Opgespaard

Wellicht niet voor iedereen even interessant, maar ik eet elke ochtend een ontbijt van magere kwark met fruit. In de zomer is dat geen probleem, heb ik altijd wel wat aardbeien, blauwe bessen, bramen, etc. in huis. Maar in de winter is dat natuurlijk anders.

Daarnaast hebben we het in de zomer vaak zo druk in de tuin dat ik er niet altijd aan toe kom om al het fruit dat we kunnen oogsten ook te verwerken. En dus schuif ik dat vaak even snel, schoongemaakt en in porties in zakjes in de vriezer. Tot dit jaar gebruikte ik dit in mijn ontbijtkwark. Ik haalde ‘s avonds een zakje vruchtjes uit de vriezer, ik liet dat in een kommetje ontdooien en dan kon ik dat ‘s ochtends door de kwark mengen.

De nadelen daarvan zijn echter dat het er niet lekkerder op wordt, vooral uit bessen, bramen en aardbeien komt heel veel vocht; natte kleffe vruchten drijven dan in plassen rood of paars water. En ook: af en toe vergat ik voor het naar bed gaan een zakje fruit uit de vriezer te halen. En zat ik dus bij het ontbijt met kale kwark. Niet erg maar wel irritant (misschien was het feit dat ik het steeds vaker vergat nog wel het meest irritant). Deze zomer bedacht ik dat het beter zou moeten kunnen. Dat plus het feit dat Ruud maar blijft zeggen dat de vriezer (weer of nog steeds) te vol zit.

En dus heb ik vorige week al het fruit dat ik afgelopen zomer even snel in zakjes invroor uit de vriezer gehaald en in een pan gekieperd. Er zaten aardbeien en bramen tussen, blauwe bessen en frambozen, aalbessen en pruimen, en zelfs nog 2 zakjes vijgen. En ik had op de fruitschaal nog een paar langzaam indrogende appels liggen.

Kort gezegd: ik heb alles aan de kook gebracht, gekookt tot het iets begon in te dikken (dat duurde wel een uurtje), de potjes schoongemaakt en de vruchtenmoes ingemaakt.

Iets uitgebreider:

Sommige fruitsoorten zijn heel nat en moeten langer koken, zoals aardbeien en aalbessen. Sommige fruitsoorten dikken zelf al makkelijker iets in, zoals appels, peren en vijgen.

Sommige soorten zijn zuur en sommige zoet. Ik heb bij het inmaken geen suiker aan deze ‘vruchtenmoes’ toegevoegd maar als je dat wilt kan het natuurlijk wel. En ik heb vooral alle pitjes en velletjes in de moes gelaten. Gezond dus; zonder suiker en met veel vezels. Je kunt de vruchtenmoes tijdens het inmaken of als je het later gebruikt, zoeter maken met suiker, honing, agavesiroop maar bijvoorbeeld ook zoetstof of wat je dan ook wilt. Zelf heb ik de moes zoeter gemaakt door er extra zoete vruchten in te doen (zoals zoete appeltjes, vijgen en pruimen, als tegenhanger tegen de veel zuurdere aalbessen en bramen). En mocht ik het te zuur vinden in de kwark, dan kan ik alsnog iets zoets toevoegen als ik het door de kwark meng.

Doordat er geen suiker in zit is de vruchtenmoes dus niet lang houdbaar. Ze is kokendheet in de hete potjes ingemaakt en op basis van hygiëne en vacuüm zijn de potjes dus zeker wel een jaar houdbaar. En zuur genoeg. Maar niet zoet genoeg om na eenmaal openen nog lang te bewaren. Om die reden heb ik kleine potjes gebruikt (iets meer dan 2 deciliter). Ik eet elke ochtend 3 volle koffielepels vruchtenmoes in mijn kwark, elk potje dat ik openmaak (en daarna uiteraard in de koelkast bewaar en altijd een schoon lepeltje gebruik), gaat in 5 dagen leeg. En dat gaat prima, ik denk dat het na opening in principe iets langer dan een week in de koelkast houdbaar zou kunnen blijven.

Dat ik dit niet eerder heb verzonnen. Ik hoef niet meer in de gaten te houden dat ik in de avond fruit uit de vriezer moet halen, pak gewoon een nieuw potje als het leeg is. En ik heb geen natte kleffe vruchten met rood water meer in de kwark, ik heb de moes in laten koken tot de gewenste dikte. En eigenlijk vind ik dit niet alleen makkelijker maar ook lekkerder, en mocht ik het iets zoeter willen, dan kan ik dat bij de kwark doen. En ik kan de moes ook nog in andere recepten van desserts of gebak, vruchtensauzen, etc. gebruiken, al dan niet gezeefd.

35 potjes (want er stond er al 1 in de koelkast) x ongeveer 5 dagen = genoeg voor 25 weken = een half jaar. En over een half jaar is het alweer mei; tegen die tijd bloeien de aardbeien alweer 🙂

Ook Ruud is blij, want er zijn 2 hele lades in de vriezer leeg. En terwijl ik kwark met ingemaakte vruchtenmoes als ontbijt eet, kiest Ruud meestal voor jam op een cracker. En zo begint heel langzaam de voorraad inmaak ook al weer iets te slinken (want we eten ook elke 1 tot 2 weken wel een pot tomatensaus, de ingemaakte Spaanse salsa is hier een groot succes, en ik ben ook al aan de derde pot bouillonpasta begonnen).

Dit weekend kunnen we eindelijk weer naar de tuin, daar zijn we door de drukte met de zadenlijst een week niet geweest (op even snel wat sla en rucola oogsten/halen na). We weten dat er genoeg te doen is. Bovendien zijn de bestelde witlofwortels binnen en die moeten nodig in emmers worden gezet.

Ik wil iedereen die zaden heeft besteld heel hartelijk danken!! En melden dat ik ‘bij’ ben, iedereen die in de eerste week zaden bestelde moet dus bericht hebben gehad dat de zaden op de post zijn gegaan, of de zaden al in huis hebben, of een mail hebben gehad omdat ik bijvoorbeeld een huisnummer mis. Zo niet, neem dan vooral contact me me op (het mailadres kun je altijd op het bestelformulier vinden).

En dat betekent dat ik nu iets meer tijd krijg en eindelijk alle vragen op de website van de afgelopen week kan gaan beantwoorden (en dat zijn er wel een stuk of 50, iedereen die meedacht en antwoord gaf heel hartelijk dank)! En daarna ga ik de soorten die in de zadenlijst staan/stonden in de databases van tomaten, pepers, eenjarige bloemen, etc. zetten. En dan….. dan is het mijn tijd om zaden te zoeken en te bestellen, daar verheug ik me al op!!

Tot slot nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef, over mijn ervaring tot nu toe met de teelt van Palmkool. Die oogsten we nu volop.

En dan nog 1 foto, toen we vanmiddag even naar de tuin gingen zag ik dat de Salvia Amistad, vorige week even snel in de kas gezet omdat het zou gaan vriezen, in die kas nog onvermoeibaar bloeit!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kristel

Dag Diana

Wat een topidee om je vruchten zo in te maken.
Volgend moestuinseizoen gaan we dit zeker ook doen want we zitten nu ook steeds met pulpachtige vruchten uit de diepvries voor bij onze yoghurt.

Ook nog bedankt voor je fijne, leerrijke blog en recepten!

Kristel

Loes

Dag Diana, probeer eens mooie volle kwark… Super lekkerder en véél gezonder dan uitgeknepen en behandeld tot je iets magers overhoudt Jouw fruit verdient de h oordopjes, en jij ook

Loes

Google maakt rare sprongen geen oordopjes maar de HOOFDPRIJS verdien je

Chris

Echt hoor, de volle gebruiken ! Veel lekkerder, en ik moet ook op gewicht letten, maar dat maakt niet echt het verschil , wel letten op het geheel van wat je eet, denk ik ! Dank voor alle lekkere recepten , en tuinadvies !

Diana Nijholt

Hoi Diana

Je kan de vruchten ook wecken ipv inmaken. Je kunt ze in schone potjes doen
zonder toevoegingen en dan 30 minuten op 90 graden wecken en dan zijn ze heel lang houdbaar.

Groetjes Diana N

Marijke

Dag Diana,

Bramen en zwarte bessen ook in diepvries, nu een zak van ieder in blender.
Daarna door puntzeef, sap in fles gedaan in koelkast als siroop aanlengen met water. Residu door de kwark.

Groet,
Marijke

Lies

Wat een heerlijk vooruitzicht, genoeg tot er vers fruit is…!
Lie(f)s.

Lou Tops

Hallo Diana,
Hartelijk dank voor deze info!!! Goed voorbeeld doet volgen…
Groetjes, Lou

Gerard Nuyttens

Dag Diana en Ruud,
Ik volg reeds jaren uwe belevenissen en het blijft boeiend en leerrijk! Heb reeds menigmaal een reactie gestuurd, maar het bleef niet lukken…..
Misschien lukt het deze maal, …. maar in elk geval doe zo verder!

Gerard Nuyttens

Hoera, verbinding geslaagd! Ik probeer ook mijn tuinbeginsselen door te sturen
Groetjes en dank!
Gérard.

Witha Amkreutz

Dag Diana,
Ben altijd benieuwd wat er allemaal
mogelijk is op het gebied van fruit verwerken. Volg nog maar net de “mooie moestuin” maar ik weet nu al dat ik uitzie naar het volgende verhaal van je!
Groet,
Witha

Jan Willem Reinders

Tijd te kort, altijd een probleem voor wie een tuin heeft, maar voor jam maken van vers fruit maak ik tijd vrij.
Omdat ik minder dierlijke producten wil eten, begin ik de dag met eigen gebakken brood m jam, het hele jaar door, en aan het eind v d dag jogert met jam of in de zomer met verse bessen, ik eet kilo’s bessen, al vele jaren, vroeger had ik vaak problemen met maagzuur, allemaal verleden tijd, voel mij prima, ham en kaas, ei , gaat prima zonder, groet uit het Boheemse woud.

Daan F

Dag Diana .Wij kopen al jaren geen gem uit de winkel.Dit is de beste manier om je fruit te verwerken . Ook vanwege al dat suiker in de gem . Mijn advies is dat je per 1000g fruit wel 100g suiker gebruiken voor de zomer fruit (bramen,aalbesen frambozen etc.) Voor een mooie glanzende kleur.

Belia van den Berg

Ha Diana,
Wat een prachtig gezicht, al die potjes. Wat mij opvalt: allemaal hetzelfde formaat, twee kleuren dekseltjes. (En grappig dat je ze zo in diagonale rijen hebt gezet.) Ik spaar potjes op, daardoor is het een ratjetoe van groot en klein, allerlei vormen.
Dat doet mij vragen: hoe kom je aan je potjes? Kan je die ergens kopen?

Groet!
Belia

Danielle

Je kunt o.a. potjes kopen bij een Welkoop, Blokker en bij de Werkbij. Daar halen wij ze altijd (in grote getale)

Belia

Ha Diana,
Mij gaat het net zo. Soms een potje dat verkeerd wordt door een beschadigde deksel of niet de goede deksel. En ook het besluit “en nu is het klaar, ik ga opschonen”. Dank voor de adressen, jij ook, Danielle!
Belia

Frouwke

Bij natuurlijkerleven.eu heb ik dit jaar verschillende maten potten en flessen gekocht.
Na veel onderzoek bleken zij, de verzendkosten meegerekend, voor mij het voordeligst te zijn.
Bijzonder was de verpakking: zij gebruiken “oud” schuimrubber als opvulling, zeer milieuvriendelijk.
Had niet eerder bij hen besteld, maar raad (ben er niet bij betrokken) dit bedrijf zeker aan.

Hedwig

Ik heb heel veel HERO potten die ik via Marktplaats heb gekocht van een jampottenverzamelaar. Misschien zijn er meer in Nederland die via Marktplaats potjes verkopen.

Ik merk dat deksels vaker een probleem worden, zeker als er zure producten in de potjes zaten. De coating beschadigt en dan moet ik ze weggooien.

Thérèse Zwaard

Omdat het basisfruit voor mijn jam altijd druif is, gaan alle bessen en ander zomerfruit in de vriezer en begin ik pas met jamkoken nadat de druiven geplukt zijn. Lekker wat banaan en kruiden zoals kaneel, cardamom, 5-spices e.d. erbij en een scheutje port en het resultaat is een “heel speciale” jam.

Maartje

Fruit eet ik voor de vitamines. Hoeveel blijven erover na een kookproces?

Marja

Hoi Diana,

Zelf volg ik al jaren Nutritionfacts.org een non-profitorganisatie die kijkt naar wat je het beste kunt eten voor je gezondheid.
De organisatie bestaat uit vaak beroemde artsen uit allerlei beroepen zoals cardiologen, oncologen enz. Zij zeggen 60-80 gram per dag bosvruchten en 3 stukken fruit.

Ton Rensen.

Hallo Diana en Ruud.
Met een klein uitkerinkje en een grote moestuin, heb ik een tip vanwege de jampotjes. Ik heb al een poos alle familie en kennissen gevraagd om de lege HAK potjes te bewaren. En dat alles in de midden-maat. Duurde niet lang voor ik een mooie voorraad in de kelder heb staan. Zowel gevuld als leeg!
Groetjes vanuit Zevenaar, Ton.

marja

Sinds 2 1/2 jaar hebben wij de luxe van een moestuin aan huis. Afgelopen seizoen hebben we 25 kilo zacht fruit geoogst en die zitten allemaal, gemengd, in de vrieskist. ‘S ochtends pak ik 60-80 gram pp (nutricionfacts) eruit en doe dat onder de havermout. Fruit van het seizoen erbij En evt wat appel of sinaasappel sap. Ik vind het zo’n rijkdom!

Ine Bongers

Hallo Diana,
Over je magere kwark, ik lees de stukken van Juglen Zwaan. Een jonge man die bij zijn aanbevelingen over voeding altijd de bron weergeeft. Er is zoveel ( ja, dat eten we wereldwijd inmiddels helaas.. ) foute informatie op internet te vinden, dat ik niet altijd weet wat nu onderzocht is of fout overgeschreven.
Maar.. over de magere kwark, ook voor mensen die niet willen aankomen, lijken volle producten goed…

Carine p

Dag Ine, daar ben ik nu eens volledig mee eens. Ik mag dan ook wel een kilootje minder wegen, maar de lekkere yoghurt die ik maak van de verse melk van onze buur die niet grootschalig zijn koeien kweekt (alles hangt af van de voeding die je geeft) daar kan niks tegen op. Mijn idee is eerder suikers verminderen, dan vetgehalte van melkproducten. Vermijd gewoon charcuterie en dan geraak je al een hele hele stap verder. Als je een groententuin hebt, kan je zoveel ‘spreads’ met groenten maken dat je absoluut geen vlees of kaas nodig hebt.
Grt carine

Nina

Fruit bewerken tot houdbare producten? Deze is niet voor door de ochtendkwark. Sinds enkele maanden bezit ik een voedseldroger. Blender diverse soorten fruit tot een dikke moes. Spreidt dat uit op een siliconenmatje en laat het drogen (duurt ongeveer 12 uur, 60 graden maximum) tot het een fruitmatje is; leerachtig tot keihard gedroogd. Knip de matjes in stukjes en eet er af en toe enkele. . Enkele combinaties: Aardbei-peer-ananas/peer-kaki-framboos met wat citroensap. Afgesloten lang houdbaar en een smaakexplosie in je mond!

Marian Hartog. (Ik ben overigens een man al van mijn geboorte af.)

Diana & Ruud.
Sinds we voor de zoveelste maal in het Zwarte Woud op vakantie waren maken we daar in de aardbeien tijd altijd Jam en tot mijn niet geringe verbazing vertelde Marlene onze gastvrouw dat ze de potten jam en compote altijd in de potten invriest en dat daardoor de kleur prachtig mooi blijft en dat klopt helemaal. Je zou dus een deel wat je op het laatst wilt nuttigen op die manier kunnen invriezen het blijft dan zeker 2 jaar goed.
Mijn verbazing was dan ook niet gering dat ik zoals Marlene aangaf de glazen potten niet stuk gingen in de vriezer. Ik snap het niet maar ze blijven allemaal heel en heel erg lekker, lekkerder dan dat je de jam niet invriest. Misschien kende deze manier van bewaren al maar voor mij was het helemaal nieuw en onbegrijpelijk dat de potten niet stuk gaan door het uitzetten van de ingevroren vruchten. Groet K.M.Marion Hartog. Zo heb ik eindelijk ook eens wat te melden na een paar jaar fan van je te zijn.

Hallo Marian,
Ik heb een aantal jaren geleden vijgencompote en cranberriecompote in de vriezer gedaan, die zijn wat achterin terechtgekomen en pas na een aantal jaren kwam ik er aan toe om ze eens uit te proberen. Dacht eerder dat ik ze maar eens weg moest gooien ivm datum.
We hebben ze gegeten en ze waren nog steeds overheerlijk.
Als je de potten niet te vol doet, is er ruimte om uit te zetten en blijven de potten heel.

Groet Hedwig

moons stefan

hoi
ik lees je blogs wel allemaal interessant en idee rijk
ik ben mijn zaaiplan aan opmaken voor volgend jaar
en doe dan opzoekingen op uw web site
ik zie dat je naast en tussen uw plantjes een soort plastiek ,worteldoek of iets anders ligt is dit om de warmte te behouden of voor het onkruid

vg

wim hilderink

Beste Diana en Ruud,
vorig jaar heb ik je bouillonpasta gemaakt. Ik vond het fantastisch dat je van de resten van de tuin nog zoiets zinvol’s kunt maken. Dus ik was helemaal om. Ik heb mijn collega’s ook zover kunnen krijgen om dit met de kinderen te maken van de laatste restjes. Ik tuinier met kinderen onder schooltijd. Dit jaar hebben we met 950 kinderen allemaal bouillonpasta gemaakt in een 20 ml potje. Ook mijn collega’s zijn enthousiast. Onze werkplek is anderhalf hectare groot dus zijn er nog voldoende restjes. Voor mijzelf heb ik veertien grote pindakaaspotten vol gemaakt. Echt een succes.
Dank voor je suggestie.

Joke Boink

Hallo Diana en Ruud ,
Nog hartelijk dank voor de zaden en je interessante en leerzame blog. Ik lees het altijd graag.
Zelf heb ik ook een groentetuin en geniet daar van. Ik probeer het door te geven aan mijn kleinkinderen. Heel veel succes met al je ”tuinplannen”.
Groetjes Joke

roger

hallo diana maar waar vind je kwark heb al gekeken hier in de supermarkten maar vind er geen

Ria

Onbegrijpelijk, volgens mij verkoopt iedere supermarkt naast melk en yoghurt ook verschillende soorten kwark, zoals magere, milde, volle, met een smaakje, enz. Kwark zit meestal in een kuipje van 500 gram.
Succes met je zoektocht.

Ria

Petra

Hoi Ria, Roger, Diana en alle andere op dit blog,
Idd onbegrijpelijk Ria, maar mss woont Roger in België en daar spreekt men van “platte kaas” ipv kwark. Voor hetzelfde product een andere benaming !
En een Ayurveda therapeute adviseerde mij jaren geleden om voornamelijk volle producten (en roomboter) te gebruiken in plaats van magere (margarine) en alles waar light vóór staat en ook vele bewerkingen heeft ondergaan.
Het is veel lekkerder én gezonder !
En ook ik ben enkele kilootjes te zwaar 😉
Groeten,
Petra

Krissie

Kwark en platte kaas is niet helemaal hetzelfde .
Ze smaken hetzelfde maar kwark heeft een grovere structuur .

krissie

Carine p

Dag allen,
Misschien nog een kleine toevoeging op het bovenstaande : kwark, verse kaas, platte kaas, faiselle, fromage blanc, fromage frais… het zijn allemaal versies van kaas die geen rijping ondergaan. De wrongel wordt op verschillende manieren gescheiden (vandaar korrelige of gladde structuur) en wordt onmiddelijk geconsumeerd. Bij het maken van deze kaas wordt niets toegevoegd en is dus een 3-4 dagen te bewaren. Gelijkaardige producten uit de grootwarenhuizen bevatten veel bijkomende zaken zodat alles langer houdbaar is. Dus moraal van het verhaal… kwark en platte kaas is hetzelfde, alleen een andere structuur.
Grt carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties