Salvia in de herfst

Het mooie weer in de nazomer zal vast hebben geholpen, al hebben we toch ook al wel wat speldenprikjes gehad (zoals de 2 graden van afgelopen nacht). Er bloeien nog heel veel planten in de tuin. Zelfs nog een enkele Dahlia. En wat Canna’s. De Ageratum, en natuurlijk nog wat goudsbloemen en Oost-Indische kers. Maar vooral Salvia’s. Het zijn dan ook niet voor niets mijn lievelingsbloemen in de tuin.

Ze staan bekend om hun lange bloei (niet allemaal natuurlijk, er zitten tussen de meer dan 1000 (!) soorten ook kortbloeiende varianten). En ze bloeien dus vaak ook laat, in de herfst. Maar ik hou er ook van omdat ze zo lekker kruidig geuren (en elke Salvia geurt weer anders, ik kan er nooit langs lopen zonder even aan te raken en te ruiken). En ze zijn favoriet omdat er heel veel hommels en bijen op af komen, zelfs in november zoemt er af en toe nog een laatste hommel rond de bloemen. En de meeste Salvia’s zijn eetbaar, zowel in blad als bloem (al zijn de bladeren niet perse ook allemaal even lekker).

En, oh ja, ik vind ze eigenlijk ook gewoon heel erg mooi.

Ik heb het nog even heel druk, met de laatste loodjes van de zadenlijst; ik houd die nog een week of twee open, zet er nog wat allerlaatste soorten in terug, en dan haal ik het winkeltje weer van de website. Maar mede om die reden heb ik dit keer niet zo veel tijd voor een blog (ook omdat we hevig aan het opruimen zijn op de tuin, ik de eergisteren 40 geoogste preien nog moet snijden en invriezen, alle soorten nog steeds in de databases moeten worden gezet, ik onderhand ook zelf eens zaden moet en wil gaan bestellen en omdat de kuipplanten moeten worden gesnoeid en naar zolder worden gesjouwd). Vandaar in dit blog vooral foto’s. Van Salvia’s. Die nu dus nog bloeien, de foto’s heb ik deze week gemaakt.

Ik liet in mijn vorige blog al Salvia Amistad zien, een prachtige grote donkerpaarse vaste plant die matig winterhard is (maar overwinteren in de koude kas gaat prima). Een zusje van Salvia Amistad is deze donkerblauwe Salvia guaranitica Black and Blue (samen met de roze bloeiende Salvia microphylla Cerro Potosi).

Ook deze Salvia staat in pot, en ze blijft gewoon buiten, tegen het warme huis aan; als het meer dan enkele graden gaat vriezen zetten we haar tijdelijk in de schuur, met wat stro ter bescherming. De Salvia microphylla staat in een verhoogde bak en alle Salvia’s van dat type overleven al enige jaren de winter prima, ook zonder bescherming. Zoals ook deze Salvia greggi Icing Sugar:

Net als Salvia microphylla en Salvia x jamensis zijn dit kleine heesters. De bloei begint in mei en stopt pas als het gaat vriezen. Op de foto bovenaan deze pagina zie je trouwens Salvia No Shame, uit dezelfde groep Salvia’s.

Ook deze Salvia is iets minder winterhard:

Het is Salvia Ember’s Wish, ook een zeer lang en rijk bloeiende Salvia die hier in pot staat en binnenkort de koude kas in gaat.

Meer winterhard is Salvia uliginosa, een vaste plant die ruim 175 centimeter hoog kan worden en bloeit van juli tot december, met bloempjes in de meest babyblauwachtige kleur die ik ken.

Van weer een andere orde is Salvia splendens; de bekendste vorm is de lage rood bloeiende perkplant. Maar ze zijn er ook in grote rassen. Zoals de felrode splendens die ik vorig jaar teelde. Dit jaar kocht ik Salvia splendens Sao de Borja, ruim 2 meter hoog. Ze is pas eind augustus gaan bloeien maar bloeit nu nog steeds volop, met donkerpaarse lipbloemen:

Ze staat in de volkstuin, en de kans dat ze de winter overleeft is vrij klein maar ik heb er gelukkig een paar zaadjes uit weten te peuteren voor volgend jaar.

In een pot in de achtertuin staat Salvia elegans, een laat bloeiende vaste plant. Ze begint pas eind september te bloeien maar die bloei gaat dan ook wel door tot het serieus gaat vriezen. En het leuke daarvan is dat het blad wat naar ananas geurt, en ook nu zijn de bloempjes weer eetbaar. Helaas ook weer niet heel winterhard maar ze kan met wat bescherming van stro zeker tot -5 buiten blijven.

Dan tot slot nog 1 foto. Van Salvia Kiss and Wish die ik eergisteren alvast voor de overwintering in de kas heb gezet. Je ziet op deze foto de ingang van de kas, met rechts de genoemde Salvia, en links een pot met Echeveria. En ik ga toch maar proberen om de peper Mini Rocoto Brown te overwinteren, wie weet….. Erachter zie je nog wat rijtjes, pluksla, snijsla, winteruien, zuring, etc.

En helemaal achterin staan op wat provisorisch gelegde planken 2 stoelen en een tafeltje. Als we op de volkstuin zijn kunnen we in de kas heerlijk schoon en droog (en in het zonnetje lekker warm) even zitten, lunchen, rusten of wat drinken.

Voor het volgende blog hoop ik iets meer tijd te hebben en iets te kunnen schrijven over de plannen voor volgend jaar!

21 reacties op Salvia in de herfst

Lex van der Zwet 20 november 2020 om 22:32

Prachtig allemaal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mikki 20 november 2020 om 23:31

Prachtig, dank je voordele foto’s. Die Salvia splendens Sao de Borja ga ik hier proberen te vinden.

Marijke Molenaar 20 november 2020 om 23:44

Wat zijn ze fantastisch al die Salvia’s!! Vorig jaar heb ik in je “winkeltje” Salvia Splendens Giant” gekocht , maar het is me niet gelukt om het zaad tot leven te brengen…..
Nu weer een ander soort besteld, dus dan de vraag : moet ik iets speciaals doen bij het laten ontkiemen van het zaad?

Emmie 21 november 2020 om 07:35

Dan is de vraag eerst; hoe heb je ze gezaaid en wanneer en waar? Warm,koud,licht,donker?

aletta 21 november 2020 om 00:25

Hallo Diana, bij het openen van jouw blog staat er “laatste blog” en dan schrik ik. Ze zal toch niet ziek zijn komt er bij mij op en jammer als ze stopt want ik geniet altijd van de verhalen en foto’s. Misschien vraag je je af waar ik me mee bemoei, maar zou het ook mogelijk zijn om het woord laatste in nieuwste te veranderen? Dank voor je inspirerende blog.

Ruud & Diana 23 november 2020 om 15:17

Hallo Aletta,
🙂 . Ik heb geen idee waar ik dat kan veranderen, ik ben ook maar digibeet.
Maar ik ga kijken of ik kan vinden waar ik de tekst aan kan passen.
groetjes,
Diana
edit, een half uurtje later: gevonden en tekst aangepast!

Janne Geys 25 november 2020 om 10:11

Hallo Diana, dankjewel alweer voor je zaden, altijd een feest, maar ik probeer de databases te openen (tomaten en éénjarigen) maar dat lukt al een paar dagen niet meer. Oeps zie ik iets over het hoofd? Alvast bedankt om eens na te kijken. thx Janne Mechelen (mooie moestuindagen nog-veel plezier)

Ruud & Diana 25 november 2020 om 20:35

Hallo Janne,
Fijn om te horen dat de zaden weer goed zijn aangekomen!
Ik durf niet te zeggen wat er mis gaat, ik heb even getest en ik kan gewoon alle databases openen.
Ik ben er wel heel druk in bezig, alle soorten uit de zadenlist erin aan het zetten, misschien dat er als ik er in werk even een soort tijdelijk niet zichtbaar is.
Wil je het eens via deze link proberen: Databases
En op die pagina vind je dan de links naar de tomaten, paprika’s, etc.
Mocht het niet lukken, of mocht iemand anders problemen met de databases hebben, dan hoor ik het heel graag!
Diana

Petra 21 november 2020 om 09:15

Hoi Diana,
Salvia’s zijn ook mijn lievelingsbloemen en ook ik heb veel verschillende soorten.
Vorige winter hebben zowel de Amistad alsook de Black and Blue ( vanwege hun grote omvang) in de volle grond gestaan. In het voorjaar, toen ik hun winterdek al had verwijderd zijn de pas uitgekomen planten bij een laatste nachtvorst nog bevroren. Ze hebben zich echter hersteld en hebben tot 2 weken terug nog flink gebloeid.
En Marijke, ook ik heb vorig jaar in het winkeltje de Giant Form gekocht. Pas eind april (binnen) in potgrond gezaaid en de zaden afgedekt met een dun laagje vermiculiet. Binnen 2 weken waren bijna alle zaden gekiemd en begin juni heb ik de plantjes buiten in de volle grond gezet. Ook deze hebben nog heel lang gebloeid en waren, met hun felrode kleur een opvallende verschijning ! Jammergenoeg slechts enkele zaden kunnen oogsten, maar genoeg voor volgend jaar.
Een lange reactie, maar dit blog is dan ook een van mijn favorieten, dank je wel Diana !
Groeten,
Petra

Ruud & Diana 23 november 2020 om 15:27

Hallo Petra en Marijke,
Ik ben blij dat er niets mis is met de zaden en ze in principe moeten kiemen.
Dankjewel Petra voor je uitleg! Ook ik zaai ze ergens tussen eind maart en half april (omdat het dan al lekker warm is) en heel oppervlakkig (Salvia’s houden van licht tijdens de kieming). En Salvia’s houden zeker niet van teveel vocht en ook niet van rijke grond, om die reden gebruik ik potgrond waar ik zeker 1/5e deel grof brekerzand door meng (voor een betere afwatering, een minder vaste structuur en meer luchtigheid). Voor Marijke: kijk vooral ook even in het menu bij Database en dan Eenjarigen; je vindt daar ook de Salvia en meer informatie over het zaaien, opkweken, verzorgen, teelt in pot, verzorging, etc.
groetjes,
Diana
Ik ga zelf volgend jaar zeker weer Salvia splendens Giant Form zaaien, heb haar uitbundige bloei dit jaar gemist!

Henk 21 november 2020 om 11:54

Dit is gewoon een reactie die niets met bovenstaande zaken te maken heeft maar gewoon even hoe ontzettend leuk het was dat ik deze week een echt ouderwets envelopje kreeg met tomatenzaadjes.
Zo mooi verpakt in afzonderlijke gripzakjes.
Fantastisch dat er nog mensen zijn die zoveel analoge moeite doen. Het wordt zeer gewaardeerd.

Ruud & Diana 23 november 2020 om 15:29

Dankjewel voor je aardige woorden Henk!
Ik ben blij dat je blij met de zaden bent en hoop dat je er volgend veel plezier van hebt!
groetjes,
Diana

Wil Fransen 21 november 2020 om 15:02

Mijn Salvia amistad werd steeds door de slakken afgevreten. Van ellende maar in een pot gezet. Zelfs daat was tie niet veilig.

Ruud & Diana 23 november 2020 om 15:31

Hallo Wil,
Oh, daar heb ik hier nog nooit last van gehad (en ik heb haar al zeker 8 of 10 jaar en helaas meer dan genoeg slakken in de tuin). Misschien eten de slakken hier eerst liever andere soorten, zoals afrikaantjes, sla, etc. Ik hoop dat het volgend jaar beter met jouw Amistad gaat, het is één van de langst bloeiende en meest dankbare Salvia’s die ik heb en ken.
groetjes,
Diana

Nele 21 november 2020 om 16:44

Wanneer salvias snoeien? Na de bloei?

Marja 21 november 2020 om 17:00

Ik doe de snoei in het voorjaar en laat ong. 20/25 cm. staan.
Dan loopt hij daar weer uit als het goed is.

Marie VanVorstenbos 21 november 2020 om 23:04

Dank je wel Diana voor de zaden, ben er heel blij mee. Ook elke keer weer genieten van je blogs en recepten. Mijn pruimen, bramen en aardbeien zakjes uit de vriezer zitten inmiddels ook in kleine potjes. Prima tip!

PotagerieMarie.

Maud 22 november 2020 om 10:28

Ik heb van een bekende vorige maand veel takjes van verschillende salvia’s gekregen. Ze staan in potjes in de vorstvrije serre. Aanvankelijk met plastic zakjes erover en nu zonder. Fijn dat je foto’s plaatste met hun namen eronder. Ik weet nl niet meer wat wat is. We zullen het misschien volgend jaar gaan zien als ze bloeien in de tuin.

margriet 22 november 2020 om 16:18

waar zou ik zaden kunnen krijgen van die Salvia splendens Sao de Borja? Op internet vind ik alleen kwekerijen. Dit jaar heb ik de steenrode Savia splendens Giant opgekweekt vanuit zaad van je winkeltje. Ging heel goed, ze deden het geweldig, zowel in pot als in de tuin. Ook een zeer goede snijbloem die goed viel te combineren. Ik heb stekjes genomen en zaden gewonnen.

Margriet.M 22 november 2020 om 18:06

Hallo Margriet,
Voor salvia zaden zou je eens kunnen proberen bij kwekerij Bastin.nl of bij de Hessenhof.nl,
Heel veel succes! Groetjes Margriet. M

Ruud & Diana 23 november 2020 om 15:52

Hallo Margriet,
Ik vrees dat je geen zaden van deze Sao de Borja in Nederland kopen, ik kan haar zelf in ieder geval niet vinden. Ik heb zelf afgelopen voorjaar een plantje gekocht en daar dus zelf wat zaden van kunnen oogsten, maar te weinig voor de zadenlijst en het was ook heel lastig, ik moest de zaden behoorlijk onrijp oogsten want anders vielen ze al uit de nauwelijks uitgebloeide bloemen. Ik durf ook niet te zeggen of ze soortecht uit de zaden terugkomt. Ik ga haar zelf komend voorjaar zaaien en ben benieuwd. Maar ik vrees dat je, als je haar wilt hebben, dus eigenlijk vooral op zoek moet naar een plant (bijvoorbeeld bij kwekerij Morning Glory, Tuingoed Foltz of Sunsister).
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties