Halva blauwe bessenjam met limoen en limoncello

Ingredienten

  • 1 kilo blauwe bessen
  • 3 limoenen
  • 2 eetlepels limoncello (citroenlikeur)
  • 500 gram geleisuiker speciaal (voor halvajam)

Details

(6 beoordelingen)

Bron: Madam Confituur (De Confituurbijbel)
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik hou zo van blauwe bessen dat ik er nog nooit jam van heb gemaakt, het gros van de bessen snoepen we hier direct van de struiken, en de rest gaat vaak vers of uit de vriezer door kwark of yoghurt. Maar voor dit recept wilde ik graag een uitzondering maken want de combinatie van blauwe bessen met limoen klonk heerlijk. En dat is het ook! Blauwe bessen hebben een heerlijke zacht zoete smaak. Maar ik kan me voorstellen dat dat voor jam een beetje eentonig is. Juist de rasp en sap van de limoenen (en de limoncello) zorgen voor een lekker zuurtje en een vleugje citrus.

Je kunt de jam zo grof of fijn maken als je zelf wilt (door meer of minder bessen te pletten). Mocht je geen geleisuiker speciaal (voor halvajam) willen gebruiken, dan kun je die uiteraard vervangen door gewone suiker. Je zult dan alleen wel meer suiker moeten gebruiken (ik denk ongeveer 750 tot 800 gram) en de jam wat langer moeten laten koken zodat die dik genoeg is om te kunnen smeren (een suikerthermometer moet voor de jam 105 graden aangeven). Zelf eet ik de jam trouwens niet alleen graag op een cracker maar vind een schepje in een schaaltje yoghurt of kwark ook erg lekker!

Instructies

Stap 1: Dag 1

Was zo nodig de bessen, verwijder steeltjes en laat goed uitlekken. Plet de helft van de bessen met een vork en doe ze samen met de hele bessen in een kom. Voeg de geleisuiker toe en meng goed. Dek af met bijvoorbeeld huishoudfolie en laat een nacht inweken.

Stap 2: Dag 2

Boen de limoenen schoon en rasp met een fijne rasp de schil van de limoenen tot je ongeveer 2,5 koffielepel rasp hebt (alleen het groen want het wit is bitter). Voeg dit toe aan het blauwe bessenmengsel. Pers de limoenen uit en vang het sap op, zet dit apart tot gebruik (later). Schep het mengsel in een pan en breng dit op middelhoog vuur aan de kook, roer regelmatig.

Stap 3: Inmaken

Laat ongeveer 5 minuten koken. Maak ondertussen de potjes schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot je kunt gaan vullen. Controleer na een paar minuten koken de dikte van de jam (door een schepje op een koud schoteltje te doen en dat 2 minuten in de vriezer te zetten, je kunt dan controleren of ze dik genoeg is). Voeg nu het bewaarde limoensap toe en ook de 2 eetlepels limoncello, roer nog even goed. Giet dan het hete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn en geopende potjes bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief