opkoken en in potten/flesjes te doen blijft het ongeveer een jaar houdbaar.

Je kunt een scheutje over ijs of yoghurt of kwark gebruiken, over een fruitsalade, een beetje in een glas ijskoud water of spa rood, voeg toe aan een dessert, meng het met 2 delen water om er een waterijsje van te maken, gebruik een scheutje bij het maken van jam, etc..

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Boen de sinaasappel goed schoon en rasp met een fijne rasp de schil van de sinaasappel en doe dat in een pan. Pers vervolgens de sinaasappel uit en voeg ook dat toe aan de siroop. Weeg de suiker af en voeg toe. En weeg frambozen af en voeg toe. Giet tot slot 1,5 deciliter water bij het sinaasappel-frambozenmengsel.

Stap 2: Koken

Zet de pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Kook ongeveer 5 minuten tot de suiker is opgelost en de frambozen zacht zijn. Voeg de 3 eetlepels balsamico-azijn toe en roer even goed door. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.

Stap 3: Zeven

Giet het iets afgekoelde mengsel door een zeef en vang het sap op. Giet het opgevangen sap vervolgens door een fijnere zeef (of gebruik dezelfde zeef maar leg er nu eerst een schone theedoek of koffiefilter of kaasdoek in). Vang het sap op dat nu geen pitjes, velletjes en andere grovere deeltjes meer bevat.

Stap 4: Inmaken

Je kunt deze siroop enige weken in de koelkast bewaren. Als je het langer wilt bewaren zul je het in moeten maken: Giet de frambozensiroop in een schone pan en breng weer aan de kook. Maak ondertussen de flesjes en/of potjes en deksels schoon door ze na het afwassen en/of schoonmaken met soda en heet water vol te gieten met kokend water. Laat even staan, giet ze dan leeg en vul ze met de siroop. Sluit de deksels en laat de potjes ondersteboven afkoelen tot ze vacuüm zijn.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief