Kruimelcake met jam

Ingredienten

  • 150 gram (zachte) boter (kamertemperatuur)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 150 gram jam (zie toelichting)
  • Voor de kruimellaag:
  • 50 gram zachte boter
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 85 gram bloem
  • snufje zout

Details

(13 beoordelingen)

Bron: Rutger op de website van Hero
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten
Voor: 12 personen
Categorie: Bakken - Zoet
Soort keuken: Nederlands

Wat een lekkere cake! En makkelijk en snel te maken. Ik heb voor het cakebeslag de keukenmachine gebruikt en dan is het een kwestie van de ingrediënten afwegen en tijdens het kloppen ombeurten toevoegen. De kruimellaag maakte ik in een aparte kom en doordat je zachte boter gebruikt is dat ook in enkele minuten klaar.

Ik vond het recept op de website van Hero jam en daar wordt natuurlijk hun jam gebruikt, de frambozenvariant. Maar ik maak zelf jam en ik gebruikte er de Aardbeienjam met frambozen en aalbessensap voor (maar elke zomerse, fruitige jam is er ongetwijfeld lekker voor). In het recept staat aangegeven dat je de cake nog lekkerder kunt maken door 100 gram grof gehakte witte chocolade door het cakebeslag te mengen. Zelf had ik bedacht om in plaats daarvan de fijne rasp van een halve citroen door het beslag te mengen, en misschien doe ik er dan ook nog een extra schepje jam in. Dat klinkt alsof de cake niet lekker genoeg was en wat extra’s nodig heeft maar dat is zeker niet het geval hoor, het was hier een lekkere smeuïge cake met lekker knapperige kruimellaag en zomerse fruitsmaken!

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet een vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier. Laat het bakpapier aan de zijkanten overhangen, zo krijg je de cake na het bakken makkelijk uit de vorm.

Stap 2: Cakebeslag

Doe de zachte boter, basterdsuiker, snuf zout en vanille-extract in een kom en klopt dit in enkele minuten tot een crèmekleurige romige massa. Voeg dan al kloppend de eieren één voor één toe en klop het mengsel telkens in ongeveer een minuut goed door voor je het volgende ei toevoegt. Meng de bloem en (gezeefde want er zitten vaak klontjes in) bakpoeder en spatel dat tot slot door het cakebeslag. Schep in de bakvorm en strijk enigszins glad.

Stap 3: Voor de topping

Roer de jam, indien nodig, los. Verdeel de jam over het beslag en gebruik een vork of lepel om de jam licht door het beslag te marmeren. Meng voor de kruimels de zachte boter met de bloem, suiker en een snufje zout en kneed dit tot een kruimelig geheel. Verdeel de kruimels over het beslag.

Stap 4: Bakken en serveren

Bak de kruimelcake in 35 tot 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar (hier had de cake de volle 45 minuten nodig). Haal de cake uit de oven, laat een kwartiertje in de vorm afkoelen en til hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster en snij de cake voor het serveren in vierkantjes.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief